Lars Lerin

Lars Lerin föddes den 2:a april 1954 i Munkfors, Värmland, Sverige där han också växte upp och han är är en nu levande konstnär. Han studerade först vid Gerleborgsskolan i ett år och fortsatte sedan att studera vid Valands konsthögskola i Göteborg i fyra år.

Eftersom att Lars är en relativt nutida konstnär så är det lite svårt att bestämma vilken stil han målar i. Men det närmsta man kan komma som jag vet är Naturalismen då han målar väldigt mycket natur motiv, han målar mycket av vad som kallas föreställande konst och det är tydligt vad hans bilder föreställer till skillnad från till exempel Miró som målade väldigt abstrakt när han levde. Det som kännetecknar konststilen är att man försöker skildra verkligheten som man upplever omkring sig det är väldigt vanligt att man målar av naturen, naturalismen var som en reaktion emot den väldigt stiliserade och idealiserade bilden som skapades under romantiken.

Konstverket som jag valde kunde jag inte hitta något riktigt namn på men i bilden så ser man vad som ser ut att vara en klippa eller en stor sten som ligger i ett snöigt öde landskap med en gran till vänster och ett flygplan längst upp på högersidan. Sättet han har fått ljuset att se ut i bilden tycker jag är helt fantastiskt. Den får mig att känna mig nedstämd då stämningen i bilden är väldigt ledsam och får i alla fall mig att tänka på andra världskriget med flygplanet och hur mörk bilden är. En till anledning till att den får mig att tänka på andra världskriget är för att under andra världskriget så gick så många människor under jorden för att klara sig ifrån kriget och eftersom stenen är så liten på en så stor planet så får den mig även att tänka på hur liten människan faktiskt är. Den väcker även känslor av hopp i all olycka då det faller ett starkt ljus på stenen som hade kunnat föreställa en hjälpande hand när människan har det som svårast.

Jag valde Lars Lerin då jag tycker att han är en extremt begåvad konstnär och jag beundrar hur han kan få sådan känsla i en bild på ett så vardagligt objekt som en sten. Jag ser upp till honom då han är fantastisk på att måla och är bevis på att man kan vara sig själv och ändå lyckas med det man sätter sig in i. Han har också haft det väldigt tufft då han är öppet homosexuell och det inte var accepterat under en väldigt lång tids period. Han är en av Sveriges mest kända akvarell konstnärer med många vackra målningar som speglar hans känslor och tankar. Lars Lerin har även en egen permanent konsthall vid namn Sandgrund som befinner sig i Karlstad där man kan gå och se på hans tavlor året runt.

Alla Lars Lerins lite äldre tavlor speglar hans liv när han försökte vara någon han inte var (heterosexuell) men hans tavlor är mest bilder av verkligheten han har många tavlor med skogsmotiv från under tiden när han försökte hitta sig själv då bodde han ganska avskilt från omvärlden och målade helt enkelt det som fanns omkring sig, skog.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt på min idé om trädet men jag valde att göra om det i ståltråd istället för lera då jag tyckte att det passade bättre och var lättare att jobba i, jag är nöjd med hur resultatet blev men jag är inte helt färdig än. Nästa gång så ska jag börja dekorera trädet med en massa origami figurer och pappers löv i alla olika färger.

Likes

Comments

Idag så hade jag glömt min bild inom temat identitet hemma så jag började på nästa tema. Jag valde att jobba i materialet lera jag bestämde mig för att skulptera ett träd med en tjej som faller ifrån det. Jag hade svårt då leran visade sig vara alldeles för tung för att man skulle kunna göra ordentliga grenar av den men jag löste det genom att använda ståltråd för att hålla skulpturen uppe. Jag är mest nöjd med själva idéen och ska fortsätta att utveckla den nästa gång.

Likes

Comments

Denna lektionen så har jag arbetat med en skiss och tagit inspiration från mina egna känslor och vad som har hänt runt omkring mig. Jag är nöjd med min skiss och hoppas på att jag kan gestalta mina känslor i den färdiga tavlan. Problem som har uppstått är att det inte fanns några dukar i rätt storlek och att om jag skulle måla på duk så hade jag behövt vänta på att den skulle komma fram. Jag löste mitt problem genom att använda en annan slags dukliknande material att måla på.

Likes

Comments

denna lektionen målade jag med kol och fick ett okej resultat. Jag tyckte att det var ett ganska svårt tema att jobba med då jag inte är super insatt i sport. Nästa lektion så ska jag börja med något nytt inom temat Identitet

Likes

Comments