Header

Det här inlägget innehåller promotion för mina egna, nya produkter

Jag har illustrerat en serie affischer med flora & fauna.För lite mer än ett år sen började en idé formas i mitt huvud. Jag samlade på gamla botaniska tryck och fyllde mina skissböcker med växter, fåglar och insekter. En brevvän till mig föreslog att jag skulle göra egna botaniska tryck, för mina växtillustrationer hade det där ‘lilla extra’ enligt henne. Jag funderade på egna botaniska tryck. Affischer som innehöll mer än en sorts växt, affischer som representerade växterna och småkrypen som lever i symbios på en viss plats. Till exempel dammen i hagen bredvid mina föräldrars hus, skogsgläntan där jag växte upp eller parken bredvid min ateljé. Det övergivna klostret vid Alvastra, där munkarna odlade örter och rabarber som fortfarande täcker hela platsen. Min morfars trädgård. Jag började förutsättningslöst att skissa och samla intryck. Platser i flora och fauna, där konst och vetenskap möts. Jag skissade mer.

För två vintrar sen kom jag i kontakt med det kreativa teamed bakom Astrid Lindgrens Näs. Ett otroligt spännande trädgårdsprojekt var planerat av trädgårdsmästaren och konstnärliga ledaren Karin Eliasson, som fått i uppdrag att berätta en historia med hjälp av trädgård. Astrids historia. Allas vår Astrid Lindgren. Genom växter och landskap berättar Karin om Astrids liv, världen Astrid skapade och om Småland. Karin illustrerar med växter och landskap. Trädgårdarna ligger runt Astrids barndomshem, Näs, där Astrid som barn sprang barfota i gräset. Helig mark.

Inspirerad av platserna som Karin skapat för Astrid Lindgrens Näs gjorde jag mina två första affischer, två ensembler som speglar två olika delar av Näsets trädgårdar; de vilda rosornas plats och de fuktiga mossornas dunkla hörn. Karin har varit involverad och tyckt till och inspirerat under arbetets gång, jag är stolt över att ha fått arbeta sida vid sida med en så noggrann och visionär trädgårdsmästare! 


Affischerna finns från och med idag i min webshop http://sagamariah.tictail.com

TÖRNROSGÅRDEN

Botanisk Affisch
50 x 70 cm


I hagarna runt Astrids barndomshem växte nyponrosor som Astrid kallade törnrosor. I Trädgårdsguiden till Astrid Lindgrens Näs berättar Karin:

"Astrids kärlek till nyponrosen har fått prägla hela rosengården här på Näs. Huvudtemat är just vildrosor, törnrosor. Många buskar är rena arter som förekom­ mer vilt i naturen. Sen har vi också tagit in lite syskon och kusiner till dessa, något förädlade, men som har kvar sin vild­karaktär med härlig doft, enkel eller halvfylld blomma och massiv fruktsättning i form av nypon."


MOSSTRÄDGÅRDEN

Botanisk Affisch
50 x 70 cm


Mossträdgården är en skuggig plats invid en mörk tjärn. Där växer mossor och fukten lockar till sig sniglar och smågrodor som svalkar sig från sommarsolen. Karin berättar:

"Alla som någon gång har rest runt på den småländska landsbygden eller promenerat genom en småländsk skog har sett mossklädda stenmurar. Här plockade dåtidens bönder markerna fria från sten och staplade i långa rader för att hägna in djur och egna marker. Som en hyllning till alla dem som slet och formade landskapet går därför en vacker stengärdsgård kantad av hallonsnår genom Utmarkerna. När vi kliver in i den mörkare mossträdgården med sin tjärn känner vi doften av barr, mossa och kåda."


Ovan: Husmossa, fjärdermossa och parksnäcka
Nedan: Björnmossa, fläcklundsnäckaSKOGSGLÄNTAN

Biotopisk Affisch
50 x 70 cm


Skogsgläntan är den första i en serie om skogsplatser. Som barn var skogsgläntor en spännande plats där man hittade de första tecknen på liv efter vintern. Mamma brukade ta ut mig på “blompromenad” för att se om våren kommit upp i form av blå- och vitsippor, hade man tur så var gläntorna fulla. Samtidigt kunde man kanske hitta harsyran och skogsviolen, då visste man helt säkert att värmen var påväg. Sen kom konvaljerna, skogsstjärnan och hönsbären. Senare, när våren var förbi och midsommar kommit så tittade den lilla Linnéan fram. Egentligen är inte Linnéa en vårväxt, men jag kunde inte låta bli att smyga in den för den är så gullig. Den växer ju i fuktiga skogsgläntor så den är ändå en i gänget, just den här har någon hungrig larv tagit ett smakprov på ett av bladen. Sånt får man räkna med när man är en liten Linnéa.


Ovan: Skogsviol, tordyvel, taltrastägg och vitsippa
Nedan: Violett guldvinge, liljekonvalj och harsyra


Du kan beställa affischerna i min webshop http://sagamariah.tictail.com
—​Du kan också åka och besöka Astrid Lindgrens Näs och köpa dem i deras fina butik.
—​Du kan även hitta dem hos den fina designbutiken Pretty Local i Linköping.

Finns det någon butik nära dig som du tycker borde ta in dem? Tipsa mig i kommentarerna så kontaktar jag dem!

Jag är så stolt och så nöjd!


Tack Karin och Pia på Näset som gav mig förtroendet.

Tack fågelprinsessan Sara Hopkins som peppade mig och tände första gnistan att göra detta.

Tack Hirdman Trädgårdsbyrå och Nurmela Trädgårdsform som bollat idéer och gett feedback.

Tack blomsterprinsessan Maria Trolle som arbetat vid min sida och synat layouten i sömmarna.

Tack Kristina, Kajsa, Karin Bjones och Josefine som varit åsiktspanel.

Tack insektsentusiastika Viktoria som noga korrekturläst all text.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vilken vår. Eller har det varit vår? Den tog tid på sig att titta fram, våren. Men med våren kommer nytt.

I helgen har vi varit i Värmland hos mina föräldrar och firat pappa som fyllt 70 år och laddat upp inför det som komma skall. Ni som är inne här och tittar ibland har nog lagt märke till att det varit torrt med inlägg på bloggen under våren, jag har lagt all fokus på ett par projekt som äntligen snart kommer finnas där ute. Det är nervöst och pirrigt och hos mina föräldrar utanför Brattfors tog jag mig några rejäla doser skog för att 'tömma huvudet' lite. Jag som växte upp 'mitt ute i ingenstans' kan sakna tystnaden i luften och myllret av liv på marken. Alla myror som flyttar på småbråte, näbbmöss som springer runt i stenmuren och sädesärlor som jagar flugor på gräsmattan.

På min pappas födelsedag så klädde jag dagen i ära upp mig i den här roliga klänningen jag fyndat på second hand. Pappa har köpt den här hatten på Gammelvalan, en festival i Brunskogs socken där de visar vad hantverkare gjorde förr i tiden. Du kan se hur man bereder lin, kardar ull, spinner, väver, bakar, bykar och färgar med växter. Det finns boskap och gårdsdjur, smeder som smider på plats, pappersbrukare som tillverkar papper av lump och rivare som gör träull. I Värmland fanns förr många kolare och just denna hatten är en filthatt som kolaren hade på sig för att skydda ansiktet. Jag brukar låna hatten när jag hälsar på mina föräldrar, och ändra bandet till något nytt ur mammas syskrin så det matchar vad jag har på mig. Den får mig att tänka på Snusmumrikens slokhatt, min idol som liten.

Tyvärr var jag pollenallergisk som bara 17 den här dagen och ögonen var som svullna korvbröd så jag gjorde det estetiska valet att klippa bort det övre delen av mitt mullvadsansikte för jag vill helst glömma den stunden. Jag låtsas om som om det inte händer, går djupt in i förnekelse, och blir lika förvånad varje år när jag börjar nysa.

Under veckan kommer de härliga nyheter jag ruvat på under några månader, så håll era gluggar öppna!


Likes

Comments

Hej på er! Den 19 juni har jag inspirationsföreläsning och coachning på Konstkollo på Märsta Konsthall! Du som är 13-19 år får skapa, umgås och ta emot en kreativ injektion! Jag kommer vara med på dag 2 av 3 och med bilder och historier berätta om hur man kan utforska och odla sin kreativitet. Hur kreativitet är ett äventyr man ger sig ut på, med både hisnande horisonter och mörka raviner.

Du behöver inte kunna måla eller rita innan, du behöver bara vilja. Eller känna att detta ska du prova på, för nu fick du ett ryck. Eller för att du älskar att måla och skapa, och du hungrar efter att bli konstnär. Eller för att kunna säga till mamma och pappa att du gjort någonting viktigt i sommar så du får åka till Bråvalla veckan efter. Alla är välkomna. Våga.

Såhär säger Märsta Konsthall själva om Konstkollot:

På Konsthall Märstas Konstkollo för 13-19-åringar får du prova på nya konstnärliga tekniker, träffa andra som gillar att skapa och inspireras av erfarna ledare i en kreativ miljö. Under tre dagar får du skapa ett eget konstverk med inspiration av konsthallens utställning Samlingar, där några av Sveriges främst 1900-talskonstnärer ställs ut. Vi avslutar med en vernissage där de nya verken ställs ut bredvid de gamla.

3 dagar, varav sista dagen är det vernissage där familj och vänner bjuds in.

Avgift 350 kr (inkl mat, fika och material)

För alla - tjejer, killar och ickebinära. Vi lägger vikt vid en respektfull och inkluderande miljö för både deltagare och ledare.

Maila elin.kusmin@sigtuna.se för anmälningsblankett.
Inga förkunskaper krävs! Max antal 20 pers, först till kvarn gäller!

Lär mer på Konsthallens Facebook-event

Hoppas vi ses där!​​

Likes

Comments


​I captured this ghostlike and beautiful scenery along the river Po in Italy last time we were there. The mist was incredibly thick and the trees appeared like wraiths through the dense wall of moist. It was cold and warm at the same time, the air itself warm but the mist cold and wet. 

Likes

Comments

I - Witcher 3
[ ps4, xbox one, PC ]

II - Tomb Raider
[ ps3 & 4, xbox 360 & one, PC & OSx ]

III - The Elder Scrolls V: Skyrim
[ ps3 & 4, xbox 360 & one, PC ]

IIII - Child of Light
[ ps3 & 4, xbox 360 & one, wii u, PC ]

V - Firewatch
[ ps4, xbox one, PC, OSx ]

I love roaming in the forest, even when I am indoors. If it isn't happening in my imagination, it will happen on screen. Here are 5 favourite forest games. The Witcher and Skyrim are the ultimate forest experience due to a number of factors, like the change of weather and time of day, the presence of plants and mushrooms to pick and animals to hunt, amongst other neat things. You can just dive in and invest so much time wandering around groves amongst rustling leaves and chirping birds. The other games on this list also delivers a foresty experience and in Tomb Raider you can climb trees and sneak amongst bushes and undergrowth. In Firewatch you are all alone in a big nature reserve doing your job as a (yes you guessed it) fire watch, it's a slow and cozy game with a lot of climbing and hiking. As a princess in Child of Light you walk through enchanted fantasy forests full of strange and bewitched creatures. You can never get too much forest.

Likes

Comments

Today we were bird watching and drawing by Isbladskärret. We saw heron, northern lapwing, mute swans, grey lag goose, barnacle goose and of course mallards. I gathered spring flowers and made studies. Illustrations shown above are my more refined studies, today I just scribbled down shapes and angles. We brought a thermos with coffee that we topped with whipped cream (we put it in a small jar and then it gets automatically whipped in the backpack as you walk!).

It was windy at times so I trapped my lil flower collection under an old stick. I picked white forest anemone, blue anemones and violets. And of course I brought my old bird book.

A male mallard gave us company at the pick nick table, he was very feisty and chased off any competitors that approached us. 

Likes

Comments

One misty morning me, Massimo and Filippo went to one of the nature reserves of Parco del delta del po in the region Emilia Romagna in Italy. I am not so used to mist so the mere soup-like thickness of it was fascinating to me. There was a bird watching tower we climbed, from which we saw many white herons looking for breakfast in the shallows and plenty of terns flying around (mostly sooty terns I think). I would love to have seen a white-winged tern (they almost look unreal! Crazy pretty) but I guess this area wasn't marshy enough for them. We walked around the area and did some more bird watching, but it was a bit too early in the season to see a great variety. The area was beautiful though, and the mist super cool.

Likes

Comments

Oh boy, when we were in Ravenna we had the chance to visit the tomb of the great Italian poet Dante Alighieri.

His remains are buried in a small, white marble mausoleum. Surprisingly the mausoleum is situated in an out-of-the-way location in a little side street, close to Basilica di San Francesco. It took us a while to find it since we didn't expect the great Dante to have such humble tomb at the end of a narrow side street. I took some pictures of the beautiful details that decorated the mausoleum, the animal skulls being a favourite. If you visit Ravenna it's worth the while of searching to visit his tomb.

Likes

Comments

Me and fellow illustrator Isabel Leal were painting Live n Direct at the Loyal Gallery yesterday during a fashion event for London-based fashion brand River Island. I was making fashion styled portraits of the influencers attending and Isabel were decorating River Island shoes with camo patterns and names.

The influencers themselves were invited to doodle all over some canvas while under the influence of wine (does it count as an influencer?). It was great fun, I love painting live!


Credits

Photographer: Nora Cederin, Studio Emma Svensson/ @cederinnora

Brand: @riverisland #riartworkshop

PR Agency: Presskontakterna

Influencers from: Cube


Likes

Comments