Här ser ni bilder som togs för 2 helger sedan då jag reste till Wien tillsammans med ett gäng. Alltså hur vackra och ståtliga är inte alla dessa byggnader? Första bilden föreställer schloss Schönbrunn som i princip var huvudattraktionen för den helgen. Den roliga husväggen i mitten tillhör Hundertwasserhaus, en lagom fulsnygg byggnad som ändå helt klart var värd en titt. Fun fact: när vi ansökte om utbyte i början av året valde jag faktiskt Wien som mitt första alternativ. I efterhand är jag rätt glad att det blev lilla Linz för min del för nog hade jag säkert en och annan gång gått vilse bland Rathaus, godistårtor, det ovan nämnda och alla andra finheter i stan. Min första men definitivt inte sista visit till huvudstaden!

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments

Funderingar

Hela mitt facebookflöde (och även andra sociala medier) har svämmat över av denna hashtag igår och idag. Jag har tidigare tyckt att det är väldigt svårt att prata om detta, kan inte exakt säga varför, men nu tänker jag ta upp det i alla fall, oavsett hur obekväm jag än skulle vara. Varför skall jag ens behöva vara obekväm med att jobba för någonting jag vill ha ändring på? Det upprör mig att så många kvinnor delar med sig av erfarenheter som jag anser att de inte ska ha behövt uppleva och jag vill också bidra med min beskärda del. Mina upplevelser kan te sig småskaliga jämfört med många andras. Ändå känner jag att det inte är ett alternativ att förminska dem, lika litet som att förminska någon annans upplevelse.

Jag minns en utekväll på Fontana då en kille började oavbrutet tjata på mig hur han skulle gå hem med mig och att jag nog inte var den äldsta tjejen han legat med. När jag sa att inget dylikt har hänt mellan oss sa han kallt, "snart har det". Det krävdes rätt så många "nej" för att få honom att förstå. Jag var rädd för att han skulle följa efter mig, i värsta fall ända hem men lyckligtvis slapp jag och mina vänner honom till sist, efter X antal "nej" och till slut genom avlägsnande från platsen.

En annan gång var det en man i 80-årsåldern, rullstollsbunden var han också, som erbjöd mig "jobb" som hans älskare. Vidare sa han att "så fort han får k*ken att stå så ska han nog ligga med en 20-årig tjej från Åbotrakten. Jag var 20 år då och detta hände inom ramen för ett arbetsförhållande. '

I lågstadiet kallades flickorna i min årskurs till möte som handlade om klädsel och etikett. Med motiveringen att vi skulle "undvika att bli offer för sexuella trakasserier" skulle vi också undvika bara axlar och korta kjolar. Precis, för det var ju vi som var ansvariga för alla dessa eventuella konsekvenser...

Jag dejtade en gång en kille som gav mig ett smeknamn relaterat till mina bröst. Han tyckte jag skulle ta det som en komplimang och när jag senare tog upp detta blev det inte bättre, tvärtom tog han sig rätten till att kommentera min relation till sex och närhet samt tog sig andra metoder (som att texta mig 2 på natten och beordra mig om att vi skall mysa tillsammans) för att få sin vilja igenom. Det lät jag honom dock inte få.

En annan gång då jag var ute på krog, Ollis närmare bestämt, kom en kille, som hängde i ett gäng jag och min kompis tidigare hade snackat med, och drog i min topp, precis där vid brösten. Jag minns att jag blev så paff så jag inte kunde annat än ropa "och vad f*n gör du" varpå killen lyckligtvis verkade ångra sig.

Varsågoda! Lyckligtvis inga extrema berättelser, men grunden till att få slut på detta fenomen är ju att inte tolerera minsta lilla trakasseri. Jag tar det inte som en komplimang om du kommer och drar i min blus för att du skall få se mina bröst, för knappast skulle du heller ta det som en komplimang ifall jag öppnade din gylf. Hur skulle jag ens få för mig att gå fram till en främmande kille och försöka stifta bekantskap med honom genom att göra detta? Näe, går ju inte för sig.

Och jo, jag vet att alla män inte är skyldiga till detta. Jag vet att även kvinnor kan trakassera män. Men jag känner allt för många tjejer därute som råkat ut för trakasserier av ett eller annat slag och det vill jag få slut på! Integritet skall vara var och ens rättighet, både i teori och praktik!

Likes

Comments

Nu har jag besökt alla mini-exkursioner som ordnats för utisarna vid JKU. Nämnde visst i ett tidigare inlägg att förrförra söndagens exkursion förtjänar ett eget inlägg eftersom den var i en klass för sig, så här, varsågoda.

Mauthausen. Mauthausen Memorial för att vara mer exakt. Utåt ser det ut som en mäktig fästning men eftersom "Memorial" finns med i platsens namn så låter det ju direkt som nåt mer dramatiskt. Vilket det även är.

Koncentrationsläger. Ett före detta arbets-och koncentrationsläger. Aldrig besökt ett innan, alltid velat göra det. Nu har jag gjort det. Vi hade turen att få en guide som var passionerad och mycket insatt i sitt ämne. Fick höra hur farligt propaganda verkligen kan vara samt en massa skrämmande, verkliga historier om vad som hänt på området, hur det sett ut för utomstående. Det sjuka är ju att det, som jag även tidigare nämnde, inte utåt sett ser så dramatiskt ut överallt. Murarna vi besökare möttes av liknade en enorm fästning som hade några stora och fina äppelträd bakom sig. Fåglarna flög och utanför fanns stora åkrar och många hus. Verkligheten innanför under åren 1938-1945 var dock helt annorlunda. Lägret på den tiden beskrevs av nazisterna som ett arbetsläger där man jobbade hårt och byggde upp en stor industri. Och Linz är ju idag en stor industristad...

Alla vi som besökte Mauthausen blev berörda. Mycket illa berörda. Svårt att hålla tillbaka tårarna då vi fick höra om de totalt omänskliga levnadsförhållandena och se utrymmet för en gamla gaskammaren. Kan knappt förstå att detta har hänt och ingen har reagerat, hur grym människan kan vara. Alla ens egna problem kändes nog väldigt små under besöket.

Jag mår riktigt illa av att tänka på vilket inflytande nazisterna hade under 1930-och 1940-talet. Samtidigt så skulle jag vilja rekommendera alla som ens lite intresserar sig för historia, samhälle eller människor att besöka ett koncentrationsläger. Gärna med guidad tur. Besöker du ett, kommer du bli illa berörd, kan jag lova. Men du kommer att få perspektiv. Och jag tror att det är nyttigt med perspektiv, att få uppleva sådant som inte förekommer i ens egen värld men som kanske förekommit i någon annans. Innerligt så hoppas jag att mänskligheten aldrig ska behöva uppleva nåt liknande!

Ta hand om varandra!

Likes

Comments

Hit vill jag resa: Australien. Skulle heller inte tacka nej till att åka en vända till USA (speciellt LA) igen! Och så vill jag åka slalom i Alperna med men för det har jag i och för sig redan en resa inbokad i december <3

Det här vill jag äta: Något typiskt Österrikiskt bakverk på ett mysigt café. Finns ju så många av dem här! Och så dricka vin i Wien bara för sakens skull.

En artist jag vill se live: Har inte en enda stor idol, så svår fråga. Men låt mig säga att jag är glad över att ha fått se Robin innan han tar paus.

Det här vill jag uppleva: Sann kärlek och allt som hör där till (eller vad jag önskar att hör där till, hehe)

Ett språk jag vill lära mig: Måste vara tråkig och säga flytande engelska. Lite bättre tyskakunskaper vore också nice! Och norska, såå gulligt språk!

En sport jag vill prova på: Crossfit, vill gå en on ramp-kurs och börja träna i en riktig box. Sen vill jag gärna surfa någon gång igen, provade på surf school förra våren men tror jag skulle behöva uppdatera mina kunskaper lite.

Här vill jag bo: Egnahemshus! Nära havet och naturen helst! Kanske inte ännu i detta livskede men nog i ett senare!

Den här boken vill jag läsa: The Circle av Dave Eggers har jag blivit tipsad om men inte kommit till att läsa än.

En kraftansträngning jag vill klara av: Ett Vasalopp. Åtminstone ett.

En utmaning jag ska klara: Roligt: mina utbytesstudier. De har redan hunnit ge mig nya perspektiv på hur saker och ting kan funka och ännu återstår ju 4 hela månader av upplevelser! "Tråkigt": kand-och magisterstudierna i ekonomi. Har ju drömt om att ha en magistersexamen ungefär så länge jag vetat vad det ens är för nåt!

Ett äventyr som jag vill vara med om: Mitt utbyte. Vill också hinna resa till flera städer och orter i Centraleuropa under denna tid. Här i Österrike vill jag åtminstone uppleva Wien och Salzburg, helst även Innsbruck. Åka skidor i alperna har jag också alltid velat och det finns nog inplanerat! Sen finns ju även Prag och Budapest med på bucketlisten, gärna skulle jag också åka till Kroatien, Schweiz och Italien.. Huhu, blir knappt med tid och pengar för allt...

Det här vill jag äga: Ett hus. Helst en sommarstuga också, hehe!

Ett jobb jag vill prova på: Utöver ekonomjobb skulle jag gärna jobba som journalist någon gång.

Ett mål med min hälsa: Att kunna leva och må bra, både fysiskt och psykiskt, länge.

En person jag vill träffa: Teemu Selänne (<3)

En restaurang jag vill äta på: Är sämst på att känna till restauranger så kan inte säga på rak arm. Någon riktigt mysig en i Italien men också någon cool i USA, helst LA.

En känsla jag vill få känna: ​Glädje både för andras och egen skull.

Det här vill jag skapa: Ett liv som jag kan njuta av och vara nöjd med trots alla små motgångar som hör till.

San Francisco, CA. Blåste nästan iväg då jag tvingade bror att fota mig.

Likes

Comments

Utbyte, Vardag

Så, igen har en vecka nått sitt slut. Och visst har jag igen hunnit med en del. Sagas vecka i punktform, varsågoda!

-Tappat ett örhänge, köpt ett (okej två) par nya och tappat bort ena pluppen. Nån försöker säga åt mig att inte använda örhängen men det tänker jag inte gå med på, känner mig ju helt naken utan.

-Sparkat fotboll. Ja, ni läste rätt. Har ju aldrig spelat fotboll på riktigt och har noll bollkoll. Bara på skolgympan och på skidåkarnas träningar har jag spelat (säkert senast på en dylik tillställning för x antal år sedan). Men nu ordnades det lite "skojfotis" en kväll vilket resulterade i två timmars spel och fler nya ansikten (många "lokala", har ju annars mest umgåtts med utisar)

-Missat ESN CityChallenge (ett evenemang i min smak där man ska ta sig an utmaningar och "göra grejer") pga ett tyskaprov (som för övrigt gick rakt åt rumpan).

-Hängt med mina utisvänner bland annat vid Pleschinger See. Hörde att några modiga typer även simmat där, är ju rätt varmt i luften men lär inte ha varit det i vattnet... Kanske jag borde ha gått och provat jag med...

-Haft uppesittarkväll som började vid Raabheim (studentboende) och slutade på universitetets gård, haha! Kände oss betydligt yngre än vi var, rätt oplanerat var det också...

-Intervjuat en kvinna ute i stan till en skoluppgift. Gick en kurs som heter "Cultural Sensitivity Training" och till den hörde det att intervjua en lokal på ett visst område i stan och följande dag presentera det för resten av gruppen. Gjorde det tillsammans med tre andra, vi skulle alla vara hemma från olika länder och från två olika kontinenter. Finland-Ryssland-Spanien-Marocko blev det :)

-Fikat. Vädret har verkligen visat sin bästa sida med 22 plusgrader och cafèer med uteservering finns det ju gott om plus att glassen är rätt billig! Härliga tider!

-Besökt Oktoberfest för första gången. Åkte till München igår på morgonnatten och kom hem ungefär ett dygn senare. Intensivt men roligt dygn. Idag har jag mått precis som jag förtjänat.

-Besökte i alla fall Urfahraner Markt i byn med Olivia idag. Köpte en kokt majskolv och åkte karusell. Inte helt dumt det heller.


Likes

Comments

Servus!

En helg har kommit till sitt slut och fått ge plats åt vardagen i stället. Och vilken händelserik sådan! Fredagen såg ut att bli en lite halvlam dag då planerna ändrades stup i kvarten. Övervägde nästan att sitta hemma efter tyskalektionen som pågick till kvart före sex (inte roligaste tiden på en fredag eftermiddag, men vad kan man) men drog i alla fall ut till stan med ett gäng. Någon Craft Beer Festival blev det dock inte ännu på fredag även om det var ursprungliga tanken. Var hur som helst kul att umgås lite även om det blev tidig hemfärd men den tidiga lördagsmorgonen i åtanke.

Lördag innebar en exkursion till den lilla staden Steyr. Staden var visserligen vacker men jag kan tyvärr inte påstå att jag älskar citytourer ifall de inte sker i nån stad jag verkligen är nyfiken på. I alla fall lär de ha Österrikes godaste glass vilken jag även smakade på och fy fasiken vad god den var! Att jag dessutom fick den serverad i en crépesstrut var ju som pricken över i:et.

Senare blev det Craft beer festival i Linz med några utistjejer. Hör väl till att man ska dricka öl i detta land så har lite att öva på. Nåja, riktigt mysig var festivalen och biljetten fick jag för 10 euro. I priset ingick provsmak på 3 olika Craft beers samt glaset som dryckerna serverades i. Avrundade kvällen med pizza på en restaurang vars Facebooksida vi även lär hamna på. Servitören ville nämligen ha med oss dit! Servicen var verkligen jättebra och inte nog med att denna servitör (dom visade sig vara "manager") över stället ville snacka med oss och tipsade oss om olika krogar. Fick även en gratis efterrättsbooze som nog tyvärr var lite stark i min smak, men nåja. Åkte hem efteråt med söndagen i åtanke. Ska berätta senare för nu är det ju måndag, mitt första prov för terminen (tyska) är skrämmande nära och dessutom är det nog läggdags strax. Vill bara säga att jag är så otroligt glad över att jag hamnade just i Linz på utbyte samt att jag börjar och har börjat lära känna så många bra typer! En av de saker jag alltid är väldigt nervös över i början-människorelationer.

Likes

Comments

Tänkte att det är dags att avslöja varför jag skrev något om rutchkanor i rubriken till mitt föregående inlägg. Med andra ord så tänkte jag berätta lite mer om lördagens och måndagens exkursion.

Vid niotiden i lördags samlades en grupp på cirka 50-60 pers för att hoppa in i en buss som tog oss till den lilla orten Hallstadt, cirka två timmars bussresa ifrån Linz.. I Hallstadt möttes vi av kallt och regnigt väder, precis som vi förberett oss på. Åkte hur som haver upp för ett berg med en vagn som liknade en tågkupé och som gick på räls. Väl uppe fick vi klä på oss ett extra lager som vår guide delade åt oss. Och så in i bergen! Vi var förberedda på en guidad tur vilket vi även fick ta del av. 500 meter in i saltgruvorna vandrade vi. Rutten vi gick inkluderade även 2 rutschkanor i trä som gav en sån där passlig kick av spänning och pirr i magen! Ut åkte vi med ett tåg och inte vilket tåg som helst. Det bestod av en gammaldags bänk på vilken vi satt efter varandra (den gick naturligtvis inte så hårt). Fick även höra historier och se filmer om bland annat en människokropp som en gång hittats i bergen och som uppskattas ha levt där i hundratals om inte tusentals år. Salt är uppenbarligen ett bra konserveringsmedel.

Saltstenar! Var på vippen att köpa en med en lampa inuti men hejdade mig till sist. Den var tung och sist och slutligen kanske inte (utseendemässigt) så olik kalkstenarna i Pargas (dock har jag inte sett någon kalkstenslampa på marknaden ännu).....

Suddigt taggade på Salzwelten.

Gick även på en guidad tur i den lilla byn där det bor cirkagurka 800 människor. Rätt mysig men knappast det enklaste stället att bo på. Eller så är det precis vad det är för vår guide berättade att alla invånare är tvungna att ha rätt så primitiva hushåll i fråga om bekvämligheter. Besökte även ett benhus "Bohnhaus" som låg strax intill kyrkan. Där fanns alltså skallar av människor som en gång i tiden begravts där. Numera sparas skallarna av de avlidne som begravs där dock inte automatiskt. Intressant men fy vad läskigt!

På måndagen bar det av till Landhaus (huset där Oberösterreichiser Ladtag sammanträder) här i Linz. Visst var huset fint och inredningen rätt majestätisk men tyvärr var det ju inte fullt lika intressant som Hallstadt. Var rätt trött den dagen dessutom. Fick hur som haver gå upp i tornet vilket man inte närsomhelst lär ska få göra och fick igen konstatera att Linz är en rätt så vacker stad. Dock kände jag nog av att jag var på sjunde våningen för även om jag inte är extremt höjdrädd så kändes det lite "hujsigt" att stå där och kolla ut över hela stan.

Det utlovades också en liten buffé i Landhaus. Smörgåsar all in var vad den bestod av, älskar ju bröd men tycker nog det verkligen var en "small bufet" med betoning på SMALL. Hehe.

Avslutningsvis så lär jag inte ha någon framtid som modell men att posera är ju kul då man får göra det på ett prestigefyllt ställe.

Tschüs!

Likes

Comments

Så var första veckan av utbytesstudierna avklarad. Känns på sätt och vis som om jag varit här en evighet men samtidigt är allting ganska nytt. I början av förra veckan måste jag erkänna att Finlandslängtan slog till. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför men antar det hade att göra att jag märkte att "shit, nu ska jag vara här utan någon som jag sen tidigare är bekant med och jag ska vara det länge. Ville hela tiden ha kontakt med vänner och familj i Finland liksom. Dessutom bor jag inte i samma studenthem som de flesta andra, även om vägen till det hemmet i och för sig är rätt så kort. Hursomhelst lättade känslorna när jag fick prata om dem samt hann med en del kul i helgen.

Har inlett en kurs i tyska och märker verkligen att det inte var igår jag senast pluggade det. Borde ta och fixa ett föredrag nu men har nog kommit på goda ursäkter för att skjuta upp det ett tag... Resten av skolan får dock vänta ännu i två veckor!

I helgen blev det då både exkursion till Hallstadt samt en halvgalen utgång. Massa nya härliga människor och 22 vakna timmar på raken som spenderades i både buss, en gruva, Raabheim (studentboende) och en ginbar i stan. Och ja, på tåget med följande krog som destination, klockan två på natten. Haha! Minns inte när jag sist festat lika länge som jag gjorde i helgen...

Idag blev det en mini-exkursion här i stan. Ska ta och berätta mer om exkursionerna inom kort.

Tschûs!

Likes

Comments

Slut på soloturistandet (som för övrigt var rätt najs i en vacker stad med fin terräng att träna i). Idag kickade hela utbytesprogrammet igång med en massa info från höger till vänster. Jag var förvånansvärt lite nervös med tanke på att jag började i en ny skola, brukar alltid vara lätt illamående och planera outfiten flera dagar i förväg varje gång det är dags att börja i ny skola, haha.

Information från höger till vänster var dagens melodi, var helt slut i huvudet efter 7 timmar av info! Träffade en massa nya människor idag (även om jag hann prata med/hälsa på en bråkdel av dem) och det verkar som att vi har en riktigt trevlig utbytesgrupp. Rätt spännande också att börja helt från noll, alltså att verkligen inte känna nån eller ens nåns kompis och samtidigt vara medveten om att många andra är i samma sitt! Förutom allt pappersarbete som (föga förvånansvärt) ännu fanns att göra planerade jag in en del resor och exkursioner som det såldes biljetter till, taggad!

Ikväll väntar Austrian evening, alltså blir det middag med utisgänget och kanske lite galen. Får se, nu ska jag kila!

❤Saga

Matmarknad, froyo goals och JKU-card.

Likes

Comments

Hallo! Är nu inne på tredje dagen på min nya hemort. Startade klockan 5 från Pargas på torsdag morgon (fick skjuts) och 8.30 lyfte mitt plan från Helsingfors mot Wien. Flygresan gick bra liksom även tågresan till Linz, lite bittert var det dock att tågbiljetten kostade skjortan då jag köpte den i sista stund och ingen studierabatt hade de heller. Väl framme i Linz mottogs jag av en av skolans mentorer som körde mig till mitt nya boende där jag checkade in för att sedan fylla i och returnera mitt obligatoriska reisedokumente. Nåh, tror ni inte jag glömde passet då jag skulle returnera dokumentet? Bara att återvända nästa dag då och då fick jag pappren inlämnade efter lite yrande.

Under dagarna här har jag levt någon slags travel alone-liv. Har aldrig innan rest ensam så det är lite spännande att få upptäcka en stad själv (ok, har träffat två mentorer, två norrmän och en svensk utbytesstuderande men själva programmet börjar ju först på måndag). Emellanåt funderar jag var alla mina finska släktingar, vänner och bekanta är och ångrar lite att jag inte spenderade min sista dag i Finland i Helsingfors då jag ändå blev erbjuden husrum där hos en och annan kusin och vän. Samtidigt vet jag att det inte alls är svårt att hålla kontakt till hemlandet och att det är rätt skönt med en lugn start på en fartfylld höst.

Idag har jag njutit av vyerna från bergen här på min lilla (rätt så svettiga) löptur. Till näst blir det väl att dra en vända till gamla stan (Altstadt) som bara är för vacker!

Likes

Comments