Hej, hallo, länge sedan sist!

Julmarknaderna har tagit över Österrikes gator. Jullovet börjar närma sig även om några uppsatser återstår att skriva. Börjar verkligen bli trött på alla korta deadlines och otaliga uppgifter. Samtidigt känns det helt knäppt hur fort tiden här har gått.

Mycket kul har jag också hunnit med på sista tiden, tråkigt har det inte blivit. I förra veckan kom föräldrarna på besök så det blev en del umgänge, middagar, marknader, en tur upp till fina Pöstlingberg och en tripp till Salzburg (för julmarknadens skull). Otaliga koppar med glühwein har jag druckit och några torsdagsfester (och förfester framför allt) har det blivit sen sist. Finland har fyllt 100, vi finska tjejer bakade julstjärnor (som inte blev lika goda som hemma) dagen till ära och kände oss stolta och tacksamma över vårt hemland. Antalet inloggningar på nouw.com har blivit lite färre än planerat, men vi får ju ta det som ett tecken på att tiden här i Österrike verkligen flyger förbi!

Nu överväger jag att skriva ännu en sammanfattning i tyska som ska vara klar imorgon. Ögonlocken väger ett ton och väckarklockan ringer tidigt. Som tur väntar en hel del skoj; imorgon blir det julfest med mina utistjejer och på fredag åker jag på skidresa till Tyrolen där jag kommer vara hela helgen.

Tack för idag och trevlig lucia!

Saga

Finland 100 på distans á la Saga och Olivia / Julbelysning i hela Linz city / Middag med M&P där ölen och förrätten matchar julpynten / En kall vy från Pöstlingberg-var är snön nu? / Österrikarna kan det här med julmarknader och mobilkameran ger ingen rättvisa (bild från Volksgarten, Linz)

Suunnittele blogisi - valitse Nouwin monista malleista tai tee omasi, "osoita ja napsauta" - Napsauta tästä

Likes

Comments

Utbyte, Resa

Hej från nya lyan! Hoppas allt är bra med er! Här rullar vardagen på som vanligt, eller rättare sagt, dagarna flyger iväg. Jag trivs betydligt bättre i min nya lya än i den förra, känns betydligt mer hemma med vänner och bekanta samt en del nya ansikten vägg i vägg med mig. Inte ens det faktum att min säng är stenhård och det gemensamma köket inte alltid är fräscht nog får mig att ångra mitt val att flytta. Så mycket en sådan förhållandevis liten sak kan göra åt en.

I slutet av förra veckan fick jag besök från Finland. Finaste Miili och jag mötte varandra i Prag, där jag för övrigt inte hade varit tidigare. Prag var visserligen fint och annorlunda, tyvärr hade vi lite otur med vädret och kanske aningen lite för litet tid då vi bara hängde där i ett dygn (en kväll, en hotellnatt och en dag) men nog hann vi ju både se Karluv Must och Gamla stan samt besöka Icepub där. Följande dag var det äntligen dags att besöka Salzburg. Tänk att jag bor cirka en timme från Mozarts hemstad men inte hade besökt detta vackra ställe förrän i lördags. Nåja, bättre sent än aldrig!

Nu är det lördag och jag ligger med datorn i famnen och kollar lite serier. Lite sliten efter 2 dagars galej är jag, haha!

Sakta men säkert börjar även julfiilisen smyga på. Jag har redan en chokladjulkalendrar och både glögg-och pepparkakssäsongen är invigd. Är ju en riktig julmänniska och får oftast julfiilis redan i oktober. Nu tycker jag dock att jag inte riktigt hänger med; att julafton är om en månad känns helt crazy!

I Prag kan man göra fjolliga poséer med fåglar utan att de attackerar en. Tydligen.

Likes

Comments

Resa, Utbyte

Förra veckan, då det vankades nationalfeiertag, blev det en vända till Graz. Visste väldigt litet om staden, förutom att den är huvudstad i förbundsstaten Steiermark och att Schloss Eggenberg ligger där. Efter en bussresa genom ett bergigt landskap möttes jag och mitt sällskap av en tegelklädd spökstad. Klent med folk på gatorna och alla butiker stängda i och med allheiligen. Oj så negativ jag lät nu, men det jag beskrev var precis vad vi möttes av. Så hemskt som det kanske låter i skriven text var det väl ändå inte. Nåväl, efter morgonkaffet gick vi runt och kollade på sevärdheter i stan, denna gång med en personlig guide. Arianas kompis som gör sitt utbyte i Graz visade oss runt i stan, för att under kvällen bjuda hela gänget på en rumänsk middag hos sig. Jag hade verkligen noll koll på det rumänska köket innan den middagen men jag blev verkligen inte besviken! Förrätten bestod av Salata de Vinete (en röra gjord på rökt aubergine och majonnäs) samt Zacusca, en slags röra på bl.a tomater, serverat med bröd. Pinsamt många rostbröd lyckades jag nog trycka i mig men föga förvånande fanns det rum för både huvud-och efterrätt för det. Planerna på att dra ut gick dock i stöpet då tiden gick sådär lagom fort som den brukar gå när man har roligt, under middagen.

Efter en natt på hostel var vi redo för en ny dag. Inledde med cafèfrukost. Som omväxling fick det bli en välsmakande raw chocolate bowl, bananbröd och (föga förvånande) café latte. Kändes som om det blev litet av en matresa, för kürbiskerneis (glass med smak av rostade pumpakärnor) skulle vi ju också smaka på. Vi alla höll ändå med om att det är rätt så trevligt att uppleva en kultur via mat.


Hoppsan, skulle ju stå salata och inte salta... Nåväl, fick redan ändra stavningen (=ny bild på snapchat) en gång den kvällen, så kanske tryckfelsnisse är förlåten denna gång.

Likes

Comments

Utbyte, Vardag, Vardag

Två månader har gått och aldrig har jag varit såhär länge borta hemifrån. Inte en enda gång, sedan jag fick mitt körkort för dryga fem år sedan, har jag hållit mig såhär länge borta från bilratten. Jag har skrivit min första tent här, International Business och konstaterat att kursen lätt hade kunnat vara värd mer än 3 ECTS. Livrädd för att det jag svamlade ihop inte skall räcka till ett godkänt vitsord, fast jag trodde jag hade kursen någorlunda på koll, ångrade visst lite att jag gick ut i helgen och reste i förra veckan samt prioriterade en inlämningsuppgift med deadline samma dag som tenten före pluggandet. Om och när omtent ordnas har jag ingen aning om men nog skall det väl lösa sig förr eller senare (helst imorgon, skulle jag önska).

Nåväl, snart är det visst dags att köpa nytt månadskort till Tram'en (spårvagnen). Jag köpte ju nyss ett, men tydligen ska jag ha ett nytt om sju dagar. Snabbkaffet börjar också ta slut och frågan är vilket jag ska prova till näst. Bara köra på billigaste då inget ändå är samma som mörkrostad Juhlamokka eller Arvid Nordqvist eller kanske bli lite mera hipster då det kommer till det svarta guldet?

Vad skall jag upptäcka till näst då? I Linz har jag väl sett de mest spännande sakerna men både Salzburg, Prag och Budapest återstår ännu att upptäcka. Det börjar visst bli lite sent att dra iväg på hike också. Vem ska jag förresten resa med, kommer jag få mitt schema att gå ihop med kompisarnas, ska jag resa med nån jag inte känner så bra än, samla ihop ett gäng eller slå på stort och resa själv? Snart ska jag få besök också, vilket jag såklart är riktigt, riktigt glad över.

Lite trött är jag också just nu. Har känt mig sådär passligt ur form samt stressad pga studierna som kräver sin tid och de korta deadlinesen. Men det ska väl reda upp sig, för nog ska jag ännu hinna med det jag kom hit för; skapa minnen, resa, uppleva en ny kultur, knyta kontakter och träffa vänner, förutom att plugga lite då.

Förresten så ska jag flytta också. Har inte trivts helt hundra på mitt studenthem och fick nu bekäftelse att jag om ca 3 veckor ska flytta lite närmare mina vänner. Så glad! Men nu ska jag nog gå och lägga mig, så jg orkar ta ut allt vad jag kan av morgondagen.

God natt världen! <3

So, two months in Austria has passed. Never Before have I been this far away from home such a long time and never, since I got my driver's license 5 years ago have I been this long without driving a car. I have written my first exam and mid-term exam and I'm a bit anxious about whether I will pass or fail. but in the end it will be all good, whatever it takes.

Oh well, soon it's time to buy a new month-ticket for the city train. I still remember that Saturday night, when I bought my present ticket, as if it was yesterday. I am also running out of my instant coffee, so soon it's time maybe to try something new or just to buy the cheapest one again, when there is still nothing like dark roast Juhlamokka or Arvid Nordqvist...

There are also still some places to visit, which are on my bucketlist. Prag, Salzburg and Budapest, to mention but a few. And the next question is; to travel solo (first time ever) or with company? Let's see. Soon, I will also have some visitors from home, which makes me really happy.

And right now, I feel a little tired and I can't even count all the tests to pass, assignments to write or pages to read. On the other hand, I enjoy every day in this country, as nothing still is the same that it is back home. I feel a bit out of shape as well, but hey, I didn't come here to excercise as much as possible. I came here to enjoy the local Culture, to travel, to make new friends an memories, to do other things I don't usually do back home and to study a bit, haha.

Last but not least, I got the confirmation that I will move to another dorm. I haven't really felt like home in my present one, so in three weeks I will move closer to my dear friends here. And now, I'll just have some sleep to be able to get out the most of tomorrow.

Good night World <3

Likes

Comments

Hej allihopa!

Andra gången national holiday på en vecka! Först Österrikes nationaldag och nu allheiligen. Vad passar då bättre än en att åka på en liten utflykt?

Förra veckan var vi ett gäng som tog morgontåget från Linz och åkte till Gmunden för att göra så som alla österrikare gör-går på en hike på nationaldagen. Åkte först upp med lift en bit innan vandrande började och rätt fort blev det lunchpaus, haha! Därefter blev det att bestiga Katzenstein, 1349 möh. Blev nog en aning tungt och höjdskräcken gjorde sig lite påmind. Lär hursomhelst hikea igen.

Sitter som bäst på bussen mot Graz tillsammans med fyra utiskompisar. Även om jag skippade halloween igår så blev det klent med sömn och jag skulle sova på bussen, tänkte jag. Orsaken till att jag inte lyckades? Nå, stirrade mig blind på Alperna som syntes genom fönstren. Wow!

So long,

Saga

Likes

Comments

Utbyte, Vardag

Tyska är språket som gäller! Det här var en av de fördomar jag hade mot landet och det stämmer nog ganska bra. Särskilt den äldre befolkningen talar väldigt klen, ibland ingen, engelska (unga är betydligt duktigare). Det beror ju delvis på de dubbade TV-programmen men enligt min mentor på JKU också på att perfektionism är ett typiskt karaktärsdrag hos befolkningen. Att tala engelska gör en österrikare nervös för hen vill ju inte göra några grammatikmisstag. Är grammatikmisstag inte sist och slutligen bara en världslig sak, särskilt då man talar ett för båda parterna främmande språk? Viktigast är väl ändå att man förstår varandra, tycker jag.

Cash is king! Det här uttrycket förknippar säkert alla finländare som studerar/har studerat på högskola, med köp av sitzbiljetter. Här ska man dock reservera några sedlar/slantar på sig då man går på restaurang eller beställer in en drink för kortautomater existerar rätt sällan och ofta tar restaurangpersonalen inte emot order på under 20€ som kortbetalning. Fy vad pinsamt om man inte råkade ha tillräckligt med cash på sig...

Information. Eller brist på det, rättare sagt. När jag fick bekräftelse om boende här fick jag ingen som helst betalningsinformation, förutom vad beträffar garantihyran som skulle in. Resten av infon fick jag då jag flyttade in och det var knapphändig sådan. All info på tyska, tack gode gud att jag hade min mentor med som kunde sköta snacket. Dialekten här är ganska olik den tyska jag pluggat innan.

Bra kundservice är för mycket begärt ibland. Okej. Det här gäller inte varenda ett fall. Men nog betydligt fler än bara ett. Låt mig belysa med ett exempel från helgen i Wien: vi var ett gäng på 8 pers och skulle bo på hostel. 27,5€ per pers skulle det kosta och skulle betalas i cash på plats, enligt hostelets hemsida. Nåväl, när vi checkade in ville receptionisten ha 31€/pers eftersom priserna på nätsidan var för HostelClub-medlemmar. Att ställa honom frågan "hur kunde vi veta att det var såhär" ledde till att han svarade alla priser på hemsidan är för klubbmedlemmar och att de inte har tid för dylika diskussioner nu. Bara att betala (30,6€ landade summan på) och hålla käften. Hemma hade jag garanterat klagat på kundservicen i ett liknande fall, även om jag är rätt blygsam av mig med sådant, här var det bara att bita ihop, svälja och skylla på kulturskillnader. Jag påstår inte att jag alltid får utmärkt kundservice i hemlandet, tvärtom, men detta tar väl ändå hem priset!

Sen så finns det också supertrevliga typer! Råkar jag öppna munnen och slänga ur mig lite knagglig tyska då jag träffar nån lokal, brukar personen vara på väldigt gott humör! Samma gäller butiksförsäljare etc; talar jag tyska med dem är de glada och nöjda :)

Alkoholdrycker kostar en struntsumma och säljs dessutom i matbutiker. En gång hade de till och med vinprovning i en market, inte riktigt som i Finland med alla lagregleringar. Och inte dricker de här väl mer än vad finländare gör, vågar jag påstå!

Här röker man inne på krogen Trodde detta hörde hemma på 1960-talet men tji fick jag! Röker ju inte själv men nog förknippar jag i viss mån den där cigarettröken med festligheter. Nu kommer det säkert kännas konstigt att återvända till Finland och inte se en enda person som tänder en cigarett inne på Ollis eller Amarillo. Att de inne på universitetet måste ha en skylt med texten "Rauchen Verboten" känns ju inte heller helt modernt.

Butikerna stänger tidigt och söndagsöppet är emot normerna. Det lönar sig alltså att planera sina inköp så man inte är tvungen att handla på en dyr servicestation med skralt utbud. Så bestäm dig inte för att handla på en söndag eller efter 19.30 på en vardag! Bara att anpassa sig, med tanke på att vi lever i ett samhälle som är vaket 24h i dygnet så tycker jag egentligen inte att det här är så dumt, förutom de söndagar jag inser att jag inte har någon vettig mat hemma!

Punktliga är de också här. Gällande så gott som allt!

Inlägget fick visst en lite negativ klang vilket ger en snedvriden bild av verkligheten här! Finns nog så mycket som jag gillar med detta land men nog finns det saker jag uppskattar där hemma också!
Likes

Comments

Här ser ni bilder som togs för 2 helger sedan då jag reste till Wien tillsammans med ett gäng. Alltså hur vackra och ståtliga är inte alla dessa byggnader? Första bilden föreställer schloss Schönbrunn som i princip var huvudattraktionen för den helgen. Den roliga husväggen i mitten tillhör Hundertwasserhaus, en lagom fulsnygg byggnad som ändå helt klart var värd en titt. Fun fact: när vi ansökte om utbyte i början av året valde jag faktiskt Wien som mitt första alternativ. I efterhand är jag rätt glad att det blev lilla Linz för min del för nog hade jag säkert en och annan gång gått vilse bland Rathaus, godistårtor, det ovan nämnda och alla andra finheter i stan. Min första men definitivt inte sista visit till huvudstaden!

Likes

Comments

Funderingar

Hela mitt facebookflöde (och även andra sociala medier) har svämmat över av denna hashtag igår och idag. Jag har tidigare tyckt att det är väldigt svårt att prata om detta, kan inte exakt säga varför, men nu tänker jag ta upp det i alla fall, oavsett hur obekväm jag än skulle vara. Varför skall jag ens behöva vara obekväm med att jobba för någonting jag vill ha ändring på? Det upprör mig att så många kvinnor delar med sig av erfarenheter som jag anser att de inte ska ha behövt uppleva och jag vill också bidra med min beskärda del. Mina upplevelser kan te sig småskaliga jämfört med många andras. Ändå känner jag att det inte är ett alternativ att förminska dem, lika litet som att förminska någon annans upplevelse.

Jag minns en utekväll på Fontana då en kille började oavbrutet tjata på mig hur han skulle gå hem med mig och att jag nog inte var den äldsta tjejen han legat med. När jag sa att inget dylikt har hänt mellan oss sa han kallt, "snart har det". Det krävdes rätt så många "nej" för att få honom att förstå. Jag var rädd för att han skulle följa efter mig, i värsta fall ända hem men lyckligtvis slapp jag och mina vänner honom till sist, efter X antal "nej" och till slut genom avlägsnande från platsen.

En annan gång var det en man i 80-årsåldern, rullstollsbunden var han också, som erbjöd mig "jobb" som hans älskare. Vidare sa han att "så fort han får k*ken att stå så ska han nog ligga med en 20-årig tjej från Åbotrakten. Jag var 20 år då och detta hände inom ramen för ett arbetsförhållande. '

I lågstadiet kallades flickorna i min årskurs till möte som handlade om klädsel och etikett. Med motiveringen att vi skulle "undvika att bli offer för sexuella trakasserier" skulle vi också undvika bara axlar och korta kjolar. Precis, för det var ju vi som var ansvariga för alla dessa eventuella konsekvenser...

Jag dejtade en gång en kille som gav mig ett smeknamn relaterat till mina bröst. Han tyckte jag skulle ta det som en komplimang och när jag senare tog upp detta blev det inte bättre, tvärtom tog han sig rätten till att kommentera min relation till sex och närhet samt tog sig andra metoder (som att texta mig 2 på natten och beordra mig om att vi skall mysa tillsammans) för att få sin vilja igenom. Det lät jag honom dock inte få.

En annan gång då jag var ute på krog, Ollis närmare bestämt, kom en kille, som hängde i ett gäng jag och min kompis tidigare hade snackat med, och drog i min topp, precis där vid brösten. Jag minns att jag blev så paff så jag inte kunde annat än ropa "och vad f*n gör du" varpå killen lyckligtvis verkade ångra sig.

Varsågoda! Lyckligtvis inga extrema berättelser, men grunden till att få slut på detta fenomen är ju att inte tolerera minsta lilla trakasseri. Jag tar det inte som en komplimang om du kommer och drar i min blus för att du skall få se mina bröst, för knappast skulle du heller ta det som en komplimang ifall jag öppnade din gylf. Hur skulle jag ens få för mig att gå fram till en främmande kille och försöka stifta bekantskap med honom genom att göra detta? Näe, går ju inte för sig.

Och jo, jag vet att alla män inte är skyldiga till detta. Jag vet att även kvinnor kan trakassera män. Men jag känner allt för många tjejer därute som råkat ut för trakasserier av ett eller annat slag och det vill jag få slut på! Integritet skall vara var och ens rättighet, både i teori och praktik!

Likes

Comments

Nu har jag besökt alla mini-exkursioner som ordnats för utisarna vid JKU. Nämnde visst i ett tidigare inlägg att förrförra söndagens exkursion förtjänar ett eget inlägg eftersom den var i en klass för sig, så här, varsågoda.

Mauthausen. Mauthausen Memorial för att vara mer exakt. Utåt ser det ut som en mäktig fästning men eftersom "Memorial" finns med i platsens namn så låter det ju direkt som nåt mer dramatiskt. Vilket det även är.

Koncentrationsläger. Ett före detta arbets-och koncentrationsläger. Aldrig besökt ett innan, alltid velat göra det. Nu har jag gjort det. Vi hade turen att få en guide som var passionerad och mycket insatt i sitt ämne. Fick höra hur farligt propaganda verkligen kan vara samt en massa skrämmande, verkliga historier om vad som hänt på området, hur det sett ut för utomstående. Det sjuka är ju att det, som jag även tidigare nämnde, inte utåt sett ser så dramatiskt ut överallt. Murarna vi besökare möttes av liknade en enorm fästning som hade några stora och fina äppelträd bakom sig. Fåglarna flög och utanför fanns stora åkrar och många hus. Verkligheten innanför under åren 1938-1945 var dock helt annorlunda. Lägret på den tiden beskrevs av nazisterna som ett arbetsläger där man jobbade hårt och byggde upp en stor industri. Och Linz är ju idag en stor industristad...

Alla vi som besökte Mauthausen blev berörda. Mycket illa berörda. Svårt att hålla tillbaka tårarna då vi fick höra om de totalt omänskliga levnadsförhållandena och se utrymmet för en gamla gaskammaren. Kan knappt förstå att detta har hänt och ingen har reagerat, hur grym människan kan vara. Alla ens egna problem kändes nog väldigt små under besöket.

Jag mår riktigt illa av att tänka på vilket inflytande nazisterna hade under 1930-och 1940-talet. Samtidigt så skulle jag vilja rekommendera alla som ens lite intresserar sig för historia, samhälle eller människor att besöka ett koncentrationsläger. Gärna med guidad tur. Besöker du ett, kommer du bli illa berörd, kan jag lova. Men du kommer att få perspektiv. Och jag tror att det är nyttigt med perspektiv, att få uppleva sådant som inte förekommer i ens egen värld men som kanske förekommit i någon annans. Innerligt så hoppas jag att mänskligheten aldrig ska behöva uppleva nåt liknande!

Ta hand om varandra!

Likes

Comments

Hit vill jag resa: Australien. Skulle heller inte tacka nej till att åka en vända till USA (speciellt LA) igen! Och så vill jag åka slalom i Alperna med men för det har jag i och för sig redan en resa inbokad i december <3

Det här vill jag äta: Något typiskt Österrikiskt bakverk på ett mysigt café. Finns ju så många av dem här! Och så dricka vin i Wien bara för sakens skull.

En artist jag vill se live: Har inte en enda stor idol, så svår fråga. Men låt mig säga att jag är glad över att ha fått se Robin innan han tar paus.

Det här vill jag uppleva: Sann kärlek och allt som hör där till (eller vad jag önskar att hör där till, hehe)

Ett språk jag vill lära mig: Måste vara tråkig och säga flytande engelska. Lite bättre tyskakunskaper vore också nice! Och norska, såå gulligt språk!

En sport jag vill prova på: Crossfit, vill gå en on ramp-kurs och börja träna i en riktig box. Sen vill jag gärna surfa någon gång igen, provade på surf school förra våren men tror jag skulle behöva uppdatera mina kunskaper lite.

Här vill jag bo: Egnahemshus! Nära havet och naturen helst! Kanske inte ännu i detta livskede men nog i ett senare!

Den här boken vill jag läsa: The Circle av Dave Eggers har jag blivit tipsad om men inte kommit till att läsa än.

En kraftansträngning jag vill klara av: Ett Vasalopp. Åtminstone ett.

En utmaning jag ska klara: Roligt: mina utbytesstudier. De har redan hunnit ge mig nya perspektiv på hur saker och ting kan funka och ännu återstår ju 4 hela månader av upplevelser! "Tråkigt": kand-och magisterstudierna i ekonomi. Har ju drömt om att ha en magistersexamen ungefär så länge jag vetat vad det ens är för nåt!

Ett äventyr som jag vill vara med om: Mitt utbyte. Vill också hinna resa till flera städer och orter i Centraleuropa under denna tid. Här i Österrike vill jag åtminstone uppleva Wien och Salzburg, helst även Innsbruck. Åka skidor i alperna har jag också alltid velat och det finns nog inplanerat! Sen finns ju även Prag och Budapest med på bucketlisten, gärna skulle jag också åka till Kroatien, Schweiz och Italien.. Huhu, blir knappt med tid och pengar för allt...

Det här vill jag äga: Ett hus. Helst en sommarstuga också, hehe!

Ett jobb jag vill prova på: Utöver ekonomjobb skulle jag gärna jobba som journalist någon gång.

Ett mål med min hälsa: Att kunna leva och må bra, både fysiskt och psykiskt, länge.

En person jag vill träffa: Teemu Selänne (<3)

En restaurang jag vill äta på: Är sämst på att känna till restauranger så kan inte säga på rak arm. Någon riktigt mysig en i Italien men också någon cool i USA, helst LA.

En känsla jag vill få känna: ​Glädje både för andras och egen skull.

Det här vill jag skapa: Ett liv som jag kan njuta av och vara nöjd med trots alla små motgångar som hör till.

San Francisco, CA. Blåste nästan iväg då jag tvingade bror att fota mig.

Likes

Comments