Min mormor är uppvuxen på en ö i finska skärgården. En ö som bär på flera intressanta släkthistorier och människoöden. En ö där jag spenderat större delar av somrarna och ibland även besökt på hösten och våren.

Tyvärr saknar jag detaljer för att kunna återge mormors historia ordentligt. Men jag vet att den innefattar en pappa som stupade i kriget och en ensamstående mamma, med en hel bondgård och fyra barn att ta hand om. Brukar få höra att min släkt är fylld av starka kvinnor, älskar't.

Mormor ärvde mark i den lilla viken där kossorna ofta betade under hennes uppväxt. Där står vår sommarstuga än idag. Det minimala huset jag kallar mitt andra hem är omgivet av skog, har en speciell stuglukt och går inte att bo i på vintern.

I viken är det långgrunt. Här har jag lärt jag mig simma fjärilssim, stått på händer under vattnet, lekt livräddning och haft picknick i en gummibåt. Det sistnämnda slutade med att kakorna vi tagit med blev alldeles blöta och geggiga.

Om exakt en vecka är jag på väg hit igen. Till lugnet, naturen och havet. Till åkrarna och de solvarma klipporna.
Till den plats på jorden där jag är som mest avslappnad.

Jag ser fram emot att vakna av mig själv istället för väckarklockans tjut. Att sömndrucken få duka upp frukost och äta den i lugn och ro, kanske med en bok i ena handen.

Eller ute på verandan i solen.

Jag ser fram emot att ta långa promenader på de gropiga vägar där jag alldeles för många gånger ramlat med cykeln.

Grusvägar jag flugit fram över, för att möta kompisar eller hinna i tid till sommarlovsmorgon som visades hos sysslingarna. TV är något vi aldrig haft i stugan.

De vägar jag kan utan och innan, som sitter rotade ända in i själen.

Jag ser fram emot att träffa mina släktingar och vänner igen. Alla dessa kreativa eldsjälar som driver hotell, restauranger och konstprojekt ute på ön. Vandra längs Barfotastigen.

Mest av allt ser jag fram emot att få bada, sträckläsa en hel bok och åka båt. Spela kubb, hoppa studsmatta med min bror och lyssna mormors historier. Ta in varenda detalj.

Likes

Comments

Den varmaste lördagen i maj samlades en skara tjejer tidigt på morgonen. Några av oss kände varandra sedan innan, men i det stora hela var vi främlingar med en gemensam nämnare, vår vän och bride to be - Helena.

I matchande t-shirts och samlad trupp smög vi in i hennes bostad, där hon sov djupt, helt ovetandes om vad som väntade. "MÖHIPPA" ropade vi i kör och kastade oss i sängen för att överösa henne med kramar. Helenas reaktion var en blandning av chock, förvirring och glädje. Mer än så kan man nog inte förvänta sig av en nyvaken person.

När hon vaknat till, klätt på sig och packat en väska för dagen åt vi alla brunch tillsammans på en solig gräsmatta. Helenas syster Therese och närmaste vän Alison, som dessutom styrt upp hela möhippan, hade ordnat med massor av godsaker!

Mätta i magen och bubbliga av mousserande vin och förväntan begav vi oss mot dagens första aktivitet: Laserdome.

Jag som endast spelat detta när jag var 14 år, osäker och omgiven av mestadels killar fick äntligen min revansch! Har tidigare trott att jag inte varit bra på Laserdome, vilket inte stämmer alls då jag faktiskt kom på andra plats. Det var så roligt och befriande att spela med tjejer! Alla drogs med i spelet, hukade sig, gled ner för ramper och försökte vara taktiska. Vi lämnade lokalen genomsvettiga och fulla av ny energi!

Tyvärr hade jag inte råd att delta på alla aktiviteter under dagen, vilket kanske inte är så konstigt då jag befunnit mig på resande fot i 6 månader. Därför missade jag både Poledance och besöket på Spa, som jag i efterhand har hört blev väldigt lyckat. Men det gjorde inte så mycket, det viktigaste var ju att ge Helena världens bästa dag.

Istället mötte jag upp gänget igen vid middagstid. Vi hade bokat bord och förbeställt mat på Ramblas Tapas vid Mariatorget, en restaurang som jag verkligen rekommenderar! All mat smakade väldigt bra, särskilt Auberginen som jag tror var ugnsgratinerad med tomat och parmesanost, den bara smälte i munnen. Tyckte även deras Calamares var ovanligt goda!

Temat för middagen var helt klart "love-bombing", det var så fint! Några av Helenas vänner hade rest långt för att delta på Möhippan och en av dem överraskade henne på kvällen, med både sin närvaro och ett välskrivet tal.

Vi hade ett musikquiz, som gick ut på att alla tjejer valt ut varsin låt som på något sätt påminde om Helena. Låtarna spelades upp i slumpmässig ordning och hon skulle gissa vilken låt som tillhörde vem, något som hon var väldigt duktig på!

Sedan fick hon vår gemensamma present, en "brud-ego-bok", där vi samlat bilder och små hälsningar från var och en. Den här delen av kvällen blev extremt känslosam, det var så mycket kärlek och starka vänskapsband i luften att jag blev alldeles varm i hjärtat. Kunde inte låta bli att längta till min egen möhippa, trots att det just nu känns så långt bort att tanken knappt slagit mig.

Efter middagen pratades det om en eventuell utgång, men alla var så trötta efter en dag fylld av aktiviteter och god mat att vi valde att skippa det. Det blev en lyckad och välplanerad Möhippa som jag hoppas att Helena njöt till fullo av. Jag själv är väldigt stolt och nöjd över att få vara en del av en dag hon antagligen aldrig kommer att glömma!

Likes

Comments

Skriver om denna dag mest för att andra inte ska behöva göra samma misstag som oss.
Men också för att berätta om vår dag i Ubud.

Under vår sista vecka på Bali unnade jag och Melina oss en utflyktsdag. Då vi endast hade rört oss mellan hotellet, Supermarket och stranden ville vi se något mer. Tyvärr hade vi aldrig råd att utforska resten av Bali eller de närmaste öarna ordentligt, åker gärna tillbaka någon gång i framtiden.

Vi bokade en chaufför via hotellet för ett ganska billigt pris, totalt 500k IDR för en hel dag. Cirka 150 kr per person.

Misstag nummer 1: att vi bokade någon som endast körde oss, när det finns många chaufförer som även guidar.
Inget ont om killen vi åkte med, han var extremt trevlig och berättade så mycket han kunde. Men han följde inte med oss ut vid något stopp, vilket innebar att vi inte lärde oss så mycket om platserna vi besökte.

Dagen inleddes med ett besök på "Sacred Monkey Forest Sanctuary", ett naturreservat och tempel där det bor hundratals apor. Inträdesavgift: 50k IDR, vilket är cirka 35 kronor per person.

Det var med både nyfikenhet och respekt vi promenerade runt bland de vilda djuren. De var extremt snabba och hoppade gärna upp på gäster som matade dem med bananer. En apa kastade sig helt oprovocerat mot Melina och hängde i hennes arm, något som jag verkligen önskar att jag hade fångat på bild. Som tur var så slapp jag uppleva samma sak.

Att få se aporna på nära håll var väldigt häftigt, särskilt mammorna som sprang runt med små små apungar på magen. De allra minsta befann sig så långt bort att de var omöjliga att fånga på bild.

Vårt andra stopp var på marknaden i Ubud, som visade sig vara mycket större än vad jag först trodde. Det enda tråkiga var att den inte kändes riktigt genuin, som marknaderna vi besökte i Byron Bay. Istället såldes samma saker precis överallt.

När vi kom fram till den kända risterassen "Tegalalang Rice Terrace" insisterade chauffören på att vi skulle gå fram till en lucka och betala för varsin biljett, trots att personalen på hotellet sagt till oss att denna plats inte kostade något att besöka.

Misstag nummer 2: Vi betalade för en biljett som vi aldrig behövde visa någonstans. Istället ville de som jobbade på risterassen att man skulle lämna valfria donationer för att få klättra högst upp, vilket gjorde att vi kände oss lite lurade. Har funderat på om vi kanske betalade för en parkeringsbiljett eller liknande, men har faktiskt ingen aning. Nu i efterhand spelar det inte så stor roll, då det verkligen inte handlade om stora summor pengar.

Det var väldigt vackert att få risodlingarna. Vi promenerade upp, ned och runt i stekande sol tills svetten rann.

Nästa stopp var Istana Tampak Siring - Holy Water Temple.
Inträdesavgift: 15k IDR, det vill säga cirka 10 kr per person. Saronger delas ut till alla besökare.

Misstag nummer 3: Då vi inte riktigt läst på om platserna innan hade vi ingen aning om att man kunde bada i den heliga källan, så vi båda hade lämnat badkläderna hemma.

Även om templet mest kändes som en turistfälla var det väldigt fint att se. När vi promenerade runt mellan de olika delarna påmindes jag om hur nödvändigt det hade varit med en guide. Jag ville veta mer om platsen och de ritualer som utfördes.

Väl tillbaka i bilen berättade vår chaufför allmänt om källan och hur hinduister i tusentals år besökt den för att bada i det heliga vattnet och och tillbe gudarna. Men allt han sa var sådant som vi enkelt kunnat googla fram själva.

Vår chaufför tog oss även till Elephant Cave Temple.
Inträdesavgift: 15k IDR, cirka 10 kr per person. Saronger delas ut till alla besökare, så det är bara onödigt att köpa av försäljarna som kantas längs vägen dit.

Till skillnad från Holy Water Temple var detta tempel väldigt litet och tyvärr inte mycket att se alls. Ett besök tillsammans med någon som kan berätta om templet och dess historia hade säkert gett en helt annan upplevelse än den vi fick.

Efter det här stoppet talade chauffören lite mer om sin tro och att de flesta hinduister har egna tempel i eller i närheten av hemmet. Detta bekräftade min fundering om hurvida templen vi sett mest besöks av turister nuförtiden.

Dagens sista stopp var Tegenungan Waterfall.
Besöksavgift: 10k IDR, cirka 6 kr per person.

Ett otroligt vackert vattenfall som hade varit roligt att få bada i. Här påmindes vi om misstag nummer 3, hur dumt det var att inte ta med badkläder. För att komma till och från vattenfallet måste man passera väldigt många trappsteg, vilket kan vara bra att veta i förväg. Skulle ändå säga att det absolut är värt ett besök, särskilt om man har möjlighet att ta ett dopp!

Alla bilder är tagna med min iPhone 6 då alla minneskort till min kamera var fulla.
Försökte även filma med min GoPro under dagen, men den blev överhettad och batteriet tog slut redan efter första stoppet.

Likes

Comments

Dear White People
Underhållande, smart och rörande. Det var som att jag fick mig en tankeställare efter varje avsnitt. Att en del människor kan vara så otroligt trångsynta får mitt hjärta att brista. Den här serien reflekterar en verklighet som vi fortfarande lever i, trots att vi borde veta bättre. Jag tycker att det är ett väldigt viktigt ämne att belysa.

Finns att se på Netflix.

Girlboss
Lättsam, fyndig och peppande. En serie om Sophia Amoruso och hur hon byggde upp företaget Nastygal. Jag avverkade hela säsongen fort, då varje avsnitt bara är 20 minuter, perfekt när man vill slötitta på något enkelt! Älskar att huvudkaraktären gör sin egen grej utan att reflektera över vad någon annan tycker, så mycket girlpower.

Finns att se på Netflix.

Sex and the City
Mysig, analyserande och komisk. En serie om fyra starka kvinnor som försöker hantera det vardagliga livet och tänja på samhällets normer kring kvinnors sexualitet. Jag har sett den här serien i många omgångar, men oftast bara några avsnitt här och där. Så för första gången har jag nu tittat på allt, från början till slut. Att se Sex and the City är trivsamt, som att hänga med vänner man känt i flera år.

Finns att se på HBO.

Skam
Realistisk, varm och rolig. En serie jag önskar hade funnits när jag var 15 år. Den tar upp extremt viktiga ämnen, så som att komma ut som homosexuell och hur skadligt ett förhållande kan vara trots att man är kär. Personligen fastnade jag mest för säsong 3 och säsong 4, som pågår nu. Den senaste säsongen ifrågasätter förutfattade meningar om Islam och uppmanar till diskussion!

Finns att se på svtplay.

Orange Is The New Black
Vrickad, genuin och spännande. Efter att ha sett två avsnitt och först bestämt mig för att det inte var något för mig gav jag denna serie en ny chans. Är väldigt glad att jag gjorde det! Med en skev humor och en grundmoral som handlar om att det alltid finns två sidor av allt fick den här serien mig att fastna helt. Den visar hur enkelt det är att se människor som monster efter att de begått ett brott. Självklart har någon som genomfört en kriminell handling gjort fel, men detta behöver inte betyda att människan i fråga alltid är ond.

Finns att se på Netflix. Idag släpps äntligen säsong fem, har längtat så!

Likes

Comments

Då jag har pluggat och rest i Australien under det senaste halvåret gapar plånboken tom. Jobbar så mycket jag kan och orkar för att ändra på det, men det kommer dröja innan jag har en stabil ekonomi igen.

För mig som jobbat heltid i två år är det en omställning att behöva leva mer sparsamt. Försöker se det som en bra lärdom, att jag övar inför en eventuell framtid som student. Intalar mig själv att jag är rik på upplevelser.

Dock finns det vissa saker som jag gärna spenderat mina slantar på, om jag haft några.

Konsertbiljetter till helgen, då Håkan Hellström ska spela på stadion. Har sett honom fyra gånger tidigare, så har absolut inget att klaga över. Men det hade varit väldigt fint att kunna gå.

Nya sneakers, helst i båda färgerna. Har velat köpa de gråa sedan december och de andra skulle vara så snygga nu till sommaren. Är väldigt nöjd med mina svarta sneakers i samma modell.


På Adlibris är det enkelt att skapa egna önskelistor. Min är fylld av böcker jag är nyfiken på att läsa, bland annat dessa.
Samtidigt har jag ett tiotal böcker hemma som bara ligger och väntar på att bli slukade, får helt enkelt börja med dem.

Något jag faktiskt behöver är nya sandaler, då jag slet ut mina Rieker helt i Byron Bay. Hade samma modell som på bilden och skulle gärna vilja hitta några liknande, eller kanske ett par vita Birkenstock.

Biljetter till ännu en konsert, det är väl ingen som är förvånad?
Har missat Veronica Maggio under 6 års tid nu (senast i fredags på Grönan) och vill verkligen gå. Hoppas hoppas hoppas att det inte blir utsålt innan jag får lön.

Hade även köpt ett par nya jeans, biljetter till Little Mix som spelade i tisdags och till Paramore som ska spela i juli. Får helt enkelt acceptera att jag just nu inte kan spontanköpa konsertbiljetter på samma sätt som förut. Kommer kunna se ett gäng bra artister på Gröna Lund i sommar och det är jag väldigt tacksam för.

Likes

Comments

En varm kväll i maj var jag bjuden på hemmafest i Nacka tillsammans med flera av mina gamla kollegor och människor jag aldrig träffat förut.

Stockholm glänste i kvällssolen och tack vare det fina vädret kunde vi ha picknick med sallader, sushi och jordgubbar.
Så idylliskt.

Har jag nämnt hur mycket jag älskar att fotografera denna tid på dygnet?

Saknar verkligen att spendera mina arbetsdagar med de här två. Med och alla andra också såklart, men främst dem.

Vad är svensk sommar utan kubb? Typiskt att fokuseringen inte ville sammarbeta när Anton langade en så bra pose.

Lovar att Martin sa något riktigt roligt.

Efter att ha arbetat tillsammans i nästan två års tid förvandlades vår avdelning till en stor familj. Vi har gråtit, skrattat och stöttat varandra genom mycket. Är så tacksam för att jag fått lära känna dem alla!

Helena är en solstråle. Punkt.

Innan solen gick ner och vi flyttade festen inomhus hann jag delta i kubbspelandet. Jag, Helena och Johanna mötte Martin, Oskar och Jakob. Vann en match och förlorade en annan. Vi kom fram till att de olika sidorna påverkade oddsen att vinna.

Det var så kul att återförenas med mina gamla kollegor (som jag numera kallar mina vänner) och stämma av hur de mår, vad de haft för sig, osv. Önskar dem verkligen all lycka i världen!

Likes

Comments

En av mina absoluta favoritartister, Halsey, har äntligen släppt ett helt nytt album.
Det är mörkt, starkt och vackert. Texterna känns äkta, precis som i hennes äldre låtar. Hon skriver rakryggat och naket om precis vad hon tänker.

Har bara hunnit lyssna igenom hela albumet två gånger och fastnade direkt för 100 Letters och Heaven in Hiding. Ser fram emot att upptäcka alla låtars olika lager och egenheter.

Upplever att jag själv blir mer kreativ av att lyssna på hennes musik, ungefär som med The 1975.

Bildkällor: https://itunes.apple.com och https://genius.com/

Likes

Comments

Tidigt på morgonen den 12 maj återvände jag hem. Kände mig både tom och överfull av intryck.
Skrev detta i dagboken:

"Himlen var blå och Sverige var vackert från ovan. Har saknat granarna och tallarna. De röda ladorna och alla insjöar. Vi närmade oss Arlanda och jag såg ut över ett kalt landskap, om jag inte visste bättre hade jag nog trott att det bara var mars.

Känslan att landa i Sverige efter 6 månader. Kan inte riktigt sätta ord den.
Ville gråta och skratta samma gång.

Planet rullar in landningsbanan och jag längtar efter att ge min mamma en stor kram."

Mötte mamma och mitt ansikte blev alldeles blött av glädjetårar. Hon skjutsade hem mig och dukade upp frukost.
Jag var stirrig och ville göra precis allt på en gång.

På kvällen slog jetlagen till och hade det inte varit för att min pappa och lillebror kom över på middag hade jag nog stendäckat. Istället fick jag mer energi av att träffa dem. Vi åt tacos (<333), pratade om allt som hänt det senaste halvåret och jag visade foton och filmer.

Återförenades med mina fina kollegor och vänner, Helena och Johanna. De båda har varit guld värda under hela resan, då de stöttat mig genom både chatt och videosamtal när livet känts tungt. Vi promenerade i Vinterviken, solen sken och jag visade stolt upp mina bruna ben. Helena bjöd på hembakade brownie-muffins som tog oss till food-heaven.

Spenderade en söndag på Lida Friluftsgård tillsammans med vänner som jag numera kallar mina "extrafamiljer", då jag delar så många fina minnen med dem från semestrar och högtider. Den här gången skulle pappa firas i efterskott, med lunch, höghöjdsbana och bubbel ute i naturen.

Mötte upp en vän jag saknat väldigt mycket, nämligen Lotta. Vi envisades med att sitta ute trots att solen redan gått i moln och tagit värmen med sig, så svenskt ändå. Helt plötsligt dök Ida upp från ingenstans och överraskade mig rejält. Det var fint att få hänga med dem båda.

Som tidigare nämnt har jag promenerat så fort jag fått tid över. Njutit av naturen, de olika färgerna och ljusen. Sett hur träd, blommor och växter blommat ut mer och mer för varje dag. Lyssnat på Fredagspodden och gett mig själv tid för eftertanke.

En väldigt varmt fredag flög jag nästan fram genom Stockholms gator, med bara ben och ett stort leende på läpparna, kände mig så levande. Tog en spontanöl med Felicia och Frida innan jag skulle på middag, bara för att jag kunde.

För mig som under min uppväxt behövt förlita mig på pendeltåg är det en sådan befrielse att nu kunna åka tunnelbana överallt, sparar så mycket tid!

Josefine bjöd på middag och jag fick återförenas med tjejerna som funnits i mitt liv sedan högstadiet. Kände verkligen hur värdefullt det är med sådana vänner, som följt en i flera år. Vi kan prata om precis allt och det är så jävla fint.

De överraskade mig med blommor och en presentpåse som innehöll alla saker ovan. Blev alldeles tårögd.

Träffade även Hanna och Hillevi en kort stund. Vill verkligen spendera mer tid med dem i sommar!

Fick äran att hänga på Madde och Martins balkong och blev bjuden på ännu en middag i Tumba. Fläskfilé, rotfrukter i ugn, baconinlindad sparris och mycket frukt och grönsaker stod på menyn. SÅ GOTT. Insåg att jag träffar dessa fantastiska människor alldeles för sällan.

Var på hemmafest tillsammans med mina gamla kollegor, så mysigt! Tänkte berätta mer om det senare.

Åkte till Linköping tillsammans med en av extrafamiljerna, för att hälsa på min barndomsvän Vida. Allt var så idylliskt då vi promenerade längs Göta Kanal och stannade för dopp och picknick. Jag tänkte att även om jag inte tagit några foton så hade jag alltid kommit ihåg den här dagen.

Besökte Trädgården för första gången i mitt liv, riktigt trevligt! Om jag känner mig själv rätt så blir det nog några kvällar här i sommar.

Likes

Comments

Beslutet om att åka hem eller inte var aldrig enkelt.
Det tog mig flera veckor och många listor över för- och nackdelar att komma fram till.

Efter att jag bestämt mig följdes jag av negativa tankar som aldrig tystnade. Att jag gav upp som inte höll mig till ursprungsplanen, stanna kvar och jobba. Att jag slösat bort mitt Working Holiday Visa, som jag bara kan använda en gång i livet. Det hela bottnade i en rädsla för att jag skulle ångra mig i samma stund som jag steg av flygplanet på Arlanda.

Kombinationen av människor jag saknat, att det verkade enklare att få jobb i Sverige och att det händer saker i sommar som jag verkligen inte vill missa vägde ändå tyngst. Det tillsammans med ett behov av att få landa och bearbeta allt häftigt som jag upplevt.

De två veckorna hemma i Stockholm har varit ett virrvarr av middagar, arbetsintervjuer och reunions med vänner. Har till och med hunnit jobba extra vid tre tillfällen. Men viktigast av allt, jag har avsatt tid för mig själv. Allt för att hindra stressen från att bli en del av min vardag igen. Jag har fortsatt läsa, unnat mig långa promenader i naturen med mina favorit-poddar i hörlurarna och lagt mig på yogamattan för att sträcka ut kroppen efteråt. Jag har försökt skapa rutiner under lediga dagar, men också tillåtit mig själv att sova ut när jag behövt det.

Att komma hem innebär en våg av blandade känslor, som ibland slår ner över en med en sådan kraft att man inte kan avgöra vilket ben man ska stå på. Men trots att jag ibland ångrar att jag inte stannade i Australien så vet jag att jag fattat rätt beslut. Mår bättre än någonsin just nu och är så stolt över mig själv för att jag gjort den här resan. 6 månader i ett annat land är en lång tid och jag känner enorm tacksamhet mot de människor jag träffat på vägen.

Nu ser jag fram emot en sommar i Stockholm, med både jobb, parkhäng och utekvällar. Vill lära känna nya människor, upptäcka nya platser och ständigt påminna mig själv om att livet är här och nu.

Likes

Comments

Att fira min födelsedag tillsammans med Melina i ett helt nytt land var både annorlunda och skönt.
Älskar att samla många vänner och festa tills fötterna svider, men det kändes fint att prova något annat.
Dagen blev lugn och kravlös, utan särskilda förväntningar.
Förmiddagen spenderades på stranden med havet tätt intill och en bok i högsta hugg. Bikinin, som jag passade på att inviga, var en tidig födelsedagspresent från pappa.
När solen förvandlat oss till två levande svettpölar var det dags att gå vidare.
Gick in på första bästa bar med happy hour och hamnade på "Miura Pintxos Bar & Grill", där bartendern visade sig vara otroligt bra på att blanda mojitos. Vi provade original, mango och vanilla basil - alla smakade helt gudomligt.
Vårt sista stopp på vägen till hotellet blev "Hungry Pandah", där vi nu kan klassas som stamgäster.
En måltid för 35k IDR (ca 25 kronor) är inte fy skam!
Väl hemma duschade vi av oss sanden och jag bytte om till min byxdress från Forever New, är lite kär i den.
Sedan begav vi oss ut igen, i jakt på ett fräscht spa med överkomligt pris. Det slutade med varsin helkroppsmassage för 100k IDR vilket är ca 60 kronor per person, hur värt???
Här var jag täckt i olja från Aromaterapin och Melinas Hot Stone-behandling hade lett till en mindre brännblåsa.
Trots detta var vi väldigt nöjda, min stela nacke behöver massage oftare.
Vi gick till en ny bar, där de serverade drinkar som endast smakade kokosmjölk och väldigt mycket vodka. Borde kanske anat att något inte stod rätt till när det stod ”Pinna Colada” i menyn.

Kvällen avslutades med pizza och Sex and the City. ​
​Hade haft Dominos-cravings i flera dagar och var nöjdast i världen just då.  

 
Alla bilder är tagna med min iPhone 6 i bristen på minneskort till min kamera.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ett band som jag tycker om att lyssna på medan jag skriver, redigerar foton eller jobbar. 
Helst deluxe-versionen av det äldre albumet som delar samma namn som gruppen. Genialiska texter.
Min bästa girl power-låt. Brukar spela den på repeat i hörlurarna när jag är påväg till något som känns lite läskigt, till exempel en arbetsintervju. 
 
En lista som uppkom när jag försökte samla ihop låtar som spelats i bakgrunden på efterfesterna förra hösten, då vi pratade om allt som kändes jobbigt, kramades och åt pommes från Donken direkt ur påsen. Nu ser jag det som en spellista att somna till, min trygghet under nätterna på tågluffen i somras. 
 
En låt som sätter ord på mycket jag känner just nu och samtidigt påminner om att livet går vidare.
 
Här samlar jag ständigt musik som gör mig taggad på livet. Det är spellistan som mina vänner alltid tvingas lyssna på när vi sminkar oss och dricker vin inför en utekväll.
 
En av mina favoritlåtar i väldigt fin tappning, som jag precis i skrivande stund upptäckte. Älskar live-sessions!

Likes

Comments

Gatorna är så smala att det är svårt att gå i bredd och det luktar främmande precis överallt.
Människorna vi passerar slåss om vår uppmärksamhet, alla vill att vi ska handla något från just deras affär.
Det är som att vi har "turister" skrivet i pannan med röd färg.

Solen bränner och sanden är så mörk att den nästan är svart.
Det spelar ingen roll hur stilla jag ligger, sarongen blir ändå sandig efter bara någon minut.
Men vetskapen om att befinna mig på en strand, så nära havet, gör mig alltid lugn.

Försöker få solkrämen att fastna och envisas med att läsa liggandes på rygg trots att det värker i armarna.
Prutade ned en fotlänk flätad av snäckor som nu klär min ankel och får mig att känna mig sådär härligt "semestrig".

Förkylningen har naglat sig fast sedan vi kom hit och Melina hoppar till varenda gång jag nyser.
​Jag har blivit expert på att öppna citroner med skaftet på en sked.

Vi tvättar kläder i handfatet och hänger upp dem i en avancerad tvättline-konstruktion.
Skapad för att på en liten yta kunna rymma så många plagg som möjligt.
Min mobil har börjat krångla regelbundet nu, kanske för att den är överfylld med foton.

Vi rör oss mellan hotellrummet, stranden och supermarket, målet med veckorna här var att vila och det gör vi till fullo.

​Rensar huvudet genom att lyssna på podcaster och försöker plöja igenom böckerna, som hittills legat nästan orörda i resväskan under de senaste månaderna.

​​Det känns som att vi lever farligt varenda gång vi ska gå över gatan, då det varken finns trafikljus eller regler.
​Alla tutar precis hela tiden och de ständiga oväsendet tar ibland mycket energi

Bali gör mig stressad och avslappnad på samma gång.

Likes

Comments

Redan innan vi lämnade Sverige bestämde jag och Melina oss för att vi skulle hoppa fallskärm, så när vår vän Marine ville göra det på sin födelsedag såg vi det som ett utmärkt läge att hänga på. Vi bokade allt med mindre än en veckas framförhållning och i söndags stod vi där, fullt utrustade och aningen livrädda.
På plats i det lilla, trånga flygplanet åkte känslorna upp och ner, likt en jojo. Ena sekunden var jag så otroligt nervös och undrade vad jag hade gett mig in på. I nästa stund blev jag väldigt taggad och kände mig redo för att testa gränserna. Självklart var det en bonus att få se Byron Bay från ovan, galet vackert.
Innan färden upp i planet hade instruktörerna gått igenom exakt vad vi behövde tänka på under själva hoppet, så när vi kastades ut i luften fokuserade jag endast på att hålla armarna stilla och helt hållet lita på min instruktör Danny. Efter en liten stund knackade han mig tre gånger på axeln, vilket betydde att jag skulle sträcka ut armarna.
Under ca 60 sekunder föll vi helt fritt. Jag tänkte "hur hinner han fälla ut fallskärmen i den här intensiva hastigheten?" I efterhand fick jag veta att kroppen vänjer sig vid den sortens stress efter ett antal gånger, vilket gör att de som hoppar fallskärm dagligen upplever den minuten i slow motion och hinner både tänka och agera under tiden. Det enda jag minns är att mitt ansikte fladdrade, en vag smärta i öronen och att munnen blev torr av det hårda lufttrycket.
Ett plötsligt ryck som gjorde väldigt ont i brösten och vi hängde i en fullt utvecklad fallskärm. I den stunden hann jag samla tankarna och overklighetskänslan försvann. Allt kändes väldigt stilla och det var riktigt häftigt att betrakta världen uppifrån samtidigt som vi flöt genom luften.
Jag njöt verkligen till fullo, att livet kan vara så vackert! Tystnaden fick mig att börja småprata med Danny, som berättade att han hoppat fallskärm över hela världen, minst 7900 gånger. Sedan påminde han mig om hur viktigt det var att inte stöta i marken med benen under landningen, så jag övade några gånger på att greppa mina ben och hålla dem uppe. Att göra det samtidigt som mina armar satt fast i en sele var inte det lättaste.
Vi lyckades landa utan att jag bröt några ben, slog istället i fingret men det var inget allvarligt. Efteråt var jag så otroligt nöjd och stolt över mig själv, även om det självklart var instruktören som faktiskt gjorde allt jobb. Den känslan av att klara av vad som helst är helt klart värd lite smärta i öronen, nervositet och ett stukat lillfinger.

Likes

Comments

Måndag, 29 grader och sol. 
Jag har legat i sängen hela dagen, med halsont och feber.
Så jävla typiskt att jag ska bli sjuk de enda soliga dagarna. 
Idag och imorgon, sen kommer regnet tillbaka. Underbart. 

Är tacksam för att Melina orkade gå och handla åt mig idag.
Panadol, citron, ingefära, tandkräm och morötter. 
Ber för att jag ska må bättre imorgon, så jag kan bada och njuta av Byrons bästa sida.

Har ändå haft en relativt produktiv dag.
Skrev klart mitt engelska CV och ansökte om 15 olika jobb i Melbourne. Svarade även minst lika många jobbannonser i Stockholm. Låter ödet avgöra var jag ska hamna, behöver jobba i maj oavsett var. 

I övrigt har jag sträcktittat på Game of Thrones, tvättat och tappat en burk pesto på köksgolvet.
​Att dammsuga upp glassplittret gjorde mig helt utmattad.

Likes

Comments

Jag är påväg till duschen men ser att någon annan redan hunnit före
Vi har inga lås på toalettdörrarna och den gemensamma överenskommelsen lyder: stängd dörr = upptaget
Går tillbaka till rummet för att vänta in min tur
Kommer hem efter en kväll fylld av dans
På skolans balkong, på Johnson Street, på stranden
Fest och musik överallt
Tar ut en iskall vattenflaska ur kylskåpet, från kranen är vattnet alltid ljummet
Jag skymtar en kackerlacka på väggen i hörnet och blir äcklad
Men vet att de bara kommer fram på natten, så ödslar inte för mycket energi på krypen
I köket sitter Loic och äter ur sin matlåda
Spaghetti med köttfärssås
Han är lika gammal som min lillebror och ständigt hungrig
En ljummen kväll i början av februari
I soffan sitter Lucas och tittar på Australia Open
Från uteplatsen hörs franska
Florine har vänner över och de planerar hennes födelsedagsfest
Saeed sitter framför sin dator
När alla är hemma är han så blyg att han knappt hälsar
Men när man är ensam med honom bubblar han och berättar om sin dag
Jag hoppas att han snart vågar ta mer plats
Jag har precis kommit hem från skolan
Vera rullar en cigarett och vi pratar om våra liv innan Byron Bay
Här är cigaretterna så dyra, så alla köper egen tobak
Jag är glad över att jag aldrig fastnade för det
Det räcker med att jag slösar pengar på mat 

Likes

Comments

9 januari 2017, 20:46
"Med saltvatten i håret och sand över hela kroppen promenerade jag hem i gassande solsken. Efter att ha spenderat en timme på Main Beach tillsammans med tjejerna från klassen kände jag mig väldigt tillfreds med livet. Trivs bra i Byron och börjar faktiskt känna mig lite hemma här."

19 januari 2017, 07:17
"Det är som att jag längtar hem utan att riktigt veta vad jag längtar efter."

31 januari 2017, 19:07
"Har inte sovit med dig på 71 nätter och du dyker fortfarande upp i mina drömmar."

4 februari 2017, 14:06
"Tappar svenskan i takt med att jag långsamt blir bättre på engelska. Tänker på två språk ibland. Det blir rörigt i mitt huvud."

7 mars 2017, 23:29
"Mitt liv just nu

Vaknar
Äter frukost
Cyklar till skolan och är stolt varenda gång jag klarar mig levande ur rondellen
Lär mig något nytt
Äter riskakor på första rasten
Skrattar med klassen, idag åt det franska ordet för tofflor
Måste ibland skriva mycket och tvingas be klasskompisarna vara tysta så jag kan koncentrera mig
Äter medhavd lunch och spelar Uno
Huvudet springer iväg på sista lektionen

Cyklar hem
Stannar ibland på Woolies på vägen
Pluggar
Tvättar kläder
Lagar omelett till middag, äter med en podcast i hörlurarna
Pluggar lite mer
Eller slösar bort kvällen framför Tumblr
Eller How I Met Your Mother
Borde börja packa
Är nervös för examen
Känns stressigt att flytta på lördag
Allt blir nog bra

Bara tre veckor kvar i Byron
Ångrar allt jag inte gjorde
Men är samtidigt tacksam för det jag gjort
Försöker peppa mig själv att leva life sista tiden
Är rädd att vädret blir sämre"

16 mars 2017, 19:59
"Lagade så god mat idag och en av rätterna var vegetarisk, är riktigt stolt över mig själv.
Nyss slog jag i min tidigare skadade tå i trappan och det kändes som den gick sönder. Då visade Melina mig ett klipp på människor som får pajer i ansiktet och tån gjorde inte lika ont längre.
​Tänkte att det var en fin stund att minnas. "

Likes

Comments

... jag äntligen bor tillsammans med Melina igen. Framförallt för att hon är så duktig på att laga mat och inspirerar mig till att prova nya rätter, men också för att vi kan bolla tankar och idéer med varandra.

... vi tillslut har blivit av med lössen som troligtvis följde med från mitt gamla studenthus.

... den billigare mataffären Aldi äntligen har öppnat igen efter ombyggnad.

... solen kikade fram efter en veckas regn och gav oss chansen att torka alla kläder som höll på att bli förstörda på grund av den höga luftfuktigheten.

...jag har bunkrat med glass och Doritos inför helgen, som mestadels kommer bestå av regn och filmtittande.

...det är så enkelt att ringa hem över nätet. Kan prata med mamma och pappa så ofta som jag behöver och det känns väldigt tryggt när man befinner sig så långt hemifrån.

Likes

Comments

Det var med självförtroendet på topp jag lämnade skolan idag. Äntligen känns det som att alla timmar jag spenderat på att plugga under min fritid börjar göra skillnad. Vi skrev uppsatser och gjorde ett test i Use of English och Reading, vanligtvis har jag problem med Use of English-delen men nu presterade jag väldigt bra. Min lärare berömde min uppsats inför hela klassen, då jag hade använt mig av rätt "target-vocabulary" på ett tydligt sätt, något som jag dock inte gjorde i förra veckans Speaking-exam. Men skrivandet är min starka sida och denna pepp gav mig ny energi.

På lördag går den stora Cambridge-examen av stapeln och nervositeten blandas med ett flertal andra känslor. Ser fram emot att flytta in med Melina och inte behöva tänka mer på skolan och provet. Men det är otroligt tråkigt att alla våra klasskompisar lämnar Byron, jag kommer sakna dem så mycket. Kanske särskilt att spela Uno tillsammans på rasterna och dansa oss svettiga någon av de lokala barerna. Ett nytt kapitel väntar, det känns pirrigt och spännande, även om det här kapitlet gått alldeles för fort.

Ikväll åt vi middag med vår lärare på en Indisk restaurang. Finner inte ord för att beskriva hur god maten var. 
Vi pratade om framtida planer för resande, festivaler vi vill besöka och skillnaderna mellan våra olika länder.

Imorgon väntar en "pre-graduation" och frukost tillsammans med de andra Cambridge-klasserna. 

Likes

Comments

En klasskompis tipsade mig om denna dokumentärfilm, som visar konsekvenserna av dagens modeindustri och vår ständiga överkonsumtion.

"The fast fashion have a huge impact on developing countries"
Som tittare får jag följa sömmerskor i fabriker där de tillverkar kläder åt de stora företagen. Arbetare i Kambodja som blir misshandlade av poliser när de ber om en rimlig lön, arbetare i Bangladesh som mister livet när en fabrik kollapsar, på grund av att deras chef vägrar stoppa arbetsprocessen för att utrymma lokalen. Allt för att hålla produktionen hög och kostnaderna låga, för att kunna tillverka tröjor som sedan säljs för $5 styck.

​​"The clothing industry is the second largest polluter in the world"
Filmen visar också bomullsfält som proppats med kemikalier för att effiktivisera tillväxten. Kemikalier som gör att lokalbefolkningen i byarna tampas med cancer och psykiska sjukdomar. I Indien har detta lett till en hel industri, en ond cirkel som sluts när de fattiga bönderna skuldsätts och tvingas överlåta sin mark till högre makter. Något som tyvärr leder till extremt hög själmordsstatisktik bland de drabbade. På andra platser i världen förorenas vattenkällor av klädesproduktionen, vilket har lett till fysiska sjukdomar bland invånarna. Precis när jag började tappa hoppet om mänskilgheten framhävdes motpolerna, de aktivister som i dagsläget jobbar för att lyfta detta enorma problem och hitta andra vägar.

"Operating within a system that only measures profit, companies have little incentive to do anything other than to make this quarter better than the last, no matter what damage is caused along the way. "
Den här filmen fick mig verkligen att öppna ögonen och ifrågasätta min egen klädkonsumtion. Bara den ständigt gnagande tanken att jag inte kan ha på mig samma kläder flera dagar i rad, helst inte under samma vecka, blir helt bisarr nu när jag insett konsekvenserna av det. Hur mitt shoppingberoende påverkar andra människors dagliga liv. Jag var nära till tårar vid flera tillfällen under filmens gång och jag rekommenderar alla att se den för att förstå vidden av denna massiva industri.

Kvalité före kvantitet. Vi måste värdera dessa människors hårda arbete.

"The True Cost" går att se på Netflix för den som är intresserad.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det är min sjunde vecka i Byron Bay, jag yogar regelbundet, använder min cykel flitigt och Cambridge-examen närmar sig med stormsteg. I vårt klassrum hänger nervositeten ständigt i luften, då vi alla strävar efter ett bra slutresultat. Jag längtar till tiden efter testet, då all press kommer att släppa. Samtidigt kommer det vara tråkigt att behöva säga hejdå till alla klasskamrater, som reser vidare medan jag och Melina stannar här i tre veckor till.

Imorgon ska vi göra ett "mock-test" för att se vilken nivå vi ligger på. Detta innebär att vi inte kommer ha några vanliga lektioner alls utan istället testas i Reading + Use of English, Writing och Listening, precis som på den riktiga examensdagen. Speaking-testet gjorde jag idag tillsammans med Sophia, som kommer att vara min speaking partner på slutprovet. Jag är väldigt nöjd med vårt resultat och hoppas att vi kan fortsätta prestera lika bra.

De senaste dagarna har varit riktigt roliga och jag har knappt hunnit fokusera på att plugga. I fredags hade vi inget klassrum då det var något strul med air-conditionen, vilket ledde till att vår lärare tog med klassen på en spontanresa. Vi besökte en Tea Tree-sjö, fina utsiktsplatser och shoppade i Ballina. Detta gav mig så mycket energi och jag var på strålande humör hela dagen.

På kvällen mötte jag upp tjejerna från klassen på Main Beach. Vi lyssnade på "the drumming circle" och en man som skapade egen technomusik, samtidigt som skymningen färgade hela himlen rosa och vågorna slog mot stranden. Så vackert. Kvällen avslutades på The Northen, där flera reggaeband uppträdde och vi dansade oss svettiga.

I söndags gick jag upp klockan 05:00 för att äntligen få se soluppgången från the Lighthouse. Det var helt magiskt och jag längtar efter att visa er alla fina bilder jag tog.

Vår helg blev fyra dagar lång då vi i måndags åkte till vattenparken "Wet N Wild" med klassen. Jag som generellt är ganska rädd för vattenrutschkanor blev positivt överraskad och testade fler attraktioner än vad jag från början hade tänkt. Adina och Sophia hade ordnat en fantastisk lunch som bestod av stek, halloumi, potatissallad och grekisk sallad. I was in food-heaven.

Igår annordnade ett gäng från min parallelklass en spontan BBQ vid stranden "the Pass". Det fick mig att fundera över varför vi inte haft fler BBQ's tidigare, så otroligt enkelt och mysigt. Jag älskar att varenda strand här i Byron Bay är utrustad med grillmöjligheter, papperskorgar, vattenkranar och toaletter. Vi hade en väldigt fin kväll med en otrolig solnedgång, god mat, Timtams och hela stjärnhimlen ovanför oss.

Likes

Comments

Det är söndag kväll, jag redigerar foton från Fraser Island och lyssnar på All Time Low.
​Min hud svider, då jag under dagens cykeltur till Wategos Beach lyckades bränna armar, ben, ansikte och fötter. 

Den senaste veckan har varit så intensiv att jag inte alls hunnit prioritera bloggen. Även om jag vill skriva om allt jag upplever och ladda upp mängder av foton har jag ingen lust att sitta inne framför datorn hela tiden.
​Skolarbete, matlagning, städning, fester och livet här går före. 

Vi närmar oss stegvis vårt examensprov, som går av stapeln den 11 mars och antalet hemläxor har ökat märkbart. Tester i Use of English, Listening, Speaking och Redaing pågår hela tiden och vi skriver essays, reports och reviews.

​​Skolpartyn, födelsedagsfester, BBQ's och strandhäng tar upp mycket tid, men jag klagar inte. Sedan förra helgens skolresa till Fraser Island har grupperingarna suddats ut en aning och jag har lärt känna många nya människor. 

Mitt främsta mål för den kommande veckan är att delta i minst 2 yogapass, gärna fler. 
Ska försöka varva skolarbetet med att redigera foton och fylla bloggen med nytt liv, samt undvika att bränna mig mer i solen. 

​Jag hoppas att det fortfarande finns människor där ute som vill läsa det jag har skriva.
​Nu ska jag äta chokladglass och titta på Skam (ja, jag har också fastnat). Godnatt världen.  

Likes

Comments

Förra fredagen tog vår lärare med oss till The Lighthouse, en välkänd plats i Byron Bay med helt otrolig utsikt.
Tyvärr hade Flurina försovit sig, annars hade detta varit en perfekt gruppbild på klassen. Så bra människor.
Jag blev helt fascinerad av den är platsen. Det var en fotovänlig dag då den gråa himlen skapade en kontrast som förstärkte alla färger.
Planerar redan att besöka The Lighthouse igen och försöka fånga allt det vackra på bild i både gryning och skymning. 

Likes

Comments

Karl Fazer-choklad
Min absoluta favorit när det kommer till choklad. Cadbury i all ära, men chokladkakorna här går inte att jämföra med Fazer.
Paulúns Granola - Kakao och Hallon
Frukost har alltid varit heligt för mig och vaniljyoghurt med äppelbitar och denna granola utgör en helt fantastisk smaksensation.
Yogitea - Green Chai & Roobios Chai
Att kunna dricka te överhuvudtaget är något jag verkligen saknar. Jag vill inte klaga på värmen här, sommar i januari är helt underbart. Men klimatet gör det omöjligt att avnjuta en varm kopp te.
ICA's egna Guacamole kryddmix (hittade ingen bild på just den förpackningen men ni förstår nog)
Som jag tidigare nämnt älskar jag tacos och tycker att den bästa guacamole-mixen kommer från ICA. ​

Ingen av bilderna ovan är tagna av mig. 

Likes

Comments

Januari 

Kring nyår gick den här låten på repeat i mina hörlurar.

Tänker direkt på helgen i London tillsammans med Hillevi, då vi firade Malins birthdayweekend.

Februari

Såg Halsey i både Stockholm och Köpenhamn tillsammans med Melina. Hennes spelningar var magiska och gjorde att jag fick upp ögonen för den här låten, som jag knappt lyssnat alls på tidigare.

Mars

Albumsläpp och en kommande konsert fick mig att jag slaviskt lyssna på The 1975 under största delen av våren. 


April

Även Håkan släppte ny musik och jag drömde mig bort till en solig kväll på Ullevi två år tidigare, som jag snart skulle få återuppleva. 

Maj

Det var varmare än vanligt och jag minns kvällarna på Skinnis i underbart sällskap.

Finner en aning ironi i att jag alltid lyssnade på den här låten på kontoret.


Ett helt nytt album och en avskedsturné, det blev mycket Kent.


Juni
 

Under tågluffen genom Europa gick vi av okänd anledning och sjöng på den här låten hela tiden.


Varenda kväll under resan lyssnade jag på en väl genomtänkt spellista, med bland annat den här låten, för att kunna somna.

Juli

Inledde månaden med att för första gången i mitt liv få se Coldplay live, det var helt fantastiskt!


Precis som den här låten gick de varma julikvällarna på repeat och det kändes som att vi var odödliga. 


Augusti

Augusti var en kall månad som nästan bara gjorde ont. 

Den finaste stunden var då jag ännu en gång fick uppleva en minnesvärd kräftskiva på Korpo och vi sjöng allsång till Tomas Ledin. 

September

Jag skulle nog definera september som den månaden under hela året då jag mådde som bäst och sämst på samma gång.  


Oktober

Introt kommer alltid att få mig att minnas min mysiga helg i Vasa med Helena.

 
November 

En av mina absolut sista dagar i Sverige såg jag Bastille live för första gången i mitt liv. Har svårt att sätta ord på hur fint det var.

December

Under min och Melinas första månad i Australien spelades den här låten precis överallt. 

Likes

Comments

Idag var det över 30 plusgrader och skoldagen gick ovanligt fort. Vi övade bland annat på att prata på engelska. Det är en av mina svagheter, men som jag tidigare nämnt så trivs jag så himla bra i klassen, vilket gör att det inte blir jobbigt alls. 

Vi började även skriva "Reports", inför en av provets skrivdelar, men jag hann få klart introduktionen under lektionstid. Så direkt när jag kom hem satte jag mig utomhus med en flaska vatten och en skål chokladglass och började skriva. Av någon anledning lyckades jag skriva klart hela texten på ungefär en timme, är så stolt över mig själv!

Försöker att inte tänka på att vi bara har cirka 30-40 minuter på oss att skriva en rapport under den riktiga provdagen, vet inte riktigt hur det kommer att gå, men övning ger färdighet. 
 
I övrigt har jag köpt ett nytt minneskort inför helgens resa till Fraser Island, tvättat och haft videosamtal med vänner hemifrån. 

Likes

Comments

Sedan jag och Melina åkte till Australien har jag haft extrema taco-cravings. Som många av er redan vet har jag en väldig kärlek för denna maträtt.

​​När vi reste runt och bodde på olika hostel var det svårt att laga en rätt med så många komponenter, istället levde vi mest på nudlar och bacon. Men den här veckan unnade jag mig äntligen tacos och det smakade hundra gånger bättre än vanligt, antagligen för att jag hade längtat efter det så länge. Det var en väldigt fin stund.

Under mina två första veckor här i Byron har jag ätit kyckling hela tiden, i form av quesadillas, kycklingsallad och kyckling med ris och sweet chili sås. Det har varit gott, men behövde en omväxling och bestämde mig för att köpa köttfärs istället. Nu kommer det bli en del pasta, köttfärssås och tacos. Hittade även en billig burk pesto. 

​Jag är också väldigt sugen på att försöka laga mer vegetariskt, men har så dålig koll på det. Vill självklart lära mig och utvecklas, så om det är någon som sitter på recept får ni gärna dela med er! 

Likes

Comments