Till alla underbara pappor som fyller våra liv med kärlek och glädje. Tack så mycket!

MVH Alexander ( SacredGold ).


​Bilder tillhör Disney.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Bus eller godis läsare, låt oss välkomna hösten i all sin prakt fylld med riklig skörd och löv i varm nyans!

Jag vill även berätta för er att mängden Disney nyheter är väldigt liten under vissa månader, vilket är varför det inte blir ett "Disney Nytt" inlägg den här månaden på bloggen. 

Om det händer någon månad igen på året, så vet ni då vad det beror på!

MVH Alexander ( SacredGold ).


Bilder är privata och tillhör mig här på SacredGold.

Likes

Comments


MUSIKEN

Kompositörerna Jack Lawrence, Sammy Fain och Walter Schuman var dem första som började arbetet med att komponera fram filmens sånger, som "It´s a holiday today" och "A happen to have a picture". Men med en mer sofistikerad animationsstil filmen genomgick under sin produktion, desto mer insåg Walt att också sångerna behövde bli mer sofistikerade. Beslutet fattades och alla de tidigare skrivna sångerna togs bort, förutom en som var "En gång i en dröm".

Efter att ha hört Pyotr Tchaikovskys klassiska musik till balettföreställningarna av Törnrosa, intresserade Walt Disney istället sig för att använda den som grund till musiken och gav kompositören George Bruns i uppdrag till att anpassa Tchaikovskys verk för filmen.PREMIÄREN

Efter åtta år i produktion hade Törnrosa äntligen premiär i USA den 29 januari 1959 och sedan i Sverige den 19 december 1959 med svenska röster av bl.a Lis-Beth Olsson, Jan Malmsjö, Sif Ruud, Yvonne Lombard och Bengt Eklund. Till nypremiären 1980 försattes filmen med en ny svensk dubbning, med regi och översättning av Doreen Denning och svenska röster av Birgitta Larsson, Jonas Bergström, Lill Lindfors, Maud Hansson och John Harrysson m.fl.

För att hjälpa filmens marknadsföring hade Walt Disney med inslag om Törnrosa i sitt TV-program Disneyland och döpte även om slottet inför öppningen till den kommande nöjesparken med samma namn från Snövits slott till Törnrosas.Med en budget på över 6 miljoner dollar blev Törnrosa då den hittills dyraste filmen Disney studion någonsin hade gjort. Den höga produktionskostnaden bidrog till att filmen gick med förlust, även om den tjänade in sammanlagt 5,3 miljoner dollar i USA. Det blev ett hårt slag för studion, som tvunget behövde säga upp många anställda inom animationspersonalen för att kunna vinna tillbaka pengarna som hade förlorats på Törnrosa.

Precis som Alice i Underlandet, hade Törnrosa ingen nypremiär under Walts livstid, men återvände senare till amerikanska biografer 1970, 1979, 1986 och 1995, och är tack vare dem idag ansett som en given Disneyklassiker!


Och som avslutning ska jag presentera för er...

10 ROLIGA FAKTA OM TÖRNROSA


1. Auroras utseende var inspirerat av den unga skådespelerskan Audrey Hepburn.

2. Törnrosa var den andra Disneyfilmen i Widescreen, men den första ritad i filmformatet Super Technirama 70mm, vilket innebar att animatörerna fick arbeta på papper lika bredda som sänglakan.

3. Eyvind Earle designade filmens juvelsmyckade sagobok och målade majoriteten av filmens bakgrunder själv, där en bakgrundsmålning kunde ta upp till 10 arbetsdagar att göra klart.

4. Féernas bråk om färgen på Auroras klänning skulle vara rosa eller blå, är inspirerat av ett bråk som filmskaparna själva hade om vilken färg klänningen skulle vara i.

5. Live-action modellen åt Aurora var skådespelerskan Helene Stanley, som tidigare hade varit anlitad av Disneystudion till att vara live-action modellen åt Askungen.

6. Utav alla huvudrollerna bland Disneys filmer är Aurora den som har minst antal repliker, den enda huvudrollen som slår henne är Dumbo som är stum.

7. Den onda fén Maleficents svarta korp heter Diablo.

8. Prins Philip är den första mänskliga Disneyprinsen till att ha ett riktigt namn.

9. Törnrosa var först planerad att komma ut 1957, men Walts fokus på Disneyland försenade filmen två år till.

10. Törnrosa var Disneys sista tecknade film baserad på en saga i 30 år tills Den lilla sjöjungfrun.SLUT


Bilder och videoklipp tillhör Disney och Blu-ray.com.

Källor

Dokumentären: Picture Perfect- Bakom kulisserna på Törnrosa, från 2008.

Dokumentären: En gång i en dröm- Så gjordes Törnrosa, från 1997.

Hemsidan: Disney Wikia, Törnrosa, ( 2017-03-18 )


Likes

Comments


COCO

Disney-Pixar har släppt en ny trailer och vår första titt på en ny karaktär som ska dyka upp genom Miguels resa genom de Dödas rike, hon heter Pepita och är en flygande jaguar. Ett spirituellt mexikansk sagoväsen som är hälften örn och hälften jaguar!

Disney-Pixars Coco har biopremiär den 22 november 2017 i USA och i Sverige den 2 februari 2018!


_____________________________________________________________________


ALADDIN LIVE-ACTION

Skådespelaren Marwan Kenzari är utvald av Disney till att spela rollen som Jafar i live-action versionen av Aladdin som nu är i produktion!


_____________________________________________________________________


TRASSEL TV-SERIE

Släpp ut håret och gör er redo för Trassel, för vår älskade Rapunzel är tillbaka med sin egen härliga TV-serie som har svensk premiär den 30 september 2017 med specialavsnittet "Trassel: Innan för evigt". Serien kommer sedan gå regelbundet med start den 7 oktober 2017 på Disney Channel!


_____________________________________________________________________


DUCKTALES REMAKE

Nu blir vi farliga! För Disney har avslöjat att den mystiske brottsbekämparen Darkwing Duck, och den vimsige vetenskapsmannen Professor Ludwig von Anka kommer göra ett gästframträdande i kommande avsnitt av den nya Ducktales TV-serien som sedan den 23 september 2017 går på Disney XD i USA!

Ducktales TV-serien är inspirerad av den legendariska serieskaparen Carl Barks historier som genom åren har tilltalat både barn och vuxna världen över. Den nya serien kommer bidra med samma skratt och äventyrslust precis som den äldre till en helt ny generation!

Joakim von Anka och knattarnas äventyr börjar den 27 oktober 2017 i Sverige med ett entimmes långt specialavsnitt och fortsätter sen den 6 november 2017 på Disney Channel och Disney XD!

MVH Alexander ( SacredGold ).


_____________________________________________________________________

Bilder och videoklipp tillhör Disney.

Likes

Comments


Hej alla läsare!

Idag tänkte jag börja så smått med att visa upp min Disney samling här på bloggen! Jag vet att många av er har undrat efter det här, så nu är er längtan äntligen över!

Som en bra mjukstart på det som ska komma i framtiden, tänkte jag att vi skulle börja med mina Disney CD-album. Jag har inte jättemånga, men trots allt så växer ju Disney samlingen varje år!

_____________________________________________________________________


Okej, då börjar vi med det första CD-albumet i samlingen som är Snövit och de sju dvärgarna!

Det här är det officiella svenska soundtracket och innehåller alla sånger och bakgrundsmusik ifrån filmen. CD-albumet kom ut 2008 och har i mitt tycke ett jättevackert omslag.Det andra CD-albumet är Djungelboken!

Det kom ut 1990, och tar oss tillbaka djupt in i Indiens djungel där filmens handling och sånger återberättas för lyssnarna. Inspelningen har även tidigare varit utgiven på LP-skiva 1968.

Den är otroligt mysig att lyssna på, där Gösta Prüzelius igen gör ett utmärkt jobb som Bagheeras berättarröst.Det tredje CD-albumet jag har är passande nog Djungelboken 2!

Det kom ut 2006, och innehåller alla sånger från Djungelboken 2, och dessutom några fler sånger från den första Djungelboken och TV-serien Lilla Djungelboken.

Om ni tittar på den sista bilden av albumet nedanför, så ser ni att skivan svänger när till och med den onda Shere Khan inte kan låta bli att dansa loss.Tillslut det fjärde och sista CD-albumet i min samling är Disneyland Paris: Les parades en musique, eller som det blir på svenska, Disneyland Paris: Paradmusik samling!

Det här CD-albumet är från Disneyland Paris i Frankrike och kom ut 2008, men jag köpte det 2012 när jag var där. CD-albumet innehåller alla låtar ifrån parkens parader från 1992 till 2008.

Det väcker definivt barndomsminnen ifrån mina besök och är nog favoriten i samlingen utav de fyra CD-albumen jag har.Jag är väldigt nyfiken på om ni också har några CD-album i er Disney samling, och isåfall vilken är er favorit? Berätta gärna för mig i kommentarerna nedanför!

MVH Alexander ( SacredGold ).


Bilder är privata och tillhör mig här på SacredGold.

Likes

Comments


Här är creditlistan till de svenska dubbningarna av Walt Disneys 1:a animerade klassiker Snövit och de sju dvärgarna (1937).

Originaltitel: Snow White and the seven dwarfs.

MVH Alexander ( SacredGold ).

Källor: Blu-ray utgåvan av Snövit och de sju dvärgarna från 2009, Dubbningshemsidan.se (15/5-2017), Filmsoundsweden.se (4/8-2017), uppgifter från Per-Axel Branner och egen forskning.


1982-ÅRS OMDUBBNING

SVENSKA RÖSTER

Berättaren: Sture Ström

Snövit: Anna-Lotta Larsson

Prinsen: Bruno Wintzell

Kloker: John Harrysson

Butter: Olof Thunberg

Glader: Hans Lindgren

Blyger: Mille Schmidt

Trötter: Stig Grybe

Prosit: Bert-Åke Varg

Drottningen: Lil Terselius

Häxan: Helena Brodin

Den magiska spegeln: Georg Rydeberg

Jägaren: Jan Nygren


KÖR

Snövättarna


SÅNGER

"Jag önskar" (I´m Wishing)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson och Bruno Wintzell


"En sång" (One Song)

Framförs av: Bruno Wintzell


"Om du sjunger och ler" (With A Smile And A Song)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson


"Nu visslar vi ett slag" (Whistle While You Work)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson


"Hej hå" (Heigh- Ho)

Framförs av: Snövättarna


"Tvättsången" (The Washing Song)

Framförs av: John Harrysson


"En tokig sång" (The Silly Song)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson, Hans Lindgren och Mille Schmidt med kör


"En dag är prinsen här" (Someday My Prince Will Come)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson


"En dag är prinsen här- repris" (Someday My Prince Will Come- reprise)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson


"Hej hå- repris" (Heigh- Ho- reprise)

Framförs av : Snövättarna


"En sång- repris" (One Song- reprise)

Framförs av: Bruno Wintzell och Anna-Lotta Larsson


"En dag är prinsen här- final" (Someday My Prince Will Come- finale)

Framförs av: Anna-Lotta Larsson och Bruno Wintzell


PRODUCENT

Mari-Anne Barrefelt


REGISSÖR

Doreen Denning


DIALOGÖVERSÄTTARE

Doreen Denning


SÅNGÖVERSÄTTARE

Doreen Denning

Nils Bohman

Karl Lennart


MUSIKANSVARIG

Gunnar Svensson


INSPELNINGSTEKNIKER

Marie-Anne Barrefelt

Ann Otto

Sven Fahlén

Lars Klettner


INSPELNINGSSTUDIO

Europa Film, Bromma


SVENSK VERSION PRODUCERAD AV

Barrefelt Produktion AB


_____________________________________________________________________1938-ÅRS ORIGINALDUBBNING

SVENSKA RÖSTER

Snövit: Tatiana Angelini

Prinsen: Gösta Kjellertz

Kloker: Rune Carlsten

Butter: Stig Järrel

Glader: Carl-Gunnar Wingård

Blyger: Nils Hultgren

Trötter: Ragnar Falk

Prosit: Ragnar Falk

Drottningen: Hjördis Pettersson

Häxan: Hjördis Pettersson

Den magiska spegeln: Tord Stål


KÖR

Wiggerskvartetten


SÅNGER

"Jag önskar" (I´m Wishing)

Framförs av: Tatiana Angelini och Gösta Kjellertz


"En sång" (One Song)

Framförs av: Gösta Kjellertz


"Om du sjunger och ler" (With A Smile And A Song)

Framförs av: Tatiana Angelini


"Nu visslar vi ett slag" (Whistle While You Work)

Framförs av: Tatiana Angelini


"Hej hå" (Heigh- Ho)

Framförs av: Wiggerskvartetten


"Tvättsången" (The Washing Song)

Framförs av: Rune Carlsten


"En tokig sång" (The Silly Song)

Framförs av: Wiggerskvartetten


"En dag är prinsen här" (Someday My Prince Will Come)

Framförs av: Tatiana Angelini


"En dag är prinsen här- repris" (Someday My Prince Will Come- reprise)

Framförs av: Tatiana Angelini


"Hej hå- repris" (Heigh- Ho- reprise)

Framförs av: Wiggerskvartetten


"En sång- repris" (One Song- reprise)

Framförs av: Gösta Kjellertz och Tatiana Angelini


"En dag är prinsen här- final" (Someday My Prince Will Come- finale)

Framförs av: Tatiana Angelini och Gösta Kjellertz


REGISSÖR

Per-Arne Branner


DIALOGÖVERSÄTTARE

Nils Bohman


SÅNGÖVERSÄTTARE

Nils Bohman

Karl Lennart


MUSIKANSVARIG

Sune Wladimir


INSPELNINGSTEKNIKER

Emil Pehrsson


INSPELNINGSSTUDIO

Europa Film, Bromma


SVENSK MIX

Walt Disney Hyperion Studios, Los Angeles


SVENSK VERSION PRODUCERAD AV

Europa Film ABLikes

Comments


A WRINKLE IN TIME

Disney har släppt den första trailern för en ny kommande live-action film A Wrinkle In Time, som har premiär i USA den 9 mars 2018!

Filmen, som är ett episkt äventyr baserat på Madeleine L'Engles tidlösa bok tar publiken med sig över tidens och rymdens dimensioner, i världar där mörkrets och ljusets sanna skepnader visar sig!


_____________________________________________________________________


LEJONKUNGEN LIVE-ACTION

Disney berättade på D23 Expo konventet att en live-action film med datoranimerade djur av Lejonkungen från 1994 är i produktion. Filmen ska innehålla sånger från den tecknade originalfilmen och kommer regisseras av Jon Favreau (tidigare regissör för live-action versionen av Djungelboken)!

För närvarande är den planerad att ha biopremiär i USA under sommaren 2019!

MVH Alexander ( SacredGold ).


_____________________________________________________________________

Bilder och videoklipp tillhör Disney.

Likes

Comments


Handling: När den lilla elefantungen Dumbo kommer till cirkusen för första gången blir han utskrattad av alla på grund av sina enorma öron. Hans vän, musen Timothy, gör sitt bästa för att hjälpa honom men de stora öronen ställer hela tiden till med nya problem. Men så plötsligt en dag upptäcker de att Dumbo har en oväntad talang, han kan nämligen flyga!

Speltid: 64 minuter


Bilder tillhör Disney.

Likes

Comments

_____________________________________________________________________

AVSNITT 1

"The Bulls Of A Feather"

Eleru adopterar en tjurfinksunge som han önskvärt vill behålla, men det blir svårt när de andra Wuzzlarna tycker att ungen ska få återvända till sin riktiga mamma.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 2

"Hooray For Hollywuz"

Flonin åker in till storstaden Hollywuz för att uppfylla sin dröm som skådespelerska.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 3

"In The Money"

Humlon blir rik när han råkar hitta en mängd med pengar på gatan, som visar sig vara stulna från banken. Han får ett liv i lyx, men hans pengabegär skapar problem med de andra Wuzzlarna.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 4

"Crock Around The Clock"

Landet Wuz drabbas av ett fruktansvärt oväder som förstör Krocks hem. Illmarigt bestämmer han sig för att flytta in hos Bjäril, med en lömsk plan för att stjäla hennes matförråd.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 5

"Moosel´s Monster"

Sälgs fantasi spårar ut när han börjar inbilla sig alla runtomkring som monster, medan det riktiga monstret som han förföljs av bara är en simpel inbillning.

Avsnittet finns inte tillgängligt på svenska.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 6

"Klutz On The Clutch"

På grund av Apings farliga bilkörning, blir han bannlyst och får inte lov att delta i Wuzzlarnas kommande racertävling.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 7

"Bumblelion And The Terrified Forest"

Humlon och Flonin måste övervinna alla hinder på sin väg genom den kusliga skogen för att rädda Bjäril ifrån den fruktade häxan.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 8

"Eleroo´s Wishday"

Eleru får sin önskan om att flyga uppfylld när han hittar en magisk önskebrunn.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 9

"Ghostrustlers"

För att komma bort från ohyran som plågar landet Wuz, åker Wuzzlarna på semester till en spökstad, där det visar sig finnas riktiga spöken.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 10

"A Pest For A Pet"

De andra Wuzzlarna är trötta på Apings spratt och ger igen för att lära honom en läxa.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 11

"The Main Course"

Wuzzlarna ger sig ut till havs och hamnar på en mystisk ö, där Flonin misstas för en gud av öns urbefolkning.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 12

"Class Dismissed"

Bjäril gör ett vad med Krock om att kunna förvandla Flabb till en riktig gentleman i god tid till den stora balfesten.

_____________________________________________________________________

AVSNITT 13

"What´s Up, Stox?"

En ny granne vid namn Tviger flyttar in i landet Wuz och blir snart god vän med Wuzzlarna. Som tacksamhet får Wuzzlarna ett pengaträd, som Krock självklart vill ha för sig själv.

_____________________________________________________________________

Bilder tillhör Disney.

Likes

Comments


COCO

Den här månaden har Disney haft sitt storslagna D23 Expo konvent, ett konvent som bara anordnas vartannat år, där många saftiga nyheter avslöjades om studions kommande produktioner!

Den första nyheten är om Disney-Pixars Coco, där filmens skådespelare tillsammans framförde på scen den första nya låten från filmen som kommer heta "Remember Me"!


_____________________________________________________________________


TOY STORY 4

Disney-Pixar uppmärksammade på D23 Expo konventet mer information om två kommande uppföljare som nu är i produktion, Superhjältarna 2 och Toy Story 4!

Toy Story 4 kommer regisseras av Josh Cooley, och förväntas ha premiär under sommaren 2019!


_____________________________________________________________________


SUPERHJÄLTARNA 2

Superhjältarna 2 kommer ha biopremiär i USA den 15 juni 2018!

Brad Bird, den engelska rösten till Edna E. Mode och filmens regissör (som tidigare har regisserat Superhjältarna och Råttatouille) berättade i en intervju att uppföljaren tar vid direkt efter där den första filmens berättelse slutade!


_____________________________________________________________________


ALADDIN LIVE-ACTION

På D23 Expo konventet meddelade Disney att en live-action film av klassikern Aladdin från 1992 är i produktion, där huvudrollen som den oslipade diamanten Aladdin ska spelas av Mena Massoud och i rollerna som prinsessan Jasmine och Anden kommer vi få se Naomi Scott och Will Smith!


_____________________________________________________________________


DUCKTALES REMAKE

Woo-hoo! Disney släppte på D23 Expo konventet en över 2 minuters förhandstitt på det första entimmes långa specialavsnittet av Ducktales TV-serien som sänds i USA den 12 augusti 2017!

Disney visade även upp en till 2 minuters förhandstitt på San Diegos Comic Con event!


_____________________________________________________________________


BIG HERO 6 TV-SERIE

Även om Big Hero 6 TV-serien inte visas förrän den ​20 november 2017 i USA, har Disney redan nu släppt en förhandstitt på seriens komiska men actionfyllda öppningsvinjett!

Blev ni som jag nu också taggad för fler äventyr med Hiro och Baymax?


_____________________________________________________________________


RÖJAR-RALF 2

Till Röjar-Ralf 2 på Disneys D23 Expo konvent fick vi veta att alla 14 Disney prinsessorna kommer göra ett gästframträdande i filmen, när Ralf och Vanilja på sin resa genom internet besöker hemsidan Oh My Disney!

Skådespelarna Jodi Benson (Ariel), Paige O´Hara (Belle), Linda Larkin (Jasmine), Irene Bedard (Pocahontas), Anika Noni Rose (Tiana), Mandy Moore (Rapunzel), Kristen Bell (Anna), Auli´i Cravalho (Vaiana) och Kelly MacDonald (Merida) från originalfilmerna var på plats och berättade att de alla kommer återvända till att spela sina respektive roller.

Även om de inte kunde delta på eventet, så berättade studions ordförande John Lasseter att skådespelarna Ming-Na Wen (Mulan) och Idina Menzel (Elsa) också kommer återvända till sina roller i filmen!


_____________________________________________________________________


BILAR 3

Disney Sverige har officiellt meddelat att vår favorit Martin Stenmarck åter kommer spela huvudrollen som Blixten McQueen i den svenska dubbningen av Bilar 3, som nu snart har svensk biopremiär den 1 september 2017!

MVH Alexander ( SacredGold ).


_____________________________________________________________________

Bilder och videoklipp tillhör Disney.

Likes

Comments