Header

Niin paljon asiaa! On blogin kirjoittaminen jäänyt hieman toissijaiseksi, esimerkiksi tällä viikolla oon mennyt siellä sun täällä ja koulujuttujen, sekä harrastusten kanssa on kova kiire. Mulla on niin paljon kerrottavaa, ettei sitä helpolla saa yhteen postaukseen, aikamoinen kuvasotku, varautukaa! Elämä on nyt täällä kunnon arkea, mulla on omaa aikaa tosi vähän kun tän perheen kanssa löytyy aina menoa ja päälle vielä omatkin. Koulussa oon vihdoin alkanut edistyä ja saamaan asioista tolkkua. Mulla on edelleen mennyt yllättävän hyvin arvosanojenkin suhteen ja eilen kirjoittelin läksyesseetä ranskaksi. Keväällä tuntui hankalalta saada 150 sanaa täyteen, mutta nyt suhteellisen helposti syntyy tekstiä tuohon aikaan verrattuna. Oon myös alkanut tottua kaikkeen uuteen ja nyt voin sanoa, että ne on mulle niitä arkisia juttuja. Auringonlaskuja, rauhallisia iltoja takkatulen ääressä kirja kädessä.

Oon lukuisia kertoja käväissyt keskustassa milloin kenenkin kanssa. Täällä on esimerkiksi perjantaina sellainen tapa, että kaikki lähtee kaupunkiin ja siellä voikin nähdä tuttuja useesti. Vaikkei ero sään puolesta niin huomattava ole kuin joillekkin se on, niin on mullakin totuttelemista. Eräs iltapäivä tässä reilu parisen viikkoa sitten keräiltiin omalta pihalta viinirypäleitä, olihan sentään lokakuu. Muutenkin huomaan kylmyyteen tottuneena, että tää on mulle suhteellisen helppoa.

Lauantaina viime viikolla meillä oli YFU:n follow-up täällä Namurissa. Sillon kun tänne tulin, aattelin että ei sitä nyt vielä täydy miettiä. Yhtäkkiä tääkin päivä on ohi ja on kulunut kaksi kuukautta siitä, kun lähdin Suomesta. Mun mielestä tää viikonloppu oli todella hyödyllinen, juteltiin pienissä ryhmissä koulusta, perheistä ja erilaisista ongelmista yms. Keskusteltiin siitä, mikä on mennyt hyvin ja mikä ei niinkään. Katsastettiin, että missä kunnossa meidän vaihto on ja puhuttiin siitä, mitä vielä halutaan tehdä ja missä halutaan parantua. Leivottiin myös tätä varten omasta maasta jälkiruoka. Ennen kaikkea oli ihanaa nähdä muita ja kuulla miten kaikilla on sujunut. Huippuporukka <3

Keskiviikkona, kun täällä loppuu koulu aina keskipäivällä, päätettiin lähteä vähän kauemmas Anversiin äidin, veljen ja kolmen muun vaihtarin kanssa. Multikulttuurinen kokemus, oltiin Suomesta, Ecuadorista, Yhdysvalloista, Belgiasta ja Argentiinasta. Kaupunki sijaitsee Brysselin yläpuolella, me oltiin jälleen flaaminkielisellä alueella. Meno- ja tulomatka menivät sikeässä unessa. Koko auto täynnä vaihtareita ja jokaikinen nukahti :D

​Paljon terveisiä täältä Suomeen,

​Saara

Suunnittele blogisi - valitse Nouwin monista malleista tai tee omasi, "osoita ja napsauta" - napsauta tästä!

Likes

Comments

Viime viikonloppuna herätys oli luonnottoman aikaisin, kun lähdettiin taas tutustumaan uusiin seutuihin. Aluksi otettiin Namurista juna kohti Brysseliä ja sieltä vielä jatkettiin toisella junalla. Noin 12 aikaan saavuttiin Bruges -nimiseen kaupunkiin. Tärkeimmät asiat ensin- käytiin hakemassa syömistä ja jatkettiin matkaa kohti keskustaa. Heti kun päästiin lähelle, maisemat olivat aivan huikeat! Kävelytahti oli melko hidas, kun jokaikistä siltaa ja rakennusta oli pakko jäädä ihastelemaan.

Tämä postaus jää oikeastaan enemmän kuvien varaan, maisemat olivat niin upeat että kuvat hoitavat asian paremmin.

Jos tän kaupungin haluiaisi oikein kunnolla käydä läpi niin suosittelen pidempää aikaa kuin yksi päivä. Myös tunnelman puolesta kaupunki oli upea. Kaduilla kuuli musiikkia ja jokapuolelta löytyi ihmisiä. Keskustan kadut olivat täynnä erilaisia kauppoja. Bruges sijaitsee flaaminkielisellä alueella, joten melkein kaikki kyltit löytyivät pelkästään flaaminkielellä. Tuli aivan täysin samanlainen olo kuin turistilla. 

Mentiin laiva-ajelulle ja nähtiin koko kaupunki vähän erilaisesta näkökulmasta. Selostus tuli neljällä eri kielellä, ihan en saanut kiinni missä milloinkin oltiin, mutta oli menemisen arvoinen. Tuolla kävellessäänkin aina näki noita laivoja, jotka olivat aivan täynnä.

Seuraavat kuvat on otettu suurelta markkina-aukiolta, joka sijaitsee aivan keskellä kaupunkia. Tykkäsin tästä paikasta itse eniten. Ihan täynnä hulinaa, värikkäitä taloja ja ravintoloita.

Tällä reissulla söin jälleen vohveleita, tosin hieman eri muodossa. Kadun varrelta löytyi pieni kauppa täynnä vohveleita tikun päässä. Tuolta sai itse valita haluamaansa vohveliin kuorrutteen ja siihen vielä päälle nonparelleja tai rouhittua suklaata, vaahtokarkkeja ja vaikka mitä muutakin. En tiedä edes voisinko laskea niiden kauppojen määrää, jotka myivät suklaata. Suklaa on täällä melkein yhtä iso juttu kuin ranskalaisetkin.

Lauantaina tuli käveltyä sen verran paljon, että seuraavana päivänä jalat kiittivät. Brunssin jälkeen oli aika ottaa juna takaisin Brysseliin ja sieltä vielä kotiin. Oli huikea päivä ja mun mielestä Bruges oli omalla tavallaan yksi kauneimmista kaupungeista, joita olen nähnyt. Tykkään myös tästä mitä täällä oon paljon tehnyt, eli lähtenyt päiväksi katsomaan yhtä kaupunkia. Täällä se on niin helppoa, eikä siihen mene edes paljoa aikaa. Kaupunkien katsastusta tulen myös tulevaisuudessa varmasti tekemään paljon.

Suomeen paljon terveisiä,

Saara

Likes

Comments

Hupsista, nopeasti vierähti ensimmäinen kuukausi! Mun on pitänyt jo viikon ajan tänne kirjoittaa, mutta niin paljon on ollut tekemistä ettei vapaa-aikaa löydy hirveästi. Toisaalta se on tosi hyvä, hirveesti ei ehdi edes ajatella mitään niin syvällisiä. Kymmenesosa mun vaihdosta on jo kulunut. Oon myös huomannut, että oon pikkuhiljaa alkanut edistyä ja edistyä. Tehtiin video ranskantunnilla ja suuri onnistuminen oli se että mulla oli siinä ihan oma pätkä, jossa puhuin. Koulussa tein mun ekan testin ja pääsin läpi 8/10 :D Paljon paremmin se meni kun mitä odotin. Mut on otettu täällä ihan hirveän hyvin vastaan. Ilmat ovat pysyneet lähes samanlaisina kaikista uhkauksista huolimatta, ihme kyllä.

Oon viime aikoina matkustellut Belgian sisällä tosi paljon. Viime viikolla oltiin Brysselissä, tällä viikolla Liègessä ja viikonloppuna ollaan menossa Bruggeen. Junat kulkee ja oon käyttänyt paljon matkoja niistä kymmenen matkan lipuista. Liègessä näin myös kaksi suomalaista vaihto-oppilasta. Tänään olin ekaa kertaa katsomassa kauppoja läpi ja sieltä jotain tarttui mukaankin. Niin outoa, että näin läheltä löytyy yhdeltä kadulta esimerkiksi Zara, H&m, Mango ja Bershka. Huomenna on tässä perheessä asuvan toisen vaihtarin synttärit, joten ollaan meillä porukalla. Alhaalla oleva kuva on otettu ranskankielisen osan Wallonian juhlista, näistä tyypeistä yritetään kovasti tehdä maailmanperintökohdetta. Jossain vaiheessa muodostetaan rinkejä ja niiden sisällä yritetään kaikin keinoin tiputtaa muita alas.

Viimeviikolla sain yhden paketin ja yhden kirjeen Suomesta, kiitos äiti ja mummi <3 Oli ihana lukea kuulumiset suoraan paperilta! Paketti sisälsi muun muassa susupaloja, eikä oo ikinä maistunu noin hyvältä.

Viime viikonloppuna meillä oli järjestön reissu yhteen Belgian suurimpaan huvipuistoon, Walibiin. Aamulla aikaisin otettiin juna, ei kuitenkaan liian aikaisin, myöhästyttiin bussista... Tunnin odottelun jälkeen päästiin taas liikkeelle. Paikka oli kyllä mahtava, itse en niin ole vuoristoratojen ja laitteiden ystävä, joten vaihdoin porukkaa todella usein silloin tällöin. Oli ihanaa nähdä kaikkia tuttuja pitkästä aikaa ja niin outoa puhua jonkun kanssa naamatusten suomea (!) oon huomannut että se on täysin eri asia kun esimerkiksi skypettäessä. Noh kuitenkin kävin muutamassa laitteessa, söin jälleen vohvelin ja kävin 4D elokuvissa. Lähtisin mielelläni uudestaankin.

Tiistaina mulla oli vapaapäivä, koska täällä vietettiin fête de la communauté française. Mulla oli aamulla eka pianotunti, opettaja oli aivan supermukava ja opin samalla sanastoo ranskaksikin. Mulle on ollut tosi hyvä, että oon saanut jatkaa täälläkin, jos on huono päivä niin sen puran musiikkiin aika useesti. On niin hauskaa kun oon koulussa, ihmiset muistaa miten mun nimi lausutaan suomalaiseen tapaan. Suomea mulla ei muuten ole ikävä, mutta tosi pikkuisia asioita ikävöin. Ruisleipä, maksuton koululounas ja lämpimät talot <3 Tuun todellakin tän jälkeen arvostamaan tiettyjä asioita Suomessa, joita täältä ei todellakaan löydy mistään. Oon tosi onnellinen että päätin lähteä tänne, joka ikinen päivä jaksan hymyillä. Mulle sanottiin ennen lähtöä, että ensimmäiset kuukaudet tulevat olemaan rankkoja ja vaikeita. Mulla henkilökohtaisesti ei ole todellakaan ollut näin. Tällä hetkellä oon kiitollinen kaikesta, mitä mulla täällä on.

​Haleja Suomeen,

​Saara

Likes

Comments

Salut!

Kaikki täällä on oikeastaan mennyt paremmin kuin ikinä olisin osannut kuvitella. Mulla on paljon tekemistä, oon saanut koulusta kavereita ja perheen kanssa synkkaa. Nyt alkaa poistua se fiilis, että olisi lomalla. Väsymyskin on alkanut hellittää ja oon iloinen siitä, että pystyn vihdoin avaamaan suuni ja puhumaan. Ei haittaa se vaikka tekisi virheitä tai se että ei ymmärretä täysin oikein. Yritän parhaani ja se on kaikista tärkeitä, ei se elämä aina niin vakavaa ole.

Arkeen alkaa tottua ja koulutehtävien määrä kasvaa. Tosin viime viikolla tein kemian läksyjä ja aiheet, joita he käsittelevät olen itse käynyt kolme vuotta sitten. Aikaa sekä vaivaa kouluhommiin todellakin menee, sillä sanakirja on ollut kovassa käytössä ja pläräämiseen kuluu helposti turhaa aikaa. Ajattelin tässä postauksessa kertoa hieman puhelimen kuvien ja pienien kollaasien avulla, sillä kameralle ei ole ollut yhtä paljon käyttöä kuin aivan alussa.

1. Nauttimista viimeisistä hellepäivistä / 2. Lenkkimaisemat / 3. Ehdottomasti mun lempipaikka täällä / 4. Kaupungissa käymässä koulun jälkeen

1. Mun tyyppillinen aamupala / 2. Ensimmäisien koulupäivien jälkeen oli päällä melko kova hämmennys / 3. Kunnon iltalukemista :DD / 4. Toinen tän perheen kahdesta koirasta, tykkään!

1. Täällä tykätään tosi paljon illallisen jälkeen syödä jälkiruuaksi jotain tosi makeaa (yleensä aina) / 2. Ranskalaiset on todella iso juttu ja niitä syödään kaikissa eri muodoissa / 3. Jälleen jälkiruokaa / 4. Oiskohan ollu kolmas kerta kun söin tolla viikolla ranskiksia...

1. Uudessa paikassa ruokakaupassa käyntikin tuntuu niin erilaiselta / 2. <3 / 3. Rakastan rauhallisia ja lämpimiä aamuja / 4. Kaikista jälkiruuista tähän mennessä paras!

1. Vaihdan aina bussia kaupungissa ja joskus aikavälit saattaa olla niinkin pitkiä, että on kiva vähän kävellä / 2. Taisi olla niitä päiviä kun olin koulussa 8 tuntia ja päälle tanssi, uni maistui / 3. Päätettiin yksi päivä lähteä junalla läheiseen kaupunkiin / 4. Bussit oli täynnä ja koulussa otsalta valui hiki, ei niin kiva

1. Halusin ostaa tän jo Suomessa, jee / 2. Koulussa ympyräkävelyä, en tiedä miks mutta kaikki tekee sitä / 3. Jos aikaa on jäänyt, oon soittanut tosi paljon / 4. <3

1. Olin mun luokkakavereiden ja parin muun kaverin kanssa fête de Walloniessa, Namur on Wallonian pääkaupunki joten käytiin katsomassa siellä ja oli pakko maistaa / 2. Koulussa meillä oli perjantaina descente de la Lesse, 21 kilometrin jälkeen oli kädet kipeät / 3. Suomi ja Ecuador / 4. Hostsiskon ihana tervetuliaislahja <3

​Seuraavaan kertaan,

​Saara

Likes

Comments

Bonjour!

Aika menee niiiiiin nopeasti! Kohta 3 viikkoa Belgiassa takana ja arki alkoi virallisesti tämän viikon maanantaina. Viime viikko meni jälleen aika leppoisasti. Maanantaina käytiin Namurin keskustassa hoitamassa kaikennäköisiä asioita. Iltapäivällä käytiin katsomassa kaupungin muurit. Tämän jälkeen jäätiin toisen vaihtarin kanssa hetkeksi kävelemään. Ilmat ovat suosineet ja tälläkin viikolla on ollut todella lämmintä, siispä monta tuntia on vietetty altaalla.

Torstaina käytiin katsomassa mun koulun lähellä olevaa tanssikoulua. En ikinä ole käyttänyt ruotsia kunnolla missään, enkä olisi uskonut että täällä sitä tulisi käytettyä. Ohjaajalle sanottiin, että olen Suomesta ja hämmennys oli suuri kun ohjaaja alkoi puhua mulle ruotsia :D Samana päivänä kävimme Dinantissa. Kyseessä on pieni kaupunki, eikä matkassa kestänyt kauaa. Tykkään siitä, että Belgiassa kaikki on lähellä, eikä naapurimaihinkaan ole pitkä matka. Junilla täällä liikutaan paljon ja junilla pääsee matkustamaan suurimpien kaupunkien väliä todella helposti. Kävimme hakemassa lounaaksi pastaa ja asetuimme joen rannalle syömään.

Iltapäivällä meille tuli vieraaksi amerikkalainen vaihto-oppilas hostäitinsä kanssa. Me kaikki tullaan tosi hyvin toimeen ja on aina hyvä tutustua toisiin samassa veneessä oleviin. Täällä kaikki ihmettelevät paljon mun äidinkieltä, ollaan opeteltu numeroita yhdestä kymmeneen, naurettu hullun pitkille ja tyhmille sanoille, "ihan ku smurffi puhuis". On muutenkin ollut hauska kuunnella kaikkia ennakkoluuloja suomalaisista ihmisistä.

Perjantai oli tekemisentäyteinen ja rankka päivä. Heräsin 7.45 ja lähdin virkistävälle aamulenkille. Täällä maisemat ovat erilaiset siitä mitä mulla on Suomessa ollut, meidän naapurista löytyy lehmiä ja paljon peltoja. Sen ajoittaisen hajun voitte vaan kuvitella.

Melkein heti sen jälkeen lähdettiin Brysseliin katsomaan mun vanhimman hostveljen pikkuista vauvaa! Lähdettiin kaikki yhdessä kävelylle viereiseen puistoon, oli outoa nähdä sellaiset maisemat kaupungin keskellä. Toinen asia, josta tykkään on se että siihen aikaan kun Suomessa on lounas niin täällä voidaan hakea leipomosta patongin tyyppinen leipä. Sitten tulikin kiire jo seuraavaan paikkaan, sillä mulla oli Namurin lähellä koulussa tilaisuus uusille oppilaille.

Koulussa meille esiteltiin paikkoja ja kerrottiin olennaiset asiat koulunkäynnistä. Kuuntelin tosi tarkasti ja ymmärsin lähes kaiken mitä siellä puhuttiin! Saatiin jo valmiiksi sellainen vihko johon tehdään kaikki annetut tehtävät (hui!), koulu vaikutti todella mukavalta. Myöhemmin iltapäivällä nukahdinkin sitten sohvalle, niin paljon asiaa yhdessä päivässä! Vie paljon energiaa yrittää ymmärtää, mutta vielä enemmän energiaa vie itse puhuminen.

Viime viikonloppuna nautin vaan siitä, ettei tarvitse vielä tehdä mitään sen kummallisempaa. Oon lenkkeillyt ja yrittänyt oppia läheisiä seutuja. Tää paikka jossa asun on tunnettu hyvistä mansikoista, joten päätettiin leipoa brownieita joihin laitettiin pinnalle mansikoita ja päälle vielä sulaa tummaa suklaata.

Koulu mulla alkoi maanantaina, aamulla oli pieni jännitys kouluun menemisestä. Koulupäivä kesti vaan 12 saakka, eikä mitään kovin ihmeellistä tullut tehtyä. Mut laitettiin viimeiselle eli kuudennelle luokalle, joten ainakin mitä mä oon ymmärtänyt niin oon vuoden vanhempien kanssa. Mulle sanottiin aiemmin, että yleensä tän luokka-asteen ilmapiiri on superhyvä ja ihmiset ovat oppineet tuntemaan toisiansa. Mun koulussa samalla luokalla mun kanssa on yksi toinenkin vaihto-oppilas ja on ihan hyvä ettei meillä ole samaa äidinkieltä. Musta oltiin tosi kiinnostuneita koulussa ja oon vastaillu ihan hirveen moniin kysymyksiin. Vaikken täysin kunnolla osaa puhua, niin sekään ei ole ollut este :D Siitäkään ei ole täytynyt huolehtia, että olisi kokoajan yksin, sillä ilmapiiri on todellakin ihan yhtä hyvä kun mulle oltiin kerrottu. Koulu alkoi hyvin, tosin jotkin asiat on koulussa niin erilaisia. Paljon on uuteen totuttelemista!

En oikeesti ymmärrä ilmoja täällä! Samaan malliin on jatkettu ja vielä ainakin viikon verran pitäisi olla samanlaisia lukemia mittarissa.

Ymmärrän kielestä aina vaan enemmän ja oon nyt puhunut itsekin jonkin verran. Ootin koulun alkua paljon, näkee uusia ihmisiä, oppii vielä enemmän kieltä ja pääsee arkirytmiin. Koulunkäynti on tosi väsyttävää, yhtenä päivänä mulla oli koulua 8.30-16.35 ja sen jälkeen kävin kurkkaamassa läheisellä salilla. Illalla sai todella tehdä töitä pysyäkseen hereillä. Tän vastapainoksi eilen koulussa olin 10-12 ja tänään 8-12. Koulunkäynnistä kerron varmaan vielä erikseenkin.

Täällä kaikki edelleen mahtavasti, kaikille terkkuja Suomeen! À bientôt!

Saara

Likes

Comments