Header

Hui, pitkästä aikaa. Oon yrittäny tosi monta kertaa alottaa kirjottamaan, mutta yleensä aina tullut tilalle jotain muuta. Mistäköhän sitä alottaisi? Itselle on tapahtunut niin paljon kaikenlaista jälleen, päivääkään mulla ei ole tylsää ja harvoin täysin vapaita päiviä. Tänään täällä on virallisesti asuttu ja paljon kehitytty mitä nyt lähtökohdista muistan. Tuntuu et asiat alkaa loksahdella paikoilleen, kielen puhuminen alkaa vihdoin sujua paremmin ja asiat muodostua koulussa. Pitäiskö olla huolestunut, että joudun katsomaan suomalaisia sanoja kääntäjän kautta? Jouluun lasken jo päiviä, mutta ihmeelliseltä tää kaikki tuntuu. En osaa kuvitella enää mun elämää samanlaiseksi kuin se joskus Suomessa oli. Oon niin tottunut jo syömään päivällistä kahdeksan-yhdeksän aikaan, oon tottunut sanomaan tietyt asiat belgialaisittain ja oon tottunut että joka puolelta löytyy vohvelikojuja.

Team Finland <3

Kelle tahansa, joka miettii vaihtoon lähtöä sanoisin vaan että jos ikinä on mahdollisuus lähteä, niin lähde! Itse tein mun päätöksen todella todella myöhään, mutta oon sanoinkuvaamattoman tyytyväinen tähän ratkaisuun. Tuut löytämään itsestäsi sellaisia puolia, joita ikinä et olisi uskonut ja todennäköisesti tuut tekemään sellaisia asioita joihin et ikinä kotimaassas suostuisi. Mulla on jo paljon kavereita täällä ja uskon että osaan ihmisistä tulee todella vahva side. Oon niin monta kertaa täällä mennyt mun mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta sieltä se onnellisuus välillä löytyy. Jaksan vetää hymyn syvältäkin esille, tätä en Suomessa liikaa tehnyt.

Viimeisten viikkojen aikana oon matkustellut Belgian sisäpuolella ja paljon! Brysselissä olen käynyt useamman kerran, siinä on kaupunki mun makuun. Oon käynyt useesti kaupoilla ja katsellut samaan aikaan jouluvaloja. Kaduilta löytyy aina musiikkia ja elämää muutenkin. Viime viikolla aukiolle laitettiin iso joulukuusi ja tosi vaikuttavan näköiset valot, sitä kun vielä pääsisi katsomaan.

Viime viikonloppuna tehtiin päiväreissu Yfulaisten kanssa Saksaan kaupunkiin nimeltä Aachen (Aix-la-Chapelle). Käytiin katsomassa katedraali, jonka jälkeen suunnattiin joulumarkkinoille! Järjestö tarjosi meille lämpimän juotavan ja tuli niin jouluinen fiilis ihan yhtäkkiä. Lumi puuttuu :( Illalla lähdettiin takas Liègeen ja siitä jokainen lähti omille teille. Meillä oli vapaa-aikaa, jolloin pystyttiin katsomaan paikkaa itse hieman enemmän. Katedraalille en meinannut löytää millään, tuli kielen kanssa ongelmia kun en saksaa osaa sanaakaan. Leipäkin jäi melkein tilaamatta, vaikka englanniksi tilanteen yritin hoitaa. Tääkin kaupunki oli täynnä jouluvaloja ja iloisia ihmisiä.

Jostain syystä nää kuvat on todella heilahtaneita (kiitos kuvaajalle :D ), mutta tunnelma säilyy silti joten halusin ihan välttämättä laittaa nämä. Joillekkin tää oli viimeinen reissu tässä porukassa, sillä puoli vuotta täällä olleet lähtevät alle kuukauden kuluttua :( Mulla on vielä onneksi useempia reissuja jäljellä!

Bussissa oli päivän jälkeen väsynyt tunnelma, perus vaihtarit nukkuu aina :D Saksa oli näkemisen arvoinen, oli myös mun eka kerta ikinä Saksassa.

Viime viikolla perjantaina mulla oli synttärit, olin tavanomaisesti myöhässä koulusta. Astuin sisään, mua oli jääty odottamaan ja he halusivat laulaa mulle. Alan todellakin viihtyä tossa koulussa ja oma luokka alkaa oikeesti tuntuakin siltä. Ei oo ketään tota laulamistakaan tehnyt pitkään aikaan, päivän aikana vielä kerran espanjaksi ja lopuksi oman luokan kanssa haha. Koulun jälkeen lähdin kaupunkiin ja siellä olin koulukavereiden ja muiden vaihtareiden kanssa, hyvä päivä kaikenkaikkiaan <3 Myöhemmin sain mun ihanilta kavereilta Suomesta paketin ja ai että se tunne kun saat maistaa suomalaista suklaata ja hapankorppua piiiiiiiitkästä aikaa. Tänä viikonloppuna meille tulee mun kavereita vielä synttäreiden kunniaksi ja vietetään ilta yhdessä.

Jokin aika sitten tuli myös mummilta paketti Suomesta <3 Vihdoin voin leipoa täällä kunnon suomalaista pullaa. Uskokaa pois, oon yrittäny monta kertaa ja joka ikinen kerta oon epäonnistunut.

Vohveli ja jäätelöä päällä, onko parempaa yhdistelmää?

Pahoittelen tän tekstin sekavuutta ja ruokapainotteisia kuvia (oikeesti mun kuvista tässä ehkä puolet on erilaisista ruuista). Tuntuu, että tungin todellakin kaikki arkiset päivät kuvina yhteen kasaan. Virheistä oppii, ehkä nyt olis aika kirjoittaa useemmin. Kuitenkin, ootan mun tulevia kuukausia täällä yhtä innolla kun odotin näitä ensimmäisiäkin, jossei vielä hieman enemmän. Mulla on tiedossa monia matkoja ja kivoja tapahtumia täällä näinä seuraavina viikkoina. Ja paljon koulujuttuja, sillä mun on pakko suorittaa lukukauden päätöskokeet. Tällä viikolla on sitä varten vielä runsaasti pieniä kokeita, joten tästä kiire ei hetkeen helpotu. Tosin mulla jotkin kokeet on pelkkiä esitelmiä, joten ei huolta. 

Paaaaaaljon haleja Suomeen Belgiasta kaikille,

Saara

Bloggaa matkapuhelimesta - Nouwilla on ehkä Ruotsin paras blogi-sovellus - napsauta tästä!

Likes

Comments

JOUR 3

Kyseinen päivä meni hieman erilaisella mallilla, kun lähdettiin autolla aluksi kohti toista kaupunkia. Ympärillä näkyi pelkästään vuoria jälleen, mutta vuorien reunoilla näkyi paljon viinirypäleistutuksia. Kävelyyn meni (jälleen) todella paljon aikaa. Oli sinänsä hassua, että oltiin kuitenkin marraskuun puolella ja silti pystyttiin nappaamaan viinirypäleitä suoraan pensaasta. Takilla tuli kuuma ja koko tän viikon lämpötilat olivat siinä viidentoista paikkeilla. Olihan se nyt aika hauskaa sillä hetkellä miettiä Suomessa hytiseviä kavereita.

Näitä istutuksia riitti niin pitkälle kun vaan näki. Myös maku oli vähän erilainen kuin Suomen markettien rypäleet. Illemmalla alkoi tulla huomattavasti kylmemmät olot, joten jatkettiin matkaa.

Paras perhe, vaikkei ihan kokonainen tässä <3

Seuraavaksi mentiin maistelemaan paikallisia viinejä iha lähistöllä sijaitsevaan paikkaan. Tääkin oli ihan täysin uusi kokemus mulle! Päivän jälkeen olin jälleen touhunnut kiitettävästi joten uni maistui.

JOUR 4

Neljännestä päivästä mulla ei ole hirveästi kuvia, mutta ohjelma poikkesi vielä enemmän kuin aiempana päivänä. Ajettiin noin tunti ja saavuttiin lämpimille ulkoaltaille. Tää paikka oli ihan huikean näköinen, altaiden takaa kohosivat vuoret. (kuva netistä) Sieltä löytyi kaikennäköistä tehtävää, muun muassa musiikkia veden alla, turkkilainen sauna ja pohjoiset altaat. Tykkäsin ite tästä todella paljon, tuolla oikeesti rauhottui ja sai myös olla rauhassa. Nautin tästä ihan täysillä.

Tän kaiken jälkeen mentiin Picasson taidenäyttelyyn, joka myös sijaitsi suhteellisen lähellä. Poikettiin vaan huoltoaseman kautta ja menoks. Oon ainoastaan nähnyt noita teoksia netissä kuvina, mutta oli tosi mielenkiintoista nähdä ihan omin silmin ne.

JOUR 5

Viimeinen kokonainen päivä meni oikeastaan vaan maisemista nauttiessa ja lepäillessä. Illemmalla syötiin oikein kunnon ateria ja kuulemma Sveitsissä todella yleistä, nimittäin juustofondue. En ole mun elämän kymmeneen ensimmäiseen vuoteen syönyt yhtään juustoa ja kaikki jotka mut tuntee, tietää etten todellakaan siedä juustoa missään muualla kuin pizzan päällä. Niin siinä on nyt vaan täällä käynyt, että juustoa tulee ihan huomaamatta syötyä. Niin mä sitten onnellisesti dippailin mun leivänpaloja juustoon :D Myös kaikki muukin ruoka dipattiin sinne, mikä oli mulle hieman vierasta.

Mulla oli ikimuistoinen loma ikimuistoisessa seurassa vielä hienoissa maisemissakin, en voisi olla kiitollisempi tällä hetkellä kaikesta mitä oon kokenut. Mulla kävi onni, että mulla on kaikki niin hyvin. Vieläkin tästä kaikesta on välillä ihan ihmeissään ja täällä rakentaa kokoajan uutta itsensä ympärille. Liikun kokoajan paikasta toiseen, mutta niin sitä huomaa mikä on itselle tärkeintä, löytää sellaisen osan itsestään mitä ei ikinä ennen oo huomannutkaan ja muistaa mistä tulee.

“You will never be completely at home again, because part of your heart always will be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.”

Saara

Likes

Comments

Mulla alkoi niin sanottu syysloma viime viikon perjantaina. Mun loman sain viettää täysin erilaisissa maisemissa, sillä lähettiin sunnuntaina Sveitsiin viikon ajaksi. Olin tooooodella innoissani tästä matkasta. Edelleen pakkauksen kanssa oli suuria ongelmia, kun huomasin että kello on puoli neljä ja kaikki tavarat yhdessä kasassa keskellä huonetta.

Suurin piirtein keskipäivällä lähdettiin ajamaan. Matkan varrelta noukittiin aluksi toinen suomalainen vaihtari ja sen jälkeen mun hostsiskon kaveri. Matkassa mukana meitä oli lisäksi mun hostäidin toinen kaveri ja hänen tyttärensä. Musta tuntuu, että oon oppinut täällä myös nukkumaan autossa :D Matka meni hyvin ja olin tosi yllättynyt siitä, kuinka helposti maasta toiseen täällä pääsee. Ajettiin siis aluksi Etelä-Belgiaan ja ehkäpä allekin puolessa tunnissa oltiin jo ajettu Luxembourgin läpi. Ajettiin Ranskankin puolella ja siitä saavuttiin Sveitsiin. Käytiin vielä syömässä ja siitä hintatasosta ainakin huomasi missä ollaan. Oli harmi että oltiin perillä kun oli pimeetä, hostäiti sanoi että koko ympäristö on täynnä vuoria mutta mitään ei näkynyt. Illalla laitettiin vielä takkatuli. Tuli niin kotoisa olo, ihan kun olis ollu Levillä samanlaisessa mökissä. Oli muutenkin niin tunnelmallista, kun takkatuli roihusi, kaikki istuivat samalla sohvalla ja mökki oli sisustettu punaisella värillä.

JOUR 1

Seuraavana aamuna hyvien unien jälkeen ikkunia avatessa taisi mulla ja Merillä loksahtaa leuat. Ne maisemat olivat niiiiiiiiiiin ihanat, varsinkin kun itse en ole Pohjois-Suomea korkeemmilla paikoilla ollut. Terassilla oli lämmin ja alkuviikosta tarkeni ihan t-paidalla, mutta silti huipuilla näkyi lunta. Kyllä kannatti lähteä! Aluksi oli taas niin turistimainen olo ja kaikki oli niin hienoa ja uutta.

Melkein heti aamupalan jälkeen lähdettiin autolla ylemmäs vuorille. Jossain kohtaa jätettiin auto parkkiin ja lähdettiin kävelemään. Tää mökki, jossa viikon ajan asuttiin sijaitsi pienessä kylässä, jossa ne kaikki mökitkin on rakennettu samanlaisiksi. Sen kylän näki ylhäältä kokonaan ja muutenkin maisemat olivat vielä hienommat. Tää kävi ihan urheilusta! Kävin jokainen aamu lenkillä ja ainakin mä huomasin ihan selkeesti että oli vaikeempi hengittää. Näin oli myös ylempänä kävellessä.

JOUR 2

Heräsin aamulla ajoissa jälleen. Lenkin jälkeen join aamukahvit terassilla pelkässä pitkähihaisessa ja tuli kuuma. Tiistaina ei oltu läheskään samoilla korkeuksilla kuin maanantaina, sillä päätettiin lähteä tavoittelemaan huippua. Lähdettiin kävelemään sellaista kylteillä opastettua polkua eteenpäin. Tulomatkalla tuli otettua niin paljon kuvia, kun vain pystyi. Sen huomasi sitten myös ajassa. Menomatka kesti 2 tuntia, kun takaisintulomatkaan menikin enää puolet. Edellisenä päivänä mietin, että voiko tästä maisemat enää parantua, mutta ilmeisesti se oli mahdollista.

Huipulta näki myös toiselle puolelle, jolla oli runsaasti lisää vuoria. Mun mielestä se huippu oli kuitenkin kaikista paras osuus. Tuuli ihan hirveesti, niin kuin yleensäkin. Aluksi olin hieman tuskainen sen kävelemisen kanssa, mutta maisemat (ja seura) oli sen arvoiset että kannatti kävellä enemmän. Kaikki tämänlaiset pienet ja merkittävät hetket saa mut niin onnellisiksi siitä, että päätin loppujenlopuksi lähteä vuodeksi. Jos joskus voi olla niin onnellinen ettei sitä voi sanoin kuvailla, niin se hetki oli tuolloin.

Illalla käytiin kaupassa ja tämä jäi mun mieleen, olin oikeesti aina välillä niistä hinnoista niin ihmeissäni. Pakko myös sanoa että viime viikon nukuin myös erityisen hyvin, kaikki olivat niin puhki noiden päivän kävelyiden takia. Mökki sijaitsi myös noin 1500 metrin korkeudessa ja sattui esimerkiksi niin, että meikkivoide "räjähti" siihen paikkaan, mitä en ikinä tullut ajatelleeksi.

Teen vielä toisen osan tästä reissusta, kuvia ja ajatuksia on niin paljon, etteivät millään mahdu yhteen kirjoitukseen.

Terkkuja kaikille,

Saara

Likes

Comments

Niin paljon asiaa! On blogin kirjoittaminen jäänyt hieman toissijaiseksi, esimerkiksi tällä viikolla oon mennyt siellä sun täällä ja koulujuttujen, sekä harrastusten kanssa on kova kiire. Mulla on niin paljon kerrottavaa, ettei sitä helpolla saa yhteen postaukseen, aikamoinen kuvasotku, varautukaa! Elämä on nyt täällä kunnon arkea, mulla on omaa aikaa tosi vähän kun tän perheen kanssa löytyy aina menoa ja päälle vielä omatkin. Koulussa oon vihdoin alkanut edistyä ja saamaan asioista tolkkua. Mulla on edelleen mennyt yllättävän hyvin arvosanojenkin suhteen ja eilen kirjoittelin läksyesseetä ranskaksi. Keväällä tuntui hankalalta saada 150 sanaa täyteen, mutta nyt suhteellisen helposti syntyy tekstiä tuohon aikaan verrattuna. Oon myös alkanut tottua kaikkeen uuteen ja nyt voin sanoa, että ne on mulle niitä arkisia juttuja. Auringonlaskuja, rauhallisia iltoja takkatulen ääressä kirja kädessä.

Oon lukuisia kertoja käväissyt keskustassa milloin kenenkin kanssa. Täällä on esimerkiksi perjantaina sellainen tapa, että kaikki lähtee kaupunkiin ja siellä voikin nähdä tuttuja useesti. Vaikkei ero sään puolesta niin huomattava ole kuin joillekkin se on, niin on mullakin totuttelemista. Eräs iltapäivä tässä reilu parisen viikkoa sitten keräiltiin omalta pihalta viinirypäleitä, olihan sentään lokakuu. Muutenkin huomaan kylmyyteen tottuneena, että tää on mulle suhteellisen helppoa.

Lauantaina viime viikolla meillä oli YFU:n follow-up täällä Namurissa. Sillon kun tänne tulin, aattelin että ei sitä nyt vielä täydy miettiä. Yhtäkkiä tääkin päivä on ohi ja on kulunut kaksi kuukautta siitä, kun lähdin Suomesta. Mun mielestä tää viikonloppu oli todella hyödyllinen, juteltiin pienissä ryhmissä koulusta, perheistä ja erilaisista ongelmista yms. Keskusteltiin siitä, mikä on mennyt hyvin ja mikä ei niinkään. Katsastettiin, että missä kunnossa meidän vaihto on ja puhuttiin siitä, mitä vielä halutaan tehdä ja missä halutaan parantua. Leivottiin myös tätä varten omasta maasta jälkiruoka. Ennen kaikkea oli ihanaa nähdä muita ja kuulla miten kaikilla on sujunut. Huippuporukka <3

Keskiviikkona, kun täällä loppuu koulu aina keskipäivällä, päätettiin lähteä vähän kauemmas Anversiin äidin, veljen ja kolmen muun vaihtarin kanssa. Multikulttuurinen kokemus, oltiin Suomesta, Ecuadorista, Yhdysvalloista, Belgiasta ja Argentiinasta. Kaupunki sijaitsee Brysselin yläpuolella, me oltiin jälleen flaaminkielisellä alueella. Meno- ja tulomatka menivät sikeässä unessa. Koko auto täynnä vaihtareita ja jokaikinen nukahti :D

​Paljon terveisiä täältä Suomeen,

​Saara

Likes

Comments

Viime viikonloppuna herätys oli luonnottoman aikaisin, kun lähdettiin taas tutustumaan uusiin seutuihin. Aluksi otettiin Namurista juna kohti Brysseliä ja sieltä vielä jatkettiin toisella junalla. Noin 12 aikaan saavuttiin Bruges -nimiseen kaupunkiin. Tärkeimmät asiat ensin- käytiin hakemassa syömistä ja jatkettiin matkaa kohti keskustaa. Heti kun päästiin lähelle, maisemat olivat aivan huikeat! Kävelytahti oli melko hidas, kun jokaikistä siltaa ja rakennusta oli pakko jäädä ihastelemaan.

Tämä postaus jää oikeastaan enemmän kuvien varaan, maisemat olivat niin upeat että kuvat hoitavat asian paremmin.

Jos tän kaupungin haluiaisi oikein kunnolla käydä läpi niin suosittelen pidempää aikaa kuin yksi päivä. Myös tunnelman puolesta kaupunki oli upea. Kaduilla kuuli musiikkia ja jokapuolelta löytyi ihmisiä. Keskustan kadut olivat täynnä erilaisia kauppoja. Bruges sijaitsee flaaminkielisellä alueella, joten melkein kaikki kyltit löytyivät pelkästään flaaminkielellä. Tuli aivan täysin samanlainen olo kuin turistilla. 

Mentiin laiva-ajelulle ja nähtiin koko kaupunki vähän erilaisesta näkökulmasta. Selostus tuli neljällä eri kielellä, ihan en saanut kiinni missä milloinkin oltiin, mutta oli menemisen arvoinen. Tuolla kävellessäänkin aina näki noita laivoja, jotka olivat aivan täynnä.

Seuraavat kuvat on otettu suurelta markkina-aukiolta, joka sijaitsee aivan keskellä kaupunkia. Tykkäsin tästä paikasta itse eniten. Ihan täynnä hulinaa, värikkäitä taloja ja ravintoloita.

Tällä reissulla söin jälleen vohveleita, tosin hieman eri muodossa. Kadun varrelta löytyi pieni kauppa täynnä vohveleita tikun päässä. Tuolta sai itse valita haluamaansa vohveliin kuorrutteen ja siihen vielä päälle nonparelleja tai rouhittua suklaata, vaahtokarkkeja ja vaikka mitä muutakin. En tiedä edes voisinko laskea niiden kauppojen määrää, jotka myivät suklaata. Suklaa on täällä melkein yhtä iso juttu kuin ranskalaisetkin.

Lauantaina tuli käveltyä sen verran paljon, että seuraavana päivänä jalat kiittivät. Brunssin jälkeen oli aika ottaa juna takaisin Brysseliin ja sieltä vielä kotiin. Oli huikea päivä ja mun mielestä Bruges oli omalla tavallaan yksi kauneimmista kaupungeista, joita olen nähnyt. Tykkään myös tästä mitä täällä oon paljon tehnyt, eli lähtenyt päiväksi katsomaan yhtä kaupunkia. Täällä se on niin helppoa, eikä siihen mene edes paljoa aikaa. Kaupunkien katsastusta tulen myös tulevaisuudessa varmasti tekemään paljon.

Suomeen paljon terveisiä,

Saara

Likes

Comments