View tracker

BAKNING

Ska bjuda mina vänner på lite tredje adventsfika & provbakar lite tills dess. Ischoklad är så lätt att göra & gick på bokstavligen 15 minuter max.

För cirka 70 stycken:
400 gram mörk choklad, 70%
100 gram kokosfett

Hacka chokladen. Smält kokosfett i en kastrull & blanda ner chokladen. Rör tills det blir slätt.
Jag hällde upp hälften av smeten i formarna, för att sedan blanda ner rivet skal från en apelsin i resten av smeten. Häll upp det sista & du är klar! Låt stå kallt tills det stelnar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

BAKNING

Testade ett nytt recept med snickerstryffel, alltid roligt att testa nya smaker. Snickers brukar ju sällan smaka illa.

Detta behövs:
1 deciliter vispgrädde
200 gram choklad
1 deciliter jordnötssmör
2 matsked nutella
1 näve salta jordnötter

Värm grädden i en kastrull tills den sjuder. Lägg i chokladen i mindre bitar. När chokladen smält blanda ner jordnötssmör & nutella. Häll smeten i en klädd form & strössla över jordnötterna. Ställ i kylen & skär upp i bitar när det stelnat.

Likes

Comments

View tracker

BAKNING

Jag älskar choklad & eftersom vanliga knäck inte är en favvo så brukar jag testa att baka lite olika varianter. Förra året var det med saffran, i år körde jag på chokladsmak & en gnutta flingsalt. De blev jäkligt goda om jag får säga det själv!

För ca 50 stycken behöver man:
2 deciliter strösocker
2 deciliter vispgrädde
2 deciliter ljus sirap
1 nypa flingsalt
1 nypa vaniljpulver
2 matskedar smör

Detta kokar man i en kastrull med höga kanter & tjock botten. Rör om då & då tills det blir 124 grader eller tills smeten håller för kulprovet. Jag har äntligen köpt en termometer så slipper kladda med kulprov - rekommenderas att köpa en ifall ni inte har!

Dra bort från plattan & tillsätt sedan smör & smaksättningen:

2 matskedar kakao
Flingsalt

Om man vill kan man även ha i hasselnötter eller mandel ta då cirka 1 deciliter. Jag strösslade mitt flingsalt över knäcken efter att jag hällt de i formarna, för en lite finare finish eftersom jag struntade i nötterna.

Likes

Comments

BAKNING

Bakade med mina stalltjejer i lördags. Inte min filosofi att baka tillsammans med andra men det gick över förväntan så jag är nöjd! Vi knåpade ihop saffransbullar med mandelmassa, oreotryfflar & min favorit wienernougat!

För att fixa nougaten behövs:
250 gram nougat
100 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel

Rosta mandeln i ugn eller stekpanna utan olja eller smör. Tänk på att vakta mandeln så den inte blir bränd. Smält nougat och mjölkchoklad över vattenbad. Blanda i mandeln och häll upp i en bakplåtsklädd form.
Jag gör ofta missen att använda den så kallade "bakchokladen" som finns i bakhyllorna på affären. Använd gärna istället Marabou eller en 70% mörk choklad beroende på om man gillar ljus eller mörk choklad. De ger en så mycket bättre smak! Kan jämföras med att baka med margarin eller smör. Margarin smakar skit medan smör är gudomligt!

Likes

Comments

BAKNING

En måndag med massa plugg kräver något att äta på ungefär konstant. Att jag tränade ett crossfitpass på fm gjorde suget ännu större. I ett försök att vara hälsosam, med förtydligande på ett försök, fick jag inspiration från en tjej jag både känner & följer på instagram. Hon är rätt bra på att vara hälsosam så vill man ha goda & mer nyttiga recept ska man kika på hennes sida http://juicysmoothie.isilife.se/!

Det blev ett försök till nyttigare godis i form av skivad banan med jordnötssmör & choklad. Väldigt gott & går snabbt att göra! Första gången för mig faktiskt så snyggheten är inte den bästa men smaken är ju viktigast! Jag gjorde en inte lika nyttig variant då jag smälte vanlig mörk choklad. Om man vill kan man använda kokosolja, agavesirap & kakao istället (kika på juicysmoothie.isilife.se för att se hur mer exakt)

Tillvägagångssätt:
Skiva bananerna så det blir par (alltså två och två)
Bred jordnötssmör över ena skivan banan & lägg den andra ovanpå. Ställ in i frysen en stund.
Smält chokladen eller blanda ihop kokosfett med sirap & kakao. Rulla bananbitarna i chokladen & frys tills de stelnat ordentligt. Ät & njut!

Likes

Comments

BAKNING

Morotskaka är min absoluta favorit, mitt recept är taget från Leila Lindholm ur hennes bok a piece of cake (den mest använda receptboken här hemma). Jag höftar en del när jag bakar, vilket leder till att det ibland blir pannkaka men det får man helt enkelt ta när man inte följer recepten ordentligt.

För 1 kaka i rundform:
3 ägg
3 deciliter strösocker (jag brukar ta ca 2 deciliter)
3 deciliter vetemjöl
1 tesked vaniljsocker eller höfta om du använder vaniljpulver
3 teskedar bakpulver
1 nypa salt
1 1/2 deciliter solrosolja
4 1/2 deciliter rivna morötter (jag brukar ha i ca 5-6 deciliter)

Orginalreceptet på kryddor säger såhär:
1 1/2 tesked malen kanel (jag använder 2 teskedar)
1 tesked malen kardemumma (jag tar 1 matsked eller mer för kardemumma är livet!)
1/2 tesked malen ingefära (1-2 teskedar beroende på vilka som ska äta kakan, alla gillar inte ingefära)
Kryddor är lite efter smak. Det man gillar ha i lite mer, det man inte gillar ha i lite mindre eller inte alls. Det är här man får testa sig fram för att hitta det man själv gillar bäst, jag gillar extra allt på kryddor!

Creme cheese lime frosting:
60 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker (vaniljpulver efter smak)
skal av 1 lime eller citron beroende på vad man gillar mest
100 g phiadelphiaost

Vispa ihop socker & ägg till en vit fluffig smet. Blanda de torra ingredienserna & vänd ner de i smeten. Tillsätt solrosolja och rivna morötter. Smöra och bröa en form och häll i smeten, grädda i mitten av ugnen på 150 grader i cirka 55 minuter (då menar jag cirka, alla har olika ugnar & det är sällan jag har min kaka inne i samma tid varje gång jag bakar, jag är expert på att övergrädda eller undergrädda).
Testa kakan med en sticka, den ska inte vara för kladdig samtidigt som du vill att lite smet ska fastna på stickan för att den inte ska vara för torr.
Frostingen blandar du allt i en skål, jag använder elvisp för att få den jämn. Viktigt att smöret är ordentligt mjukt men inte mikrosmält för att undvika smörklumpar eller rinnig frosting. Frostingen breder du ut över kakan först när kakan svalnat helt!

Lycka till!

Likes

Comments

BAKNING

Mitt första inlägg fokuserar kring det som fått mig att starta denna sida, bakningen. Den syssla jag använder mig av när jag har tråkigt, tid över, inte tid över eller bara fått order att baka något som förhoppningsvis gott (inte alltid det händer). Chokladbollar är det jag alltid gör när jag är sötsugen, inte orkar vänta på ugnen, allt finns oftast hemma & för att jag har det bästa receptet enligt mig själv.

150 gram smör (inte margarin, det gör allt äckligt!)
1 1/2 deciliter socker
1 tesked vaniljsocker eller höfta lagom om ni använder vaniljpulver
4-5 matskedar kakao
5 deciliter havregryn (mer eller mindre beroende på hur kladdig smeten blir)
3 matskedar starkt kaffe (jag höftar & har oftast i mer, för kaffe är gott!!)

Blanda allt i en matberedare (detta gör att havregrynet smulas ner och chokladbollarna blir fastare, finare & lättare att rulla i pärlsocker eller kokos). Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker. Här hemma låter vi de stå i frysen några minuter för kalla bollar är goda bollar.





Likes

Comments