Header

Gjorde en nyckelring med döskallemotiv åt en vän. Favoritfärgen är grönt och det fick klä döskallen. Tyckte dock att mönstret var lite "luddig" att förstå, tur det fanns bilder till hjälp ;)
 
Garn; Cotton Soft
Virknål; 3.5mm
 
 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Eftersom spiralmössorna jag gjorde sist åt flickorna (se HÄR), inte riktigt passar sig för kylan och deras vanliga mössor är en aning tråkiga så fick jag för mig att virka nya mössor. Kände att jag ville ha en klassisk "resår" virkad mössa med kant och pom pom boll som tofs. På nästan en hel kväll lyckades jag få färdigt mössan och igår gjorde jag klart det sista.
 
Jag är galet nöjd över resultatet och väntar på att få hem ett färgstarkt garn i brevlådan så även yngsta dottern kan få en likadan mössa :)
 
Material; Järbo Raggi garn och virknål 4mm och utifrån det räknat ut passformen för just dotterns huvud.
7 Bröder Rand Regnbåge och virknål 3.5mm
 

Likes

Comments

Längtar till sommaren och man kan svalka sig med glass på en strand :)
 
Här har det blivit lite vanliga glasspinnar, ananassplit och päronsplit. Mer är på gång!
Mönstren finns i boken; Virka Liten Kaka

Likes

Comments

Jag tycker det är väldigt viktigt att man som handarbetande person förstår innebörden av upphovsrätten och dess betydelse. Vissa personer tror att bara för att man har köpt ett mönster har man då rätten till att göra vad man vill med det färdiga produkten, men där har man fel. Upphovsrätten är en djungel att förstå sig på, Men tack vare VisaLisas förklaring har jag fått mycket bättre insikt i det hela och vill värna om denna lag.
 

Om ”mönsterskydd” och ”upphovsrätt” (ursprungligen publicerat i gruppen Mönsterarkivet)av Mia Dehmer

 

Då det relativt ofta uppstår förvirring och diskussioner om ”mönsterskydd” och ”upphovsrätt” så följer här lite förklaringar och exempel som förhoppningsvis skingrar oklarheter och rätar ut frågetecken.

 

Både mönsterskyddet och upphovsrätten omfattas av lagar som gäller lika för alla, överallt i samhället, och därmed också fullt ut i den här gruppen oavsett om jag skriver in det i gruppens regler eller inte. Framför allt upphovsrätten blir däremot extra viktig i ett forum som detta där skrivna mönster och beskrivningar (såväl som bilder) hur man gör olika saker är ett huvudsakligt tema.

 

Jag känner att en del av orsaken till frågeställningarna är ordet ”mönster” som betyder lite olika saker i olika sammanhang, och förvirring kring vad skillnaden är mellan ”mönsterskydd” och ”upphovsrätt”.

 

Ordet ”mönster” i ordet ”mönsterskydd” syftar på en design eller en idé som är tillräckligt unik för att uppnå något som kallas ”verkshöjd”. Mönsterskydd söker man hos PRV, och måste vara registrerat där för att gälla.

 

Oftast när vi talar om ”mönster” här i gruppen så syftar vi på en skriven beskrivning som talar om hur man ska gå tillväga för att skapa ett specifikt alster. Den sortens mönster/beskrivningar omfattas av lagen om upphovsrätt, vilken gäller oavsett om det är uttryckt i beskrivningen (eller på bilden) eller inte, och behöver inte vara registrerat någonstans. Alla former av skapade verk som man publicerar (gratis eller mot betalning) omfattas av upphovsrätten. Det gäller såväl tidningar, böcker, musik, stickbeskrivningar, bloggar, bilder etc... publicerade tex i form av tryckta verk, cd-skivor, pdf-filer, på internet etc.

 

Upphovsrätten innebär kortfattat att man inte, utan specifik tillåtelse för den som har upphovsrätten, inte får lov att kopiera, skriva av, scanna, fotografera av, eller på annat sätt mångfaldiga och sprida verket på något sätt över huvudtaget.

Mer information om vad lagen exakt säger, om mönsterskydd och upphovsrätt går att läsa här:http://www.prv.se/sv/Kunskapscenter/Immaterialratt/Om-designskydd/

 

*****************Ett exempel på skillnaden mellan mönsterskydd och upphovsrättKalle och Pelle bestämmer sig var för sig att skriva en beskrivning på hur man stickar resår-stickning. Resår-stickning som teknik är en allmänt känd mönsterdetalj som inte är skyddad av mönsterskydd och som är så enkel i idén att den inte kan ha egen "verkshöjd" - alltså inte är en design som är unik på något sätt, och som inte någon kan hävda är deras egen. Därför står det både Kalle och Pelle helt fritt att skriva en tutorial (mönster/beskrivning) hur man gör detta, och sedan publicera det var de vill (gratis eller mot betalning).

 

Kalle skriver: *1r, 1a*

 

Pelle skriver: När du stickar resårstickning så stickar du omväxlande 1 rät maska och en avig maska hela varvet ut. Hur man stickar de olika maskorna visas i bilderna nedanför (och så följer bilder med text som beskriver hur man stickar en rät maska och en avig maska).

 

Mönsterskydd? Nej, varken Kalle eller Pelle kan hävda mönsterskydd i form av egen design eller idé till resårstickning. Inte heller kan någon annan peka på deras publicerade mönster/beskrivningar och hävda sig (eller för någon annans räkning) ha egen rätt till principen resårstickning och mena att Kalle eller Pelle har gjort något fel i att publicera sina beskrivningar.. Det är en gängse och enkel mönsterdetalj som är helt fri för alla att använda precis hur man vill.

 

Upphovsrätt? Ja, självklart har både Kalle och Pelle upphovsrätt till de verk (mönster/beskrivningar) de skrivit och publicerat. I det här fallet så betyder inte Kalles upphovsrätt särskilt mycket eftersom han har uttryckt sig så kortfattat det bara är möjligt, och bara fångat själva kärnan i resårstickning. Detta är gjort så många gånger förut att det är omöjligt att säga att *1r, 1a* skulle vara hämtat just från Kalles beskrivning. Det är inte heller troligt att någon skulle vara beredd att betala för Kalles beskrivningen eftersom informationen är så extremt liten och inte tillför något specifikt eller nytt. Men det är fortarande ändå upp till Kalle själv om han vill ta betalt för sitt verk eller inte. Pelle däremot, har ju i text och bild formulerat någonting som är väldigt specifikt hans eget. Texten och bilderna går att känna igen som specifikt Pelles verk (mönster/beskrivning). Därför får ingen utan Pelles tillåtelse kopiera vare sig delar av beskrivningen eller beskrivningen i sin helhet, och publicera det någon annanstans, eller ge det till någon annan person. Det är också sannolikt att en nybörjare på stickning skulle tycka att Pelles beskrivning är värd att betala några kronor för, eftersom det utifrån den går att lära sig sticka resårstickning på ett bra formulerat och visat sätt.

 

Alltså - "Mönsterskydd" betyder inte skydd för det skrivna mönstret, utan för en design eller idé. Det är "upphovsrätten" som skyddar den skrivna beskrivningen som vi oftast i dagligt tal benämner som mönstret.

*******************************

Jag vill också poängtera att "gratis" inte på något vis (eller per automatik) i de här sammanhangen betyder detsamma som "fri". Man har upphovsrätt till publicerade verk också när man väljer att inte ta betalt för dem.

 

De flesta designers (fristående "indie" eller garnföretag) av stick- och virk-beskrivningar har en viss mängd beskrivningar som man tar betalt för. Då och då kanske man väljer att publicera en beskrivning gratis (på en websida, en blogg, via ravelry etc) för att rikta lite uppmärksamhet på sin egen design, leda besökare till sin webshop och därmed få chans till ökad merförsäljning om besökarna gillar det man skapat och är beredda att betala för andra beskrivningar eller garn eller vad det nu må vara. Dessa gratis beskrivningar får naturligtvis inte spridas eller kopieras från person till person, utan designern har samma fulla upphovsrätt till de mönster som är publicerade gratis som de man tar betalt för. Och det är BARA om man besöker sidan och hämtar beskrivningen där själv som man har rätt att få en kopia för eget privat bruk.

 

Om detta är svårt att förstå, så jämför med en lokal ICA-handlare som sätter upp en annons att "på lördag får alla besökare i butiken varsin glass". Hans avsikt är ju såklart att dra besökare till butiken. Det är också självklart att han har rätten att bestämma över glassarna, även om han bestämmer sig för att dela ut dem gratis. Och, Kalle kan självklart inte gå till affären och ta en glass för egen räkning och ytterligare en glass för Pelles räkning, som inte orkade/kunde gå dit själv. Inte heller kan Kalle gå till affären och hämta en låda med 20 glassar och gå hem och dela ut dem till sina grannar. Självklart eller hur?

 

*************************

Skillnaden mellan att dela en fil och att dela en länk

Delar man en fil (tex pdf) med en beskrivning/mönster så kopierar man filen från den plats den ursprungligen är publicerad och delar den någon annanstans. Inte ok!

Delar man en länk så leder man istället besökere till den plats där filen (mönstret/beskrivningen) finns att hämta (gratis eller mot betalning). Helt ok!

 

*************************

Ytterligare ett bra exempel

http://lionbrand.com/printablePatterns/80689AD.pdf

 

Detta är en länk som leder till en pdf-fil som innehåller en virkbeskrivning till en filt som i princip består av en gigantisk mormorsruta. Mönstret/beskrivningen är skapad och publicerad av Lion Brand Yarn. Det är helt ok att dela den här web-länken i princip var som helst. Det kan också vara helt ok att samtidigt dela en bild på vad pdf'en är en beskrivning till. Det är ju bara bra reklam för Lion Brand Yarn och produkten, och ökar potentiellt antalet personer som vill besöka sidan där pdf'en finns. Det är ok att göra det sålänge bilden och länken finns på samma ställe. Det är däremot inte ok om man bara delar bilden utan att tala om vem den tillhör eller vad den har för ursprung. Det är heller inte ok att spara pdf-filen på sin egen dator och sedan tex skicka den i ett email till någon annan, eller publicera pdf-filen på en annan websida eller blogg (obs - oavsett om man talar om vem som är upphovsman!)

 

Mönsterskydd? Nej, Lion Brand Yarn skulle nog få avslag på en ansökan om mönsterskydd. Man kan inte mönsterskydda en traditionell enkel mormorsruta eller en väldigt enkel design av mormorsruta / mormorsrutor. Upphovsrätt? Ja, Lion Brand Yarn har absolut upphovsrätten till sin skrivna beskrivning som de har publicerat i form av en pdf.

 

*******************Fler svar på olika frågeställningar kring upphovsrätten och hur den gäller i olika specifika fall finns i dokumentet ”Om Upphovsrätt” skrivet av Lisa Bomble och publicerat i Facebook-gruppen ”Online Stickcafé”.

Http://www.facebook.com/groups/onlinestickcafe/doc/496769983706284/

 

Likes

Comments