Som många vet kan stress påverka en väldigt negativt, somleder till att man kan få sömnproblem, att immunförsvaret blir svagare och manmister glädjen i livet. Men stress kan även påverka en positivt då det gör osskreativa och verksamma. Stress är evolutionärt viktigt då det gör så att vi kanprestera på ett kritiskt sätt så att kroppen optimerar situationen, det villsäga om vi ska fly eller attackera fienden vid olika hot attacker.

Centrala nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen) tar ininformation och då bearbetar hjärnan informationen. Det perifera nervsystemet (nervcellerutanför CNS) mottar informationen/signalerna och skickar ut det vianervcellerna så det blir till en rörelse. Det finns ett viljestyrt (sensoriska nervsystemet, musklerna ochsinnen), och ett icke-viljestyrt (autonomanervsystemet, t.ex. njurar och hjärta), som är uppdelat i två andranervsystemet. Om man är lugn är det parasympatiska nervsystemet som är igång dådet lugnar kroppen och får hjärtat att slå långsammare. Men vid attacker såsätts det sympatiska nervsystemet igång som aktiverar kroppen och gör så attt.ex. hjärtat slår snabbare så blodtrycket höjs och mer blod pumpas ut. Vid denhär processen produceras det andra hormoner (stress hormoner) som adrenalin,noradrenalin och kortisol som förbereder kroppen för att fly eller gå tillattack. Då börjar vi andas snabbare så vi får i oss mer syre och luftrörenvidgas. I blodet så sänks mängden insulin och detta händer när du blir stressad.Kroppen fungerar inte normalt utan CNS och PNS.

Stress är även mycket kopplat till livsstil. Det är kopplattill prestation, inrekrav som man har på sig själv och yttrekrav som man har påsitt utseende. Kraven som vi har blir som ett hot och som gör oss stressade.

För att aktivera lugnet och hitta en balans mellan negativoch positiv stress kan man göra olika avslappningsövningar. För att släppastressen behövs det parasympatiska nervsystemet aktiveras. Vid avslappningproduceras endorfiner (efter träning), oxytocin (vid fysisk kontakt som t.ex.kramar) och serotonin. Alltså behöver stress inte bara vara negativt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vi behöver protein, kolhydrater och fett i vår mat för attmå bra.

Frukost: havregrynsgröt med hallon, blåbär ochnötter samt ett glas mjölk.
I den här frukosten får man långsammakolhydrater genom havregrynsgröten och det innebär att man är mättare en längretid. Havregrynsgröten innehåller även vattenlösliga fiber som är bra förmatsmältningen för att effektivisera. Hallon innehåller vitaminer (bland annatC-vitamin – bra för immunförsvaret) och antioxidanter som bland annatförebygger cancer. Det innehåller även polyfenoler som kan förebygga hjärt-ochkärlsjukdomar. Medan blåbär är rikt på vitamin K vilket hjälper att blodetkoagulerar normalt. Blåbär är även rikt på antioxidanter som skyddar cellernafrån att åldras i förtid. Dessutom kan blåbär minska risken för att fåsjukdomar som bland annat Parkinson och diabetes, då det innehållerflavonoider.

Nötter mättar bra för det innehåller proteiner och fetter. Mandlar är rika påvitamin E, kalcium och magnesium. Eftersom mandlar är rika på enkelomättadefetter så sänker det kolesterolet som i sin tur förebygger benskörhet och högtblodtryck. Vitamin E motverkar infektioner och inflammationer och brist pådetta kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar. Medan magnesium är bra för energi och proteinomsättningen i kroppen. Brist kan leda till ångest och depression. Valnötter ärrika på omega 3 och antioxidanter. Valnötter förebygger blockering i blodkärleftersom de kan minska inflammation och oxidation. Omega 3 är viktigt att få isig eftersom det sänker blodfetter samt blodtrycket, vilket minskar förhjärt-och kärlsjukdomar. Det ökar mängden serotonin, en bra-substans, i hjärnansom lindrar depressioner. Vad antioxidanter hjälper åt har vi skrivit om ovan.

Mjölk innehåller kalcium, magnesium och protein. Kalcium hjälper till attbibehålla normal benstomme samt normal muskelfunktion. Därav motverkar detbenskörhet. Vad magnesium bidrar till i kroppen nämnts ovan. Protein är viktigtför kroppen eftersom de bygger upp celler och bildar enzymer och hormoner. Bristpå protein kan leda till svaghet (känslan av att alltid vara trött och svag),långsamt läkande av sår samt ofrivillig viktnedgång i form av förtvina muskler.


9:30: valfri frukt
Apelsin är en väldigt nyttig frukt ochden innehåller växtämnen och flavonoider som inte en c- vitamin tablett kanersätta. Apelsiner innehåller C vitaminer som är bra för immunsystemet ochbildar stresshormoner. Vid brist kan man få sjöbjugg. Apelsiner är bland annatbra på grund av att de är bakteriedödande, minskar risken för cancer, blodpropparsamt stroke.

Lunch: kyckling, ris, vanliga grönsaker(sallad, tomat, gurka mm), valfri sås och ett glas vatten.
Kyckling innehåller protein och varfördet är viktigt i vår kost har vi skrivit om här ovan. Kyckling innehåller enliten mängd fett som har en bra fettsammansättning. Fett är viktigt, däremotkan man gå upp i vikt genom att äta för mycket fett och detta kan leda tillhjärt-och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller det även B-vitamin och dessfunktion i kroppen är att se till att det är en normal energiomvandling. Därförkan brist på B-vitamin leda till sämre ämnesomsättning. Kyckling innehålleräven järn och det är viktigt eftersom det binder syre i blodet och därmed kanbrist leda till hjärtklappning, trötthet, förändringar i hud, naglar och tunga.Zink är ett annat ämne som kyckling innehåller och det bildar blod ochtransporterar bort koldioxid. En brist på zink kan leda till sämreinfektionsläkning och sämre blodcirkulation. Kyckling består även av magnesiumoch flera andra mineraler och spårämnen, exempelvis selen. Selen är bra förlevern och sköldkörteln. Vid brist av selen kan trötthet, eksem ochleverfläckar förekomma. 

Ris innehåller långsamma kolhydrater och lite kalorier. Varför långsammakolhydrater är bra har vi tidigare nämnt. Man kan välja vilka grönsaker mantycker om till salladen. Dock har vi valt ut 3 grönsaker som är väldigt bra förvår kropp – gurka, sallad och tomat. Gurka är en grönsak som mestadelsinnehåller vatten, men detta är väldigt bra eftersom det återfuktar kroppen ochdet hindrar halsbränna och rensar ut gifter i kroppen. Regelbundet intag kanäven minska risken för njursten. Sallad innehåller C-vitamin, kalcium, kalium,magnesium, järn och zink. Däremot är mängderna så små, vilket gör att det är ingennäringskälla att räkna med. Tomat motverkar cancer och bra mot hjärt-ochkärlsjukdomar. Innehåller mestadels C-vitamin och A-vitamin. A-vitamin funktionär bildningen synpigment och brist av vitaminen kan leda till ögonsjukdomar.

15:00: smoothie – avokado, ägg ochapelsin. 
Avokado är väldigt nyttigt eftersom deinnehåller mycket bra fetter – enkelomättat fett. Detta är bra eftersom detsänker den dåliga kolostrol halten och höjer den bättre. Det innehåller även Omega3och fettsyrorna i omgea3 leder till förbättra hjärnkapacitet och lindrar smärtasom vid artrit. Det finns även oljesyror som är byggsten för Omega9 och är braför huden och verkar antiinflammatoriskt. Det innehåller även E-vitamin,C-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och magnesium. Vi har skrivit om alla vitaminerhär ovan. Ägg innehåller väldigt många olika proteiner samt aminosyror vilketgör att kroppen kan använda allt protein i ägget. Vi har tidigare skrivit ombåde protein och apelsin.

Middag: fisk, potatis, valfri sallad ochett glas vatten.
Fisk är väldigt nyttigt eftersom mångavitaminer, mineraler och spårämnen. D-vitamin, E-vitamin, C-vitamin och B-12,som är viktig för produktion av röda blodkroppar. Fisk innehåller spårämnenajod och selen. Jod styr hormonerna och en brist på detta kan leda tilltrötthet. Fisk innehåller även taurin, vilket är en aminosyra som är viktig förutvecklingen av syren och nervsystemet för nyfödda. Det består även mycket avomega3, vilket vi har skrivit om innan.
 
Potatis är långsam kolhydrat och potatisskaletär rikt på fiber, kalcium, järn, Zink, fosfor och B-vitamin. Fosfor viktigteftersom i samverkan med kalcium bygger de upp och underhåller ben och tänder.De behövs även till celltillväxt och framställning av DNA.  För att kroppen ska kunna ta till sig ochanvända andra mineraler och vitaminer, som t.ex. D-vitamin, jod och magnesium,behövs fosfor. Potatis innehåller även serotonin och detta har vi skrivit omovan.

Vatten är livsviktigt eftersom det innehåller väldigt många ämnen, bland annatmagnesium, kalcium, jod, natrium och järn. Samt att det renar kroppen och förhindraruttorkning.
Sallad är som sagt viktigt och vi har tidigare skrivit en sallad som kan ätasnär som helst.

Likes

Comments

Frukost: 

Chia pudding med favorit bär eller frukt som toppning 

Chiafrön är rika på den nyttiga omega 3 fettsyran sommotverkar PMS, samt depression och inflammationer. Dessa frön är en bra källatill vegetabilisk protein, som hjälper dig att bygga upp dina muskler. Chiafrönförser kroppen med viktiga vitaminer, bland annat magnesium som har en godpåverkan på kroppens skelett. Nästan 90% av kolhydraterna i chiafröet utgörs avvattenlösliga fibrer som har i uppgift att jämna ut blodsockret och förbättrartarmfunktionen. Genom att tillsätta bär blir det en nyttigare och stabilarefrukost och även godare enligt många. Till exempel jordgubbar som innehåller enhög dos antioxidanter som skyddar kroppen mot diabetes, cancer samt hjärt- ochkärlsjukdomar. Den ekologiska sorten av jordgubbar rekommenderas på grund avatt de har en högre halt utav cancerbekämpade ämnen. 

Blåbärets innehåller också antioxidanter men har även godaeffekter på hjärnan. Detta bäret skyddar samt emot urinvägsinfektion tack varede naturliga antibakteriella ämnena. 

Mellanmål: 

Gojibär och alternativt en macka. 

Gojibär innehåller höga halter av vitaminer, mineraler,antioxidanter och nyttiga fetter. Dessa bär stärker livsenergin, stärker ögon,ben muskler samt ögon, lever och blod. Gojibären är väldigt rika påC-vitaminer, järn, anitoxidanter. 

Lunch: 

Sallad med tomat, sockerärtor, sojabönor, böngroddar,avokado, kikärtor (vegans) 

Kött eller ägg eller qourn

Sötpotatis eller potatis

En anledning till att äta sojabönor är att man har sett attsoja kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benskörhet.  Sojabönan är också känd för sin högaproteinhalt, och kan därför ersätta köttet på tallriken om man föredrar ettvegan alternativ. 

Avokado har också fördelar, såsom att detta förminskarrisken till att du ska gå upp i vikt, eftersom att denna frukt är rik påenkelmättat fett som även kan hittas i olivolja, som har en god inverkan påhjärtat. Den feta och fiberrika avokado minskar även din hunger. 

Undersökningar har visat att kikärtor är väldigt mättandeoch deltagarna i undersökningarna påpekade att deras behov efter småätandeminskade när kikärtor var inkluderade i menyn. Precis som andra baljväxter ärkikärtan en väldigt bra källa för fibrer. Några andra fördelar kikärtorna harpå hälsan är att de reglerar aptiten, har en god inverkan på. Böngroddarna haren hög proteinhalt, aminosyror, vitaminer och mineraler. De innehåller en litenmängd fett

Mellanmål: 

Grön juice- spenat eller grönkål, grönt äpple,selleristjälk, färsk ingefära, färskpressad citronjuice, gurka. 

Grön juice är nyttigt eftersom att den hjälper kroppen attabsorbera gifter, ger oss en stor mängd energi, näring samt en vacker hy.Alltså en bättre hälsa.

I dessa gröna grönsaker så finns det ett ämne vid namnklorofyll, som hjälper kroppen att få rätt ph-värde som är viktigt för vårhälsa.

Middag: 

Taboulehsallad, kött bit eller qourn, veganskt alternativersätter man köttet med ex marinerade bönor, eller kikärtor. Crème fraichebredvid. 

För att tillaga en fräsch tabloeh sallad behöver man bulgur,men vid ett vegansk alternativ rekommenderas quinoa på grund av den högaproteinhalten. I denna typen av sallad ska man ha gurka, tomat, gulllök,bladpersilja, färsk mynta, citronsaft, olivolja. Samt kryddor som kryddpeppar,salt och alternativt kanel. 

Kyckling är väldigt bra för oss, eftersom att den innehållerstora mängder av fett och protein, mineraler och vitaminer. Vid vegansktalternativ rekommenderas bönor eller kikärtor på grund av den högaproteinhalten. 

Protein är viktigt för oss eftersom att det krävs för attbygga upp celler. Tabolehsalladen är också ett nyttigt alternativt på grund avatt salladen innehåller sallad, som är lågkalorimat och är rikt på näring ochantioxidanter och quionan som även är rikt på bra fetter. 

Likes

Comments

Äta under endag

Frukost:

Till frukost äter vi havregrynsgröt med enliten klick osötad äppelmos och nötter, till det har vi ett kokt ägg ochdricker ett glas juice och ett glas vatten.

Havregrynsgröt– har vi valt då det gott och enkelt att göra på morgonen. Det innehåller långsammakolhydrater och mycket fiber som gör att man håller sig mätt länge, eftersomdet tar lång tid för kroppen att bryta ner. Det leder till en jämnblodsockerkurva och är dessutom bra för tarmarna, samt motverkar exempelvishjärt- och kärlsjukdomar.

Äppelmos– i gröten har vi en liten klick osötad äppelmos för att det ska ge lite smak.Äppelmos innehåller relativt mycket socker, men den osötade har inget tillsattsocker, utan bara det naturliga fruktsockret.

Nötter– är mycket nyttiga som innehåller både vitaminer, mineraler och enkelomättadefetter. Ämnen som kalcium, magnesium, kalium, fosfor, järn, koppar, zink,selen, krom och vitamin E får man i sig genom att lägga lite nötter på gröten.En näve nötter om dagen förebygger alltså många olika sjukdomar.

Ägg– ett kokt ägg vid sidan av bidrar med proteiner och antioxidanter.Antioxidanter är ett ämne som reagerar med fria radikaler som finns i blodet.Äter vi inte antioxidanter så angriper de fria radikalerna de inre organenistället. Ägg innehåller också vitamin A, D och E.

Juice– har vi valt för att det innehåller rikligt med vitamin C. Man kan varieramellan olika sorters juicer, men man får kolla på hur mycket tillsatt socker deinnehåller. För stor konsumtion av juice är inte hälsosamt, men ett glas varjemorgon bidrar till minskad risk för cancer.

Vatten– vi dricker också ett glas vatten, då man på morgonen behöver dricka mycketför att få upp kroppens vätskebalans efter nattens fasta. Vattnet tar vi urkranen.

Mellanmål:

Till mellanmål dricker vi en fruktsmoothiebestående av filmjölk, frön, banan, apelsin, jordgubbar, hallon och blåbär.

Filmjölk- har vi valt som bas till vår smoothie, då den är neutral och inte innehållerlika mycket disackarider som yoghurt eller glass. Det innehåller främstproteiner men också vitaminer och mineraler.

Frukternaoch bären - ger kroppen en kick av glukos (fruktsocker) som gör att man orkararbeta flitigt fram till lunchen. De innehåller också mycket vitamin C.

Frön- har vi i för att de ger kroppen en liten del av allt. De har både kolhydrater,proteiner, fetter och en hel del fibrer, vilket gör att tarmarna får jobba litemer med att bryta ner mellanmålet och det leder i sin tur till att man hållersig mätt längre.

Lunch:

Till lunch tillagar vi pastasallad,gjord på fullkornspasta, kyckling, sallad, majs, paprika, tomat och gurka. Tilldet dricker vi ett glas mjölk.

Pasta– valde vi att bygga upp vår lunch kring, då det innehåller mycket kolhydrater,vilket är kroppens främsta energikälla. Anledningen till att vi togfullkornspasta är att den innehåller fler polysackarider, alltså långsammakolhydrater, än vanlig pasta. Det tar lång tid för kroppen att bryta ner ochmättnadskänslan stannar kvar längre.

Kyckling– tillsätter protein och fett till lunchen. Det är viktigt att köttet är heltgenomtillagat, annars kan en bakterie som heter Campylobakter spridas och ledatill mag- och tarmsjukdomar. Kycklingkött är rikt på bland annat B-vitaminer,zink, järn och magnesium. Även selen och antioxidanter återfinns i kyckling.

Sallad,Tomat och Gurka – består till stor del av vatten, men anledningen till att vihar med dem i vår pastasallad är för att de ger lite smak och färg.

Majs– innehåller gott om kostfibrer, vilket är bra för matsmältningen. Sockermajsensom är vanligast innehåller också mycket A-vitamin.

Paprika– är en grönsak som innehåller mycket glukos, de kräver mycket sol för attmogna. Det finns också många olika näringsämnen i paprika.

Mjölk– dricker vi till lunchen för att det stärker skelettet och tänderna, eftersomdet finns mycket kalcium, kalium, jod, samt en hel del andra mineraler. Det ärnästan lättare att räkna upp de vitaminer som inte finns i mjölk, det villsäga, det innehåller det mesta. I mjölk finns främst protein, men ävenmjölksocker (laktos) och mättade fetter.

Mellanmål:

Till mellanmålet på eftermiddagen ätervi två grova mackor med smör, på en har vi skinka och på den andra ost. Vidsidan om tar vi en bit mörk choklad och dricker vatten.

Grovamackor – bröd är ett naturligt mellanmål i våra ögon och vi valde ett grövrebröd, då det innehåller långsamma kolhydrater och fibrer. Två grova mackorbidrar till en jämn blodsockernivå och en långvarig mättnadskänsla, så att manstår sig till kvällsmiddagen. Bröd är bakade på olika sädesslag och innehållergluten.

Smör– ger kroppen både enkel- och fleromättade fetter. I lagom mängd är fettviktigt för att kroppen ska fungera, det skyddar våra inre organ och gör detlättare för nervsignaler att transporteras i kroppen.

Ost– är en mejeriprodukt och därför rikt på protein. Ost är bra för både hjärtatsamt att det motverkar övervikt och stimulerar fettförbränningen, eftersom deninnehåller nyttiga bakterier som sprids i tarmarna och hjälper till att brytaner maten. Fosfor är en mineral som det finns gott om i ost.

Skinka– är en liten bit kött och innehåller både protein och fett, dock i en ganskaliten mängd då skivan är så tunn.

Mörkchoklad – är faktiskt ganska nyttigt och en liten bit tilleftermiddagsmellanmålet gör så att kroppen får i sig magnesium och andra mineraleroch vitaminer.

Vatten– dricker vi helt enkelt till mellanmålet för att hålla uppe vätskebalansen ikroppen.

Middag:

Till middag ska vi ha lax med potatis,ärtor, morötter, broccoli och en svampsås, också dricker vi ett glas mjölk.

Lax- är en fet fisk som innehåller mycket fleromättat fett och även omega-3fetter. Att äta fet fisk cirka två gånger i veckan minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Lax innehåller också rikligt med D-vitamin, A-vitamin,natrium, magnesium, zink, jod och selen.

Potatis– är måltidens viktigaste källa av kolhydrater, långsamma kolhydrater. De äruppbyggda av långa stärkelsekedjor som kroppen får jobba ett tag med att brytaner. Det är därför perfekt att äta på kvällen, då man ska vänta hela natteninnan man får äta igen på morgonen.

Grönsakerna– ärtor, morötter och broccoli är väldigt olika grönsaker/rotfrukter som germåltiden lite färg och god smak. De innehåller främst kolhydrater i form avdruvsocker som de bundit vid fotosyntesen, men även protein återfinns i dem.Vitaminerna B, C och K finns i grönsakerna. Mineraler som kroppen behöver föratt klara sig finns också i ärtor, morötter och broccoli.

Svampsåsen– är gjord på champinjoner, vilka stärker immunförsvaret. De innehåller koppar,järn, krom och B-vitamin. Såsen skulle man kunna säga är den sista lilladetaljen som får rätten att bli hel. Ser man på tallriksmodellen ochkostcirkeln så uppfyller kvällsmiddagen många av delarna.

Mjölk– dricker vi till maten för att det stärker skelettet och ett glas tilllunchen, samt ett glas på kvällen ger kroppen en lagom mängd av de näringsämnesom finns i drycken.

Vår dag är grundad på att få i sigkolhydrater, protein och fetter. Vi har fokuserat på långsamma kolhydrater,dvs. polysackarider och fleromättade fetter. Naturliga råvaror är basen och vihar sett till att alla kostcirkelns delar är med under dagen. Kroppens behov avvitaminer och mineraler uppfylls också genom att äta det vi har planerat underdagen. 


Likes

Comments

FRUKOST

Till frukostska du äta havregrynsgröt. För att det innehåller mycket långsamma kolhydrateroch har en hög fiberhalt. Kolhydrater bryts ner som glykos som din hjärnaanvänder som drivmedel. Långsamma kolhydrater innebär att kroppen tar uppsockret under en längre tid. Vilket innebär att blodsockret håll på en stabilnivå en längre tid. Detta gör att man inte får väldigt mycket energi i ungefär20-30 minuter och sen blir man väldigt seg och mer irriterad. Du kan ocksålägga på banan eller äpple på gröten vilket hjälper till med vitaminer som domolika frukterna innehåller. Till detta ska du dricka mjölk. Mjölk innehållermycket protein kalium och kalcium. Protein används för att bygga upp celler ochhormoner. Detta innebär att proteinet bildar celler som senare blir muskler. Kalciumär mycket viktigt för ditt skelett. Denna mineralen stärker benen och tändernai kroppen. Kroppen består ungefär 1-2 % kalcium och benen består av 99 %kalcium. Kalium är en mineral som är livsviktig för nerv och muskelsystemetsamt reglera blodtrycket.

 

Lunch

Till lunchska du dela upp tallriken i tre delar grönsaker, kolhydrater (Pasta, potatis,ris) och Protein (Kött). Detta är en av dom större måltiderna som du ska ätadärför ska du bli mätt på denna måltid. Kolhydrater är energi i formen avsocker som kroppen tar upp och använder det till nästan allt i hela kroppen.Protein används för bland annat att göra nya celler som såklart behövs. Salladenska innehålla en del C-vitaminer som finns i tomater, paprika och citrusfrukter.

 

 

Mellanmål

Du ska ätafullkornsbröd för det är mycket rikt på kostfiber, järn, kalium, magnesium.Detta minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar och diabetes. Som pålägg skadu ha några salladsblad någon tomat och kanske lite kött som du får väljasjälv. Detta ska du äta för att hålla blodsockret uppe och inte dippa mellanlunchen och middagen. Detta är också nödvändigt om du har någon träning påeftermiddagen så får du se denna måltid som ett tillfälle att fylla på medenergi till träningen.  

 

 

Middag

Till middagså ska du ha samma upplägg som på lunchen men kanske byta ut potatisen motpasta eller fläskköttet mot fisk t.ex. 

Likes

Comments

Frukost:

Smoothiemed blandade bär -blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär - med mjölk, chiafrön och banan.

Bär innehåller massor med vitaminer ochmineraler, framförallt C-vitaminer. C-vitamin är bra för immunförsvaret, huden,tänderna, skelettet och blodkärlen. Om man inte äter C-vitaminer kanimmunförsvaret försämras så man får mer förkylningar och infektioner. Om manfår en riktigt allvarlig brist på C-vitamin ger det skörbjugg (som är enbristsjukdom) i muskler, leder och i huden.

Banan innehåller vitamin C, kalium,magnesium, vitamin A, kolhydrater och fibrer. Banan är bra att använda under,innan eller efter träning för att få extra energi snabbt eftersom att bananinnehåller så mycket kolhydrater. Kaliumet i bananer är bra för att motverkastress. Magnesiumet är framförallt bra för att motverka migrän/huvudvärk. Omman inte äter kalcium kan man få brist på det, och då kan man ha lättare föratt bli stressad. Om man inte äter magnesium kan man få mycket mer huvudvärkoch migrän, men även få domningar i benen och muskelsvaghet.

Chiafrön innehåller protein, kalcium ochmånga mineraler, omega 3 och vitaminer. Chiafrön är ett superfrö, dvs. att 2mskinnehåller mer omega 3 än en normal bit lax, att en msk innehåller mer kalciumän en deciliter mjölk och att det innehåller sju gånger mer vitamin C än enapelsin. Det innehåller även kostfibrer som är bra för matsmältningen. Omman inte äter chiafrön händer det inte så mycket, bara man äter det andra sominnehåller omega 3, vitaminer, kalcium osv. Dock är chiafrön väldigt bra förglutenallergiker eller veganer som inte kan dricka mjölk och få i sig likamycket kalcium som en som dricker mjölk. Det är även bra förveganer/vegetarianer som inte äter fisk, för att få i sig omega 3. Om man villha det enkelt kan man bara ta ner 2 msk chiafrön per dag, men ändå få i sigallt man behöver.

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnensom finns med i de Svenska Näringsrekommendationerna. Det är bra för skelettet,synen, huden och ämnesomsättningen. Det innehåller kalcium, vitamin B12,vitamin b2, vitamin A, vitamin D, zink, selen, jod, protein. Protein ärkroppens byggstenar, det ingår i kroppens alla celler. Mjölkens proteininnehåller så kallade essentiella aminosyror som kroppen inte själv kantillverka utan måste få från kroppen. Vitamin B2 behövs för att kroppen skabryta ner fett, kolhydrater och protein. Om man inte äter det kan kroppeninte bryta ner fett, kolhydrater och protein lika lätt. Vitamin A och D behövsför bland annat synen, huden och att reglera kalciumbalansen. Zink, selen ochjod är nödvändiga mineralämnen och de har olika funktioner. Zink är bra på att läkasår, jod deltar i kroppens skydd mot struma och selen skyddar kroppen mot friaradikaler.

Vår frukost består av ett grovt bröd medskinka, ägg och grönt samt en nyttig smoothie. Detta på grund av att man får enstabil frukost som innehåller mycket gott och mycket näring. Från det grovabrödet får vi mycket fibrer och kolhydrater. Det grova brödet innehållerfullkorn vilket innehåller mängder av B-vitamin och är väldigt rikt påmineraler som järn, kalium, zink, fosfor och magnesium. B-vitaminerna är idetta fall bra för vår cellproduktion, de ökar vår inlärningsförmåga, destabiliserar blodsockret, de är bra för immun och nervsystem och de behövs närglykogen ska omvandlas till glukos. Mineralen järn behövs för att hjälpa vårtblodsystem, transporten av syre och koldioxid, den är även bra förkoncentrationsförmågan. Järn behövs eftersom att det annars finns risk förblodbrist. Kalium är bra för vårt hjärta och musklernas funktion. Brist påkalium hade lett till trötthet och högt blodtryck. Zink är bra förimmunförsvaret men även ämnesomsättningen. För lite zink kan bidra till sämresårläkning och blodbrist. Fosfor behöver vi för vår bildning av DNA och för attdet stärker våra ben och tänder. Brist på detta kan vara benskörhet men det ärväldigt ovanligt. Magnesium behövs för hjärtat, cellernas och musklernasfunktion och det är bra för skelett och tänder. Får vi inte i oss magnesium såökar risken för inflammation och cancer. Ägg och skinka som vi använder sompålägg är bra eftersom att det innehåller protein och fett. Fett är braeftersom att det skyddar våra inre organ som hjärna och hjärta. Skulle vi få ioss för lite fett så skulle detta försvagas. Protein är bra för vårmuskeluppbyggnad, Hormoner, enzymer och immunförsvaret består av proteiner ochdärför är det också viktigt. Brist på protein kan leda till att musklerna brytsned, blodbrist och försämrat immunförsvar. Vi kommer också att ha grönt påmackan. Här kommer vi att ha paprika och tomat. Paprika är bra eftersom detinnehåller E och C-vitamin. Detta är bra eftersom att E-vitamin skyddarcellerna mot skadliga ämnen i kroppen, det är också bra för de rödablodkropparna då det skyddar kroppen mot infektioner och inflammationer. Bristpå E-vitamin kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. C-vitaminen är bra förimmunförsvaret samt motverkar infektioner. Brist på C-vitamin kan leda tillskörbjugg med blödningar i hud, leder och muskler. Tomaten innehåller förutomC-vitamin också A-vitamin. A-vitamin är bra eftersom det stärker synen ochimmunförsvaret. Brist kan leda till försämrat mörkerseende.

Mellanmål9.30:

Till mellanmål väljer vi bananer och ettglas mjölk.

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnenaoch är därför ett väldigt bra livsmedel. (Se ovan vad mjölk innehåller och vaddet är bra för)

Banan (se ovan vad det innehåller och vaddet är bra för)

Lunch:

För en bra lunch behöver man få i sig detman behöver, dvs protein, kolhydrater och fett, men även mineraler, spårämnenoch vitaminer är viktiga att få i sig. Vi har valt att ha en quorn filé medmatvete, grönsaker.

Quorn filé är ett vegetariskt alternativpå en proteinkälla. Det är alltså ganska rikt på protein och protein ärkroppens byggstenar. Det är bra för muskelbyggnad och vår totala hälsa. Omman inte äter protein får man allvarliga bristsjukdomar. Matvete innehållermycket kolhydrater och även en del protein. Det innehåller mycket magnesium,kalcium och en del järn. Kolhydrater är viktigt för att det är ett bränsleför hjärnan. Kolhydrater bryts ner till glukos, och glukos är ett viktigtbränsle för hjärnan. Det är väldigt viktigt att man äter kolhydrater. (Se ovan vad magnesium, kalcium och järn ärbra för)

Grönsaker (broccoli, gurka och sallad).Broccoli innehåller mycket järn (se frukost), sallad och gurka innehåller mestvatten, men det som är bra är att de innehåller mycket antioxidanter som är braför att motverka cancer.

Mellanmål15.00:

Detta mellanmål kommer att bestå avyoghurt med müsli. Detta eftersom att det är väldigt gott men även nyttigt.Yoghurten som vi använder kommer att vara en god vaniljyoghurt. Dennainnehåller fett, protein, kolhydrater och kalcium. Fett är som tidigare nämntbra eftersom att det skyddar våra inre organ som hjärna och hjärta. Skulle vifå i oss för lite fett så skulle detta försvagas. Proteinet är bra för vårmuskeluppbyggnad, Hormoner, enzymer och immunförsvaret består av proteiner ochdärför är det också viktigt. Brist på protein kan leda till att musklerna brytsned, blodbrist och försämrat immunförsvar. Kolhydraterna finns i en liten mängdmen de lilla som finns gör att vi får en längre mättnadskänsla så att vi ståross längre om dagen. Det är viktigt eftersom att vi måste kunna klara dagensutmaningar utan att vår energi tar slut. Kalcium som också finns behövs förbenuppbyggnaden och får man inte i sig tillräckligt kan man rakitis (engelskasjukan).

Müslin innehåller frukt och grönt samtfiber som kan sammanfattas som att det är bra eftersom att vi behöver dettaunder dagen. Innehåller också vitaminer. Vi behöver allt detta för vårtimmunförsvar men också för vår benuppbyggnad samt andra organ i kroppen. Om viinte får i oss tillräckligt av detta kommer vi må sämre och vårprestationsförmåga kommer att sänkas. Vi mår helt enkelt sämre.

Middag: 

Blir en god rätt som består utav Varmröktlaxfilé, pressad potatis med citron, kokta morötter och kall örtsås. 

Denvarmrökta laxen innehåller mycket protein och Omega 3 fett. Proteinet är braför mina muskler, celler och hormoner och jag behöver få det i mig eftersom attannars finns det risk för att mina muskler bryts ner, blodbrist, försämratimmunförsvar osv vilket vi gärna vill undvika. Omega 3 fetter bildar intekroppen själv utan det får jag i mig via maten. Det behövs för att repareracellerna dessutom förbättras hjärnans funktioner. Vid brist på omega 3 kan manfå sår i hårbotten och även väldigt torr hud. Kokt potatis är gott och detinnehåller mycket långa kolhydrater. Med långa kolhydrater menas stärkelse,kostfibrer och sockerarter. Långa kolhydrater gör att vår energi varar längreoch att man får en längre mättnadskänsla. Detta krävs för att man ska kunnaklara av en lång och tuff dag i skolan eller även på jobbet, men eftersom attvi äter det till middagen är det för att man inte ska behöva äta ytterligare engång. Därför rekommenderar vi att man ska äta långa kolhydrater även påmorgonen. Citron innehåller C vitamin och kokta morötter innehåller A vitamin.A vitamin är bra för mina ögon, slemhinnor och min hud. Brist kan leda till ettförsämrat mörkerseende. A vitamin är också bra för kroppens immunförsvar. Cvitaminen är också bra för immunförsvaret och om vi inte får i oss tillräckligtmed C vitamin så kan man få blödningar i huden. Örtsåsen innehåller cremefraiche och olika örter. Då får jag i mig kalcium, som är bra för mina muskleroch örter som det finns mycket vitaminer och mineraler i. Med denna måltid såfår du i dig allt du behöver enligt kostcirkeln.

Likes

Comments

Frukost: Fullkornsbröd(ägg), havregrynsgröt, varm mjölk.

Varför:Vi väljer fullkornsbröd för att det är rikt på järn, kalium, magnesium, som Evitamin. Kostfibrerna i brödet håller igång en bra tarmflora, vilket leder tillen bra balans i matspjälkningen.

Havregrynsgröteninnehåller många långsamma kolhydrater. Det leder till att det tar längre tidtill bryta ner sockeringarna i gröten. Du får då en jämn energiförbrukning.

Äggetinnehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip allavitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig medenergi. Ägget bidrar till kolesterolet och hjälper till att rensa våra kärl. Äggetbidrar till god kolesterol i vår kropp. Dessutom innehåller den protein som ärkroppens byggstenar och därmed väsentligt.

Mjölkeninnehåller kalcium, som har en lugnande effekt på musklerna och på det mentalatillståndet, innehåller mjölk den essentiella aminosyran tryptofan som är ettförstadium till signalämnet serotonin, och det spelar en viktig roll för att fågod nattsömn. Mjölkens fett gör så att vår lever och vårt matspjälkningssytemmåste arbeta extra mycket och det lär hålla oss vakna.

Mellanmål9.30: Frukt (banan) och en liten macka med paprika.

Varför:För att banan ger dig en hållbar ökad energi. Banan innehåller naturligt sockeri form av sackaros, fruktos och glukos. Innehåller kalium som är bra förhjärtat.

Genomatt äta fullkornsbröd får man i sig mer vitaminer och mineraler.Fullkornsbrödets fibrer skyddar mot flera av våra levnadsvanesjukdomar somhjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa former av cancer. Fiberrikmat är också mättande mat.

Paprikaninnehåller mycket vitamin C och genom att äta paprika blir du piggare och fårinte några besvär, eftersom det minskar infektioner som i tillexempeltandköttet.

Lunch: Kycklingsalladmed gurka, tomat, paprika, cashewnötter, röd sallad och vatten som dricka.

Varför:Röd salladen innehåller vitaminer som vitamin A och K. A-vitamin är bra förhud, skelett och immunförsvaret. K-vitaminen ökar proteinproduktionen ochstärker skelettet och gynnar blodcirkulationen. Det förbättrar ocksåmörkerseendet.

Kycklinginnehåller väldigt mycket proteiner som främst lagars i våra muskler och ärdärför väldigt viktiga för muskeluppbyggnaden och vår totala hälsa. Även hudoch hår, ögon och naglar är uppbyggda av proteiner. De röda och vitablodkropparna består även av aminosyror. Kyckling innehåller också aminosyror. Paprika-se ovan.

Tomateninnehåller en antioxidant som heter lykopen. Motverkar sjukdomar ochinfektioner. Tomaten stärker även vårt immunförsvar och ökar skyddet mot solensUV-strålar. Tomaten innehåller folsyra och kalium som motverkar benskörhet samtvitaminer som A, C, E, B6.

Cashewnötterinnehåller mycket vitaminer och mineraler. Det innehåller dessutom bra fettersom bidrar till kaloriintagen och mättar.

Vattenrenar kroppen och bidrar mycket till kroppens funktion. Samt bidrar tillförminskning av sjukdomar och dålig hy, naglar, hår osv. Mineralvatteninnehåller bl.a. ofta kalium, kalcium, magnesium och bikarbonat.

Gurkaninnehåller C och K vitamin. Samt 90 % vatten.

 

Mellanmål15.00: smoothie (banan, hallon, jordgubbe, blåbär, mjölk). Mjölk har vi redan skrivit om samt banan.

Halloninnehåller mycket C-vitamin. Dessutom är de fiberrika vilket hjälper till attreglera kolesterolhalten. Hallonen innehåller ungefär 85 % vatten. Dessutombestår hallonen inte utav fett eller natrium.

Jordgubbarinnehåller vitamin C. Jordgubbens vitaminer hjälper vårt blod att koagulera.Blåbären innehåller också vitamin C. Dessutom hjälper blåbär mot cancer, och ärbra för vår hud, ögon och blodcirkulation.

 

Middag: OskaladPotatis, varmrökt lax, knäckebröd rågi, grönsaker i ugn, morot, palsternacka, champinjoner.

Detär bra att välja oskalade potatisar eftersom potatisen innehåller C och Bvitaminer. Har dessutom låg proteinhalt men själva proteinet är av hög kvalité.Oskalad potatis innehåller mer fibrer än en skalad potatis. Förutom detinnehåller potatisen Kalium också.

Knäckebrödetinnehåller inte mycket protein men har en bra fiberhalt på 19g. Laxen vi hadetänkt ha med innehåller väldigt mycket D vitamin. Den innehåller mineraler mendet finns inte mycket utav dem.

Palsternackanger oss fibrer samt näring till våra goda bakterier i vår mage och bygger samtupp ett starkt immunförsvar. Palsternackan innehåller mycket kalium som hjälpervår kropp att reglera blodtrycket. Dessutom innehåller den vitamin B2 som skagöra att energin bevaras från palsternackan i vår kropp.

 Morötterna innehåller karoten som görs om tillA-vitamin i kroppens lever. Moroten påverkar våra ögon väldigt positivt genomatt förebygga mot grå starr, åldersförändringar på näthinnan samt förbättrarvårt mörkerseende. De innehåller även pektin som sänker blodsockret och ävenkolesterolet och är bra för hjärtat.

Champinjonernainnehåller D-vitamin och selen. Innehåller dessutom ergothioneine som kan varabra för cancer, blodet och vårt immunförsvar. Enligt forskning på möss minskadederas chans för att få inflammation och de fick en bättre tarmhälsa

 

                                                                  

 

 

Likes

Comments

Frukost:havregrynsgrötmed frukt, apelsinjuice

Havregrynsgrötinnehåller mycket fiber och fiberrik mat sänker kolostrålvärdet, minskar riskenför hjärt och kärl sjukdomar, det är bra för tarmarna och det skyddar motinfektioner, inflammationer och cancer i tjocktarmen. För lite fibrer kan ledatill förstoppning, tjocktarmscancer och högt blodtryck. Det är också nyttigtoch man håller sig mätt länge. Apelsinjuice innehåller mycket c-vitamin och detger dig snabb energi som kommer från juicens socker och det kan vara bra att påi sig energi i början på dagen. Det innehåller även kalium som behövs för attbibehålla vatten och syrebalansen.

Mellanmåläppleoch knäckebröd med ägg, mjölk.

Mjölkstärker skelettet och ben och tänder efter som det innehåller kalcium. Ägginnehåller mycket protein och äpplet innehåller lite c och e vitamin.

Lunchlax,potatis och dillsås. Mjölk

Laxinnehåller mycket omega 3 som bland annat är bra för hjärnan. Lax innehållerockså selen som är bra mot åldrandet, bra för ämnesomsättningen ochnervsystemet, brist på kan leda till stela muskler och leder och det ärvanligast för äldre människor. Lax innehåller även magnesium som är bra förbenstommen. Fisk innehåller också mycket protein som är ett viktigtnäringsämne.

Mellanmålchiapuddingmed frukt, vatten

Chiafröninnehåller mycket bra saker t.ex. kostfibrer som är bra för matsmältningen,omega 3, proteiner, mineraler och vitamin C, som är bra för immunförsvaret som t.ex.motverkar förkylning. Man håller sig även mätt länge. Vatten är vårt viktigastelivsmedel därför borde vi dricka det ofta och brist på det kan leda tilldödsfall.

Kvällsmatkyckling,ris med currysås.

Kycklinginnehåller protein och bra fett. B-vitaminer och många mineralet t.ex., fosfor,järn och kalcium. Ris innehåller kolhydrater och många mineralämnen t.ex.fosfor som är bra för bildningen av DNA/RNA brist på det kan leda tillbenskörhet men det är väldigt ovanligt med brist på fosfor. Järn är bra förblodet och järnbrist kan leda till blodbrist. Ris är en spannmålsprodukt.Kalcium är bra för benuppbyggnade t.ex. skelettet. Currysås innehåller mycketfett, både mättat, enkelomättat och lite fleromättat. Fleromättat är det bästafettet och enkelomättat är också bra eftersom det är omättat fett. Det skyddarmot hjärt och kärlsjukdomar.

 

 

 

Man ska undvika snabba kolhydrater när man ska ätasina måltider och ersätta det med långsamma, för det leder till attblodsockernivån hålls stabil och du håller dig pigg hela dagen. Därför är detäven viktigt att äta med jämna mellanrum, därför viktigt med mellanmål. Matenpåverkar även hur vi presterar och vårt humör. Äter vi inte mat eller äterdålig mat kan vi bli trötta och på dåligt humör och då presterar vi inte likabra.

 

 

 

Likes

Comments

Måltider

Frukost


Fullkornsbröd med ost 

Fibrer ärbra eftersom de mättar en så man får längre mättnadskänsla. Fiber är bra förtarmarna eftersom de får arbeta. Det är bra för hjärta och mage. Och det hålleross friska längre då immunförsvaret stärks.


Müsli med yoghurt 

Det är braom muslin innehåller havregryn, mandlar, äpplen och chiafrön.

Frånhavregrynen får man i sig fiber.

Frånmandlarna får man i sig vitamin E, magnesium, enkelomättat fett, kalcium ochzink. Vilket gör att man får i sig både mineralämnen och vitaminer. Detförebygger benskörhet och högt blodtryck eftersom de innehåller enkelomättatfett.

Chiafröninnehåller omega 3, fiber, protein och kalcium. Omega 3 ger minskad risk förhjärt- och kärlsjukdomar, hjärnans kapacitet förbättras och stärkerimmunsystemet. Protein behövs för att ge energi och för uppbyggnad.

Äppleninnehåller vitamin C och E. Vitamin C behövs för att bygga upp kroppensbrosk-och benvävnad.

Yoghurt ärbra för magen och immunförsvaret. Vilket innebär att man är mer resistent motvirus och bakterier etc.

Ett glasapelsinjuice, helst med mycket fruktkött

Eftersomdet är rikt på vitamin C och fiber.

Mellanmål

Någon fruktsom t.ex. äpple eller banan med macka. (kolla ovan)

Lunch


Sallad med fullkornspasta och kyckling + dressing 

Salladenkan bestå av gurka, majs, broccoli, isbergssallad och cashewnötter.

Gurka innehållerungefär 95 % vatten och lite C-vitamin.

Majsinnehåller natrium och kalium. Natrium är viktigt för syra-basbalansen samtvatten-och saltbalansen som motverkar uttorkning. Kalium behövs för kroppens nerv-och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.

Broccoliinnehåller mest vatten, protein, kolhydrater, fiber och fett samt hjälper detmot hjärt-och kärlsjukdomar då fiber sänker kolesterol värdet.

Cashewnötterinnehåller koppar som är bra för nerverna. Isbergssallad innehållervattenlösliga fiber som gör att blodsockret håller sig jämt.

Fullkornspastainnehåller fler vitaminer och fiber än ”vit pasta”.

Kyckling ären stor källa till protein. Det innehåller även järn och enkelomättat fett somär bra för hälsan.

Dressing ärnyttigast ifall den är hemmagjord av t.ex. kvarg eller turkisk yoghurt. Då detinnehåller protein, kolhydrater, levande yoghurtkultur (innehållermjölksyrabakterie som förbättrar nedbrytningen av laktos i tarmen) och nyttigtfett. I dressing kan man ha lite allt möjligt som t.ex. currypulver,citronsaft, salt och peppar.

Mellanmål:


Hemmagjord smoothie som man kan blanda lite allt möjligt i. T.ex. mango, banan,hallon, blåbär, vaniljyoghurt, havregryn, olika frön och nötter etc. Det ärväldigt nyttigt och ger en bra mättnadskänsla av havregrynen/fröna.

Middag:

Potatis medlax och citronsås

Potatisinnehåller liten mängd kalium, fiber och protein.

Laxinnehåller mycket natrium, omega 3 och kalium (kolla ovan) samt enkelomättatfett och fleromättat fett. Fleromättat fett måste man få i sig via maten dåkroppen inte kan själv tillverka de.

Citronsåsär kanske inte det nyttigaste då man oftast har i både vispgrädde och crème fraichemen det är otroligt gott. Men man har även i citron som innehåller liten mängdfiber, askorbinsyra, även kallat C-vitamin, och kalium (kolla ovan)


Likes

Comments

Frukost

färskpressad apelsinjuice
havregrynsgröt med bär och mjölk
kokt ägg
fullkornsbröd med skinka och skivad avokado (smör+ kryddor)
Varförska man äta detta till frukost?
Svar: För att det är långsammakolhydrater som innehåller vattenlösliga fibrer vilket gör att man blir mättunder en längre tid. Det sänker kolostrolvärdet vilket kan till att minskarisken för hjärtinfarkt och stroke. Men framförallt ger denna måltid mycketenergi till kroppen. Fullkornsbrödet är bra för magen då den innehåller fibreroch dessutom motverkar det förstoppning. Den färskpressade juicen innehållermycket mineraler och framför allt C- vitamin vilket är bra för kroppensimmunförsvar och blodkärl och om inte kroppen får i sig detta finns det riskför depression, infektioner och tandlossning. Att äta ägg till frukost någongång i veckan är bra. Förutom att det ger proteiner så innehåller ägg ävenrikligt med A- vitamin, E-vitamin, D-vitamin, B-vitamin, järn och selen.

Lunch

bakad potatis med kycklingröra alt tonfiskröra + en klick smör
majs, sallad, lök, broccoli, sojabönor, ananas, paprika
knäckebröd, lättsmör, brieost med fikon
ett glas mjölk
Varförska man äta detta till lunch?
Svar: Potatis innehåller kolhydrateroch stärkelse, dessutom har den en väldigt högt mättnadsindex. Genom att äta potatis ökar Kalium, magnesiumoch vitamin C som bidrar till att ens immunförsvar förstärks och irritationeroch förkylning minskar. Magnesiumet man tar upp bidrar till att nervfunktioneni kroppen förstärks och blir bättre. I knäckebrödet finns det mycket fibrer ochdet utgör kolhydrater som gör att mättnaden håller längre. Grönsakerna ärfullproppade med skyddande ämne som t.ex. vitaminer, mineraler oh spårämnen sombidrar till minskad risk för hjärt- och kärl sjukdomar men även vissacancerformer.

Mellanmål
kvarg med honung, nötter och bär och en bit mörk choklad
päron
ett glas vatten
Varförska man äta detta till mellanmål?
Genom att äta kvar till mellanmål får man i sig kalcium som är nödvändigtför bindning utav ben och tänder, nervfunktionen förbättras och vårt blodsystem blir bättre. Kvargen innehåller även väldigt mycket protein som ledertill att våra muskler byggs upp lättare. I brist på kalcium kan leda tillhämmad tillväxt och benskörhet om en längre period utsätts. Nötternas funktionär att det innehåller nyttiga fetter vilket leder till att kroppen får i sigmer energi. I nötterna finns E och B vitamin som är bra för huden och vårfertilitet. Men även bra för våra röda blodkroppar och vår ämnesomsättning samtnervsystem. I brist på detta kan risken för hjärt- och kärlsjukdomar öka och matspjälkningssystem försämras. Frukt och päreninnehåller mycket mineraler och vitaminer framförallt C vitamin och detförstärker immunförsvaret.

Middag
planka (innehåll)
ryggbiff
potatismos
rödvinssås
sparris med inlindad bacon
tomat
ett glas mjölk
Varförska man äta detta till middag?
Man ska äta kött på grund av köttets godafunktioner. Kött är järnrik och dessutom naturligt, - din kropp behöver järn.Kött är också lågt på kolhydrater och fett, och ger dig därför nästan renaproteiner som leder till en längre mättnad känsla. Köttet ger dig ävenmineraler och vitaminer som proteiner, järn, zink mm, som bidrar till attsyretransporten i kroppen förbättras och immunförsvaret samt ämnesomsättningenförbättras. Potatis innehåller kolhydrater och stärkelse, dessutom har den enväldigt högt mättnadsindex. Genom attäta potatis ökar Kalium, magnesium och vitamin C som bidrar till att ensimmunförsvar förstärks och irritationer och förkylning minskar. Magnesiumet mantar upp bidrar till att nervfunktionen i kroppen förstärks och blir bättre. Manska äta sparris för det innehåller mycket vitaminer som A, B, C – vitaminer,som bidrar till bra immunförsvar, ämnesomsättning samt nervsystemet. Sparrisinnehåller dessutom mycket natrium som är bra för vatten – och salt balansen ikroppen. Rödvinssås innehåller mycket vin som egentligen är bra för kroppen medmåtta då den skyddar mot kärlsjukdomar. Under en längre tids drickande medmåtta sjunker kolesterolet och blodfettet förbättras med tiden.

mellanmål 1

smoothie innehåll:
kiwi, gojibär, banan, babyspenat juice från lime, chiafrön samt vaniljyoghurtoch is.

Varför ska man äta detta till mellanmål?
Smoothies innehåller mycket vitaminer och mineraler som t.ex. K- vitaminoch kalcium. Dessa två gör så att uppbyggandet utav skelett förbättras, menäven att blodtrycket behålls relativt normalt. Kiwi innehåller kolhydrater somhjälper en att omvandla energi. Kiwi innehåller även fibrer, C-vitamin, kaliumoch magnesium. Yoghurt innehåller massor av proteiner, sunda kolhydrater, godabakterier och inte minst bra fetter. Proteiner gör att musklernas uppbyggnadförbättras. Mjölkprotein är extra viktigt eftersom att det innehålleressentiella aminosyror alltså det kroppen inte kan tillverka själv utan måstefå från kosten. Kolhydraterna och proteinerna kan tillsammans göra så attsocker nivån i blodet behålls på jämn nivå så att man känner sig mättare enlängre tid. Aminosyror är viktiga för utan dem kan man inte ta upp mineraleroch vitaminer från amten. Brist på detta leder till hudproblem, försämrad ämnesomsättningoch behöv för celltillväxten.

Likes

Comments