Äntligen får vi lite ordning vid komposten. Hittills har vi kastat trädgårdsavfall i olika högar, komposthögar, ett sätt att bli av med växtavfall. Högar längst bak i trädgården, som ingen ser... 🙈

Nu har vi byggt en kompost av stolpar och brädor, med två fack. Vi valde grön slamfärg (falugrön) eftersom vi redan har den färgen på annat köksträdgården. Grönt smälter bra in i trädgården.

Komposten ska inte vara ett blickfång, även om vi vinnlagt oss om att den ska vara snygg.
När vi bygger i trädgården försöker vi välja rejäla dimensioner på virket, då blir det bra balans mot träd och buskar.

Några konstruktionsdetaljer på stolpar och brädor.

🔨 Först vägde vi av höjder och gjöt fast stolpjärn.

🔨 Sedan monterade vi stolpar, lodräta åt båda hållen.

🔨 Vi skruvade fast liggande brädor, med luftspringor.

🔨 Slutligen fick stolparna skyddande hattar och brädorna en avslutande toppbräda.

☘️ Till sist, målade vi med grön slamfärg (dock inte helt färdigmålat).

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vad gör man när rosorna inte utvecklas som man tänkt sig? Min bild av hur de ska växa stämmer inte med verkligheten där ute i trädgården. Rosbuskarna blev inte så där fyllig och rika på blommor, som jag önskat. Någon av buskarna kom inte alls i år och någon sköt bara enstaka nya skott.
Lättast är ju att komplettera med nya fräscha exemplar av samma sort. Det gjorde vi förra året. Det gick så där..
Dessvärre är det älsklingsrosen Peace, jag pratar om.
I år tog vi ett nytt grepp och planterade två exemplar av en annan gul ros, Stockholm.

🌸 Peace har flera gula och rosa nyanser.

🌸 Stockholm är ljusgul.

☘️ Peace har mörkgröna glansiga blad.

☘️ Stockholm har ljusgröna matta blad.

Jag blev glatt överraskad över hur fint de passar ihop. Vår ide om att varje rosenkvarter har en sorts ros, har nu fått ge vika. Att blanda två olika rosor blev snyggt, de kompletterar varandra! Verkligheten får ibland visa väg.

Peace till vänster och Stockholm till höger.

Likes

Comments

Högsommaren är på plats och mycket av tillväxten har avtagit i intensitet. Nu krävs inte samma arbetsinsats, till och med ogräset har tappat farten.

Så vad gör vi i trädgården i augusti?

🍓 Vattnar

🍓 Skördar

🍓 Njuter

Vattna i trädgården är meditativt tycker jag. Jag känner mig snäll mot växterna när de får vatten. Hoppas de njuter, alla blad blir i alla fall vackra och ser friska ut när de blir blöta.

Med skörda menar jag såklart att plocka trädgårdens hallon, jordgubbar och blåbär. Men skörda kan också vara något ögat gör, att skörda trädgårdsarbetets frukter. Njuta av blommor, rabatter, kompositioner och stenarbeten, ja allt det vi planerat och genomfört tillsammans under flera säsonger. Njut av trädgården, det är ju därför du har den!

"Stanna och titta på utsikten" som Fredrik Backman sommarpratade om i Sommar i P1, 30 juli 2017. Lyssna!


Likes

Comments

Lavendel är en tacksam perenn:

🦋 Doftar gudomligt.

🦋 Blommar hela sommaren.

🦋 Kan tuktas till en minihäck runt andra växter.

🦋 Frösprider sig, gratis nya plantor.

Här låter vi lavendeln mjuka av hörnet på huset och verandatrappan. Lavendelns bulliga växtform passar bra som motpol till hårdare former.

I gruset under busken har det växt upp massor av nya frösådda plantor. Här gräver vi upp och flyttar småplantor till andra delar av trädgården. En barnkammare i grusgången, där konkurrensen från andra växter saknas. Denna säkra perenn är tålig, klarar torka och magra förhållanden.

Saffran tycker också om lavedelns underbara doft. Det är något speciellt i mötet mellan katter och lavedel! De gillar även kantnepeta, ytterligare en användbar perenn. Kantnepetans något yvigare växtsätt och ljusare lila blommor är också fin att kombinera med stäppsalvia. Stäppsalvian växer lite mer upprätt och blommar i mörklila, Tre favoriter bland perennerna!

Fjärilar och andra insekter söker sig gärna till de här växterna, det ger ett härligt liv till trädgården.

Likes

Comments

Bra uteplatser i trädgården känns som inbjudande rum, ett rum med golv, väggar och kanske tak. Ett tak i trädgården kan t ex vara ett träd som skyddar uteplatsen med sina långa gröna armar.

Antingen är uteplatsen i sig ett blickfång, en fin plats att se på. Eller så sitter man just där och då är utsikten viktig, vad vill man se från sin vilstol? 

Vi har många sittplatser som används olika. Ibland vill man ha sol, ibland skugga, någon gång vill man se människor andra stunder vill man gömma sig lite. Trädgården bjuder många möjligheter olika tider på dagen. En svalare dag vill man kanske njuta av solen, däremot kan en riktig högsommardag locka oss till en skuggolats. Fina skuggplatser under uppväxta träd är en gåva i en trädgård. 

Att ha en tomt med sol hela dagen och kvällen är lyxigt. Det är ju först på kvällen som vi sitter riktigt länge, äter, pratar och tar det lugnt.

🌳 En sittplats kan ju också vara något så enkelt som en trädgårdsstol under ett äppelträd.
🌹Här är vår terass, där vi njuter av rosor!

I år köpte vi stora terrakottakrukor till pelargonerna. Är man rädd om krukorna och tar in dem under vintern förstås, så kan man ha dem många år. 

Pelergoner är så somrigt! 🌺🌸🌺 Kan inte motstå att köpa fina pelargoner varje vår. 

Likes

Comments

Avenbokshäcken har fått årets frisyr. Anledningen till att vi har många häckmeter Avenbok, är dess fina växtsätt med sin mittenstam. En häck som inte ska kapas på höjden förrän den nått önskad höjd. Grenarna växer vågrätt utåt och tuktas efterhand så de inte växer alltför långt in i häckplantan närmast.

Avenboken klipps JAS; juli, augusti eller september. Vi klippte våra nu i mitten av juli. Vissa delar klippte vi med elektriska häcksaxen och i andra partier med sekatören.

Hur hög ska man låta en häck bli? Det beror på vad syftet med häcken är.

🌳Rumsskapande är vårt syfte.

🌳 Att få en känsla av att det finns något bakom häcken.

🌳 Kika mellan löven och ana ytterligare en dimension av trädgården.

🌳 Vi klipper avenboken ungefär 1,90 meter, alltså över ögonhöjd. =)

Trädet till höger ovan är Djävulens spatserkäpp (Aralia elata), ett spännande träd med taggar på stammen, därav namnet.

Pergolans naturstolpar smälter in i häckens gröna vägg. När klematis och rosor får växa till sig lite blir pergolan som en koja, hoppas jag. 😸

Det är inte meningen att trädgården ska bli för vass, med raka väggar, men som bakgrund till andra växter passar en tuktad häck fint. Eller som här, bakvägg i pergolan.

Likes

Comments

Lycka är att kunna plocka in egna vackra växter; rosor, pioner och daggkåpa.
Vit pion, Gertrude Jekyll den mörkare rosen som doftar ljuvligt och slutligen den ljusare rosafärgade Constance Spry (som jag skrev om i förra inlägget).
Precis innan jag klipper av en ros med sekatören tänker jag att jag förstör rosbusken, men så fort jag klippt och står där med en snittblomma i handen känner jag mig rik. Dessutom går det inte att se var en enstaka blomma "saknas" på busken.
Nu gäller det att njuta av trädgården både ute och inne!

Gertrude Jekyll klättrar upp över murens skifferkrön. Härligt att sitta på terassen när rosorna tittar upp på oss. Vår ide om att rosorna ska nå upp över muren verkar fungera. Redan förra sommaren blev rosbusken nog hög och i vinter frös den inte ner alltför långt.

Lavendel frösår sig lätt, så vi har planterat små lavendelskott i massor i våra rosrabatter. Just de växterna och färgerna kompletterar varandra så fint. Den blålila lavendeln matchar alla rosfärger tycker jag.
I många rabatter i parker är det just den kombinationen som används. Det är ju så vi fått vår inspiration, men när man ser det igen blir man lite nöjd att vi gjort ett bra val.
Första veckan i juli besökte vi Egeskov slott (på danska Fyn) och Fredrikborgs slott (på Själland). På det senare slottet fick vi inte bara guidning inne i slottet utan också i parken. Det kändes lyxigt, särskilt om man betänker att danska drottningparet faktiskt bor där halva året, vår och höst.

Egeskov slott

Fredriksborgs slott

Gertrude Jekyll (1843-1932) trädgårdspersonlighet i England har fått låna ut sitt namn till denna doftande vackra ros. Man kanske inte ska välja rosen efter namnet, men namnet kan ju ge en hint om att det är en speciell ros.

Likes

Comments

Leonardo da Vinci: rosen som har ett underbart växtsätt, fin balans mellan höjd och bredd. Våra Leonardo da Vinci växer i ett av de fyra roskvarteren. Med sina buskiga, lätt välvda grenar passar den bra innanför den tuktade ligusterhäcken. Rosorna och lavendeln samsas och fyller ut platsen tillsammans. De får komplettera varandra, men måste vi begränsa någon av dem så får rosorna företräde.

Leonardo da Vinci (1452-1519) var inte vem som helst, konstnär, vetenskapsman och matematiker. Om man namnger en ros efter en så stor man, är nog rosen fin tänkte vi och köpte fem stycken.

Samma rosor, fotograferade utan solsken. Bilderna blir lite lugnare utan sol.

Likes

Comments

Vår nya familjemedlem, till lika vår nya kattunge, Pärla! Nu har hon bott hos oss i tre veckor och har upptäckt trädgården, i alla fall från insidan.
Hon ska få komma ut i grönskan, men först får hon bekanta sig med huset, oss och Saffran.
Nu har vi återigen två fina norska skogkatter som lever och leker tillsammans. 😻😻
Saffran 9 år, har accepterat att Pärla bor hos oss, även om han tycker att hon är onödigt pigg ibland. Lillan springer med full fart och sladdar rakt in i mjuka trygga Storebror. ❤

Mysigt med en trött liten kattunge. Finns det något sötare?!
Tack Ann Boson S*Cirros, för vår underbara lilla Pärla!

Likes

Comments

Constance Spry, vilken vacker klätterros!
Jag är förundrad över att en så underbar Austinros vill övervintra i Svealand. Bollformade stora blommor som översållar växten. Constance Spry blommar nu i midsommartid och en månad framåt. Den har dessvärre inget andra flor, men det kan jag leva med.
Vilken doft, rosmarin blandat med parfym!

David Austins första klätterros från 1961.

Knopparna är så stiliga, och så vet man att blomman bara blir vackrare och vackrare.

Gertrude Jekyll står också i blom i vår rosenträdgård. Bilder på henne kommer i ett eget inlägg. 

Likes

Comments