Snö på rosorna, senhöst möter tidig vinter. En soligt vacker dag i trädgården.
Än är det för tidigt för mig att längta till våren. Först vill jag njuta av advent och jul. Pynta med kransar på ytterdörrarna, tallris i krukor och allt som hör förjulen till.
Hoppas julrosen kommer att blomma i snön, under japanska körsbärsträdet. Kanske ska jag köpa fler julrosor i år, för utplantering senare. Joodå, vintern har också sin tjusning, för en trädgårdsfrälst.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Japansk lönn, lika fin hela säsongen. Vilken färgsprakande buske. En hel buske som lyser i rött, den lämnar mig inte oberörd. Jag njuter av färgen och tänker att hela busken är som en enda stor blomma.

Hösten har verkligen sin tjusning, även om värmen har efterlämnat kylan åt oss. Små stunder i solen med kaffekoppen och längre stunder med lövkrattan. Utelivet är härligt bara man anammar den gamla hederliga devisen ”kläder efter väder”.

🍁 I väntan på vår och sommar får vi göra det bästa av höst och vinter🍁

Vår egen japanska lönn är bra barnet ännu, men vi tillåter oss att njuta av grannens väletablerade lönn. 

Där knycker vi också små skott som självsått sig. Hoppas skotten överlever i kruka ett par vintrar, så vi får chans att plantera ut dem. 

Likes

Comments

Trädgårdsliv behöver inte bara vara förenat med trädgårdsarbete, även om det också är skönt. Det är det som är det fina med just arbete, det blir ett resultat att njuta av.
En härligt solig lördag i mitten av september, det blev inget jobb alls, bara mys. Livet behöver inte vara så mycket mer, andrafrukost i solen med mjuka kompisar, dagens tidning och mina franskböcker.
Sol, september och ledig helg, ingen tid att förlora - njut!

Saffran löser korsord och passar lillasyster Pärla. Vad är det med katter, lägger sig mitt i tidningen, hopplöst. 😹
Så gulligt när Pärla är ute i sitt band, Saffran agerar storebror.

Lilla gullekatten njuter av utelivet!

Likes

Comments

Lika härligt som det är att plocka fram trädgårdssakerna på våren, lika skönt är det att städa undan dem på hösten. Året har sin gång och odlarsäsongen likaså.
Jag känner mig om inte mätt, så i alla fall nöjd på trädgårdsarbete så här års. Lika bra att avrunda och städa undan krukor vars innehåll gjort sitt för i år.
Krukorna får bo i källaren i vinter, ingen risk att de fryser sönder där.
Fint att få hjälp av Saffran! Alla förändringar skall dokumenteras i kattnosen, ingenting undgår Saffran. 😻

Med tanke på rådande väder, vågar jag ställa undan vattenkannorna. 😹

Likes

Comments

Perenner är växter som kommer på nytt från roten varje vår. I stället för att plantera ettåriga växter i trädgårdskrukor, så väljer vi ibland perenner. När kruksäsongen är över, plantera ut perennerna i rabatten. Vi har en stor trädgård, där rabatterna också är rejält tilltagna, så det krävs många plantor. Vi fyller på allt eftersom, då kan det vara tacksamt ibland, med en och annan "gratisplanta".
Perenner i krukor - dubbelt fint! Först har vi fina krukor på trappen och sedan planterar vi ner perennerna i en rabatt. Miljömässigt schysst och bra för plånboken.Här samsas en ettårig kålväxt och Alunrot, en av våra favoritperenner. Alunrot har härliga färger, den finns i hela röda skalan från blekt orange till vinröd. En trevlig marktäckare som kompletterar många växter tack vare sina färger. Den bildar en tuva, som dock inte växer så mycket år från år, så plantorna bör sättas ganska tätt.

Exempel på växter som passar både i kruka och rabatt:

🌺 Alunrot

🌺 Funkia

🌺 Olika gräs

🌺 Daggkåpa

🌺 Murgröna

Likes

Comments

I slutet av augusti finns det fortfarande mycket att njuta av i trädgården. Inte minst all grönska som är som allra ymnigast i slutet på växtsäsongen. Visst, de flesta blommor har haft sin storhetstid, men just därför är jag så tacksam när det ännu finns en och annan växt som fortfarande blommar. Rosorna har inte gett upp, de levererar några sista underbara blommor. Nu när vi är mer inomhus än utomhus känns det extra härligt att ta med blommor in.

Jordgubbsplantorna bjuder på fräscha gröna blad, mycket tacksamma att ha i snittbuketter. Det är bara att blanda och ta det trädgården bjuder på. Många växter kan få lite trötta blad, ni vet man synar dem lite extra när de ska med in i vas. 

Jordgubb-plantornas blad gör mig aldrig besviken, härligt gröna!

Likes

Comments

Snåla inte med bra jord och gödsel i trädgården. Det är lätt gjort att köpa en planta extra och hoppa över gödselsäcken. Gör inte det misstaget, vi har erfarit att det aldrig lönar sig.
Precis som vi människor, behöver växterna näringsämnen i sin "mat". Näring för att växa, utvecklas och blomma.
Jag skrev i ett tidigare inlägg och funderade över vad man gör med rosor som inte vill. Kanske vi inte gett dem goda nog förutsättningar?
Vi har sandjord hos oss, så vi får jobba extra med jordförbättring. Det blir spännande nu när vi kommer igång med komposten, hoppas vi får fin jord.
Jorden ska både innehålla näringsämnen och ha en fin struktur. "Really good compost" som Monty Don alltid säger när han planterar i brittiska trädgårdsprogram.

För att rosplantorna ska orka växa och leverera blommor behöver de:

🌹 Bra jord, gärna lerjord som håller vatten.

🌹 Vatten, när det är torrt. Vattna rejält, så inte rötterna söker sig uppåt och blir tork-känsliga.

🌹 Gödsel, jämn tillgång på näringsämnen t o m juni. Gärna brunnen stallgödsel blandad med kompost.

☀️Sol och en luftig växtplats.

Lovar mig själv att hämta hästgödsel till våren. Vi ska be att få skotta gödsel i hagen till vårvintern. Den gödseln är inte blandad med strö/spån som den i hästboxarna.

Känns enkelt att ge ett löfte till mig själv så här, ett halvår i förväg. 🙊

Likes

Comments

Äntligen får vi lite ordning vid komposten. Hittills har vi kastat trädgårdsavfall i olika högar, komposthögar, ett sätt att bli av med växtavfall. Högar längst bak i trädgården, som ingen ser... 🙈

Nu har vi byggt en kompost av stolpar och brädor, med två fack. Vi valde grön slamfärg (falugrön) eftersom vi redan har den färgen på annat köksträdgården. Grönt smälter bra in i trädgården.

Komposten ska inte vara ett blickfång, även om vi vinnlagt oss om att den ska vara snygg.
När vi bygger i trädgården försöker vi välja rejäla dimensioner på virket, då blir det bra balans mot träd och buskar.

Några konstruktionsdetaljer på stolpar och brädor.

🔨 Först vägde vi av höjder och gjöt fast stolpjärn.

🔨 Sedan monterade vi stolpar, lodräta åt båda hållen.

🔨 Vi skruvade fast liggande brädor, med luftspringor.

🔨 Slutligen fick stolparna skyddande hattar och brädorna en avslutande toppbräda.

☘️ Till sist, målade vi med grön slamfärg (dock inte helt färdigmålat).

Likes

Comments

Vad gör man när rosorna inte utvecklas som man tänkt sig? Min bild av hur de ska växa stämmer inte med verkligheten där ute i trädgården. Rosbuskarna blev inte så där fyllig och rika på blommor, som jag önskat. Någon av buskarna kom inte alls i år och någon sköt bara enstaka nya skott.
Lättast är ju att komplettera med nya fräscha exemplar av samma sort. Det gjorde vi förra året. Det gick så där..
Dessvärre är det älsklingsrosen Peace, jag pratar om.
I år tog vi ett nytt grepp och planterade två exemplar av en annan gul ros, Stockholm.

🌸 Peace har flera gula och rosa nyanser.

🌸 Stockholm är ljusgul.

☘️ Peace har mörkgröna glansiga blad.

☘️ Stockholm har ljusgröna matta blad.

Jag blev glatt överraskad över hur fint de passar ihop. Vår ide om att varje rosenkvarter har en sorts ros, har nu fått ge vika. Att blanda två olika rosor blev snyggt, de kompletterar varandra! Verkligheten får ibland visa väg.

Peace till vänster och Stockholm till höger.

Likes

Comments

Högsommaren är på plats och mycket av tillväxten har avtagit i intensitet. Nu krävs inte samma arbetsinsats, till och med ogräset har tappat farten.

Så vad gör vi i trädgården i augusti?

🍓 Vattnar

🍓 Skördar

🍓 Njuter

Vattna i trädgården är meditativt tycker jag. Jag känner mig snäll mot växterna när de får vatten. Hoppas de njuter, alla blad blir i alla fall vackra och ser friska ut när de blir blöta.

Med skörda menar jag såklart att plocka trädgårdens hallon, jordgubbar och blåbär. Men skörda kan också vara något ögat gör, att skörda trädgårdsarbetets frukter. Njuta av blommor, rabatter, kompositioner och stenarbeten, ja allt det vi planerat och genomfört tillsammans under flera säsonger. Njut av trädgården, det är ju därför du har den!

"Stanna och titta på utsikten" som Fredrik Backman sommarpratade om i Sommar i P1, 30 juli 2017. Lyssna!


Likes

Comments