Idag började igångsättningen av skolhästarna bara lugna skritt turer i skogen till att börja med...

Jag har också varit i stallet hos ligist på morgonen och fixat åt honom och imorgon ska jag rida honom på morgonen. Nu sitter jag och Åsa i bilen påväg till Forshaga för att rida Åsas hästar och åka på Judo träning!

//Emma

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Och så var dagen D här, igår flyttade vi tillbaka till skolan och idag är det första skoldagen! Ber om ursäkt för dålig och ojämn uppdatering på bloggen men det har varit fullt upp här!

Första veckan är riktigt lugn, idag har vi 2 lektioner. Historia och idrott 2 av mina favorit ämnen så jag är överlycklig och vi slutar kvart över 2 lyyyyyx! Imorgon så står det ridning på schemat taggad är bara förnamnet!

Det är egentligen Åsas bloggdag idag så jag ska hålls mig kort...
Ha det bra!

//Emma

Likes

Comments

​Hej på er!

Jag har en fundering som verkligen fått mig att tänka, när ska man lämna ponnytiden för att ge sig an storhäst?

själv är 17 år och har hamnat som i en skarv. Jag letar nu efter en ny häst men problemet lyder, blir de en ponny eller en häst?  Tänkarna går än om varandra och jag kommer inte fram till något beslut!

Jag frågar hästkunniga människor runt mig. Den ena säger ta tillvara på ponnytiden medans du kan och den andra säger köp en häst den kan du ha i många år och behöver inte sälja efter bara något år.

Min spontana tanke är att köpa en ponny till. För att jag redan har en ponny och då skulle de bli lättare på tävling med 2 ponnyer än 1 av varje. Men jag vet inte!

Så hur ska man göra? Finns det någon därute som vill dela med sig av sina erfarenheter kring att lämna ponnytiden. Isåfall när gjorde ni det?

Ha det bäst

// Åsa 

Likes

Comments

Idag stod det hoppträning på schemat!

Jag och Åsa åkte upp till Rudskogen för att ha en privat hopplektion för Eva Örnebring, en superduktig och pedagogisk tränare som både jag och Åsa har jättekul med! Vi fick båda två låna varsina ridskolehästar som båda var pigga och framåt vilket gjorde lektionen jätterolig! Det ska ju vara lite fart eller hur?

Vi hoppade både kryss, räcke och oxer och vi fick jobba med att få hästarna på bakbenen och verkligen hoppa. Korta galoppsprången lite innan med hjälp av halvhalter för att sedan länga galoppen ett eller två steg innan och sedan lätta i sitsen. Vi båda fick till riktigt bra hopp och är supernöjd och stolt över mig själv eftersom jag i grund och botten är dressyrtjej.

Vi fick själva värma upp hästarna vilket jag tycker är jättebra eftersom man får lite tid på sig att lära känna hästen innan lektionen börjar, Hästen som jag red på är lite skev i sidan och sitter fast i vänstersidan, Eva har också berättat att han hos tidigare ägare har ridits på mycket hjälptygel så han har lite svårt för att komma i form. Det jag gjorde var att försöka aktivera bakbenen eftersom det är dom som får hästen fram till bettet och som ger en stabil form. Mycket tempoväxlingar från trav till skritt, trav till halt och så småningom även tempoväxlingar i galoppen. Jobbade också med att öka och korta gångarten jag red i omvartannat för att få en aktivare häst. Gjorde också några öppnor och slutnor för att försöka lösgöra båda sidor vilket jag tyckte fungerade bra!

Nu har jag också åkt hem till Karlskoga efter två härliga veckor hos Åsa, det börjar dra ihop sig till skolstart så det är allt på tiden att jag börjar pack. Flyttlasset går till skolan på Söndag!!

//Emma.

Likes

Comments

Hejsan!

Igår hade vi ett jättebra kvällspass!

Emma trimmade på Peggy. Hon blev verkligen jättefin på slutet! Väldigt kul.

Jag hade skrittjobb på Romeo. För en vecka sen blev han nämligen halt på vänster fram och vi blev såklart jätteoroliga! Vi boka ett vet besökt som skulle varit i tisdags men han blev haltfri redan efter två dagar. Så vi ringde vet tidigt På tisdag morgon och rådfrågade henne och hon tyckte det var onödigt att åka in med en häst som inte längre var halt. Antagligen hade han vrickat sig i hagen när det var blött. Sån tur! Men tråkigt när man har starter inplanerade.. men såklart går alltid hästens välmående först. Man får tänka långsiktigt, hästen ska ju hålla länge!

Ha det bäst!

//Åsa

Likes

Comments

Vad är egentligen en målsättning?

När jag tänker på målsättning tänker jag att man har satt ett mål för sig själv litet som stort som man sedan ska uppnå.

Jag försöker att ha både långsiktiga mål och kortsiktiga mål. På det sättet så tror jag att man aldrig tappar motivationen. Jag tror att om man har ett riktigt stort mål som att kanske bli chef över ett multimiljon företag eller ställa upp i OS så blir vägen dit roligare om man har flera små mål på vägen som också leder till att du får beröm, det kortsiktiga målet kanske var att rida en felfri hopprunda på din pigga häst eller kanske att klara det där supersvåra matteprovet. Klarar du då de kortsiktiga målen och sedan får beröm för dina prestationer så blir din kropp automatiskt lycklig.

Det är nämligen såhär att när man har gjort en bra sak som man sedan får beröm för så utsöndrar kroppen ett ämne som heter dopamin. Dopamin är ett ämne som tar plats i det centrala nervsystemet, och som kan ge kroppen välbehag och en typ av automatisk belöning. Den där automatiska belöningen tror jag gör att man får motivation att avancera i det man håller på med. Har du som långsiktigt mål att tävla ett OS så kanske du måste sätta upp kortsiktiga mål innan för att förbereda dig och om det då går bra så har man en trevlig känsla hela vägen fram till det långsiktiga målet. För kroppen ger dig ständiga belöningar som gör att du vill fortsätta.

Jag tror också att om man befinner sig i en riktig svacka där man känner att allt går emot en så kan det vara bra att sätta upp ett mål, för den där känslan man får när man klarar det är så underbar. Nu säger inte jag att bara för att du sätter upp mål i livet så kommer allt att gå som en dans på röda rosor, verkligen inte! vi är alla individer och fungerar olika. Det är iallafall så jag fungerar, det kan vara allt från att hinna tvätta, klara ett svårt prov eller våga hoppa den där oxern på 80cm som gör mig lycklig.

Mitt långsiktiga mål är att en dag få komma ut och tävla, det är verkligen min högsta önskan. Mina kortsiktiga mål är att börja träna för en tränare, och faktiskt bara ha ett riktigt bra år i skolan. Ett annat kortsiktig mål jag har är att börja skriva i min kalender, det är något jag alltid har velat kunna göra och nu ska jag verkligen ta tag i det.

Det var nog allt jag hade att säga om målsättningar och hur viktigt jag tycker att det är att ha dem!

//Emma

Likes

Comments

Hej igen!

Som jag skrev i mitt förra inlägg ska jag göra presentationer av mina ponnysar, först ut blir Kalle.

Kalle: Han ör en shettis valack född 1991 (26år) han är den tuffaste hästen i stallet och han brukar jämt hitta på en massa hyss...

Kalle köptes av min mamma 1992 när han var 1år och fortfarande hingst. Han kastrerade och blev en snäll barnponny till mina äldre syskon. 2000 föddes jag och de dröjde inte länge innan jag blev ledd runt på gården sittandes på Kalle.

Åren gick och 2006 såldes Kalle då vi hade andra hästar och inte tid för honom.

Under perioden då Kalle var såld visste jag vart han stod så jag besökte honom med jämna mellanrum.

2011 fick jag ha honom som sommarhäst. Och det tyckte jag var jättekul men Kalle var inte tillsalu.

Men hösten 2016 skulle min ponny peggy bli utan sällskap så vi ringde och hörde ifall han 5 år sen senast skulle vara till salu. Det var han, en vecka senare stod han i stallet.

Kalle är som sagt väldigt full i bus och mycket smart så han smiter från hagen så fort han får chansen.

Dessutom lärde han sig knep för att inte bli riden, han la sig helt enkelt ner och då följde ryttaren automatiskt med ner... men han har alltid älskat att dra Sulkey.

Men nu förtiden rids inte Kalle han blir inte heller mycket körd, han får komma ut på lite lungna promenader några ggr i veckan.

Annars trivs han bra som pensionär och att få beta på ett stort gärde hela dagarna

Det var min presentation om Kalle!

Ha det bäst i sommarvärmen!

//Åsa

Likes

Comments

Jag och Åsa har haft 2 härligt produktiva dagar där vi har fått så otroligt mycket gjort!

Eftersom Åsa bor på en gård finns det alltid mycket att göra oftast går vi upp vid halv 9 på morgonen och håller på fram till kvällen. Igår byggde vi ett tak över nysågade träplank, betesputsade på två fält, passade Åsas syskonbarn, och äntligen gjort klart taket i Åsas lägenhet som varit sommarens stora projekt. Taket har varit tvunget att dammas av för hand och det har varit en klar utmaning men nu är det äntligen färdigt! Idag har varit en betydligt lugnare dag men fortfarande produktiv. Vi inledde dagen med utsläpp av Åsas hästar, käkade en ordentlig frukost och begav oss sedan till Rudskogen där det var en pågående dressyrtävling, även om man inte tävlar själv är det både roligt och nyttigt att se när andra rider och man lär sig otroligt mycket bara av att stå på sidan av och studera. Det kan vara allt från ryttarens sits eller hästens steg och form som är lärorikt att se på. Plus att iallafall jag tycker att det är himla kul generellt att vara på tävling det har nog med själva atmosfären i sig att göra. När vi kom hem var det dags för att mocka hage, inte den roligaste grejen att göra kanske men ack så viktigt! Det är extremt viktigt att mocka hagen regelbundet för att undvika spridning av parasiter som kan vara skadligt för hästen! Vi höll på ett bra tag men bestämde oss sedan för att överge projektet och fortsätta imorgon, det är även viktigt att jobba ergonomiskt och inte överanstränga sig, och att mocka i högt gräs är riktigt tungt! Vi bestämde oss istället för att bada och frisera peggy det tog sin lilla tid men hon blev så himla fin och sommarfräsch! Vi har även småstädat i stallet och gjort iordning. Det gäller att passa på innan vi börjar skolan igen! Nu blir det säkert lite mer småpyssel innan vi tar kvällen men det är mest kul tycker jag!

Är det något här i världen som jag älskar så är det produktiva dagar när man får mycket gjort och man på kvällen kan lägga sig och vara nöjd över allt man har åstadkommit. Jag mår också som allra bäst när jag har varit sysselsatt under dagen då både kropp och knopp blir stimulerade och man är sådär härligt trött när man ska sova sen. Jag tror på att produktiva dagar också leder till en stabil sömn då man är för trött för att stanna uppe sent och sen kommer upp i tid på morgonen, fast det kanske bara är jag som funkar så haha.

Ha det bäst!
//Emma

Likes

Comments

Det är jag som är Åsa, jag är 17 år och bor på en gård i Forshaga (Värmland). På vardagarna bor jag på Lillerudsgymnasiet där jag läser deras hästprogram.

Mitt stora intresse är hoppning och jag har för tillfället tre egna ponnier. 

Fernhill Romeo: 16årig d-ponny valack.

pergalé: (Peggy) 12årigt d-ponny sto.

Kalle: 25årig shettis valack.

Jag har alltid älskat hästar, och växte upp med 6st hästar, 4 islandshästar och 2 shettisar. 2008 avvecklade vi hästarna för att ta en paus och under den tiden gick jag på ridskola till och från och hade även sommarhäst en sommar. 2014 tog jag upp hästarna på allvar igen och köpte 2 islandshästar. Under slutet av det året insåg jag att hoppning verkligen var min grej. Året därpå köpte jag min första hopponny Peggy! bägge mina islandshästar fick tas bort inom kort "av naturliga orsaker"och 2016 köpte jag kalle och sedan därefter Romeo, som jag nu har börjat tävla lite lätta klasser med.

(Mer utförlig presentation av hästarna kommer!)

förutom hästarna har jag 3 underbara hundar!  Mimmi 11år labrador, Musse 9år golden/labrador, och nytillskottet Bill 13 veckor jack russel/dansk-svensk gårdshund.

På gården bor även stallkatten Pelle och våra ca 150 får.

förutom alla djuren och skolan som tar det mesta av min vakna tid sitter jag även med i en LRF styrelse, som jag tycker är superkul! Jag gillar också att träna och har under mitt liv tränat en del judo.

I framtiden vill jag jobba med hästar och inom det svenska lantbruket, drömmen är att bli hopptränare och ha ett eget inackorderingsstall. 

Även jag hoppas att ni kommer trivas på bloggen! ha det bäst!

//Åsa

Likes

Comments

Hej!

Det är jag som är Emma och inleder också presentationen av oss som driver bloggen ryttarsnack. Jag är 17 år och bor i Karlskoga, men då jag studerar på Lillerudgymnasiets häst program så bor jag på internatet som skolan har.

Jag lever och andas dressyr det är det absolut roligaste jag vet, jag äger ingen egen häst men har en superfin sköthäst på skolan som heter Ligist och honom kommer ni att få se mer av inom en snar framtid. Jag har älskat hästar sen dagen jag föddes och jag började på ridskola när jag var 8 år. Jag har också jobbat i stallet som årselev och suttit med i ridskolans ungdomssektion, nu för tiden sitter jag med som styrelsemedlem i Lillerud hästsportklubb och rider så ofta jag får möjlighet. Drömmen är att utbilda mig till unghästutbildare efter gymnasiet och ha ett eget stall med utbildning, tillridning samt försäljning av alla typer av hästar. Att börja tävla är också en målsättning som jag har och en som förhoppningsvis kommer att uppfyllas.

Förutom ridning så gillar jag att träna, älskar att få igång kroppen och flåset och brukar få lite extra motivation när jag tänker på att det gynnar mig i ridningen samt min vardag. Jag är en väldigt rastlös själ så vanligtvis håller jag mig sysselsatt med allt som går, laga mat, läsa, umgås med vänner, etc. Mode och skönhet samt inredning är också något jag brinner för och tycker är superkul.

Jag Hoppas att ni kommer att trivas här på ryttarsnack och vilja fortsätta följa våran vardag med hästarna och allt och lite till!

//Emma.

Likes

Comments