Hej alla fina!

Jag tänkte ta tag i bloggandet igen, jag har haft så fullt upp med hästarna och skolstarten och lägenhetsbyggandet så jag har inte haft en lucka över.
Men nu har jag liksom "landat" och det har blivit en mera strukturerad vardag så nu ska jag börja igen!

Nog om det! Jag har en nyhet att berätta!
På torsdag ska min nya häst besiktas☺️
Så om allt går som planerat kommer det snart stå fyra hästar hemma i stallet.

Men vägen till det "rätta" valet har inte varit lätt, hur vet man vad man letar efter? Eller hur vet man att denna hästen kommer jag trivas med och tycka att det är roligt att arbeta med närtill varje dag.
Men till slut föll valet på en 8årig valack på 145cm (d-ponny) snygg och trevlig, hoppar som en Gud och verkar väldigt bra!
Men jag vågar inte hoppas för mycket, jag lovar att höra av mig på torsdag om besiktningen gick väl.


Men sen måste jag även berätta nått tråkigt, min fina Romeo har dessvärre blivit halt för ca 3veckor sedan, han snubbla till när jag red och efter det blev han varit halt. Antagligen en stukning men sånt tar TID!
Men tiden får avgöra vi får helt enkelt vänta ut han och se, kommer hålla er uppdaterade.

Men ni får ha det super så hörs vi
//Åsa

PS: skickar med en bild på fina Romeo

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Hej!
Hoppas ni alla mår bra, det gör iallafall jag!

Igår hade jag ett jättemysigt kvällstrim på ett av gärdena hemma, det är så kul tycker både jag och Romeo att verkligen få både trava på och verkligen kunna länga galoppen så den blir sådär energisk och framåt ,Vilket kan va svårt att göra på en liten ridbana som man ändå rider nästan alla pass på.
Jag personligen tycker det är roligt att blanda min ridning. Inte bara trimma på bana eller enbart lunka i skogen.
Så för mig och mina hästar funkar gärden optimalt! För jag brukar även dressyrträna på gärdena just för underlagets skull. Dom får ju ett såkallat "glidmoment" i steget när dom går på gräs som inte finns på en "stum" sand/grusbana.

Vi håller även på att rida in oss på den nya sadeln!
Den bästa sadel jag ridit i, hur skön som helst.
Vi åkte ner till Färjestad rid&trav i Karlstad och fick den utprovad. Den sitter som en smäck vill ja lova! Och jag sitter så otroligt bra och skönt i den. Sadeln är en brun hoppsadel från gold medal. Kan klart rekommenderas :)

Men ni får ha en fortsatt fin tisdags kväll!
Ha det bäst
// Åsa

Likes

Comments

Hej på er, hoppas allt är super!
Jag hade tänkt att fortsätta med presentationerna om mina hästar, så vi kör på!

Pergalè (Peggy):
En litauiskt Ridhäst som blev för liten så hon hamna inom ponnymåttet d-ponny 147cm. Hon är född 2005 (12år).
Peggy är en bestämd dam som vet vad hon vill och vad hon INTE vill..
Allt började med att jag letade en ny häst då en av mina islandshästar hade blivit sjuk och var tvungen att tas bort. Vilket i sin tur ledde till att den andra skulle bli utan kompis. Så det var ganska akut att hitta en ny häst, vi satt som hökar på hästnet och letade. Vi hittade många fina hästar och ponnyer, vi va på flera dåliga och halvbra provridningar men inget kändes rätt.
Men helt plötsligt dök en annons upp på en d-ponny som stod på kils ridskola ca 1mil hemifrån.
Vi ringde direkt, och de blev ett långt samtal. Peggy var nämligen en svår häst som på ridskolan hade blivit totalt sönderstressad. Hon hade kastat sig i spiltan och varit svår att hantera.
Vi visste att det skulle bli en chansning. Att hon kanske skulle bli "frisk" av att få ett lugnare liv men mindre människor och hästar. Så vi tänkte att vi iallafall ville provrida, hon var i min typ då alldeles för pigg på gränsen till het och lite rusig. I galoppen bara sprang hon, helt avskärmad till allt annat. Så vi tänkte då att nej denna hästen passar inte oss. Hon skulle bli alldeles för svår.
Men just när vi skulle lämna stallet så skulle jag bara gå och klappa henne och säga hejdå.
Då tittade hon på mig och jag tittade på henne, och så sa jag lite tyst jag ska hjälpa dig. Jag lovar att du aldrig ska få må så dåligt igen.

Så blev det! Några dagar senare så stod den Peggy i stallet.

Dom nästkommande veckorna var hemska jag kunde knappt sitta på henne, hon var rädd för allt, hon bocka och stegra och var nästintill inte kontaktbar. Det gick knappt att leda henne till hagen.
Detta resulterade till att jag blev rädd och tyckte att hästar inte va någonting alls för mig.
Men vi sökte hjälp, och med små hjälper försöka ta över ledarskapet och longera henne 40min innan ridning så blev hon ganska snabbt lugnare och lugnare.

Idag är Peggy en lugn och harmonisk häst med alla hovarna på jorden.
Men såklart märks det att hon en gång varit utsatt för hård stress under en länge period, så när hon tex varit med mig på skolan och bott där en vecka så blev hon som förbytt till den gamla Peggy.

Men så länge man är själv lugn och inte utsätter henne för någon onödig stress är hon hur bra som helst!

Hon har dock svårt med galoppen, och flera tränare och hästkunnigt folk har tittat på henne och alla tror att det sitter psykiskt. Och om man tänker tillbaka på tiden hon stod på ridskola så sprang hon bara i galoppen nästan panikslagen. Så där ligger antagligen hennes problem men att inte vilja galoppera.

Har ni någon upplevelse av detta? Om ni har de så berätta gärna och hur har ni handskats med problemet?

//Åsa

Likes

Comments

Här kommer några av Bilderna från fotograferingen på EQ.

Längre blogginlägg kommer ikväll!

Ha de bäst så länge

//Åsa

Likes

Comments

​Hej allihopa!!

Jag vill börja med att be om ursäkt för den dåliga uppdateringen! 

Men nog om det. Idag har jag och min hoppgrupp varit och blivit fotograferade på equality lines fina utebana!

Det var så kul att få sätta på sig tävlingskläder (som var dresscoden) och få putsa och fixa så jag och Romeo blev extra fina! 

Sen så hade vi allså en vanlig hoppträning fast på en ny bana med nya och väldigt spännande hinder .. de tyckte iallafall herr Romeo.

Det är både kul och lärorikt att träna på lite olika ställen, både för en själv och hästen. Då blir de lättare när man väl ska ut på tävling.

Vi tog det dessutom väldigt lugnt då Romeo inte för så jättelängesen varit halt och detta var hans första riktiga hoppträning sen dess. Så vi höll oss på rätt låga hinder ca 70cm. Men får jag själv välja hoppar jag gärna lite lägre och filar på detaljer än och sitta och nöta på dom högre hindren.

Men bilder lovar jag kommer framöver! 

Ha det fantastiskt Bra såhär i sensommarn så hörs vi!

//Åsa


Likes

Comments

Idag började igångsättningen av skolhästarna bara lugna skritt turer i skogen till att börja med...

Jag har också varit i stallet hos ligist på morgonen och fixat åt honom och imorgon ska jag rida honom på morgonen. Nu sitter jag och Åsa i bilen påväg till Forshaga för att rida Åsas hästar och åka på Judo träning!

//Emma

Likes

Comments

Och så var dagen D här, igår flyttade vi tillbaka till skolan och idag är det första skoldagen! Ber om ursäkt för dålig och ojämn uppdatering på bloggen men det har varit fullt upp här!

Första veckan är riktigt lugn, idag har vi 2 lektioner. Historia och idrott 2 av mina favorit ämnen så jag är överlycklig och vi slutar kvart över 2 lyyyyyx! Imorgon så står det ridning på schemat taggad är bara förnamnet!

Det är egentligen Åsas bloggdag idag så jag ska hålls mig kort...
Ha det bra!

//Emma

Likes

Comments

​Hej på er!

Jag har en fundering som verkligen fått mig att tänka, när ska man lämna ponnytiden för att ge sig an storhäst?

själv är 17 år och har hamnat som i en skarv. Jag letar nu efter en ny häst men problemet lyder, blir de en ponny eller en häst?  Tänkarna går än om varandra och jag kommer inte fram till något beslut!

Jag frågar hästkunniga människor runt mig. Den ena säger ta tillvara på ponnytiden medans du kan och den andra säger köp en häst den kan du ha i många år och behöver inte sälja efter bara något år.

Min spontana tanke är att köpa en ponny till. För att jag redan har en ponny och då skulle de bli lättare på tävling med 2 ponnyer än 1 av varje. Men jag vet inte!

Så hur ska man göra? Finns det någon därute som vill dela med sig av sina erfarenheter kring att lämna ponnytiden. Isåfall när gjorde ni det?

Ha det bäst

// Åsa 

Likes

Comments

Idag stod det hoppträning på schemat!

Jag och Åsa åkte upp till Rudskogen för att ha en privat hopplektion för Eva Örnebring, en superduktig och pedagogisk tränare som både jag och Åsa har jättekul med! Vi fick båda två låna varsina ridskolehästar som båda var pigga och framåt vilket gjorde lektionen jätterolig! Det ska ju vara lite fart eller hur?

Vi hoppade både kryss, räcke och oxer och vi fick jobba med att få hästarna på bakbenen och verkligen hoppa. Korta galoppsprången lite innan med hjälp av halvhalter för att sedan länga galoppen ett eller två steg innan och sedan lätta i sitsen. Vi båda fick till riktigt bra hopp och är supernöjd och stolt över mig själv eftersom jag i grund och botten är dressyrtjej.

Vi fick själva värma upp hästarna vilket jag tycker är jättebra eftersom man får lite tid på sig att lära känna hästen innan lektionen börjar, Hästen som jag red på är lite skev i sidan och sitter fast i vänstersidan, Eva har också berättat att han hos tidigare ägare har ridits på mycket hjälptygel så han har lite svårt för att komma i form. Det jag gjorde var att försöka aktivera bakbenen eftersom det är dom som får hästen fram till bettet och som ger en stabil form. Mycket tempoväxlingar från trav till skritt, trav till halt och så småningom även tempoväxlingar i galoppen. Jobbade också med att öka och korta gångarten jag red i omvartannat för att få en aktivare häst. Gjorde också några öppnor och slutnor för att försöka lösgöra båda sidor vilket jag tyckte fungerade bra!

Nu har jag också åkt hem till Karlskoga efter två härliga veckor hos Åsa, det börjar dra ihop sig till skolstart så det är allt på tiden att jag börjar pack. Flyttlasset går till skolan på Söndag!!

//Emma.

Likes

Comments

Hejsan!

Igår hade vi ett jättebra kvällspass!

Emma trimmade på Peggy. Hon blev verkligen jättefin på slutet! Väldigt kul.

Jag hade skrittjobb på Romeo. För en vecka sen blev han nämligen halt på vänster fram och vi blev såklart jätteoroliga! Vi boka ett vet besökt som skulle varit i tisdags men han blev haltfri redan efter två dagar. Så vi ringde vet tidigt På tisdag morgon och rådfrågade henne och hon tyckte det var onödigt att åka in med en häst som inte längre var halt. Antagligen hade han vrickat sig i hagen när det var blött. Sån tur! Men tråkigt när man har starter inplanerade.. men såklart går alltid hästens välmående först. Man får tänka långsiktigt, hästen ska ju hålla länge!

Ha det bäst!

//Åsa

Likes

Comments