Nu har ansökan till Tekniksprånget öppnat inför nästa termin, aka världens bästa praktik. Det är nu hela två år sedan som jag gjorde min praktik (HT-15) och det var verkligen det bästa jag gjort. Inför ansökan så har Tekniksprånget på deras hemsida något som kallas för stories, där alumnerna får berätta om deras upplevelser och vad de gör nu. Och gissa vem som är en av dessa?


Här kan ni läsa del 1 av min story!

Och här del 2!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Den 13 oktober var det 5 år sedan som AU lanserades. Detta firades med en finsittning i Uppsala i samband med vår konferens för aktiva. Jag är så glad att jag började engagera mig i detta fantastiska förbund och jag blir så stolt när man ser hur fort vi har växt. På bara 5 år är vi uppe i nästan 3000 medlemmar och 16 medlemsföreningar. Det ska bli kul att få se vad som kan hända nästkommande fem år!
Förutom förbundsstyrelsen så sitter jag även som sekreterare i Aurora, lokalföreningen i Norrbotten som jag och Eric grundade i våras. Här är jag, Eric och våra aktiva Elin och Edvin. Nu blir det även mer rymd i norr!

Likes

Comments

Den 23 september var det återigen dags för Astronomins dag och natt. Den lokalförening till Astronomisk Ungdom i Norrbotten som jag och Eric driver, Aurora, var självklart med. Vi två var på Norrlands Star Party, där vi höll ett föredrag om livet som rymdstudent, AU och Aurora. Vi stannade där hela dagen och lyssnade på spännande föredrag om vår stjärnhimmel, åt god mat och samlade på oss massa inspiration. Aurora hade även tre medlemmar på Teknikens Hus där de också firade Astronomins dag och natt, som visade upp vår förening för allmänheten.

Tack till alla som var med!

Likes

Comments

Det sista som hände innan skolan drog igång igen var att jag åkte till USA med 17 andra personer från Astronomisk Ungdom. Vårt huvudmål var den totala solförmörkelsen, men vi gjorde även en stor roadtrip i staterna kring Wyoming. Här kommer en stor bildbomb!

Solförmörkelsen. Vilken grej. Så himla mäktigt och vackert. Hela horistonten blev röd som en eldring, djuren tystnade och allt blev mörkt och kallt. Ett väldigt speciellt mörker. På himlen kom Venus och Jupiter fram. Sedan när hela månskivan var framför Solen så visade sig en guldring och hela Solens corona. Denna upplevelse var något utöver det vanliga.

Landskapet omkring där vi stod och kollade på Solen. Vi åkte från hotellet vid fyra på morgonen och åkte till Douglas, där vi sedan tog en liten väg som ledde ut mot ingenstans. Bilresan tog bara två timmar och eclipsen skulle inte börja förens ca 10.30, men eftersom så många människor skulle ta sig ut på vägarna så började vi åka tidigt ifall man skulle hamna i bilkö. Dock hade vi turen på vår sida och allt flöt på perfekt. Väl på den där lilla vägen ställde vi bara bilen på kanten av vägen. Två amerikanare som också skulle se eclipsen kom och ställde sin Tesla framför oss. De skulle upp på berget vid sidan av vägen och erbjöd sig att även ta med sig alla oss upp. Så bland skallerormar och kaktusar tog vi oss hela vägen upp för en bergstopp med den perfekta utsikten.

I två dagar hängde vi i Yellowstone. Häftigare nationalpark får man leta efter, wow säger jag bara.

Grand Teton national park. Denna låg precis utanför Yellowstone och hade många häftiga berg.

Mount Rushmore.

Devil's Tower. Detta berg är känt från flertalet rymdfilmer så det var kul att få se.

Badlands national park.

Staden Deadwood som är en vilda västern-stad. Staden är framförallt känd för Wild Bill Hickok, revolvermannen som sköts till döds när han spelade poker i Deadwood och gett namnet åt "Död mans hand" som är par i svarta ess och svarta åttor.

The city hall of Denver.

Naturhistoriska riksmuséet i Salt Lake City, Utah. Lite roligt med det muséet var att deras speciella utställning för tillfället var en stor vikingautställning som var i samarbete med det svenska naturhistoriska muséet och SVT.

Bonneville Salt Flats. Körde man i 1.45 h ut från Salt Lake City så hamnade man i saltöknen. Det roligaste med den trippen var nog soppatorsken som bilen jag körde fick. Det är en sån där situation man bara drömmer om liksom.

En av dagarna besökte vi en kärnvapenssilo där en gammal missil fanns kvar att få se och ett tillhörande museum. Det var lite speciellt att vara där nu när just kärnvapensfrågan är så aktuell. På den tunga dörren in till bunkern (och som jag köpte som tygmärke) stod det "World wide delivery in less then 30 minutes, or you get the next one for free". De har ju humor iallafall.

En sjukt rolig resa kan jag bara säga. Tack och hej för mig!

Likes

Comments

I lördags som första lära känna-aktivitet åkte hela Rymdforskarskolan till Abisko. Vi utforskade kanjonen och åkte sedan linbanan upp på berget Nuolja och Aurora sky station där man har första parkett till Lapporten och Torneträsk.

Likes

Comments

Hej igen!

Mitt första år på universitetet är klart och nu är jag mitt i en sån där alldeles fantastiskt rymdig sommar. På Esrange är det supertomt med kampanjer att arbeta med, så istället gör jag en sommar med Astronomisk Ungdom där jag är handledare för något som kallas för Rymdforskarskolan.

Rymdforskarskolan är en sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever som i år arrangeras i både Stockholm, Göteborg och Kiruna. Förra året gick den för första gången och då i Stockholm, vilket blev en sådan succé att vi i år har valt att utöka konceptet till hela tre städer istället för en.

Detta års stockholmsupplaga är klar och blev väldigt lyckad. Jag var handledare, men jag tror att jag känner att jag lärt mig lika mycket och fått lika mycket inspiration som eleverna. Så roliga och givande två veckor.

Näst på tur är upplagan i Kiruna som börjar nu på fredag. Vi kommer att bo ute på Esrange, vilket bara det är helt fantastiskt. Sedan kommer vi att hänga en del på Rymdcampus/IRF, åka ner i gruvan, skjuta raket och massa annat. Som ni kanske förstår så har jag fått vara med och planera kirunaupplagan en hel del och det har varit så kul. På fredag drar det äntligen igång och jag är så taggad!

Sist ut är Göteborg, där vi kommer att hänga på Chalmers och även ta del av allt rymdigt som faktiskt finns i Göteborg. Denna är jag minst inblandad i när det gäller planeringen, vilket bara gör det mer spännande.

Så här ser större delen av min sommar ut. Väldigt mycket rymd och gemenskap. I slutet av sommaren händer också något skoj. Jag ska till USA! Inte helst oväntat så är det också med Astronomisk Ungdom, för vi ska se solförmörkelsen! OM jag är taggad på detta. Det kommer bli en road trip där vi även kommer att få se bl a Yellowstone, Mount Rushmore, Devil's Tower, Deadwood och massa annat häftigt.

Sommaren 2017 kommer jag nog att minnas länge.

När rektorn för Rymdforskarskolan, dvs ingen mindre än Christer Fuglesang, föreläste för oss på Alba Nova.

Från avslutningsmiddagen som vi åt i den gamla kärnreaktorhallen på KTH, R1. Detta var Sveriges första kärnreaktor, som under några få år var i bruk för forskning, innan man insåg att det kanske inte är så bra att en reaktor står mitt i stan.

Många elever kände att det saknades en föreläsning om kvantfysik. Så, vi tog dit nobelpristagare Frank Wilczek. Lyckan hos eleverna var svår att gå miste om.

Studiebesök hos OHB Sweden. Företaget som byggt alla stora svenska satelliter.

Foto: Oscar Larsson

Likes

Comments

Hallå där, long time no see! Så längesen sedan sist, illa. Men som man säger, livet kom emellan. Dvs plugget. Men jag kan säga att jag trivs så bra här uppe i norr! Högt tempo och kallt, men jag lever iallafall så jag är nöjd.

Det jag faktiskt tänkte prata om var iallafall om helgen, då var jag nämligen i Uppsala för AU-konferens! Varje år så samlar vi ihop förbundets aktiva för att få chansen att träffa varandra och utbyta idéer och erfarenhet. Denna gången slog vi på stort kan jag säga, en riktig höjdarkonferens blev det. Astronomisk Ungdom växer så det knakar, hela 2700 medlemmar är vi nu. På riktigt, 2700 medlemmar. På fyra år. Helt sjukt. Och har man så många medlemmar och även då en hel dröse med aktiva så kan det inte bli annat än en inspirerande helg.

Som styrelsemedlem så fick jag även vara med och agera ledare också, väldigt kul måste jag få säga. Föreläsningar, workshops, tävlingar, teambuilding, kvällsunderhållning i form av trollkarl/mentalist och bara allmänt mys. En bra helg!

Bästa förbundsstyrelsen.

Foto gruppbilder: Mikael Ingemyr

Världens mest fantastiska förbund. 100% rymden.

Tack alla deltagare för en superbra helg!


Likes

Comments

Idag är en stor dag för många här uppe i norr, idag fyller nämligen Esrange hela 50 år. För ett halvt sekel sedan skickades alltså den allra första sondraketen upp från basen. Ovanför ser ni en video som Rymdkanalen lade upp med massa gamla inslag från Esrange.

Själv hade jag planerat att åka upp för firandet och skulle också jobbat imorgon när de öppnar upp för öppet hus, men sen kom något som heter tenta-p emellan tyvärr. Så nu sitter jag istället på skolan och pluggar för fullt inför tentorna nästa vecka. Typiskt liksom. Men har på mig min SSC-tjocktröja iallafall så jag firar lite ändå på distans.

Likes

Comments

Då Rasmus fyllde år i fredags åkte jag upp till Kiruna även denna helg för lite firande med han och kompisarna där uppe, mycket trevligt. Hemmagjord pizza, massa tårta och bra människor, kan ju inte bli bättre. Drog även med mig Elina, nuvarande tekniksprångaren, kul att få hänga lite med henne! Så snäll tjej!

ePå lördagen sen hängde vi några timmar på rymdcampus, slipper ju tyvärr inte plugg för att man åker till Kiruna. Men kul det med. Fick en lussebulle med vitchoklad i så det var helt okej liksom. Annars bara bra häng hela helgen. För att sammanfatta, bra helg!

Nu sitter jag på tåget hem igen och ska strax öppna matteböckerna. Tenta-p väntar runt hörnet så jag vet ju hur min vecka kommer se ut iallafall, pluggpluggplugg. Men sen efter det, då ska jag äntligen få åka hemhemhem i några dagar (Luleå är hem, Kiruna hemhem och Karlskoga hemhemhem). Inte varit i Karlskoga sen slutet av maj, så gissa om jag är taggad. Åh ska bli så skönt. Men nu fullt fokus differentialkalkyl och matlab, bara att tuta och köra.

Likes

Comments

Häromdagen kom det upp en ny film från sommarens stora ballongsläpp från Esrange, PoGO+. Den här filmen visar inte bara släppet, utan den här tar också med oss på resan över Atlanten och ända till Kanada där den tillslut landade efter nästan en vecka i stratosfären.

Likes

Comments