I lördags som första lära känna-aktivitet åkte hela Rymdforskarskolan till Abisko. Vi utforskade kanjonen och åkte sedan linbanan upp på berget Nuolja och Aurora sky station där man har första parkett till Lapporten och Torneträsk.

Likes

Comments

Hej igen!

Mitt första år på universitetet är klart och nu är jag mitt i en sån där alldeles fantastiskt rymdig sommar. På Esrange är det supertomt med kampanjer att arbeta med, så istället gör jag en sommar med Astronomisk Ungdom där jag är handledare för något som kallas för Rymdforskarskolan.

Rymdforskarskolan är en sommarforskarskola i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever som i år arrangeras i både Stockholm, Göteborg och Kiruna. Förra året gick den för första gången och då i Stockholm, vilket blev en sådan succé att vi i år har valt att utöka konceptet till hela tre städer istället för en.

Detta års stockholmsupplaga är klar och blev väldigt lyckad. Jag var handledare, men jag tror att jag känner att jag lärt mig lika mycket och fått lika mycket inspiration som eleverna. Så roliga och givande två veckor.

Näst på tur är upplagan i Kiruna som börjar nu på fredag. Vi kommer att bo ute på Esrange, vilket bara det är helt fantastiskt. Sedan kommer vi att hänga en del på Rymdcampus/IRF, åka ner i gruvan, skjuta raket och massa annat. Som ni kanske förstår så har jag fått vara med och planera kirunaupplagan en hel del och det har varit så kul. På fredag drar det äntligen igång och jag är så taggad!

Sist ut är Göteborg, där vi kommer att hänga på Chalmers och även ta del av allt rymdigt som faktiskt finns i Göteborg. Denna är jag minst inblandad i när det gäller planeringen, vilket bara gör det mer spännande.

Så här ser större delen av min sommar ut. Väldigt mycket rymd och gemenskap. I slutet av sommaren händer också något skoj. Jag ska till USA! Inte helst oväntat så är det också med Astronomisk Ungdom, för vi ska se solförmörkelsen! OM jag är taggad på detta. Det kommer bli en road trip där vi även kommer att få se bl a Yellowstone, Mount Rushmore, Devil's Tower, Deadwood och massa annat häftigt.

Sommaren 2017 kommer jag nog att minnas länge.

När rektorn för Rymdforskarskolan, dvs ingen mindre än Christer Fuglesang, föreläste för oss på Alba Nova.

Från avslutningsmiddagen som vi åt i den gamla kärnreaktorhallen på KTH, R1. Detta var Sveriges första kärnreaktor, som under några få år var i bruk för forskning, innan man insåg att det kanske inte är så bra att en reaktor står mitt i stan.

Många elever kände att det saknades en föreläsning om kvantfysik. Så, vi tog dit nobelpristagare Frank Wilczek. Lyckan hos eleverna var svår att gå miste om.

Studiebesök hos OHB Sweden. Företaget som byggt alla stora svenska satelliter.

Foto: Oscar Larsson

Likes

Comments

Hallå där, long time no see! Så längesen sedan sist, illa. Men som man säger, livet kom emellan. Dvs plugget. Men jag kan säga att jag trivs så bra här uppe i norr! Högt tempo och kallt, men jag lever iallafall så jag är nöjd.

Det jag faktiskt tänkte prata om var iallafall om helgen, då var jag nämligen i Uppsala för AU-konferens! Varje år så samlar vi ihop förbundets aktiva för att få chansen att träffa varandra och utbyta idéer och erfarenhet. Denna gången slog vi på stort kan jag säga, en riktig höjdarkonferens blev det. Astronomisk Ungdom växer så det knakar, hela 2700 medlemmar är vi nu. På riktigt, 2700 medlemmar. På fyra år. Helt sjukt. Och har man så många medlemmar och även då en hel dröse med aktiva så kan det inte bli annat än en inspirerande helg.

Som styrelsemedlem så fick jag även vara med och agera ledare också, väldigt kul måste jag få säga. Föreläsningar, workshops, tävlingar, teambuilding, kvällsunderhållning i form av trollkarl/mentalist och bara allmänt mys. En bra helg!

Bästa förbundsstyrelsen.

Foto gruppbilder: Mikael Ingemyr

Världens mest fantastiska förbund. 100% rymden.

Tack alla deltagare för en superbra helg!


Likes

Comments

Idag är en stor dag för många här uppe i norr, idag fyller nämligen Esrange hela 50 år. För ett halvt sekel sedan skickades alltså den allra första sondraketen upp från basen. Ovanför ser ni en video som Rymdkanalen lade upp med massa gamla inslag från Esrange.

Själv hade jag planerat att åka upp för firandet och skulle också jobbat imorgon när de öppnar upp för öppet hus, men sen kom något som heter tenta-p emellan tyvärr. Så nu sitter jag istället på skolan och pluggar för fullt inför tentorna nästa vecka. Typiskt liksom. Men har på mig min SSC-tjocktröja iallafall så jag firar lite ändå på distans.

Likes

Comments

Då Rasmus fyllde år i fredags åkte jag upp till Kiruna även denna helg för lite firande med han och kompisarna där uppe, mycket trevligt. Hemmagjord pizza, massa tårta och bra människor, kan ju inte bli bättre. Drog även med mig Elina, nuvarande tekniksprångaren, kul att få hänga lite med henne! Så snäll tjej!

ePå lördagen sen hängde vi några timmar på rymdcampus, slipper ju tyvärr inte plugg för att man åker till Kiruna. Men kul det med. Fick en lussebulle med vitchoklad i så det var helt okej liksom. Annars bara bra häng hela helgen. För att sammanfatta, bra helg!

Nu sitter jag på tåget hem igen och ska strax öppna matteböckerna. Tenta-p väntar runt hörnet så jag vet ju hur min vecka kommer se ut iallafall, pluggpluggplugg. Men sen efter det, då ska jag äntligen få åka hemhemhem i några dagar (Luleå är hem, Kiruna hemhem och Karlskoga hemhemhem). Inte varit i Karlskoga sen slutet av maj, så gissa om jag är taggad. Åh ska bli så skönt. Men nu fullt fokus differentialkalkyl och matlab, bara att tuta och köra.

Likes

Comments

Häromdagen kom det upp en ny film från sommarens stora ballongsläpp från Esrange, PoGO+. Den här filmen visar inte bara släppet, utan den här tar också med oss på resan över Atlanten och ända till Kanada där den tillslut landade efter nästan en vecka i stratosfären.

Likes

Comments

Denna vecka har vi rymdnollor hängt i Kiruna! Varje år får de nya rymdarna åka dit för att se rymdcampus och staden där faktiskt två år av utbildningen kommer äga rum.

Massa föreläsningar, kvällar på slusk (studentfeststället), sittning med alla rymdare, rundvandring i staden och andra roligheter. En riktigt skoj vecka helt enkelt. Och jag har ju ingenting emot att få komma till Kiruna liksom.

Denna resa var även väldigt tajmad, för i fredagskväll spelade nämligen Kent på Arena Arctica. SÅ bra konsert. Älskade Kent.

Tack Kiruna för denna gång, ses igen nästa helg.

Likes

Comments

Foto: Mikael Ingemyr

Efter fyra månader i sträck uppe i norr fick jag i helgen ta mig söderut igen en sväng för att ha styrelsehelg med Astronomisk Ungdom i Stockholm. En riktigt bra helg! Vi har mest hängt på vårt kansli på KTH, för att planera resten av året och diskutera massa saker. Är verkligen kul med föreningsliv och att få sitta i en styrelse, speciellt i ett förbund där man pysslar med rymden!

Likes

Comments

Vad det har hänt många spännande rymdsaker senaste tiden! Och jag kan säga, att gå in en rymdklass när sådana här händelser sker är himla skoj. Häromveckan t ex, när Elon Musk presenterade sina planer om Mars, så samlades hela klassen på kvällen och tittade tillsammans på projektorn i ett klassrum. Hur mys??

Så då kan vi börja med det: Elon Musk och hans företag SpaceX's planer på att kolonisera planeten Mars.

Just nu pågår International Astronautical Congress 2016 i Mexiko. Där höll Elon Musk en presentation där han avslöjade företagets planer, som fram tills nu har varit ganska hemliga. Musk vill göra ett slags transportsystem till Mars, där man skickar ca 100 passagerare per farkost och många farkoster samtidigt. Hans mål: att tillslut ha en miljonstor befolkning på planeten. Han vill alltså sköta transportdelen dit, sedan förlitar han sig på att andra aktörer ska sköta den delen som kommer när man väl kommit till Mars. Verkligen spännande planer som väckte mycket känslor hos många, både positiva och negativa. Kan rekommendera att titta på filmen iallafall, väldigt häftig. Sen får vi se om allt detta verkligen blir av och om hur lång tid, men det ska onekligen bli spännande att se arbetet fram tills dess.

Bild: NASA

Den andra händelsen är den spännande nyhet som NASA förra veckan avslöjade. För ett tag sedan riktade de Hubble-teleksopet mot Jupiters måne Europa, och såg till deras glädje tecken på plymer som sprutade upp vatten. Detta är ännu ett tecken på att Europa har ett stort hav under dess isiga yta. De har även detekterat vattenmolekyler runt samma ställen som plymerna,, vilket stärker sannolikheten i att det faktiskt är plymer. Nästa steg är att skicka en sond dit för närmare titt och förhoppningsvis även en landare, men som det ser ut nu så kommer det inte att ske förens 2022. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Bild: ESA.

Näst på tur är Rosettas kometlandning. Idag, den 30 september, så kraschlandade alltså ESA's rymdsond Rosetta på sin värdkomet 67P Churyumov-Gerasimenko. Den komet som den under två års tid har varit i omloppsbana kring och även skickat ner en landare till (Philae). Rosettas uppdrag är slutfört och då valde man alltså att med flit krascha in den i kometen. Detta är självklart inte bara för skojs skull, bl a så var hela tiden en av dess kameror påslagna och kunde få makalösa närbilder på kometens yta. Godnatt Rosetta!

Likes

Comments

Åh så bra helg. Hade ingen föreläsning i fredags så passade på att ta en långhelg i kära Kiruna för att hälsa på min Rasmus och umgås med folket där uppe. Esrange, gruvan, Arctic thai, Bishops Arms, SLUSK, Narvik, Abisko, SPIS, Kiruna Kyrka, Rasmus och kompisar. Fick med alla favoriter på en helg, klart det blev en bra helg liksom.

Kom till Kiruna i torsdagskväll och det gjorde även Rasmus föräldrar så fick träffa dem också, mycket trevligt. På fredagen drog vi oss ut till Esrange för att visa hans päron vår arbetsplats och krama lite på jobbarkompisarna. Åh som jag tycker om det stället, var riktigt kul att få komma dit igen. Sedan tog vi oss från rymden ner 500 m under jord och ner i gruvan istället för en guidad tur. Tredje gången, men lika häftigt varje gång.

På kvällen fick jag äntligen träffa Elina, höstens Tekniksprångare på Esrange. Hur härlig tjej som helst som till min glädje fått det riktigt bra på basen. Vi käkade på favvostället Arctic Thai innan vi begav oss till Bishop Arms för lite öl med jobbarkompisarna. Avslutade kvällen gjorde vi på Slusk, rymdstudenternas hängställe, för lite skönt party. Så bra dag verkligen!

Under lördagen så drog vi oss till Narvik för att kika lite. Vägen dit var helt fantastisk i det fina vädret och med alla höstfärger. På bilden högst upp syns den fina Lapporten i Abisko som man åker förbi.

Idag, dvs söndag, blev det en lång sovmorgon, strosande i stan och brunch på SPIS innan Rasmus vid fem lite vemodigt fick skjutsa mig till tåget mot Luleå.


Nu har jag fått ladda om batterierna lite och är redo för en riktig pluggvecka och andra roliga aktiviteter som står på schemat. Godnatt från mig!

Likes

Comments