Kia ora! 

Nu har ännu en helg gått och det var en rolig sådan.

På fredag morgonen åkte jag in tidigt tidigt på morgonen för att göra min sista presentation för en annan Rotaryklubb i Whangarei.
Jag tog därefter bussen ner till Auckland och jag och Katrine shoppade lite och hade det trevligt. Vi kom hem till henne och gjorde oss iordning på 15 minuter för att sedan åka till Nay’s place. Vi åkte sedan till hans kusins ställe och firade hennes födelsedag och sedan tog vi taxi in till city för att gå ut på klubben.
Vi hade så roligt tillsammans och gick till massor med olika ställen och sedan var vi hemma vid 3 tiden. Bra natt det med!

På lördagen var vi tre väldigt väldigt trötta och vi var bara hos Nay och chillade större delar av dagen och sedan åkte vi från honom till Cecilia’s place.
Cecilia är från Danmark och hon hade en fundraising middag så vi hjälpte henne. Maten var super och alla hade det väldigt trevligt!
Jag och Katrine var väldigt trötta där på kvällen så vi tre gick och la oss i tid (för en gångs skull..)

På söndagen gjorde vi inte så mycket, träffade alla andra i stan och lunchade. Himla trevligt men jag och Katrine fick åka hem lite tidigare.

På måndagen hände inget speciellt, jag skulle egentligen åka hem men fick stanna för att göra ett tacktal till min sponsorklubb i Auckland på tisdagen. Katrine var i skolan så hade inte så mycket att göra än att tycka synd om mig själv för att jag snart skall åka hem… haha

På tisdagen träffade vi Ellen i stan, shoppade massor med suvenirer som jag ska ta med mig hem. Ellen åker ju hem med mig så vi shoppade på oss kiwi saker. Vi lunchade med en annan kille som ska åka till Sverige som utbytesstudent efter nyår. Jag och Ellen lärde honom lite svenska. Han kommer passa bra i Sverige!
På kvällen åkte vi till Takapuna Rotaryklubb som sponsrar mig, men jag är hosted by Whangarei city. Jag tackade dem och de var väldigt glada att jag kom och frågade massor med frågor.
Det var en kille där som var 22 snart, och var snart färdigutbildad advokat och var väldigt politisk involverad (i Auckland) om jag förstod det rätt. Själv är man snart 19 och har ett år kvar på gymnasiet, skrattar nästan åt mig själv, kände mig som en bäbis! Dock har jag gjord något helt otroligt och åkt iväg såhär, inte alla som kan göra det…
Jag träffade även en man och hans son och barnbarn bor i Sverige och i Malmö! Han älskade Sverige och hade varit där 5 gånger. Sa att han var mer än välkommen att hälsa på mig!

Nu är det onsdag och jag är hemma. Packar mina saker nu för hemresan (vilket suger).
Jag kommer inte blogga mer nu, kanske ett inlägg när jag kommer hem eller så.

Vad som händer nu är…
Fredag slutar jag skolan och det är changeover med Rotary och jag kommer inte längre bo med Gavin’s (min nuvarande familj).
Helgen spenderas i Matapouri med en kompis, Jan och Tony.
Måndag kommer Katrine hit.
Onsdag kommer vi åka till det äldsta kauri trädet och jag har min hejdå middag med alla mina familjer och kompisar.
Torsdag hejdå Whangarei – åker till Auckland.
Fredag hejdå middag med Katrine’s Rotaryklubb + inbounds.
Lördag kommer Jan ner och vi har en sista fin middag tillsammans. Katrine, Nay och jag kanske går ut och klubba lite en sista gång.

Vi ses hemma i Sverige! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej igen allihopa! 


Förra veckan gjorde jag min sista presentation för min Rotary klubb här. Det var inte kul alls. Jag hade inte så mycket tid att skriva mitt tacktal, så fick göra det dagen innan, lite i sista minut men det var inte så svårt med tanke på att jag hade så mycket att säga – kanske lite för mycket så fick stoppa mig själv från att göra talet för långt…
Jag började prata om vad jag förväntade mig innan jag åkte och sedan började jag prata om mina familjer etc. här och då gick det ju lite nedför, jag började ju såklart gråta… och jag kunde inte sluta haha.
Får säga till mig själv, om jag gråter i slutet av året så har jag i alla fall haft ett bra år!
Nästa vecka ska jag göra det igen för en annan klubb men då blir det en powerpoint för jag vill inte gråta igen haha.

Nu kommer jag till den roliga delen! I torsdags åkte Caitlin, Anne och jag ner till Auckland. Vi sov hos en kompis till Caitlin och han hade varit ute och festat så när han kom hem på natten så kommer han såklart in till rummet där Anne och jag sov och började sätta av och på lampan och skriker ”discoooo”, haha det var väldigt roligt nu i efterhand!
På fredagen gick vi upp och började köra mot Matamata, 2h söder om Auckland för där är HOBBITON!
Jag är kär i detta ställe, så himla sött och gulligt och bara helt helt underbart…
Man fick en guidadtur, så man hoppade på bussen som tog en ut till där de har spelat in det mesta med the Hobbit.
Vi gick sedan runt och tittade in och vår guide berättade om inspelningen etc. det finns nu 44 hobbit hus och det finns 3 olika storlekar på husen. De byggde nyligen 5 nya hus till den nya hobbit filmen.
Marken där är ägd av en familj och i kontraktet sa det att de var tvungna att riva allt efter de hade spelat in Sagan om ringen och återställa det som vanligt. Det sluta i alla fall med att man behöll denna lilla Hobbit by och familjen har säkert tjänat massor av pengar på detta – med tanke på att det kostar ca.400kr att gå in dit.
Om jag minns rätt så tog det 9 månader att bygga upp hobbit byn.
Det kända gamla trädet i filmerna är inte ett riktigt träd utan byggt. Det är ett 1,5 miljoner NZD träd (1 dollar är 5-6 kronor), och när de hade målat alla löv och satt dem på trädet kom Peter Jackson och tog en titt, han/de var inte nöjda med färgen på löven så de fick ta av de 25 000 löven, måla om dem och sedan sätta på dem igen…
Guiden berättade även att när de spelade in filmerna använde de ofta en teckning, då ena skådespelaren stod nära kameran och den som spelade hobbit stod långt tillbaka för att få effekten av en liten hobbit.
Det finns en liten sjö, där samlades väldigt många grodor och detta var ett väldigt problem för de personer som jobbade med ljudet, så ett dagligt arbete de fick göra var att ta upp grodor från sjön/dammen.
Vi fick gå runt hela stället och sedan gick vi till baren, Green dragon och fick en drink. Så glad att jag åkte tid, var ju ändå på min bucket list!

På lördagen mötte vi upp med Cushla och John (mina värdföräldrar) för att åka ner till Ohakuni, deras skid/vinterhus. Vädret är nu perfekt och det är lite snö på toppen av berget.
Vi sitter utomhus i solen med jeans och en tunnlångärmadtröja och varmt och skönt är det, oj vilken vinter. Vi har åkt upp för berget, och jag fick känna på snö! Det var 7-8grader på berget.

Det har börjat bli ganska kallt nu senaste veckan. Det är roligt hur vädret bara kan ändra sådär, för två veckor sedan, när mamma var här, var det väldigt varmt och när hon lämnade så blev det snabbt mycket kallare. Det har varit 13-15 grader, men det som är jobbigast är hur (ursäkta språket) j*kla kallt det är inomhus. Det är verkligen inte som hemma, när man kommer in måste man (nästa) sätta på sig mer kläder än när man är utomhus…
Här sätter man på en brasa i vardagsrummet och sedan stänger man alla andra rum, så när man går och lägger sig är sovrummet är det svinkallt och när man vaknar är det ännu värre!
Att gå upp på morgonen är förj*vligt för man vill inte gå upp och byta om för det är svinkallt i rummet… Anne min kompis berättade att det var 11 grader i hennes hus när hon vaknade på morgonen, 11 GRADER INOMHUS!
Jag förstår att ni kanske skrattar åt vintern här, men jag har väl börjat bli som en kiwi och börjat klaga på kylan haha, men det värsta är husen jag står knappt ut!
Kära Sverige jag är glad att vi har det varmt i HELA huset, att vi har dubbelglasfönster och bra isolering.
Det enda skälet varför jag längtar hem nu skulle endast vara för att jag fryser konstant haha.

Xoxo  

Likes

Comments

Hej alla igen! 

Mamma är äntligen på Nya Zeeland!
Jag och Claire och Bob’s fru hämtade mamma på flygplatsen, på fredag kvällen/natten. Vi stod där och väntade och väntade på henne. Jag kunde inte stå still och Claire stod redo med kameran för att ta bilder på oss. När jag såg mamma komma ut genom dörrarna blev jag sååå glad! Fick ut mig ett litet pipljud och sedan sprang jag till henne!
Började såklart gråta när jag såg henne, och att få en kram från sin riktiga mamma efter 10 månader var oslagbart.

Vi sov första natten hos Bob och på lördagsmorgonen gick vi upp och hämtade vår hyrbil. Vi åkte sedan in till Auckland centrum och gick lite och shoppade. Köpte en weekendväska, 2 stickade tröjor etc. ja, lite bortskämd blev jag denna vecka av mamma, men jag har ju inte blivit det i 10 månader så jag förtjänade väl ändå det.
Efter lunch åkte vi upp till Whangarei. Då väntade familjen Swanepoel på oss, vi hade en trevlig kiwi middag tillsammans.

Söndagen åkte Monique, mamma och jag in till Whangarei och tittade på vattenfallet, utsikten från ett berg och en liten 5min promenad där hon kunde se ett kauri träd. Därefter hade vi en kaffe in town basin och tog en liten titt i alla turist affärer.
På eftermiddagen åkte vi ut till Tutukaka till Jan och Tony. Vi åkte till Schnappa rock, en restaurant, där vi hade middag tillsammans och även två andra bra kompisar till oss kom! Vi hade en super trevlig söndagskväll och det kunde inte bli bättre.

Måndagen åkte vi till Matapouri, där Jan och Tony har deras strand/sommarhus. Vi gick lite där så hon fick se mermaid’s pool och vi gick headland track. Vi åkte sedan in till stan och shoppade lite och sedan åkte vi ut till min värdfamilj som jag bor med nu för att hämta lite saker. Vi åkte sen tillbaka till Tutukaka för att spendera natten där!

Tisdagen var vi uppe i tid för att åka ut på en Perfect day med Dive Tutukaka. Vädret var superfint och kunde inte bli bättre! Där träffade vi 5 svenska killar som skulle ut och dyka och de reste runt i hela världen. Pågarna såg lite slitna och trötta ut haha! Blir alltid så chockad när jag träffar svenskar här.
Mamma och jag satte på oss våra fina våtdräkter… och snorklade. Jag såg faktiskt en rocka! Mamma simmade efter en kines som hon trodde var jag, jag skrattade ihjäl mig, och det var ännu roligare när hon insåg att det inte var jag!
Det är dock inte lika roligt att snorkla när man har dykt innan för det är inte alls samma upplevelse.

Onsdagen åkte vi till Bay of Islands och till Kerikeri. Vi åkte över till Russell som är en gullig lite by. Vi åkte till Kerikeri, där vi åkte till det äldsta stenhuset på Nya Zeeland och tittade på ett vattenfall. Vi åkte även förbi en känd chokladfabrik och köpte lite choklad.
Vi åkte sedan hem till Sandra och hade middag hos henne och även Peter, Rio och Tomi (från Argentina) kom över. Det var en trevlig liten kväll.

Torsdagen åkte jag och mamma till Kawiti glowworm cave. En gullig lite grotta som jag ville visa mamma!
Vi åkte sedan vidare till Nga Wha. Jag har varit där 3 gånger nu och ville visa mamma detta coola ställe. Det är aktivet under jorden där, så vattnet värms upp av aktiviteten. Vattnet är allt från grått, blått, grönt och svart där och det luktar… dock är det något som vi aldrig skulle kunna göra hemma så tog chansen att visa mamma detta gamla ställe. Hon tyckte det var ganska intressant…
På kvällen åkte vi hem till Clair.

Fredagen hade vi den svenska middagen, men mamma och jag började dagen med att gå till min skola. Vi gick till min dansklass och alla var glada att se mig igen för jag inte hade varit där på 2 veckor. Mamma tyckte nog det var ganska kul att se min skola!
Resten av dagen kan jag inte komma ihåg vad vi gjorde men på kvällen kom alla mina värdfamiljer och vi hade vår svenska middag. Detta var en bra chans för mig att komma undan att behöva laga svenskmat till mina värdfamiljer… jag är en usel kock så jag var glad att mamma var där och hjälpte mig!

Lördagen åkte vi till Caitlin för att packa våra saker… mamma tog ca.15kg av min packning så det är väldigt skönt för mig!
Vi åkte sedan ner till Auckland. Vi träffade Katrine där och hade kaffe med henne! Hon är ju ändå min bästakompis så var glad att mamma fick träffa henne.
På kvällen hade vi middag på en riktigt härlig restaurang! Cafe Hanoi, det var vietnamesisk mat och det var supergott. Tycker det är så coolt med sådana ställen som inte gör mycket reklam men alla vet om det för att ryktet är bra! Det var endast en röd dörr, hade ingen aning om att det var en restaurang om ingen berättat det för mig. Servicen var bäst och maten var god! Blir så lycklig av sådana ställen haha.

Söndagen gjorde vi en halvdagstur i Auckland. Det var en busstur och det var supertrevlig! Det var en bra guide och han berättade massor med bra historier.
Vi åkte sedan ut till New Market och shoppade lite. Det är ett jätte fint ställe i Auckland och affärerna är väldigt bra där! Queen street, som är huvudgatan i Auckland, är inte alls fin men New Market och andra sådana småställen är oftast väldigt fina.
På kvällen åkte vi upp för Skytower. Det är en otrolig utsikt från där och jag har ändå hoppat fallskärm men jag var ganska rädd i början när jag var där uppe.
Mamma och jag hade även middag där upp på en restaurang som snurrar sakta runt så man får se alla delar av Auckland. Det var en trevlig natt, men servicen och maten var lite svårslagen från förra kvällen.

Måndagen åkte mamma hem. Det var inte så sorgligt, kunde varit värre, men jag släppte en liten tår, det var jobbigare när jag kom hem och sov själv och inte hade mamma bredvid mig. Dubbelsängen kändes plötsligt väldigt stor.
När jag lämnade mamma så visste jag i alla fall att jag endast hade 5 veckor kvar innan jag skulle träffa mamma och pappa igen.

Detta var bland de bästa 10 dagarna här på Nya Zeeland och jag är så glad att mamma kom över så jag fick visa någon hur mitt liv har varit här.
Nu är det inte mycket tid kvar och jag kan inte förstå att jag snart skall åka hem. Mina känslor är väldigt mixade men framförallt är jag ledsen att lämna allt här. Jag har ändå skapat mitt egna liv här nu och känns tråkigt att lämna nu när det är så bra.
Nä, nu ska jag inte börja prata om att jag snart ska hem för då blir jag bara ledsen haha.

Kram Ruth 

Likes

Comments

Hej på er alla där hemma! 


Förlåt för dålig uppdatering… har varit så himla upptagen och hittat på massor med saker.
Skall börja med att skriva ett inlägg om Challenge camp.

Challenge camp hölls i Auckland, och var ett en veckas läger som hålls varje år för oss utbytesstudenter i 9910 och 9920. Ungdomar i vår ålder som har något funktionshinder kom. Vi blev ihop parade och min/utbytesstudenternas uppgift var att ta hand om sin kompis och hjälpa dem ifall personen behövde hjälp.
Min kompis var Sakila, hon var döv, hade en funktionell hand och hennes ena fot var lite ostabil. Det var alla typer av funktionshindrade personer, döva, rullstolsbundna, down syndrom, och sedan var det dem med lite mindre/enklare funktionshinder, som hörapparat, lite sämre syn på ena ögat etc.
Under veckan var det många aktiviteter planerade. Vi skulle klättra, vilket var superroligt! Jag är höjdrädd med det var kul ändå. Det är något jag vill testa på igen när jag är fit igen.
Vi åkte till en kvinna som talade om hästar och visade oss hur man gör när man hanterar hästar etc.
Vi hade massor med olika personer som kom och talade med oss som också har funktionshinder och de berättade om sitt liv och hur det tagit igenom sina problem som har dykt upp under deras år. Det var en man som verken hade armar eller ben, en kvinna med en arm och en man som körde motorcykel (tror jag) när han var 16 år och lite full utan körkort som nu är rullstolsbunden.
Ena kvällen var det oss utbytesstudenter som berättade lite om våra hemländer. Jag och Ellen gjorde en presentation tillsammans, och vi var i slutet och alla var väldigt trötta på att lyssna. Så vi kom på bästa idén genom att börja allting med att sjunga nationalsången, jag börjar såklart skratta väldigt mycket och kunde inte sluta men det slutade bra och jag tror alla tyckte det var kul! Vi sjöng även Santa Lucia! (Jag har sämsta sångrösten man kan ha men jag gjorde det, inte för att jag riktigt bryr mig ifall folk tycket jag sjunger fult för jag sjunger så mycket jag vill haha!)
Sista kvällen hade vi en underhållningskväll, föräldrar och Rotarianer kom och tittade på vår lilla konsert. Jag och Claire (från Frankrike) sjöng ”All the single ladies” och dansade, vackert var det inte men kul hade vi! Alla kom också upp på scenen och dansade med oss, eftersom alla älskar våra fina röster och dansrörelser… not.

Detta var den veckan, jag var VÄLDIGT trött efter den veckan. Det var ganska utmattande att vara ansvarig för en person, och jag är verkligen inte en person som gillar att ta hand om andra hehe, kanske låter hårt men det är sant… det kallas för Challenge camp och det var en challenge!
Så det var ju skönt att mamma kom på fredagen då lägret slutade!
Ska berätta mer om mamma i nästa inlägg.

xx 

Likes

Comments

Hej alla!
Då har ännu en helg gått. I torsdags åkte jag till Auckland för att på fredagen var det dags att sätta på sig partyklädena och se Arctic Monkeys.
Det var jag, Katrine, Nay och en annan kille som såg dem och grymma var de!
Hade så rolig dag och sedan dansade vi natten lång! Nay har ju ändå de bästa dance move ever haha.
Jag och Katrine sov hos Nay och skulle åka hem på lördagen men trötta som vi var så kom vi inte så långt. Det vi åstadkom var att gå till McDonalds och köpa en kycklingburgare...
Natten fortsatte med dans igen och vi bara hade så kul tillsammans, har nog inte skrattat så mycket på länge! Har inte sovit mycket men det var en av de bästa helgerna här!

På måndag åker jag till Challenge camp med Rotary! Och mamma kommer nu om 5 dagar!

ps skrev detta inlägg någon vecka sedan men glömde tryck post, så här får ni det! 

  • 289 Readers

Likes

Comments

KiaOra!

I helgen var det Rotary konferens i mitt distrikt 9910. Vi 10 utbytesstudenter i mitt distrikt var tvungna att åka dit och vi hade himla roligt. Vi åkte till Paihia på torsdagskvällen och då tog vi det bara lugnt och hade middag tillsammans. Det var himla fint väder så vi hängde bara utomhus. Vi bodde på ett motell, backpackers, inte så fint men vi skulle bara sova där…
Första kvällen, torsdagen, gick vi och la oss ganska sent och sedan var vi uppe vid 4-5 för att vara redo för ANZEC day på morgonen. Detta är en dag då man hedrar/minne för alla som dog i krig i de gamla tiderna. Vi gick upp satte på oss våra fina Rotary kavajer som är täckte med pins och badges etc. och så hade vi våra flaggor och gick en parad till minne för de döda. Sedan var det lite tal och sedan gick vi och hade en efterlängtad frukost. Vi hade sedan inte mycket mer med Rotary så vi alla åkte över till Russell. Vi hade därefter lunch på ett hotell där konferensen hölls. Vi alla blev ihop parade, kille tjej, och sedan var vi tvungna att socialisera oss med Rotarianer. Under lunchen träffade jag en underbar kvinna från Hong Kong, vi hade ett himla trevligt samtal och hon sa till mig att jag var en himla trevlig tjej och hade sådant fint leende och att jag skulle fortsätta så. Därefter började konferensen. Först var det två tråkiga talare som pratade i 1h var, haha vi utbytesstudenter satt där bak och försökte hålla oss till liv. Sedan kom det in en kille på scenen, Cam Calkoen. Det var det bästa jag har lyssnat på länge! Han talade om sitt liv och hur det är att vara disable (kommer inte på ett annat ord haha), även fast vi/han inte använder detta ord. Det var ett himla bra inspirationstal och allt kom från hans hjärta!
Efter middagen åkte vi till vårt motell och försökte öva inför våra tal och underhållningen vi skulle göra följande dag. Vi var upp ganska sent och inte mycket sömn fick vi. På lördagen var vi uppe tidigt igen. Sedan var det vår tur att hålla tal. Vi alla fick tala i 2min och vi skulle främst berätta något om vårt år och såklart tacka Rotary.
Mitt tal löd:
” Hej! Jag är Ruth Lingegård. Jag skulle vilka ta chancen att tacka Rotary och framförallt min värdklubb, Whangarei city och alla mina älskade värdfamiljer här. jag har haft ett otroligt år och Nya Zeeland är nu endel av vem jag är.
Tack så himla mycket för att ni her oss denna möjlighet, tack!
I want to take the chance to thank Rotary for giving us this opportunity to go overseas. I want to thank my host club, Whangarei city and all my lovely host families. I remember when I only had a couple of days left in Sweden and I was so excited. Once in a while some of my friends asked me, why are you going on an exchange? If I should be honest, I never really knew a good answer but what I saw was opportunities; opportunity to learn a new language, opportunity to get friends and build a network all around the world. After almost a year here I can let you know that this has been the best decision I have made in my life.
I can now go home to Sweden with many experiences and I’m a proud girl who now can say that I have 4 or actually 5 new families (looking at RYE).
I have done so many things that I never imagined to do in my life and it’s all because of you. This has been the best year of my life and I’ll never forget it. New Zeeland is now a part of who I am.
Thank you!”
Många var väldigt imponerade av våra tal och vi fick många många många komplimanger. På eftermiddagen paddlade vi Waka och lekte en Maori-lek. Vi paddlade till ett vattenfall och vi kom så nära, de som satt längst fram började skrika för de ville att vi skulle sluta paddla haha. Vi åkte därefter hem för att duscha och göra oss iordning för sedan skulle vi ha vår sista middag tillsammans. Det var så himla fint uppsatt och fin mat!
Vi utbytesstudenter hade 10 min för att underhålla de gamla (haha) innan efterrätten. Killarna började med att göra Haka och därefter satte vi på sången Happy och fick alla till att dansa. Det blev väldigt lyckat. Vi avslutade det sedan med att sjunga vår sång…skriven av Lukas ni kan titta in den här (när vi repade innan), https://www.youtube.com/watch?v=k0mxQxAmeUw.
Detta är texten om ni inte kan höra:

We are all in the same boat.
We are students abroad.  
On a Rotary exchange
We all became friends

We are one big family
With this I mean RYE’s
A special bond’s connecting us
Through the dark and rough

We are on exchange with a bag in our hand having the best year
We are on exchange with a bag in our hand having the best year

We all have to thank
For giving us this chance
We all grew up
Since the first time we turn up

We are on exchange with a bag in our hand having the best year
We are on exchange with a bag in our hand having the best year

Time is passing by
But we will always try
To remember as yesterday

We are on exchange with a bag in our hand having the best year
We are on exchange with a bag in our hand having the best year

Kvällen avslutades med dans, dans och dans. Vi fick folk att dansa och ha kul och det var så himla roligt!

Detta var min helg och vår konferens. Jag hade så himla roligt. På fredag åker jag ner till Auckland för att se Arctic Monkeys och sedan är det Challange camp. Och om 11 dagar kommer! ! !

Likes

Comments

Hej! Hur är det med er? Jag har det hyfsat bra. Har börjat om på noll igen nu när jag flyttat. Jag flyttade i tisdags, precis innan påsklovet började. Var lite konstigt att jag var tvungen att packa igen… denna gång packade jag en väska som jag inte behövde packa upp och en att packa upp. För jag behöver inte alla mina saker för hösten ska väl komma snart. Innan min nya värdfamilj kom och hämtade mig gick jag på massage. Fick det av Clair som en tackpresent från dem. Det var så himla skönt, hon masserade rygg, ben, armar, nacke, lite händer och fötter – det var bara så skönt! Ska nog gå tillbaka där om jag har råd innan jag åker hem haha.

Nu har jag bott hos min nya familj i några dagar. Det är lite svårt att vänja sig vid allt folk. Det är så mycket familj och vänner här och jag är van vid att vara ensambarn i förra familjen. Sen är det två små söta hundar som springer runt här och skäller varje gång någon kommer haha, så ingen sovmorgon här, nä. Det är trevligt med så mycket folk och alla är pratglada men känner att jag blir väldigt tillbaka dragen och blir blyg, och jag är inte så som person vilket är jobbigt, men ska nog komma tillrätta snart.

Så vad har nu hänt under påskdagarna? I torsdags var det officiellt påsklov. Jag och Caitlin åkte in till stan för att göra lite ärenden inför helgen. Vi åkte även in till akuten med hennes handled. Vi väntade i härliga 3h innan en doktor kom och hämtade oss. Det roligaste var när en läkare kommer ut och säger; ”Caitlin… (någon sekund tystnad)… Caitlin blablabla” och både jag och Caitlin blev så exalterade när han sa Caitlin men så var det en annan Caitlin. Hjärtat krossades i 1000 bitar där haha. I fredags var det fest här hemma. Mina värdsyskon Caitlin och Liam och Liams flickvän hade massa kompisar över. Min kompis Erika kom över och vi hade en rolig kväll med dans och annat kul. Vi var väl de yngsta där, alla var runt 22 om inte mer, men vad gör det haha. I lördags åkte några av dem och campa, jag valde att stanna hemma var så trött från gårdagen och vädret var inte perfekt så var skönare att samla krafter och stanna hemma med Cushla och John (mina värdföräldrar). I söndags har det inte hänt så mycket. Ska väl ut och leta efter påskägg snart, tydligen är påsk Cushlas andra favorit högtid.

Det är väl vad jag har hittat på den senaste tiden. Jag såg att det är den 20 april idag och blev genast väldigt chockad för att det är bara 2 månader kvar här nu – vilket bara känns galet! Och det är mindre än 19 dagar tills mamma kommer! Man har levt i en bubbla om att mamma snart kommer och snart åker jag hem, men tjena nu börjar det närma sig..! Det ska i alla fall bli super roligt att få träffa familj och kompisar snart igen, men det kommer vara svårt att lämna mitt liv som jag har här.

Nä, nu ska jag fortsätta skriva min uppsats till engelskan… vilket involverar Shakespeare och Othello – svårt men något får jag lämna in till min engelsklärare!

Ha de gött hemma

Likes

Comments

Kia Ora! 

Förlåt för att jag inte har bloggat på ett tag men har varit ganska upptagen… om inte väldigt upptagen.

Förra lördagen åkte jag till Auckland. Vi utbytesstudenter i mitt distrikt ville göra något roligt tillsammans så.vi åkte till Acation world. Detta är ett drömställe för alla barn. Det är ett ställe med massa uppblåsta hopptorn och man kan testa massor med roliga saker där, du kunde gå linbana, trapets, kasebana och mycket annat kul (och såklart landade du i de uppblåsta kuddarna). Det var så himla roligt och man sprang runt där med alla barnen där. Det var även 4st Rotex med oss, detta är ungdomar som har varit iväg för några år sedan. På kvällen åkte vi alla 9910 studenterna till Bob för att ha en BBQ tillsammans. Jag åkte därefter med Katrine hem till hennes hem.

Söndagen… vilken dag det var. 9910 och 9920:s utbytesstudenter blev medbjudna på ett yacht. Herre, vad stor den var och helt underbart fin!
Yachten var 4 våningar hög, 8-10 sovplatser med varsitt badrum, två vardagsrum, kök etc. Det var som ett fint hus!
Det danska paret som ägde yachten byggde denna den 1995 och alla möbler och utsmyckning är special gjort för deras yacht. För några år sedan skippade de deras yacht till Europa och körde runt i ett år runt Europa, främst runt Danmark eftersom det är deras hemland.
De runder runt Auckland och det är många företag som hyr/beställer detta för att ha middag med företaget/utlandskollegor.
Vi steg på runt 10 på morgonen och sedan körde vi runt Auckland till 4 på eftermiddagen. Det var underbart väder och det var en underbar dag!
Ni kan titta in bilder här - pacific mermaid.
http://www.pacificmermaid.co.nz/pages/gallery.php

Resten av veckan skulle jag spendera i Auckland tillsammans med Katrine och Ellen.

I måndags åkte jag och Katrine in till centrum och shoppade, vi hade andra planer men shoppingen tog över haha. Jag köpte en klänning, jeans och en tunnjacka, på kvällen hade vi spa och filmkväll.

Tisdagen åkte jag till Katrines skola, Katrine går på en stor skola, Messey high school, med ca.3000 elever. Det var kul att se hur hon hade det och att se en mixad skola igen. På kvällen åkte vi till hennes Rotary möte.
Tycket det är lite synd att det är så himla mycket gamla (främst män) i alla Rotary klubbar, det är tråkigt att se Rotary klubbar dö ut. Det är en sådan bra klubb/organisation och de gör så mycket bra för välden.
Innan vi gick och la oss tittade vi på gamla bilder tillsammans, detta slutade med att vi började leka med Photo booth på hennes MacBook, vi filmade oss när vi sjöng med roliga huvudformer etc. Herre vad vi skrattade och grät.

Onsdagen åkte jag till hennes skola igen, vi fick skippa sista perioden för att Katrine behövde gå till sin Osteopath. Katrine fick en fotboll i huvudet 4 veckor sedan och har haft väldiga problem med huvudverk efter denna händelse… Vi bakade även bröd under kvällen.
Här använder alla en brödmaskin, man stoppar bara in alla ingredienser i bunden och sedan tar det 3h och brödet är klart. Vi satte en timer och brödet var färdigt 7 på morgonen dagen efter, det var en go frukost vi hade!

Torsdagen åkte jag och Katrine in till centrum på morgonen för att gå på Auckland museum. Det är ett väldigt stort museum, där finns en Maori avdelning, första och andra världskriget, djuravdelning och massor mer. Vi tittade även på ett Maori framträdande.
Därefter till Sylvia Park, ett stort shoppingcenter, där vi mötte upp Line. Jag köpte ett par nya Converse eftersom mina var himla slitna… Jag och Katrine klippte även håret lite spontant. Det kostade endast 150kr för att klippa håret, himla billigt. Line och Katrine åkte därefter hem till Line och jag åkte till Papakura där Ellen bor.
Jag mötte upp Ellen och hennes kompisar och sedan åkte vi till Masala, en indisk restaurant, för att äta middag. Det var himla roligt att träffa hennes kompisar, mycket trevliga tjejer, hoppas jag kan träffa dem igen!

Fredagen åkte jag med Ellen till hennes skola, hon går på Rosehill Collage. Ellen hade study före lunch så hennes kompis hämtade upp oss från skolan och sedan åkte vi in till Papakura och hade lunch. Det blev sushi och sedan kaffe som vanligt haha.
När vi kom hem från skolan packade vi våra saker för att bege oss till Pauanui på Coromandel. Ellens värdföräldrar har en sommarstuga där. Vi åt sedan favoriten, fish & chips på kvällen.

Lördagen hade vi en lugn dag, vi cyklade runt och hade en kaffe på morgonen och sedan gick vi ner till stranden och läste bok och solade som vilken vanlig höstdag här.
Vi åkte sedan till Whangamata och åt glass och tittade in stranden.

Söndagen var det daylight saving så nu är det 10h skillnad mellan oss. Jag och Ellen satte ett alarm kl.6 för att se soluppgången. Vi gick upp och gjorde frukost och te och gick ner till stranden för att titta in soluppgången. Det var så fint!
Det var många surfare upp på morgonenen. Vädret var super fint både på lördagen och söndagen med dock var det himla mycket och stora vågor… Jag och Ellen skulle ha testat att surfa med det var alldeles för stora vågor för oss.
Efter soluppgången gick vi hem och bytte om, Ellen gick upp för ett berg och jag väntade på stranden där jag läste mig bok för jag har dragit på mig en himla förkylning.
Vi cyklade runt i staden och till hamnen där havet var mycket lugnare. Där badade vi och hade det skönt. Vattnet var så himla klart och fint!
Vi åkte sedan hem till Papakura och nu (måndag) sitter jag här på Starbucks och väntar på min buss som ska ta mig hem till Whangarei.
Bussen går kl.17 så jag har en 5 timmar här att döda… ensam haha.

Jag kan sammanfatta dessa 10 dagar som helt underbara! Jag har inte skrattat så mycket som jag har gjort under dessa dagar på länge. Jag bara älskar att umgås med Katrine och Ellen. Jag har så roligt med dem och jag har inte varit uttråkad en enda sekund. Känner att det kommer bli lite jobbigt att åka hem till Whangarei nu. Och varje gång jag umgås med dem två så blir jag bara ledsen över att tänka på att jag snart skall åka hem till Sverige och att inte ha dem här hos mig. Jag vet att vi ändå är lyckliga att vi bor så pass nära varandra men det blir annorlunda när man kommer hem för att livet hemma måste fortsätta och man går tillbaka till någorlunda liknande vardag.

Mamma kommer om exakt 1 månad nu och jag är så himla exalterad. Det gör mig så lycklig att tänka på! Det ska bli så roligt att träffa henne och få visa henne mitt liv här och alla mina familjer!
Snart är det endast 2 månader kvar här… vilket är lite skämmande. Jag blir lite små stressad över det, vill bara göra allt man kan göra här sista tiden innan jag åker hem. Jag kommer sakna Nya Zeeland, men nu får man bara leva i nuet och göra allt man kan sista tiden!

Nästa vecka kommer jag flytta (igen) till min sista värdfamilj.
Jag har 1 vecka kvar i skolan sedan har jag lov. Jag har ca.3 veckor kvar i skolan dvs. efter lovet. För jag kommer vara iväg i 2 veckor efter terminslovet och de sista 2 veckorna jag har kvar här ska jag spendera med familj och vänner (inte i skolan!).

Nä nu ska jag ta att avsluta här. Ha det så bra hemma så ses vi snart Sverige.

Ps. Kommer inte ladda upp bilder på bloggen, gör det på min facebook istället, är bara så jobbigt att göra allt det två gånger – känns bara onödigt. Så det bli mest skrivandes här, detta är ändå min dagbok om mitt år.    

Likes

Comments

Hej Alla! 

Hoppas allt är bra med er. Det har varit lite upp och ner för mig. Saknar min familj och mina vänner såå mycket. Jag vet inte ifall det är för att det börjar närma sig hemresan nu men det är för tidigt för att tänka på att säga hejdå till alla otroliga människor jag har träffat här och mina kära familjer… Jag vill nu bara krama mina vänner och familj och komma hem till vardagen hemma.

Nä, nu ska jag inte prata om att jag saknar min familj och kompisar.
I onsdags var jag på Rotary. En kille som var i Switzerland som Rotary utbytesstudent kom precis hem och gjorde sin sista presentation för vår klubb (som skickade iväg honom). Det var intressant att höra vad han gjorde under sitt år och han verkade haft ett otroligt år!
Jag träffade Sandra, min kontaktperson, och jag la ut en bild på facebook att jag har 100 dagar kvar så kommenterade Sandra: ”man kan göra mycket under 100 dagar” och mitt svar var: ”vi kan ha en tävling och se vem som gör mest under 100 dagar, jag tror jag vinner”. Träffade som sagt Sandra igår då och så frågade hon: ”skriver du ner vad du gör varje dag nu Ruth?” och jag undrade vad hon menade, så berättade hon att hon skriver ned lite kort varje dag vad hon gör för hon ville bevisa att hon också gör saker under dagarna. Ojojoj vad jag skrattade! Hon är så himla go! Så nu har vi i alla fall en tävling och vi skriver ner kort i våra telefoner vad vi gör under 100 dagar så vi sen kan jämföra innan jag åker hem.

Idag, torsdag har jag och Clair (min värdmamma) varit ute och gått. Vi gick runt Riverside i Whangarei. Det är precis nedanför Parihaka (berget) som vi gick uppför förra helgen. Det är så himla vackert att gå där vi gick idag. Det finns oändligt många stigar du kan gå och det är aldrig tråkigt och såklart finns det massor med olika stigar för att gå uppför Parihaka.
Det är mycket folk som går och springer runt Riverside, och i alla åldrar!
Jag till och med sprang upp för backarna idag, himla stolt. Vi var ute och gick/powerwalkade i nästan 2h.

Idag, fredag har jag inte gjorde så mycket under förmiddagen – jag har studiedag idag.
Jag har bara skrivit ett brev till mormor, morfar och farmor. Jag skypade med min lillebror (Louis).
Det roligaste var dock när jag snackade lite med Lovisa på facebook. Jag frågade henne ifall hon skulle resa i sommar men det skulle hon inte så sa hon att jag borde vara hemma för jag har rest tillräckligt för ett helt liv. Så lurade jag henne och sa att jag skulle läsa mitt sista år på gymnasiet på distans och åka tillbaka till Nya Zeeland efter sommaren och sedan resa runt i Australien med en av mina värdsystrar. Hon trodde ju såklart på mig och det var så jävla roligt när jag berättade att jag bara skojade med henne. Var ett tagsedan jag skrattade så mycket!

Ska snart dra mig ner till stan för att reda ut lite ärenden och sedan hämta upp mina kompisar som kommer från Auckland idag. Jag är så exalterad!
I helgen är det Katrine – Danmark, Daniella – Chile och Ellen – Sverige som kommer och vi ska göra en lite resa norr.

Nu, måndag, har jag precis lämnat mina kära kompisar på busshållplatsen. Vi hade en helt underbar helg tillsammans och gjorde så himla mycket tillsammans.
Vi började lördagen med att rida en ridtur utanför Whangarei. Det var trevligt men lite besvikna var vi för vi skrittade bara… i 2h. Han visste att vi alla hade ridit tidigare men jaja, utsikten var fin och trevligt sällskap!
Sedan åkte vi hem och duschade och gjorde oss iordning och packade en liten dagväska. Vi åkte sedan till Kawiti glowworm cave, 45min utanför Whangarei. Det var så fint där, så himla många glowworms, vi gick på en guidadtur och det tog ca.30 min, det var verkligen lagom. Det var så häftigt att få lära sig om dem och man kunde till och med se sin egen hand för att deras ljus var så starkt.
Sedan åkte vi till Russell som tillhör Bay of Island. Clair (min värdmamma) har en vän som har ett sommarhus där så vi stannade över natten hos dem. De hade två söner och en dotter, ena killen gick på boys’ high och var headboy. Vi ungdomar gick ner till ”hamnen” i lilla Russell och badade, det var himla roligt. Sedan gjorde vi en kiwi – åt fish & chips på stranden, himla mysigt!
Vi gick sedan upp tidigt på söndagsmorgonen för att bege oss norr. Vi åkte först till sanddynerna och gick upp för dem och åkte sedan ner från dem med bodyboards. Det är riktigt roligt att göra det och snabbt går det! Katrine trillade av sin bräda och blev såå sandig!
Vi åkte därefter upp till Cape Reinga, nordligaste delen av Nya Zeeland.
På vägen hem stannade vi i Nga Wha. Detta är hotpools, och de är helt naturliga. Pölarna är olika varma och det är som att sitta i en spapool fast vattnet är inte filtrerat och kommer från marken och är uppvärmt av aktiviteten i jorden. Det luktar skit där men man känner sig så avslappnad efteråt! (Det luktar inte värre än Rotorua.)
Vi kom hem senare på söndagskvällen och vi alla var trötta efter en lång dag.
Idag (måndag), gick vi ner till stan och jag visade dem runt i Whangarei. Clair körde oss sedan till Whangarei falls och därefter upp till Parihaka och visade dem utsikten över Whangarei.
Min värdmamma, Clair, har också uppskattat denna helg. Hon har inte varit på dessa ställ på flera år och mina kompisar är så snälla och pratar gärna med henne så vi var en grupp tillsammans. Inte jag och mina kompisar och sen Clair för sig själv, nejnej så gör inte vi tjejer.

Detta var bästa helgen på länge och det är alltid så roligt att träffa dem och kunna vara sig själv. Det är så skönt att kunna skratta från hjärtat – det är så skönt att träffa sina bästakompisar!

Ha de gött! 

Likes

Comments

Hey!
Det var en lugn helg denna helg. Skulle egentligen till Auckland på lördagen på middag med de nya Rotary utbytesstudenterna men det blev inte av pga Lusi… stormen. Det var himla mycket snack om denna storm som skulle komma i helgen. Det började på fredag kvällen med mycket regn och vind och hela lördagen var det riktigt skit väder. Det regnade och blåste något enormt och väldigt dimmigt och såklart ganska varmt – 20 grader.
Slutade med att min värdfamilj och jag åkte till deras sommarhus, 30 min från stan för att titta till deras hus. Vi fick ta ner och flytta runt på lite saker så de inte skulle blåsa iväg. Vi åt middag på vår favorit restaurang, indisk mat. Sedan tittade vi på bio (kommer dock inte ihop namnet men det var om ett flygplan och där fanns en bomb etc.), min kommentar i slutet av filmen till mina värdföräldrar var: ”I think I will stay in New Zealand…”
Det roligaste hände dock på bion. Min familj och jag sitter där och pratar lite, två tjejer kommer in sätter sig bakom oss och de pratar SVENSKA! Jag börjar såklart prata med dem och de var på Nya Zeeland och jobbade lite, två tjejer från Stockholm. Hel konstigt att detta ens hände, hade helt andra planer för denna dag och slutar med att jag går på bio och träffar två stockholmare! Haha, livet förvånar en alltid. Det roliga är när man träffar svenskar här, här i sitt nya hem, frågar jag alltid spontant ”är du/ni från sverige?” fast man vet att de är från Sverige med tanke på att de pratar svenska haha. Och det kändes ännu konstigare att stöta på två svenskar i Whangarei för detta är mitt hem nu.
I söndags gick jag och Clair på en 2 timmars promenad, vi gick upp för Parihaka, berget som är 2 min från vårt hus. Alltid fin utsikt där uppe! Dock som skåning är jag ju inte van vid alla dessa berg, alltid lika jobbigt att gå så brant uppför haha…

En rolig sak som hände i skolan i veckan var att en tjej i år 11 kom till vår klass och fick sitta med oss under vår lektion med fick göra sitt eget arbete. Jag undrade ju vad hon gjorde där, då visade det sig att om man inte uppför sig under lektionen blir man skickad till en annan klass – någon klass där eleverna är äldre och där får sitta och skämmas. Tycker det är en riktigt smart idé, dock har de helt andra regler i skolan här än hemma. Hemma skulle det inte funkat det är mycket striktare i skolan här när det kommer till att vara i skolan. Om du har uniform så måste du vara på skolans område under hela dagen och man har ju sina 1h lektioner samtidigt. Om man har skoluniform och någon ser dig utanför skolan är det många som ringer till skolan, eller säger till dem att gå tillbaka till skolan och de blir lätt skickade till rektorn pga. detta.

Likes

Comments