Header

Halloj!

Nu har jag tänkt att jag ska delta i en tävling för att utveckla min blogg samt nå ut mer till er läsare! Har fått otroligt fin kritik från många utav er och det värmer så mycket! Tack till alla er som tar tid och läser !


Denna utmaning kommer att gå ut på att jag under varje dag i 30 dagar ska göra ett blogginlägg. Så jag har nu gjort et litet frågeformulär angående detta, gå jättegärna in och önska vad ni vill att jag skriver mer om, eller om ni har några egna förslag och idéer!

Kramar Iza

länken har ni här : https://goo.gl/forms/PPrVGv2YUBQUJlpm2

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej allesammans!

Som det flesta redan vet så älskar jag avokados, verkligen älskar!

Avokadon innehåller massa mineraler och vitaminer, samt håller din kropp i balans. Det finns massa att läsa om avokadon men istället för att rabbla upp massa så sammanfattar jag det för er: Det är supergott! Man kan göra så mycket med den så jag tänkte nu dela med mig om ett supergott recept som jag gjorde nu i helgen: guacamole.


Jag använde mig utav avokadoboken, en bok fylld med massa olika recept som rör avokadon. Finns att köpa på lagerhaus!

Ett tips på hur ni hittar den perfekta mogna avokadon! Känn på toppen av frukten, är den stenhård eller mjuk? För att hitta den bästa så ska den vara lagom mjuk!

Jag utgick från ett guacamole recept som jag hittade i boken på sida 24. Dock så valde jag att göra om receptet lite då jag ej ville ha chili i min men det kan man helt själv välja! Så för att göra denna goda dipp så behöver ni följande:

- en halv rödlök

- en tomat

- chips

- en lime

- en vitlöksklyfta

- koriander

- och såklart huvudingrediensen , 2 st avokados


Börja med att skära upp avokadon och gräv ut innehållet. Mosa frukten i en skål med hjälp utav en gaffel.


Skär sedan upp limen och pressa ur all saft i den mosade avokadon.

Sen kan du börja skära upp tomaterna, rödlöken samt vitlöken. Dessa ska sedan mortlas i en mortel. Skär löken i tärningar ! Jag själv skar dom ganska stort från början men valde sen att skära ner dom lite till, så det är något man får bestämma själv.

Sen är det bara till att blanda ihop allt och tillsätta lite peppar och salt. Glöm inte att även tillsätta koriandern! Om man även vill ha den lite mer spicy så kan man tillsätta chili i.

Hoppas detta kanske var lite god inspiration, jag själv åt det som kvällssnacks och Mmmmm va gott! Tar inte lång tid alls och om ni även skulle vilja spara lite i kylen så kan ni spara kärnan i avokadon och lägga i dippen. Då behåller den färgen lite längre och blir inte grå och dålig lika snabbt.


Kram Iza

Likes

Comments

Vi alla har nog upplevt det nån gång, mer eller mindre. Den där känslan av oro och rädsla. Det kanske tillomed trycker till i bröstet och hela magen gör ont. Att den snabbt växer och blir starkare är väldigt vanligt och kanske blir det för mycket?

Ibland får jag så mycket ångest att jag tror att jag ska dö. Allt oroar mig och stressar mig. Jag ska vara där där och där. Jag får inte glömma detta eller det där. Vissa har det svårare att hantera när ångest kommer och ibland kan det övergå till panikångest. Då tror kroppen att den kommer att dö men egentligen så är det helt ofarligt. Jag vet många gånger där jag haft så grov ångest att jag knappt kan andas. Det känns som om pulsen bara blir högre och högre och snart exploderar jag. Jag kan börja gå i cirklar och flåsa och kippa efter luft. Jag börjar gråta och kanske tillomed skriker av paniken som slår mig. 

Ångest är reaktioner som händer i vårat nervsystem och det är inte något man kan styra själv över. Vissa lär sig att hantera sin ångest och kanske tillomed hittar knep för att undvika den. Men vissa har det mer kämpigt och kanske tillomed tar medicin för det. Jag själv tar medicin för min ångest. Jag har för mycket ångest för att kunna hantera den själv och det slutar ofta med panikattacker.

Att leva med ångest är tufft. Småsaker som ofta är lätta för andra kan vara svårare för oss som har ångest. Jag kan få ångest över att behöva fråga någon om hjälp, om att behöva tränga mig före i kön för att komma ut, av att kliva av och på bussen. Många saker som är så självklara och lätta för andra kan ibland vara så extremt jobbigt.

Ångest kan komma pga en anledning men den kan också komma utan en anledning ibland. Ibland får jag själv ångest utan att ens själv veta varför.

Min ångest påverkar även min sömn väldigt mycket. Ett tag i mitt liv när jag hade så mycket planerat och var så stressad, så fick jag sån ångest när jag skulle sova. Jag tänkte att om jag slappnar av nu och inte tänker på allt som jag måste tänka på, då dör jag.

Jag har lätt för att gråta, lätt för att bli ledsen och irriterad. Ångesten håller mig vaken om nätterna och ofta förekommer det mardrömmar. Ångesten kan även kännas så jobbig för vissa så att man får ångest utav att tänka på att man kan få ångest igen ( visst låter de invecklat? ). Detta brukar kallas för förväntansångest och den har jag mycket utav.

Nu har jag skrivit mycket om vad ångest är och om mina egna erfarenheter inom området. Men frågan är då, vad man kan göra åt det?

Här kommer lite tips:

- Gör det som är viktigt för dig även om du har ångest. Det är viktigt att man lär sig att hantera sin ångest

- om du känner att ångesten står på dörren, sätt dig ner, drick lite vatten. Försök att slappna av och ta det lite lugnt

- försök själv att beskriva dina tankar som du har i kroppen. Tillåt allt och prata om det som känns jobbigt så att du själv kanske kan förstå att de kanske inte är så farligt som du tror

och den sista punkten som jag även vill lägga lite mer tyngd på. Prata med någon om det! Prata med någon som du känner dig trygg med. Diskutera om det där som könns lite jobbigt då och då och kom ihåg att du inte är ensam. Alla kan få ångest och vi alla har nån gång upplevt någon form utav ångest. Pröva att skriva ner dina tankar om det känns jobbigt att prata högt. Dela med dig och få med folk som känner likadant. Man ska inte behöva känna att ingen vill lyssna eller att ingen kan hjälpa en. Vi som har ångest måste bryta tystnaden så att vi kan få andra att förstå. Det är inte lätt för någon utomstående som själv inte har ångest att förstå någon som har det. Så va tålmodig och försök att förklara så gott som det går hur det känns. Jag själv pratar mycket med min pojkvän om min ångest. Det hjälper mig att känns mig mindre ensam och jag kan undvika min ångest oftare genom att prata om den. Ni får jättegärna maila mig och dela med er om era tankar!


Känner ni nån gång att ni kanske vill prata med någon, så tveka inte på att höra av er! ni man nå mig på den här mailen: bella.larsson99@gmail.com

Ta hand om er! puss o kram Iza


Likes

Comments


God morgon på er! Idag tänkte jag bjuda på ett härligt recept, passionsfruktcheesecake!!! så himla gott och det var även detta som jag gjorde på nyår!

Ni behöver följande:

:

15 st digestivekex

75 g smör eller margarin

:

4 st gelatinblad

2 st ägg

400 g Philadelphiaost

2 dl crème fraiche

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 st citron, både rivet skal och saft

GLASYR:

1 st gelatinblad

1 msk socker

4 msk vatten

4 st passionsfrukter

Gö såhär:

Likes

Comments

Ångest, skärsår, skrik, stress och oro. Dessa är ord som förknippas med psykisk ohälsa. Men vad betyder det egentligen och vad kan vi göra åt det?

Jag vet redan nu vad ni tänker när ni läser rubriken, å nej inte ytterligare deprimerande text utav någon som mår dåligt. Men tänk såhär, psykisk ohälsa finns överallt omkring oss och det blir allt mer vanligt i dagens samhälle, varför ska vi mörklägga det? Varför ska vi vara tysta?

Vi alla drabbas kanske då och då utav magsjuka eller en förkylning. När en person mår dåligt så sker det ungefär samma sak fast det rör känslor och tankar istället. Det finns många olika sorters psykisk ohälsa och detta beror på att vi alla är olika. Vissa är mer sårbara än andra, visa har det jobbigt med att hantera stress, oror, ångest eller sorg. Exempel på psykiska sjukdomar är schizofreni, depression, bipolär sjukdom, tvångssyndrom, autism mm.

Psykisk ohälsa är otroligt vanligt i dagen samhälle, speciellt bland unga. Det har förbättras genom åren vilket är superbra! Men den har tyvärr ökat vid den yngre generationen. Unga mellan 16-24 år är dom som drabbas mest, och då är det både tjejer och killar. Det blir allt fler unga som skickas till sjukhus för bl.a. depression eller ångest. Även många som åker in pga. alkoholförgiftning. Ibland går det tyvärr så långt att det leder till den sista vägen ut, att begå självmord. Enligt statistik så är det tre gånger så vanligt bland tjejer som killar, och då syftar jag på självmordsförsök och inte på dom som tyvärr faktiskt lyckas.

Psykisk ohälsa är en sjukdom och vi ska inte vara rädda för att prata om det. Ju mer vi pratar om det desto mer kan vi känna att vi inte är ensamma om det. Det är så tabubelagt att berätta om hur man egentligen mår, varför ska det vara så? Om man mår dåligt så ska man prata om det och försöka nå ut till någon för hjälp. Kropp och psyke hör ihop, vet ni någon som kanske fått problem med något kroppsligt så kan det i det flesta fallen leda till att man får depression. Begreppet depression går också ofta i hand i hand med ångest. Ni kanske vet vad jag pratar om? Den där förbannande ångesten…

Jag själv har en psykisk ohälsa. Jag är deprimerad och får ovanligt mycket ångest över vad som i vanliga fall brukade glädja mig. När det man älskar att göra inte längre blir roligt eller den man älskar att vara med inte längre är intressant, då gör det ont. Dagarna pendlas mellan glada miner och gråt. Vissa dagar älskar jag livet och gör allt jag kan för att leva det så fullt ut som möjligt. Men vissa dagar är tankarna så mörka att jag inte vet vart jag ska ta iväg mig. Det känns som om jag ska vara överallt men jag vill inte vara någonstans. Tanken på att vistas utanför huset är skrämmande och att faktiskt kontakta någon känns bara dumt. Den ökande trenden är att ungdomar väljer att begå självmord istället för att söka hjälp hos psykiatrin.

Tolka mig inte heller fel när jag just säger att jag själv är deprimerad och har ångest. Det många tar snabba slutsatser är att om man är deprimerad så kan man varken skrattar eller le. Detta stämmer inte, jag kan må så sjukt bra i en längre period, men då och då så kryper sig mörkret på och ibland blir det för mycket för en att skjuta undan och det smäller till.

Våga prata om er psykiska ohälsa och våga att dela med er. Det finns projekt som Aldrigensam som sprider kunskap och bryter tystnaden kring psykisk ohälsa bland vuxna. Projekt som detta hjälper oss att bryta tystnaden.

Kom ihåg, vi är inte ensamma för vi har varandra, everybody.

kram Iza

Likes

Comments

Även idag blir det lite bilder på mat som jag lagat under veckans gång. Jag älskar färg , så när jag lagar mat så tänker jag ofta på färg, t.ex att de kanske saknas något grönt eller rött. På de viset blir det olika ingredienser varje gång nästan :) superkul att experimentera så !

På första bilden har vi kyckling med rostade solroskärnor och lite blandade grönsaker. På andra bilden är de blandade grönsaker där med men köttbullar i fokus. Sen har vi lite färsk pressad juice som perfekt start på morgonen

Hoppas ni haft en bra dag, kram Iza

Likes

Comments

Tänkte tipsa om en supercool resturang som ligger på Linnégatan ! Super god sushi samt stark och kryddig mat. Stället är jättelitet och sticker verkligen ut med dess inredning. Har tagit lite bilder från deras hemsida som jag tänkte länka ( http://spicesushi.com), bilderna längst ner är på maten som jag och min pappa åt för några dager sedan. Supergott!

Likes

Comments

Istället för att en äldre ska behöva sitta ensam i varsin lägenhet och längta efter gemenskap så finns det en förening som vill förhindra detta, äldrekontakt. En gång i månaden så träffas en liten grupp med äldre samt volontärer på äldrekontakt och fikar ihop. Det är volontärerna som bjuder på fika medans andra ledsagar de äldre gästerna med deras behov. Det fixas skjuts åt så många som det går och detta ger dom äldre en chans att träffa nya vänner.

Jag själv har gått med i detta och är nu en volontär och har i uppdrag att vara gruppledare.

En gruppledare är den som koordinerar dom äldre och volontärerna. Jag ser till att fikaträffarna sker som planerat varje månad och är den som huvudsakligen är kontaktperson inom gruppen. Kontakt som regelbundet finns där för volontärerna och de äldre gästerna, även den som planerar fikaträffarna varje vår och höst. Detta arbete tar ca 3-4 h varje månad och är ett arbete som man kan sköta hemifrån. Sen kan såklart mer tid läggas utifrån hur mycket tid man vill lägga ner på det.

Det finns 3 typer av volontärer i detta och det är fikavärd, chaufför och då gruppledare.

Chauffören skjutsar det äldre gästerna och fikar ihop med gruppen. Som chaufför hjälper man till att skjutsa 2-3 äldre gäster så att dom kan delta på fikaträffen. Du erbjuder en stödjande arm och en liten pratstund på vägen dit och fikar tillsammans hemma hos fikavärden. Det finns t.ex. äldre i vår grupper som ibland kan ha svårigheter att ta sig ut på egen hand och därför erbjuder chauffören en trygghet som gör att dom kan ta sig till en fikaträff utan att behöva oroa sig.

Fikavärden bjuder våra äldre gäster på fika i sitt egna hem. Ett varmt välkomnade och en enkel eftermiddagsfika på ca 2 h. Träffarna hålls på datum som passar fikavärden men är alltid varje söndag en gång i månaden. Fikavärden bestämmer själv vad dom vill bjuda på och som fikavärd är din insats att bjuda samma grupp äldre på 2 stycken fikaträffar under ett år.

Uppmuntra gärna fler till att delta då detta är en otroligt fin sak för dom äldre och det är även dom vi bör lägga mycket fokus på. Det är dom äldre som har hjälpt oss till att bli den vi är idag och det är dom vi bör satsa lite mer på enligt mig, i samhället.

Denna förening finns både i Göteborg samt Stockholm, och obs att volontär innebär att man gör något frivilligt och får ej betalt. Att vara volontär innebär att man är en person som bjuder sina tjänster frivilligt , och utan att kräva någon betalning för det. Det finns många typer utav frivilliga organisationer som man kan vara volontär i, t.ex. så är Röda Korset en volontär grupp där frivillig hjälper till att hjälpa andra. Man kan vara både volontär i Sverige samt utomlands. Vi i Sverige kallar ofta volontärer för frivilliga, ideella eller aktiva medlemmar, kanske är du den nästa medlemmen?

Va med och sträck ut en hand för dom som har det lite extra jobbigt

Kram Iza

Likes

Comments

Min morgon startas med lite frukost på espresso house och sen blir det jobb för min del. Jag satt även nu under morgonen och funderade lite på bussen om vad jag vill göra med min blogg. Min tanke från början var att berätta lite om min vardag då jag ofta håller på med lite allt möjligt. Men nu under tidens gång så blir jag mer sugen på att göra något med ett större syfte. Jag skulle vilja dela med mig om tankar och frågor kring saker som jag tycker är viktigt. Jag fick väldigt mycket positiv kritik på mitt inlägg om min tatuering och det gör mig så glad! Era ord berikar mina dagar, verkligen :)

Jag känner mig ofta lite stressad om allt som rör livet. Så istället för att berätta och uppdatera ofta om mina dagar så tänkte jag att jag lägger upp lite mer inlägg om saker som jag brinner för, eller saker som jag skulle vilja framhäva. Jag tycker det är viktigt att vi som har en chans att säga vad vi tycker ska göra det, speciellt även om vi kan prata för andra och inspirera. Mitt största syfte med denna blogg är också att inspirera. För att inspektera betyder mycket, och för att det ger så mycket till andra. Jag själv blir inspirerad varje dag av saker som jag ser eller hör omkring mig. Så jag tänker att om jag gör det jag vill och inspirerar andra, så har jag uppnått mitt mål och kan själv känna mig stolt och glad.


Så nu framöver kommer det komma blandade inlägg om saker som jag skulle vilja diskutera samt mycket bilder från min vardag och kanske en liten överraskning här och där.

Jag hoppas att ni hade en trevlig nyår och med detta så önskar jag er alla ett gott nytt år och trevligt fortsättning

Pus och kram Iza


Likes

Comments