​I dag gick basketen väldig bra. Det var inte så många med idag och Sarah var tyvärr sjuk så fick tyvärr köra utan henne idag. Sedan var det så att jag hade lite inspelning under träningen idag då jag (Emelie) i fokus och synd att inte Sarah var med.

Sedan vill jag passa på att dela med er ett repotage som jag, Sarah och en till var med på som vi blev intervjuade i. Dem visade även från det vi tränade och vi hoppas på att ni kommer att gilla det.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-lever-inte-upp-till-funktionsnedsattas-ratt-till-idrottsutovning?cmpid=del:pd:ny:20160906:sverige-lever-inte-upp-till-funktionsnedsattas-ratt-till-idrottsutovning:nyh

​Kramar
Emelie och Sarah

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

För er som inte är så insatt i rullstolsbasket eller stå basketen här kommer lite regler speciellt för rullstolsbasketen.

Historia:

I Sverige har rullstolsbasket spelats sedan, 1956 och rullstolsbasket har varit med i Svenska handikappsförbundet fram till 1994. Från det året har rullstolsbasketen varit med i svenska basketbollsförbundet. Under 60-talet fanns det 4 herrlag och 1 damlag i Sverige, medans idag finns det 5 lag sammanlagt som är blandade. 1970 togs det första landslaget ut till olympiska spelen till året 1972 där Sverige kom på en sjätte plats.

Rullstolsbasketen tillhör en av världen snabbaste lagsporter för funktionshindrade. Alla är välkomna ovasätt om du har ett funktionshinder eller inte. Just nu finns det inget direkt damlandslag i Sverige. I dag finns det 5 lag i Sverige som har rullstolsbasket som spelar i SM-ligan som är just för rullstolsbasket, Dem lagen är blandade.

Regler:

Rullstolsbasketen har nästan samma regler som i stå basketen. Det som skiljer är hur man hanterar basketstolen och stolen utrustning. Sedan klassificerar spelarna i poäng från 1 till 4,5 det beror på vad du har för funktionshinder eller icke funktionshinder.
Ett landslag får ha minst 14 poäng sammanlagt på planen, medan under SM-spelen får varje lag ha minst 15 poäng. Sedan ska jag väl tillägga att korgen sitter på exakt samma höjd som i stå basketen. Rullstolsbasketen.

Om vi har missat något eller om ni funderar över något är det bara att fråga, så svarar vi så bra vi kan. Vi får önska er en riktigt trevlig dag där ute.

Kramar// Emelie och Sarah


Likes

Comments

Dagens träning gick hur bra som helst. Vi är nästan redo för i morgon. Nu är det bara att ladda om så att man orkar med i morgon.

Kramar//  Emelie och Sarah

Likes

Comments

I dag blir det äntligen rullstolsbasket träning. Det är bara att köra på så gott vi kan, men det kan bli väldigt mycket skratt från våran sida. Vi får hoppas på det bästa och att det kommer gå grymt bra.

Vi vet vilka potential vi har att komma riktigt långt inom sporten. Vi tar en träning i taget och fokusera på först på kvällens träning.

We can do this!
Kramar// Sarah och Emelie

Likes

Comments

Just i detta inlägg kommer handla om hur jag och min bästa vän började med rullstolsbasket. Jag kommer skriva detta inlägg också. När jag kommer till min vän så är det hennes egna ord fast det är jag som har skriv det.

Emelie (Jag som skriver):

Jag började med rullstolsbasket för över 6 år sedan. Jag hade varit på habiliteringen i Liljeholmen, Då min sjukgymnast nämnde rullstolsbasket. Jag var väldigt skeptisk i början och inte ville testa det i början.

Det var väldigt nervös i början när jag var på min första träning. Det som var rätt pinsamt då var att 2 hissen upp till hallen var sönder och jag behövde ta trapporna upp med rullstolen. Det var då jag träffade lagets tränare R som hjälpte mig upp med rullstolen. Jag skulle bara titta men han fick mig att bara stutsa med en boll trots attjag var väldigt boll rädd.

Sedan den kvällen har jag hunnit med att upp och ner gångar. Till att vilja sluta helt, men nu tränar jag upp till 7 1/2 timme i veckan och är med i A-laget. Vilket har varit drömmen. Helt och hållet är jag inte riktigt med.

Rullstolsbasket har betytt mycket för mig, dem här 6 åren. Jag har fått starkare självförtroende och mår oftast bra där. Nu vill jag verkligen inte sluta.

Sarah:

Jag har tränat rullstolsbasket i cirka 10 år, och om jag inte minns fel började jag träna rullstolsbasket via skolan, när jag gick i högstadiet. Jag har spelat i A-laget tidigare och vill tillbaka dit igen och målet är inom 1-2 år.

Jag mår väldigt bra när jag är ute på plan. Då känner jag att jag kan andas och vara mig själv, utan att jag känner mig allmänt i vägen eller osynlig. Jag är väldigt tystlåten och blyg i allmänhet, så det är kul att träffa nya människor via basketen. Jag mår som bäst på planen.

Detta var lite grann om hur vi började. Vi hoppas på en bra träning i morgon. Sedan får vi hoppas på att ni får en trevlig kväll.

Kramar// Emelie och Sarah

Likes

Comments

Jag kan börja med att skriva att just nu har jag 2 bloggar på denna sida. Ena är om min vardag och träningen. Sedan fick jag förslaget att göra en träningsblogg om rullstolsbasket om min väg att till paralymics (stavning?!) vilket jag nu har gjort. Jag ska även försöka skriva om min kost i denna blogg också. Detta blir lite grann som min resa genom rullstolsbasketen.

Jag i mitt nästa inlägg kommer jag skriva lite hur allt började hade jag tänkt för min del med rullstolsbasketen. Jag kommer att skriva lite åt gången så fram tills i dag. Jag hoppas att ni kommer att tycka att denna blogg är intressant. Ni kan även gå in på min andra blogg och läsa också nouw.com/mylifeandmyhistory. Fast tycker ni att denna blogg är intressantare än min andra blogg så får ni gärna säga till eller bara följa denna blogg i stället. 

Jag kommer att driva denna med en väldigt bra vän till mig. I bland kan det vara så att det är jag som skriver, ibland så kanske det är hon som skriver eller båda två.

Nu måste jag tyvärr avsluta detta inlägg har lite att göra innan middagen.
Ha det bäst
Kramar
E

Likes

Comments