Det är så skönt! Väggarna är nu helt målade och vi har kunnat möblera matrummet. Det känns så härligt att äntligen kunna använda det och att det nu är ett rum som känns trevligt att vara i.

Nu är där enbart lite småfix kvar så som att sätta lite lister, fixa runt fönstret och att elektrikern ska dra lite el. Det kommer bli hur bra som helst!

Just nu stör jag mig inte på att där inte finns lister, eller att det inte är så snyggt runt fönstret. Jag är bara så nöjd över att det nu är ett rum som går att använda och som känns trevligt att vara i! Det är det viktigaste för mig!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu för några dagar sedan så började jag kvista matrummet och nu i dagarna ska jag måla det sista lagret av vitt. Vi börjar med att kvista just eftersom att trät gärna börjar blöda. Och vi vill inte att det ska blöda igenom färgen. Dels blir det inte väldigt snyggt, men det blir även väldigt klistrigt om man skulle råka röra det och det vill vi gärna undvika.

Varje rum har kvistats och där efter målats med tre lager vit färg. Sista lagret har vi hela tiden målat med pensel för at vi vill få synliga strykningar. Vi tycker det är fint och ger väggarna lite liv.

Likes

Comments

En stor fördel med att alla rör mm var dåliga i huset och det behövde läggas nya, var att vi inte tvånget behövde ha vissa saker på samma ställe som dem var när vi köpte huset. Exempelvis köket. Det köket vi har idag är i ett helt annat rum än vad köket varit i innan. Vi valde helt enkelt att flytta på det eftersom att vi kunde. Vi behövde ju ändå fixa allt på nytt och kunde inte spara någonting från det kök som varit.

Såhär såg det gamla köket ut.

Dock fanns det även saker som var ganska jobbiga med att flytta köket till ett annat rum. Och det var helt enkelt hur köket skulle se ut. Vi hade ju nu ingenting att gå efter.

Från början så tänkte vi ha köket i originalrummet eller vad vi nu ska kalla det. Men det kändes inte rätt. Vi fick inte till det helt enkelt. Och det var så tanken kring att flytta köket startade. Nu är vi hel-nöjda. Att vi flyttade köket var bra på flera vis.

Bland annat att:
- Köket blev större
- Vi fick plats med ett stort pantry (skafferi)
- Vi behövde inte bygga igen några fönster förutom ett som blev en dörr med ett fönster i

Tänkte göra ett inlägg om köket en dag. Men det är inte helt färdigt ännu. Eller ska jag kanske göra ett på hur det ser ut nu och ett senare när det är helt färdigt? Vad tycker du?

Likes

Comments

Alla väggar i huset har eller ska vara klädda i spont. (inte hela ovanvåningen är färdig ännu)

Anledningen till att vi valt att klä alla väggar i spont är för att vi har ett lertegelhus. Lertegelhus måste andas för att det inte ska bli mögligt eller skadas på något annat vis. Eftersom att träd är ett levande material så andas det och kan då också andas med huset och på så vis skadas inte huset.

Och det är ju helt klart en väldigt bra bonus att det är supersnyggt med vitmålad spont. Det tycker vi i alla fall.

Alla rum på nedervåningen har stående spont förutom hallen. Där bröt vi av och valde att istället ha liggande. Och alla rum där uppe ska även dem ha liggande spont. Så helt lika är det ändå inte.

​Här syns hur väggarna ser ut både innan och efter vi målat dem.

Likes

Comments

När vi först köpte huset så fanns där ingenting av funktion. Där fanns ingen el. Mängder av konstigt kopplade kablar men absolut ingenting som gick att använda. Inte heller fanns där något vatten. Vattnet var avstängt sedan tidigare då det någonstans antagligen blivit ett läckage. (antagligen det som hade att göra med varför golvet blivit upprivet av förra ägaren) Därför fanns där inte heller någon fungerande toalett.

Alla rör var rostiga och elen var som sagt ingenting vi ville använda. Så det första vi egentligen fick göra innan vi gjorde någonting annat var att få dit en elektriker som kunde ordna med ett eluttag. Detta eluttag klarade vi oss sedan mycket länge på.

Det som idag är vår tvättstuga var då ingenting, men hade tidigare varit en hall. Golvet över denn lilla källare som finns var totalt uppbrutet och där fanns bara ett hål rakt ner. Det som hade varit toaletten var inte vackert det heller och det rummet var svårt att få grepp om. Just toaletten har vi funderat oändligt många gånger över och ett tag funderade vi till och med på att ta ett helt annat rum och göra det till en toalett just eftersom att vi inte riktigt fick grepp om hur stor toaletten skulle bli.

När vi var där på visningen så hade dem spikat för så att ingen skulle trilla ner i källaren. Där fanns även mycket skräp kvar som vi senare fick flytta ut.

Detta var hålet rakt ner i källaren. Där finns idag golv och ett hål ner till källaren finns i en garderob. (jag kommer visa detta vid senare tillfälle) Så detta är alltså nu vår tvättstuga.

Tidigare så hade huset (vad vi fått berättat för oss) varit någon form av bageri. Där hade tydligen stått ugnar i de olika rummen och därav såg elen väldigt konstig ut.

Här ser vi rakt in i den gamla toaletten. Detta skulle sedan bli uppdelat så att dörren längs till höger är en dörr in till en garderob. Den andra dörren har byggts för och istället finns där en dörr på motsatt sida.

Här ser vi igen en bild in i garderoben och toaletten. Hålet ner till källaren finns i garderoben och där hålet slutar går en vägg upp och den andra delen är toaletten.

Likes

Comments

Golv var någonting som vi tittade väldigt mycket på, och som vi även funderade mycket över. Vilken färg skulle det vara? Skulle vi ha samma golv uppe och nere och likadant i alla rum? Vi kom överens om att vi skulle ha likadant golv både uppe och nere. Och vad gäller färg så tog vi en mörkare brun. Det är enbart toaletten och tvättstugan som ej har detta golv.

Så vi började att lägga golv på nedervåningen. (vi har ej lagt golv på ovanvåningen ännu)

Jag har aldrig lagt golv tidigare och det hade inte Danne heller så även detta var en första för oss. Redan på första raden började det att kännas jobbigt. Det gick inte riktigt som vi ville. Trotts det att vi slipat betonggolvet så fanns där nivåskillnader. Detta är absolut ingetning vi stör oss på utan snarare någonting som ger lite charm. (tycker jag) Men det gjorde att det blev aningen svårare att lägga golvet. Vid flertalet tillfällen så hände det att flera rader som vi lagt hoppade ur sitt spår och det var bara till att börja om igen. Jag var frustrerad! Danne också men han fick mig at fortsätta kämpa och långt om länge så gick det.

Vi var uppe långt in på natten när vi skulle lägga golv i det rum som skulle bli tv-rum och kök, men även hallen la vi golv i samma kväll/natt.

Och dagen efter så gick vi på att lägga golv i andra halvan av huset. Dessa golv var dock väldigt mycket jämnare (inget betongunderlag) och det gick betydligt enklare både på grund utav detta men också av anledning att vi nu fått lite häng på hur vi skulle göra.

Den natten stannade vi uppe länge även då! Vi var så fruktansvärt trötta och slitna men ville bara bli färdiga! Vi la golv på hela nedervåningen på bara två dagar. Två dagar! Detta är någonting som jag är fantastiskt stolt över. Resultatet blev inte felfritt, men absolut dugligt och jag är MYCKET nöjd!

Likes

Comments

Golvet i ena halvan av huset är nog det som vi egentligen arbetat mest med. (två rum och en hall) När vi köpte huset så fanns där enbart jord. Tydligen hade där varit någon form av vattenskada ( möjligtvis annan skada) så förra ägaren hade rivit bort det golv som en gång varit där. Så första steget var att röja undan allt som fanns i vägen och där efter försöka få ytan så jämn som möjligt.

När väl allt skit var borta så tänkte vi börja gjuta. Vår första tanke var att gjuta det hela själva, så vi började också göra det.

Dock tog detta fruktansvärt lång tid. Vi fick gjuta i sektioner då vi blandade allt för hand. Det gick alldeles utmärkt det var egentligen inte det som var problemet. Problemet var att det tog väldigt mycket tid och var mycket slitsamt. Framförallt för gubben som tyvärr har väldigt ont i ryggen. Därför valde vi istället att ta kontakt med en betongfirma.

Det var betydligt enklare att låta betongbilen sticka in slangen genom rutan och pump ut betong, än att stå där själva och kämpa. Känslan i kroppen när de båda rummen snabbt och smidigt fylldes var alldeles underbart. Det kändes äntligen som om någonting faktiskt hände.

Så nu var det till att låta det hela torka. (eller bränna som det heter)

Skillnaden från det dammiga jordgolvet och betongen var helt sjuk. Nu kunde vi gå där på ett helt annat vis. Vi behövde inte längre hoppa över trösklar och snubbla in genom ytterdörren. Det kändes betydligt mycket bättre och att ha beställt betongbil var ett av de bästa besluten någonsin.

Så nu var det dags att slipa golvet. Detta är inte någonting som någon av oss gjort tidigare. Vi fick samla information kring vilken typ av maskin vi skulle använda och dessutom försöka förstå hur vi skulle använda den. De små knottrorna som fanns i golvet behövde slipas ner och där fanns även en del nivåskillnader som behövde ordnas till.

Vi hyrde en maskin och började. Danne som har ont i ryggen kunde inte ligga på golvet och slipa så det blev mitt jobb. Och det hade jag absolut ingenting emot. Men jag hade aldrig tidigare gjort detta. I sex timmar satt jag på golvet och gjorde cirkelrörelser med denna slip. Det rök ofantligt mycket! Jag hade skyddsglasögon på mig som immade igen få fort jag tog dem på mig, svetten rann och jag fick kämpa för att "hålla andan" så länge som möjligt och samtidigt försöka att inte slipa mig själv i foten som jag hade som stöd framför mig.

Så fort slipen slogs igång så dammade det så mycket att det inte gick att se någonting. Och munskyddet som jag hade på mig kluggade igen. Det kvittar nog hur bra munskydd jag haft på mig. Dammet letade sig in och då och då så fick jag gå ut för att lyckas andas lite och för att dammet skulle kunna lägga sig.

...

Tidigare under dagen hade brandbilen åkt förbi. Tydligen brann det i ett hus lite längre ner på vägen. Men släckningsarbetet gick bra och brandmännen åkte igen. Senare under dagen åkte dem förbi igen. Någon hade ringt dem och anmält att det brann. Problemet var bara att det brann inte igen! Dem hade direkt kollat huset som de tidigare varit och släckt men där brann det inte igen. Så dem fick gå längs med gatan för att försöka lokalisera "branden". Precis då börjar jag slipa igen och brandmännen börjar prata med Danne som går över vägen för att hämta vatten hos grannen.

Den som anmält en brand hade trott att det brann hos oss för att det rök så extremt mycket! Men det var ju bara damm! Brandmännen gick in och kollade bara för sakens skull och kunde sedan åka tryggt igen. Vi båda skrattade åt det hela men tyckte ändå det var bra att någon ringt. Tänk så hade det nu faktiskt brunnit!

Känslan när det var slipat och klart var HELT underbar! Jag har nog aldrig tidigare haft så ont i både lungor och kropp som jag hade då! Men det var helt klart värt det. Att dammsuga kändes då som en fröjd, allt det jobbiga kändes som bortblåst och lyckan var stor. Vi hade gjort detta själva, jag har legat där och slipat! SÅ STOLT!

Likes

Comments

Hej!

Det var väldigt länge sedan jag var här inne och skrev sist. Otroligt mycket har hänt! Nu bor vi i vårt hus! Och jag har idag stått och bakat bullar i vårt kök! En helt fantastisk känsla och någonting som för bara omkring tre månader sedan inte var möjligt. Tiden har gått väldigt fort och det har verkligen hänt mängder med saker. Jag tänkte börja dela med mig av dem här. Nu har jag ju faktiskt någonting att berätta, då vi redan har renoverat så mycket. Jag har lärt mig mängder av saker och kämpat i många timmar. Nu blir det till att kämpa i ännu fler, för än är det inte färdigt.

Är det någonting speciellt från renoveringen som ni vill veta så skriv gärna!

I annat fall så ska jag försöka berätta om allt vi gjort och visa med de mängder av bilder som vi tagit under tidens gång. Där finns bilder på det mesta. 

Likes

Comments

Vi har så otroligt mycket fina blommor på jobbet nu. Varje dag jag ser dem så börjar jag fantisera iväg i huvudet om vilka blommor jag vill att vi ska ha i trädgården sen. Oh som jag vill köpa blommor! En vacker trädgård är verkligen någonting jag vill ha sen. Det vill förmodligen Danne också men jag tror att jag längtar ganska mycket mer till trädgården än vad han gör. Haha.

Tänk att kunna gå ut i trädgården en tidig sommarmorgon och sätta sig i en härlig utemöbel, titta ut över blommorna och hästhagen framför med en kopp nybyggt kaffe i handen. En härlig tanke!

​Trädgården är inte så speciell nu... Den behöver rivas upp helt. Men det får bli en senare prioritet.

Likes

Comments

Just nu så väntar vi på att en snickare som vi pratat med ska höra av sig med en offert. I förra veckan ska han ha varit och mätt mm så nu snart borde han ha räknat ihop en offert. Och låter den bra, vilket den förmodligen kommer göra (om allt går som vi vill) så är det dags att beställa hem fönster. Fönstren kommer nämligen vara det första som snickaren ska arbeta med. Dem behöver bytas. Både på grund av att flera av dem är spruckna men också för att elräkningen inte ska bli så fruktansvärt dyr när värmen sätts igång.

När fönsterna är fixade så är det sedan dags för en hel del annat. Vi vill bland annat byta fasaden. Men viktigast av allt är att få ordning på toaletten och att bygga golv över vår lilla källare. Utan toalett kan vi inte bo där, så den är definitivt viktig.

Likes

Comments