Nobelbanketten är fortfarande i full gång och i skrivande stund så serveras gästerna efterrätten. Har följt SVT:s sändning sedan 16-tiden och vilken fantastisk afton vi fått tagit del av.

Under prisutdelningen i Konserthuset medverkade hela kungafamiljen.

Prinsessan Madeleine var dessvärre tvungen att lämna återbud till att medverka under kvällens bankett. Prinsessan lider av graviditetsrelaterade ryggproblem och då sittningen är flera timmar lång valde prinsessan att tacka nej.


Alla bilder är printade från SVT:s sändning via svtplay.se


Kronprinsessan Victoria valde en vacker ljusblå kreation designad av Jennifer Blom. Svensk design som Kronprinsessan valt att bära tidigare. Klänningen är gjord av 2500 handgjorda plisserade veck i olika former. Det fantastiska akvamarindiademet ser vi ofta Prinsessan Madeleine bära. Men i år var det storasyster Victorias tur att bära det.

Under 1960-talet bars det ofta av Hagasessorna Désirée, Christina och Margaretha.

Diademet kommer från början från Kungens farmor, den engelskfödda prinsessan Margaretha som fick diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Kungens mamma Prinsessan Sibylla använde det ofta och lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter Margaretha.

Så ikväll lånar Kronprinsessan diademet av sin faster som gladeligen lånar ut det till sina brorsdöttrar.

Tord Magnuson, Prinsessan Christina, Prinsessan Madeleine, Herr Chris O´Neill, Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip under prisutdelningen i Konserthuset.

Prinsessan Madeleine glimmade i det pampiga ametistdiademet. Diademet har en lång historia och var från början ett halsband som prydde Napoleons fru Joseohien. Halsbandet var tungt och otympligt att bära så Drottning Silvia lät halsbandet göras om till ett diadem och även ett armband, en brosch och ett par örhängen. Prinsessan Madeleine bar diademet vid banketten 2012.

Det glittrande klänningen kommer från Seraphine.

Drottning Silvia har ikväll valt en enkel minimalistisk kreation i starkt lila med en fantastisk siluett för drottningen som framhäver juvelerna och ordensbandet. Som pricken över i:et har drottningen valt att bära det pampiga Drottning Sofias diadem. En återkommande favorit hos drottningen då hon valt att bära det på hela 18 Nobelbanketter bland annat hennes allra första bankett år 1976.

Diademet kom till Sverige tillsammans med Drottning Sofia när hon gifte sig med arvprins Oscar II år 1857.

Här anländer Kronprinsessan till banketten tillsammans med en av årets nobelpristagare i fysik - Kip Thorne.

Kungen och drottningen gör entré!

Kungen tillsammans med sin bordsdam

Temat i Blå hallen är det arktiska landskapet och taket pryds av ett fantastiskt norrsken, på honnörsbordet ser vi blomdekorationer i vitt med upplysta isobilisker.

Så pampigt!

Prinsessan Sofia strålar ikväll! Känner ni igen diademet? Det är prinsessans privata diadem som kungaparet gav i gåva i samband med prinsbröllopet 2015. De gröna smaragderna som brukar pryda diademet har dagen till ära bytts ut mot pärlor som monterats på diademet och givit det ett helt nytt utseende.

Den puderrosa klänningen är designad av Ida Lanto en svensk designer som prinsessan uppskatta då hon burit hennes kreationer vid flera tillfällen.

​Prinsen ser ut att vara på bra humör och talar glatt med sin bordsdam.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hovet publicerade precis en ny bild på H.K.H. Prinsessan Sofia i samband med hennes födelsedag.

En tradition från kungahusets sida, då de återkommande väljer att publicera nya bilder på våra kungligheter i samband med att de fyller år. Något som uppskattas av oss alla och det är alltid kul att få ta del av nya bilder.

Denna gång är det Erika Gerdemark som fotograferat prinsessan.

Bilden finns att hämta i pressrummet på kungahuset.se.
Likes

Comments

Idag fyller H.K.H. Prinsessan Sofia 33 år. Födelsedagen får hon dock fira utan sin prins som befinner sig i Hong Kong. Men jag är övertygad om att prinsessan får en fin dag och firar den hemma på Villa Solbacken ute på Djurgården med sina söner.

På söndag får vi se Sofia igen då det är Nobeldagen och den tillhörande Nobelbanketten. En av årets höjdpunkter och som jag ser fram emot denna dag.

Hur kommer ni att följa och fira Nobeldagen?

Här hemma kommer jag att unna mig god mat, lite smått och gott och kanske lite glögg eller ett glas bubbel. Jag kommer att uppdatera Kungliga Magasinets sociala medier och givetvis även Royalistan.se.

Men det är på söndag det, idag fokuserar vi på Prinsessan Sofia.

Hipp hurra önskar vi prinsessan idag!

Foto Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Foto Erika Gerdemark, Kungahuset.se

Foto Mattias Edwall, Kungahuset.se

Foto Kungahuset.se

Likes

Comments

Hovet har nu publicerat de officiella bilderna från prins Gabriels dop. Fotograf är Erika Gerdemark och bilderna är tagna på Drottningholms slott i samband med dopet.

Prinsfamiljen

Prinsparet och prins Gabriel tillsammans med lillprinsens faddrar.

Från vänster: Carolina Phil, Thomas de Toledo Sommerlath, Sara Hellqvist, Oscar Kylberg och Prinsessan Madeleine.

Prinsfamiljen med prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist och prins Carl Philips föräldrar drottningen och kungen.

​Prins Gabriels mostrar och fastrar Lina Frejd, Sara Hellqvist, Prinsessan Madeleine och Kronprinsessan Victoria.

Likes

Comments

Vilken fantastisk dopceremoni vi fått tagit del av idag. Jag befann mig inne i Drottningholms slottskyrka som gäst under dopet och det var så stämningsfullt och fint. Ett vinterdop med adventskänsla och samtidigt kändes det likt när prins Alexander döptes att de satt sin egen prägel på dopet.

Kyrkan var utsmyckad med vackra blomarrangemang i form av amaryllis, anemon, cyklamen, silverek, gran, tall och ceder.

Prinsessan Sofia gjorde det historiska klädvalet och valde att döpa sin son i älvdalsdräkt med tillhörande hätta och väska.

Ett fint och vågat val som uppskattades av många!

Då jag inte har något avtal med någon bildbyrå och kungahuset inte publicerat några egna bilder från dopet kan jag tyvärr inte dela bilder här på bloggen nu. Kika gärna in på Kungliga Magasinets officiella Instagram eller Facebook. Där finns det flera bilder från dagen.

Till dess får jag bjuda på mina egna bilder från min dag. I kyrkan rådde det fotoförbud men jag tog några bilder före och efter dopet.

Hoppas att fredagen varit till belåtenhet och att ni fått följa dopet på bästa sätt. Jag tycker att vi alla ska unna oss något extra gott ikväll. För att fira prins Gabriels dop och det fina vinterdopet som vi fått följa idag.

Trevlig kväll önskar jag er!
Min underbara och fantastiska vän Sara Pettersson på salong NOVO hjälpte mig med mitt hår. Hon är så fin och snäll <3

Såhär såg jag ut i när jag var på väg till kyrkan!

Glada hejrop från min underbara vän och stöttepelare Emma Castman! Vad skulle jag göra utan mina vänner?

Bad några förbipasserande att ta en bild på mig framför slottet. Vilken fantastisk dag jag haft idag!

Här kan ni se när jag gjorde entré till Drottningholms slottskyrka i tv 4:s Malou efter tio:

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/det-här-är-klädkoden-för-gästerna-på-gabriels-dop-det-är-inte-stiligt-på-herrar-3946900

Likes

Comments

Dagen är här, det är dags för H.K.H. Prins Gabriel att döpas i Drottningholms slottskyrka. Jag ser så mycket fram emot att se hela prinsfamiljen samt övriga familjemedlemmar ur kungahuset.

Jag själv har fått den stora äran att delta vid dopgudstjänsten och kommer där med att befinna mig i kyrkan under ceremonin.

Följ med hela dagen på Instagram och framförallt på Kungliga Magasinets sociala medier så som Facebook och Instagram. Vår hovexpert och tillika chefredaktör Roger Lundgren kommer att kommentera dopet i SVT:s direktsändning som börjar vid 11:30. Så om du inte befinner dig i Stockholm och kan närvara vid kyrkan så är det fantastiskt att vi får ta del av dopet via sändningen.

Att dopen i Sverige är så pass offentliga som de är ska vi vara mycket glada och tacksamma för. Det är ingen självklarhet i andra länder men har kommit att bli så här.


Göran Alm, chef för Bernadottebiblioteket skriver om denna tradition på kungahusets hemsida:


"I Sverige har dop av kungliga barn i århundraden ansetts vara en statsceremoni medan dopet har en helt privat karaktär i andra monarkier. För svenskt vidkommande visar inte minst den magnifika silverdopfunten på detta. Denna ritades vid slutet av 1600-talet av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. och utfördes i Stockholm av den franske silversmeden J. F. Cousinet mellan åren 1696 och 1707.

Traditionen med faddrar är också mycket gammal. Vid hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782 ställdes förgyllda stolar i koret för de olika faddrarna. Faddrar som konungarna av Preussen och Danmark var inte personligen närvarande vid dopakten men deras stolar stod där och i dessa stolar placerades porträtt av dessa faddrar.

Av tradition är det alltid ärkebiskopen som förrättar kungliga dop".


Hovet offentliggjorde under gårdagen vilka prinsparet valt ut som faddrar till lillprinsen och det blev:

H.K.H. Prinsessan Madeleine
Fröken Sara Hellqvist
Herr Oscar Kylberg
Fröken Carolina Pihl
Mr Thomas de Toledo Sommerlath


Hoppas att du som läser detta har en fin fredag och får fira prinsdopet på allra bästa sätt.

Vi hörs vidare under dagen


Foto: Prins Carl Philip / kungahuset.se

Likes

Comments

Snart är det dags, prinsdopet äger rum i Drottningholms slottskyrka om två dagar. På fredag klockan 12:00 inleds dopceremonin och hela kungafamiljen kommer att vara på plats. Det ska bli kul att dem alla samlade! Ett vinterdop likt detta var längesedan vi såg i det svenska kungahuset. Sist ett kungligt dop anordnades på vintern var när Hagasessan Margaretha döptes i februari år 1935.


Foto: Erika Gerdemark, kungahuset.se

Såhär såg prinsfamiljen när storebror prins Alexander döptes i Drottningholms slottskyrka den 9 september 2016.

Foto: Mattias Edwall, kungahuset.se

Likes

Comments

Hösten bjöd på en och annan överraskning. Tyvärr var inte alla dessa av gott slag. De som försökt att besökta min blogg har märkt att den krävt ett lösenord för att öppnas. Men nu är bloggen öppen igen och jag har så mycket jag vill skriva och dela med mig av och om. Och visst kunde det inte passa bättre än nu inför det stundande prinsdopet?

Nu kör vi igång det jag tycker är allra roligast igen, att få skriva om våra älskade kungligheter.

Likes

Comments

Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se

Prinsfamiljen valde under måndagsmorgonen att gå ut med en hälsning via hovets hemsida.

"Ett stort och varmt tack för alla vänliga gratulationer som har inkommit i samband med födelsen av vår son, Prins Gabriel.

Vi uppskattar er omtänksamhet mycket.”

Bilderna är tagna på Kungliga Slottet av Erika Gerdemark.

Så kul att få se hela familjen och lilla Prins Gabriel som vi bara fått sett en gång tidigare. Nu ser vi såklart fram emot lillprinsens dop den 1 december.

Erika Gerdemark, Kungahuset.se

Likes

Comments

Idag vid klockan 11:15 höll Kungen konselj i Karl XV-salen en med anledning av Prinsessan Sofias nedkomst. Kronprinsessan Victoria närvarande vid kungens sida när namnet på kungahusets nya familjemedlem skulle presenteras.

Prinsen får namnet H.K.H Gabriel Carl Walther och tilldelas hertigdömet Dalarna.

Gabriel är ett helt nytt namn inom det svenska kungahuset vilket jag tycker är superkul och nytänkande. Carl är taget efter prinsens farfar Kungen och Walther kommer från farmorsfar Walther.

Fint med hertigdömet med tanke på att mamma Prinsessan Sofia är uppvuxen i Dalarna.

Nu hålls Te Deum i Slottskyrkan och därefter hålls en privat lunch på Kungliga Slottet. Prinsessan Sofia befinner sig med Prins Gabriel på Villa Solbacken.

Foto: Kungahuset.se
Foto: kungahuset.se

Likes

Comments