Header

Så billigt med rotfrukter och sötpotatis denna vecka! Passa på att göra dessa mumsiga biffar :)

❀ Sötpotatisbiffar ❀

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • Matolja att steka i
  • 300 g sötpotatis
  • 300 g potatis
  • 150 g morötter
  • 2 st ägg
  • ½ -1 msk malen spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt

Skala och hacka löken. Steks den med matolja tillsammans med pressad vitlök, tills den blir mjuk och glansig, men ej tar färg. Lägg över i en bunke.

Skala rotfrukterna och riv dem ganska fint (rivjärn eller i matberedare). Krama ur det mesta av vätskan och tillsätt löken.

Lägg i ägg och kryddor, blanda och forma till 12 st biffar. Stek dem i olja ca 5 min per sida.



Varsågod och Njut!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Här kommer några recept på Nigirs och Maki-rullar jag gjorde!

Det är så mycket godare att göra själv samt använda de ingredienser man vill ha!

Vi börjar med de enkla Nigiri recepten!


❀ Nigiri risboll ❀

1 nigiri

  • ca 1-2 msk sushiris
  • Kaltt vatten
  • Remsor av nori-ark

Valfri topping ex:
  • Crabbstick
  • Avokado
  • Lax
  • Räkor
  • Tonfisk
  • Omelett

Doppa händerna i det kalla vattnet. Ta 1-2 msk ris och kram hårt. Det ska bli kompakt som som en avlång boll. Klipp ut remsor av nori-arken.

❀ Avokado Nigiri ❀

1 nigiri

  • ca 1-2 msk sushiris
  • Kallt vatten
  • Remsor av nori-ark
  • Avokado
  • Ev. majonnäs eller wasabi

Forma risbollen. Skär avokadon i skivor. Lägg en dutt majonnäs eller wasabi. Sätt sedan på avokadon. Lägg remsan på och fäst endera under risbollen med lite vatten.


❀ Lax Nigiri

1 nigiri

  • ca 1-2 msk sushiris
  • Kallt vatten
  • Remsor av nori-ark
  • Kallrökt lax
  • Ev. majonnäs eller wasabi

Forma risbollen. Skär kallrökta laxen i skivor. Lägg en dutt majonnäs eller wasabi. Sätt sedan på laxen. Lägg remsan på och fäst endera under risbollen med lite vatten.

❀ Crabbstick Nigiri

1 nigiri

  • ca 1-2 msk sushiris
  • Kallt vatten
  • Remsor av nori-ark
  • 1 surimistick (crabbstick)

Forma risbollen. Lägg på en surimi stick. Lägg remsan på och fäst endera under risbollen med lite vatten

❀ Tonfisk maki-rulle ❀

(längst upp)

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Gurka

Röran (för 2 rullar):

  • 1/2 burk tonfisk
  • 1 msk majonnäs
  • 1/2 - 1 msk japansk soja

Lägg den blanka sidan ner på bambu-matten. Lägg på riset och tryck det hårt mot nori-arken. Lämna 1-2 cm längst ner av arket. Blanda ihop tonfisk röran.
Lägg en gurka nästa längst upp. Lägg sedan på tonfiskröran i en lång remsa.

Ta sedan med hjälp av bambu-matten för att rulla sushin.
På slutet blöter du den tomma utrymmet med lite vatten. Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!

❀ Kräfta maki

(längst till vänster)

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Gurka
  • 2 + 1/2 surimi stick (icas)
  • Avokado

Lägg den blanka sidan ner på bambu-matten. Lägg på riset och tryck det hårt mot nori-arken. Lämna 1-2 cm längst ner av arket.

Lägg remsa med gurka, surimi stick (crabbstick) samt lite avokado.

Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!

❀ California rolls

(l mitten på bilden)

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Gurka
  • Stimlor av kalltrökt lax
  • Avokado

Lägg den blanka sidan ner på bambu-matten. Lägg på riset och tryck det hårt mot nori-arken. Lämna 1-2 cm längst ner av arket.

Lägg remsa med avokado, lax och gurka.

Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!




Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Först ut ät dessa maki-rullar samt några ura-maki med krämigare. Nästa sushi inlägg kommer om 2 timmar.

Vi börjar med Ura-Maki som betyder "utåtvänd sushi" alltså att riset är utanpå och sjögräs är inuti.

❀ Crabbstick Ura-Maki ❀

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Plastfolie
  • Gurka
  • Sesamfrön, vita som svarta

Röran (för 2 rullar):

  • 2 st surimis sticks
  • 2 msk philidelphiaost
  • 2-3 strån av färsk gräslök, klipps

Rör ihop röran. Lägg en nori-ark på med blanka sidan nedåt på bambu mattan. Lägg ris så allt täcks samt pressa hårt! Strö över vita/svarta sesamfrön.

Lägg plastfolie över hela. Tryck och sedan vänd det upp och ner. Alltså att riset är nu mot bambumattan. En sida av sjögräs kommer vara platsen där du lägger fyllningen. Lägg på gurka sedan 1/2 kräftröran.

Ta sedan med hjälp av bambu-matten för att rulla sushin.

Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!

❀ Kräfta Ura-Maki ❀

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Plastfolie
  • Gurka
  • 2 1/2 surimistick (crabbstick)
  • Sesamfrön, vita som svarta
  • Ev. wasabi / majonnäs

Lägg en nori-ark på med blanka sidan nedåt på bambu mattan. Lägg ris så allt täcks samt pressa hårt! Strö över vita/svarta sesamfrön.

Lägg plastfolie över hela. Tryck och sedan vänd det upp och ner. Alltså att riset är nu mot bambumattan. En sida av sjögräs kommer vara platsen där du lägger fyllningen. Lägg på gurka, crabbstick och eventuellt wasabi/majonnäs.

Ta sedan med hjälp av bambu-matten för att rulla sushin.

Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!

❀ Klassisk lax och avokado maki-rulle ❀

8 bitar

  • ca 1-2 dl sushiris
  • 1 nori-ark
  • Bambu-matta
  • Plastfolie
  • Gurka
  • Avokado
  • Kallrökt lax
  • Wasabi/majonnäs

Lägg den blanka sidan ner på bambu-matten. Lägg på riset och tryck det hårt mot nori-arken. Lämna 1-2 cm längst ner av arket.

Lägg remsa med gurka, skivad avokado samt lite kallrökt lax. Dra en remsa med wasabi eller majonnäs.

Rulla ihop, blöt kniven och skär 8 bitar och njut!


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Här visar jag denna gången en video på när jag gör mitt sushiris. Mitt helt egna recept som är så sjukt mycket billigare att göra, än att köpa dyrt sushiris.

(obs! på filmen är det en dubbelsats!)

Receptet:

❀ Sushiris med jasmineris

4 portioner

  • 4 dl jasmineris
  • 3 msk risvinsvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • ½ tsk salt

Skölj jasmineriset i en sil någon minut. Skaka av vattnet. Lägg i en kastrull.
Tillsätt 5 dl kallt vatten. Koka upp. Sjuda i 10 min med lock. 

Dra av ifrån plattan. Låt stå i 10 min med locket fortfarande på.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Häll ut riset, platta till det, låt svalna i ca 5-10 min.

Blanda såsen. Häll över riset och blanda runt, platta till det igen.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Tjälknöl ❀

Ca 8 portioner

  • 1 ¼ - 1 ½ kg fryst benfritt nöt eller älgkött

Kryddat saltlag

  • 1 liter vatten
  • ½ - 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk krossade svartpeppar
  • 1 smulad lagerblad
  • 15 krossade torkade tranbär

Lägg det frysta köttet otinat i ugnssäker form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen på 100 g. Stick in en kött-termometer när köttet tinat efter ca 2-3 timmar.

Spetsen på termometern ska placeras på den tjockaste delen på köttet (stick ner till mitten av köttet).

Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten. När termometern visar 60 grader är köttet rött, 70 grader ”rosa kött” och 75 grader helt genomstekt.

Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor och koka 3-4 min. Lägg det varma köttet i en bunke.
Häll över de heta lagen som ska täcka köttet. Låt stå svalt och övertäckt i 4-5 timmar.

Köttet tar då smak av lagen.

Färdig kött ska svepas i aluminiumfolie och förvaras i kylskåp.
Köttet kan också frysas i aluminiumfolie + fryspåse.



Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Mango smoothiebowl ❀

1 portion

  • 1 ½ dl fryst mango
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl yoghurt/kvarg
  • Chiafrön
  • Torr rostade kokosflakes
  • Pumpakärnor

Mixa ihop mango, mjölk och yoghurt. Häll upp i skål och dekorera med resten av ingredienserna.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Vaknade idag att det var snö ute!? Hallå vår och sommar taaack!

Detta är en av mina favoriter som mamma laga när jag var liten :)

❀ Grönpepparkyckling ❀

6 portioner

  • 6 kycklingfiléer

Sås:

  • 100 g margarin
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk kinesisk soya
  • 1 msk krossad grönpeppar
  • 2 dl matlagningsgrädde

Stek kycklingfiléerna i ugnen utan kryddor i 175 grader i ca 30 min.

Koka under tiden ihop såsen.

Skriva filéerna. Häll över såsen och låt dra i ca 1 timma.

Värm vid servering. Passar bra till ris eller pressad potatis.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Mitt egna recept på proteinrik smoothiebowl!!!

❀Yoghurtkvarg smoothiebowl deluxe ❀

1 portion

  • ½ banan
  • 1 ½ dl lindahls kvargyoghurt naturell
  • 2 dl frysta hallon

Mixa samman till en fast konsistens. Lägg upp på en fat.

Topping:

  • ½ skivad banan
  • Ca 4 st skivade jordgubbar
  • Pumpakärnor
  • Valfri müsli / granola


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Äntligen kommer receptet ut :) Dessa var en riktigt höjdare i grupperna jag coacher i cheerleading.

❀ Atlas blåbärsmuffins ❀

Ca 8 st stora

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör, smält
  • 1 ½ dl mjölk

Fyllning:

  • Ca 100 g frysta blåbär

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop ägg och strösocker 1 ½ min. Tillsätt sedan vaniljsocker och bakpulver och vispa samman.

Tillsätt sedan mjöl, mjölk och smält smör. Vispa ihop till en slät smet.

Ställ muffinsformar på en ugnsplåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ¾.

Lägg 2 tsk blåbär på varje muffins.

Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 20 min. Låt dem svalna.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments