Header

Hej! För en månad sedan testade jag göra en video när jag lagade min lilla lunch. Har bättre kamera nu, men alltid kul att testa göra nya grejer :)

Gillar ni det?

❀ Kesoplättar utan mjöl ❀

4 portioner

  • 250 g naturell keso, 4 % fetthalt
  • 2 d havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm vaniljpulver
  • Olja eller smör till

Vispad hallonkvarg:

  • 2-3 dl naturell kvarg
  • 1 dl färska eller frysta hallon

Blanda keso, havregryn och mjölk i en bunke. Mixa med en stavmixer till en slät konsistens.
Tillsätt ett ägg i taget och rör ihop med en gaffel (ingen vispning här!).
Lägg sedan i honung och vaniljpulver.

Hetta upp en stekpanna. Grädda ½ dl av smeten åt gången till plättar i stekpanna med smör.

Vispa naturell kvarg med en elvisp. Tillsätt sedan hallon och vispa ytterligare.

Serveras med vispad kvarg, färska hallon + nötter om man vill ha.


Varsågod och Njut!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

❀ Fruktgröt ❀

1 portion

  • 2 ½ dl vatten
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk solrosfrön
  • ½ äpple
  • ½ päron
  • Malen kanel
  • Salt
  • Mjölk

Blanda vatten, havregryn, solrosfrön och salt i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme. Tärna äpplet och päronet, tillsätt ev. lite av frukten i kastrullen och låt koka med.

Lägg i en djup tallrik och toppa med resterna av frukten, häll på mjölk och pudra på kanel.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Fräsch återhämtningssmoothie ❀

3 portioner

  • 3 st mogna bananer
  • 3 dl frysta hallon och blåbär
  • 2 msk linfrön
  • 1 ½ dl grekisk yoghurt
  • 2 dl vatten
  • 3 tsk honung

Mixa samman ingredienser och toppa med linfrön.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Köttfärspaj med sufflétäcke ❀

6 portioner

Pajdeg:

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 125 g margarin
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 400 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl chilisås
  • Salt, svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • Smör att steka i

Sufflétopp:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk senap
  • 3 st äggvitor

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop mjöl och margarin. Tillsätt sedan kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en stor pajform.
Nagga och förgräddas i 10 min.

Fräs köttfärsen i en stekpanna. Skala och hacka löken, skiva svampen och låt fräsa med köttfärsen någon minut. Tillsätt tomatpuré, chilisås och kryddor. Låt koka ihop ca 10 min.

Häll fyllningen i formen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ihop crème fraiche och senap. Vänd därefter ner äggvitorna.

Sänk temperaturen på ugnen till 200 grader.
Bred över sufflétoppen, sätt in pajen och låt den grädda ca 25 minuter.

Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Pärongröt ❀

1 portion

  • 1 dl havregryn
  • 2- 2 ½ dl vatten (beroende på vilken konsistens du vill ha)
  • 1-2 msk riven kokos
  • ½ - 1 tsk kardemumma
  • Salt
  • 1 päron

Koka upp havregryn, vatten, kokos, salt, kardemumma och ½ hackad päron i en kastrull på medelvärme. Låt gröten tjockna och lägg upp i skål. Serveras med resten av päronet, riven kokos och mjölk.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Morotsfrallor ❀

Ca 24 st

  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja/rapsolja
  • 1-2 morötter, fint rivna
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 9-11 dl vetemjöl

Garnering:

  • Sesamfrön
  • Ev. lite rågmjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.

Grädda bröden mitt i ugnen 9-13 min. Låt dem svalna på plåten.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Mättande fibergröt toppad med keso, frukt och nötströssel ❀

1 portion

  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 msk vetekli
  • ½ tsk linfrö
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 krm salt

Topping:

  • ½ dl keso
  • 1 kiwi/clementin/äpple i bitar
  • 1 msk hasselnötter, hackade

Blanda fiberhavregryn, vetekli, linfrö, salt och vatten i en kastrull.

Låt koka på svag värme i några minuter.

Servera gröten i tallrik och toppa med keso, frukt och hackade hasselnötter.

Serveras med mjölk, havredryck eller soyadryck.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Avokado och rotfruktssallad ❀

4 portioner

  • 3 morötter (á 100 g)
  • 3 palsternackor (á 100 g)
  • 2 rödlökar
  • Olivolja
  • 300 g jordärtskockor/jordärtskocka
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 avokadon

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär morötter och palsternackor i grova bitar. Skär löken i klyftor. Lägg i en ugnsform med bakplåtspapper. Häll på olivolja, blanda runt. Sätt i ugnen 15 min. Skala (om det behövs, bäst är att bara tvätta) jordärtkockorna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg de sedan i ugnsformen och gratineras ytterligare 10 min.

Blanda oregano, citronjucie och örtsalt i en stor skål. Tillsätt de färdigt rostade rotfrukterna och blanda. Dela, kärna ur, gröp ur köttet ur avokadon och skär i bitar. Blanda försiktigt ner i salladen eller lägg på toppen.

❀ Pimpat mathavre ❀

4 portioner

  • 3 dl mathavre
  • 1 tsk örtsalt
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 påsar babyspenat (á 65 g)

Koka mathavret enligt anvisningar på förpackningen men istället för vanligt salt, tar du örtsalt.

Strimla soltorkade tomater. Rosta pumpakärnor i en torr men het stekpanna. Låt mathavret få ”ångra av sig”.

Blanda mathavret, babyspenat och pumpakärnor.

Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Proteingröt ❀

Proteingröten innehåller 25 gram protein per portion.

1 portion

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Topping:

  • 1 grov rivet äpple
  • 3 msk keso
  • Kanel
  • Mjölk

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värma i ca 3 min. Rör om då och då.

Serveras med keso, rivet äpple, lite kanel och mjölk.

Likes

Comments

❀ Havregrynsgröt med keso och bärsymfoni ❀

Råg är en utmärkt fullkornskälla. Tillsammans med psylliumfröna blir detta en mättande gröt som håller magen glad. Keso och lättmjölk bidrar med kalcium och protein. Skivad banan tillsammans med antioxidantrika blåbär och hallon blir pricken över i.

1 portion

  • 1 dl havregryn/råggryn
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk psylliumfrön
  • Salt

Garnering:

  • 3 msk keso
  • 1 dl hallon + blåbär
  • 1 banan
  • Mjölk

Koka ihop gröten tills den tjocknar. Lägg upp i en skål/fat. Toppa med keson, bär, skivad banan och mjölk.

Likes

Comments