Header

❀ Linsgryta med aubergine ❀

4 portioner

  • 4 port. Ris
  • 1 aubergine, tärnad (ca 250 g)
  • 2 morötter, tärnade
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen koriander
  • 400 ml kokosmjölk
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • Ca 2 dl koka linser, väl avrunna
  • Salt, svartpeppar, ev. cayennepeppar

Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Mät upp 1 dl torra linser och koka med dubbel så mycket vatten med en nypa salt.

Stek sedan aubergine, morot och lök i olja ca 5 min, rör om då och då. Pudra över curry, ingefära och koriander samt låt fräsas ihop.

Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och vatten. Lägg i buljongtärningen. Låt puttra ca 10 min. Tillsätt linserna och smaka av med salt och peppar.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Börja du bli sjuk eller du är sjuk? Ta denna dunder shoten och må redan bättre!

❀ Ingefära shot med citron och honung RAW FOOD ❀

1 sats

  • 375 g färsk ingefära
  • 1 liter vatten
  • 2 citroner, saften
  • Ca ½ dl honung

Skölj noga ingefäran, ta bort fula ”grenar” och skär i mindre bitar. Lägg det i en mixer med ½ liter vatten. Mixa samman ordentligt. Tillsätt resten av vattnet, kör runt. Låt sedan det stå kvar i mixer i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att säkert få ut alla nyttigheter.

Avsluta med en kort mixning. Ta fram en sil samt en annan tillbringare. Häll ingefäranjucien genom sil. Pressa ut med sked, så alla vätska åker igenom.

Blanda citronsaft och honung i vätskan (mixa för bäst resultat). Förvara din ingefärashot i kylskåpet i en flaska. Skaka flaskan innan du häller upp i glas.

En shot är 30 ml.

Denna sats räcker till 2 personer i ca 2 veckor.


Brukar skriva "Varsågod och Njut!" denna njutar man inte speciellt av, men är väldigt effektiv :)

Likes

Comments

Hej har så mycket i mitt liv att jag ej prioriterat bloggen. Men kan visa 2 nya klipp jag gjorde ( för skoj skull, inget jätte seriöst). Fun fact, lade ut min första youtubeklipp när jag var 13 år, alltså 2008. Helt sjukt.

Här är en minivideo på ATLAS ONE + TWO, som jag tränar (cheerleading i Spartans Cheer Spirit i Jönköping).

Likes

Comments

Min hemgjorda favorit "utflyktsmat" perfekt nu att ta med sig på under sportlovet!

❀ Smakrika kombinationer med ägg ❀

1 portion

  • 2 st tunnbröd
  • 2 st kokta ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt, svartpeppar, lite vitpeppar
  • 4-5 st skinkskivor
  • 2 st salladsblad
  • Tomater
  • Gurka
  • Smör
Bre smör på mackorna. Grovhacka äggen och blanda med crème fraiche + kryddor.
Lägg ut grönsakerna på brödet, sedan skinka och äggfyllningen.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Energi banangröt ❀

1 portion

  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 tsk ljusa psyllium
  • 1 tsk vetekli
  • 1 tsk solroskärnor
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen vanilj
  • 1 stor banan
  • Salt, efter behag
  • 2 ½ dl mjölk

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Skär bananen i små bitar och lägg i den bland de andra samt salt. Låt allt koka upp, rör om och låt småputtra i 3–5 minuter.

Serveras med kall mjölk.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀ Fredriks pasta med kyckling och citronsås ❀

4 portioner

  • 500 g kycklingfiléer
  • Salt och svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 st citron (skalet)
  • 1 kruka basilika (ett ½ paket fryst)
  • Pasta för 4 personer

Sätt på vatten för pasta och följ sedan ansningarna.

Rensa och skär kycklingen i kuber. Hacka gul löken. Fräs kyckling i en stekpanna, krydda med salt och peppar.

Fräs löken + pressad vitlök i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningen. Låt sjuda tills hälften återstå.

Rör ner crème fraiche, rivet citronskal och basilika. Små sjuda någon minut. Tillsätt kyckling och låt det sjuda 3-4 min. Smaka av med salt och peppar.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Idag är "vegetariska dagen" så varför inte hylla detta med en fetaost vego lasagne?

❀ Vegetarisk lasagne med fetaost ❀

4 portioner

  • 2 st morötter
  • 2 st gul lök(ar)
  • 1 zucchini
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 st krossade tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Chipotle chilipulver
  • Basilika (1 kruka)
  • 300 g bladspenat
  • 250 g fetaost
  • 9 st lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär morötterna som ”cirklar”. Skär zucchinin i halvmånar/ fjärdedelar beroende på storlek. Hacka gul lökarna.

Fräs morötter, zucchini, gul lök och pressad vitlök i en stekpanna. Låt de få färg.

Tillsätt krossade tomater, crème fraiche och alla kryddor utom basilikan. Låt koka ihop ca 10 min på medelstark värme. Smaka av och tillsätt basilikan (torkad funkar också).

Krama ur spenat ev vätska. Skär fetaosten i kuber.

Smörj en ugnssäker form. Lägg samman lasagnen med: lite tomatsås, spenat, fetaost, lasagneplattor, lite tomatsås, spenat, fetaost. Avsluta med relativt tjock laget tomatsås och sedan fetaost över.

Gräddas ca 30 min. Serveras med en god sallad.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

❀Flygande Jakob

4 portioner

  • 2 grillade kycklingar
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 2-3 bananer
  • 1 ¼ dl chilisås
  • 1 pkt bacon
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 ½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.

Bena kycklingarna och dela dem i portionsbitar. Lägg dem på en smord ugnsäkerform, strö salladskrydda över.

Skiva och tillsätt bananerna.
Vispa grädden och blanda med chilisåsen och häll över.

Gratineras i 20 min. När rätten är färdig, tillsätt väldigt lätt brynt bacon i bitar och jordnötterna.

Serveras med ris och sallad.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments