Header
View tracker

Det var faktiskt gott med spenat i, konstigt nog. Men älskar smoothiebowls guys!


- Smoothiebowl med hallon och spenat -

1 portion

  • 1 dl fryst hallon + till garnering
  • 1 dl färsk babyspenat
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 banan
  • 2 tsk chiafrön

Mixa hallon, spenat, sojamjölk ½ banan och 1 tsk chiafrön i en mixer. Häll upp i en skål.
Skiva bananen.

Dekorera med resten av chiafröna, hallon och bananen.


Varsågod och Njut!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Denna maträtt påminner mig såå mycket om restaurangen Chipotle i USA.
Älskar det stället, saknar det så :(

- Chili med korv och bönor -

4 portioner

  • 500 g falukorv
  • 1 röd paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½-1 msk chilipulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 st lagerblad
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 1 burk kidneybönor
  • Salt

Servering alternativ:

  • Varma tortillabröd
  • Nachos
  • Ris

Skär korven i smala strimlor. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och hacka lök. Fräs paprika, lök, pressad vitlök i en gryta och låt små fräsas. Blanda i korven och låt den bli brynt.
Tillsätt kryddorna och fräs en stund till.

Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, krossade lagerblad och tomatpuré.
Koka under lock, ca 20 minuter.

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönorna när ett par minuter av koktiden återstår.
Smaka av med salt.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

View tracker

Risonikompotten blev såååå gott! ÄLSKAR parmesanost!
Sådan god kombo med saffran i.
Detta är inte gjort med ris, utan risonipasta :)

- Fläskkotlett med saffransrisoniotto -

4 portioner

  • 600 g fläskkotlett
  • 1 frp saffran
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl risoni
  • 1 färsk broccoli
  • 2 äpplen
  • 1 liten ask russin
  • 50 g parmesanost

Skär fläskkotlett i cm-tjocka skivor. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.

Koka upp 9 dl vatten med 1 frp saffran och 2 tärningar grönsaksbuljong.
Tillsätt 3 dl risoni och låt sjuda i 10-12 minuter.
Rör om med jämna mellanrum.

Dela broccolin i buketter. Koka i lättsaltat vatten 2-3 min. Lägg i en salladskål.

Klyfta äpplen. Blanda äpplen, russin och broccolin. Ringla olivolja, salt och nymald svartpeppar.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
Stek köttet 3-4 min per sida, eller tills det är genomstekt.

Rör ner parmesanosten i saffranrisonin.

Servera direkt med nystekt fläskkotlett och sallad.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Jag var förvånad att kombinationerna blev lyckade! Så gott, men man måste ha mandelströsslet i, gärna i mängder ;)
Supergott!

- Morot- och ingefärssoppa med mandelströssel -

4 portioner

  • 1 pack ciabatta ( ½ ciabatta var)
  • 1 gul lök
  • 1 bakpotatis
  • 500 g morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ask fryst ingefära
  • 1 liter vatten
  • 1 förp röda linser (kokta)
  • 2 grönsaksbuljonger
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 lime (saften)

Mandelströssel:

  • 50 g flagad mandel
  • 150 g fetaost
  • ½ rödlök
  • 1 lime (skalet)
  • Chiliflakes

Värm ciabatta enligt anvisningar på förpackningen.

Skala och skär gul lök, bakpotatis och morötter i tunna skivor. Hetta upp lite olivolja i en rymlig kastrull.

Fräs lök, morötter, potatis, vitlöksklyftor (pressade) och 1 ask fryst ingefära ca 3-4 minuter.

Tillsätt 1 liter vatten, 1 förp röda linser (sköljda och avrunna) samt grönsaksbuljongtärningarna. Låt koka 10-12 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka.

Mandelströssel:

Rosta mandel i några minuter i torr stekpanna. Smula ner fetaosten i en skål, finhacka rödlöken, tillsätt finrivet skal av limen och lite chiliflakes.

Ta soppa från värmen och tillsätt crème fraiche samt pressade saft ur en lime. Mixa slätt med stavmixer och smaka av med lite salt.

Toppa morotssoppan med mandelströssel och servera med nygräddad ciabatta.

Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Riktigt goda kombinationer!


- Ugnsbakad torsk med grön ärt- och mandelpesto -

4 portioner

  • 1 citron i klyftor
  • 600 g torskfilé
  • ¾ salt och nymald svartpeppar

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 msk smör
  • Salt och nymald svartpeppar

Ärt- och mandelpesto

  • 250 g gröna ärtor
  • 50 g flagad mandel
  • 50 g riven parmesanost
  • 2 msk olja

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

Värm gröna ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.

Ärtpesto: Lägg avrunna ärtor i en mixerbunke. Tillsätt mandel, parmesanost och olja. Mixa slätt och smaka av med salt.


Alternativ 1: Lägg ärtpesto på fisken och tillagas i ugnen (15-12 min i ugnen)
Alternativ 2: Lägg på ärtpeston efter fisken har blivit tillagad i ugnen.

Lägg torskfiléerna i en smord ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar (välj alt. 1 eller 2).
Tillaga mitt i ugnen 12-15 min, eller tills fisken är klar.

Skär citron i klyftor.

Potatismos: Häll av och mosa den kokta potatisen med elvisp eller potatisstöt.
Värm 2 dl mjölk och vispa ner i potatisen.
Tillsätt smör och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera fisken med ärtpesto, potatismos, citronklyftor och 1 ask babytomater.



Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Så spännande att laga något nytt som man troligen ej skulle komma till skott med och göra själv.

-Köttbullar med röbetsraita och päronsallad -

4 portioner

  • 3 ½ dl basmatiris (koka enligt anvisningar på paketet)

Köttbullar:

  • 1 dl mjölk
  • 4 msk ströbröd
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 krm malen kanel
  • 500 g nötfärs

Rödbetsraita:

  • 25o g rödbetor
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Lite salt

Päronsallad:

  • 2 stora päron
  • ½ rödlök
  • ½ kruka persilja
  • Lite salt

Köttbullarna:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Forma färsen till små köttbullar.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme ca 8-10 min eller tills de är genomstekta.

Rödbetsraitan:
Skala och grovriv rödbetorna. Lägg i en skål och blanda ner matyoghurten, pressade vitlöksklyfta, vitvinsvinäger och lite salt. Ställ in i kylskåpet.

Sallad:
Skriva päronen och rödlöken. Hacka en halv kruka persilja. Blanda allt samman i en skål med lite salt.

Servera köttbullarna med basmatiris, rödbetsraita och päronsallad.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Spännande kombon! Tips, ta inte i för mycket apelsin saft i purén.

- Senapsgriljerad kyckling med pumpapuré och rostad potatis -

4 portioner

  • 900 g småpotatis
  • Olivolja
  • Flingsalt

Pumpapuré:

  • 1 pumpa
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 apelsin (saften)
  • ¾ tsk salt
  • 1 msk smör

Kycklingen:

  • 600 g kycklingfiléer
  • ¾ tsk salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 tsk dijonsenap (en tsk per filé)
  • Ströbröd
  • Olivolja
  • Färsk persilja

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg potatisen i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja, salt och svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen ca 20-25 minuter, eller tills potatisen är klar.

Skär bort skalet på pumpan, ta bort kärnorna. Skär i cm-stora bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 12-15 min.

Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Bryn kyckling i lite olivolja och lägg över i en ugnsform. Bred på dijonsenap och strö över lite ströbröd.
Tillaga mitt i ugnen 10-12 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.

Häll av pumpan och lägg i en mixerbunke.
Tillsätt crème fraiche, pressad saft ur en apelsin, smör och salt. Mixa slätt.

Hacka ½ kruka persilja och strö över kycklingen.

Servera med senapgriljerad kyckling med pumpapuré och rostad potatis.



Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Denna vecka (v. 48) har jag för första gången testat på att få en matkasse hemskickat och göra recept efter det.
Så nu tänkte jag den kommande vecka lägga ut vart enda recept som jag fick.
Detta är lite en inspiration till er, då jag älskade detta!
Jättesmidigt och förvånansvärt lätta saker att göra. Kändes ibland som man åt på fin restaurang :)

Så håll koll de närmsta dagarna!

Likes

Comments

Blev förvånad hur SJUKT gott detta blev!
Om ni har hjortfärs i frysen, gör denna maträtt!!

- Fylld hjortfärslimpa med ugnsstekta potatisar -

4 portioner

  • 500 g hjortfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 msk vetekli
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk timjan (eller en blandning med timjan, salvia, rosmarin, oregano)

Fyllning:

  • 150 g fetaost
  • 5 st soltorkade tomater

Potatis:

  • 10-12 st potatisar
  • Olivolja
  • Salt + svartpeppar
  • Ev. ett par vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda allt till färsen. Bred hälften i en ugnssäker smörad form.
Skär fetaosten i små bitar, hacka soltorkade tomaterna.
Bre fetaosten på färsen och strö sedan över soltorkade tomater.

Lägg över resten av färsen på fyllningen. Platta till så att det blir en bred limpa.

Tvätta potatisarna och dela i klyftor. Lägg i en enskild form. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ev. hackad vitlök. Ringla på olivolja.

Steks (formarna bredvid varandra) i 40 minuter, tills färsen fått fin färg och potatisen är genomstekt.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments

Min nya favorit gröt!
Hade först krossade linfrön i, men livsmedelsverket ska ju förbjuda det pga skadligheten för kroppen. Så ersatte det med de andra 3 alternativen. Det funkar bra det med :)

- Äpplig havregrynsgröt med smak som äppelkaka -

1 portion

  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 msk ljust psyllium/psylliumfrön/linfrön (ej krossade linfrön!)
  • 1 krm mald kanel
  • 1 litet äpple, tärnat
  • ½ krm salt
  • 2 ½ dl vatten

Till servering:

  • 1 msk hasselnötter, grovhackade
  • ¼ litet äpple, skivat
  • Kokosflakes
  • Mjölk!

Skär äpplet i kuber eller skivat.
Blanda havregryn, fröna, kanel, äpple, salt och vatten i en kastrull.

Låt det koka upp och puttra på svag värme i ca 5 min tills det blivit en gröt.

Lägg upp gröten i en skål/fat. Toppa med valfri topping!
Serveras med kall mjölk.


Varsågod och Njut!

Likes

Comments