RIDSPORT

Okej, dags för en uppdatering av läget.

Det känns som att det är väldigt länge sedan jag var och red i Fagraryd nu och det är verkligen inte bra, men det funkar ändå hyfsat bra här hemma för tillfället. Peacy Boy och jag hade en tuff period för ett litet tag sedan då absolut ingenting verkade vilja fungera. Intagning från hagen och ryktning i stallet blev svårt att genomföra utan att behöva kämpa med något och det gick ut över ridningen.

Kort och gott så började Peacy att testa mig igen, som han gjort så många gånger förr. I slutändan har han inte vunnit en enda gång men klart att det är tröttsamt att det alltid ska vara något som krånglar. Sedan kan jag inte lägga all skuld på min häst, för jag har lika stor del i det här som han. Det ena har helt enkelt lett till det andra. Mycket skolarbeten och prov har lett till att min energi inte alltid räckt till för att kämpa med en busig häst, vilket i sin tur lett till att min motivation slagit i backen när det känns som att verkligen ingenting funkar.

Nåväl, vi är tillbaka på rätt spår just nu i alla fall. Går fortfarande inte ett ridpass utan att något bråkar och ridpassen som blir av är inte många men känslan i både ridningen och hanteringen är bättre nu. Jag hoppas att väglaget blir bättre snart så vi får möjligheten att variera ridningen lite mer. Att rida runt på samma gamla åker eller i samma backar varje ridpass blir rätt trist i längden- även om man kan försöka variera övningar och dylikt. Peacy Boy behöver ju att det händer något hela tiden för att inte tappa fokus och intresse och då han verkar ha som roligast är när vi hittar nya rundor att rida.

Även att faktiskt komma iväg till Fagraryd snart vore enormt skönt. Både jag och Peacy skulle behöva en lektion där för att få tillbaka lite av det vi tappat på vägen nu sedan sist, att fånga upp det där som inte funkat och komma förbi problemen. Sedan är tanken att han ska tillbaka dit en vecka så småningom. Som det ser ut nu lider det åt att han kanske kan åka dit i April. Att Jenny får honom en vecka tror jag kan vara bra för att få honom på banan och att underlätta så smått för oss här hemma.

Vi försöker kämpa vidare ett tag till.

Likes

Comments

RIDSPORT

Eftermiddagens ridtur gick kanske inte riktigt som det var tänkt, men större delen av den gjorde det.
Peacy Boy traskade på bra till en början och efter lite uppvärmning med tempoväxlingar så lyssnade han riktigt fint på hjälperna. Det var ganska isigt på vägen vilket begränsade hur hårt och hur fort jag kunde rida men kunde få till en liten galopp och en del travsträckor ändå.

Eftersom Peacy visste med sig att han hade mat som väntade där hemma så blev han extra taggad när vi vände hemåt, förstås. Och det var egentligen inga problem till en början. Vi var ungefär halvvägs när jag fick sitta av eftersom en bil kom. Peacy är ganska bakrädd och brukar kunna bli extra nervös med just bilar och andra fordon när man är ute och rider vilket gjort att om en bil ska köra om oss på den rätt så smala grusvägen så sitter jag av och gör halt. Både för min, Peacys och bilistens skull.

Så även dag. Och att bilen körde om var inga problem det heller. Det var inte förrän efteråt när jag skulle sitta upp igen som det gick snett. Att Peacy inte alltid står still när jag sitter upp är jag van vid, så när han började skritta med mig halvvägs upp på ryggen så bromsade jag bara in som jag brukar vid de tillfällena. Saken var den att han inte alls ville lyssna och stanna utan istället gjorde en kraftig bakutspark med mig stående i en stigbygel.

Jag fick halv slänga mig av, halvt flyga av för att inte bli kvar med foten och förbli hängandes vid hans sida. Så när jag väl var utom fara för att fastna (liggandes mitt på vägen i gruset med andra ord) så stack han. Normalt sett brukar Peacy stanna när jag ramlar av eller åtminstone efter några meter. Men inte idag. Istället galopperade han iväg på isen och dessutom mitt i vägen. Tro mig när jag säger att det var bland det otäckaste som hänt i samband med uteritter. Bara tanken på vad som skulle kunna hända om det kom en bil var oroväckande nog.

Ibland förbannar jag det faktum att mina föräldrar har strikta regler på att vi inte får rida när inte de eller någon annan vuxen är hemma. Men dagar som denna känns det tryggt att så är fallet. Som tur var visste Peacy exakt var han skulle och sprang raka vägen till stallet. Han hade också tur med tanke på att han var nära att möta en bil men hann vika av innan det hände.

Lite kaos blev det, men ingen kom till skada och Peacy fick sin mat till slut. Jag undrar jag hur många gånger jag ska behöva träna på att sitta upp och sitta av framöver för att han inte ska få för sig att göra likadant igen. Min höft måste bara bli återställd igen först.

Likes

Comments

De senaste veckorna har det blivit riktigt dåligt med träningar i Fagraryd. Vinterväglag och sjukdom är några av anledningarna. Känns inte alls bra att inte ha tränat på såhär länge nu. Peacy Boy är tuff mot mig och jag har återfått en del av den rädsla jag tidigare känt i samband med ridningen.

Var iväg till Rakenäs i helgen och det gick inte alls som jag tänkt mig. Peacy protesterade mycket mot mina hjälper och var så otroligt spänd. Han stretade emot när jag ville ställa honom. Fick inte ned honom i form någon gång men fick honom att ställa lite ändå. Han var dock slö mest hela tiden, så så fort jag fick upp honom i tempo så lät jag passet vara över.

Jag har väldigt svårt för det, men jag försöker se det som en vinst i sig att jag inte slutade rida när han protesterade och att jag fick fram honom till slut. Just nu rider oftast med otroligt låga krav på honom och jag förstår att det spelar in i att han blivit bekvämare än förut. Jag har heller inte så höga krav på mig själv så jag inser att även det har betydelse, men det är ändå surt när det inte går som man vill.

Nåväl. Hoppas att vi kan komma iväg till Fagraryd snart. Tills dess kämpar vi på här hemma.

Likes

Comments

RIDSPORT

Sista veckan innan höstlovet nu, endast en dag kvar. Kommer ha mycket mer tid att rida på lovet och jag kommer också att kunna rida i dagsljus vilket känns skönt. Hoppas att det blir bra väder bara men det tror jag nog. Jag har sett solen ett par gånger de senaste dagarna.

Har varit en väldigt lugn skolvecka hittills och nu är det bara en dag kvar. Men det kommer krävas mycket plugg på lovet eftersom många av våra test och prov är veckan efter. Inte undra på att de döpt om höstlovet till läslov. Hur som helst så har jag kunnat rida Peacy Boy några gånger i veckan och det har mestadels gått bra. Igår övade vi på både formen och skänkelvikningar här hemma vilket är mycket enklare än att få honom i form när jag rider i skogen. Tar sin lilla stund även på bana visserligen, men det funkar till slut och det är huvudsaken.

Ska dock träna på att få ned honom i form även i skogen lite mer inför nästa lektion den 11:e November och till helgen ska all Peacys utrustning och all min utrustning tvättas och putsas. Den geggiga årstiden är kommen.

Likes

Comments

RIDSPORT

Ikväll har vi varit iväg på ridlektion igen! Jag har dessvärre inte tränat jättemycket på formen i veckorna innan, men skänkelvikningar och framdelsvändningar har det blivit ändå. Gick ganska bra idag, men vi gjorde inga stora framsteg idag, blev mer att vi kollade av att allt funkade.

Om man ska börja med de dåliga sakerna så måste skänkelvikningar för vänster skänkel, i trav nämnas. Vissa gånger gick det lite bättre men de flesta av gångerna hade jag problem med att få honom tillräckligt rak utan han stack ut med vänsterbogen och tog min ytterskänkel väldigt dåligt. Måste träna, träna, träna på det.

Lite samma problem var det då på volten i vänster varv, om man ska vara petig. Å andra sidan gick han kvar i galopp flera varv, och höll formen hela tiden så han var jättefin ändå. Gick som allra bäst i trav och galopp på högervolt och i högervarv. Även skänkelvikningarna gick bra för höger skänkel.

Fått lite koll på vad min tränare tycker är ett lämpligt antal ridpass på bana för Peacy. Nu kan vi ju börja ställa högre krav på honom. Ska försöka lägga upp det så det passar både mig och Peacy. Att rida 4-5 dagar i veckan varav 2 pass i paddock kan bli körigt med skolan. Men om man organiserar sin tid till plugg så borde det absolut inte vara omöjligt. 😄

Likes

Comments