Jag har varit sjukskriven nu i 8 månader, under den tiden har jag upptäckt många delar som människor är väldigt lite insatta i vad gäller psykisk ohälsa.
Tänkte dela med mig av mina upplevelser , åsikter och tankar, observera att detta så klart kanske inte är exakt så för alla - men för somliga av majoriteten som lider av psykisk ohälsa! :


PSYKISK OHÄLSA ÄR INTE ALLTID SYNLIGT

Jag får ofta åhöra från individer "Men du som alltid är så glad, du som alltid ser så glad ut", "Du som ser så pigg och fräsch ut" - en okunskap hos många som helt enkelt inte är tillräckligt insatta i ämnet psykisk ohälsa. Nej, jag menar inte att tracka ned någon nu, jag förstår att det är svårt att förstå när man inte varit i samma sits!

Är man en individ som har psykisk ohälsa, bär man ständigt en "mask". Man vill ogärna visa hur dåligt man mår, man har prestationsångest bland de i omgivningen och då gör man allt för att visa att man mår bra. Man vill gärna dölja sitt mående, man vill orka allt man vanligtvis hade ork med som frisk och anstränger sig för att fullfölja saker som kroppen egentligen inte orkar för tillfället varken psykiskt eller fysiskt.
När en sjuk träffar människor vill denne göra allt som står i sin makt för att göra alla så nöjda som möjligt, fastän orken ej finns där.
Det betyder inte att individen är energisk och mår bra - utan personen i fråga anstränger sig för att den har sådan prestationsångest att visa sån stor nytta som möjligt bland alla som personen träffar.

Som sjuk känner man ofta tvång att vara social, utåtriktad och energisk fastän innerst inne finns det knappt någon ork, man kan inte ens har energi till att prata - men man får dåligt samvete och ångest av hur människor ska uppfatta en.
Den sjuke försöker göra allt för att dölja sitt innersta mående, så bara för att individen ser ut att vara pigg - är den långt ifrån det.
Att ha psykisk ohälsa innebär inte att de sjuka alltid låser in sig hemma och inte har någon kontakt med omvärlden, utan de är bara otroligt duktiga på att dölja det från andra. Bara för att en person kan verka se ut att fungera väl i samhället, betyder det inte att personen i fråga mår bra utan kan må extremt dåligt.


BRIST PÅ ENERGI ÄR INTE SAMMA FÖR DE SJUKA SOM FÖR ER SOM ÄR FRISKA
När en frisk person befinner sig på jobbet, har en timme kvar att arbeta och tänker "Gud vad jag har brist på energi", är långt ifrån samma känsla som en individ med psykisk ohälsa som upplever brist på energi. Att ha psykisk ohälsa och ha låg energinivå, är betydligt “starkare” känsla att uppleva sig energilös än för en frisk person. Tänk er då också att den sjuka personen bär på detta dagligen.


DINA RÅD TILL DEN SJUKE SOM DU GER ÄR INTE ALLTID VAD DEN VILL HÖRA
Att förstå psykisk ohälsa när man aldrig själv upplevt det, är väldigt svårt för de flesta.
Att åhöra som sjuk "Försök att tänka positivt", eller exempelvis "Ryck upp dig!" är ingen tröst för den sjuke. Att uppmana någon med psykisk ohälsa att rycka upp sig alternativt att tänka positivt medför enbart skuldkänslor och ökad ångest. Känslorna man bär på känns förminskade och man känner sig oförstådd.
Skulle ni be någon som brutit sina ben att "bara" börja gå? Nej, det skulle ni så klart inte. Samma sak gäller vid psykisk ohälsa!
Har ni svårt att förstå den sjuke, räcker det bara med att lyssna och visa att man finns där - att vara närvarande.


VARJE FRAMFÅNG ÄR EN STOR FRAMGÅNG
För de som inte är sjuka är de vanliga vardagsrutinerna naturliga åtgärder. För de som är sjuka är det däremot extremt komplicerade uppgifter att utföra.
Exempelvis kan de med psykisk ohälsa ha svårt att bara gå upp på morgonen, inte för att det är roligt att ligga i sängen hela dagen eller för att de är lata, utan i stort sätt varje uppgift de "bör/ska" göra är ett stort hinder. Bara enkla saker som att klä på sig eller ta en dusch är en kamp i vardagen och för de med psykisk ohälsa kan detta vara en mycket energikrävande och svår uppgift. Att leva med psykisk ohälsa är en sjukdom, inte en ursäkt.
För de som lider av en psykisk ohälsa existerar inte små segrar, utan varje seger är en stor seger!


VI MÅR INTE BRA BARA FÖR ATT VI RÅKAR HA EN BRA DAG
Bara för att individen i fråga verkar ha haft en bra dag eller skiner som en sol, betyder det inte att denne blivit botad från sjukdomen. Vissa dagar är helt enkelt bättre än andra!


PSYKISK OHÄLSA INNEBÄR INTE BARA PSYKISKT MÅENDE UTAN ÄVEN FYSISKT
Att leva med psykisk ohälsa innebär inte bara det psykiska, utan ofta påverkas också kroppen. Det kan medföra många fysiska besvär, så som exempelvis illamående, utmattning, huvudvärk och att man känner sig svag kroppsligt (Jag upplever det).


TILLFRISKNANDE TAR TID
Ingen börjar bara "plötsligt" bli frisk. Det krävs oftast hjälp med eventuell medicinering eller hjälp genom exempelvis psykolog. Det finns ingen snabb lösning utan det tar tid.
Det är som för min del med min bulimi, den kan inte bara försvinna så där! Det krävs specialistvård och som min psykolog påpekade kommer det att ta tid.


Ja, som sagt gott folk. Det här är hur JAG upplever hela min psykiska ohälsa, skrivna utifrån mina känslor och åsikter.. men kan av ren erfarenhet däremot påpeka att många av delarna jag nämnt ovan – stämmer säkerligen in för många andra. MEN, som med alla sjukdomar är allt så klart individuellt! Kram på er!
/Emilia

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har under de senaste åren haft stora problem med att min hy är torr, särskilt förvärrad under höst och vinter. Jag har provat en hel del serum, men det finns endast en produkt som löser mitt problem: Make up stores skin serum! Den är otroligt fuktgivande, får sminket att hålla på plats och medför ingen känsla av "kakigt" intryck.

Det är verkligen en wow-produkt som jag utan tvekan aldrig skulle kunna vara utan! Detta serum är nämligen otroligt multifunktionellt, det är vårdande för huden, hjälper till att förebygga ålderstecken, fungerar både för ansikte och ögon är perfekt både dag och natt. Den fungerar även utmärkt som en primer!


Då jag, som de flesta andra, behöver mycket fukt under dagen är denna perfekt att använda under sminket för att få det att sitta bättre under dagen och få fukt samtidigt. 


Om jag har en lite tjockare concealer brukar jag även blanda ut den med någon droppe av serumet för att få en lättare konsistens samt att den sitter längre och man får ett silkeslent, jämnt resultat.
Ca 395 kr kostar den och finns hos de flesta skönhetsbutiker på nätet!

/Emilia

Likes

Comments

1. Hur gammal är du om fem år?

32!

2. Vem tillbringade du minst två timmar med i dag?

Min pojkvän :)

3. Hur lång är du?

162.

4. Vilken är den senaste filmen du sett?

Komedin "Hot tube time machine".

5. Vem ringde du senast?

Min syster!

6. Vem ringde dig senast?

Linda.

7. Hur löd det senaste sms:et du fick?

"Hemma om 5 nu 😘"

8. Ringa eller smsa?

Ringa!

9. Är dina föräldrar gifta eller skilda?

Gifta, de är som gjorda för varandra!

10. När såg du senast din mamma?

För 3 dagar sedan.

11. Vilken ögonfärg har du?

Blåa.

12. När vaknade du i dag?

Klockan 1330. Var sååå utmattad igår!

13. Vilken är din favorit julsång?

Mariah Carey med låten "All I want for christmas".

14. Vilken är din favoritplats?

Om man bortser från hemma så är det helt klart Mexico!

15. Vilken plats föredrar du minst?

Busshållplatser.

16. Var tror du att du befinner dig om tio år?

Jag kommer förhoppningsvis ha 1 alternativt 2 barn, har flyttat till en villa och har en söt liten helig birma!

17. Vad skrämde dig om natten som barn?

Det kommer jag inte ihåg, kanske mörkret?

18. Vad fick dig verkligen att skratta senast?

När Shadan visade en jättesöt bild på hennes dotter Bianca!

19. Hur stor är din säng?

160!

20. Har du stationär eller bärbar dator?

Jag har en bärbar!

21. Sover du med eller utan kläder på dig?

Jag sover oftast i bara trosor, ibland i linne och pyjamasbyxor om jag känner mig frusen.

22. Hur många kuddar har du i sängen?

Jag använder 3, Isak 2.

23. Hur många landskap har du bott i?

1

24. Vilka städer har du bott i?

Endast Sundsvall

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota?

Strumpor!

26. Är du social?

Det är jag definitivt! Pratglad och tankspridd själ.

27. Vilken är din favoritglass?

Jag äter sällan glass men min favorit är helt klart mjukglass!

28. Vilken är din favoritefterrätt?

Oj! Ska nog vara kladdkaka med grädde, äppelpaj och marrängsviss!

29. Tycker du om kinamat?

Älskar det!

30. Tycker du om kaffe?

Ja gud ja! Så länge jag har mjölk i!

31. Vad dricker du till frukost?

Sockerfri saft eller läsk, kaffe eller te.

32. Sover du på någon särskild sida?

Jag sover alltid på vänstra sidan av sängen, i fosterställning.

33. Kan du spela poker?

Nix, men Isak är superduktig!

34. Tycker du om att mysa/kela?

Absolut, skeda i soffan med Isak framför tvn är guld!

35. Är du en beroendemänniska?

Ja, just nu dricker jag varje dag Nocco eller te!

36. Känner du någon med samma födelsedag som din?

Inte vad jag kan komma på just nu.

37. Vill du ha barn?

Inte just nu men om kanske 5 år!

38. Kan du några andra språk än svenska?

Jag har väldigt svårt för andra språk, har inte varit särskilt intresserad heller. Kan engelska, men inte särskilt duktig.

39. Har du någonsin åkt ambulans?

Ja, två gånger. Första gången i mellanstadiet när jag åkte madrass och skakade ryggen. Kunde inte kliva upp, ingen större skada skedd dock! Minns att det gick ett rykte på skolan då att jag hade ett hål i ryggen, haha barn!
Andra gången var när jag blev påkörd av en bil på ett övergångsställe. Fick en lös benbit vid armbågsleden, mild hjärnskakning och märken på höger höft.

40. Föredrar du havet eller en bassäng?

Om det är fin sandstrand så föredrar jag havet mera, annars poolen.

41. Vad spenderar du helst pengar på?

Resor, fika och kläder.

42. Äger du dyrbara smycken?

Nej det gör jag inte, jag köper bara smycken av äkta silver!

43. Vilket är ditt favoritprogram på tv?

GW:s mord.

44. Kan du rulla med tungan?

Ja.

45. Vem är den roligaste människan du känner?

Ellinor!

46. Sover du med gosedjur?

Nej.

47. Vad har du för ringsignal?

Over the horizon.

48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?

Min mamma har sparat en del som ligger uppe på vinden.

49. Vad har du närmast dig just nu som är rött?

Har på mig en röd kofta just nu!

50. Flirtar du mycket?

Inte medvetet, men ibland kan människor misstolka mig bara för att jag är pratglad och trevlig mot alla!

51. Kan du byta olja på bilen?

Inte en aning, kanske? Jag har aldrig provat.

52. Har du fått fortkörningsböter någon gång?

Nej, har inte körkort.

53. Vilken var den senaste boken du läste?

"Ibland mår jag inte så bra" skriven av Therese Lindgren. Rekommenderar starkt!

54. Läser du dagstidningen?

Nej!

55. Prenumererar du på någon veckotidning?

Nej!

56. Dansar du i bilen?

Nej, men sjunger ibland!

57. Vilken radiostation lyssnade du till senast?

Antar att det var Rix fm.

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?

Datumet då jag ska till polisen för att ta nytt ID-kort.

59. När var du i kyrkan senast?

I mitten på augusti när Linnea och Daniel gifte sig.

60. Vem var din favoritlärare på högstadiet?

Min svenskalärare Tomas!

61. Hur länge har du campat som längst i ett tält?

En natt vad jag kommer ihåg, såvida jag inte sovit fler nätter som barn som jag ej minns.

62. Vem var det som senast gjorde något extra speciellt för dig?

Isak, han är så kärleksfull!

63. Vad lyssnar du på just nu?

Ingenting just nu mer än knappandet på telefonen när jag skriver, haha.

64. Har du varit med i tidningen?

Ja, någon gång så där i Sundsvalls tidning. Senast var 5 år sedan.

65. Vad är det konstigaste du ätit?

Oj, jag har inte ätit något konstigt!

66. Vem såg dig naken senast?

Isak!

67. Vad är det för färg på din tandborste?

Grön.

68. Hur imponerar man på dig?

Genom att vara ärlig, respektfull, intressant och att man bara är sig själv.

69. Vem ringer du när du är arg/ledsen?

Isak, mamma eller pappa, Vikky eller Linnea är de jag i första hand kontaktar.

70. Har du någon piercing?

Ja, i öronen.

71. Din största vinst?

När jag vann via en tävling på Facebook, en stor kasse från ICA MAXI.

72. Civilstånd?

Upptagen.

73. Vilka hemsidor besöker du dagligen?

Facebook, Hotmail, Aliexpress, Wish och min blogg förstås!

75. Ångrar du någonting du gjort?

Ja det gör jag, men det är inget jag tänker på. Går inte precis att göra något åt i efterhand. Gjort är gjort och alla gör vi misstag!

76. Hur gammal är din pappa?

Han är född 1960, så 57 år.

77. Vilket är ditt drömjobb?

Eventfixare!

78. Finns det något du verkligen skulle vilja göra men inte haft tillfälle, tid eller råd till?

Bli spådd, skjuter hela tiden upp det!

79. Vad har du haft för husdjur?

2 katter när jag bodde hos mina föräldrar.

80. Berätta tre saker som dina läsare antagligen inte vet om dig?

Jag hickar dagligen, är livrädd för getingar och alla diverse kryp. Har också sjungit för kungen när jag var liten med kören jag var medlem i.

81. Svär du ofta?

Inte ofta, men när jag är frustrerad, stressad eller glatt överraskad kan jag svära mycket.

82. Sverige när det är som bäst?

När värmen börjar att komma. Månaderna maj, juni, juli och augusti!

83. Kan du åka slalom?

Ja, men senast jag gjorde det var när jag var 14 år.

84. Vad har du ätit i dag?

En avokado, en riskaka, ett äpple samt blodpudding.

85. Vad har du för utbildning?

Gymnasiet.

86. Vilken kroppsdel är du mest nöjd med?

Fötterna.

87. Vilken kroppsdel är du minst nöjd med?

Mina ben!

88. Vilken är din bästa egenskap?

Omtänksam.

89. Vilken är din sämsta egenskap?

Envis.

90. Nämn två historiska personer som intresserar dig?

Oj, ingen aning!

91. Saknar du något?

Ja!

92. Är det viktigt att fira födelsedagar?

Nej det tycker jag inte. Jag är inte särskilt traditionell av mig. Fyller man jämnt så som 20,30,40 och så vidare så tycker jag dock att det bör firas!

93. Vad gör dig ledsen?

När någon i min närhet mår dåligt, om jag misslyckats med något eller om någon behandlat mig illa.

94. Vad gör dig glad?

Nära och kära!

95. Har du varit gift eller förlovad?

Nej

96. Vad ska du göra i helgen?

Idag blir det bara en lugn dag, imorgon träffa en kompis.

97. Vad är det knasigaste du gjort?

Det håller jag för mig själv!

98. Vad har du för laster?

-

99. Vem är din förebild?

Lady Gaga

100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor?

Umgås med Isak

/Emilia

Likes

Comments

Kvällens planer blev avbokade för mig. Tanken var att jag skulle till Vikky för att se Idol tillsammans med hennes syster samt Sara, men mot eftermiddagen small ångesten till så jag fick lyssna på kroppen och stanna hemma.
Jag önskar sååå mycket att jag kunde slippa denna känsla och kunna övervinna min ångest, men ibland säger kroppen ifrån både psykiskt och fysiskt och det här är ett sådant tillfälle, tyvärr!
Så istället sitter jag ihopkurad i en filt hemma med en varm kopp te, tända ljus och ser serien Homeland. Är inte heller fy skam, älskar att följa diverse serier som ni säkert börjat inse vid det här laget.
Känner mig fruktansvärt utmattad ikväll så förhoppningsvis sover jag gott inatt, viktigt att försöka hitta det positiva i det negativa!
Hoppas er kväll varit lyckad och trevlig helg gott folk ❤

/Emilia

Likes

Comments

Hej på er! Äntligen fredag, eller vad säger ni? I alla fall för min del måste jag säga!
Idag har jag unnat mig ett och annat och nog får vi tjejer aldrig nog av shopping, eller hur?
Tagit en fika idag med Vikky idag på Wayne's, stammisar som vi är! Vi beger oss alltid dit när vi beslutar oss för en fika på stan, inga tvivel på den biten!
Har också hämtat ut lite paket jag väntat på! :) Här är allt från shoppingen och paketuthämtningen från både idag och under föregående vecka! :

NYPD-plånbok!
Liten sådan som kommer användas flitigt de gånger jag ej bär på väska (så får den plats i jackfickan), alternativt mindre väskor.

"Kofta" från Lindex
Som många av er vet ÄLSKAR jag långa koftor! Detta är lite av en finare variant dock än myskoftor som jag annars nyttjar flitigt under höst och vinter :)

Day birger ett mikkelsen-jacka
Fyndade en höstjacka. Haft jättesvårt att hitta någon lämplig men ÄNTLIGEN! Långa och "enkla" jackor tycker jag väldigt mycket om!

"Rengöringsapparat" som jag så fint kallar det! Är lite skeptisk men har hört att den ska vara effektiv, ska bli spännande att prova! Balsam från Björn Axén som är SJUKT bra samt ett topplack från Depend som motverkar att nageln flisar sig, är stärkande och skyddande. Brukar använda mellan de gånger jag låter mina egna naglar får vila från lösnaglarna!

Det var allt för stunden, vi hörs senare ikväll! Trevlig helg på er :)

/Emilia

Likes

Comments

Delar med mig av 5 hårprodukter jag ALDRIG skulle kunna vara utan!

Shampoo och Balsam från Dove
Otroligt vårdande hårprodukter som resulterar i att det är otroligt lätt att borsta håret efter tvätt! Håret känns väldigt fräscht och håller sig rent länge.

Hårolja från Wella
En produkt som doftar otroligt gott. Ger ingen känsla av att håret känns flottigt efter användning som många håroljor brukar göra.
Går att nyttja i både vått och torrt hår.
Väldigt bra för att motverka kluvna toppar eller problem med torrt hår. Ger en fantastisk glans. Funkar också bra för att forma håret!

Sebastian re-shaper hårsprej
Väldigt effektiv hårsprej som medför perfekt önskan av hur man vill "forma" sin frisyr. Behöver endast använda liten del av sprejen då det redan av få sprejningar ger superbra resultat!

Maria nila hårvax
Ett hårvax som är enkelt att använda utan att behöva lägga ner lång tid och krävs väldigt lite vax för att få önskat resultat! Den är perfekt för mig för att kunna få min snelugg på plats!

/Emilia

Likes

Comments

Befinner mig i Sundsbruk dagen till ära, umgås hemma hos Shadan tillsammans med hennes dotter Bianca.
Ursäkta för mitt tjat, men jag kan inte förstå att ett sådant vackert barn kommit till världen. Jag är fullkomligt chockerad över denna skönhet!
Försöker övertala Shadan om att hennes dotter borde medverka i en blöjreklam, så som Librero eller Pampers. Hon skulle verkligen charma svenska folket med sina vackra drag, håller ni inte med?! 😍

/Emilia

Likes

Comments

Haft finbesök idag av denna tös. Linda lärde jag känna genom Isak, som är hans bästa tjejkompis. Jag minns att redan första gången vi talades vid genom högtalaren via Isaks mobiltelefon, kände jag på direkten att vi klickade. När vi sedan sågs första gången i verkligheten så var det som att vi setts tusentals gånger! Vi båda är så där pratglada och tankspridda, så brist på samtalsämnen mellan oss sker aldrig! :) Linda var här ända tills nu, då tillagade jag därefter köttfärssås och spagetti till karl'n min. För mig blev det fiskbullar, det får jag aldrig nog av. Både mättande, nyttigt och lättsamt - tre flugor i en smäll liksom! :)

Nu väntar en lugn kväll med tända ljus, ihopkurad i en härlig filt och se serien Homeland som jag nämnt tidigare är SÅ spännande!!! Hörs mer imorgon gott folk :)

/Emilia

Likes

Comments

Godkväll på er!

Tanken ikväll var att jag och Isak skulle se ishockey - Timrå Ik mot Vita hästen, men så blev inte fallet då Isak blev inkallad till jobbet en stund ikväll. Jag följde med och höll karl'n sällskap i de 30 minuterna han behövdes på arbetet. Som många av er vet h​​ar jag aldrig riktigt kunna förklara vad maskinförare exakt innebär då jag inte är något vidare insatt i det yrket samt att jag alltid glömmer bort varje gång Isak ska förklara sitt jobb, haha! MEN, här ser ni i alla fall från den lilla stunden då han arbetade nu ikväll (dock endast en av de andra många uppgifterna som han sysslar med). Kanske ni som inte riktigt fått klarlagt vad han egentligen gör på sin arbetsplats, nu fått liiite förståelse?:) Det var allt för ikväll, vi hörs imorgon! Kram på er ❤

/Emilia

Likes

Comments

En räksoppa jag varmt rekommenderar, på bilden ovan ser ni soppan jag gjorde igår till middag. Jag brukar köra på den lägsta fetthalten vad gäller matlagningsgrädde och lättmjölk för att undvika värsta kaloribomben och det smakar minst lika bra! Så det är bara att testa er fram!
Sugen att prova på att tillaga denna smaskiga räksoppa? Delar den här! :)

Ingredienser (4 personer)
600 gram oskalade räkor
1 gul lök
30 gram rotselleri
1 matsked tomatpuré
4 matskedar hummerfond (konc)
6 dl matlagninsgrädde
4 dl mjölk
1 matsked maizena
Kajennpepparpulver, salt och peppar

Tillagning:
1. Skala räkor. Lägg räkorna åt sidan. Lägg skalen i en stor stekkastrull. Tillsätt smör och fräs skalen ett par minuter. Skalen får ej brännas vid.
2. Skala och hacka lök samt rotselleri. Lägg ner hacket i kastrullen. Tillsätt tomatpuré, hummerfond och grädde. Låt småkoka i 20 minuter.
3. Sila bort räkskal och grönsaker i ett såll. Rör ner maizena och tillsätt mjölk. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och kajenn.
4. Häll upp i terrin (soppskål), eller tallrikar. Tillsätt de skalade räkorna.

Redo för servering! Gärna tillsammans med matbröd. Ät och njut!

/Emilia

Likes

Comments