Header

RECEPT
Tjena!

Här kommer efterrätten som är det sista receptet i min "zucchiniutmaning". Ni bara måste testa denna kladdkaka med zucchini! Jag freestylade lite men jag måste säga att receptet blev riktigt bra. Det är inte världens sötaste kaka, men den är ändå inte "osöt" haha.. Vill man tvunget ha den sötare kan man tillsätta mer dadlar alternativt lite honung, men jag tycker inte att det behövs😉 Till och med bror min som uppskattar sötare saker tyckte den var jättegod och tjatar redan om att jag ska baka den igen haha!

INGREDIENSER
1 normalstor zucchini
50 g färska urkärnade dadlar (runt 7st)
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
Kokosolja till formen

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175˚C. 2. Riv zucchinin på ett rivjärn. Krama ut vätskan ur den finrivna zucchinin.
3. Finhacka dadlarna.
4. Smörj en form med kokosolja och ”bröa” med mandelmjöl.
6. Smält chokladen i en kastrull.
7. Mixa alla ingredienser utom den smälta chokladen till en slät smet. Rör ner 4/5 av chokladen.8. Häll smeten i formen. Häll över resterande del av den smälta chokladen. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter, kakan ska vara kladdig i mitten. Förvara i kylen.

Jag serverade den med vegansk hallongrädde som jag gjorde på kokosmjölk och hallon. Jag tog bara en burk kokosmjölk ur kylen och skedade ut det "tjocknade" . Sedan tillsatte jag knappt ett kryddmått salt och ca 100g färska hallon och vispade med en elvisp. Passade jättebra ihop, tips tips tips!!

MUMS!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

RECEPT

Hey!

Som nämnts i tidigare inlägg ska jag publicera en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt där zucchini är en av huvudingredienserna. Idag kommer som utlovat huvudrätten med zucchini, det är en liten annorlunda version av Sveriges nationalrätt tacos/tortillas! Låt mig presentera zucchinitortillas! Receptet är inspirerat från tjockkocken.se och jag har knappt ändrat det alls - det var perfekt från början helt enkelt. Zucchinitortillas kan man göra istället för vanliga tortillabröd - inte bara är de hälsosammare, utan även riktigt goda! Mamma sa till och med att hon tyckte dessa zucchinitortillas är godare än vanliga tortillas. Jag kan inget annat än att hålla med dig morsan😜

INGREDIENSER
1 normalstor zucchini
1 ägg
2 msk kokosmjöl
Lökpulver (valfritt)
Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR

1. Riv zucchini på ett rivjärn och salta den rivna zucchinin. Låt stå några minuter och pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt. Efter jag pressat ur vätskan återstod ca 200g zucchini.

2. Häll i zucchini, ägg, kokosmjöl, fiberhusk, ev lökpulver, salt och peppar i en skål. Blanda till en jämn smet. Platta ut på ett bakplåtspapper så tunt du bara kan utan att de går sönder (den som är på bilderna nedan blev något tjock, gjorde ännu tunnare omgången efter och det blev bättre!). Kör 20-25 min på 175 grader i ugnen. KLART!

3. Servera gärna med rostade kikärtor (tex enligt DETTA receptet), sallad, bladspenat, gurka, tomat, majs, avokado, rödlök, feta ost, creme fraiche eller vad du nu gillar att fylla din tortilla med!

Likes

Comments

RECEPT

Som jag nämnde igår utmanade en tjej på jobbet mig att publicera något roligt recept med zucchini här på bloggen. Istället för bara ett recept, valde jag att istället publicera en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt med zucchini som en av huvudingredienserna. Här kommer förrätten som är fröpanerad zucchini! Rätten är ovo-vegetarisk, men det skulle säkert vara möjligt att byta ut ägget mot ett chiaägg (1 msk chiafrön + 2-3msk vatten) om man vill få rätten helt vegansk. Tror jag ska testa det nästa gång faktiskt, kan bli spännande!😎

INGREDIENSER (ca 2 portioner)
1 normalstor zucchini
1 dl grahamsmjöl
1 ägg
Solrosfrön
Pumpakärnor

GÖR SÅ HÄR

1. Skär zucchini på längden i ca 1 cm tjocka skivor.

2. Häll upp mjöl på en tallrik, ägg på en och frön på en annan. Vänd i mjölet, sedan i ägget och till sist i fröerna. Salta och peppra.

3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek de panerade zucchiniskivorna tills de får fin färg.

Likes

Comments

Hej!
För ett litet tag sedan fick jag en utmaning av en tjej på jobbet. Hon odlar stora mängder zucchinis hemma så hon gav mig tre stora zucchinis och utmanade mig att komma med något roligt recept med zucchini och dela med mig av det här på bloggen, för att få lite ny inspiration kring vad man kan göra med denna fantastiska grönsak. Så kul grej!! Jag antog självklart utmaningen och växlade till och med upp den ett snäpp. Istället för bara ett recept kommer jag presentera en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt där zucchini är en av huvudingredienserna! Jag har nu gjort alla tre och imorgon kommer jag publicera förrätten, på torsdag huvudrätten och på fredag avslutas allt med efterrätten som jag tycker ni alla ska passa på att testa till fredagsmyset! Notera att jag aldrig gjort någon av rätterna förut så det finns säkert "room for improvement", men jag måste faktiskt ändå säga att jag tycker resultatet blev väldigt bra trots allt (och familjen instämde)😇. Jag har utgått från lite olika recept, men ändrat en del och satt min touch på det. Mitt mission är ju alltid att kombinera hälsosamt och gott!!💚

Har ni också massvis av zucchini hemma eller bara älskar denna mycket goda och nyttiga grönsak så ska ni checka in bloggen de närmsta tre dagarna!

HEJRÅÅÅ SÅ LÄNGE

Likes

Comments

RECEPT
Hey!

För ett par veckor sedan gjorde jag en nyttig "cookie dough" till efterrätt som jag tyckte blev väldigt god och dessutom proteinrik! Även väldigt lätt att göra. Den är inte i sötaste laget, men det är så jag vill ha det. Vill man att ha den sötare kan man ta mer honung alternativt mixa ner ett par dadlar.
Tyvärr antecknade jag inte exakt hur mycket jag använde av varje ingrediens, men jag tror det var ungefär såhär😉

INGREDIENSER
0,5 banan
1 dl vassle proteinpulver choklad (jag använder mig av Vitapranas, helt utan tillsatser, endast ren vassle och kakaopulver. Ni hittar den HÄR)
1 msk kokosmjöl
1 msk honung
2 msk jordnötssmör
Mandelmjölk (runt 2 msk)


GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa banan, proteinpulver, mjöl och honung, och jordnötssmör med en stavmixer.

2. Fortsätt mixa och häll på mandelmjölken till önskad konsistens. Klart!😛

Likes

Comments

LIVET
Tjena!!

Som jag nämnde i det förra inlägget var det Idrottens Dag i Karlskrona i fredags och lördags. Dessa dagar har varit en härlig manifestation för idrotten där man kunnat testa på massvis av olika idrotter, kolla på uppvisningar, lyssna på föreläsningar, delta i ett mångfaldslopp och mycket mer!

På fredagen var det ca 1600 skolelever från olika skolor i Karlskrona som var på plats och fick testa på olika idrotter. Jag befann mig vid innebandyn tillsammans med Klara och vi hade en hel del kids som var hos oss och spelade. En trevlig dag med fint väder

På lördagen var det dags för allmänheten att komma och idrotta. Uppskattningsvis lika många som på fredagen var på plats denna soliga lördag. Jag hade hand om en servering med fokus på hållbarhet och hälsa. Vi serverade bland annat sallader där man själv kunde välja innehållet. Vi erbjöd fullkornspasta, tabbouleh eller potatissallad och till detta kunde man få antingen lax, kyckling eller vegansk falafel. Dessutom kunde man välja om man ville ha tzatziki, currysås eller avokadoröra till. Det ingick även en massa härliga grönsaker och fetaost. Vi serverade även mellanmål som hembakta dadelbollar, hemmagjord risifrutti, smoothie, bars, keso, grova mackor med ägg/ost och fruktsallad. Syftet med detta var att vara ett alternativ till det traditionella kioskutbudet med korv, hamburgare, kexchoklad, risifrutti, coca-cola etc. Hela serveringen blev väldigt uppskattad vilket jag tycker är så roligt!! Många som kom fram och sa att det var jättegott och att detta är framtidens servering vid idrottsevenemang💚

Dessutom satsade vi på ekologiskt, KRAV-märkt och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Vi försökte att minimera all plast och källsorterade allt avfall. Vi hade även stora soptunnor utanför där kunderna själva kunde källsortera sitt skräp. Förhoppningsvis kunde vi inspirera någon till att tänka till lite extra kring sina val, både kring sin egen hälsa och vår planet🌍

Idrottens daaaaag

En liten del av alla råvaror #iloveeco

Hemmagjord risifrutti och sylt!

Tabbouleh😍

Grön smuuutttiii på bladspenat, banan och fryst mango!

DadLbollR

💚

Likes

Comments

LIVET

HEJ!

Har varit extremt dålig uppdatering här på bloggen senaste tiden, en hel vecka sedan jag publicerade något sist. Så kan det gå! Resterande del av denna vecka kommer det bli bättre uppdatering iallafall!

Vad har hänt senaste veckan då? Jag har haft fullt upp med träningar och jobb som vanligt. I helgen som varit har vi haft idrottens dag här i Karlskrona där jag haft hand om en servering med fokus på hälsa och hållbarhet - superkul!! Mer om det kommer i ett eget inlägg. I övrigt kan jag berätta att jag börjat lära mig en del olympiska lyft som frivändning och stöt vilket är jätteroligt! Det är inte helt enkelt men jag är taggad på att lära mig mer och bli bättre. Har faktiskt till och med införskaffat mig ett par lyftarskor. Har funderat på det länge då jag inte direkt haft några bra skor att lyfta i, så jag kände att det kunde vara värt att investera i ett par riktiga skor. Har tidigare haft mycket problem med min rörlighet men har jobbat upp detta ordentligt. Den är dock fortfarande inte helt hundra så jag känner att lyftarskorna ger mig den sista lilla hjälpen som behövs😊

Kan även berätta att jag beställt ca 200 kort som jag ägnade hela söndagen åt att sätta upp på min vägg i rummet. Tog ca 7 timmar haha, men bra blev det!!

Har tyvärr inte hunnit laga så mycket mat på sistone men det ska det bli ändring på! Nya recept kommer😎

Yesss det var allt för nu, hejsvejs!!!

Mitt liv i bilder😎

Likes

Comments

RECEPT

Tjena!

Som ni kanske läste i söndagens inlägg var jag och mamma ute och plockade svamp förra veckan. Vi hittade bara trattkantareller, men det är inte fy skam det. En del av dessa använde mamma till att göra en kantarellpaj (lakto-ovo vegetarisk) som blev riktigt god! Var därmed bara tvungen att fråga henne om receptet och publicera det här till er. Pajdegen brukar mamma göra ganska ofta och den funkar bra till vilken sorts fyllning som helst - så bara testa er fram och blanda ihop det ni tycker om!

INGREDIENSER PAJDEG:

1 dl rågmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl rismjöl
1 dl dinkelmjöl
125g smör
3 msk vatten

INGREDIENSER FYLLNING:

150g kantareller
50g champinjoner
1 schalottenlök
125g feta ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 msk hackad dill
2 krm salt
1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg mjölet i en skål. Ta smöret direkt från kylskåpet - grynigt. Tillsätt vatten och gör en deg. Arbeta så lite som möjligt. Forma degen till en klump och vira in i folie. Lägg in i kylen en halvtimme

2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Låt stå i 20 min.

3. Förgrädda i ugnen i 15 minuter på 175 grader.

4. Fräs svampen med charlottenlöken. Fördela svampen, fetaosten och löken i den förgräddade pajbottnen.

5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, dill, salt och svartpeppar.

6. Fördela i pajskalet.

7. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 30 minuter.


Hann bara med att knäppa några halvdana bilder. Det blev gott iallafall!!😛

Likes

Comments

LIVET

Hejsan!

Ännu en vecka har flugit förbi. Veckan har som vanligt bestått av mestadels jobb och träning! Men vad jag har jag gjort mer då? Jag har bland annat träffat Ebba, lagat mat och plockat svamp i skogen med morsan. I onsdags fyllde Madde 20 år så igår kväll firade vi henne lite genom att dra ut på stan en sväng. Det slutade med att vi hamnade på statt och hade en bra kväll! Idag har jag bara hängt hos Madde hela dagen, dessutom kom Matilda också vilket var mycket trevligt!

Extremt intressant inlägg haha... Ville mest bara säga hej!
OCH NU SÄGER JAG HEJDÅ OCH GODNATT NU SKA JAG SOVA HIHI SNARK SNARK ;D

Morran<3

PASSION FOR FASHION

En liten del av all svamp vi hittade😍

Likes

Comments

MIN HÄLSORESA
DEL 9 - MIN KOST IDAG

Detta blir den sista delen i berättelsen om min livsstilsresa. Nu ska jag då besvara den stora frågan, vad äter jag egentligen idag för att hålla mig frisk och må bra?

Jag kan börja med att berätta att eftersom jag haft problem med blodsockret på grund av mitt stora sockerintag tidigare, är jag tyvärr fortfarande väldigt känslig mot snabba kolhydrater. Jag har därför fått testa mig fram och fått experimentera väldigt mycket för att se vart min gräns går. Äter jag saker som får min blodsockerkurva att gå upp snabbt (tex frukt eller ljust bröd) kan det börja klia i armvecken och hårbotten på mig. Under korta perioder där jag ätit en del snabba kolhydrater har mina ögon återigen börjar rinna och huvudvärken börjat komma. Det behövs tyvärr inte så mycket för att mina problem ska komma tillbaka. Då har jag varit snabb på att utesluta snabba kolhydrater under en period och boostat min kropp med rätt kosttillskott. Jag har även fått mycket hjälp av min naturläkare.

Vanligtvis äter jag dock inte någon lågkolhydrat-kost. Jag äter faktiskt en hel del kolhydrater, men i princip bara dem med lågt GI (GI står för glyxemix-index och mäter hur snabbt kosten påverkar blodsockerkurvan). Tajming är också väldigt viktigt. Blodsockerkurvan påverkas inte lika mycket av de snabbare kolhydraterna om man äter proteiner och bra fetter (tex kokosolja) till. Exempelvis klarar jag av att äta potatis (i rimliga mängder) om jag äter det tillsammans med något proteinrikt och någon bra fettkälla. Men att bara äta potatis är inte så uppskattat av min kropp. Att äta bananpannkakor på banan och ägg går bra, men äter jag bara en banan utan något annat till så brukar kroppen klaga.

Detta gör att jag måste tänka lite grann när jag ska äta. Det har inte blivit lättare av att jag äter till allra största del vegetariskt (äter fortfarande fisk och även kyckling ibland). Anledningen till detta kan vi ta i något annat inlägg. Vegetarisk mat innehåller nämligen generellt sett mer kolhydrater och mindre protein och jag har därför fått tänka till ännu lite extra sedan jag övergick till en nästintill vegetarisk kost (lakto-ovo). Men det är inte så komplicerat, funkar utmärkt! Tycker ju att mat är något av det roligaste som finns😜

Tack vare att jag i princip aldrig äter söta saker, har jag inte heller något sötsug. Många trånar efter att ha något att fika på efter maten eller något sött att stoppa i sig på kvällen, men jag känner verkligen inte det. Jag älskar MAT. Jag äter som sagt aldrig godis, köpta kakor osv. Och jag saknar det faktiskt inte alls!! Jag förknippar det bara med mitt ”gamla” liv och hur dåligt jag mådde då. Jag känner ju verkligen hur sjukt mycket bättre jag mår av den kost jag äter idag! Jag känner mig lite som en ”nykter alkoholist”, fast ”nykter sockerist” (hahah??). Jag har inget behov av sötsaker idag, så att äta det vore bara onödigt och skulle kanske innebära en risk att falla tillbaka i gamla vanor, och det vill jag verkligen inte. Det är så skönt att FRI från sötsuget. Många tycker att jag är extrem och menar att jag kommer ju inte dö om jag köper en glass. Nej, det är sant, men jag vill inte ha, för jag vet att jag och mitt blodsocker mår bättre utan det. Dessutom finns det jättemånga nyttigare alternativ som inte påverkar blodsockret lika mycket, men som är minst lika goda enligt mig!! Jag tycker ju att det är superkul att hålla på i köket, så nyttiga hemmabakta kakor, glassar etc, unnar jag mig lite då och då (och delar självklart med mig av det här på bloggen). Även här får jag dock vara lite försiktig då jag som sagt är känslig mot alla snabba kolhydrater i större mängder, även frukt, vilket är väldigt synd eftersom många frukter innehåller mycket nyttigheter.

Jag vill återigen poängtera vikten av BALANS i livet. Jag säger absolut inte att man inte får köpa glass eller äta en bulle med socker och vetemjöl om man vill det! Jag vill mer belysa att det finns alternativ som är minst lika goda och att stora mängder socker kan vara väldigt skadligt. Det är många som sagt till mig att de vill bli av med sitt sötsug för att de inte mår bra av det - och mår man inte bra av någonting, då bör man ju förändra det, eller hur? Mitt enda tips för att bli av med sötsuget är egentligen bara att bestämma sig för att sluta. Jag klarade det och jag var som sagt vääääldigt kär i sötsaker! Det är bara jobbigt i början, efter ett tag blir det en vana!

Efter att jag lagt om min kost så har mina smaklökar ändrats väldigt mycket och jag uppskattar idag saker som jag inte alls tyckte om innan. Exempelvis tycker jag att det är riktigt gott att ta en ruta 85% choklad och det tyckte jag verkligen inte tidigare. Då var det den sötaste Marabouchokladen som gällde. Det var faktiskt inte alls längesedan jag smakade en liten tugga av just en vanlig Marabouchoklad bara för att se vad jag skulle tycka om den idag och jag kan säga att jag tyckte den var alldeles för söt! Inget för mig alltså🙈 En annan sak som jag verkligen älskar nu men som jag tyckte var riktigt äcklig innan är avokado. Hur gott är inte det??? Den var alldeles för ”osöt” för mig innan, jag gillade bara de riktigt söta frukterna.

Socker är en vanesak. Vänjer man sig vid mycket, så vill man ha mycket.

Nu var denna långa självbiografi över och jag hoppas verkligen åtminstone någon funnit det lite intressant att läsa (om någon ens orkat läsa det haha). Kanske sitter någon i en liknande sits som jag gjorde innan mitt första naturläkarbesök och kanske känner sig denna personen aningen inspirerad av min resa. Till dig vill jag bara säga att det går verkligen att ändra en livsstil om man bara bestämmer sig för det, och det kommer vara så värt det! Har jag inspirerat en enda person med denna text så är jag nöjd.

Tusen hälsokramar
Ronja


Slänger in ett aningen cheesy, men ändå väldigt accurate quote😉

Likes

Comments