Header

För ett tag sedan fick vi på NIU möjlighet att gå och se en riktigt bra clinic i Umeå med Rolf-Göran Bengtsson. Här har jag sammanfattat det viktigaste från clinicen.

Clinicen hade ämnena hur du ska lägga upp management, träning och tävling.

Rolf började med att berätta vad som är viktigt kring ett management där han tyckte att hela teamet kring ett tävlingsekipage är lika viktigt, veterinär, hovslagare, equiterapeut, tränare, hästskötare och ryttaren har en lika stor del av framgångarna. Han satte upp 3 viktiga punkter:

* Rutiner, både de vardagliga rutinerna och rutiner kring tävling är viktiga.

* Struktur, gärna ha en planeringstavla där man skriver hur hästarna ska gå samt eventuella vaccinationer, skoningar och andra avvikelser.

* Planering, att göra en detaljerad tävlingsplanering är viktigt där man ska ha bestämt vilka tävlingar som är viktigast, när ekipaget behöver vara på topp och vilka klasser man ska rida för att vinna och vilka som är rena skolklasser.

Rolf fick frågan vilka av hästens egenskaper som var viktigast för honom, och han tyckte att hästens inställning var absolut viktigast, men för att få fram en riktig topphäst på högsta nivå får de andra delarna inte ha för stora nackdelar, till exempel exteriör, kapacitet och ridbarhet. Det var rätt intressant att höra honom jämföra 3 av sina bästa hästar mot varandra där Casall var den största stjärnan med minst nackdelar i sina egenskaper.

Ryttarens viktigaste egenskaper enligt Rolf är:

* Utbildning, ryttaren bör vara väl insatt i hästkunskap för att kunna läsa sin häst på bästa sätt och ge den bäst förutsättningar att prestera.

* Träning, både fysisk och mental träning är viktigt för att bli en bra ryttare.

* Coach, att ha en bra tränare som man litar på är viktigt, inte bara för själva träningarnas skull utan som en del i planering av dagliga ridningen, tävlingsplanering, hästinköp osv.

För att hästen ska prestera på bästa sätt krävs följande:

* Ridbarhet/Lydnad

* Lösgjordhet

* Balans

* Styrka

* Kondition

Första gruppen visade grunderna i det dagliga arbetet, de fick rida mycket över klossar på serpentinbågar där fokus låg på att rida i en jämn galopp och behålla rytmen.

Andra gruppen visade lite mera teknikträning där Rolf förklarade hans syn på bommar framför och bakom hinder. Han anser att hjälpbommar framför hinder gör hästarna oftast lite snabba över hindret och de skjuter då iväg lite och får då inte språngkurvan mitt över hindret. Däremot gillade han en bom 3 m bakom hindret för att hästen i lugn och ro skulle hoppa hindret och då blir språngkurvan högre och den väntar också lite bättre i landningen efter hindret. Om man vill använda en bom före hindret så lade han den 5 m före för att på så sätt hjälpa hästen att hålla ihop sitt sista galoppsprång och få en rundare språngkurva. Andra gruppen fick även öva på att vara mer stilla i sadeln och inte störa hästarna onödigt mycket.

Inför sista gruppen pratade han om själva tävlingsbiten:

* Förberedd

* Fasta rutiner

* Bangång

* Framridning

* Framhoppning

* Tävlingsmoment

* Analys av resultat

De 2 ryttarna i sista gruppen gick banan tillsammans med Rolf där han berättade om de svårigheter som fanns i den ganska tekniska banan. Sedan fick de börja hoppa fram, han visade sitt system hur de själva brukar göra på framhoppningar. Sedan hoppade de båda banan och en avslutande omhoppning.

Jag tycker att det var en rolig clinic, det var kul att se olika nivåer på ekipagen där man tydligt ser problemen som uppstår om hästarna inte är välridna och lösgjorda, och hur bristerna i ryttarnas sitsar påverkar resultatet. Det var roligt att se vilken skillnad Rolf gjorde på hästen Anton bara genom att vara lugn och konsekvent, fick bra tips om bom bakom hindret som jag ska ta med mig. Banan innehöll flera tekniska svårigheter som visade hur viktigt det är att rida rätt vägar för att underlätta. Man förstår också hur många bitar det är som måste fungera med struktur och planering, träning och ett bra tänk hela vägen.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

2017 var ett år fyllt av roliga tävlingar, träningar och upplevelser. Tänkte dela med mig av några saker från förra året, från Januari till December.

Januari:

I Januari förra året hade jag 6 hästar som jag red, det var Hasse, Lasse och Isabella som jag även har nu, men sedan hade jag också Ranka (som Saga rider nu), T2 och Lindy. I slutet av Januari åkte Lindy till sitt nya hem och min ponnytid var över.

I Januari hopptränade jag T2 för Pontus Westergren, fick även rida för Rolf Byström med Hasse och Lasse via NIU.

Februari:

11 februari gjorde jag min första tävling för året med T2 och Hasse. Där gick T2 1.10 och placerade sig 2:a och Hasse hoppade 1m och 1.10 med en rivning i båda klasserna.

12 februari åkte jag och mamma till Strömsholm med Lasse för hoppkurs i 5 dagar där man fick rida 2 pass per dag, ett på sin egen häst och ett på en av deras ridskolehästar. Man red sin egen häst för Daniel Svensson och ridskolehästen för Daniel och några av deras ridlärare. Jag fick rida en häst som jag tyckte mycket om, ett sto f.09 e. Contendro I - Irco Marco. En riktigt bra hoppkurs där jag fick mycket hjälp med Lasse, men även där man fick ha stallskötsel åt ridskolehästarna varje dag med in/utsläpp/hagbyten och mockning.

Direkt jag kom hem från Strömsholm var det bara att packa om väskan och åka söderut igen. Men denna gången fick jag och pappa följa med Ebba, hennes pappa och Nagar till Göteborg Horse Show där Ebba hade kvalat in till att rida Sverige Ponnyn. En riktigt rolig resa! Sjukt häftigt att få följa med "backstage" i Scandinavium också!


Mars:

I början av Mars tävlade jag Hasse och Lasse på Hippologum, Hasse gick en 1.10 per dag med 3 ner första dagen och ett ner andra dagen. Lasse gick 1.10 första dagen och debuterade sedan 1.20 andra dagen med en godkänd runda.

Tränade Hasse för Pontus och fick bra hjälp, hoppade bana på 1.20 på träningen.

Tävlade i Sundsvall 1 dag där både Hasse och Lasse gick 1.10 och 1.20. Det var debut med Hasse i 1.20 (hans livs andra 1.20) och det slutade med endast en liten rivning i omhoppningen.

April:

Första helgen i April tävlade jag 3 dagar på Hippo med Hasse och Lasse, red även en klass på Ranka efter 1,5 års tävlingsuppehåll och hon tog en 3:e placering i 1.10! Hasse och Lasse gjorde sina 2 och 3:e 1.20.

I slutet av April tävlade jag Hasse och Lasse 2 dagar i Timrå och där satte båda sin första 0:a i 1.20 och Hasse knep 2 4:e placeringar.

Sista helgen i April tävlade jag Lasse på Sundbyholm. Älskar att tävla där, och det var första gången jag red Lasse där. Han gick en 1.15 och två 1.20 och där satte han andra nollan i 1.20 och kvalade därmed till 1.30!

Maj:

I Maj debuterade Isabella på tävlingsbanan, hon gick 2 stycken 90 cm klasser med bra resultat, helt obrydd om att vara på tävling!

Hasse kvalade även han till 1.30 efter en felfri runda i 1.20 på Hippo.

Tränade även för Lennart Lindelöw som är månadstränare genom Niu.

Och i Maj åkte vi även utomlands, på medelhavskryssning i en vecka med våran familj, mormor och min moster och hennes familj. Så hörligt!

Juni:

I juni fortsatte tävlandet och jag hade en topphelg på Surf där jag red Hasse, Lasse, Ranka och Isabella. Var placerad i alla klasser, Isabella satte sin första felfria runda, Lasse vann sin klass och Ranka var 2:a i samma, Hasse var 3:a i en 1.20 och debuterade 1.30 med en felfri runda och en 3:e placering!

I juni sade jag hejdå till min hittills bästa häst jag haft, Think Twice, trots att vi bara hann göra 2 tävlingar med honom på 1,5 år har han varit min drömhäst. 3 starter och 3 placeringar fick vi tillsammans, en vinst, en andraplats och en tredjeplats. Han fick då åka ner till sina gamla ägare då han tyvärr inte höll för tävling.

Likes

Comments

Var ett tag sedan nu, men nu är jag tillbaka igen. Har varit borta från bloggen i några veckor, men jag har helt enkelt inte haft tid eller prioriterat att skriva. Men nu provar vi igen. Senaste inlägget jag skrev var när jag gjorde första tävlingen inomhus i början av Oktober förra året och det har hänt en hel del sedan dess. Men det tar vi i ett senare inlägg.

Just nu sitter jag hemma i soffan med ridförbud i minst en vecka. Har haft problem länge med mitt knä, men mest när det varit kallt ute, men har ändå kunnat rida. Nu har det blivit värre och jag kan knappt gå. Var till en sjukgymnast igår som rekommenderade ridförbud i helst några veckor, men tävlingssäsongen startar om 2 veckor så jag har helt enkelt inte tid att vila ;) Får hoppas att det går över snabbt och att jag kan börja rida snart igen! ​​​​

Likes

Comments

Fina bilder som vanligt av Jenny Nyström Welam!

Förra helgen var det alltså första tävlingen inomhus för den här säsongen. Jag red Hasse och Lasse, båda gick en klass per dag i 3 dagar.

Lasse gick en 1.20 per dag och var inte alls så spänd och tittig som jag trodde han skulle vara. Första dagen hade han 3 ner, vet egentligen inte varför, han hoppade bra och jag red bra. Hade luddskydden på honom då, för första gången och det kan ha varit de han reagerade på, för han rev alla 3 med frambenen. Konstigt! Känslan var iallafall bra!

På lördagen var 1.20 en A:0, tidshoppning. Lasse kändes riktigt fin och var med på noterna, han fick ha sina vanliga skydd den här gången. Red vår snabbaste runda någonsin, fanns inget att klaga på! Räckte till en 3:e placering!

I söndagens 1.20 fick vi ett tråkigt nedslag på 2:an, annars var resten bra. Det är räcken vi måste träna på. Han hoppar strålande över alla oxrar men blir lite låg över räckena. Tur vi har en hel vinter framför oss att träna massor!

Hasse gick en 1.20 första dagen bara för att titta runt lite. Det var en totalfel och vi fick en rivning i grunden, annars var resten riktigt bra. Trodde han skulle vara betydligt mer spänd än vad han var.

Andra dagen fick han gå 1.30 eftersom det kändes så bra dagen innan. Han var lika fin nu, men fick 2 rivningar. Ena tar jag helt klart på mig då jag lade in ett galoppsprång för mycket till ett räcke så han inte hann upp. Tror jag börjar bli gammal, brukar aldrig börja backa ur sväng 😁

Han fick gå en 1.30 sista dagen också. Red helt klockrent i grunden, och då är han felfri. Fanns verkligen inget att klaga på där, fick tillbaka honom snabbt på alla linjer och hann bli klar. Han hoppade riktigt bra med höjd i sprången! I omhoppningen blev han lite väl vild och rev 3. Tror han var lite trött, rätt krävande när de hoppar så bra hela grunden, och när han blir trött börjar han springa. Men jag är ändå väldigt nöjd. 1.30 känns verkligen inte svårt med honom och det är tråkigt att det inte finns någon 1.35 på tävling snart, för det är han redo för att testa!

I helgen är det tävlingsfritt igen, det enda som är inplanerat i helgen är dressyrträning för Ann-Margrete med NIU på fredag och Carroträning på lördag.

Likes

Comments

I helgen drar årets inomhussäsong igång. Tävling på Hippo i 3 dagar. Jag hoppar Lasse och Hasse. Är ledig från skolan imorgon och ska trimma Hasse lite på morgonen då han varit helt vild nu i några veckor, sedan ska båda duschas.
I dag har jag hunnit rida 3 hästar och putsat alla grejor så det är förberett. Uppdaterar er mer i morgon! 👋🏻

Likes

Comments

Förra veckan tränade jag för Pontus Westergren med Isabella. Det gick verkligen över förväntan! Isabella har ju bara varit med på en "riktig" träning för månadstränare tidigare, och det var för Lennart. Nu var det första gången Pontus såg henne.

Vi red fram gemensamt på en åttvolt i trav, man skulle ställa igenom ordentligt i båda varven, Isa var riktigt fin då ,lugn och avspänd. Sedan galopperade vi på en volt vilket hon tycker är lite jobbigt. Har ju haft lite problem med att hon byter galopp eller studsar på stället, fick tips på att ställa henne ordentligt innåt då. Det blev stor skillnad och till slut kunde vi galoppera i en rund galopp på volt. Det är mest styrkan det sitter i nu. Pontus förklarade det lite som att hon är en stor 3-åring och hennes framdel sitter inte riktigt ihop med bakbenen. Hon rör sig så mycket bak så att frambenen inte riktigt hinner med och då tappar hon takten.

Sedan hoppade vi fram på ett litet räcke, som vi sedan byggde på med en linje längst långsidan på 5 galoppsprång. Isabella brukar alltid hoppa långt, och då får hon suuupertrångt på linjerna, brukar till och med behöva plocka bort ett eller två galoppsprång för att det ska stämma. Men inte nu, hon hoppade runt över hinderna och jag kunde bara fortsätta rida lite mjukt fram till nästa hinder. Mot slutet när hon blev lite trött hoppade hon dock lite längre och det blev trångt, men det fick vi också mycket hjälp med.

Avslutade med att hoppa en bana med relaterade linjer och kombination, duktig häst!

Pontus tyckte att Isabella är en väldigt trevlig häst, bra byggd och trevlig modell på häst som är rädd om sig i hoppningen och har ett väldigt bra tryck och avstamp. Han tyckte absolut att det var värt att satsa på henne, även om det kommer att ta tid. Nu ska vi verkligen lägga stenhårt jobb på henne så vi kan hoppa stora klasser i framtiden!

Likes

Comments