Ja som sagt så skulle jag ju göra ett inlägg om lite grejer man kan testa innan man skadar sig själv, och innan man straffar sig själv, och om att förstå sig på ångesten och liknande.
Först och främst måste du försöka att tänka dig tanken att sluta skada dig själv, att våga försöka en extra gång, att våga kämpa ännu lite till även om det känns som du redan gett allt du kan, för egentligen är det inte du, utan din sjukdom som försöker trycka ner dig, inse att du är du och inte din sjukdom/diagnos/störning. När ångesten smyger sig på så kan du prova dessa alternativen, tydligen hjälper det för en del:
1. krama två isbitar.
2. Gå ut och spring
3. Ta en is kall dusch i några minuter.
4. Rita.
5. Skriv ner dina känslor medan du lyssnar på musik.
6. Skrik i en kudde eller slå allt du kan på den.
7. Ring en kompis.
8. Prata med en i familjen, försök iallafall.
9. Låt ångesten komma och gråt ut, för det går över, skada inte dig själv, försök allt du kan!

Några av dessa har jag själv provat, och det funkar, kanske inte alltid lika bra som du är van vid när du skadar dig själv, men det är så himla mycket bättre och lönar sig i slutändan, så innan du tänker skada dig själv, testa dem här, det kanske faktiskt hjälper dig, så värt ett försök .
Ångest attacker är ju olika för alla, men efteråt så blir man ofta väldigt trött eftersom man gråtit så mycket, och jag, jag brukar känna skam, och må väldigt dåligt, vill helst gömma mig under täcket. Men försök att förstå att det är inte ditt egna fel, och ångesten är inte farlig även om det känns så! För den går över. Ta hand om dig själv, ta några djupa andetag, gör en kopp te eller varm choklad och slå på en film, ta en liten promenad, var med familjen, för du ska helst inte vara ensam då det händer eller när det är över! Tänk såhär, du överlevde den här gången och det var jobbigt, men du klarade det, och nästa gång är ångesten kanske inte lika stor, den är fortfarande hemsk men kanske mindre än senast, det är så lätt att falla i negativa tankar men då säger jag så här till just dig: Du är bra, du är stark, och du kommer vinna detta för du förtjänar att må bra, och att glädjas av livet och ha kul. Det finns ingen som är som du, och detta är inte ditt fel, du är inte dålig, inte värdelös utan du är faktiskt värdefull och älskad. Du är inte ensam om att må såhär, och du kämpar inte ensam heller, ta små steg, inte för stora, och belöna dig själv varje gång du klarat ett steg, och tryck inte ner dig själv om du misslyckas, för det kommer att hända och det är fullt ut okej! Välj det friska inte det sjuka, det är en kamp, en lång kamp men vet du? JAG vet att du, ja just du, kommer att nå toppen, och du kommer vara riktigt stolt över dig själv, och det har du all rätt till, tänk inte på hur långt det är kvar, tänk på allt det bra som kommer på vägen och hur du blir starkare och starkare, även om du ramlar ibland, DU förtjänar ett friskt och hälsosamt liv, och jag hejar på dig, och jag tror på dig!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hejhej!
Helt okej dag. Kontakt personen har varit här, hon var väldigt snäll, så hon är nog bra, annars har jag varit hemma med hundarna, myst med dem hela dagen och latat mig framför teven förutom då jag gick ut med dem på en snabb runda! Senare kommer min faster och mina två kusiner hit, så det blir ju trevligt. Inte intressant alls egentligen, men ska skriva ett inlägg senare ikväll lite stöd och tips om hur man kan hantera ångest utan att skada sig själv och hur man kan avleda det så mycket som möjligt, håll utkik, kram.

Likes

Comments

1. Jag tuggar ALLTID maten för snabbt och i varenda måltid så fastar maten säkert i halsen minst 8 gånger, mina kompisar säger alltid att jag inte kan äta mat, haha.

2. Jag är sjukskriven just nu.

3. Jag är mörkrädd, och gillar inte att gå hem på kvällarna eftersom det är så himla mörkt och jag känner mig alltid iakttagen och kollar över allt, heh.

4. Enligt utredningen är jag väldigt paranoid och orolig av mig, haha That's me.

5. Jag är väldigt spontan.

6. Jag älskar hundar.

7. Jag har haft glasögon när jag var liten.

8. Jag har jätte stora sömn problem, om jag inte äter min sömn medicin är jag klarvaken hela natten. Har varit vaken dagar i sträck bokstavligen, mycket av det beror på min ADHD.

9. Jag tar alltid mina vänner och familj före mig själv.

10. Jag vill alltid hjälpa folk.

11. Jag gillar när det händer grejer, för blir lätt rastlös.

12. Jag hatar att jogga men dock gillar jag att promenera ganska mycket.

13. Jag älskar se skräckisar och program som det okända, men tycker samtidigt det är riktigt obehagligt, eftersom jag tror på spöken.

14. Jag äter 4 olika mediciner.

15. Jag kanske måste operera bort min käkdisk, för jag har gjort så den hamnat ur led ett antal gånger och därför knackar det otroligt mycket i den och har riktigt ont.

Likes

Comments

Snart är ju 2014 slut, så jag tänkte snabbt gå igenom månaderna som gått.

Januari:

Jag hade fyllt 14 år den 26 janurai, det hade varit en tung vinter och höst hittills, jag började gå till läkaren efter att ha svimmat i skolan, och vägde och mätte, hade även börjat gå till BUP, och var strängt besluten med att gå ner i vikt. Men tog ett undantag på min födelsedags helg och åt på resturang med några kompisar


(Mössan var en skämt grej jag skulle tränga på mig.

februari:

Jag blev inlagd på barn psyk, och fick börja äta efter matschema och sluta träna, och var tvungen att gå upp i vikt, Blev utskriven och var sjukskriven i en vecka med matschema som min bonus mamma och pappa noga höll koll på. Fick gå halvdagar i skolan och det var en massa tjorv hit och dit med maten, det blev värre då jag blev utskriven och det var en jädra kamp, så februari och januari bestod mest av anorexin och dess plåga.Mars:

Jag mådde väldigt dåligt hade mycket ångestattacker, maten, vikten och träningen bestod mitt liv av, fast hade roligt få stunder med nära och kära, åkte mycket slalom och var ofta med Jennifer och Frida, gick fortfarande till BUP och vågen var ofta gömd, men när jag ville veta min vikt, kunde jag leta hur länge som helst för att tillslut hitta den, jag spydde upp min mat väldigt ofta under denna månad. Hemskt, gör ont att jag gjort så här mot mig själv.


April:

Det var fortfarande tufft men vintern var förbi och våren var här, började då må lite bättre och tror även det var mot mitten av april då jag blivit normalviktig och grät som en bebis över det. Jag har en bästavän som också hade problem med maten och hon tycker det är okej att jag säger det för hon har själv kommit ut med det, våra dagar under hela vintern och hösten pratade vi bara om vad vi ätit och hjälpte varandra att gå ner i vikt, så när jag och hon blivit normalviktiga tränande vi extremt mycket så det gick mycket upp och ner, det blev även ett väldigt stort bråk med min närmaste och vi sa upp kontakten med varandra, annars hängde jag mycket med Frida och vi kom varandra otroligt nära under den tiden, vi pratade om allt, gjorde allt tillsammans och hon är verkligen en vän alla ska ha. Fick även enormt mycket stöd av en annan vän som stod mig riktigt nöra, Carro, hon fanns alltid där och vi hade blvit väldigt bra vänner under hösten då skolan börjat, idag kan jag verkligen sakna hur mycket vi brukade umgås och prata, samma med Frida.

Maj:

Anorexin började närma sig sitt slut, jag och min bästavän Emelie pratade ut och bestämde att vi skulle försöka att bli bra igen, vi skulle äta normalt och det kom svackor men vi peppade varandra mycket, och utan henne hade jag aldrig klarat det jag är så sjukt tacksam över att hon fanns där, vi åt vår första glass på länge som att fira att vi vågat ta första steget mot ätstörningen och jag började tycka om att leva igen, jag började umgås mer med folk och började må mycket bättre.Juni:

Det blev skolavslutning och jag mådde stabilt och åt normalt, även om jag en sista gång spydde men den smärtan glömmer jag inte, magen skrek och jag föll ner i gräset, efter det spydde jag inte upp min mat igen på hela sommaren. Jag fick börja äta medicin och den funkade, jag kände mig piggare och gladare! Tro mig när jag sägen att denna sommar var den bästa på länge.Juli:

Jag tog upp kontakten med Jennifer igen och jag, Frida och Jennifer började umgås en stund igen innan jag for till spanien, det var en riktigt bra resa och jag hade riktigt roligt verkligen! När jag kom hem var jag med Jennifer och Frida igen, och det slutade med ännu ett bråk, jag var ledsen och arg, slutade med att jag sa upp kontakten med Frida, vi är bästavänner som vanligt nu. Jag och Emelie var med varandra rätt mycket en period också, vi hade riktigt kul när hon följde med till vår stuga.


Augusti:

Det var den roligaste och gladaste månaden, jag hittade på en massa roligt och Jennifer kom mig väldigt nära, var med henne nästan vardagligen och vi hade riktigt roligt och jag är så glad över att vi spenderade den tiden tillsammans, hon är och var verkligen min bästavän, aldrig litat på en person så snabbt och så mycket som gjorde till henne, såklart litar jag på henne nu också men vi umgås inte lika mycket mer, vilket är lite synd. Iallafall så var jag även med en massa annat folk och allt kändes bra.Septemer/oktober:

Jag och Frida blev vänner igen och var inte längre fiender, haha nämen iallafall så började skolan, jag började 8:an och det gick väldigt trögt för mig i skolan, och jag blev snabbt riktigt dålig, fick depression, ett allvarligt själskadebeteende och en psykos och var väldigt stressad, jag blev inlagd på barnpsyk efter resan till fjällen med klassen, och det var riktigt tufft, var det värsta jag varit med om. Blev utskriven och hade inte längre en psykos, men blev jätte dålig igen, fast utan psykos. Jag försökte ta mitt liv och blev inlagd igen, den inläggningen var verkligen riktigt jobbig för då ville jag inte ens kämpa, fick ny medicin och mycket hände, men så småningom fick jag komma hem, och jag har väl varit hemma en lite mer en än måndad nu och jag mår faktiskt mycket bättre, det är långt kvar men det går framåt verkligen.November:

I november har det varit upp och ner men som sagt så mår jag verkligen bättre nu och det går framåt!
Likes

Comments

Hejhej!
Nu var det ett tag sen, sen jag sist bloggade. Jag har varit inlagd på sjukhus igen, mycket som hände. Men ha vart hemma ett tag nu. Jag har fått ny medicin och jag mår bättre, jag har varit sjukskriven hela november, och kommer troligtvis vara det hela december också! Jag har haft en utredning på BUP, dem har kommit fram till att jag har ADHD, det är en funktionsnedsättning man föds med. Sen så ska jag även få en kontakt person, en sån man kan prata med, hitta på saker med, en som hjäper en med det sociala och liknande! Jag ska få mer hjälp i skolan, vet inte hur än men jag får väl se, bup har haft skolmöten hit och dit, och efter utredningen har vi som sagt fått veta att jag har ADHD och det är den som till störst del gjort det så fruktansvärt svårt för mig i skolan, så jag ligger väldigt lågt ner på förståelse/inlärnings grejs, ah ni fattar. Det har varit tufft och jag har därför lagt bloggen åt sidan, för jag måste fundera på andra saker! Men jag ska försöka blogga så mycket som möjligt, hoppas alla har det bra, och nu har ni lite information, kram.


Likes

Comments

Haha vi är oseriösa om ni inte förstår det, men det är ju dem som är roligast satt kolla på, kram.

Märker först nu att jag nästan gör samma pose på varenda bild, haha men det får duga!


Likes

Comments

Hej!

Dagen har väl gått hyfsat bra ändå, fort till skolan och var där 11 ungefär, sen så for jag hem och har inte gjort så mycket, har mest kollat på Grey's anatomy och varit social med mobilen. Senare idag så ska jag träffa Emelie och Josefine, vi ska sova över hos Emelie och hitta på en massa kul, så är taggad till 100%! Känner mig lite bättre när jag börjar aktivera mig mer och umgås mer med mina kompisar än att ligga i sängen hela dagen. Inte så värst intressant inlägg men jag kommer blogga bättre imorgon, troligtvis kommer det ju bilder också, kram.

Likes

Comments

Jag har två sjukdomar, depression och Anorexia Nervosa och ångest som har hänkat med sen länge. Nog för att jag näst intill är frisk ifrån ätstörningar, men det var en helvetes kamp att gå igenom, men jag har klarat den resan, då kommer jag klara denna också! Jag är som sagt väldigt öppen i min blogg och kommer fortsatta vara det, därför bloggar jag även om jag fortfarande är sjukskriven på grund av min depression, för jag älskar att blogga, och vill så gärna att andra ska förstå att dem inte är ensamma om dessa sjukdomar även om det känns så! Sen så på något sätt peppar jag även mig själv genom att skriva om det här. Alla har säkert drabbats av ångest någon gång i livet, men alla har inte panik attacker mellan 1 - 3 gånger per dag, en panik attack är riktigt obehaglig, det vet jag eftersom jag lever med det. I dem stunderna vill man nästintill dö, samtidigt som det också känns som om man håller på att dö! Men det finns både hjälp av mediciner och rutiner man kan använda sig av, man ska speciellt inte vara ensam då, man kan till exempel krama en isbit, gå ut och gå, prata med en nära stående, ta ett bad, alltså det finns mycket man kan göra för att dämpa ångesten, ibland funkar det och ibland inte men till slut så kommer det bli enklare, man får kämpa sig igenom det oavsett hur svårt det är, jag vill verkligen bli frisk, för jag hatar att vara sjuk, men som ni vet så är det inte så enkelt att bara säga så! Jag ska skriva lite senare ett inlägg om vad man kan göra för att lindra ångest på ett bra sätt. Jag ska ta mig upp ur denna grop, det ska jag, även om jag inte alltid är lika positiv. Ni där ute med ätstörningar, ni förtjänar bättre än detta, även om det är svårt att förstå så är ni fina exakt som ni är, din kropp gör allt för att hålla dig frisk, alltså eran kropp älskar er så det är dags att ni älskar den också! Ni med depression, jag vet att det känns tungt nu, att allt känns som enda mardröm, men våga ta hjälp för det förtjänar ni! Ni med ett självskadebeteende, du ska inte behöva känna att du måste skada dig själv för att få bort allt annat jobbigt, lägg undan rakbladen och försök intala dig själv att du är värd bättre, jag vet att det är så sjukt svårt men försök! Alltså alla med någon psykisk sjukdom, eller som mår dåligt, ni förtjänar bättre, våga be om hjälp, låt den där klumpen i magen försvinna! Vi ska inte behöva gå runt med ett falskt leende om dagarna för att sedan brista ut i gråt, vi ska kunna må bra på riktigt, få veta att vi är värd något bättre och att man duger precis som man är, tänk på det, kram.

Bilderna är lite halvtaskiga, men det är iallafall från avdelningen jag låg på.
Likes

Comments

Hej!

Har varit en rätt bra dag om man jämn för med gårdagen som inte gick så bra i slut ändan men det kommer jag inte skriva ut om. Har varit hemma hela dagen utom när Jennifer skulle komma så var vi inne ett tag och myste på innan vi for ut och hade allmänt roligt, en jävla storm är det ute iallafall! Sen har jag även träffat Emelie en stund imorse, låter kanske lite boring men orkar inte skriva allt så detaljerat, var ändå en helt okej dag! Nu ska jag se en skräckis med pappa och brorsan och går och lägger mig sen, ska se till att blogga bättre imorgon! Kram.

(Har problem fortfarande med att lägg upp bilder där man ser hela min kropp så jag kan ju direkt passa på att säga att jag är normalviktig och ser också därför normal viktig ut, klart slut. )

sämsta kvallan men det var så himla mörkt ute


Likes

Comments