Header

Vi har nu nått slutet av resan och har lämnat Norge bakom oss. Dagen började som vanligt med grötfrukost, dock utomhus i solen! Därefter letade vi oss ner till Odderøya fyr där vi hittade grymma boulderstenar med överhäng. Erik och Daniel hittade dessutom bultade leder där de kunde ledklättra, olyckligtvis kom det en störtskur så hela väggen blev blöt. Boulderproblemen klarade sig dock från vattnet så vi kunde fortsätta klättra.

Direkt efter klättringen hoppade vi in i bilen och körde mot Sandefjord där vi skulle ta färjan till Strömstad. Efter några kilometer började en lång kö vilket ledde till att vårt tidsschema blev rejält pressat. Som tur var lättades det upp emellanåt och vi hann fram till färjan i tid ändå.

Nu när veckan är slut vill vi säga tack till alla goa norrmän som hjälpt oss i svåra och kluriga stunder (tack för att ni stått ut med oss!!!). Vi kan dessutom dra slutsatsen att vissa av oss är kassa på att förstå norska (Jessica….), medan andra är överdrivet självsäkra när de försöker prata norska (Elsa…). True story.

Senare i veckan kommer antagligen ytterligare bilder från vår resa, så kika gärna in igen!

Dagens låt: Lagar din mat av Elefant

Dagens väder: sol med regnskurar.

Dagens körsträcka: 55 mil

Likes

Comments

Trots att alla var lagom sega efter gårdagens klättring lyckades vi ta oss upp ur sängarna & göra klart det sista innan utcheckningen. När vi kommit iväg satte vi in GPS:en på solen, Kristiansand. Så fort vi kommit en bit från Stavangerområdet sprack himlen upp och vi fick se annat än moln & regn. På vägen stannade vi till vid ett ställe som hette Try för att käka lite lunch och klättra. Dock stannade vi inte så länge då det inte fanns så speciellt många problem. Därefter drog vi alltså till Odderøya i Kristiansand. Väl framme letade vi oss ut på klipporna, några av oss klättrade lite och resten tog det lugnt i solen.

Något senare satte vi upp tältet och lagade dagens kvällsmat- tradarmackor. Det fanns planer på nattklättring, dock kände sig alla trötta så vi bestämde oss för att, för en gångs skull, gå & lägga oss tidigt.

En eloge till Erik som ytterligare en gång slog rekordet på att hålla andan genom en tunnel, 3.8 km!

Dagens låt: Stationen med Miriam Bryant

Dagens väder: SOL (liiiiiiite molnigt & regn).

Dagens körsträcka: 24.8 mil.

Likes

Comments

Dagens start blev något sen för vissa, men efter frukost drog vi iväg för att klättra inomhus. Vi åkte till Klatrefabrikken i Stavanger, där vi befann oss från kvart i 2 tills de stängde klockan 8. Det var ett utmärkt ställe och tidpunkt för oss att jobba på det som vi behöver utveckla inom bouldringen. Elsa fick inte bara använda sig av musklerna utan även tänka för att kunna lösa problem, Felicia fick bevis på att hon har blivit starkare och Jessica jobbade med hålla sig kvar på väggen och att inte ge upp.

Därefter var tanken på åka och handla lite grejer som behövs inför de sista dagarna, men så råkade vi åka lite fel så det får göras imorgon istället. I Oltedal tankade vi för att sedan kolla in Frafjord, där det badades med kläderna på… inte det varmaste av temperaturer kan intygas. Väl hemma gjordes det mat, och städades en aning inför hemresan imorgon.

Dagens låt: Black car med Miriam Bryant.

Dagens väder: molnigt, regn och sol. 

Dagens körsträcka: 13 mil.


Likes

Comments

Denna dag började tidigt, vi tog färjan över från Lauvvik till Oanes klockan 04:45. Efter gravt sluttande och slingriga vägar kom vi upp till Preikestolens fjällstuga, men dagens mål låg högre upp. Den branta vandringen upp tog cirka två timmar, inklusive fotografering och pustpauser. Till slut kom vi fram och WOW vilken utsikt, eller vänta, vi stod i ett moln. Som tur var kunde man ändå skymta en del av den fantastiska utsikt som fanns där under. Efter fem timmar i vaket tillstånd satt en varm gröttallrik riktigt gött i magen. Sedan roade vi oss med att vänta på molnens skingring och kolla på utsikten från hängmattan. Hoppet om klar utsikt tröt och vi begav oss ner där solen delvis sken. 

Efter lunch bestämde vi oss för att vi ville se Preikestolen nerifrån och åkte därför över fjorden till andra sidan. Väl där var det några som badade, andra frös i regnet. Men på grund av Norges få vägar fick vi inte någon bra bild därifrån heller, så vi begav oss hemåt. I stugan kollade vi sedan på film och tog det lugnt. 

Dagens låt: alltför många för att få med alla, men bland annat Wella av Alicia Arvidsson. 

Dagens väder: molnigt, regn och sol. 

Dagens körsträcka: 13 mil.


Likes

Comments

Idag vaknade vi till regn och så har det fortsatt hela dagen, därför har det inte blivit någon klättring alls. Istället åkte vi iväg för att leta efter något att göra, vi hamnade i Byrkjedalstunet på ett ljusstöperi och bageri. Det slutade med att vi åt baguette och köpte bröd. Men sedan bar det hem mot stugan igen och här stannade vi resten av dagen. Vi har ägnat oss åt massage, roliga klipp och filmer, men även lite bus. I morgon kan vi lova er att något mer spännande har hänt.  

Dagens låt: Bamse i skogen. 

Dagens väder: regn.

Dagens körsträcka: 2 mil.

Likes

Comments

Efter dagens grötfrukost drog vi vidare mot Dirdal. På vägen fick vi syn på en kohage med tilltalande stenar, så vi stannade till och njöt av klättringen samt pizzabullar. Efter det, på väg till stugan, fortsatte vi på Norges kringliga vägar. I de många tunnlarna tävlades det om vem som kunde hålla andan längst, rekordet blev igenom en tunnel som var 1900 meter. Grattis Erik! Plötsligt fick vi se en perfekt hamn, så vi blev tvungna att ta ett dopp. Något kallt ska erkännas, men det var uppfriskande efter nästan två dagar i bilen. 

Många omvägar senare kom vi fram till stugan och packade ur bilen, därefter gav vi oss iväg för att utföra dagens andra klätterpass. Destinationen blev Gloppedalsura där delar av andra världskriget utspelat sig, en helt fantastisk plats. Dock blev det inte så mycket klättring eftersom regnet öste ner strax efter att vi anlänt. 

Om ni inte redan sett vårt instagramkonto kan ni ta en kik, för där tänkte vi uppdatera lite mer frekvent än här på bloggen. 

Dagens låt: Social Analfabet av Ola Aurell.

Dagens väder: bra under klättringen, men en del regn. 

Dagens körsträcka: 21 mil. 

Likes

Comments

Efter flera månader av väntan har vi äntligen kommit till Norge! Klockan 5 åkte vi från Borås för att sedan ta färjan från Strömstad till Sandefjord. Därifrån tog vi oss till Kristiansand och ska nu spendera första natten här. Redan på vägen från Sandefjord stannade vi till och körde ett kort klätterpass, trots regn. Natten spenderades av oss tjejer i bilen, men killarna valde tältet. Alla hälsar att de har sovit gott trots massor av knott. Det blev mest körning idag och vi har därför inte så mycket att uppdatera om. Men imorgon är tanken att vi ska klättra så mycket som vädret tillåter och sedan ta oss till Dirdal där vi hyrt en stuga i fyra nätter.

Dagens låt: Man kan göra många saker med en katt av Ola Aurell.

Dagens väder: i Sverige sol, i Norge regn.

Dagens körsträcka: 60mil.

Likes

Comments

Jessica, Felicia och Elsa.

Som beskrivet i presentationen gör vi denna resa som en del av vårt gymnasiearbete, GYA. Tanken med vårt GYA är att jämföra fysiska och psykiska skillnader inom bouldering inomhus och utomhus. Inomhusdelen kommer att ske på några av klätterklubbarna i Göteborg och utomhusdelen här i Norge. Vi som gör själva GYA är Jessica, Elsa och Felicia, men vi har även våra två klasskompisar, Daniel och Erik, med oss på resan.

Kanske låter det konstigt att skriva ett GYA om klättring, men sådana fördelar får man om man går på Bäckängsgymnasiets naturvetenskapliga linje Adventure.

JESSICA, den morgonpigge sångaren bor i Fritsla. ELSA, den kaffedrickande föraren kommer från skogen i Kalv. FELICIA, den självlärda kartläsaren lever vid Ätran i Ringestena.

När vi klättrar är Felicia den som funderar och listar ut hur vi ska lösa problemet, medan Elsa klättrar på och Jessica är den som oroar sig för fallen. Detta gör oss till ett perfekt klätterteam som kompletterar varandra. Men nu vill vi även träna oss på våra svagheter, Elsa vill kunna tänka, Felicia vill ha muskler och Jessica vill hålla sig kvar på väggen. Därför är detta ett perfekt gymnasiearbete för oss och vi hoppas på att utvecklas

Likes

Comments

Hej! Nu har planeringen inför resan kommit igång ordentligt och vi blir mer och mer taggade på att åka iväg. Måndagen den 25/7 bär det av mot Norge, med siktet inställt på Stavanger. Väl där är den stora planen att vi ska klättra så länge våra fingrar orkar, men vi ska nog hinna med lite andra äventyr också. 

Snart kommer det en presentation av oss som är med på äventyret, men medan ni väntar på det får ni gärna följa oss på instagram! Där heter vi _road_trippin_, ni kan också se bilderna i spalten till vänster här på denna blogg.

Välkomna att följa med!


Likes

Comments