...som tänker på alla projekt jag vill utföra till våren...NU...mitt i vintern? Nej, de flesta tycker nog inte de.. men säkert några av er gör de. Har jag väl börjat spåna på en idé..så måste jag till varje pris föra de till verklighet. För de kommer bli SÅÅÅ BRA.. intalar jag mig själv och alla andra. Då säger folk; Men Anna,de e ju rätt mycket jobb... Jobb?? Det är ju inte jobbet som är problemet..,de e tiden.. jobba och gräva och dona hade jag kunnat göra hur mycket som helst..:) Tittade på säsongsstarten av bygglov... blev lite lätt avundsjuk på den fina trädgården som de fixade.. men har man bara dom resurserna så kan väll vem som helst bygga sig en sådan trädgård på ett par dagar. Men växter är ju inte ett billigt kapitel, och särskilt inte om man ska ha dom mängderna och storlek. En dag är jag också där..😄
Och jag kan ju givetvis inte låta bli att ta ett varv i trädgården då och då även nu på vintern.. trots att där e stendött. Nästan iallafall... tog en titt i min kryddhörna.. och om man sprätte lite bland löven hittade man nya små gröna myntablad som bara väntade på vårens värme.

Likes

Comments

...har fortsatt! Det är ett bra tag sen vi började inreda vår vind. Först förberedde snickarna för el och värme, en vägg byggdes upp och taket och väggar isolerades. Sen satte de upp gipsskivor på både väggar och tak. Sen lämnades projektet i våra händer..:) vi har grejat lite då och då när vi känt att vi har lust och tid och ork. Men nu vill vi bli klara och projekt VIND är igång.

Det som är gjort nu är att jag spacklat alla skruvhål och skarvar. Jag och J har hjälpts åt att slipa allting. Nu har jag börjat spackla runt fönsterna. Första planen var att ha foder runt fönsterna, men jag tycker det är finare att inte ha de. Och vår snickare övertalade mig att de skulle jag säkert fixa, sagt och gjort.. jag for iväg för att köpa mer spackel, "spackeltejp" och satte igång. Men de va minsann inte så lätt.. men det återstår och se om jag lyckas få till de!

Testade även att börja måla lite för att se hur pass bra jag spacklat. Men jag tror faktiskt att de blir bra!

Likes

Comments

...ett bra tag nu! När jag skördat all min chilifrukt så brukar jag hänga upp dem i ett snöre på gardinstänger i köket. Där får de hänga och torka hela hösten, sen stoppas dom i en burk. Så nu har vi chili ett helt år till. Och om en månad är det dax att ta en och knycka dess frö för att plantera nya plantor till denna säsong.

Likes

Comments

Juli bjöd på en fantastisk grönska, grönsakerna växer så de knakar.. squashen mognar, sallad skördar vi för fullt och årets minigurka var en succé! Blommorna är så färgglada och fina.

Augusti skördades det mer, lök som vi odlade för första gången gav skörd och kunde användas i matlagningen. Bifftomaterna gjorde skäl för sitt namn.

Vackra hortensior i september! Även dahliorna började blomma och pelargonen trivdes ypperligt i uterummet. Nu har också chilifrukterna börjat mogna och även tomaterna.

I oktober pysslade vi pumpor till framsidan!

I december prydde vi framsidan med dessa vackra små tomtar.

Tack för detta trädgårdsår, nu blickar vi fram mot alla nya projekt 2017!

Likes

Comments

...i text och bilder. Del 1..

Säsongen börjar redan i februari då små chilifrö ska ner i jorden. Frö tar jag alltid från fjolårets frukter.

I mars då börjar suget riktigt efter att få komma ut, sätta spaden i jorden och påbörja alla sina projekt man har spånat på under vintern. Rabatterna ser ju fortfarande ganska gråa och trista ut och det är inte mycket liv där..

I slutet på mars har snödropparna slagig ut för fullt, penseerna förgyller rabatten med alla sina färger och blåsippan under busken blommar för fullt. Chilifrö,tomatfrö och gurkfrö har börjat gro och kommit upp. Och krokusarna blommar för fullt.

I april hade jag den stora äran att få överta en MASSA växter från mammas granne, TACK. Bilen rullade flera vändor med fullastat bagage. Det har även börjat hända lite i rabatten, daggkåpa,lupin, löjtnantshjärta och funkian har tittat upp och spridit glädje. Och vårt uterumsbygge har startat på allvar.

I maj var det dax att börja odla i pallkragarna, så frö och titta till alla jordgubbsplantor, plantera squashplantor,tomatplantor,gurkplantor och annat jag förodlat inomhus under våren.

I början på juni har det börjat grönska i pallkragarna,tomat,squash och gurka har fått flytta till sin vanliga plats mot garaget i krukor för att värma sig gott mot väggen.

Rabatterna har bytt sin gråa trista skepnad mot grönskande blad och vårblommande blommor.

I slutet på juni och i juli står hela trädgården i blom och bjuder på full grönska, och blommor i vackra färger. Jordgubbar har mognat och grönsakerna är på god väg.

Fortsättning följer...

Likes

Comments

...tänka på alla nya projekt jag har i huvudet. Det ena projektet leder till det andra..de små projekten blir plötsligt stora och jag vill göra massor. Oj, hur ska detta sluta?
Nu när jag nästan blivit klar med framsidan, fyllt rabatten och kände mig nöjd så tycker jag ändå inte att det är så bra som jag vill... så nu har jag en ny idé. Farligt,farligt! Jag kan bara inte sluta tänka på hur bra det skulle bli, hur fint de skulle vara och vilket jobb det är. Men jobbet är inget problem, kan gräva i timmar om jag bara skulle få genomföra detta projektet i vår. Vad kul det skulle vara.
När vi köpte huset såg framsidan ut så här:

Efter att vi tog över huset så har det blivit så här:

Och nu är min plan att de ska se ut något i stil med det här:

Och då tänker man såklart att i den nya rabatten planterar man växter som man redan har i den nuvarande rabatten...MEN, det finns ju så mycket annat som skulle vara tjusigt i den nya rabatten..! Vill gärna ha lite höjd på växterna ... höga baktill och lägre framtill. Finns många fina exempel!

Likes

Comments

...allihopa! Mina 3 hyacinter jag köpte står kvar i vindstrappan..bortglömda.. och mina amaryllisar jag sparat från ifjol har inte blommat. Men vad gör väll de? Det blev jul ändå! Och hyacinterna är fina än och amaryllisarna lever ju iallafall. De får väll flytta ut till våren igen... våren ja, det ny året har inte ens hunnit börja förren man börjar smida nya planer.
En av julpromenaderna bjöd på en fin detalj intill en uppfart till ett hus... och där satte mina tankar fart.. Nu vill jag också ha en sådan "rabatt" vid vår uppfart...:) Vilket innebär att köpa mer stenblock, få hem massor med jord och jämna ut gräsmattan...och så det roligaste såklart.. lite nya buskar och växter! Jag har hittat en bild som visar på ett ungefär hur jag vill ha de.. eller iallafall samma princip... fast andra växter!

Jag tänker att jag vill ha några vintergröna buskar som blir lite högre och sedan något lågt mellan dom. Tips? Och sen hade de varit fint att ha lite lampor där av något slag som lyser upp det lite på kvällen! Ja, detta tåls att fundera på.. alltid kul med nya projekt.
Satt innan och läste genom gamla blogginlägg och tittade på alla gröna fina bilder... de e inte utan att man börjar smålängta lite till våren redan. Trots att julen knappt är över! Typiskt mig!

God fortsättning!!

Likes

Comments

...är det bästa med julen. 1:a advent är något speciellt. Ljusstakar ska fram, det är fritt fram att göra allt som är "juligt".. lyssna på julmusik NÄR DU VILL,äta hur många lussebullar som helst, tända ofantligt många ljus och bara njuta av stämningen. Jag ÄLSKAR julen och allt pyssel som hör till. I trädgården blir de ju inte speciellt ,mycket vid den här årstiden. Men lite fin belysning och en mysig entré vill jag ha.
För någon vecka sen fick jag en fråga av en kompis:
-alltså är man konstig om man vill plantera en gran/buske enbart för att sätta julbelysning i den till jul?
Alltså det finns en till som är som jag... så lycklig jag blev..jag har så många gånger tänkt att jag vill plantera en fin tät buske (vintergrön såklart) vid trappan... för att det hade blivit en perfekt "buskeatthaljusslingaitilljul" !

De små fina tomtarna jag har på bordet har en vän till mig gjort! Samma vän som gjorde den fina hönan jag har skrivit om tidigare. Besök gärna hennes instagramkonto för mer inspo och vackra ting. @kjugehus
De här tre små vännerna har välkomnat vår gäster sedan advent och kommer så gör ett tag till!
De är fantastiskt söta och jag älskar dom!

Likes

Comments

...inför halloween!🎃👻
Idag har vi äntligen karvat ut och fixar våra pumpor här hemma! Brukar alltid bara ha en lite större på trappan, men i år blev de ytterligare tre små söta som fick följa med!
Tänkte att det skulle bli häftigt att ha dom på mina "metallpelare" som jag brukar ha kaffekoppar på!(som "smycke" i rabatten)
Och det blev de... vi är nöjda här hemma! Grannarna också kanske!

Likes

Comments

...blev det denna eftermiddag! När regnet öser ner utanför får man hitta på saker inomhus! Plockade lite kastanjer på väg ner till förskolan som sen blev några spindlar!🌰🕷 Och gamla toarullar fick bli pumpa och dracula och en fladdermus! En fladdermus med två olika ögon..mycket viktigt enligt gossen här!

Likes

Comments