...är inte vädret idag då?
Strålande sol på en klarblå himmel. Lagom kallt och sådär jättehärligt i luften... man kan till och med känna en liten gnutta vår även om det fortfarande ligger massor med snö.
Jag tog iallafall tillfället att lapa lite sol på baksidan, dricka en kopp varm choklad och fiffilera om vårens planer.

Likes

Comments

För första gången sedan i somras har jag i helgen besökt det fantastiska stället för oss växtnördar; Solhaga. Trots att det inte blivit säsong än kan man ändå strosa omkring där och titta på allt fint de har. Det började fyllas på med utemöbler, och jag fastnade i en hörna med en massa fina amplar och små bord.

Ute i växthuset trängdes buskar,träd och annat som vinterförvarats... vissa bara med gråa grena, några som börjat få knopp och så alla härliga vintergröna buskar. Och i en hörna lyste det upp med färg, en massa fina färgsprakande primula, fräscha vårlökar som påskliljor, narcisser, pärlhyacinter, krokusar och några blygsamma penséer. Nu längtar man efter våren och all dess färg!

Blev också lite förälskad i denna hyllan, den hade passat finfint i vårt nya uterum.

Likes

Comments

...blivit klar att så de första fröna.Chili, miniaubergin och två sorters petunia blev det ikväll. Chilin tar lång tid på sig att utvecklas, så den behöver komma i jorden tidigt. Miniauberginen och petuniorna skulle sås i mars så jag tyckte de va lika bra att peta ner dom också nu när jag ändå va i farten.

Sen placerade jag dom i ett ljust fönster i normal rumstemperatur. Under min växtlampa så de får extra mycket ljus...dygnet runt!

Likes

Comments

...är nu fixade! Det blev en tripp till blomsterlandet för att inhandla årets frö. Jag passar alltid på att handla det när de har 50%. Det har de varje år. Blir bättre för plånboken också då det kostar ca 500-600:- ordinarie pris.

Jag fick ju även plocka fram fjolårets fröer för att se vad jag hade kvar. Och det var en hel del faktiskt, men är alltid lite kluven på om de "funkar" detta året också eller de blir för gamla. Men i år tänkte jag faktiskt testa att använda av de gamla också, så satsade på många nyheter i år.
Jag köpte ju såklart några klassiska som jag alltid köper; vaxböna, minigurka (succé ifjol) och sallad. Fast en annan sorts sallad, finns ju massor olika.

De nya jag tänkte testa i år är miniaborigin, gul squash och en annan sorts huvudsallad. Squash tycker jag om att odla och är så gott att ha som extra tilltugg till grillningen. Så i år får de bli även gula squash. Kommer även att så de klassiska, som jag redan har frö till från ifjol.

Och såklart måste jag så några tomatplantor också, fast det är så mycket enklare och nästan billigare att köpa färdiga plantor. Men de e ju sååå mycket roligare att odla fram de själv. Så i år ska jag testa en helt ny sort..eller två faktiskt!

Och så måste vi ju ha lite blomster också, den klassiska petunian som jag alltid ger min på fast fröna är så små så de nästan är obefintliga. Men de blir ju så fiiiina.. och i år ska jag testa dubbla.
Och till min stora glädje hittade jag frö till en rosa fjädervallmo som jag redan kollat in. Så de blev en sådan också.

Och sist men inte minst försöker jag ju dela med mig av mitt intresse i familjen, så i år ska stora gossen få en egen pallkrage(tror jag..om jag har plats att offra en)😂 Så han ska odla rädisa,sallad,morot, luktärt och krasse.

En liten preliminär ritning till köksträdgården.. den kan nog ändras några gånger innan det är dax att börja.

Likes

Comments

...rabatt!😍 Nu har jag tänkt, mätt och skissat på min nya rabatt! Ska försöka att utnyttja de växter jag redan har i trädgården, så behöver därför inte köpa så mycket nytt. Ska istället satsa på riktig jord och näring åt det gröna så de får de allra bästa förutsättningarna på sitt nya ställe! Vill nästan börja gräva direkt!

Likes

Comments

...till min trädgård! När jag ska sova tänker jag, när jag går och lullar här hemma funderar jag, på kvällarna googlar jag..och när Hanna är här bollar vi idéer och spånar för glatta livet..💜🌱.. leta leta efter den perfekta rabatten! Planerar såklart en ny rabatt bakom vårt nybyggda uterum! Där ser så tomt ut och så finns för ett par brunnslock jag vill gömma. Så det jobbar hjärnverksamheten på för fullt nu..har googlat allt från: "tåliga växter som tål barnlek till rabatt som gömmer brunnslock! För jag har fått strikta order om att jag inte kan va för rädd om det som finns i den kommande rabatten för det ska kunna spelas fotboll där.
Har hittar några riktigt fina inspobilder att visa er! Vill man ha vår nu ELLER?🌱☀️🌷

Likes

Comments

...som tänker på alla projekt jag vill utföra till våren...NU...mitt i vintern? Nej, de flesta tycker nog inte de.. men säkert några av er gör de. Har jag väl börjat spåna på en idé..så måste jag till varje pris föra de till verklighet. För de kommer bli SÅÅÅ BRA.. intalar jag mig själv och alla andra. Då säger folk; Men Anna,de e ju rätt mycket jobb... Jobb?? Det är ju inte jobbet som är problemet..,de e tiden.. jobba och gräva och dona hade jag kunnat göra hur mycket som helst..:) Tittade på säsongsstarten av bygglov... blev lite lätt avundsjuk på den fina trädgården som de fixade.. men har man bara dom resurserna så kan väll vem som helst bygga sig en sådan trädgård på ett par dagar. Men växter är ju inte ett billigt kapitel, och särskilt inte om man ska ha dom mängderna och storlek. En dag är jag också där..😄
Och jag kan ju givetvis inte låta bli att ta ett varv i trädgården då och då även nu på vintern.. trots att där e stendött. Nästan iallafall... tog en titt i min kryddhörna.. och om man sprätte lite bland löven hittade man nya små gröna myntablad som bara väntade på vårens värme.

Likes

Comments

...har fortsatt! Det är ett bra tag sen vi började inreda vår vind. Först förberedde snickarna för el och värme, en vägg byggdes upp och taket och väggar isolerades. Sen satte de upp gipsskivor på både väggar och tak. Sen lämnades projektet i våra händer..:) vi har grejat lite då och då när vi känt att vi har lust och tid och ork. Men nu vill vi bli klara och projekt VIND är igång.

Det som är gjort nu är att jag spacklat alla skruvhål och skarvar. Jag och J har hjälpts åt att slipa allting. Nu har jag börjat spackla runt fönsterna. Första planen var att ha foder runt fönsterna, men jag tycker det är finare att inte ha de. Och vår snickare övertalade mig att de skulle jag säkert fixa, sagt och gjort.. jag for iväg för att köpa mer spackel, "spackeltejp" och satte igång. Men de va minsann inte så lätt.. men det återstår och se om jag lyckas få till de!

Testade även att börja måla lite för att se hur pass bra jag spacklat. Men jag tror faktiskt att de blir bra!

Likes

Comments

...ett bra tag nu! När jag skördat all min chilifrukt så brukar jag hänga upp dem i ett snöre på gardinstänger i köket. Där får de hänga och torka hela hösten, sen stoppas dom i en burk. Så nu har vi chili ett helt år till. Och om en månad är det dax att ta en och knycka dess frö för att plantera nya plantor till denna säsong.

Likes

Comments

Juli bjöd på en fantastisk grönska, grönsakerna växer så de knakar.. squashen mognar, sallad skördar vi för fullt och årets minigurka var en succé! Blommorna är så färgglada och fina.

Augusti skördades det mer, lök som vi odlade för första gången gav skörd och kunde användas i matlagningen. Bifftomaterna gjorde skäl för sitt namn.

Vackra hortensior i september! Även dahliorna började blomma och pelargonen trivdes ypperligt i uterummet. Nu har också chilifrukterna börjat mogna och även tomaterna.

I oktober pysslade vi pumpor till framsidan!

I december prydde vi framsidan med dessa vackra små tomtar.

Tack för detta trädgårdsår, nu blickar vi fram mot alla nya projekt 2017!

Likes

Comments