Header

Hej hörni! Som ni kanske märkt så har jag inte bloggat på ett tag. Idag är det 6:e Februari och i slutet av Januari så sa jag att jag skulle vara med i en bloggtävling. Det värkar inte bli något av det. Förklaringen till det är att jag haft det lite jobbigt med familjen och har därför varit bortrest. Så det blir ingen tävling för min del men jag ska ändå försöka hålla mitt löfte om att blogga varje dag i 30 dagar nu. Vad sägs som det? Men nog om det.

Nyss läste jag en artikel i aftonbladet om att delstaten Arkansas i USA i två månader har röstat om en ny lag. Vad innebär denna lag då? Jo, Act 45 som då lagen kallas, innebär att de flesta aborterna som genomförs under graviditetens första tre månader kommer förbjudas. Men det tar inte stopp där. Kvinnans partner kommer också få rätten att stämma läkare och kliniker som genomför aborten. Kvinnans vårdnadshavare (om hon har en sådan) eller förälder kommer också kunna stämma läkare för att förhindra abort. Det finns inte heller några undantag för våldtäkt eller incest. Dessutom förbjuds även en av de mest säkra formerna av abort. Detta är ett hårt slag för feminismen. Detta är ett långt steg tillbaka i tiden. Det skär i hjärtat när jag hör och ser detta. Jag kommer inte sätta min fot i ett sådant land om dessa lagar finns och det står jag fast för. Vem är då Arkansas guvernör? Jo, en vit, republikansk cis-man såklart (Asa Hutchinson). Vad annars. Hur kommer det sig att män ska sitta och besluta vad kvinnor ska göra med sina kroppar? Tänk om det vore åt andra hållet. Det skulle bli revolution då.

Och om vi ska dra det lite längre. Det finns faktiskt kvinnor som tycker att det är briljant att sitta och tycka om andra kvinnors kroppar också så det är inte bara män. Om man är emot abort så får man vara det men säg för sjutton inte åt andra att de inte får göra abort. Du får göra vad du vill med din egna kropp. Om du känner att det blir för jobbigt med en abort rent psykiskt för det känns som du tar ett liv, ja fine. Du behöver inte göra abort isåfall. Men säg inte åt andra eller döm inte andra kvinnor när de gör abort bara för att du inte kunde gå igenom det själv.

Jag lägger in lite källor för er som kanske vill läsa mer om detta.

http://www.aftonbladet.se/a/1AEdK

http://freethoughtblogs.com/affinity/2017/02/03/arkansas-act-45/

https://www.bustle.com/p/what-is-act-45-the-arkansas-anti-abortion-law-continues-a-scary-trend-35443

Och så avslutar vi med en tweet från Bernie Sanders.

Ha en bra dag!

Likes

Comments

Ja, jag tänkte why not, Och till er som inte fattar så kan ni kolla in denna artikel: http://nouw.com/magazine/boosta-din-blogg-och-vinn-resa-till-lond-4221

Jag har inte bloggat på ett tag, mest för att jag faktiskt tycker att jag är upptagen hela tiden. Men det här kan ju få mig att faktiskt verkligen hålla liv i bloggen. Men jag tänkte att jag inte kan blogga om vad som helst. Att bara blogga om min dag varje dag kommer bli otroligt tråkigt så jag tänker blogga om det jag gör bäst (och det som brukar rendera flest läsare) - nämligen prata och diskutera ett stort ämne. Om jag känner mig själv rätt så lär det bli en hel del feminism men det lär ju inte bli så svårt med tanke på vad som händer i världen. Och som en liten morot så kan man ju vinna en resa till London och jag ÄLSKAR London. Så vad säger ni, ska vi starta upp den här utmaningen då? #nouw30daychallenge here I come!

Likes

Comments

Hej hörni! Som ni kanske märkt så tog jag ett litet break från bloggen. Men nu är jag tillbaka. Vad har hänt i mitt liv då? Inget nytt egentligen. Jag och min pojkvän har det bra. Jag har varit hemma hos min pappa hela julledigheten och ska även vara här imorgon på nyår. Min pojkvän kommer över och ska vi mysa. Igår var jag i väg och förlängde naglarna på salong. Jäklar vad snygga de blev. Jag valde ett vinrött gellack att lägga över. Imorgon kommer jag förmodligen ha på mig en röd klänning som min pojkvän köpte åt mig samt ett par skiiiitsnygga svarta pumps i läderimitation. Jag kommer även använda min nya babyliss curl secret. Alltså, den är såååååå bra. Man får verkligen perfekta lockar och istället för att det tar 30-60 min att fixa fina lockar så tar det istället ungefär 15 min.

Min julafton var väldigt lugn och spenderades hemma hos farmor. Vi kollade på Kalle Anka, åt mat, öppnade julklappar, och spelade en massa sällskapsspel. Allt i lugn och ro, precis som det ska vara. Det var välbehövligt för vi hade slagit på stort med julklappar i år. Känner mig så bortskämd. Jag ska ta någon dag och gå och igenom vad jag fick. Nä, nu ska jag snart gå och lägga mig. Är en aning förkyld. Hoppas ni får ett underbart firande av det nya året om jag inte bloggar imorgon.


Gott nytt år! <3

Likes

Comments

Hej hörni! Dagens inlägg kommer handla om ett av mina favoritämnen - feminism. Surprise surprise right?

Jag tänkte börja inlägget med att upprepa frågan i titeln. Vad är en feminazi? Ja, jag har sett folk som använt det och förstår vad de menar men egentligen...vad är det? I mina ögon går inte feminism och nazism ihop överhuvudtaget så varför kombinerar man dessa ord? Feminism är någonting bra och nazism är någonting dåligt. Det är precis den uppfattningen jag har i alla fall. Självklart finns det en mer radikal eller extrem form av feminism som jag vägrar att sympatisera och förknippas med...och det är också pågrund av den delen som uppkomsten av ordet Feminazi kom till. Det gör mig verkligen upprörd. Återigen har extremism förstört synen på en ideologi. En ideologi som är otroligt vettig och nödvändig men som på något sätt smutskastas av de som är okunniga. Jag blir verkligen ledsen. Otroligt många vågar inte kalla sig själva för feminister för att de är rädda att bli förknippade med manshat. Manshat är aldrig någonsin detsamma som feminism. Om det är någon som påstår det så är de helt ute och cyklar. Om det är någon utkallad feminist som faktiskt påstår det så är de inte heller feminister. Simple as that!

Sedan kommer vi till något som många radikalfeminister pratar om ständigt. Patriarkatet! Jag skulle väl säga att ja, det existerar. Men existerar det verkligen till den punkt som dessa feminister vill få oss att tro? Ja, kanske i andra delar av världen men i ett land som Sverige? Nja, jag är lite tveksam. Vi vill ha så mycket att gnälla på när vi i själva verket har det väldigt bra i det här landet - kvinna som man eller ickebinär. Vi har våra problem i det här landet också som vi självklart ska ta itu med men jag försöker också tänka på hur otroligt lyckligt lottad jag är. Det finns människor som lever i skräck för att de när som helst kan dö i krig. Det finns människor som knappt har mat för dagen. Det finns flickor som inte har rätt att gå i skolan. Det finns små flickor och unga kvinnor som när som helst kan bli våldtagna på gatan. Det finns kvinnor som inte har rätt till abort eller preventivmedel. Och här sitter vi i västvärlden och klagar över att man "måste" raka armhålorna och benen eller att man inte får visa brösten. Missförstå mig rätt nu. Jag tycker absolut att man ska få välja allt det här själv men för mig är det petitesser i jämförelse med de problem jag nyss tog upp. Samtidigt kan jag självklart förstå att det är det man kämpar för eftersom kvinnor faktiskt har väldigt många rättigheter.

Men för mig är det viktigare med just det - rättigheterna. Det finns ingen lag som säger att kvinnor måste raka armhålorna och benen. Eller hur? Så det handlar snarare om normer och grupptryck i det här fallet och ska jag vara ärlig. Jag har aldrig riktigt brytt mig om vad alla andra tycker om mig så det har inte riktigt varit min kamp att ta. Däremot kan jag självklart förstå att det finns de människor som påverkas väldigt lätt av grupptryck och bryr sig väldigt mycket om vad andra tycker för att de vill bli accepterade. Däremot finns det något som pratas om ganska lite, eller i alla fall som det varit tills nu. Det är nämligen psykisk ohälsa. Om det har pratats om det lite bland kvinnor så kan ni kanske förstå hur lite det har pratats om det bland män. Den stereotypa mannen ska vara stark, självständig och inte prata om sina känslor. Fruktansvärd tanke tycker jag och här kan även feminismen hjälpa till. Ja, feminism handlar om att likställa kvinnors rättigheter med männen. Men då borde det också fungera åt andra hållet. En mänsklig rättighet är ändå att alla ska behandlas lika oavsett kön, sexualitet, ursprung osv. Att man inte pratar om psykisk ohälsa...eller ohälsa rent generellt bland män är inte pågrund av en lag...utan en norm. Så i det fallet är jag med.

Så vilken feministisk kamp är det jag själv fokuserar på i ett land som Sverige? Det är enkelt. Ett av mina största problem är äldre kränkta vita män men också unga män, utan ett konsekvenstänk eller filter. Vad menar jag med det här? Jag snackar såklart om den grupp som OFTAST (finns undantag självklart) skickar så kallade dick pics till kvinnor och sedan börjar med personangrepp när det inte uppskattas. Eller de som lägger en hand på insidan av ditt lår, din rumpa eller t.o.m. ibland ditt bröst på tåget, bussen, klubben, krogen, i matkön, konsert eller festival. DET är ett stort PROBLEM. Ett riktigt problem! För detta mina damer, herrar och ickebinära, kallas för sexuella trakasserier och det är ALDRIG ok. Den kampen vill jag ta och tänker jag ta eftersom jag faktiskt är en av de som drabbas av det lite då och då. Jag är inte speciellt rädd av mig. Jag är van att stå upp för mig själv och försvara mig. När detta händer mig så vet jag hur jag ska agera och samtidigt skämma ut den som utför det MEN det är inte alla som vågar det. Så det sista jag vill skriva i det här inlägget är en uppmaning. En uppmaning som kan göra en verklig skillnad istället för dessa kampanjarmband som delats ut på olika event. Om du ser någon (spelar ingen roll vem) som blir sexuellt trakasserad eller utnyttjad på något sätt - grip in. Om du som man ser en annan man trakassera en kvinna (eller man) stå på dig och våga säg ifrån. Detsamma gäller er kvinnor. Det är nämligen lättare att stoppa om man är fler. Jag gör och kommer göra det för er så snälla gör det för mig, din granne, din syster, din mamma, din kusin, din kompis eller en främling på stan. Visa medmänsklighet! Visa att du tror på de mänskliga rättigheterna!

Ha en bra dag! :)


Likes

Comments

Heeeeej hörni! Okej, Deina. Det räcker med ett e. Chill dafuq out!

Nej, men hej hörni. Hur mår ni? Jag mår faktiskt rätt bra. Jag kan typ omöjligt vara olycklig just nu när jag har världens bästa pojkvän. Jag stressar mindre...men det är just det. Jag har en förmåga att stressa upp mig enormt mycket så bara för att jag har en pojkvän som typ lindrar min stress så betyder det inte att jag inte är stressad alls.

Men för att komma in på det jag ville skriva i det här inlägget så går jag rakt på sak. I fucked up. Jag har precis missat den enda omtentan jag behövde göra which pretty much suck elefantballar. Jag glömde helt enkelt bort det. Är så tankespridd och har haft så mycket annat att tänka på att jag glömt bort den. Och nu ser jag även att min lärare har flyttat min enda salskrivning till imorgon. Jag har alltså inte hunnit anmäla mig så måste skriva omtentan som är den 12/1 nästa år. Hade hoppats på att vara färdig i år men ok då, förstör mitt liv bara. Så här sitter jag och oroar mig för att jag kommer bli återbetalningsskyldig till CSN för det känns som jag failat totalt. Jag har FORTFARANDE inte fått tillbaka betyg från tentor i kurser som är avslutade och då är det typ bara jag som inte fått det. Just nu känns det som att läsa en helt teoretisk kurs bara på kul som en jäkla dålig idé. Jag är så otroligt skoltrött just nu. Men det är väl kanske inte så konstigt. Läste på 200 % förra halva delen av terminen. Nej, jag kommer inte göra om det här igen. Det suger. Jag älskar musik men nu är det fan inte kul. Orkar knappt ta mig till föreläsningarna.

Jag tror jag skulle ha gjort som mina kompisar gjorde - jobbat i halvår, år eller något. Det värsta är att jag inte vet hur jag ska vända mig till mina kursare om hjälp. Jag tycker de är rätt konstiga (vilket de förmodligen tycker jag är också) och som extremt introvert så håller jag mig hellre för mig själv.

Men det är bara att hålla ut. Vill bara bli av med det här. Just nu sitter jag bara och hoppas på att jag kommer in på grafisk design och bildbehandling (också fristående kurs).

Hur som helst så tror jag det är min utmattning som spökar igen. Är så otroligt dålig på att lyssna på min egna kropp. Ah, ja. Snart så, snart så vänder det och jag längtar som fan.

Ha en bra kväll.

Likes

Comments

Okok Deina, sluta vara så dramatisk. Seriously though, jag har en pojkvän. Världens bästa pojkvän faktiskt. Ja, det är samma kille som jag pratat om tidigare och gått på dejt med, killen från tinder/instagram. Vem hade kunnat ana att han typ är the love of my life? Och nu är han min, bara min. Är så lycklig att jag typ ler ständigt. Ni som har läst min blogg innan vet att jag haft problem med kärlek och att jag faktiskt nästan började ge upp på det trots att jag bara är 19 år. Sedan kommer den här killen hur lägligt som helst. Precis när jag kommit över en annan kille på riktigt, jag varit olyckligt kär i väldigt länge, så kommer han och tar mig med storm. Han behandlar mig som en drottning. Något som ingen annan jag varit i ett förhållande med någonsin har gjort. Han är helt enkelt bäst och jag är så lyckligt lottad.

Så vad har hänt mer? Not much really...Men jag ska på konsert och se Timeflies med min pojkvän idag. Jag är fett taggad även om jag knappt visste vilka de var innan jag träffade min pojkvän. Jag visste att det var dem som hade gjort Once in a While som blev en rätt stor hit. Men har ju självklart varit tvungen att lyssna igenom deras musik inför konserten och de är faktiskt riktigt bra. Nu kan jag åtminstone sjunga med i deras mest kända låtar.

Blev ett rätt kort inlägg men ville bara uppdatera om vad som hänt. Hoppas ni får en trevlig lördag.

Likes

Comments

Ja, självklart är jag tvungen att kommentera det här. Jag hatar hat. Jag brukar inte hata människor men Trump hatar jag av hela mitt hjärta. Att en sådan man ens tillåtits ställa upp i ett presidentval är helt sjukt.

Jag bor inte i USA men jag vet att amerikaners jävla val kommer påverka dig, mig och hela världen. Jag som HBTQ+-person och kvinna kan inte bli att nästintill gråta för alla grupper samt minoriteter som kommer få det jävligt tufft framöver i ett land som USA.

Jag blir genuint ledsen av ett sådant här utfall. Ett tredje världskrig ligger där och väntar. Det blir tydligare och tydligare. Det hade varit så underbart om vi kunde slippa detta men det verkar vara oundvikligt pågrund av alla inavlade hatare. Jag har skrivit en låttext som jag delat tidigare.

"Vad hände med all empati?

Vad hände med all sympati?
Vi lever i en demokrati
Ge tillbaka vår diplomati
Ingen mer rasism
nej, ingen mer rasism

En hjärtlös värld vi lever i
vad är detta vi kommer bli?
Ta vara på vår lilla värld
en förändring så stor och fruktansvärd"


Låt oss nu hoppas att han blir fälld och någon mer kapabel får ta över.

Likes

Comments

Halloj! Nu kanske titeln är något förvirrande men ni lär nog snart förstå. Det här inlägget kommer handla om namn - om ovanliga och ibland svåruttalade namn för att vara exakt.

Så ni som har läst min blogg en del vet säkert att jag heter Rhodeina. Men vet ni hur man uttalar det? En del kommer säkert ha rätt och faktum är att personer som kan arabiska i 9 fall av 10 kan uttala mitt namn helt korrekt. Men det kanske inte är så konstigt då mitt namn faktiskt är arabiskt. Men så finns den skaran som helt enkelt hoppar över några bokstäver eller byter plats på dem. Vanligt förekommande är till exempel: "Rodenia" eller "Rodina". Nej, jag heter inte så. Det är ganska enkelt egentligen. Uttala det så här "Rodejna" och lägg på den skånska "melodin" så har ni hittat rätt.

Jag är inte lättkränkt och jag förstår att man kan säga fel några gånger om namnet har en annorlunda stavning och man aldrig hört det förut men att fortsätta göra samma fel fastän man blivit rättad en miljon gånger känns väldigt respektlöst. Jag förstår att man kan ha svårt med namn och om man har det, säg det från början så kan jag bokstavera hur man uttalar det åt dig. Men annars kommer jag bara tro att du är nonchalant och då vill jag faktiskt helst inte prata med dig överhuvudtaget.

Jag ska berätta en liten anekdot. Min farbror har en kompis som jag träffat två gånger. Andra gången var på min farfars begravningsfest  (ja, fest) när jag var 13 år. Vi hälsade med en handskakning. När jag säger mitt namn så upprepar han det...fast samtidigt så gör han inte det. Han säger nämligen "Rodina". Jag rättar honom och han fortsätter med "ah, Rodina". Jag påpekar då att jag inte heter Rodina utan Rhodeina. Då säger han, rakt upp i ansiktet på mig: "Ah, fast Rodina är ett ryskt namn". Jag säger då lugnt tillbaka, "Intressant men jag heter inte Rodina". Alltså var han fullkomligt dum i huvudet? Var han inkapabel att höra det jag sa då han var så upptagen med att vara tvungen att ha rätt? Jag borde inte bli irriterad eller kränkt men här stod jag och försökte föra en normal konversation med en person som anses vara vuxen när jag precis förlorat min farfar som jag dessutom stod väldigt nära men den enda som faktiskt uppförde sig vuxet var jag, en trettonåring. Det kan verka som petitesser att irritera sig över något som uttal av namn men mitt namn är ändå en del av mig. Att inte ta sig tid för att lära sig det är som att inte ta sig tid att lära känna mig och då är du inte värd min tid.

Jag är förstås inte ensam. Det finns många många fler med samma problem och en del av dem orkar inte bry sig. Men en hel del vet jag känner precis som jag gör.

Jag kan låta det gå obemärkt förbi om det är någon enstaka gång. Men om man ständigt får höra fel namn gång på gång fastän man rättat så blir man till slut irriterad. Det skulle spara så otroligt mycket tid och energi om dessa personer som har problem med det här bara sa det på en gång. 

Jag älskar mitt namn och vill absolut inte heta något annat. Jag älskar och betydelsen av det då det är en riktig egoboost. Mitt namn betyder "den vackraste" så ni kanske förstår att jag inte vill bli kallad i mitt tycke något så fult som "Rodenia" eller "Rodina" (förlåt om det är någon som heter det). Och om det fortfarande är svårt så har jag några smeknamn man kan välja mellan.

Så snälla ta dig tid att lära dig någons namn. Det uppskattas.

Likes

Comments

Känns som det är så många som bara "åh, vad mysigt med höst" och så kommer jag och typ skriker efter värme. Seriöst! Jag hatar verkligen hösten och framförallt det som kommer efter, nämligen vinter. Självklart har det sina mysiga stunder men om jag skulle kunna välja en årstid att ha året runt så vore det sommar. Jag hatar att det blir mörkt nästan hela dygnet och dessutom så är det kallt. Ok om det vore bara mörkt men varmt men att det dessutom är kallt också gör bara saken värre. Jag kan också glömma att köpa en ny höstgarderob som de allra flesta gör för jag kommer ändå bara gömma mig bakom enorma jackor, halsdukar, tröjor och ha pälskängor på mig.

Men för att sluta vara negativa så ska jag nu byta ämne och berätta lite om min dejt i fredags och vad som ledde till den. I augusti (kommer inte ihåg exakt när i augusti) så började en kille från tinder (som jag för övrigt swipeat höger till) skriva till mig på instagram. Därifrån tog det fart och vi började prata en massa. Någon gång i September bestämde vi oss för att träffas. Men en familjemedlem fick det lite jobbigt och därför var jag tvungen att avboka. Vi bestämde ny dejt men då fick jag istället blindtarmsinflammation. Men så i fredags lyckades vi äntligen träffas. Han hade fixat bord på någon italiensk-svensk restaurang på Drottninggatan i Stockholm. Efter middagen gick vi och såg filmen Don't Breath men han hade sett fel på tiden så vi blev en halvtimme sena. Jag tyckte det mest var lite komiskt. Filmen var inte heller så bra som man förväntat sig. Efter filmen gick vi mot tunnelbanan och där fick vi tyvärr skiljas åt ganska fort då min tunnelbana precis skulle gå. Han hade köpt choklad åt mig (Merci) och så var jag på väg att glömma den men så hann han ge mig den i sista sekund. Därefter åkte jag. Dejten var lyckad trots problemet med filmen. Vi ska ses igen på onsdag. Det var länge sen jag faktiskt dejtade seriöst så det är lite spännande. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Och lite uppdatering från idag som kan vara hur tråkig som helst men av någon anledning ville jag dela med mig av det. Jag har haft en lektion idag vilket var musikhistoria 1 och det var den andra halvan av kursen, dvs. Barocken. Det är mer intressant än första halvan vilket var klassicism. Efter skolan drog jag till gymmet. Till min stora förskräckelse (ok, överdriv inte Deina) så hade jag glömt mina protein bites hemma. Jag tränade bara 20 min idag eftersom jag mitt i träningen fick värsta blodsockerfallet och var tvungen att dra därifrån. Det första jag gjorde när jag kom hem var att slänga i mig yoghurt med müsli och lite apelsinjuice. Sakta men säkert försvann yrseln. Tror jag körde lite för hårt men var så taggad imorse när jag såg att jag gått ner 7 kg sen jag började träna igen efter sommaren. Efter det tog jag en lång varmdusch och nu sitter jag här. Måste börja plugga snart men tack och lov har jag börjat med allt. Har ett PM som ska vara inne imorgon tillsammans med det tillhörande seminariumet. 


Ha en trevlig kväll hörni. 

En liten selfie från dejten i fredags. 

Likes

Comments

Just nu är jag typ beroende av ansiktsmasker. Efter sommaren när jag bär väldigt lätt med smink och fått en massa D-vitamin så går vi nu mot mörkare tider. Mörkare tider innebär för min del mer smink och torr (i vissa partier), fet och trött hy. Det leder till att jag måste använda ansiktsmask minst en gång i veckan.

I min glossybox från Augusti så fick jag ett prov på en ansiktsmask från The Body Shop. Det var Himalayan Charcoal purifying glow mask. Alltså omg! Den är så bäst. Mitt ansikte är lent som en babyrumpa. Den kostar dessutom bara 195kr för en rätt stor burk. Så, så fort jag får min lön och mitt studiebidrag så ska jag införskaffa den.

Likes

Comments