Tar du deg ofte tid i hverdagen til å stoppe opp for å se deg selv utenfra?

Nå for tiden bruker jeg alt for mye tid på jobb til å gjøre research fremfor å jobbe. Naturligvis dreper det litt av gleden å vite nøyaktig alt om et land før man faktisk skal dit, what's the adventure in that, liksom. Men som jeg desperat spurte min forsikringsrådgiver på telefonen i lunsjen i dag: nøyaktig ka dekke rettshjelpa?

Det er jo klart, mye kan skje på reise. Man trenger ikke nødvendigvis prøve å smugle 8kg kokain for å skulle havne i søkelyset, men jo høyere man havner på listen over disse landene, jo forsiktigere må man trå.

Og det er ganske greit å vite nøyaktig hva man skal og ikke skal gjøre, for å unngå å stå ansikt til ansikt med et fremmedspråklig politi og et fremmed rettssystem man ikke har den minste aning om hvordan fungerer.

Men jeg blir regelrett satt ut. Av hvilke lover og regler enkelte land er kuet under. Det er ubehagelig og jeg blir stressa. Vil heve neven og kjempe for rettferdighet og frihet.

Men er det alltid løsningen? For det første, jeg takker høyere makter for at jeg ble født i Norge. Folk sier det hele tiden: vi trakk lykkeloddet. Men det er jo riktignok en kulturell greie. Det er vårt frie land vi er vokst opp i, og dette er kulturen vi har i blodet vårt. Hvor mange, med unntak av utlendinger, plager det egentlig at vi har et vinmonopol med begrensede åpningstider, eller at ølsalget stenger 18/20? Sånn er det bare, og vi har innrettet oss til det. Ferdig sak. Vi har i det minste en rik og varierende partipolitikk som fremmer flere saker i samfunnet, og det er opp til oss borgere å bestemme hvem som skal styre landet. Vi har en fri og uavhengig presse som er vaktbikkje og passer på at statsmaktene faktisk gjør jobben sin korrekt, og det er både lov og forventet av borgerne at pressen har et kritisk blikk på hva som foregår på Karl Johan. Vi har ytringsfrihet, og kan si nøyaktig hva vi tenker om både monarkiet og regjeringen uten å bli forfulgt og straffet. Vi har en flott skoleinstitusjon som forbereder oss på livet som et selvstendig individ med evne til refleksjon og kritisk tenking, og på grunn av demokratiet og den frie pressen er er heller ikke lærebøkene og utdanningsplanene sensurerte. Vi får legehjelp når vi trenger det, og betaler stort sett bare en liten egenandel - veldig få vet egentlig hva den tredagers innleggelsen på grunn av influensa egentlig kostet.

Og der satt jeg og kjøpte reiseforsikring. Jeg har ikke hatt en forsikring på noe annet enn mobilen siden 2011. "Unødvendig". Går macen til helvete får jeg bare kjøpe en ny, det svir i lommeboka men jeg dør ikke. Helseforsikring, er det i hele tatt en greie her? Bare det at jeg spør svarer vel på spørsmålet. I så fall er det et synonym for skatten, som jeg med GLEDE betaler. Jeg har ikke vært billig i drift gjennom årene. I statene ruineres familier om helseforsikringen ikke er på plass når ulykken er ute. Familier må AVSTÅ fra behandling fordi det ikke går rundt.

Det går ikke en dag uten at jeg reflekterer over dette. Før var det en selvfølge. Man visste jo ikke bedre?

Men igjen, det bunner ned til kultur. Barn i flyktningleire vet ikke bedre. Det er sånn det er, de har ingen sammenlikningsgrunnlag - og spesielt om deres foreldre også er født og oppvokst i flyktningleir. De har ingen historier å drømme seg bort i, om hvordan det var før, og hvordan det kunne vært.

Landet jeg skal til har vært isolert, og er fortsatt relativt isolert. Mennesker på alder med min egen mor har aldri fått lov til å forlate landet, og Internett har status der nå, slik det hadde her i 1998. Det er en ettpartistat, og har en sterkt sensurert presse. Kritiske stemmer blir utvist eller fengslet. Det sies at de scorer høyt på utdanning blant befolkningen, men jeg forstår ikke hvilken skala den kåringen bruker, så sensurert som det er. Selv researchen om landet er vanskelig, for de forskjellige sidene vinkler så voldsomt. Den norske Wikipediaen fremmer Cuba som et uskyldig offer uten skyld i noe. Den engelske viser en helt annen side, der er de kyniske rasshøl. Og uten tilgang til gode, objektive reportere - hvordan skal man vite hva som er virkeligheten?


Og der blir det vanskelig, for nå har jeg egentlig ingen pålitelige kilder hva landet angår. Fyller jeg opp kunnskapen med falsk, feilvinklet informasjon?

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

I dag er en fin dag, dere. Du vet følelsen av å være forelsket, og når følelsene er gjensidige? Når du vil hyle, danse, le og gråte på én gang, og følelsene inni deg bare eksploderer i et sammensurium av kaos? Sånn har jeg det i dag.

La oss spole tilbake tiden. Til 11:03 en tirsdags formiddag, 21. mai 2013:

"Tok bussen til jobb etter nok en søvnløs natt med en rastløs katt. Hentet tre nye mapper og sannsynligvis den nest siste puljen i bokstaven A. Satte meg ned med kaffekoppen og slo på scanneren. En rundtur innom nettavisene med scannepauser. Kom over denne artikkelen og da var det egentlig gjort. Den samme iveren jeg fikk etter den kvelden i Desember med rødvinsglasset i høyre hånd og touchpaden til PCen under den venstre, med bilder av Montemagno på skjermen foran meg. Og mens jeg leste mer, ble jeg sykere. Hodepinen ble ikke forverret, nyseanfallene ble ikke forsterket og lungene tok ikke et siste krampetak som følge av all slimet som har samlet seg opp i en invitasjon til lungebetennelse. Nei, dette var reisesyken som hadde meldt sin ankomst. Og skal jeg være veldig realistisk og bare erklære meg slått av tid og sånt bullshit, vet jeg innerst inne at jeg ikke kommer meg på skole i Australia til høsten. Så mye som skal gjøres, så mye som ikke er gjort, så mye som ikke rekker å gjøres før siste sannsynlige frist. Heldigvis har AUS semesterstart to ganger i året, så jeg sikter meg inn på Januar istedet. Derfor åpner det for en toukers foto/skrive-tur i lik ånd med Montemagno i Mars. I tillegg skal jeg denne gangen reise litt rundt i Cuba og ta inn på latterlig billige B&B's, noe som gjør at jeg i første hånd kun vil bestille enveisbillett, slik at jeg etter hvert bestemmer meg for to eller tre ukers opphold. Ettersom jeg vil rundt, krever det litt mer planlegging og research. Og ikke minst litt finpussing på spanskkunnskapene... Som sikkert skjønt, velger jeg mine reisemål med omhu. Så øde som mulig, minst mulig berørt av turisme, nydelig natur og LOKALBEFOLKNING! Veldig veldig viktig. Dessuten blir det tidligst November da August, September og Oktober tydeligvis er orkansesong(??), så det innebærer selvfølgelig en viss risiko å reise så tidlig etter, men det var en grønn hake for November. Desember hadde to, men for nære Januar igjen... Så, hvis du har hørt eller selv vet om steder verdt en titt, ikke nøl med å skrive ut. Dessuten trenger jeg input på om jeg burde være to eller tre uker - enkeltbillett koster 12.000, t/r koster 7000... Hvor logikken er skjønner ikke jeg heller.

#motivert #livslyst #indrestyrkedrikk"

------

Her sitter jeg, fortsatt på jobb, men med enda mer deadlines enn før. Deadlines er nå en del av jobbhverdagen min, og ikke bare et fjernt begrep der jeg satt i lokalavisen da denne teksten ble skrevet, for å finne ut om journalistikk var veien for meg å gå. Jeg kom meg aldri til Cuba den høsten. Reisesyke er jeg kurert mot, jeg vet ikke hvilken vaksine det var, men sannsynligvis er det bare ung vandrelyst med maur i buksa som er erstattet av en mer realistisk tilnærming til livet og hvordan det utarter seg. Ikke visste jeg da, at jeg nøyaktig en måned senere flyttet til Tønsberg for eksempel?

Livet har sine veier. Sine finurlige små måter å snike seg unna. Snike seg unna, men også returnere med et gigantisk plask. Jeg har vært blå de siste to årene fordi jeg trodde jeg var tvunget til å dra et sted jeg ikke ville. Alle mennesker jeg har møtt det siste halvåret, vet at jeg har båret på en tung byrde. Det skal jo ikke være sånn at man ikke gleder seg til å dra til et nytt land? "Kan du virkelig grue deg til å dra til Kina?" Ja, tro det eller ei. Jeg har på to år klart å utvikle en ganske heftig angst mot det store land, men i går bestemte høyere makter seg for å strekke ut en hånd.

Så jeg stikker til Cuba istedet!!!


Likes

Comments

I dag er det verdensdagen for psykisk helse. Kanskje ikke en dag mannen eller kvinnen på gata markerer like entusiastisk som Biff og Blowjob-dagen, Valentines, diverse høytider eller 3. Oktober for den del #meangirls).

Men det er en allikevel en viktig dag å merke seg. En dag for å tenke litt ekstra, reflektere litt dypere.

For fem år siden på denne dagen visste jeg knapt hva psykisk helse var. Det var ikke et tema. Man kunne gå rundt og ha det tungt, men det skulle ikke snakkes om. Jeg visste derimot at det var noe som ikke helt stemte. På denne dagen for fem år siden slo jeg opp med kjæresten min, fordi jeg kjente jeg var på vei utfor et stup jeg ikke ønsket å dra han med ned i. Fordi psykisk helse ikke var noe man pratet om. Det var enklere å si at det ikke fungerte lenger, og til en viss grad gjorde det jo heller ikke det. Men løsningen ble å kutte alle vitale livbøyer, og heller gi seg selv det ekstra dyttet for å ramle over kanten.

Det gikk langt. Og det kommer an på hvordan man ser det, men for min del gikk det nødvendig langt. Og jeg overlevde.Da jeg ble syk, havnet jeg midt i en revolusjon hva åpenheten angikk. "Ingen" var syke før 2012. Folk var like mye syke nå som da, men ingen måtte vite det. Stigma, gamle fordommer og usikkerhet hersket både utenforstående og de syke selv. Men jeg var så heldig å få ta del i den revolusjonen. For min egen del, og for andres.

Men selv i dag, fire og et halvt år senere, tre av dem friskmeldt - så er det ubehagelig å prate om det, dessverre. Jeg har blogget i alle årene, men aldri faktisk skrevet ned sort på hvitt, de kritiske ordene. Er det benektelse? Jeg tror ikke det, ikke for alle millioner i verden ville jeg vært foruten den opplevelsen og erfaringen. Er jeg flau? Nei... selvfølgelig, man kan jo ta seg selv i å tenke: hvorfor meg? Det er en tung historie å bære på, og komplisert å forklare for nye bekjentskaper hvorfor man ikke husker særlig, eller ikke gjorde mye, i starten av 20-årene sine.

Jeg tror det handler mest om å få det på avstand. For hvert år flyttes det lengre og lengre bak i det bevisste minnet, og det var først for to år siden jeg sluttet å gå på spiker - trygg nok til å plante begge beina godt fast på bakken. Grepet blir sterkere og sterkere for hver år, men det vil i lang tid framover være ømme arr.

Men hensikten med dette innlegget er egentlig å takke helseapparatet. Jeg har vært heldig. Svinheldig. Det apparatet jeg hadde rundt meg fra A til Å, var helt enormt. Så mye innsats, så mye skjønn, så mye medmenneskelighet - når jeg sier jeg var heldig, så mener jeg det. Jeg har sett eksempler i ettertid på bekjente og andre historier, der apparatet svikter. Jeg kunne knipse, taste et nummer eller være stille litt for lenge - og de sto klare med alle instanser.

Psykisk helsenorge har fortsatt en lang vei å gå, og det skal ikke være nødvendig å plukke opp en kald kropp fra vannet for at lege og helsepersonell skal ta vedkommende alvorlig. Men i kritikken må de også få ros for arbeidet de gjør, slik at de blir motiverte til å fortsette å gjøre en livsviktig jobb, og fortsetter å utvikle gode rutiner for oppfølging og ivaretakelse av de mest sårbare av oss. For selv de mest sårbare kan, med riktig hjelp og bistand, ende opp lykkeligere og sterkere enn noen gang, jagende etter drømmene sine i ei lita fjellbygd i Midt-Norge.

Likes

Comments

Tilgivelse. Et interessant aspekt. Jeg vet ikke helt hva jeg føler rundt det, fordi jeg ikke er en tilgivende person. Det bunner nok i bunn og grunn at det skal veldig mye til for å såre meg og at jeg takler mye før begeret renner over. Derfor har jeg aldri tilgitt. Jeg mener at de menneskene som har gått så langt at de har blitt utestengt av mitt liv, har gjort ting så drøye og utilgivelige at jeg ikke får meg til å se verdien av å gi de fred i sinn med tilgivelse. Hvor ligger verdien i det? Voksne trenger like mye oppdragelse som barn i å forstå hva som er greit og ikke, om ikke enda mer - barn handler på underutviklet impuls, handlingene til voksne kan liksom ikke forsvares med underutviklet frontallapp.

Så mennesker som tilgir fascinerer meg. Som sagt, jeg takler kanskje ting andre ville blitt såret av, og som derfor er lettere å tilgi. Jeg forstår heller ikke hvorfor psykologer og lyrikere mener tilgivelse er så viktig. Men det er klart, det er forskjell på en legitim uforutsett handling, og en genuint ond handling med den hensikt å skade en annen person. Kunne jeg tilgitt noen som hadde skadd eller eventuelt drept noen av mine nærmeste i en tragisk ulykke? Mulig. Kan jeg tilgi noen som har opptrådd egoistisk og i affeksjon med hensikt i å skade meg/noen av mine nærmeste? Aldri. Den påståtte psykologien forstår jeg meg ikke på. Å tilgi tillitsbrudd? Sånn er jeg ikke skrudd sammen, rett og slett. Det er meg faktisk helt ubegripelig, tanken på at noen som bevisst har forvoldt skade, skal få fred i sinn med min tilgivelse - ikke satan om det ville fått meg til å føle meg bedre?! Å slippe så "billig" unna er faktisk uaktuelt.

Jeg har mine forbannelser med den største, velfortjente stolthet. Disse menneskene har strukket seg til de drøyeste lengder for å havne der de er i dag, og de lengdene er så lange at det er et point of no return.

– Hvilket forhold har du til tilgivelse? Har du tilgitt før?

Likes

Comments

Har, hands down, aldri tatt så lite bilder på en tur til utlandet før. Jeg tok faktisk ganske nøyaktig tre(!!!) bilder på min weekend i Stockholm, og selv det utvalget er så labert og komisk at jeg nesten bare må vise dere:


Enda mer ironisk? Alle er tatt inne på Monki på samme runde. Og bilde nummer to er egentlig bare et uhellsbilde, hadde ikke tenkt å ta det i utgangspunktet. Komme-bort-i-knappen-syndromet.

Men ellers hadde jeg det riktig så flott. Var så bekymret for om Stockholm var Oslo 2.0, men altså - Stockholm er jo alt det Oslo ikke er, og det på en høyst positiv måte! Mye har jeg ikke på hjertet fra turen, gikk for det meste rundt alene fordi jeg, mitt introverte meg og min sosiale angst bare måtte løse det sånn, hvis jeg skulle overleve helgen.

Men det er først nå på mandag tilbake på jobb, jeg innser hvor skadet jeg faktisk ble i helga. I helgen pratet jeg både svensk, østlending, engelsk og dialekt. I helgen tenkte jeg på både svensk og østlending. I helgen skrev jeg både bokmål, dialekt, svensk og nynorsk. Å komme på jobb igjen i dag for å skrive, var derfor lettere sagt enn gjort. Da jeg flyttet til Sverige i 9-års alderen gikk overgangen knirkefritt, og jeg pratet flytende svensk og skrev korrekt innen få måneder. Å flytte tilbake til Norge tre år senere, var kjempevanskelig. Så sent som på videregående hadde jeg fortsatt svenske ord i skriftspråket, og muntlig ble jeg ikke kvitt de siste sporene før i 20-års alderen. Og nå, etter to dager i Sverige, så er jeg påan igjen. Artikkelen min er FULL av svenske ord, hahah. Er så språkforvirret nå at det er kriminelt. Var jævlig skummelt å prate svensk igjen, siden jeg ikke har gjort det på tolv år - men det gikk også bemerkelsesverdig bra. ELSKER å kunne så mye forskjellig! Flytter jeg til Sverige på et punkt i livet kommer jeg til å gjøre det samme som på østlandet: legge om.

Likes

Comments

​Klokka viste leggetid, men håret var langt unna sonen "tørt nok til å legge seg uten å våkne opp som en sau". Jeg er ikke fan av hårføner, så det eier jeg ikke. Men at håret tørker saktere her enn i Oslo og Kristiansund, det er fette fakta faen. Det hadde, i likhet med resten av Norge, vært varmt og flott også i Ål, så siste utvei for en lengre søvn var å stikke hodet ut av vinduet for å sjekke tilstandene. Her er reglene enkle: tåke og skyer om natten equals fint vær dagen etterpå. Himmelen var klar som et nypusset glass med den sterkeste Ajax, og over fjellet på østsiden lyste månen opp som en enslig gatelykt i et skogholt. Meget gode tilstander tilrettelagt for en kveldstur AKA tørke håret. I verdens styggeste pysj og med de største ullsokker presset ned i små joggesko, satte jeg kursen mot perlen jeg fant tidligere på dagen, da jeg vandret kilometersvis ved elvekanten og så Ål brette seg ut som en kvinne i midtsiden på de gamle magasinene. På østsiden er det helt sort. Ingen bebyggelse, og derfor ingen lys. Bare en jernbaneskinne som kobler Bergen og Oslo. Over den lille hengebroen med passende musikk på øret. Veldig klisjé med kassegitar og dype tekster. Vannet lagde ingen rørelse. Klart som det fineste glass. Bak meg utfoldet lille Ål seg igjen. Denne gangen i nattens drakt. Ikke det rotete lysspillet man får av å stå i 13 etasje i Oslo sentrum og ser ut over industrien. Men perfekt danderte lys fra bebyggelsen. Her finnes det ikke gatelys på veiene. Stjernene var så klare, og vannet så stille, at det reflekterte de små gasskulene så de blendet inn i refleksjonen av husene. 

Der satt jeg, ved elvekanten på en stein. Bare meg i hele verden, meg og naturen. Dette stedet slutter aldri å fascinere meg, og for hver dag oppdager jeg nye flotte ting - både ved Hallingdal og meg selv. Der og da, for første gang i mitt liv, kjente jeg på tilstanden harmoni. Indre harmoni.

I Oslo, eller Kristiansund for den saks skyld - slutter ikke dagen etter skole eller jobb. Det er alltid noe som må fikses, burde blitt gjort, skulle takes tak i, folk som burde besøkes, forhold og vennskap å pleie, status å passe på, et omdømme å ta vare på. Men her? Jeg slutter på jobb, tusler hjem, og har plutselig en hel "arbeidsdag" til , til å gjøre hva pokker jeg vil! Ingen stress, ingen byrder eller "burder"! Jeg kan gå en tur i fjellet på tre timer uten å føle at dagen blir sløst bort. I byen er det tvert om, gud bedre om du velger bort sosiale forpliktelser til fordel for egentid! Der skal du loke på caféer, snakke om mennesker du ikke har noe med, sladre, fnise, briefe med en dyr kaffekopp laget av en underbetalt barista, og bare vise for hele verden at DU ER DER, DU HAR VENNER OG ET KJEMPESPENNENDE OG SOSIALT LIV OG MASSE PENGER. Og for ikke å glemme helgene, den kontrakten Oslo ikke viser deg, men som du skriver under på, er at du MÅ grave etter bunnen i flaska hver helg. Noe annet er bare taper. Nesten en million mennesker i Oslo, og du velger å holde huset istedet for å menge deg med minst én av dem? Kontraktbrudd. MISLIGHOLD AV AVTALEN. Her har du en dose dårlig samvittighet, selvfølelse og mislykkethet. 

Jeg kommer til å gnÅLe om Ål til den dagen jeg må dra herifra, og jeg vil gnÅLe om Ål i all evighet etterpå også. Forhåpentligvis finner jeg ut et par ting eller tre om meg selv, som jeg kan ta med meg videre i livet for å kunne oppnå en brøkdel av den samme harmonien. For her er jeg avbalansert og lykkelig.

Likes

Comments

"På denne dagen for X antall år siden".

En funksjon fra Facebook jeg verdsetter høyere enn gull. Det er bare fantastisk å enkelt kunne "bla tilbake" i minner, både gode og dårlige. Den siste ukens tilbakeblikk kan fortelle at jeg rundt denne tiden av året er syk. Hvert år. Er det ikke lungene så er det ørene, eller brennkopper eller sprukne cyster, eller forstuede ankler. Statusene mine i denne perioden helt tilbake til 2008 er bare sykdom, skader og jævelskap. Så jeg venter egentlig bare på det. Som lyn fra klar himmel.

Men vet dere hva? Jeg er så sikker i min sak når jeg sier at den runden ikke vil komme i år. Mye takket være kjære Hallingdal. Visste dere at det er et barnesykehus på Geilo, med åtti års drift? Og vet dere hva ekspertisen er? Astma! Lufta er så ren her oppe, at barn fra hele landet i åtti år har blitt sendt hit for rehabilitering. Dette er med andre ord et eksemplarisk sted for lungekasuset Susanne, så allerede nå kan jeg med sikkerhet utelukke både lungebetennelse, astmaanfall eller bronkitt i løpet av høsten. For første gang i mitt liv har jeg også tatt hensyn til klimaet og høydemeter, og garderoben består av varme klær fremfor lette og tynne byklær. De finnes, så klart. Du kan ta jenta ut av byen men du kan ikke ta byen ut av jenta. Skal faktisk til Stockholm med jobben i helgen, og der de fleste ville undersøkt hvilke klesbutikker de skal raide, gleder jeg meg til et større utvalg av frilufts- og sportsartikler.

Så ja. Jeg liker meg selv her oppe svært godt. Noe jeg DERIMOT må jobbe med, er den falske latteren min. Det har blitt noen dybdeintervjuer der jeg bruker opptak istedet for notater, og det gjør fysisk VONDT å høre igjennom resultatet. Ja, jeg er en fake bitch. Fake af. Flere venner har uttrykt ubehag rundt det å introdusere meg for deres venner. Fordi jeg er fake as fuck. Men det er bare sånn jeg er. Kan ikke skjule hvem jeg er, dessverre. Men for guds skyld, det MÅ da værra mulighet for å kunne trene opp den falske latteren litt, da. Seriøst? Helt håpløst kasus! Jeg er akkurat begynt en karriere der jeg vil snakke om smått og stort med flere tusen fremmede mennesker, og det siste jeg ønsker er å få kallenavnet "hun journalisten med den falske latteren" elns. 

// Har ikke jeg den fineste veien til jobb, så veit jeg ikke hvem som har as...

Likes

Comments

​I helgen fikk jeg besøk av Vilde, og det var både dritdigg å henge med noen man kjenner godt - samtidig som jeg skremmende fort har tilpasset meg en hverdag som ensom ulv, så det var litt rart i tillegg.

Uansett, den store planen vår var å dra på fjelltur. Og her i gården leker vi ikke fjelltur. Jeg hadde sett meg ut Nysetknippen etter en biltur uken før, en fet liten topp på andre siden av elva der jeg bor. Altså, LUKSUS å ha turmuligheter rett utenfor døren. Så i går pakket vi tursekken, smurte niste, snøret fast fjellskoene og satte i gang. Og bare for å ha det sagt: Jeg er verdensmester i alt jeg ikke har prøvd. Dette er faktisk den første ordentlige langturen jeg har begitt meg ut på, på frivillig basis. Men det kan ikke forberedelsene mine vitne noe om. Fullstendig kunnskapsløs på kart men med verdens største selvtillit, står vi etter en time midt inni svarteste våteste skogen uten en sti i sikte. Etter klatring oppover berg med våt mose uten en eneste sikring, tyr jeg til Maps, og en halvtime senere er vi endelig på hovedveien igjen. De røde stripene på kartet er visst turforslag, og ikke oppmerkede stier - mer for den erfarne skogfareren med andre ord. Men en mil og tre timer senere har vi endelig besteget knippen på 1150 meter, og en velfortjent lunsj og pust i bakken kunne nytes. 

På turen tilbake trodde vi at vi hadde oppdaget hva som gikk feil, som gjorde at vi endte opp i det mørke, tykke landskapet som åpnet seg for oss. Vi hadde gått opp på feil side av fossen! Så vi finner den "riktige" stien, og gleder oss til sofaslit. Blindvei igjen. Fortsetter videre på en ny sti. Blindvei igjen. Da må vi igjen ty til hovedveien, som faktisk er den DRØYESTE omveien i guds minne, og utsetter turen med ytterligere en time og noen kilometer. 

Men 6,5 timer og 2,2 mil senere kunne vi endelig kaste av oss de nå vonde fjellskoene, løpe i dusjen og være riktig så stolte av oss selv. Vi møtte nemlig en del turgåere, men gikk også forbi fire parkeringsplasser én vei, som alltid hadde minst en bil parkert. Mistenker at Hallinger er noen svake mennesker som parkerer i skogen for å gå en tur, og at vi, selveste byjentene, er de med stålvilje som starter turen fra sentrum. 

Er det i hele tatt lov å skrive seg inn i boken om man parkerer 1,1 kilometer fra toppen, og går opp?

Likes

Comments

Å gå til/fra jobb er, tro det eller ei, høydepunktene i dagene mine for tiden. De 30 minuttene med musikk på øret og god puls får hjernen til å bare eksplodere i tanker, kreativitet og refleksjoner. Det er så deilig å føle at jeg eksisterer igjen. Det har virkelig vært en vital del av meg etter at jeg var syk: det å føle at jeg tenker, reflekterer, tar et dypdykk inni mitt eget hode og kommer sterkere og mer målbevisst ut av det. Enkelte mediterer, jeg går tur.


I helgen kommer ei venninne fra Drammen på besøk, og vi skal kose oss mad max. Begge to var enige i at vi bare MÅTTE få til en litt ordentlig tur, så lommekjente meg *oppnedsmiley* har mekket sammen en løype til Nysetknippen (1150 moh). Selve fjellet er Nysetfjellet og er litt høyere (1180 moh), men knippen hadde den feteste utsikten og det mest spesielle utseendet, OG ligger litt lenger borte fra hovedtoppen - så da blir det en ekstra lang tur. Grovt beregnet til fire timer totalt, men det er i mitt mattetalentløse hode. Lol om vi ender opp med å bruke hele dagen der oppe, går oss vill og må bli hentet med SeaKing. Men nå har jeg merkverdig god retningssans da, så det skal mye til for at det skjer. Og så skal vi bake kanelsnurrer, drikke en kartong vin, lage tacokake(!!) og bare kose oss dønn ihjæl. Bestilte meg en turbukse og to gensere i dag som gjerne kunne kommet frem innen den tid, men det er nok for mye å be om.

Ellers går livet rett og slett bare videre i en god gang her oppe. Trist at underbevisstheten til stadig trykker på nerven "midlertidig", for jeg ønsker å bare nyte tiden jeg har til rådighet til det fulleste, uten å bekymre meg for nettopp ordet "midlertidig". Herregud jeg følte meg som Kendall Jenner som prøver å reflektere over livet nå.


"I think you should experience it, you always say I wanna experience things. But I don't think you actually wanna experience things, because you would have experienced it if you wanted to experience things"

Likes

Comments

I går trodde jeg seriøst den ene foten min sto i graven. Eller trodde? Den gjorde det. True story.

For dere som kjenner meg, eller har fulgt meg en stund, så vet dere at musikk er veldig, veldig viktig for meg. Se for dere Maslows behovspyramide: Uten å dekke de fysiologiske behovene føler man seg ikke trygg og sikker, og uten å føle seg trygg og sikker kan man heller ikke dekke de sosiale behovene. Dere forstår. Vel, musikk er UNDER de fysiologiske behovene for meg. Det er viktigere med tilgang til musikk 24/7, enn det er med mat i kjøleskapet eller penger på kontoen.

​Derfor var frustrasjonen, sjokket og fortvilelsen stor da jeg i går skulle sette på Spotify før jeg vandret hjem fra jobb. Fordi jeg var plutselig logget ut. Da hadde jeg brukt Spotify jevnlig ut over hele dagen. "Sikkert bare en oppdatering som har gjort at man ble logget ut". Men ingen passord fungerte. Jeg ba om passordreset på mail, men ingen mail kom. Det var ikke engang i systemet. 

Panikk. Spotify er det eneste som har vært ved min side i syv-åtte år. Det er det eneste jeg har brukt daglig. DAGLIG, i åtte år. Jeg har gått døgn uten å spise, sove, se folk eller lignende. Men Spotify har vært der. Det er den mest verdifulle dagboken jeg har, og med et klikk kan jeg gjenoppleve minner som ikke eksisterer visuelt. Jeg kan gjenoppleve lukter, små øyeblikk og den indre følelsen av å være der. Og mitt nazisystem på spillelistene - det er INGENTING i mitt liv jeg har så godt system på, som min Spotify. Spotify er beviset på at jeg faktisk, om det virkelig er viktig for meg, klarer å opprettholde et kontinuerlig oversiktlig system over tid - med rutiner og regler. Og nå var det borte. Fullstendig ute av min kontroll og eie.

PANIKK. Hvor mange ganger har jeg ikke erklært det faktum at Spotify aldri må legge ned i løpet av min levetid? Da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Det er mange tusen timer med enkeltminner i det biblioteket. 

Men det var i hvert fall klart: Jeg var hacket. Til ironi har jeg Premium via Telia, så det er ingen kredittkortinformasjon å hente - men fuck that, hadde det vært hadde det vært tilknyttet det eneste kortet jeg har - til brukskontoen, der jeg bare har penger når jeg skal handle. Big deal å bli frarøvet 200 spenn. Her var kontoen, nøkkelen, til åtte år av mitt liv, det store problemet. Hysterisk mail til Spotify. REDD MEG! 

---

Kommer hjem etter de lengste 30 minuttene i mitt liv. Legger meg direkte. Sovner smådeprimert og våkner seks timer senere. Svar på mailen!

---

Ingen hadde tatt kontoen min. Premiumbrukeren min var derimot plutselig tilknyttet en fem år gammel hacket hotmail-konto, som jeg på mirakuløst vis greide å få tilbake i går med svært få sikkerhetsmurer å bryte ned. Var spent på hvor mange millioner uleste mail som lå i den postkassen, men ingen. Ikke fikk jeg til å passord-resette med den mailen heller, så Spotify fikk selv administrere slik at kontoen ble tilknyttet min nåværende mail, og ikke minst opprettet et nytt passord. 

---

Konklusjon? Egentlig ingen. Men FUCKINGS gud må det aldri skje igjen. Passordet VAR derimot endret, men Spotify sin teori er følgende:


"Vi tror passordet du bruker for Spotify kan ha blitt kompromittert, etter en tidligere lekkasje på en annen tjeneste. 
Ikke fortvil! Ingen har tilgang til din Spotify-konto, og brukerdata er sikker."

Hva nå enn det betyr. 

Likes

Comments