Om man gillar det här med drinkar så är det ju lätt att sätta sprätt på större delen av sin plånbok när an besöker vissa städer. Det kan kosta som en hel varmrätt att dricka en trendig drink på en trendig takbar i ​Barcelona. Men faktum är att de bästa och mest unika drinkarna hittar man sällan på de där trendiga ställena som tar hutlöst betalt. Det gäller att söka sig till de små anspråkslösa drinkbarerna. Där finns ofta ett otroligt stort kunnande och en innovtionsförmåga när det gäller drinkar som man lätt blir inspirerad av. För vem vill dricka samma tråkiga drinkar som hemma i Sverige när man väl är ute och reser?

En stad där man hittar många riktigt bra drinkställen som dessutom håller vettiga priser är ​Gdansk i Polen . Sök till exempel upp baren Flisak 76, där du garanterat får en unik drinkupplevelse tillsammans med den engagerade personalen. Eller varför inte Craft Cocktails som även dom gör ett gediget hantverk i en väldigt trevlig miljö.

Så nästa gång du är på semester i en större stad så är mitt tips att undvika de stora och hippa barerna och istället leta upp de mindre ställena där vanliga människor hänger. Släng sedan ett öga i deras drinkmeny. Hittar du bara de vanliga drinksorterna är det inget för dig, gå vidare. Hittar du däremot en rad drinkar som du aldrig har hört talas om, då är det dags att börja prata med bartendern. Om han eller hon verkar kunna berätta något om varje drink, då har du hamnat rätt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Alla öar i Grekland har sin egna speciella karaktär, och det gäller i synnerhet för den lite hemliga ön Karpathos. Jag säger hemlig för det är inte så många som faktiskt har hört talats om ön annat än de inbitna greklandsfantasterna. Egentligen är ön inte det minsta hemlig eftersom man enkelt kan flyga direkt till ön från Sverige utan krångliga och långa färjeturer som många andra "hemliga" öar kräver.

Karpathos ligger mellan Kreta och Rhodos och är vacker på ett opolerat sätt. Det finns mängder av vackra stränder som ligger inbäddade bland karga klippor och envis grönska i form av tallskog. För eftersom Karpathos ligger så långt söderut så har man ett väldigt torrt och soligt klimat. Naturligtvis positiva nyheter för solälskarna, men inte lika positivt för de som gillar gröna och blommande öar. Karpathos är inte en sådan ö.

Men även om Karpathos inte har saker som grönska och pittoreska små byar så lyckas ön ändå få många besökare trollbundna. Har man en gång varit på Karpathos så vill man gärna komma tillbaka och återigen få äta grekisk sallad ovanför stranden i Lesbos eller köra den mödosamma, men vackra vägen ner till stranden Ashata.

Karpathos har verkligen inte blivit en turistifierad ö, trots att man har egen flygplats och direktflyg. Visst finns här turister, men ön är så stor att de inte märks i lika stor utsträckning som på till exempel Rhodos där man inte kan befinna sig någonstans utan att stöta på horder av turister under högsäsong.

Likes

Comments

När alla andra flyr till Thailand över vintern kanske du ska åka till södra Spanien istället? Visst, man får inte samma temperaturer och stränder som i Thailand, men Spanien ligger bara 3-4 timmar bort. Och i södra Spanien finns den lilla pärlan Nerja. Här är bebyggelsen låg, stränderna nära och klimatet bra. Det är sällan det blir riktigt kallt i Nerja under vintern. Visst kan temperaturen krypa ner till 15 grader, men solen, som ofta lyser här, gör ändå att det blir väldigt behagligt att sitta på en av alla uteserveringar som finns i Nerja och dricka en caffe con letche.

Men, tänker du nu, jämför han verkligen Thailand och Nerja? Nej det gör jag inte. Det är två helt olika saker. Men om man vill slippa kylan och mörkret under vintern och vill uppleva lite vår, då är Nerja ett toppenbra alternativ.

Men kan man inte åka till Nerja under vår och sommar då? Jo, visst kan man det. Nerja ändrar karaktär under året. I februari sitter folk mest på caféer och strosar i stan. På sommaren är det fullt fokus på badlivet längs stränderna.

Man har också nära till den relativt stora staden Malaga och till charmiga Marbella om man bor i Nerja. Dessa når man på en respektive två timmar med bil. Så man kan åka över dagen, alternativt ta in på hotell och ha en liten minisemester i semestern.

I närheten av Nerja finns också sevärdheter som inte kräver att det är 25 grader och sol. Så som den mysiga byn Frigiliana och grottorna Cuevas de Nerja.

Men, är det inte mest pensionärer som åker till Spaniens sydkust? Nej, faktiskt inte. Visst finns dom, men pensionärer reser till Thailand också, det betyder inte att det är ett dåligt resmål för det. Fler och fler får upp ögonen för resmål som ligger lite närmre Sverige, det är både billigare, tar mindre tid och sliter mindre på miljön att resa inom Europa.

Likes

Comments

Algarvekusten ligger utmed Portugals sydkust mot Atlanten. Algarvekusten klassades 2015 till bästa stället att åka till för att njuta av bad och sol, och där staden Albufeira är den största turistorten. Detta är en region som fortsätter att locka turister år efter år, och med en perfekt blandning av bad, sol, kultur och kulinariska upplevelser är Algarve verkligen ett perfekt resmål för svenska turister som vill komma bort från den stressiga vardagen och njuta av södra Europas behagliga klimat.

Varje år kommer runt 10 miljoner turister och besökare från hela världen till Algarve, och allt fler av dessa kommer från Sverige och Skandinavien. Förutom god mat bjuder regionen på historiska byar, stora möjligheter till både shopping och kulturupplevelser samt en utbredd vinkultur. Det går med andra ord utmärkt att varva lata dagar på stranden med att cykla mellan olika vingårdar och smaka portugisiska viner, eller att besöka museer och konstgallerier. Dagsutflykter till mindre fiskebyar är också en härlig upplevelse.

Tack vare att turismen ökar så har även nöjesparker och utflyktsmål utökats, förutom alla de historiska sevärdheterna. Här kan du åka till vattenparadis som Splash & Slide i Lagoa, Aqualand Algarve i Alcantariha och Algarve Zoo som är ett nöjesfält i Albufeira. Perfekt för barnfamiljen som ett avbrott till strandlivet.

Algarve är ett resmål som erbjuder något för alla. Surfing i Atlanten för den garvade surfaren, golf på championbanor, shopping i både gallerior och mindre små lokala butiker. För att inte tala om det portugisiska köket. För den som älskar fisk och skaldjur är det ett paradis.

Regionen bjuder också på ett livligt lokalt marknadsliv, historiska fiskebyar, betagande utsikter, imponerande arkitektur och ett aktivt kulturutbud. Det är förståeligt att det årligen kommer många svenskar för en weekend eller en vecka i solen, men det finns också allt fler skandinaver som väljer att bosätta sig här under vintermånaderna för att slippa det mörka och slaskiga klimat som svensk vinter ofta bjuder på.

Likes

Comments

Den magiska ön Madeira bjuder på mycket att göra för den som vill ha en aktiv semester. Här kommer några tips på aktiviteter.

Spendera en dag i huvudstaden Funchal
Madeiras huvudstad är kompakt nog att se på en dag. Här hittar man fantastisk arkitektur, en färgstark marknad i gamla stan där lokalbefolkningen köper färsk frukt och fisk och många bra restauranger. En höjdpunkt är gatukonsten i Rua de Santa Maria. Längs den här gatan har man låtit olika lokala konstnärer utsmycka dörrarna. Väldigt häftigt!

Vandra
Levadas är bevattningskanaler som endast finns på Madeira. Utmed dessa kanaler finns det stigar som passar utmärkt för vandring. Det finns allt från svåra till enkla rutter och oavsett rutt så får man garanterat uppleva väldigt vacker natur.

Dyka med hajar
På Madeira Aquarium kan man dyka ner i ett 500 000 liter stort saltvattensakvarium. Innan man dyker ner bland hajar och hundratals andra fiskar får man en lektion i hur utrustningen fungerar.

Bada i naturliga saltvattenpooler
I byn Porto Moniz på den nordvästra delen av Madeira, hittar du naturliga saltvattenpooler. Dessa är inramade av vulkaniska stenar som håller kvar havsvattnet. Vid högvatten fylls poolerna på med nytt vatten.

Titta på delfiner och valar
Madeira är en av de bästa platserna i världen för se delfiner och valar. Det finns cirka 80 arter av valar i världen och över 29 av dessa kan ses på Madeira året runt. Arrangörerna lovar nästintill att man kommer att få se minst 1-2 arter av delfiner, som lekfullt simmar runt båten. Har man tur kan det till och med komma en valfamilj på besök. Kamera, solkräm och ombyte (man kommer bli blöt) är att rekommendera.

Likes

Comments

Med Facebook Spaces kan man interagera med andra i en virtuell värld på verkliga platser. Med tekniken kan man till exempel uppleva ett resmål eller hotell utan att lämna hemmet. En av de första svenska researrangörerna att haka på den nya Tekniken är Ving som säger såhär om satsningen:

"- Funktionen ger oss möjlighet att nå våra kunder på ett nytt innovativt sätt och på sikt kan våra reserådgivare och kunder mötas i Vings värld virtuellt för guidade turer. Vi vill gärna testa ny teknik och ligga i framkant, därför har vi gjort det här testet för att se om det är något som vi vill satsa på i framtiden, säger Karin Eriksson, Social Media Manager på Ving."

Frågan är dock om det inte mest är ett PR-trick då jag inte tror att det ligger några affärsmässiga mål bakom satsningen. Man måste nämligen ha ett speciellt VR-headset, Oculus Rift, för att kunna använda det hela. Ett sådant headset är det väldigt få svenskar som har.

Likes

Comments

Om man vill åka till en stad med rik historia kombinerat med prisvärda SPA och rolig shopping, då ska man kika på Riga. Så vad ska man då göra om man är i Lettland över en weekend? Här kommer några tips.

De tre bröderna i gamla stan
Tre vackra hus som är bland de äldsta i hela Riga. Det vita huset är från 1400-talet, det gula från 1500-talet och det gröna från 1600-talet.

Blackheads
Ett historiskt viktigt hus för alla som var involverade i handel. Huset byggdes 1334 och var länge en mötesplats för affärer och möten. Häftigt hus och spännande historia.

Parkhäng
Parken i Riga är riktigt mysig med en kanal som flyter genom parken. Här kan man jogga, ha picknick eller ta en båttur.

Ockupationsmuseet
Precis bredvid Blackheads hittar man det här museet som handlar om Lettlands historia mellan 1940 och 1991. Helt klart värt ett besök.

Central Market
En av de största marknaderna i Europa. Här hittar man allt från frukt och grönsaker till kläder och väskor. Marknaden är öppen varje dag mellan 8:00-18:00 (söndag stänger man 17:00).

Svenskporten
När Sverige tog över Riga 1698 byggde man svenskporten som en del i Rigas stadsmur. Lägenheten ovanför porten sägs ha tillhört bödeln i Riga.

Åk till stranden
Om man tröttnar på stadslivet kan man ju alltid växla till strandliv istället. Stranden Jurmala når man med tåg, det tar ungefär 30 minuter och kostar cirka 20 kr.


Likes

Comments

Split är huvudstaden i Dalmatien. Det är en av de största städerna i Kroatien, och är den största staden på Adriatiska kusten. Staden kom till när den romerska kejsaren Diocletian byggde sitt palats på platsen för dagens Split. Diocletians palats är ett välbevarat romerskt palats och ligger nu i hjärtat av Split.

Split har sin egen flygplats som förbinder staden med Zagreb, liksom andra internationella städer. Olika färjelinjer ansluter Split med de närliggande öarna Korcula, Vis, Lastovo och det finns färjetrafik mellan Split och Rijeka i norr och Dubrovnik i söder. Det finns också dagliga färjor under sommaren som förbinder Split och Ancona i Italien.

Stränderna i Split är populära bland turister och lokalbefolkningen. Runt Marjan Park hittar du ett antal av de mest populära, med kaffebarer längs strandpromenaden där man kan koppla av efter en dag på stranden. Lokalbefolkningen i Split spenderar mycket av sin tid med en vattensport som utvecklats i området som kallas Picigin, som liknar en form av handboll. Vill man kan man alltid fråga om man får vara med, för det mesta välkomnas man som turist om man vill testa på sporten.

Det bästa stället att köpa frukost på är marknaden i Stari Pazar, ett charmigt stenbelagt torg precis utanför gamla stans grindar. Om du är bakfull finns det inget bättre botemedel än burek - ett oljigt filo bakverk fylld med malet kött eller kroatisk ost. Om din mage inte kan hantera denna feta glädje, kan du också köpa färsk frukt, lokalt vitt bröd (kallat kruh) och kaffe här.

Läs mer om Split här: www.splitkroatien.se

Likes

Comments

Zakynthos är en lagom stor ö med runt 32 000 fasta invånare. Man odlar druvor och oliver, vilka sedan exporteras. Naturen är en vacker blandning av höga pinjeklädda berg och flera fantastiska sandstränder. Det finns mycket att se och uppleva, framför allt med bad och natur.

Något som är ett måste på Zakynthos är Navagio beach som kanske är mest känd som Shipwreck beach. De flesta kommer hit med en båtuflykt, men man kan också ta sig hit landvägen. Från båda sidor är utsikten och upplevelsen oförglömlig. Vattnet är kristallklart och turkost, stranden har vit sand. Runt om så tornar sig branta klippor upp och gör det till en avskild plats. På stranden ligger ett gammalt vrak som gett den dess smeknamn.

Ett annat populärt utflyktsmål som man inte får missa är Blue Caves. Dessa är vackra klippformeringar som har fått sitt namn från det blåa vattnet som är fullt med liv. Det kan vara trevligt att ta en båt som har glasbotten för att få ut ännu mer av besöket. Eller så kanske ett dopp direkt i det underbara vattnet är det bästa.

Antingen man gör det i kombination med andra utflykter eller helt för sig själv så är Marathonisi värt ett besök. Det är här som sköldpaddorna lägger sina ägg, deras del av stranden är avspärrad. Men det är en fin tur hit och man brukar alltid få se stora sköldpaddor som simmar i vattnet. Bland det bästa för att ta sig runt Zakynthos är med hyrbil, alternativt att hyra båt för havsutflykter. Annars så kostar inte taxi eller båttransport så mycket, det kan vara bra att fråga runt lite för att få tips.

Zakynthos stad är mysig och äkta grekisk. Här strosar man gärna runt på de olika gatorna, ser på folk eller tar sig något gott att dricka på en servering. Fiskehamnen är charmig och det finns också en del sevärdheter här. Bland annat den fina kyrkan Agos Dionisios, från 1700-talet, som fått sitt namn efter öns skyddshelgon. Den är väl bevarad och underhållen. Utsidan är enkel och imponerande men inuti kyrkan finns det fantastiska utsmyckningar och ikoner.

Det går att bada vid en ny strand varje dag under semestern, Zakynthos har 25 stycken. En del är långa sandstränder medan andra är små undangömda vikar. Vissa är allra bäst för en lat dag i en solstol medan andra lämpar sig för att snorkla. Med andra ord en vacker ö med flera möjligheter.

Likes

Comments

Den lilla ön Skopelos är egentligen större än grannön Skiathos , men eftersom Skopelos inte har någon egen flygplats känns ön på något sätt ändå mindre. Här finns det inte lika många hotell och det är betydligt färre turister som hittar hit. Under en period var Skopelos i mångas fokus på grund av att filmen Mama Mia spelades in här. Ni vet den där filmen med Abbamusik som handlar om en tjej och hennes mamma som driver pensionat på en grekisk ö. Har ni sett filmen så kommer ni säkert också ihåg slutscenen, där ett bröllop äger rum i en kyrka högt uppe på en klippa. Denna kyrka finns på riktigt och är ett trevligt utflyktsmål. Efter filmen byggde man räcken utmed trappan upp till toppen, något de flesta är tacksamma för. Det är ju rätt brant stup på sidan om på flera ställen.

Skopelos är en grön, vacker och lugn ö med fina stränder och en otroligt mysig stad (Skopelos stad). För att ta sig hit flyger man till Skiathos och fortsätter sedan med färja till Skopelos.

Likes

Comments