Med Facebook Spaces kan man interagera med andra i en virtuell värld på verkliga platser. Med tekniken kan man till exempel uppleva ett resmål eller hotell utan att lämna hemmet. En av de första svenska researrangörerna att haka på den nya Tekniken är Ving som säger såhär om satsningen:

"- Funktionen ger oss möjlighet att nå våra kunder på ett nytt innovativt sätt och på sikt kan våra reserådgivare och kunder mötas i Vings värld virtuellt för guidade turer. Vi vill gärna testa ny teknik och ligga i framkant, därför har vi gjort det här testet för att se om det är något som vi vill satsa på i framtiden, säger Karin Eriksson, Social Media Manager på Ving."

Frågan är dock om det inte mest är ett PR-trick då jag inte tror att det ligger några affärsmässiga mål bakom satsningen. Man måste nämligen ha ett speciellt VR-headset, Oculus Rift, för att kunna använda det hela. Ett sådant headset är det väldigt få svenskar som har.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Om man vill åka till en stad med rik historia kombinerat med prisvärda SPA och rolig shopping, då ska man kika på Riga. Så vad ska man då göra om man är i Lettland över en weekend? Här kommer några tips.

De tre bröderna i gamla stan
Tre vackra hus som är bland de äldsta i hela Riga. Det vita huset är från 1400-talet, det gula från 1500-talet och det gröna från 1600-talet.

Blackheads
Ett historiskt viktigt hus för alla som var involverade i handel. Huset byggdes 1334 och var länge en mötesplats för affärer och möten. Häftigt hus och spännande historia.

Parkhäng
Parken i Riga är riktigt mysig med en kanal som flyter genom parken. Här kan man jogga, ha picknick eller ta en båttur.

Ockupationsmuseet
Precis bredvid Blackheads hittar man det här museet som handlar om Lettlands historia mellan 1940 och 1991. Helt klart värt ett besök.

Central Market
En av de största marknaderna i Europa. Här hittar man allt från frukt och grönsaker till kläder och väskor. Marknaden är öppen varje dag mellan 8:00-18:00 (söndag stänger man 17:00).

Svenskporten
När Sverige tog över Riga 1698 byggde man svenskporten som en del i Rigas stadsmur. Lägenheten ovanför porten sägs ha tillhört bödeln i Riga.

Åk till stranden
Om man tröttnar på stadslivet kan man ju alltid växla till strandliv istället. Stranden Jurmala når man med tåg, det tar ungefär 30 minuter och kostar cirka 20 kr.


Likes

Comments

Split är huvudstaden i Dalmatien. Det är en av de största städerna i Kroatien, och är den största staden på Adriatiska kusten. Staden kom till när den romerska kejsaren Diocletian byggde sitt palats på platsen för dagens Split. Diocletians palats är ett välbevarat romerskt palats och ligger nu i hjärtat av Split.

Split har sin egen flygplats som förbinder staden med Zagreb, liksom andra internationella städer. Olika färjelinjer ansluter Split med de närliggande öarna Korcula, Vis, Lastovo och det finns färjetrafik mellan Split och Rijeka i norr och Dubrovnik i söder. Det finns också dagliga färjor under sommaren som förbinder Split och Ancona i Italien.

Stränderna i Split är populära bland turister och lokalbefolkningen. Runt Marjan Park hittar du ett antal av de mest populära, med kaffebarer längs strandpromenaden där man kan koppla av efter en dag på stranden. Lokalbefolkningen i Split spenderar mycket av sin tid med en vattensport som utvecklats i området som kallas Picigin, som liknar en form av handboll. Vill man kan man alltid fråga om man får vara med, för det mesta välkomnas man som turist om man vill testa på sporten.

Det bästa stället att köpa frukost på är marknaden i Stari Pazar, ett charmigt stenbelagt torg precis utanför gamla stans grindar. Om du är bakfull finns det inget bättre botemedel än burek - ett oljigt filo bakverk fylld med malet kött eller kroatisk ost. Om din mage inte kan hantera denna feta glädje, kan du också köpa färsk frukt, lokalt vitt bröd (kallat kruh) och kaffe här.

Läs mer om Split här: www.splitkroatien.se

Likes

Comments

Zakynthos är en lagom stor ö med runt 32 000 fasta invånare. Man odlar druvor och oliver, vilka sedan exporteras. Naturen är en vacker blandning av höga pinjeklädda berg och flera fantastiska sandstränder. Det finns mycket att se och uppleva, framför allt med bad och natur.

Något som är ett måste på Zakynthos är Navagio beach som kanske är mest känd som Shipwreck beach. De flesta kommer hit med en båtuflykt, men man kan också ta sig hit landvägen. Från båda sidor är utsikten och upplevelsen oförglömlig. Vattnet är kristallklart och turkost, stranden har vit sand. Runt om så tornar sig branta klippor upp och gör det till en avskild plats. På stranden ligger ett gammalt vrak som gett den dess smeknamn.

Ett annat populärt utflyktsmål som man inte får missa är Blue Caves. Dessa är vackra klippformeringar som har fått sitt namn från det blåa vattnet som är fullt med liv. Det kan vara trevligt att ta en båt som har glasbotten för att få ut ännu mer av besöket. Eller så kanske ett dopp direkt i det underbara vattnet är det bästa.

Antingen man gör det i kombination med andra utflykter eller helt för sig själv så är Marathonisi värt ett besök. Det är här som sköldpaddorna lägger sina ägg, deras del av stranden är avspärrad. Men det är en fin tur hit och man brukar alltid få se stora sköldpaddor som simmar i vattnet. Bland det bästa för att ta sig runt Zakynthos är med hyrbil, alternativt att hyra båt för havsutflykter. Annars så kostar inte taxi eller båttransport så mycket, det kan vara bra att fråga runt lite för att få tips.

Zakynthos stad är mysig och äkta grekisk. Här strosar man gärna runt på de olika gatorna, ser på folk eller tar sig något gott att dricka på en servering. Fiskehamnen är charmig och det finns också en del sevärdheter här. Bland annat den fina kyrkan Agos Dionisios, från 1700-talet, som fått sitt namn efter öns skyddshelgon. Den är väl bevarad och underhållen. Utsidan är enkel och imponerande men inuti kyrkan finns det fantastiska utsmyckningar och ikoner.

Det går att bada vid en ny strand varje dag under semestern, Zakynthos har 25 stycken. En del är långa sandstränder medan andra är små undangömda vikar. Vissa är allra bäst för en lat dag i en solstol medan andra lämpar sig för att snorkla. Med andra ord en vacker ö med flera möjligheter.

Likes

Comments

Den lilla ön Skopelos är egentligen större än grannön Skiathos , men eftersom Skopelos inte har någon egen flygplats känns ön på något sätt ändå mindre. Här finns det inte lika många hotell och det är betydligt färre turister som hittar hit. Under en period var Skopelos i mångas fokus på grund av att filmen Mama Mia spelades in här. Ni vet den där filmen med Abbamusik som handlar om en tjej och hennes mamma som driver pensionat på en grekisk ö. Har ni sett filmen så kommer ni säkert också ihåg slutscenen, där ett bröllop äger rum i en kyrka högt uppe på en klippa. Denna kyrka finns på riktigt och är ett trevligt utflyktsmål. Efter filmen byggde man räcken utmed trappan upp till toppen, något de flesta är tacksamma för. Det är ju rätt brant stup på sidan om på flera ställen.

Skopelos är en grön, vacker och lugn ö med fina stränder och en otroligt mysig stad (Skopelos stad). För att ta sig hit flyger man till Skiathos och fortsätter sedan med färja till Skopelos.

Likes

Comments

Båda städerna har beskrivits som Kroatiens pärlor. De är populära destinationer för turister från hela världen. Dubrovnik är en mycket vacker, gammal stad med sin historiska stadskärna. Här kan man ströva runt på medeltida gator, mycket trånga och inspirerande. Det går också att promenera uppe på den gamla stadsmuren, med en fantastisk utsikt runt omkring.

Hela Dubrovnik andas historia, lyx och flärd. Många av Europas jetsettare kommer hit, och det ligger regelbundet stora kryssningsfartyg ankrade här. Detta kan ibland bli ett problem eftersom det knappt finns plats att röra sig bland alla besökare. Om man inte tycker detta är en del av charmen är det bäst att komma hit under lågsäsong, det vill säga undvika juli och augusti.

Från Dubrovnik är det lätt att ta sig runt till andra utflyktsmål. Bosnien och Montenegro hör till två favoriter. Eller så lägger man sig på stranden och gör ingenting alls, det finns flera bra alternativ. De bästa ligger lite utanför staden, som Lapad Beach på halvön några kilometer bort.

Nattlivet i Dubrovnik är inte det hetaste, men det finns några riktigt bra ställen. Buza nummer 1 och 2 har en fin utsikt över havet. Annars finns det ett antal mysiga små vinbarer som är väl värda ett besök.

Split är staden där folk bor i palats, rent bokstavligen. Det gamla kejsarpalatset har använts som bostäder och butiker, det är ett fantastiskt virrvarr av gamla byggnader och modernt boende. Det ger en härlig stämning till historiska vandringar och det finns mycket att se. Härifrån går färjorna ut till öarna runt omkring, där man har fantastiska bad- och dykmöjligheter. Brar och Hvar är väl kända, populära utflyktsmål.

Nattlivet är mer aktivt än i Split än i Dubrovnik, med en hel del bra barer längs med strandpromenaden. Kombinationen utsikt och en god drink är oslagbar när skymningen börjar komma in. Inne i palatset finns det ännu fler ställen, här har man satsat på renoveringar som lett till härliga restauranger och krogar.

Många tycker om Split för att det är en helt vanlig stad. Det är inte alls svårt att lära känna lokalbefolkningen, de försvinner inte bland alla turister. Universitetet med sina runt 20 000 studenter är säkert en del av det hela. Detta är en dynamisk, levande stad.

Valet mellan Dubrovnik och Split är inte lätt, eftersom båda är fina städer med bra stränder. De har båda två mycket att erbjuda sina besökare.

Likes

Comments

De allra flesta vet vad Rhodos är för någonting, nämligen en grekisk ö som många soltörstande svenskar åker till för att semestra. Förutom att Rhodos har gott om stränder så har man också den medeltida staden med samma namn som ön.

Rhodos stad har ett väldigt trevligt restaurangutbud som gör få besvikna. Älskar du fisk- och skaldjur är Nireas stället för dig. Letar du efter en superromantisk restaurang i en mysig trädgårdsmiljö så ska du bege dig till Marco Polo Café.

Om det skulle råka regna eller om du bara är trött på stranden så är det arkeologiska museet i Rhodos stad riktigt bra. Rum efter rum på museet innehåller fantastiska fynd som har hittats runtom på Rhodos.

Om du vill hänga i en elegant bar så är Macao Bar ett bra alternativ. Undangömd på en bakgata i gamla stan ligger denna snygga bar med alla sina snygga gäster. Här är det kanske lite dyrare att sippa på Mojitos, men det är det värt.

Fördelen med Rhodos är att man kan kombinera ett par dagar vid en härlig strand, med några dagar inne i Rhodos stad. Då blir det som att man får två semestrar i en.

Likes

Comments

Har du också den där drömmen om att snorkla bland färgglada fiskar vid nån paradisö i Västindien. Om man vid något tillfälle faktiskt befinner sig på ett ställe där man kan få uppleva den drömmen brukar det kunna bli något av ett antiklimax. Det är många som har galet vårt för det här med att bara andas med munnen och komma överens med snorkeln. Många, däribland jag, brukar istället andas med såväl näsan som munnen och få småpanik och bara avbryta hela äventyret. Men nu finns räddningen här i form av ett cyklop och snorkel i ett som kallas för "Easybreath mask", med den kan man andas med såväl munnen som näsan, precis som man gör ovanför vattenytan.

Likes

Comments

Nattlivet är en av de främsta anledningarna att besöka Gdansk i Polen. Och om det är något ord som beskriver nattlivet här är det mångfald. Bakom varje ny dörr hittar man något nytt och unikt. Det finns inget speciellt område i Gdansk där alla barer och nattklubbar samlas, utan man får ge sig till tåls och traska runt för att upptäcka utbudet.

Om man vill flotera med de snygga och rika i Gdansk ska man bege sig till klubben med det inte allt för ödmjuka namnet "The Beautiful, Young and Rich" (ul. Teatralna 1).

Missa inte att prova "Goldwasser" när du är i Gdansk. Det är en slags starkssprit (40%) gjord på örter enligt ett hemligt recept. På 1500-talet när drycken introducerades trodde man att den hade en rad positiva medicinska effekter. Men det som ger drycken sitt namn är de små guldflarna (22 och 23 karat) som flyter omkring i vätskan. Den ryska tsaren Peter den store blev så förtjust i guldvattnet att han gjorde en stående order av spritsorten, så att den alltid skulle finnas hemma i Ryssland.

Förutom att Gdansk är fasligt trevlig stad i sig, så har man också närheten till såväl Sopot som Gdynia på plussidan. Tågförbindelsen mellan städerna gör att man tar sig till Sopot på cirka 15 minuter. Fortsätter man sedan på tåget i 10 minuter till är man i Gdynia.

Likes

Comments

Varför ska man åka på weekend till Edinburgh? Jo det är precis vad den här bloggposten tänker försöka svara på. Vi kan ju börja med det uppenbara, Edinburgh är en otroligt vacker stad med fantastisk arkitektur och med ett pampigt slott som ständigt vakar över staden.

Men mer då? Jo om du gillar festivaler av olika slag så är Edinburgh staden för dig. Under ett år så har Edinburgh cirka 12 olika festivaler. Augusti är den mest festivalfyllda månaden.

Om man älskar fyrverkerier så är augusti också rätt månad att besöka Edinburgh. Då är det nämligen fyrverkerier var och varannan kväll från olika platser och med olika arrangörer. Det kanske mastigaste fyrverkeriet av de alla är ett 45 minuter långt fyrverkeri som ackompanjeras av Scottish Chamer Orchestra. Pampigt värre!

Maten är en anledning att besöka Edinburgh. Här finns flest restauranger per invånare i hela Storbritannien. Allt från Michelin-restauranger som The Kitchin till små undangömda pärlor med mer plånboksvänlig meny så som Monteith’s och Devil’s Advocate.

I Edinburgh gillar man gin, tydligen så leder man den inhemska ligan i Storbritannien när det kommer till gin-drickande per invånare. Staden har två egna gindestillerier och det finns gott om drinkar och ginsorter att prova för den som så önskar.

Edinburgh har många halvhemliga trädgårdar att utforska. Här finns platser för dig som vill grilla med vänner eller bara ligga på en filt och läsa en bok. Kolla till exempel in Arthur’s Seat, The Meadows eller Princes Street Gardens.

Edinburgh har många pubar och de flesta av de har funnits läääänge. Gillar du bowling måste du besöka Sheep Heid i Duddingston där det finns en riktigt gammal bowling bana. Puben i sig har funnits på samma plats sedan 1360!

Om du är i Edinburgh i mitten av sommaren och tycker att det är lite för långt till julafton så är det inga problem. Det är bara att besöka The Christmas Shop. Här kan man köpa juldekorationer och annat juligt hela året.

Edinburgh är en mycket cykelvänlig stad. Man tar sig igenom hela staden på ungefär en timme. Det finns ett flertal ställe i stan där man kan hyra en cykel. Antingen över dagen eller en hel vecka. Det brukar kosta runt hundralappen att hyra en cykel över dagen.

Sådär, nu har du kanske fått några bra anledningar att åka till Edinburgh!

Likes

Comments