I Wien finns 23 stadsdelar och alla erbjuder olika sevärdheter och miljöer. Särskilt populärt är förstås innerstaden där de mest attraktiva sevärdheterna finns. Här hittar du bland annat Stefansdomen, Stadsoperan, Hofburg samt Museumsquartier.

Museumsquartier är ett enormt museikomplex på 60 000 kvadratmeter, här hittar du allt från arkitektur och litteratur till musik, teater, dans och scenkonst. Komplexet började byggas i början av 1998 och öppnade 2001. Museumsquartier består av ett flertal institutioner, museer och innovativa idéer. Det finns roligheter för samtliga åldrar, för de allra minsta finns till exempel barnmuseet ZOOM. Två andra populära museer i byggnaden är MUMOK (modern konst) och Leopold Museum (historisk konst). Det förekommer även en hel del event och konserter här.

I Döbling finner du Wiens största skogspark, Waldeseilpark Kahlenberg. Här får hela familjen en rolig och actionsfylld dag i en fantastik miljö. Klättra i skakiga nät, gå över repbryggor, ta dig över olika hinder och mycket därtill. Det finns olika banor för de små och för de större och modiga finns det svåra banor som får benen att skaka. När det är dags för en paus finns det matställen i parken med god mat och dryck för alla åldrar. Ett mycket populärt och uppskattat utflyktsmål.

Precis som i de flesta andra miljonstäder runt om i världen så finns det ett fantastiskt brett utbud av shopping i Wien. Antalet butiker och kedjor är många och här finns det garanterat något för alla möjliga smaker och plånböcker. Som om själva utbudet i sig inte var nog så är dessutom Wiens stadskärna som gjord för shoppingsugna människor. I innerstaden är nämligen motortrafik förbjuden, vilket innebär att du som shoppar kan strosa omkring på gatorna och handla i lugn och ro.

Matkultur hittar man förstås också i Wien, mest känt är förstås schnitzel, som de allra flesta har ätit i olika variationer. Men för att den ska få kallas Wienerschnitzel så ska den vara gjord på kalvinnanlår. Wienerschnitzel serveras i stort sett på alla restauranger i Wien och de finns i olika variationer.

En mycket populär restaurang är Figlmüller som är belägen i centrala Wien. Restaurangen har funnits i över 100 år och sägs ha den bästa schnitzeln i Wien. Restaurangens rykte har gjort att man har tagit emot en rad kända gäster från hela världen.

En annan populär restaurang är Ribs of Vienna som också ligger i innerstaden. Restaurangen ligger i en källare från 1591, något som bidrar till restaurangens unika miljö. Här måste man för det mesta boka bord för att få plats.

Det finns flera nöjesområden med nattklubbar, moderna barer och restauranger i Wien. Något som inte får missas är det klassiska nöjesfältet Wurstelprater med det höga pariserhjulet. Wurstelprater nöjesfält finns i parken Wiener Prater och känd för dess enorma pariserhjul Riesenrad. Detta nöjesfält är mycket populärt bland familjer för dess åkattraktioner som berg- och dalbana, radiobilar och mycket därtill.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det är många som vill ha fokus på avkoppling när de åker på solsemester. De flesta löser det med att åka till ett All Inclusive hotell där det finns en stor pool och där man bor vid stranden. Då tänker man att man enbart kan ligga i solstolen utan att behöva tänka alls. Och visst, för vissa kanske det faktiskt är avkoppling. Jag skulle själv bli uttråkad efter en dag.

En avkopplande semester för mig handlar om att komma ner i tempo, men ändå få uppleva saker. Vill jag ligga och stirra på samma sak i en vecka kan jag väl nästan lika stanna hemma?

Så vart ska man då åka? Det finns förstås mängder med bra plaster, men ett ställe där man får den där behagliga semesterlunken samtidigt som man har lite lagom med saker att upptäcka är den supermysiga lilla kuststaden Parga i Grekland. Helst ska man bo inne i Parga så att man utan någon som helst ansträngning kan knata till en ny restaurang varje dag. Sen ska man ha hyrbil, så att man enkelt kan ta sig till någon av de 3-4 stränder som finns på 10 minuters avstånd. Sen finns det också möjlighet att göra lite längre bilutflykter, men kom ihåg, vi skulle ju slappa! :-)

Man kan också strunta i att ha hyrbil och istället nöja sig med stranden inne i Parga i kombination med att ta de små taxibåtarna till stränderna som ligger en bit bort. Det är faktiskt inte heller så ansträngande.

Som med många andra grekiska destinationer så är det främst i slutet av maj/början av juni samt i september som den där verkliga känslan av lugn kan infinna sig. I juli och augusti är det kaos här. Det går knappt att få parkeringsplats inne i Parga och stränderna är knökade. Så undvik dessa månader om du vill ha en lugn och behaglig semester.

Likes

Comments

Milano, en stad som inte är så mycket större än Stockholm, har mycket att erbjuda sina besökare. Du kan hinna med mycket på en helg eller vecka, men planera gärna i förväg vad du tycker är viktigast. Vissa saker får du helt enkelt inte missa.
Den stora katedralen, Il Duomo, med sina tinnar och torn är ett måste. Det tog flera hundra år att bygga denna vita marmorkyrka och resultatet är imponerande. Du kan hyra en audio guide för att få ut mer av besöket. Som i de flesta italienska kyrkor måste du täcka armar och ben för att få komma in, något att tänka på under den varma årstiden.
Inte så långt från katedralen ligger Castello Sforzesco. Denna borg byggdes på 1400-talet och var då hem till den familj som styrde Milano. Du kan gå runt och se den imponerande byggnaden samt besöka ett av de museer som finns inhysta här.

Den kanske inte är lika stor och berömd som katedralen, men Sant’Ambrogio basilika är vacker både utanpå och inne. Långa fina pelargångar och en vacker fasad. Inuti kyrkan finns det flera kända målningar och dekorationer.

Slappna av i Milano
I anslutning till borgen ligger även den vackra Sempione parken. Här kan du lätt tillbringa ett par timmar i grönskan, många kommer hit för att promenera eller cykla. På sommaren så dras även gatumusikanter och andra artister hit. Parken har flera fina skulpturer och ett akvarium som är värt ett besök.

Det kanske inte låter så roligt att besöka en kyrkogård när du är på semester. Men Monumentale är full av vackra skulpturer av kända konstnärer. Katolska gravar är alltid utsmyckade och här ligger flera rika, kända personer begravda. Bland annat finner du Toscaninis och Manzonis gravar här.

Det finns också flera fina museer i Milano, inklusive fotbollsmuseet Casa Milan och konstgalleriet Dep Art. Du kommer aldrig att ha tråkigt i Milano, det finns allt för mycket att se och göra för det. Detta är en stad med rik historia och en aktiv nutid.

Läs mer om Milano här

Likes

Comments

Den grekiska ön Thassos är nästan helt rund till formen, något som är ovanligt då de flesta grekiska öar spretar åt alla håll och kanter. Men nu är det ju inte för Thassos geografiska form som man ska besöka ön, utan snarare för dess stränder. Här kommer en lista på några av de bästa stränderna på Thassos. Men innan vi går in på det kan du som vill läsa mer om Thassos göra det här: www.thassosgrekland.se

Paradise Beach
Den här långgrunda stranden med finkorning sand är perfekt för barnfamiljer. Den vänstra delen av stranden är för nudister. Att ta sig till den här stranden är lite lurigt. Vägen är inte asfalterad och det blir ganska brant i vissa partier. Tar man det bara försiktigt så går det bra att ta sig hela vägen ner och parkera vid stranden. Vill man kan man också ställa bilen uppe vid vägen och promenera ner till stranden.

Marble Beach
Den här stranden är så vacker att det är svårt att beskriva det med ord. Du måste bara åka hit helt enkelt. Färgen på vattnet vid stranden för tankarna till en paradisstrand i Karibien. Grusvägen som leder till stranden kan kännas tröttsam att köra på och du kommer säkert att tänka tanken "är det verkligen värt att åka hit" medan du kör. Svaret är ett rungande ja!

Makryammos
Den enda stranden på Thassos som tar entréavgift. Det man får för pengarna man betalar i entré är tillgång till pool och diverse vattensporter. Stranden är en av få stränder som är helt organiserade på Thassos.

Alyki
Den sista stranden på listan är också en av de mest populära på Thassos. I juli och augusti går det knappt att hitta en ledig fläck på denna vackra strand. Helgerna är allra värst då även lediga greker vallfärdar till stranden. Om du däremot är här en vardag i juni kommer du att få en trevlig upplevelse. Här hittar man finkornig sand och smaragdfärgat vatten som är kristallklart.


Likes

Comments

Är det någon stad i Europa jag skulle vilja besöka nu när julmånaderna närmar sig så är det Wien i Österrike. Förutom att hela staden blir en enda stor gullig julstad med julmarknader och allmänt mys, så är Wien också en fikastad av rang. Och är det något man vill göra ofta och länge när det är kallt ute, så är det ju att fika. Jag tänker förstås på kaffe eller varm choklad med vispgrädde på och jag tänker på sachertårta och på Apfelstrudel.

Sen har ju Wien också en helt otroligt vacker stadskärna med så mycket pampiga byggnader att man knappt vet var man ska titta. Jag gillar också att deras toklånga shoppinggata är helt bilfri och det faktum att man kan gå och lyssna på klassisk musik flera gånger i veckan. Så att man får känna sig lite bildad och kulturell. :-)

Är du också nyfiken på Wien så kan du läsa mer här: www.wienösterrike.se

Likes

Comments

Om man gillar det här med drinkar så är det ju lätt att sätta sprätt på större delen av sin plånbok när an besöker vissa städer. Det kan kosta som en hel varmrätt att dricka en trendig drink på en trendig takbar i ​Barcelona. Men faktum är att de bästa och mest unika drinkarna hittar man sällan på de där trendiga ställena som tar hutlöst betalt. Det gäller att söka sig till de små anspråkslösa drinkbarerna. Där finns ofta ett otroligt stort kunnande och en innovtionsförmåga när det gäller drinkar som man lätt blir inspirerad av. För vem vill dricka samma tråkiga drinkar som hemma i Sverige när man väl är ute och reser?

En stad där man hittar många riktigt bra drinkställen som dessutom håller vettiga priser är ​Gdansk i Polen . Sök till exempel upp baren Flisak 76, där du garanterat får en unik drinkupplevelse tillsammans med den engagerade personalen. Eller varför inte Craft Cocktails som även dom gör ett gediget hantverk i en väldigt trevlig miljö.

Så nästa gång du är på semester i en större stad så är mitt tips att undvika de stora och hippa barerna och istället leta upp de mindre ställena där vanliga människor hänger. Släng sedan ett öga i deras drinkmeny. Hittar du bara de vanliga drinksorterna är det inget för dig, gå vidare. Hittar du däremot en rad drinkar som du aldrig har hört talas om, då är det dags att börja prata med bartendern. Om han eller hon verkar kunna berätta något om varje drink, då har du hamnat rätt!

Likes

Comments

Alla öar i Grekland har sin egna speciella karaktär, och det gäller i synnerhet för den lite hemliga ön Karpathos. Jag säger hemlig för det är inte så många som faktiskt har hört talats om ön annat än de inbitna greklandsfantasterna. Egentligen är ön inte det minsta hemlig eftersom man enkelt kan flyga direkt till ön från Sverige utan krångliga och långa färjeturer som många andra "hemliga" öar kräver.

Karpathos ligger mellan Kreta och Rhodos och är vacker på ett opolerat sätt. Det finns mängder av vackra stränder som ligger inbäddade bland karga klippor och envis grönska i form av tallskog. För eftersom Karpathos ligger så långt söderut så har man ett väldigt torrt och soligt klimat. Naturligtvis positiva nyheter för solälskarna, men inte lika positivt för de som gillar gröna och blommande öar. Karpathos är inte en sådan ö.

Men även om Karpathos inte har saker som grönska och pittoreska små byar så lyckas ön ändå få många besökare trollbundna. Har man en gång varit på Karpathos så vill man gärna komma tillbaka och återigen få äta grekisk sallad ovanför stranden i Lesbos eller köra den mödosamma, men vackra vägen ner till stranden Ashata.

Karpathos har verkligen inte blivit en turistifierad ö, trots att man har egen flygplats och direktflyg. Visst finns här turister, men ön är så stor att de inte märks i lika stor utsträckning som på till exempel Rhodos där man inte kan befinna sig någonstans utan att stöta på horder av turister under högsäsong.

Likes

Comments

När alla andra flyr till Thailand över vintern kanske du ska åka till södra Spanien istället? Visst, man får inte samma temperaturer och stränder som i Thailand, men Spanien ligger bara 3-4 timmar bort. Och i södra Spanien finns den lilla pärlan Nerja. Här är bebyggelsen låg, stränderna nära och klimatet bra. Det är sällan det blir riktigt kallt i Nerja under vintern. Visst kan temperaturen krypa ner till 15 grader, men solen, som ofta lyser här, gör ändå att det blir väldigt behagligt att sitta på en av alla uteserveringar som finns i Nerja och dricka en caffe con letche.

Men, tänker du nu, jämför han verkligen Thailand och Nerja? Nej det gör jag inte. Det är två helt olika saker. Men om man vill slippa kylan och mörkret under vintern och vill uppleva lite vår, då är Nerja ett toppenbra alternativ.

Men kan man inte åka till Nerja under vår och sommar då? Jo, visst kan man det. Nerja ändrar karaktär under året. I februari sitter folk mest på caféer och strosar i stan. På sommaren är det fullt fokus på badlivet längs stränderna.

Man har också nära till den relativt stora staden Malaga och till charmiga Marbella om man bor i Nerja. Dessa når man på en respektive två timmar med bil. Så man kan åka över dagen, alternativt ta in på hotell och ha en liten minisemester i semestern.

I närheten av Nerja finns också sevärdheter som inte kräver att det är 25 grader och sol. Så som den mysiga byn Frigiliana och grottorna Cuevas de Nerja.

Men, är det inte mest pensionärer som åker till Spaniens sydkust? Nej, faktiskt inte. Visst finns dom, men pensionärer reser till Thailand också, det betyder inte att det är ett dåligt resmål för det. Fler och fler får upp ögonen för resmål som ligger lite närmre Sverige, det är både billigare, tar mindre tid och sliter mindre på miljön att resa inom Europa.

Likes

Comments

Algarvekusten ligger utmed Portugals sydkust mot Atlanten. Algarvekusten klassades 2015 till bästa stället att åka till för att njuta av bad och sol, och där staden Albufeira är den största turistorten. Detta är en region som fortsätter att locka turister år efter år, och med en perfekt blandning av bad, sol, kultur och kulinariska upplevelser är Algarve verkligen ett perfekt resmål för svenska turister som vill komma bort från den stressiga vardagen och njuta av södra Europas behagliga klimat.

Varje år kommer runt 10 miljoner turister och besökare från hela världen till Algarve, och allt fler av dessa kommer från Sverige och Skandinavien. Förutom god mat bjuder regionen på historiska byar, stora möjligheter till både shopping och kulturupplevelser samt en utbredd vinkultur. Det går med andra ord utmärkt att varva lata dagar på stranden med att cykla mellan olika vingårdar och smaka portugisiska viner, eller att besöka museer och konstgallerier. Dagsutflykter till mindre fiskebyar är också en härlig upplevelse.

Tack vare att turismen ökar så har även nöjesparker och utflyktsmål utökats, förutom alla de historiska sevärdheterna. Här kan du åka till vattenparadis som Splash & Slide i Lagoa, Aqualand Algarve i Alcantariha och Algarve Zoo som är ett nöjesfält i Albufeira. Perfekt för barnfamiljen som ett avbrott till strandlivet.

Algarve är ett resmål som erbjuder något för alla. Surfing i Atlanten för den garvade surfaren, golf på championbanor, shopping i både gallerior och mindre små lokala butiker. För att inte tala om det portugisiska köket. För den som älskar fisk och skaldjur är det ett paradis.

Regionen bjuder också på ett livligt lokalt marknadsliv, historiska fiskebyar, betagande utsikter, imponerande arkitektur och ett aktivt kulturutbud. Det är förståeligt att det årligen kommer många svenskar för en weekend eller en vecka i solen, men det finns också allt fler skandinaver som väljer att bosätta sig här under vintermånaderna för att slippa det mörka och slaskiga klimat som svensk vinter ofta bjuder på.

Likes

Comments

Den magiska ön Madeira bjuder på mycket att göra för den som vill ha en aktiv semester. Här kommer några tips på aktiviteter.

Spendera en dag i huvudstaden Funchal
Madeiras huvudstad är kompakt nog att se på en dag. Här hittar man fantastisk arkitektur, en färgstark marknad i gamla stan där lokalbefolkningen köper färsk frukt och fisk och många bra restauranger. En höjdpunkt är gatukonsten i Rua de Santa Maria. Längs den här gatan har man låtit olika lokala konstnärer utsmycka dörrarna. Väldigt häftigt!

Vandra
Levadas är bevattningskanaler som endast finns på Madeira. Utmed dessa kanaler finns det stigar som passar utmärkt för vandring. Det finns allt från svåra till enkla rutter och oavsett rutt så får man garanterat uppleva väldigt vacker natur.

Dyka med hajar
På Madeira Aquarium kan man dyka ner i ett 500 000 liter stort saltvattensakvarium. Innan man dyker ner bland hajar och hundratals andra fiskar får man en lektion i hur utrustningen fungerar.

Bada i naturliga saltvattenpooler
I byn Porto Moniz på den nordvästra delen av Madeira, hittar du naturliga saltvattenpooler. Dessa är inramade av vulkaniska stenar som håller kvar havsvattnet. Vid högvatten fylls poolerna på med nytt vatten.

Titta på delfiner och valar
Madeira är en av de bästa platserna i världen för se delfiner och valar. Det finns cirka 80 arter av valar i världen och över 29 av dessa kan ses på Madeira året runt. Arrangörerna lovar nästintill att man kommer att få se minst 1-2 arter av delfiner, som lekfullt simmar runt båten. Har man tur kan det till och med komma en valfamilj på besök. Kamera, solkräm och ombyte (man kommer bli blöt) är att rekommendera.

Likes

Comments