Igår hade vi en liten rackare till jordbävning så vattnet stänkte utanför kanterna på poolen. ...och i dag fortsatte galenskapen. Det blev litet utav feststämning i rum 104 när toapappret som vart slut sen i förrgår äntligen anlände! Nästan så det pirrar lite av spänning. Herregud vad här ska skitas, insh Allah! Appappapp!, bara i små omgångar så man kan spola ner toapapperet samtidigt, så det inte blir stopp i de smala rören.
Men det har faktiskt hänt ännu fler tokigheter de saste dagarna.

Det blev en spontanare till "mineral pools" eller vad det nu hette. Tre timmar bort (eller två turkiska, beroende på hur man ser det) finns naturliga mineralvattenbassänger (red.anm. Hur ser de onaturliga ut?) och ett tjusigt ställe i ruiner. Eller alltså, ruiner som var tjusiga kanske man ska säga. Med så många turister och kameror skulle man nästan kunna tro att det hände ngt intressant vid ruinerna. Det gjorde det inte. Dessutom hade jag redan sett stenar tidigare i mitt liv så jag avvek från gruppen och hittade på en egen utflykt och gick före truppen bort till "the mineral pools". (Red. Anm. DE NATURLIGA)
Men dom är ju så tråkiga och ospontana här i Turkiet och kan inte tänka sig något utanför boxen. Vart man än försökte gå hade dom vakter som blåste i sina visselpipor och berättade med livligt kroppsspråk vad man fick och inte fick göra. Det var mest "inte" tyckte jag. Och jag är inget stort fan av inte. Hursom hann jag klättra ut lite på klipporna och få mig några bilder innan det skulle gestikuleras o gapas igen.
Vet inte vad som är roligast att se, ruiner eller turister. (Eller ruinerade turister) som valt att åka med stora bolagen till dubbla priset.
Själva ruinerna var ju t.o.m trasiga med ett stort hål i en av murarna :D ! Jag tyckte iaf att jag fick till några fräscha turistfoton. (Red.anm. Menar du turistfoton eller foton på turister Mattias?) Delar gärna med mig av några här:


Annars gick det bra att köpa krimskrams till överpris om man kände att man hade för mycket pengar som skavde i fickorna.
I går hade jag en svacka då jag i min vekhet ifrågasatte min tillit till Turkiets demokrati. Inte ens när jag behövde få fram en synonym till engelskans "delirium" på internet, dök det upp dåliga ursäkter som:
"En säker internetanslutning kunde inte upprättas till servern". Och då är det inte nätverksproblem utan det r verkligen viisa ord som är bannade!

Turkiet känns som ett mysigt arabiskt litet mexico med muslimsk känsla mitt i smeten i mellanöstern men med europeiska ambitioner 😂. Hm det där blev krångligt.

Ska det inte va böneutrop fem gånger per dygn? Den här minaretgubben var uppe i tre stycken bara den här morgonen. Det är lite tjatigt kan jag tycka, speciellt när dom är inne i ett lite tjatigt kapitel i Koranen, som mest känns som en lång strupsong. Hade glömt att stänga balkongdörren så 04.00 var det upp i givakt med fullt adrenalinpåslag!

Känns det som ett stort problem att turister ofta vill stanna för att spela schack en timme eller två i butiken?! Eller är det en uppmaning om ansvarsfullt spelande till er ungdomar där ute? Sluta upp med era hasadspel för helvete och rätta in er i leded!

Vår resenär visar här hur trivsamt det kan vara att ligga och ta igen sig lite på en räkmacka.

Nähäni! Nu stämplar vi ut o kör hem mot kylan i Sverige snart. Mina fördomar om Turkiet var fel. Satan vad jag gillade det här! Affärer som har öppet till 01 och och matställen som har öppet 24/7 för oss nattmänniskor. Det, varvat med en bitvis väldigt fin natur, trevliga människor (ofta orädda för att prata om landets politiska issues) och med minst sagt överkomliga priser gör att Turkiet får 4 av 5 minaretgubbar! ...och en gasig mage! Och det mina vänner är inget dåligt betyg av en resenär som syrran kallade bortskämd när jag hade mage att klaga över Arubas paradisstränder.
Skulle precis säga att jag kände mig mer trygg här än på Stockholms gator, men just då, i skrivandets stund ryker två Turkar ihop på gatan.
Anyways

"Livet ska inte bara vara jobb! -Det ska vara lite räkmacka oxå!" Glöm inte det!


(Sista bilden är tagen en halvtimme innan Allah tömde sin gudomliga vattenkanna över det torra landskapet och spolade bort alla vardagliga bekymmer. Jag önskar att jag alltid får vara under Allahs vattenkanna!)

Likes

Comments

Idag blir det ingen löpning på grund av mina asfaltsbrända fotdynor så jag skriver lite dagbok istället.
Försöker behålla min bittra/ironiska sida här i Turkiet men det börjar bli svårt. Jag är positivt överraskad på fler än ett sätt. Folket är bra mycket trevligare än vad ryktet säger. Maten är riktigt god och läget känns tryggt (Bortsett från när fyverkerier brinner av titt som som tätt och man hoppartill i tron av att det skett ett potentiellt terrordåd strax bakom ryggen. De som tycker att försäljarna här är väldigt "på" har ju uppenbarligen aldrig vart i Egypten. Men så är jag inte "blonda svenska flicka" från Sverige heller, så jag blir kanske lämnad ifred mer. Jag vill vara blond flicka i nästa liv.
Jag har precis upptäkt ett bra sett att pruta. När försäljarn mitt uppe i diskussionen tycker att "det bara är några € till" man behöver bjussa på för att avsluta köpet så snurrar jag bara på argumentet och säger att det bara är några € till HAN behöver bjuda på. Så enkelt. Så fantastiskt! Att jag aldrig använt det som argument tidigare! Det funkade bra. Kom hem till hotellet med 10 nya plagg!

Laga badstolen i plast från 80talet med silikon.. Ingen dum idé då en annan stol small sönder i går för en tjock turist. Good job guys, HA! tänkte Mattias innan han lutade sig tillbaka i solstolen och vände spraysflaskan åt fel håll och sprutade solfaktorn i ögat. Maten på fängels förlåt hotellet är det inget fel på. Däremot är väl frukostserveringen lite sådär, tänkte jag när jag hällde upp lite mer juice i plastmuggen som knappt är självstående. Till detta får vi vitt bröd med marmelad i engångsförpackningar som kräver både kniv och glatt humör för att hacka/bryta sig in. Det serveras även musik i högtalarna. Turkisk.. Det låter som en katt som blivit klämd under stolen. Segt och utdraget. Sen är det skönt att det varken behövs dörrlister eller snickarglädje för att bygga badrum.
Undrar om man ska vara bekymrad när vaktmästarn står vid polkanten o tippar ner en 30 litersdunk med klor mitt i natten. Men så kanske man gör vanligtvis? Är det därför jag har fått så vit, blek och len hy?
Trots min solanpassade hudtyp lyckades jag bränna mig lite ändå.. Klockan 18 på kvällen!!!!
Nähepp nu ska jag vackla iväg på mina fotsulor och införskaffa solfaktor. ..50.

BufféeeeeeeeeeOch så ni inte hittar på något dumt så länge ungdomar..

Likes

Comments

Klockan ringer 05.40 för avfärd. Negativt! Klockan ringer INTE. Mattias har tydligen helt förlitat sig på sin biologiska klocka och omvärlden har inte hunnit med att rätta sig efter den. Det visar sig att väckarklocka 1 tydligen går på vintertid och att klocka 2 bekvämt stängdes av i sömnen. Ja, jag är lika förvånad som ni!
Smäller ner några mackor i en påse och gnager lite på tandborsten innan jag kastar mig ut till min specialtaxi, alltid lika pålitlig i kritiska situationer: Taxi mamma! En klar favorit om ni frågar mig.
Värdens i dag gasigaste mage ska få ut o flyga. Bingo. Negativt! Igen. Det är INTE bingo. Snarare bongo. Charterplan med tre toaletter. -Well well, om jag tar den där fram så kan ni andra ta de två bak i planet! Ok flytta på er i kön, gaskungen coming through!
Jaha så vart får Wahlström åka denna gång då? Jo han får åka till Turkiet! Fint ska det vara minsann! Eller nja, kanske inte, men det va billigt iaf. Plats nummer två efter Indien som jag minst av allt vill se i världen. Men 2200 spänn.. ..Och då får man åka med flygbolaget "sunExpress" oxå. Vet inte varför jag kom att tänka på sällskapsresan. Är det för att "trip" är ersatt med "express" eller är det den billiga parfymlukten och de blekfeta svenskarna med mystiska beiga kepsar som förföljer mig jorden runt? Jag hatar svenska charterresenärer. Otåliga och griniga. Inte helt olika mig faktiskt :).
På sunExpress är det såpass bråttom att komma i väg till solen att man inte hinner med säkerhetsgenomgången. Och det kan kanske vara en av få gånger jag faktiskt känt ett behov av en sådan. Med en något chansartad start och med mycket vilja lättade planet från demokratins Sverige.
Visste ni att om man sänker kabintemperaturen i flygplanet till strax över nollan kan man ta 10€ för en filt. Ooh i just love charter! Jävla snåljåpar! Tre stolar för mig själv, jo man tackar ja!, sa Mattias och la sig till rätta. Vaknar av att jag högt och tydligt utopar -"TURKIET!", fortfarande oklart vad jag drömde. (Kanske något om turkiet?, red.anm 😂). Måste skrämt slag på mina medresenärer! Somnar om och sover skönt som ett gasigt litet spädbarn och vaknar upp med en bra och fungerande mage. Konstigt, undrar var den gasen försvann?

Älskar dessa turister som vid landning börjar applådera redan när bakhjulen tar i marken, som om faran vore över. Civilpolisen plockar sen i vanlig ordning ut mig ur kön i tullen och jag hamnar på förhör. Tre sköna snubbar i prydlig mustasch och polisbrickor som syrrans sexåring själv skulle kunnat laminera, försöker föra en dialog på en armlängds avstånd. Helt avslappnat. Av någon anledning kom jag att tänka på tandborstningen från morgonen som hade blivit lite lidandes.
Jag gick snabbt igenom i huvudet om jag skrivit något dumt på sociala medier om någon högt uppsatt person i detta land men kom fram till att så inte var fallet. Annars svarade jag så ärligt jag kunde på frågorna.

-vart ska du bo?
-"vet inte"
-vilket flygbolag flög du med?
-"vet inte"

Och innan jag hann visa min flygbiljett och hotellreservation var jag redan huvudmisstänkt. Till allt.
Sen följde 30 minuter utfrågning om allt från mitt telefonnummer till poppartister från metropolen Uppsala. Polisen nynnar på en sång och frågar om jag vet vilken artist det är. -Nejdu konstapeln, inte den blekaste vad du sjunger på eller om, men det påminner om svenska, du behöver bara slipa på uttalet något, tänkte jag medan polisen granskade mig noga. När detta "så ska det låta"-förhör äntligen var över blev jag mottagen av en finsk reseledare med påklistrade ögonbryn. Mmm äntligen tillbaka till min lilla fåraskock, ivrigt pekandes, smackandes, upprörda, bortkomna, och med solhatten under armen; svenskarna! Vår andra guide Robin berättade att invånarna lätt kan bli griniga under Ramadan då de inte får äta något. (Eller var det inte bara på dagarna dom inte får äta? 😂 Red.anm) Men va faaen! De kan ju inte alltid vara ramadan i alla länder jag besöker!! Av alla veckor på året så träffade jag förstås den som vanligt! Jaja som plåster på alkoholsåren serverades iaf öl på bussen så det verkar finnas hopp om alkohol ändå! Resans mål: insupa så lite Turkisk kultur som möjligt men desto mer av sprattelvatten och sol.

Hotellet.
"Ett stenkast från vattnet"!? Jag känner då ingen som kastar så långt! Hotellet ser ut som (är?) en flyktingförläggning alt ungdomsanstalt (utan ungdomar). En stadig kvinna i mogen ålder, som skulle kunna behöva en rakning, visar mig till rummet. Här på hotellet är alla vänner. Jag hör dom borsta tänder och dom hör mig skita. På så sätt känns det nästan som vi känner varandra lite.
Ojoj jag kan knappt bärga mig inför morgondagens väckelsemöte, välkomstmöte menar jag förstås!

Rulla hatt med suntrip, förlåt sunExpress, varje natt! 🎶 (för er som sett sällskapsresan)


Ps. Ang den försvunna gasen från magen kan jag meddela att den är återfunnen och det med besked! Nu har jag iaf en egen toalett. Bara en sån sak =)

Likes

Comments

Tisdag

Applåderna ville aldrig sluta när piloten plockat ner planet säkert till marken. Glädjen bestod nog inte av den säkra landningen utan mer för att vi äntligen skulle slippa få se den enda filmen som visades på denna 10h långa flight, en film om Ingmar Bergmans dotter. Kul? Efter en högst obehaglig resa med barn på planet var vi äntligen framme. 39°c och 200 tjuriga svenska charterturister med beiga kaki-shorts och strumpor i sandalerna, medelålder 50+, hade nått slutdestinationen. (Nej inte livets slutstation utan planets!) Resenären kunde förstås inte låta bli att förstöra semestern för det glada gänget semesterfirare genom att berätta att hans biljett minsann bara gått på 300kr t/r. När jag sen blivit lurad på ett par hundra av taxichaffisen, som traditionen kräver, kom jag fram till mitt hotell.

Onsdag

Nu bor jag hos en privat person, svenska Lasse för 60kr/natten. Lasse är en halvdöv (halvdöd oxå för den delen) utmärglad 80årig man på gränsen till dement och i behov av en ny tröja. Jämförelsen med killinggängets Kongo-Lasse är inte helt taget ur luften. Vi har ungefär samma konversation varje dag. Och den är minsann inte kort. Vad som däremot är väldigt kort är numera mitt tålamod. Snabbt som tusan försöker jag varje dag ta mig in till min stuga varje dag för att undgå att bli upptäkt av Lasse och slippa höra repetitioner av gamla historier om hans hund som dött efter att ha ätit en lök och de trevliga grannflickorna som gärna kommer över en sväng för 50kr. Förra gästen i min stuga snodde kylskåpet. Varmvattnet finns endast på dagen och strömmen kommer och går precis som i hela landet. Så här dushar jag i kallvatten under en ficklampa. Jag har visserligen ett badkar på 3kvadrat meter (!!) nedkaklat i badrumsgolvet. Det är en av Lasses idéer som kanske inte helt fallit väl ut. Om man skulle orka vänta in den strilande kranen och fylla upp gropen är det inte helt säkert att man klarar at kravla sig upp igen. Badkarskanten går upp till midjan när man står upp. Att gardinen trillar ner varje gång man öppnar ytterdörren stör mig inte så mycket heller. Då nynnar jag bara lite tyst för mig själv: "12345678910" och duttar min knutna hand lite lätt i betongväggen.

Torsdag

Kl 05 är det tydligen upp o hoppa Gambiasoppa! Minareten dundrar ut böner och tuppen på andra sidan muren fyller i och vår vakthund svarar med att bli förbannad. Men inte jag. Jag nynnar bara på min lilla sång som om siffror, 1 till 10.

I morse hade jag extra bråttom då jag skulle passa en buss från Vingresor till Senegal. Efter att ha letat som en idiot efter min toffla i mitt rum återfanns den fem minuter senare hos vår fästingbeklädda hund. Lasse snubblade förbi (tänk Ove i solsidan) och ville bidra med något smart så jag fick en toarulle. Han såg hur bråttom jag hade och insisterade på att följa med och visa vart busshållplatsen låg. Helvete! (Red.anm) Lasse går inte så fort. Det slutade med att jag kom 5 minuter för sent gambiansk tid. Det motsvarar fem minuter för tidigt svensk tid och då kan det mycket väl tänkas att bussen ändå har gått eftersom fem minuter före avgång i svensk tid är fem minuter för sent i gambiansk tid. Förstod ni den meningen? För det gjorde inte jag. Efter att ha sprungit ifatt bussen, delat en överlastad båt med bajsande getter och försäljare (nej det var bara getterna som bajsade) hängde vi en dag i Senegal och tittade på massa fåniga djur från fönstret av en jeep. Resenären lyckades slarva bort sin grupp i hamnen och hamnade på fel buss innan vi ens kommit in i Senegal. -Var inte min gruppledare från Vingresor väldigt lik finnarnas gruppledare?! Efter att ha hittat tillbaka till Vings grupp och buss passerade vi gränsen till Senegal. På andra sidan gränsen mötte vi upp våran gruppledare som fixat stämplar i våra pass och i våra vaccinationskort. Eller nja, inte Resenären som missat att lämna in sina då han vart på fel buss. Men efter att vår Gambiska ledare muntert knatat tillbaka till Gambia var vi äntligen på väg, rätt väg, framåt in i SenegaI i en gul buss så vi kunde titta på försäljarna på tryggt avstånd bakom en bussruta. -Precis som löjliga vita turister i grälla kläder ska göra. En söt liten sexårig gosse pekade finger åt oss och bussen körde vidare in i landet. Sen njöt vi av de vilda inhängnade djuren. På vägen hem slutade styranordningen på båten fungera men efter tre varv i hamnen lyckades ändå färjan på något sätt lägga till. Och den gula lilla bussen skumpade tillbaka in till fastlandet inne i Gambia.

Fredag

Nu ska vi ut o springa milen i 30 gradig värme tyckte Resenären!. Efter att ha duckat lite tjusigt för de stenkastande(!?) ungdomarna på ett lastbilsflak tog jag en lugnare tur på landsbygden. ..och sprang vilse, trampade barfota in någon spännande tagg i foten och sprang sedan hem. Mötte Lasse i grinden. Punkt.

BRAK! Vaknar mitt i natten av något som låter som ett hus som rasar ihop. Jag tar min ficklampa och springer över till Lasse. Jag knackar på rutan och ropar att jag tror någon vägg eller liknande ramlat in och det låter som något barn är i kläm! Ingen fara säger Lasse lugnt, det är nog bara någon apa som hoppar på plåttaket. Ingen fara på taket så att säga. Okok tillbaka till sängen. Klarvaken.


Lördag

Njuter av att höra Lasse berätta den gamla klassikern om en hund som dog efter att ha käkat lök. Håll i hatten Kerstin! Sen var det trähantverksmarknad! 100(!) butiker med ansiktsmasker, precis såna jag samlar på från mina resor! Frosseri! Jag ska bara..sa Resenärenoch blev kvar fem timmar. Nu har jag tio ansiktsmasker och två stolar som ska ner i en medelstor väska och ett litet handbagage. Lösningen på utmaningen är i skrivandets stund inte helt glasklar..

Söndag

Men vem i helvete har parkerat en Åsna utanför fönstret!! Och kan någon sätta på elen och stänga av hunden och ta ett snack med minaretgubben och fråga om han kan dämpa sig aningens istället för att skrika ut sin Koran kl 05!!!! Kan hända at jag skulle behöva få sova en liten stund känner jag. Klockan har blivit 04.00. Lasse är vaken och jag har dragit för gardinerna. Men utanför kan jag höra hans rosslande och hasande gång...

Egentligen har jag lovat honom att följa med 70 plusarna på boule, men varken jag eller min mage orkar med såna extrema äventyr i dag. Det blir en dag på stranden. Eller äh, det blir en dag i betongdjungeln istället. Ingen sol. Menmen idag har jag lyxat till det med att få en dush med ljummet vatten. Känner mig sjukligt fräsch efter både hår och ryggtvätt. Två dagar kvar bara.

Måndag

Men hallå! Den dagen har ju inte hänt än?! Sant men det kommer se ut ungefär så här ändå: 05 Tuppen vaknar. 06 Lasse vaknar. 10 Resenären vaknar. 10.30 Resenären försöker smyga ut. 10.31 Lasse drar någon historia om en hund och en lök. 11 Mattias suger i sig frukost och dieselångor. Sen vet man inte hur dagen slutar. Men en sak är säker, det blir aldrig riktigt som man tänkt sig i Gambia.

Likes

Comments

Ett fantastiskt o-charmigt u-land förklätt i ett i-lands kläder. Vad sägs om en 25 cl öl i matbutiken för 20kr? Kanske singelförpackade äpplen eller 5 SEK per jordgubbe? Bara att öppna hotelldörren gör att pengarna börjar skava i fickan. Fast den dörren ska man ändå helst inte öppna. För då kommer alla mygg in. Och för att jävlas lite extra är de dagsaktiva oxå. (Till skillnad från idioterna till grannar som helst leker i poolen på natten.) Det är faktiskt stört myggigt o går inte att sitta vid poolen om det inte blåser. Men det gör det ju hela tiden iof. Är det bra eller dåligt? På aruba kan man.. öh.. bada. ..och öh.. sola och titta på vingklippta flamingos. Då kanske du undrar om det inte finns något annat än pippifåglar och smällfeta soldyrkande stålskadade paddor på stranden att titta på? Svar Nej. Möjligtvis en ödla att dra i svansen.

Tioi topp på Aruba:

1. Att lifta 1h innan någon stannar

2. Att en 50g snickers kostar 15kr

3. Att tappa bort solfaktor 50....

4. Att bränna sig i solen

5. Att vakna med en fot utanför myggnätet

6. Att bo 1h bort från stranden

7. Att inte bo nära stranden

8. Att inte ha tillräckligt med pengar för att bo nära stranden

9. Att stranden är så långt bort

10. Att det inte finns en strand nära där jag bor

Transport behöver du inte fundera på då då det är för dyrt ändå. Räkna med en glad femhunka (SEK) för att komma från flygplatsen till närmsta by. Jag hade som tur med longboarden, men detta fick oxå ges upp efter två halvlyckade försök att ta sig fram på vägarna som är sämre rustade än en bil från Gambia. "Inget mera longboardåkande nu sa sjuksyster". Och så tittade hon mig djupt i ögonen och sa: "jag älskar dig". Nej förlåt nu ljuger jag ju faktiskt. Hon spännde ögonen i mig och repeterare: "Inget. Mer. Longboard. Åkande!" -Okej då.


Annars mår jag faktiskt toppen och solar så mycket jag kan tills myggen ropar efter mer blod, och min kropp efter solfaktor 50. Fantastiskt att äntligen få lite egentid med mig själv! Aruba får en solklar etta av fem möjliga resväskor! Och då är det det varma vattnet som räddar hela resan. Okej, vi kan höja till en tvåa för vit strand och fint vatten. Thats it! Thats all!

Ah just det, det höll jag på att glömma, man kanske skulle posta någon menlös bild från Aruba oxå


Och hur filmen på planet slutade du sa du? Taack för den

Likes

Comments

°Åk när det är minst tryck på biljetter. Varför inte åka september-november eller framåt februari? Svenska vintern är lång och ofta är priserna på destinationen lägre de perioderna.

°Det absolut billigaste sättet är att boka en sista minutenresa hos ett charterbolag. Oavsett om du bara vill ha en flygbiljett eller en med boende. Jag har under månader försökt hitta ett system på VINGs hemsida och detta har jag kommit fram till: Hittar du en resa till ett pris du är nöjd med, boka direkt! Priserna kan ändras precis hursom. Har du tur och står med resväskan packad finns de i särklass billigaste resorna inom 24h innan planet avgår. Dock med ganska smalt utbud. Vet du vilken destination du vill resa till kan du ta reda på vilken dag i veckan planet avgår och vakta sista minuten priserna sista dygnet innan avresa. Du kan kolla på någon resesida på nätet som sammanfattar alla sista minuten tex "destination.se" men observera att den sidan inte uppdateras lika ofta som flygbolagets/researrangörens egen sida och då hinner antagligen någon annan knipa biljetten före dig. Ving har i genomsnitt de billigaste sista minuten enligt mig. Beställ mat på flyget. Trots att det känns dyrt. Ofta slutar det med att du får sitta vrålhungrig och får betala samma pengar för en påse chips på planet ändå! Ska du åka långt? Är en fönsterplats värt extra hundring måntro? Flygresan är ju trots allt en del av upplevelsen, vare sig du vill eller inte. Att åka ospecificerat, det vill säga att du inte vet vart du kommer bo innan du kommer till platsen kan vara roligt och prisvärt men det är inte lika kul när man hamnar långt ut i ingemansland sittandes på samma hotell en vecka. Kolla även på just det resebolagets regler för sista minuten, vissa arrangörer kan få för sig att trycka ihop dig med en främling i samma rum om du reser själv. Tummen ner för "Tui" (tidigare frididsresor).

°Kan jag ställa mig på flygplatsen och vänta på en tom flygstol? -Nix, det var länge sen. Det går kanske inrikes men det är mer än vad jag vet.

°Åker du reguljärt kan du glömma de mest fantastiska priserna men ändå få en relativt billig biljett genom någon sökmotor. Jag rekommenderar den relativt okända "Google flights". Den söker resor över hela världen (inte med de minsta regionala bolagen) och sökningen är väldigt flexibel, och vad jag vet unik på att söka med mellanlandningar. Flygbolagens program har smarta algoritmer som "ser" om många sökningar sker på samma destination. Likaså om du söker från samma enhet så kan dataprogrammen via så kallade coockies lista ut att du är rätt desperat och höja priset efter överdrivet många sökningar.

Likes

Comments

Postad i: Tips och trix

Kolla med Ud på deras sida resklar om info och rekommendationer om landet du ska till. Kolla även upp vart svenska ambassaden alt konsulatet finns på ditt resmål. Det är din livlina i kris!

°Tappa inte bort ditt pass!

°Tappa verkligen inte bort ditt pass!! -Och gör du ändå det din klant är det bara att ta första bästa väg tillbaka till ambasaden, utan att passera gå.

°Jag har ALLTID två uppsättningar värdehandlingar på två oberoende ställen, om jag skulle råka bli av med den ena. Så här gör jag. Uppsättning ett: betalkort + körkort + lite cash + liten papperskopia på mitt pass och nr till anhörig samt papper på blodgrupp (tex i min plånbok). Uppsättng två: 1 betalkort + pass + större mängd cash (tex i min packning eller gömd på hotellrummet). På så sätt kan du alltid identifiera dig och har tillgång till pengar i händelse av stöld, rån eller annan krissituation. Men pengar på hotellrummet?! Är du inte klok!! Det låter ju inte så smart?! Känn av miljön, som alltid. Är det ett finare hotell kanske du kan droppa dina viktiga pryttlar i hotellets safetybox. Men är det ett risigare ställe, göm grejerna! Och göm smart! Inte lägga i kylskåpet, under kudden eller under lampfoten. Vi pratar bakom duschtvålen i duschen, (om du inte har någon som kommer och städar under dagen) eller fasttejpad UNDER hotellrummets safetybox med luckan lämnad öppen! Få personer skulle böja sig ner och leta under en TOM safetybox! Alla gömställen kan dock hittas. Frågan är bara hur lång tid en tjuv kommer ha på sig att leta. Antagligen inte allt för länge. Göm grejerna med det i åtanke. Jag har vart med om att banken försökt lura mig på pengar genom att "tappa" lite i knäet. Be hen räkna pengarna väl synligt p bordet INNAN du får dem i din hand! Även om du har dålig koll på kuresen, låssas att du vet och stirra hen i ögonen så personen känner sig övervakad.

°Saker och ting är inte alltid som hemma i Sverige. -Deal with it! Minibussen avgår inte förens den är full, hur mycket du än gapar och skriker.

°Kan man dricka kranvatten utomlands? -Ja det kan man väl. Frågan är bara hur sjuk du vill bli. Kolla med din mage och kolla hur rent vattnet kan tänkas vara. Antagligen vill du köpa buteljerat vatten. Drick mycket i varmt klimat, speciellt de första dagarna innan kroppen ställt om sig. Glöm inte att få i dig extra salt! Annars kan kroppen inte behålla vätskan.

°Mat då? -Ja det är väl en bra grej så slipper man va hungrig hela veckan. Många är tipsen på vad man inte ska äta för att undvika magsjuka. Inte grönsaker som kan ha blivit sköljda i vatten, inte ris, inte kött som stått framme, mat som inte är varm, mat från gatukök etc etc. Och så kan man hålla på om man tycker det är värt det. Men hur kul blir det? Själv äter jag det mesta. Visst, ser köttet kallt ut? Är det skitigt runtomkring? Ja då låter jag nog bli. Men glöm inte bort den mänskliga faktorn. En kock som går på toa o låter bli att tvätta händerna kan vara det som orsakar sjukdom även om matvarorna ser fräscha ut. En sak, som inte nämns så ofta är tonfisk. Var säker på att den är i bra skick innan du griper in maten. En dålig tonfisk producerar gift som kan skada dig allvarligt! Ät den firren färsk! Alternativt konserverad.


°När jag sover ställer jag alltid en sko balanserad på handtaget inne i rummet. Om någon vrider på vredet/handtaget trillar skon ner och du vaknar till. Detta har fått mig att vakna till vid två olika tillfällen då någon varit och pillat på dörrhandtaget. Omvänt kan du när du går ut lägga något på golvet precis innanför din (inåtgående) dörr. Har det flyttat på sig när du kommer tillbaka vet du att någon varit där. (Antagligen städerskan ;)

°Ta aldrig ut pengar på natten eller när du får objudna trevliga vänner som står över axeln och tittar. Står någon för nära mig vid uttag ber jag dem vänligt backa. Dela upp pengarna i två halvor direkt efter uttag och stoppa undan dem direkt! Flasha inte pengar!! Aldrig. Ha alltid en mindre summa i fickan så du slipper dribbla igenom en stor lunta pengar för att köpa en liten glass eller ge dricks. Känns något fel vid ett bankomatuttag? Lita på magkänslan! Gå ett varv runt kvarteret och kolla läget igen.

°Slå av "datatrafiken" på mobilen vid avresa från Sverige och använd bara Wifi-nätverk så slipper du få en smaskig överraskning i brevlådan. -Och nej, planet kommer inte störta bara för att du inte satt den på flygplansläge.

°Hur tacklar man jobbiga försäljare? Alla hittar säkert sitt eget sätt men det som brukar funka för mig är ett stort leende (humor kommer man alltid längst med!), ett par solglasögon för att kunna snegla på saker i ögonvrån för att låssas vara ointresserad och slippa ögonkontakt är ett måste. "-Sorry, no money" är något jag brukar säga och som är ganska svårt att argumentera mot. Frågar du om ett pris på en marknad räknas det som en invit till att börja förhandla pris. Likaså är en kopp tee också påbörjan av ett köp! Du vet att försäljarna är jobbiga och de vet de också! Att de spelar sårade av ett avvisande är inget annat än skådespeleri. Ha däremot förståelse för att detta är deras levebröd och vad hade inte du gjort om du verkligen behövt pengar?! Sen är frågan hur mycket du vill pruta med tanke på deras redan minimala lön. Att däremot inte pruta alls på marknader och enklare butiker är i deras ögon extremt otrevligt och man kan lätt bli påtvingad en lektion hur en prutning ska gå till. Utgå från att försäljaren har tagit i från tårna när han föreslår ett pris. Kom ihåg en sak: Det enda vinaren på en prutning är försäljaren för hen är den enda som vet det faktiska värdet av produkten och skulle aldrig släppa iväg den om det inte var en vinst för hen! Likaså visa respekt, gå inte in barfota eller lättklätt i en butik, speciellt i arabiska länder. Är du intresserad av två objekt? Förhandla alltid pris på ett(!) objekt och lägg hellre till det andra och yrka på att få ett bättre pris för bägge två! När du tar i hand på köpet kan du fetglömma att du vill ändra köpet eller omförhandla pris!

°Tiggare. Hur hanterar man det? Ja jag vet verkligen inte. En balansgång mellan ditt ego och viljan att hjälpa. Är det värt att offra lite pengar och få sova på ett enklare hotellrum för att hjälpa en medmänniska? Och hur många ska jag isåfall hjälpa? Om du har något tips, snälla hjälp mig för detta är en av frågorna jag alltid brottas med.

°Blir man verkligen magsjuk av att slicka på en egyptisk sedel? -Fråga mitt ex som blev magsjuk. Men var det bara en tillfällighet? Så hon provade en gång till och.. ..blev magsjuk. Pengar tex innehåller alltså elaka bakterier och virus! Se till att dom inte försvinner in i din mun eller ögon, tvätta händerna och sprita av händerna. För att understryka detta infogar jag här en bild ;)


°"Åt vilket håll ligger...?" Jo hej du! Lycka till. I de flesta delarna av världen gissar man hellre fel än låter bli att svara för att vara trevlig. Prova flera människor i stället. Hur många pekar höger, hur många vänster?

°Lifta? -Upp till dig. Du vet riskerna. Som ensam tjej är du extremt utsatt tyvärr. Att vara kille i det här läget underlättar men är ingen garanti för att slippa överfall. Men ibland får man belöning i form av roliga inviter och oväntade möten och lokala tips. Ett äventyr helt enkelt!

°"Hjälp jag har inte bokat något boende!" Lugn andas! Ingen har dött! Det finns ALLTID någon stans att bo även om internet visar att det är fullt! Det blir inte alltid som man tänkt sig och framförallt inte till det pris man tänkt sig, med husrum finns. Jag har aldrig behövt sova under bar himmel. Sist men inte minst, fördomar kan vara till din hjälp, hur dumt det än låter. Det finns en anledning till varför du kan sortera in folk i olika fack och fatta blixtsnabba beslut. Allt annat är en lögn. Men var inte dum, var öppen för nya människor och tankar och var beredd på att du kan ha fel och behöva omvärdera dina åsikter! Det må vara tur att jag aldrig blivit rånad, eller så har jag ökat mina chanser i att ha tur i att inte bli rånad. Lura på den meningen du.

°Kill your darlings! Ta 100 bilder och ta bort 99. Ingen vill se bilder som i det närmaste som är dubletter. Kom inte hem med 100 matbilder och förvänta dig att folk vrider sig i sin otålighet över att få se vad just du åt på din två veckors charter! Vill du ha med en matbild så kanske du kan få med något annat roligt i samma bild! Redigera semesterfotona innan du visar upp dom. Knäpp lite roliga bilder för Guds skull! Det finns redan en miljard bilder på nätet på Eiffeltornet. Om du nu vill ha med tornet på bild, gör något annorlunda på bilden. Ställ dig inte bara bredvid och se glad ut. Tänk i nya banor, ha ett genomgående tema eller bara va lite kreativ!


°"Solen tar även om det är molningt" -Ja din mupp, klart den gör, men antagligen inte så mycket! Ett moln är inte antingen eller! Det beror förståss på hur tjockt molnet är! I övrigt tar solen som regel mycket vid ekvatorn och UV-strålningen kan variera med det dubbla från en solig dag till en annan trots att det inte finns några moln på himlen.


°Ska jag teckna en extra försäkring på resan? Behöver jag avbokningsskydd eller konkursskydd?- Din hemförsäkring (med personförsäkring som du antagligen har och bör ha) täcker kostnader för person och egendomsskador på resa, ofta upp till 45 dagar.) Den ersätter akuta utlägg på plats, egendom och olycksfallskostnader, men lämnar ingen ersättning för behandling i Sverige.

Betalar du minst halva resan med kort brukar det följa med en försäkring. Observera att denna bara täcker försenat bagage etc samt funktionsnedsättningar som kan komma längre fram i tiden efter ett olycksfall på resa! Du får inte ut en spänn på denna försäkring för sjukvård på plats eller framtida ärr. Du kan få ersättning från både kortförsäkringen och din reseförsäkring i din hemförsäkring för uteblivet/försenat bagage!

Som jag ser det verkar det onödigt att teckna en extra reseförsäkring. Däremot kan ett konkursskydd för under 100lappen vara att rekommendera om du flyger reguljärt, annars riskerar du att stå utan ersättning när bolaget går i konkurs. Jag reserverar mig för eventuell felskrivning på denna text om reseförsäkringar.

Likes

Comments

Några snabba om vad som kan tänkas borde vara med på en resa där du vill vara lätt och mobil men ändå någon form av modern bekvämlighet, dvs Flashpacka.

°Steg ett. Lägg fram allt du vill ha med och ta bort hälften! Och jag menar det!

°Får jag föreslå att du tar med ditt pass? Ev visum. Kanske vaccination behövs? Ta med vaccinationskort (kan behöva uppvisas i vissa länder). Twinrix, vaccination mot mot Hepatit A och B (gulsot), kommer du behöva förr eller senare i livet så du kan lika bra trycka i dig det direkt oavsett vart du ska. Ta vacciner i god tid innan du reser.

°Jag har alltid två betalkort när jag reser. Ett Visa och ett Mastercard är ultimat då alla länder/ATMs inte tar alla kort. Maestrokort och liknande som behöver direktuppkoppling mot bank är värdelösa. Byt dem till riktiga betalkort. Det finns något som heter resecheckar vilket är papper som kan lösas in på banken och få pengar i handen. Det tillhör forntiden tillsammans med dina föräldrars fax och vitrinskåp. Cash IS king! Tänk på att varje uttag kommer kosta dig pengar. Dels tar bankerna hemma ofta ut en avgift utomlands, iaf utanför EU. Dels tar banker och/eller ATMs ut extra avgifter för utländska kort. Mitt skräckexempel är från Mexiko där endast avgiften på uttaget kom upp i 500 SEK! Då fick jag ut pengarna i dollar som jag behövde växla till lokala valutan för en avgift. ..och så kortavgift på det.. Ett par svenska hundringar i US dollars är aldrig fel att ha med sig i reserv oavsett vart du befinner dig. Det verkar finnas en omättad aptit på den valutan.

°Ta en något större väska än du tänkt dig! Nej inte en hård, den måste kunna vara flexibel i packningsutrymme. Du kan tex stoppa din mindre handbagageväska i den stora när du ska göra längre förflyttningar när du inte flyger. Det är lättare att få i och ur grejer och man slipper stå och svära när inte locket går att stänga. Sen kanske du vill köpa något med dig hem?! Tänk på det när du packar kläder, det kanske inte är så dumt att ta med lite gamla kläder, skita ner och kasta så du kan köpa med dig lite nya grejer hem istället.

°Min neccesair är kanske det som tar mest utrymme i min väska. Visst kan du köpa topz och tandkräm på plats men nog är det ganska skönt att ha med sig ett litet apotek och slippa springa runt och leta efter små prylar? Jag packar allt i små förpackningar; små tvåltuber, liten tandkrämstub, liten deo etc. Solkräm är i princip alltid billigast att köpa hemma i Sverige. Kom ihåg att ta med ett intyg från läkare på ev receptbelagda mediciner. Vissa mediciner som ingen höjer på ögonbrynen för i Sverige kan medföra väldigt hårda straff utomlands! Speciellt arabländer. Packa viktiga mediciner och tabletter i orgignalförpackning i handbagaget under flygresan!! En tandborste och en extra T-shirt och underkläder är en hit när ditt bagage inte dyker upp i tid.

°Viktiga papper. Kopia på passet, flygbiljetter, en karta över resmålet/landet, vaccinationskort etc.

°Jag skriver öronproppar som en egen kategori för att.. ..ja du kommer förstå vikten av det under resan.

°En liten(!) rulle silvertejp. Oh God vilken liten livräddare det kan vara! Allt från att tejpa skador på kanoter, sätta fast myggnät på väggen och tejpa gnisslande markiser till att lägga provisoriska kompresser.

°Myggnät (för 2personer. Det kostar inte många extra gram eller pengar för att få lite extra utrymme, även om du reser själv).

°Tunt och lätt sidenlakan för hotellrum med äckliga sängkläder eller för extra värme.

°Kläder. Konstigt nog brukar min packning alltid väga 13 kg när jag ska till varma länder, oavsett om jag ska vara borta en eller två veckor. Det är min kompromiss mellan att vara lätt och snabb kontra bekvämligheter. Ska du vara borta en vecka är det kanske rätt skönt att slippa tvätta under semestern. Bara du (och din mamma) har åsikter om vad du ska ha med dig. Själv brukar jag åka till Arlanda i flipflops mitt i vintern för att spara vikt om jag vet att jag ska till ett varmt land. Lämna jackan hemma och sätt på dig dubbla tröjor. Annars får du släpa på detta hela din resa. Bit ihop och frys några minuter till flygplatsen istället. Packa i påsar. "Rullade kläder tar mindre plats än vikta". -Dumheter! Försök på ner sex cylinderformade eller sex kvadratformade objekt i en fyrkantig låda. Förstår du liknelsen? Det finns en orsak till att mjölkkartonger kommer som fyrkantiga förpackningar levererade i fyrkantiga vagnar i fyrkantiga lastbilar.

°Teknikprylar. En powerbank för laddning av alla teknikprylar är fantastiskt när du sitter på en båt utan tillgång till eluttag eller vid ett strömavbrott i Asien på två dagar. Jag använder en laddare på 12.000 Amp och det är väl värt vikten. Med den kan jag ladda min minihögtalare, min minificklampa, min iphone, min ipad, mina hörlurar mm. Har jag tillgång till eluttag använder jag en USBsplitter och laddar alla prylarna samtidigt, direkt i den. Glöm inte adapter avsedd för det land du ska till! Fungerar din smartphone tillräckligt bra kanske det kan vara ett alternativ till din vanliga kamera?

°Använd internet om du behöver något. Alla svar på dina resefrågor finns i cyberrymden. Det gäller bara att veta hur man ska plocka ner det.


Likes

Comments