A

Anne Frank museet: Om ni vill till Anne Frank museet så måste ni köpa biljetter längt innan ni åker. Jag kollade biljetter 2-3 veckor innan och då var allt slutsålt. De säljer även biljetter på plats från 14.30 cirka, men då får man räkna med att stå i kö i flera timmar.

Albert Cuypmarket: Ett måste! Väldigt bra marknad med mat, kläder osv. Där måste ni smaka nygräddade Stroopwaffles och Poffertjes (små pannkakor).

B

Brouweijhetij: en kvarn/bryggeri där de serverar sin egna öl. Perfekt att sitta där och mysa och avnjuta en öl.. eller några..

Bloemenmarkt: en marknad med massa blomsterstånd som alla flyter på betongbryggor längs med vattnet. Här kan man funda tulpanlökar! Jag köpte 100 lökar för ca 5 euro.

D

De Kas: en restaurang som är lokaliserad i ett växthus. Menyn ändras varje veckan och anpassas efter deras egna sortiment (då de odlar sina egna saker). Här kan du välja antingen 5 eller 6 rätter/pp. 5 rätter kostar 52,50 euro. Upplevelsen var oerhört cool, men jag var något besviken på maten.

F

Foodhallen- liknande K25/Kungshallen fast mycket fräschare.

H

Heineken experience: kul att se men man hade lika gärna kunnat vara utan. Det fanns inga guidade turer så man går runt själv och tittar. Biljetter kostar ca 16 euro och då ingår 2 öl efter visningen.

HIPS (Hiding in plain sight): ska vara en av världens bästa cocktailbarer och drinkarna vi drack levde verkligen upp till detta, En drink kostar omkring 10-15 euro.

K

Kanaler: kanalerna är ju helt fantastiska. Ta en tur på kanalen, det rekommenderar jag verkligen, biljetter finns precis vid Anne Franks hus. I dessa turer ingår ett ’’audiband’’ så man kan lyssna längs med kanalen- den var inte alls bra, men turen i sig är väldigt trevlig. Ett fint sätt att få uppleva Amsterdam. Detta kostar ca 13 euro.

Keukenhof: Räkna med minst en halvdagsutflykt. Detta tycker jag var det bästa med hela Amsterdam. Bussar dit går dagligen från flygplatsen och biljetter dit finns att köpa nästan överallt, vi hade turen att köpa våra på vårt hotell. Om inte kan du köpa på flygplatsen.

S

Salmuera: en restautang med spansk mat, väldigt mysigt och gott! (Rpzengracht 106, 1016 NH)

T

The Avocado Show- en restaurang med enbart Avokadorätter på menyn. Se till att vara där i tid!

Taxi: De ’’bra’’ taxibilarna heter: TCA Taxi.

The Tire Station: hotellet vi bodde på. Extremt prisvärt, bra område, hade gärna bott lite mer centralt.

Y

Yscuypje: GRYM glass!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Perfekt resemål för dig som söker sol, bad och lagom festande! Lagom stort, däremot finns det inte så mycket att göra.

En dag besökte vi ett utomhusmuseeum ''Lychnostatis'' som helt klart var sevärt. TIPS, ta med badkläder då det även fanns en strand där. Inträdet kostade ca. 6 euro/pp, helt klart värt det! Perfekt utflykt!

Tips på hotell- vi bodde på ett hotell som hette Golden Beach. Väldigt fräsch och bra pris. Vi hade även bokat halvpension dvs. frukost och middag ingick på hotellet, inte den bästa maten- men helt ok. Hotellet hade även en pool på området och massa solstolar samt en strand precis vid hotellet, så det var perfekt.


Nattklubbar:

De bästa nattklubbarna var: El paradiso, sensation och palm beach (den bästa enligt mig).

Fanns även en hel del bra barer. Om man vill hitta lite billigare så ska man fortsätta bort mot klubbarna, annars har de flesta ''happy hour'' dvs två drinkar för en osv. Annars kan man få nästan överallt en drink+ tequila shot för 5 euro.

Kahlua beach bar: är en dyrare bar, men helt klart värt att gå dit en kväll då det är väldigt mysigt och man betalar mest för stämningen.

Restauranger: vi gick till två stycken restauranger som var helt fantastiska! Dessa rekomenderas verkligen!

Ristorante Vesuvious (3, Evagelistrias, L.Herssonissos, Crete) & den andra minns jag inte vad den heter men den ligger mitt emot Star Beach.

​Star beach måste besökas. Här har de dagspartyn varje dag och har även olika teman osv. Man kan bl.a. vara med om ''foamparty'', hoppa bungyjump, åka vattenrutschbanor mm. 

Likes

Comments

B

Botanisk Have- för den som gillar trädgårdar är detta mysigt.

Barer: De bästa barerna ligger på Gothersgade & Vesterbrogade

L

Lille Havsfru- kul att se, men inte mer än så..

M

Mataffärer: de bästa är Lidl, Netto (Versterdagde 39, vid Rådhusplatsen, billig sprit), Lima

N

Nyhavn- utan tvekan det finaste i hela Köpenhamn. Effektfullt med de pastellfärgade husen runt den lilla ’’kanalen’’.

P

Pølse- MÅSTE ÄTAS!

R

Rådhuspladsen- där ligger Rådhuset, men platsen är ett stort torg med mycket människor. Ofta brukar de även ha en del roliga saker här så som streetart/väggmålningar mm.

S

Strø​get- shoppinggatan number 1.

Sø​strene Grene- en mysig butik som ligger på Ströget, de har allt möjligt till låga priser.

Smø​rrebrø​d- för svenskar är detta endast mackor, men för danskar är detta mer än bara så. Enligt mig har Grø​ften inne på Tivoli de bästa smø​rrebrø​den. Här brukar även danskarna själva gå hit för att äta.

T

Tivoli, alltid lika roligt att besöka oavsett om man gillar karuseller eller inte. Utsmyckningen på tivolit är fantastiskt, kolla bara på alla blomsterarragemang!

U

Urban House- om man vill bo billigare. Fräsch hostel med bra läge.

Likes

Comments

Här kommer mina New York Tips och även de klassiska New York sakerna! Från A-Ö, nästan iallafall...

Brooklyn flee market: en mysig marknad som ligger i Brooklyn under Manhattan Bridge.

Brooklyn Bridge: promenera/cykla över Brooklyn bride. Ett starkt tips är att ''gå åt andra hållet''. De flesta väljer att gå från Manttan till Brooklyn över bron, men det är mycket finare att göra tvärtom då man möts av alla skyskrapor.

Brunch: är väldigt trendigt i NY. Frukost och lunch är inte alls lika stort. Vi besökte det välomtalande stället ''The Butchers daughter''. Väldigt trendigt, god mat och oerhört skön stämning. Fantastisk personal!

Chelsea Market: Kom hit hungrig! En inomhus ''marknad'' med ett flertal matstånd/affärer där de erbjuder ganska billig mat.

Cyklar: Att hyra cyklar är ett måste! Hyr INTE cyklar i Central Park, för nästan hela parken är cykel-förbjuden, man får endast cykla utanför parken dvs runt om den. Istället rekommenderar jag att man cyklar runt i Lower Manhattan då tempot är mycket lugnare. Cyklarna finns att hyra nästan överallt (City Bike) och kostar 12 dollar/dygn. Det enda som är knepigt är att man endast kan cykla på cykeln i 30 min, sedan måste man hitta ett cykelställ- låsa fast cykeln och hämta en ny. Detta för att minska stölderna. OBS, du blir endast debiterad en gång.

Central Park: obligastoriskt! Fin och stor park och alltid lika förvånande att detta stora grönområde fortfarande är bevarat i denna storstad. Köp med picknick och slå er ner, eller varför inte bara strosa runt och titta på alla som ''uppträder'' och bjuder på sig själva.

Duane Reade: Denna butikskedja finns precis överallt och är som motsvarigheten till 7eleven. Denna butik erbjuder ett brett sortiment av drickor, godis osv. Att köpa drickor är ganska billigt men resten i butiken är dyrt. Här tillkommer tax (skatt) så varorna blir alltid dyrare än vad man har tänkt sig. Dessutom har butiken alltid extrapris/erbjudanden, t.ex ''ta två för 7 dollar'', men sedan när man kommer till kassan stämmer detta nästan aldrig. Priserna är för medlemmar.

ESTA- GLÖM inte att ansöka om Esta. Detta är ett ''visum'' som du måste ha för att få komma in i USA, om du har ett sedan tidigare kan det vara så att det fortfarande är giltigt- kolla det så du slipper ansöka om ett nytt! :-) Det räcker i två år (nu iallafall, om de inte ändrar).

Eluttag: USA har andra eluttag- så kom ihåg adapter!

Empire State Building: En av sakerna som ''man måste se'' enligt många. En klassisk sevärdighet. Utsikten är fantastisk, det går inte att komma ifrån.

Ellis Island: I slutet av 1800-talet var det extremt många som emigrerade till ''det bättre landet'' nämnligen USA. Många av dem kom till New York. För att bli ''godkända'' att komma in i landet behövde de genomgå ett flertal kontroller på Ellis Island där de fick sin dom, att stanna eller åka tillbaka där de kom ifrån. Detta är det jag tycker är mest sevärt! Se till att hitta en guide så får ni höra mer detaljerat hur saker gick till och lite storys.

Frihetsgudinnan: Är det som de flesta tänker som ''ett måste'' med New York, inklusive jag själv när jag var i New York första gången. Så kul är det inte. Det finns ett flertal gratis färjor som åker förbi och det är lika mycket upplevelse/känsla som att stå nedanför.

Flyg: Vi hittade flyg till New York med SAS. SAS Ungdom erbjuder biljetter T/R för ca. 2500-2800 kronor medan för en vuxen kostar det ca 1000 kronor mer. Flygtiden varierar beroende på vädret med direktflyg tar mellan ca 7-9 timmar.

High Line Park: en föredetta tågstation som de nu har gjort om till en park. Åker man till New York under vår-höst är detta något man inte får missa! Enligt mig är början absolut finast!

Harlem: Jag har hört flera som har sagt att Harlem är hur fint som helst och att det inte alls är som förr. Så vi tåg en tripp dit! Jag håller inte helt med... Som två unga tjejer var det ingen hit att strosa runt där- men om ni åker dit kolla upp noga innan områdena! Vi fick iallafall se Apollo Theater som är ett välkänt ställe, där hade Michael Jackson bla sin sista stand-up performance. Sjukt coolt ändå?

Juliette's: ett mysigt brunchställe som ligger i Brooklyn. Detta lilla ställe ligger som en ''Rooftop'' och fastän det endast är två-tre våningar upp, är stämningen på topp.

Jersey Gardens: En Outlet. Den ligger ca 30-40 min med buss från Port Authority. T/R kostar 14 dollar. Outleten är som en inomhusgalleria och det är värt ett besök för den som vill hålla en lägre budget/inte spendera allt för mycket tid på en outlet.

Kmart: en affär som erbjuder allt möjligt. Mat, godis, en del elektronik, kläder osv. En hel del är skit- men här har de billigt amerikanskt godis. På andra ställen är det dyrt!

Metropolitan: Eller ''The Mets''. Är du ett Gossip Girl fan, så måste du dit och ta en bild när du sitter på trapporna. Det är här som Serena och Blair sitter och äter sin yoghurt. Om du verkligen är ett GG fan så finns det en del guidade GG-turer, kan vara värt att kolla upp.

Macy's: En omtalad galleria. Erbjuder alla möjliga märken, här kan man göra riktiga fynd.

Midsommar: Är du i New York under midsommar så får du INTE missa Swedish Midsummer i Battery Park. Här erbjuds sång, dans runt midsommarstång, göra-din-egna-blomsterkrans, massa svensk mat mm. Ett fantastiskt evenemang där många svenskar och amerikaner samlas för att fira!

Roosevelt Island Tram: Någon som har sett White Collar? Då har ni koll på Neal Caffrey och ''linbanan'' som han åker i ett flertal avsnitt. Japp, det är den! Detta är en väldigt annorlunda grej att göra och det tar inte mer än 5-10 min att åka i vardera riktning och utsikten är helt fantastisk! Det bästa av allt är att om man har MTA (mentrocard) åkkort så kan man även åka linbanan på detta. Om inte, så kostar det 2,75 dollar i vardera riktning och det är det värt för den utiskten. Denna håller igång varje dag från 6AM-2AM.

Soho: I Soho kryllar det av mysiga restauranger. Ett perfekt område att strosa runt i!

Times Square: kan kännas larvigt, men är oerhört coolt med alla reklamskyltar. Helst ska man besöka denna plats kvälls/natte-tid då det är mer effektfullt när det är mörkt ute och skyltarna verkligen lyser. Det är ALLTID folk på Times Square oavsett vad klockan är, nästan alla affärer där har öppet 20-24 timmar/dygn.

Transport: Att ta sig från flygplatsen in till sitt boende finns det flera alternativ. Det billigaste sättet är att åka kollektivt dvs vanligen kombinera buss och tåg/t-bana. Detta kostar ca 30-50 kronor. Värt att känna till är att bussen endast tar kontater och kan inte växla större sedlar- så se till att ha mindre valörer.

Det finns även en buss som går från alla terminaler på Newark, in till ett flertal ställen i NYC. Bussen kostar 17 dollar i vardera riktning, varav en dollar är tax (skatt).

Slutligen kan man även åka taxi. Det kan vara svårt att hitta en taxi och detta är ofta ganska dyrt. Jag tycker själv att det smidigaste är bussen för 17 dollar- men det var inte speciellt avancerat att åka kollektivt heller.

Kollektivtrafiken i New York är välutvecklad och de erbjuder ett stort och lätt t-banesystem. Bussarna ska man undvika då det är mycket trafik och även svårare att hitta. Vi köpte ett MentroCard (MTA) som gällde på alla T-banelinjer utan PATH (den som går till New Jersey bla). För en vecka kostade kortet 32 dollar. Detta är väldigt prisvärt och lönar sig verkligen då en enkelbiljett kostar 2.75 dollar och framförallt sparar man en massa tid.

Tiffanys: Vem har inte drömt om ett smycke härifrån? På 5th Ave, ligger en stor butik. Även fast du inte ska handla något kan det vara kul att gå in och kika.

World Trade Centre: 9/11 Memorial Museeum är värt ett besök, här finns saker bevarade från den dagen. Gamla brev, saker som klarade sig osv. Men det som jag framförallt rekomenderar är minnesmonumentet som de har byggt upp. Det är en stor fyrkant som fyller hålet där ett av de höga tornen stod förut, som nu innehåller vatten. I denna fyrkant är alla offers namn inristade och dagligen sätter personalen ut vita rosor i några av namen. Detta för att det varje dag är minst ett av offrerna som skulle ha fyllt år. Men det som jag rekomenderar ärr att besäka monomentet under kvällstid då det är upplyst- väldigt effektfullt.

Idag har de även gjort en galleria som heter World Trade Centre Westfield. Gallerian i sig är oerhört sevärd då den är futuristisk och det känns nästan som att man befinner sig i ett rymdskepp/Star Trek- här finns även en t-bane station.

Woodbury Common Premium Outlets: Tar ca 1 timme att åka dit med buss från Port Authority. T/R kostar 42 dollar och då ingår ett rabatt häfte som du kan hämta ut när du kommer fram i ''Service Center''. Missa inte häftet för där kan du spara in ytterliggare! Denna utomhus outlet är gigantisk och du behöver egentligen 2 heldagar för att kunna köra igenom hela. Så om du åker hit- kolla upp vilka affärer du vill in i innan ditt besök och försök planera så att du hinner med alla butiker. För den som vill fyna bland de något dyrare märkena är denna outlet perfekt. Fast än bussbiljetten är så dyr så sparar du in på den direkt bara efter något/några köp.

Wi-fi: Kan faktiskt vara svårare att hitta än vad man tror. Men det finns alltid några säkra kort. Starbucks erbjuder alltid gratis wi-fi och dessa kaffeställen finns överallt. Annars erbjuder de flesta butikerna gratis wi-fi. Några av dem är H&M, Abercrombie, American Eagle och TopShop.

Wholefoods: Den ständiga frågan, ''finns det några mataffärer i NY?'' Ja det gör det, men dem är dyra och sortimentet är ofta uselt. i New York finns det ett flertal ''Supermarkets'' dvs små affärer, nästan som tobaksaffärer som har lite mat. Dessa är vanligen väldigt dyra. Den enda matbutiken- kedjan som faktiskt är bra äe Wholefoods. De är specialiserade på Organic Food, därav de högra priserna. New York borna själva äter ute nästan varje kväll eftersom att det är ungefär samma kostnad som att handla egen mat.

Men Wholefoods är verkligen att rekommendera. De har ett brett sortiment, välsorterat och framförallt fräscht!

Likes

Comments