Header

HEJ!

I december ska jag (Melina) och David tillbringa totalt fyra veckor i Nepal. Första nio dagarna kommer vi att följa med organisationen "Gatubarn I Nepal" för att ta del utav några av deras projekt. Det blir ett besök på en skola som ligger i utkanten av Kathmandu, och har vi tur så hinner vi ta del av dem såkallade vatten och get-projekten. Läs gärna mer om allt Gatubarn I Nepal gör genom att klicka här.

Under vår första vecka i Nepal pågår Musikhjälpen 2017 hemma i Sverige. Årets tema är "Barn är inte till salu". Med tanke på att vi kommer att befinna oss i ett av de mest drabbade länderna när det gäller barnhandel så kommer vi försöka samla information om ämnet och sätta oss in i vad som pågår i Nepal. Det vi lär oss kommer vi självklart dela med oss till er.

Vi behöver alla ta del av den kunskap som finns, samt lära oss om vad miljontals människor utsätts för dagligen på våran planet.

"I Nepal är problematiken med barnäktenskap stor, där nepalesiska flickor gifts bort i tidig ålder för att försörja familjen. En del nepalesiska barn förs även över gränsen till Indien för att säljas som sexslavar. Källa: Musikhjälpen 2017

I Nepal kommer vi att köpa in förnödenheter som delas ut till behövande familjer och barn. OBS. För att inget ska hamna i fel händer så kommer vi ta hjälp av organisationer på plats.

I Nepal kommer vi bland annat att köpa in:

 • Mat
 • Hygienprodukter
 • Vinterkläder
 • Simkort till de mobiltelefoner som vi samlat in från er. Mobiltelefoner behövs främst till den personal och de ungdomar som jobbar med anti-trafficking projektet.


Första inköpet till barnen på skolan i Rathankot, Nepal!! En 3D modell av ett öra. Kanske inte låter sådär imponerande eller skoj, men viktigt och lärorikt! Det är jättekul att ge barnen ballonger och godis, sådant uppskattas absolut och man får fina och glada barn på bilder i kameran... Men i slutändan är det alltid skolan som går före allt annat. En bra och kvalitativ utbildning kan hjälpa dessa att en dag kunna försörja sig själva.

Vi kommer att se till så att skolan i Rathankot får det dom önskar och är i behov av.
1. Böcker på engelska liknande ”hur funkar det”
2. Material/prylar till deras lektioner i naturkunskap.

Detta har jag fått information om via Eva, grundaren av föreningen ”Gatubarn i Nepal”.
Hon är en klippa!

Likes

Comments

Fick en knasig tanke igår kväll angående kaloriförbränning när man vandrar så högt som till toppen av Mount Everest. Med tanke på att syrehalten minskar rejält efter redan 2500möh så måste man ju ha en enorm förbränning när man bara står stilla och andas. 

"Den genomsnittliga klättraren bränner fler än 10 000 kalorier per dag, och denna siffra fördubblas under klättringen." Det låter helt galet. Svårt att förstå hur riskfylld och krävande situation man är i som vandrare på hög höjd. Inte bara att berget Mount Everest i sig är farligt. Man bränner kalorier som tusan genom att bara andas, det ska orkas äta mat för att orka, där och då ska man dessutom klättra, kroppen får jobba stenhårt för att få ut syre i kroppen och så lite höghöjdssjuka på det. Tipp topp ju!

Hittade en lista med 20 fakta om Mount Everest från Everestian som var ganska intressant. Here you go!

 1. Everest, som är en del av bergskedjan Mahalangur, är 8 848 meter (29 035 ft.) högt.
 2. En inaktiv vulkan på Hawaii, Mauna Kea, är dock världens högsta berg, om man inte ser till havsnivå.
 3. Berget är över 60 miljoner år gammalt och bildades när den indiska kontinentalplattan flyttade sig och stötte ihop med den asiatiska plattan. Tack vare den tektoniska aktiviteten i området blir Everest cirka 0,6 cm högre varje år.
 4. Höjden ligger precis på gränsen mellan Nepal (i söder) och Kina (även känt som Tibet) i norr.
 5. Namnet Chomolungma (från tibetanska) betyder ”universums heliga moder”.
 6. För att hålla sig varma rekommenderas klättrare att använda syre på toppen. Klättrarna äter mycket ris och nudlar innan de börjar bestiga höjden, eftersom de gör av med mycket energi när de klättrar. Den genomsnittliga klättraren bränner fler än 10 000 kalorier per dag, och denna siffra fördubblas under klättringen. Klättrare förlorar generellt sett mellan 5 – 10 kilo under expeditionen.
 7. Under tidens gång har 282 personer (inklusive 169 västerlänningar och 113 sherpas) rapporterats ha avlidit på Everest under perioden 1924 – augusti 2015. På tal om döden och dess orsaker – 102 klättrare dog i försök att nå toppen utan att använda syrgas. Majoriteten av alla döda kroppar blir kvar i bergets snö, även om Kina rapporterar att de fraktar bort många kroppar. Den främsta dödsorsaken är fall, och sedan kommer laviner, utsatthet, och höjdsjuka.
 8. Den yngsta person som bestigit berget var amerikanen Jordan Romero, som var 13 år gammal. Han besteg berget den 23 maj 2010 och kom från den norra sidan.
 9. 14 klättrare har kunnat ta sig från den ena sidan till den andra.
 10. Vinden på berget kan blåsa i över 320 km/h.
 11. Grovt uppskattat tar det cirka 40 dagar att bestiga Everest, för kroppen behöver tid för att anpassa sig till den höga höjden.
 12. De första klättrare som lyckades bestiga Everest utan att använda syrgas var Reinhold Messner and Peter Habler (italienare), år 1978. Senare lyckades 193 andra klättrare följa deras exempel och låta bli syrgasen – cirka 2,7 % av alla som bestiger berget. Det finns cirka 66 % mindre syre i varje andetag på Everests topp än i andetag på havsnivå.
 13. Över 7 000 personer har bestigit Everest, enligt uträkningar från de över 4 000 olika personer som rapporterat om sina rutter.
 14. Den äldsta personen som lyckats besegra berget är Miura Yiuchiro från Japan, som var 80 år gammal när hon besteg berget den 23 maj 2013.
 15. Det finns 18 olika officiella rutter att ta för att bestiga Everest.
 16. Den första kvinnan som nådde Everests topp var den japanska klättraren Junko Tabei, 1975.
 17. För att undvika fall använder klättrare nylonrep (10 mm i diameter). För att lyckas nå toppen bär klättrarna små dubbar på kängorna, vilka kallas för broddar. De använder även ishackor som kan förhindra fall från klippiga eller hala ytor. När det gäller kläder bär klättrarna tjocka dräkter som stoppats med gåsfjädrar.
 18. Sherpa är namnet på den folkgrupp som bor i västra Nepal. De kommer ursprungligen från den tibetanska sidan och migrerade för flera århundraden sedan. De hjälper klättrarna att bära mat, tält, och utrustning mellan de olika lägren som finns mellan baslägren.
 19. Klättrarna börjar använda syrgas när de når 7 925 meter (26 000 ft), men det krävs bara 915 meter för att de ska börja känna skillnad. När man når 8 230 meter känns det som att man är cirka 7 315 meter ovanför havsnivån, vilket alltså inte utgör så stor skillnad.
 20. Temperaturen kan sjunka så lågt som – 62C.

Likes

Comments

Min mamma och storebror Billy har en tjejbrottarklubb i Örebro (Girlfighters BK) där det tränar ett gäng härliga tjejer som är mellan 6-14 år. Dom är så duktiga! Och jag som träffar dom ungefär en gång per år ser ju definitivt en stor utveckling, och att de är så motiverade och målinriktade. Inspirerande!

Jag bad min mamma berätta för brottarna om hur situationen ser ut i Nepal för barn och kvinnor. Hon fick berätta med väldigt enkla ord om att det finns barn i deras ålder som bor på gatan, barn som kanske aldrig får gå i skolan och att många barn blir kidnappade. Hon berättade även lite om våran mobil- och pengainsamling,

Med ett stort engagemang från både brottare och deras föräldrar så har vi nu bestämt oss för en "Nepaldag". Den 23 november ska jag komma till deras brottarträning för att göra en kort film tillsammans med brottarna. Dom ska då få prata på engelska och berätta och visa vad brottning är för någonting. Allt detta ska sedan bli till en kort informationsfilm. Den tar vi med oss till skolorna och barnhemmen som "Gatubarn I Nepal" har i Nepal.

Så förutom att vi kommer ta med skolböcker och engelska barnböcker till skolan så får dom också en härlig brottarfilm. Ser fram emot att göra detta med Girlfighters brottarklubb. Det kommer bli super!

Likes

Comments