Header

- Eftersom det blir så mörkt så himla fort här så får du inte glömma att ta fram en vakt och en ficklampa för att inte stöta på ett lejon på vägen till tältet (Tarangire)

- Att kallduscha är inget konstigt längre, inte heller att få duscha ur håret i handfatet på grund av dålig stråle i duschen.

- Även att behöva sätta i ketchup (!?) i håret har blivit vardag. SAY WHAT? Det är för att få bort kloret i håret som färgar våra hår grönt.

- Att vara utan ström halva dygnet är så vardagen ser ut. Antingen stänger hotellet av strömmen eller så blir det strömavbrott ett antal gånger.

- Att tvätta kläder i handfatet funkar fint när det inte finns tvättmaskin, glöm ej pannlampan! Tvål är också ett utmärkt tvättmedel, om man gnuggar ordentligt.

- Man kör bil på fel sida här och vi tycker det inte ens är konstigt längre.

- På vissa ställen i Afrika, som på Zanzibar är det helt okej för männen att ha 4st fruar, men kvinnorna får bara ha en man.

- Här firar man födelsedag genom att sjunga och dansa på led. För att hålla takten tar man det närmsta man hittar, tex ett par bestick. Vi ska visa er när vi kommer hem! Haha

- Vardag har också varit att ta upp och ner myggnät runt sängen, så om ni någon gång behöver hjälp med det, karibu sana.

- Varning! Solfaktor 50+ hjälper inte här! Varning! Finns 80+ i Afrika så du kan va lugn...

- Vi har lärt oss att bli skitig är inget konstigt längre. Vi ser inte ens upp för lerpölarna på vägarna längre, vi bara traskar på i våra tofflor. (Detta är stort för Miss Beauty Ella) och allt går sönder

- Afrikaner är inte lika tråkiga som torra svenskar, dom hälsar och pratar med allt och alla.

- Vissa barn hälsar genom att säga "goodmorning teacher" och det handlar om respekt för oss vita. Detta säger dom vilken som helst tid på dygnet.

- Bli inte rädd om du möter en man som är helt svartklädd med en vit skräckfilms-mask(enligt ellen o frida), han ska inte döda dig, bara bli omskuren (maasai)

- Internetet är inget att tala om, ibland finns det inte något eller så funkar det knappt. (tacka gudarna för candycrush och safariturer)

- Bli inte rädd för ljud på nätterna, det är antagligen bara lejon, hyenor, geparder, apor eller insekter. (insekterna har något fruktandsvärt högt ljud!)

- Taco betyder skinka, och då snackar vi inte smörgåspålägget.

- Aporna kan va söta, men dom är riktiga tjuvar!!!! Dom gillar iallafall Marabou mjölkchoklad extra mycket har vi märkt.. dom tar sig in överallt och är så fruktandsvärt smarta. (rip Ellens choklad)

- Myggen äter bokstavligen upp dig, precis som alla andra mysiga och konstiga insekter. Myggmedel är ett måste hela dagen!

- Vi har lärt oss hur man dödar myggorna i tälten och rummen.

- På tal om myggor, för att få malaria behöver du faktiskt bli biten av 20st malariasmittade myggor, så det är inte så lätt att få som tur är.

- Att vara homosexuell är olagligt, det märkte vi på ett hotell då vi tre tjejer först inte fick bo ihop för att dom trodde att vi var lesbiska. Vi fick alltså övertyga dom om att vi alla hade pojkvänner och inte var lesbiska.

- Vakter bär vapen när dom jobbar, tex utanför banker eller affärer. Det är inga små vattenpistoler kan vi säga...

- Försäljare..... titta inte ens på dom. Det räcker med att du sneglar med halva ögat så är du fast. Ibland i flera timmar.

- Maträtten Chips mayai innehåller ägg och pommes, som en omelett. Typical Tanzanian food. Kan också kallas "chips masai" enligt Ella.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I torsdags kom vi hem till Sverige igen, hur konstigt kändes inte det då? Äntligen kan vi duscha i varmt vatten igen och inte behöva sitta på golvet i duschen (strålen var så dålig hela tiden så man fick sitta under "vattenkranen" i duschen). Vi kan borsta tänderna normalt i dricksvatten och vi ska ju inte prata om att vi bara kan ta vatten från kranen och dricka?? OCH INTERNET BARA FLYTER PÅ SOM FAN! Det första vi gjorde på flygplatsen i Sverige var dock att prata engelska med alla svenskar, haha!

Nästa inlägg kommer vara om saker vi lärt oss i Afrika och hur vi hanterat situationer. Men detta inlägg kommer bli en hyllning till alla dom personer som fick iväg oss på den här resan och tagit hand om oss under resan.

Stort tack till vår lärare Marcus som gjort allt detta möjligt och som gjorde så vi fick uppleva vår livs resa. Han var själv i Tanzania under sina tonår och jobbade precis som vi, och det var det som gjorde så att vi hade de kontakter vi hade under resan. Stort tack ska även vår rektor Catarina ha, för att skolan tillät oss åka iväg! Både var och hälsade på oss i Zanzibar och det var superroligt! Tack till er båda för allt stöd ni gett oss om det uppkommit problem och så vidare!

Tack till alla hotellägare och dylikt för ni tagit emot oss denna resa! Annette, John, Brenden, Susanne, Rachel, Ingela, Slim och många mer som tagit hand om oss och lärt oss super mycket!l Vi har vart era arbetskollegor men samtidigt också som era egna barn, för ni har tagit hand om oss så bra.

TACK!!!

Brenden - Tarangire

Ingela & Slim - Zanzibar

Marcus & Catarina

Här är vi med Annette, ägaren av Tarangire Safari Lodge

Tarangire-gänget! #squadgoals

Likes

Comments

Arusha är tyst idag och luften är tung. I förrgår hände något som inte får hända i den staden vi bor i. En skolbuss fullproppad med elever som var på väg på en skolresa kraschade och alla barnen omkom. 36 barn omkom. Vår taxi-chaufför berättade att alla hans grannar har förlorat sina barn. En annan berättar om en familj som förlorade sin pappa för ungefär 3 månader sedan, för mamman och de 3 barnen blev sorgen stor. Men efter att mamman nu förlorade alla 3 barnen i kraschen så dog även hon själv av sorgen igår.

Vi sitter alla med en klump i magen och alla vägar är blockerade. Idag är det ett memorial för barnen på stadens stadium. Kropparna färdas till minnesstunden, personer som hjälpte till, som är anhöriga, som var föräldrar och kompisar till barnen säger hej då.

Det har funnits dagar då vi tyckt människorna här är så himla jobbiga och vill sälja saker till oss hela tiden, att de vill få med oss på dala dala eller piki piki. Men idag är människorna inte sig själva. Ingen ler, ingen försöker med något. Alla är vänner med alla och alla sörjer. Vi sörjer.

Vila i frid fina barn, så ses vi alla i himlen sen. Ni 36 barn som omkom i lördags, vi alla tänker på er.

Likes

Comments

Tjenare, vi lever!
Under några dagar här i Arusha har vi varit sjuka så vi har inte gjort så mycket kul att uppdatera om tyvärr. Vi har mest varit på hotellet och sovit... vädret har varit riktigt dåligt med regn och kyla så det passade bra när vi var sängliggandes.

Imorgon ska vi jobba med Susanne och Rachel på Mind and Soul Travel. Än vet vi inte vad vi ska få göra, men dom hade lite uppgifter till oss.


Vi har fått ett nytt favoritställe att äta på, Chinese Whisperer heter det och det är sååå god kinamat!😍
Det bästa av allt är att dom har hemkörning så det har varit perfekt när vi inte mått så bra.

Häromdagen när vi va på stan för att besöka en turistbyrå åt vi på en annan restaurang, Safari heter den, vi åt beef mishkaki, typ grillspett som ni ser. Väldigt gott det med!

Vi har nu varit i Tanzania i 51 dagar och tiden går så fort!!!!!! Snart hemgång....

//E,E,F

Likes

Comments

Hej på er!
Anledningen till att vi inte bloggat så mycket sedan vi kom tillbaka till Arusha är för att det händer inte så mycket, eller, vi vill uppdatera bloggen med fina bilder men det har vi inte tagit några här!
Vi har dessutom vart upptagna med jobb av gymnasiearbetet och intervjuer på stan!

Uppdatering på fritiden är väl att vi har fått en nisch på Kina mat och en kinesisk restaurang här haha. Vi har dessutom hitta så himla många nya kompisar! Idag gjorde vi dessutom naglarna igen och fransarna, så kul :)

Likes

Comments

Hej på er alla!
Igår var vi med vår vän Elli till hans skola. Detta är ett college som man aningen går en ettårig eller tvåårig utbildning på och blir guide. Det var verkligen häftigt att få se en skola och ett klassrum i detta land för det är sååå annorlunda gentemot Sverige...
Vi pratade i alla fall ganska länge faktiskt med rektorn och han blev till en superstor hjälp för vårt gymnasiearbete och sen pratade vi inför klassen så både parterna ställde massa roliga frågor! Som ni ser på bilderna så har de en tv längst fram i klassrummet som är saker man ska kunna, alltså istället för en lärare ibland! Eftersom att eleverna går i skolan hela dagen (alltså vi snackar kanske 8-18) och de bara har fyra lärare så har de löst det så här... Ganska coolt faktiskt. En till sak vi fick reda på var att de läste tyska av alla språk!? Haha

Det var dock ganska "hemskt" att prata med tjejerna i klassen eftersom att de verkligen får kämpa så hårt för deras rätt i samhället och att få kunna jobba med något sånt här. De sa att när de guidar, alla ser kvinnorna bara som ett sexobjekt här eller att de ska vara hemma med barn och matlagning, så de blir inte tagna seriöst. Dessutom får kvinnorna HÄLFTEN av männens lön? Vi alla tre verkligen älskar Tanzania, men ibland är det skrämmande hur efter de är i utvecklingen av olika saker.

Likes

Comments

Just nu sitter vi o fikar på stan.
Jag och Ella beställde Oreo-milkshakes och det va det godaste vi någonsin druckit!!!!!!!!!!
Som grädden på moset tog vi chokladbrownie som va torr, haha.
Frida tog ice Tea och banan split, momma!

Detta va verkligen jättemysigt och nu ska vi fortsätta gå på stan och jobba med vårat gymnasiearbete.

Ha deeeee!!!
/Ellen

Likes

Comments

Vi trodde inte det kunde blivit böttre när vi kom till Zanzibar men att ha fått bo i en nationalpark i en vecka med världens bästa människor har vart så himla magiskt! Nu är det dags att åka tillbaka till Arusha i två veckor men vi tänkte bjuda på lite bilder från hur vi bodde på Tarangire Safari Lodge.

Likes

Comments

Idag är det sista arbetsdagen här på Tarangire Safari Lodge och i Tarangire nationalpark. Vi har kommit så nära alla här också så det är så himla sorgligt att lämna varje ställe... idag jobbar vi i alla fall med personallistor och deras sociala medier!

Likes

Comments