Ojdå. Nu var visst resan slut. 4 månader var långt och gick fort på samma gång. Oklart hur man ska skriva ett blogginlägg som avslutning på en sådan här grej. Får bli en sammanfattning av hemresan helt enkelt.

Upp på morgonen och packa väskorna. Iväg till tunnelbanan som skulle ta oss till flygplatsen. Smidigt värre då den gick hela vägen. Flygplatsen var modern och full med Pokémon. De hade till och med organiserade Pokémonjakter på vissa tider.

Nåväl, vi fick incheckat våra väskor och flög iväg mot Doha. Att flyga är ganska tråkigt. Mellanlandning i Doha och på nästa flyg till Köpenhamn. 12 flighten på resan.

Väl i Köpenhamn var egentligen planen att vi skulle sova över på flygplatsen då vi bokat ett tåg nästa morgon. Dock upptäckte vi att vi skulle hinna med sista bussen till Göteborg, och tanken på att få sova i en riktig säng på Guldheden var väldigt lockande.

Då alla anhöriga hemma ju fortfarande trodde att vi inte skulle komma hem än på några veckor väntade ju ingen upphämtningskommite i Göteborg direkt. Istället fick vi stå utomhus i pissregn och 2 grader medan vi väntade på en Uber från Angered. Svinkallt. Vi hade sedan varit tvungna att avslöja oss för Ellinor som vi hade ringt och bett lämna nycklar ute åt oss. Tack Ellinor. Vi sov väldigt gott.

Nästa dag stod för en turné i att överaska vänner och familj. Det förtjänar nog ett eget inlägg.

Pokémon. Pokémon everywhere.

Hittar tillslut rätt kläder i favoritaffären. I grevens tid.

Tack Asien för den här gången hälsar vi!

Tysabri. /Pontus

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Sista dagen i Singapore. Sista dagen på resan. Tro det eller ej började vi dagen med sovmorgon. Vi kände att vi sett vad vi ville se i staden. För att avsluta den långa semestern åkte vi återigen till Sentosa men den här gången för att ligga på stranden. Helt klart värt.

Jag lyckades sedan hitta två tjocktröjor på GAP. Hade känts som ett misslyckande att komma till Sverige i den rosa, slitna tröjan jag åkte i... På kvällen njöt vi av den fina utsikten vid vattnet för den är omöjlig att tröttna på!

Nu säger vi hejdå efter att ha sovit i 59 olika sängar (Rebecka 64), på två flygplatser, fem tåg och en nattbuss. Nu ska det bli skönt att komma hem och träffa familj och vänner. Roligt att ni följt med på bloggen. Vi älskar er! /R

Likes

Comments

Typ efter halva resan så var det någon av oss som kom på den geniala idén att det ju borde finnas ett Disney Land eller Universal Studios i Singapore. En googling senare insåg vi att det mycket riktigt fanns ett Universal och våra barnsliga sinnen såg genast fram emot Singaporevistelsen med större förväntan!

Idag var det då dags att besöka denna höjdpunkt på resan. Det var väldigt kul, men inte så stort som vi hade väntar oss. Det var ju såklart jultema vilket minst sagt blev något egendomligt i 25-30 graders värme. De hade bland annat "snöfall" på gatan vissa klockslag vilket bestod i att massa skum släpptes som "snöflingor" från himlen.

Favoritåkturerna var The muppet-sagoslottet som Rebecka helst bara ville åka runt, runt runt; och Transformers som var en kombination av bergochdalbana och 3D-film.

Helt rimligt taggade!

De vet hur man bygger park med känsla.

Rebecka förlorad i "Sagornas förtrollade värld"

Om man tittar mycket noggrant ser man den möjligen inte helt verklighetstrogna skumsnön.

Revenge of the Mumies var också en av de coolaste attraktionerna.

Den här jul-lamp-barn-utställningen hade något form av Guinness World Record i antal lampor.

Någon som stod och delade ut flygblad lurade in oss hit för att äta paella på kvällen när vi var påväg hem. Skratten bäst som skrattarna sist tänkte vi och tog inte ens vatten att dricka till deras ockerpriser utanförskap erbjudandet.

Clozapin. /Pontus

Likes

Comments

Idag är det fjärde advent. För att fira detta ville vi gå på gudstjänst. En snubbe som vi delar hostelrum med skulle gå till en kyrka så vi hängde helt enkelt på honom. Kyrkan visade sig ligga på sjunde våningen i en shoppinggalleria, så redan då kände jag en viss besvikelse. Sedan följde en party-gudstjänst och världens coolaste julföreställning. På fikat efteråt fick äta julens första pepparkakor.

Pontus shoppade ytterligare en tjocktröja innan vi drog till Singapores botaniska trädgård som till och med är UNESCO. Vid besök till Singapore rekommenderas verkligen orkidéeträdgården!

På kvällen kom regnet och vi kunde följaktligen inte njuta riktigt av ljusshowen. Det var dock spännande hur personalen i tunnelbanan agerade när trapporna blev blöta och hala. Alla som skulle upp från tunnelbanan fick köa till hiss och de som skulle ner i tunnelbanan fick sakta ta sig ner för trapporna med en hjälpande hand och lugnande ord från personalen. /R

Likes

Comments

Denna dag spenderade vi större delen av med att gå på Nationalmuseet. Skulle ju ändå vara för dåligt om man åker härifrån utan att kunna nånting om landet!

Från 1300-talet och fram till 1800-talet var Singapore inte så mycket mer än en del i de gamla vanliga striderna om område som väl alla höll på med under den tiden. Ena stunden tillhörde de Siam (gamla Thailand alltså) och i andra har de Malayområde. På slutet kom kolonialländerna, framförallt Holland och Portugal och villa ha kontroll över den Malaysiska halvön och gav sig därmed in i leken. Dock var inte Singapore direkt nått hett byte och lämnades mest därhän.

1819 bestämde sig britterna för att de också behövde hävda sig. I klassiskt manér för tiden skickade därmed en brittisk snubbe vid namn Raffles och tog över Singapore med skepp och kanoner (oklart hur mycket skepp och kanoner som behövdes då det bodde typ 1000 pers i området).

Under resten av 1800-talet pågick ett litet bråk mellan holländarna och britterna då de var något oense om huruvida man bara kan ta ett område kontrollerat indirekt av den andre. En massa tjafs om tariffer och opiumskatter senare slutade det med någon form av avtal där man delade upp delar av området runt Malaysiska halvön.

Allt var frid och fröjd ända tills japanerna kom under WWII då allt blev skit under deras ockupation (verkar vara ett genomgående tema att allt var skit i länder ockuperade av Japan). Efter kriget kunde inte kolonialländerna längre ha massa kolonier, vilket ledde till att Singapore slog ihop sig med Malaysia. Malaysia tyckte dock inte om att det bodde en massa Kineser i Singapore och kickade därför ut Singapore 1965. Singapore blev därmed världshistoriens enda land som blivit självständigt mot sin vilja.

Ett flertal ekonomiska reformer senare blev Singapore det mycket rika land det är idag. Frid och fröjd (om än med väldigt skarpa lagar och samma regering i 50 år...)

På eftermiddagen shoppade vi och på kvällen såg vi en extremt cool ljus- och vattensshow vid Mandala Bay.

En rimlig föräldrainställning!

En högst rimlig museumsutställning.

Affären där man kan köpa allt från klockor till torkad fisk eller dammsugare.

Julhype på shoppingcentrat.

En av de snyggaste fontänshowerna på resan. Projektor mot en vattendimma. Snyggt.

Likes

Comments

Med hjälp av den moderna tunnelbanan tog vi oss till "Gardens by the Bay". Det är en känd park där vi utan problem strosade runt en stund i de delar av parken som var gratis. Parken ligger precis bredvid det kända lyxhotellet, Marina Bay Sands, så vi passade på att beundra denna byggnad från marken ur alla möjliga vinklar.

Vi strosade vidare i den gångvänliga staden och fick se skyskrapor blandas med gamla brittiska broar och kvarter. På kvällen avnjöt vi orkestermusik med Singapores fantastiska skyline som utsikt. /R

Likes

Comments

Idag lämnade vi poolen för det efterlängtade havet. Som barn och tillsammans med en söt liten kille från Kina lekte vi i vattnet. Det var efter tiden i Malaysia skönt att återigen ligga under en palm och läsa en bok. /R

Likes

Comments

Vår sista resa till en ny stad är då alltså avklarad. Nu återstår endast en knapp vecka i Singapore innan flygresan hem.

Bussresan gick smidigt och enkelt ända tills vi kom fram till Singapores tull. Kön till passkontrollen var så lång att vår buss hann åka ifrån oss. Tillsammans med en kanadensisk pappa gick vi då på en lång jakt i värmen efter en ATM så att vi kunde ta en public bus. När vi kom tillbaka visade det sig dock att nästa buss från vårt företag vi åkte med innan hade väntat på oss i typ 20 min då den kanadensiska pappans fru och tillika kanadensisk mamma stannat kvar och vaktat alla våra väskor.

Efter dessa om och men kom vi tillslut fram. Ett hostel hittade vi också där vi blev gratis uppgraderade till en nybyggd pod-dorm.

På kvällen käkade vi middag på en food court. Är tydligen Singapores version av street food. Bekvämt och fräscht tycker vi.

Likes

Comments

Då var det dags att flyga igen då! Destination för dagen var Bali! Inte varit så mycket beach i Malaysia direkt så ska bli skönt med bad igen i några veckor :)

För att lyckad med bedriften att komma på själva flygplanet var vi tvungna att ta bussen tillbaka till Kuala Lumpur. Inte helt optimalt men det får man ta. Buss har vi ändå åkt i överflöd på resan så vi är rätt vana.

När vi landar så hann vi i princip bara checka in på vårt hostel och ta det lugnt resten av kvällen. Ett kvällsdopp i hostelpoolen var inte helt fel det heller :)

Twinrix. /Pontus

Likes

Comments

Melaka visade sig vara en rätt trevlig stad även på dagstid. Dagen ägnandes åt souvenirsshopping och dylikt. Brittisk arkitektur blandades likt i Georgetown med kinesiska tecken och tempel. Portugiserna och holländarna har som sagt också härjat här men nu har stadens invånare fått nog för stadens slogan som finns på affischer överallt lyder "Don't mess with Melaka."

Likes

Comments