Idag är det fjärde advent. För att fira detta ville vi gå på gudstjänst. En snubbe som vi delar hostelrum med skulle gå till en kyrka så vi hängde helt enkelt på honom. Kyrkan visade sig ligga på sjunde våningen i en shoppinggalleria, så redan då kände jag en viss besvikelse. Sedan följde en party-gudstjänst och världens coolaste julföreställning. På fikat efteråt fick äta julens första pepparkakor.

Pontus shoppade ytterligare en tjocktröja innan vi drog till Singapores botaniska trädgård som till och med är UNESCO. Vid besök till Singapore rekommenderas verkligen orkidéeträdgården!

På kvällen kom regnet och vi kunde följaktligen inte njuta riktigt av ljusshowen. Det var dock spännande hur personalen i tunnelbanan agerade när trapporna blev blöta och hala. Alla som skulle upp från tunnelbanan fick köa till hiss och de som skulle ner i tunnelbanan fick sakta ta sig ner för trapporna med en hjälpande hand och lugnande ord från personalen. /R

Likes

Comments

Denna dag spenderade vi större delen av med att gå på Nationalmuseet. Skulle ju ändå vara för dåligt om man åker härifrån utan att kunna nånting om landet!

Från 1300-talet och fram till 1800-talet var Singapore inte så mycket mer än en del i de gamla vanliga striderna om område som väl alla höll på med under den tiden. Ena stunden tillhörde de Siam (gamla Thailand alltså) och i andra har de Malayområde. På slutet kom kolonialländerna, framförallt Holland och Portugal och villa ha kontroll över den Malaysiska halvön och gav sig därmed in i leken. Dock var inte Singapore direkt nått hett byte och lämnades mest därhän.

1819 bestämde sig britterna för att de också behövde hävda sig. I klassiskt manér för tiden skickade därmed en brittisk snubbe vid namn Raffles och tog över Singapore med skepp och kanoner (oklart hur mycket skepp och kanoner som behövdes då det bodde typ 1000 pers i området).

Under resten av 1800-talet pågick ett litet bråk mellan holländarna och britterna då de var något oense om huruvida man bara kan ta ett område kontrollerat indirekt av den andre. En massa tjafs om tariffer och opiumskatter senare slutade det med någon form av avtal där man delade upp delar av området runt Malaysiska halvön.

Allt var frid och fröjd ända tills japanerna kom under WWII då allt blev skit under deras ockupation (verkar vara ett genomgående tema att allt var skit i länder ockuperade av Japan). Efter kriget kunde inte kolonialländerna längre ha massa kolonier, vilket ledde till att Singapore slog ihop sig med Malaysia. Malaysia tyckte dock inte om att det bodde en massa Kineser i Singapore och kickade därför ut Singapore 1965. Singapore blev därmed världshistoriens enda land som blivit självständigt mot sin vilja.

Ett flertal ekonomiska reformer senare blev Singapore det mycket rika land det är idag. Frid och fröjd (om än med väldigt skarpa lagar och samma regering i 50 år...)

På eftermiddagen shoppade vi och på kvällen såg vi en extremt cool ljus- och vattensshow vid Mandala Bay.

En rimlig föräldrainställning!

En högst rimlig museumsutställning.

Affären där man kan köpa allt från klockor till torkad fisk eller dammsugare.

Julhype på shoppingcentrat.

En av de snyggaste fontänshowerna på resan. Projektor mot en vattendimma. Snyggt.

Likes

Comments

Vår sista resa till en ny stad är då alltså avklarad. Nu återstår endast en knapp vecka i Singapore innan flygresan hem.

Bussresan gick smidigt och enkelt ända tills vi kom fram till Singapores tull. Kön till passkontrollen var så lång att vår buss hann åka ifrån oss. Tillsammans med en kanadensisk pappa gick vi då på en lång jakt i värmen efter en ATM så att vi kunde ta en public bus. När vi kom tillbaka visade det sig dock att nästa buss från vårt företag vi åkte med innan hade väntat på oss i typ 20 min då den kanadensiska pappans fru och tillika kanadensisk mamma stannat kvar och vaktat alla våra väskor.

Efter dessa om och men kom vi tillslut fram. Ett hostel hittade vi också där vi blev gratis uppgraderade till en nybyggd pod-dorm.

På kvällen käkade vi middag på en food court. Är tydligen Singapores version av street food. Bekvämt och fräscht tycker vi.

Likes

Comments

Idag lämnade vi poolen för det efterlängtade havet. Som barn och tillsammans med en söt liten kille från Kina lekte vi i vattnet. Det var efter tiden i Malaysia skönt att återigen ligga under en palm och läsa en bok. /R

Likes

Comments

Då var det dags att flyga igen då! Destination för dagen var Bali! Inte varit så mycket beach i Malaysia direkt så ska bli skönt med bad igen i några veckor :)

För att lyckad med bedriften att komma på själva flygplanet var vi tvungna att ta bussen tillbaka till Kuala Lumpur. Inte helt optimalt men det får man ta. Buss har vi ändå åkt i överflöd på resan så vi är rätt vana.

När vi landar så hann vi i princip bara checka in på vårt hostel och ta det lugnt resten av kvällen. Ett kvällsdopp i hostelpoolen var inte helt fel det heller :)

Twinrix. /Pontus

Likes

Comments

Melaka visade sig vara en rätt trevlig stad även på dagstid. Dagen ägnandes åt souvenirsshopping och dylikt. Brittisk arkitektur blandades likt i Georgetown med kinesiska tecken och tempel. Portugiserna och holländarna har som sagt också härjat här men nu har stadens invånare fått nog för stadens slogan som finns på affischer överallt lyder "Don't mess with Melaka."

Likes

Comments

Stora oklarheter kring stavningen till den här stan. Tror dock jag kommit fram till att det engelska namnet är Malacca, medan det på Malay heter Melaka. Så var den frågan ur vägen.

Denna dag (16 dec, ber om ursäkt för den något liggande bloggen) tog vi bussen från KL till Malacca. Blir en ganska snabb visit här då vi ska flyga från KL till Bali den 18. Fram och tillbaka med andra ord.


Kvällen spenderades med att strosa runt i stan. Vi har blivit varnade av folk vi mött på vägen att det sla vara väldigt turistigt. Det kan vi väl hålla med om men det är fortfarande mysigt :)

Det är en riktig kolonialstad med typiskt brittiska gamla hus, lite gamla fort och en fin flod. Väldans massa turer kring vem som ägt stan. Holländare, fransmän och britter har iaf varit inblandande. Nog om detta. Ses imorn.

Blev inte så många bilder idag, men en fin skymning fick vi allt :D


Ketamin. /Pontus

Likes

Comments

Som nämnts har vi ju levt i lite lyx som omväxling några dagar nu. Tänkte slänga in lite bilder från hotellet. Mer plats i rummet än på hostel är det hursomhelst.

Gudomligt att få äta buffefrukost varje morgon istället för några toast och supersöt marmelad.

Sängen var helt klart skönast på resan. 4 kuddar och ett ordentligt flufftäcke är inte helt fel det heller! För att inte tala om megabadrummet :D

Utsikt på Petronas Twin Tower från rummets balkong.

Som dessutom var lokaliserad rätt över poolen.

Lobbytrappan var extravagant.

Lobbyn komplett med en snubbe som spelade flygel. Här gömd bakom pelaren.

Allopurinol. /Pontus

Likes

Comments

Efter ytterligare en lyxfrukost begav vi oss ut i KL. 66 shoppingcenter finns tydligen här och vi var sugna på att beta av några av dessa. Julkänslan infann sig utan tvekan eftersom det var så satsig julskyltning överallt. Samtidigt var det skönt att slippa trängas med hela Sverige i kön till kassorna... I shoppingpauserna kunde vi lätt gå ut och återigen njuta av utsikten från Petronas. Vi tänkte sedan gå tillbaka till helikopterplattan från gårdagen men tiden rann ifrån oss. Vi hade det dock inte så pjåkigt nere på marken heller. Snarare mysigt. /R

Likes

Comments

Kuala Lumpurs Old town/city center består till stor del av stadens Chinatown. Vi har sett ett antal Chinatown nu på resan, inklusive Kina självt, så vi vet väl lite vad man kan förvänta sig ;)

Som förutspått fullt av souvenir-, fejkmärkespryls- och fejkmärkesklädsförsäljare. Lite shopping fick vi till. Vi hade dessutom en desperat jakt efter ett set matätarpinnar vi ville köpa med oss hem, men gick bet här.

När vi tröttnat på alla stånd som säljer exakt samma grejer fick vi nys om en central market som skulle ha mer lokala hantverksprylar. Mycket trevligare ställe visade det sig, där vi till och med lyckade få tag på våra pinnar!

På kvällen väntade en av höjdpunkterna (boktstavligen talar) som vi hört talas om innan. Nämligen en Sky Bar som öppnas varje kväll på en helikopterplatta. När dagens helikopterflygande är klart sätter de ut stolar och bord och säljer drinkar för 60:-. Billigt, kul och annorlunda. Lyckades dessutom klä upp mig lite för första gången på fyra månader med lite nyköpta kläder.

Ojdå. Blev visst några påsar. Vår (läs min) spatiala förmåga lär sättas på prov då vi ska packa ihop innan vi drar vidare...

Vad man inte ser på bilden är mina nyinköpta skor som egentligen är vad som möjliggör hela uppklädnaden. Har insett att det inte är så roligt att alltid behöva gå runt i gympaskor, slitna och helt ingrodda med lera. Skor är bra.

Diggar utsikten.

Rifampicin. /Pontus

Likes

Comments