Här följer en textanalys av våran intervju med en muslim från Göteborgs moské. 


Dagens svenska muslimer har lärt sig att adaptera sig till samhället. Koranen har satt många regler som de ska följa, och även om de försöker lyda alla av dem så gör de det med respekt. Koranen är emot homosexuella äktenskap, men de svenska muslimerna tar hänsyn till alla människor, till skillnad från vissa ortodoxa amerikanska kristna, som inte respekterar deras medmänniskor. Även om de svenska muslimerna har regler som de följer så accepterar de att andra inte alltid gör det. Även om de är ortodoxa eller konservativa så har de fortfarande förmågan att acceptera. De blir dock inte lika accepterade själva. Ibland blir de smutskastade när de är ute i allmänheten. Kommentarer som "ut ur mitt land," eller "vad gör du här" är inte ovanliga. Muslimerna får oftast skulden för det som händer idag gällande ISIS och andra terroristgrupper som har uppfattat religionen fel. De har gjort så att stereotypen av en muslim är en självmordsbombare. Uppståndelserna om ISIS har gjort muslimerna ännu mer smutskastade. Muslimer har svårare att få bra jobb pågrund av deras religion och utseende. En mycket smart muslimsk kvinna kanske inte kommer längre än att få jobba som kassabiträde just pågrund av hennes slöja. 

Om en muslim måste ta ledigt för att vara med på riter eller högtider så måste de berätta det för sin chef om de har ett arbete. När det väl är gjort så kommer de förhoppningsvis att få ledigt, till skillnad från tex julafton som man nästan alltid får ledigt från. En svensk muslims ställningstagande påverkas kraftigt av deras religion. Eftersom Koranen delvis är en regelbok för muslimer att följa så "bestämmer" den också vad de ska tycka. Detta förändrar hur de tänker och hur de ser på saker i vardagen. De anser att det är fel med abort, homosexuella äktenskap och att skilja sig. Detta gör att muslimerna skiljer sig rejält från hur de kristna och humanisterna tänker. De svenska muslimerna är dessutom mycket mer förtryckta än de svenska kristna och de humanistiska svenska.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har vi gjort våran intervju med en muslim i moskén. Men för att spara tid så utförde vi intervjun via telefonen istället för att åka hela vägen in till moskén i Göteborg. På det sättet sparade vi tid och kunde börja vår skriftliga presentation redan idag, vilket underlättade för då kan vi göra klart arbetet på onsdagen under snurran. Vi hoppas på att göra klart presentationen på onsdag så vi kan börja på den personliga analysen så att vi inte kommer för mycket efter.

Likes

Comments

Idag har vi äntligen laddat upp vår film som ni hittar i inlägget innan. Filmen tog ganska lång tid pga av sjuka eller bortresta medlemmar, men filmen blev riktigt bra i slutändan. Manuset är vi stolta över, trots att det tog långt tid att skriva ihop, men gladeligen gick filmen smidigt. Vi har lärt oss en del denna veckan, om humanismen och hur humanisterna tänker. Vi ser fram emot intervjun nästa vecka, då vi ska intervjua en muslim. 

Likes

Comments

Idag har vi gjort klart manuset och filmat hela intervjun. Vi kommer snart att lägga upp den på youtube, efter att ha gjort några små ändringar. Vi har också fått ett nummer för att få en person att intervjua gällande islam. Filmen blev tyvärr sen, men vi hoppas kunna få ut islamtexten i tid, eller med så lite förseningar som möjligt.

Likes

Comments

Idag har vi fortsattit med att skriva manuset till våran dokumentär om humanismen. Vi har också mailat Göteborgs moské för att fråga om vi kan intervjua om religionen. Vi har också läst lite om islam för att förbereda oss inför intervjun så att frågorna kan bli bra. Frågorna ska vara kontroversiella men de ska också vaska fram intressanta och informationsrika svar. Våran intervju för islam ska leda till en presentation i skriftlig form.

Likes

Comments

I början av veckan skrev vi frågor som vi sedan använde till intervjun av en humanist. Vi hittade en sida som heter Humanisterna.se. Vi kom sedan i kontakt med och ordnade en intervju på onsdagen med en man vid namn Kjell Erikson. Vi hade tänkt att göra en film imon humanismen. Vi har också börjat jobba med manuset till filmen. Nu är nästan manuset klart och vi tänker att vi ska filma in så snabbt vi kan.

Vi tycker det har gått riktigt bra under veckan och vi har lärt oss en del om humanismen och deras livsåskådning.

Likes

Comments

Presentationen för Kristendomen. Tyvärr fanns det inget bättre sätt att infoga presentationen än att helt enkelt sätta in bilderna, men det fungerar iallafall!

Likes

Comments

​Under dessa lektioner har vi tagit kontakt med en humanist och vi ska snart planera ett tillfälle att träffas, gärna så tidigt som möjligt. Vi har också skrivit en planering. Förra veckans analys har vi problem med, då den är mycket svår att infoga till bloggen. Detta ska vi försöka lösa, men för momentet ska vi se om David kan skicka in den när han har en bättre internetuppkoppling. Vi märkte nästan direkt att vi skulle behöva ha mer frågor till nästa intervju, mestadels gällande etik och moral. Vi ska göra detta för att få en bättre uppfattning om deras synpunkten på världen och hur de ser den. Vi har skrivit upp följande utvecklingsområden:

- Fler frågor, speciellt inför intervjun av en muslim.

- Försöka få intervjun längre, med fler resonemang.

- Våga ifrågasätta och fråga lite mer kontroversiella frågor. 

- Följdfrågor för att lära oss mer om deras levnadssätt, synpunkter och uppfattning.

Likes

Comments

​Under denna veckan har vi som mål att:

- Planera intervjudatum (kontakt med personen i fråga har vi)

- Skriva intervjufrågor

- Göra filmen

- Fortsätta göra blogginlägg varje dag


Likes

Comments