Header

​Hej! Här är vår tolkning av intervjun vi gjorde med en buddhist. 

https://youtu.be/X4Gj6ieagyE


Nu är vi klara med alla intervjuer och ska arbeta vidare på våra personliga analyser. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här är länken till vår tolkning av intervjun med en muslim:

https://youtu.be/nZlehkOEsH8


Utvärdering av veckan:

Denna veckan har gått bra och vi har utfört en intervju med en muslim och gjort en tolkning av den. Det var intressant att ta del av en muslims åsikt i abortfrågan och höra när de anser att en människas liv startar. Det var en väldigt intressant och lärorik intervju. På måndag ska vi intervjua en buddhist vilket vi ser fram emot. Det känns som om att kristendomen och islam har ganska lika svar i många frågor och det ska bli intressant att se om en buddhist tänker likadant eller om det finns större skillnader. Vi ser fram emot nästa vecka och känner att vi har en bra plan över resten av arbetet. 

Likes

Comments

​Denna veckan har vi haft intervju med en kristen person. Vi har även gjort en tolkning av intervjun och mailat till en muslim om att få intervjua honom. Vi har en bra planering över nästa vecka och vi vet vad vi ska göra. Det har varit en lärorik vecka och vi har fått en djupare insikt hur det är för en kristen att leva i svenska samhället. Kristendomen är en religion som vi redan innan kan ganska mycket om men det har ändå varit intressant att intervjua en kristen person. Nästa vecka ska vi förhoppningsvis intervjua en muslim och då tror jag att vi kommer att lära oss mer eftersom vi inte kan lika mycket om islam som om kristendomen. 

/Emmy, Jesse och Johan

Likes

Comments

Vi utförde en intervju den 19 april med Michael Van Weiden. Intervjun var väldigt lärorik och rolig. Det var intressant att få en kristens perspektiv i olika frågor. Här är vår tolkning av intervjun:

Religionen

Religionen är för en kristen ett sätt att nå till Gud och lära känna honom. Man tillhör Kristendomen eftersom man tror att Jesus är den enda vägen till Gud och att tillhöra en religion ger en gemenskap.

Regler

Vi frågade honom angående reglerna inom religionen och han svarade att regler alltid måste finnas för att man ska veta hur man ska leva sitt liv. Ibland kan reglerna ta över och styra ens liv för mycket. Reglerna är ett sätt att nå till Gud och för att skapa ordning inom religion. Reglerna ska inte ta över livet utan vara en vägvisare när man gör val. Om man inte följer reglerna kan konflikter uppstå mellan andra som följer samma religion och man kan hamna utanför. Man kan be om förlåtelse för en synd genom att be till gud. Det finns dock en oförlåtlig synd vilket är om man har tagit emot Jesus som sin frälsare och sedan medvetet tagit avstånd från honom.

Människors lika värde

Alla människor är lika mycket värda. För Gud betyder alla lika mycket och tillexempel är kvinnor och män lika värda och heterosexuella och homosexuella lika värda. Att vara homosexuell i Sverige är accepterat, men vissa ogillar själva handlingen. Man kan jämföra det med en person som röker. Personen har fortfarande samma värde som en annan människa, men man kan ogilla det faktum att personen röker. Alla människor är lika värda men olika individers handlingar kan vara olika mycket accepterade och gillade.

Även om en person har gjort den oförlåtliga synden är den lika älskad av Gud men personen är inte lika accepterad och tillåten till paradiset. Man kan jämföra det med att man älskar sina barn, men de får ändå gå sin egna väg. Även om de gör något dumt så kommer man ändå älska dem men kanske inte förlåta.

Abort

Abort är totalt olagligt. Enligt bibeln börjar inte livet när barnet är fött utan när ägget blir befruktat. Man avslutar alltså en annan människa medvetet vilket inte är okej. Även om ens 15 åriga dotter blev ofrivilligt med barn skulle abort inte vara okej. Abort är inte tillåtet inom religionen men om man mot förmodan ändå skulle göra abort kan man bli förlåten av Gud.

Fördomar

Fördomar finns såklart alltid i samhället. Men i intervjun säger han att han får fördomar mot sig som person inte på grund av sin religion. Man kan få fördomar mot sig då man förväntas vara som en stereotypisk kristen person. Om han påstår att han är kristen så ska han enligt samhället se ut som en kristen och göra saker som en kristen. Vi tror att det är lättare för en kristen att leva i Sverige än vad det är för exempelvis en muslim eftersom Kristendomen är den största religionen. Då blir man mer accepterad av samhället eftersom man inte sticker ut ur mängden.

Människors fria vilja

Vi frågade hur det kan finnas en god Gud om det finns så mycket ont i världen. Han svarade att vi människor har fel bild på hur det fungerar, detta är inte Guds fel utan vårt. Gud gav oss fri vilja och vi får göra vad vi vill och vi får då ta konsekvenserna av det vi gör. Allt som händer på jorden beror på hur vi människor ställer till det, vi får helt enkelt skylla oss själva. Människor skulle sköta jorden själva och separerade sig från Gud. Detta visas i bibeln genom Adam och Eva när de syndade och blev utkastade ur Edens trädgård. Då separerades de från Gud och fick ta konsekvenserna av det. Vi ställer till det och skyller det på Gud när det egentligen är vårt egna fel.

Andra religoner

Andra religioner respekteras och man dömer inte dem men man försöker visa vägen till Gud. Man vill vara en förebild för vad kristendomen är och man har ändrat sitt tankesätt om andra religioner från förr. Idag skulle man aldrig tvångskristna människor utan man ser det som olika individers val och det är inte fel att tillhöra en annan religion.

Svenska samhället

Svenska samhället är till stor del kristet, därför är det ett ganska enkelt samhälle att leva i. Hur det är att leva som kristen i samhället beror till stor del om hur man är som person och hur man beter dig. Kristna som har ett budskap och kärlek blir accepterade i samhället men det finns kristna som dömer andra människor och religioner, dessa personer kan ha svårare att bli respekterade. Det beror helt enkelt på hur du är som person, inte vilken religion du tillhör.

Döden

Antingen hamnar man i himlen eller i helvetet. Om man har tagit emot Jesus i sitt hjärta har man en plats i himlen och om man motstår Gud och det han har gjort mot oss hamnar man i helvetet.

Detta var vår tolkning av intervjun om Kristendomen. Det var väldigt intressant att få lära sig mer om Kristendomen och få en djupare kunskap om hur det är att leva som kristen i det svenska samhället.

/Emmy, Johan och Jesse

Likes

Comments

​Idag har vi börjat med att starta upp denna bloggen. Vi har kommit överens om vilka religioner vi ska intervjua personer från och vi har börjat leta efter kontakter. Vi har försökt tolka uppgiften och känner nu att vi börjar få en klarare bild av uppgiften. Nästa gång ska vi leta upp personer vi ska intervjua och börja ta reda på bakgrundsinformation kring religionerna. Det ska bli intressant och roligt att sätta sig in i olika religioner och lära sig mer om dem. 

/ Emmy, Jesse och Johan

Likes

Comments