Header

Less och uttråkad, Smärta

Länge sedan jag varit med om en sådan natt när jag inte kunnat somna på grund av värk i kroppen. Alvedon hjälpte inte och hela kroppen kändes stel.
Det enda positiva med et hela var bäl att jag fick klart mina plugg mallar jag hade tänkt göra. Så nu ska jag bara leta åt svaren och skriva un dem så är allting löst på den fronten. Sen kanske jag får en "ledig" helg haha eller en mindre stressig.

Ja ja nu ska jag sluta och klaga och koncentrata mig på allt plock, städ och vovve istället.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mat, prova/testa, uppmuntran

Idag blev det något nytt. Provade på ett vegetariskt recept på stroganoff som jag hittat i gruppen "vi som älskar fredagsmys" på FB.

Vi har nämligen just satt oss ned efter en god middag med Halloumistroganoff med ris och veckosallad.

Receptet på Halloumistroganoff kommer här:
400 g Halloumi
1 gullök
1 klyfta vitlök
1 msk tomatpuré
1 msk senap
1 förpackning krossade tomater
1 dl grädde
1 dl vatten

Skär upp Halloumin remsor och hacka löken och vitlöken.
Stek på halloumin tills den får lite färg blanda då ned lök och vitlöken. Stek tills löken blivit mjuk. Blanda då ned tomatpurén och senapen och rör om. När det är väl omrört tillsätt de krossade tomaterna, grädden och vattnet. Koka ihop röran och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och sallad.

(Måste bli bättre på att ta kort innan jag lägger upp maten i matlådor.)

Likes

Comments

Mat, Mys, prova/testa, på G, uppmuntran

Nu när jag tänkt dedikera detta år till olika maträtter som vi äter och samtidigt dela recepten på dem och bättre sent än aldrig. Tänkte faktiskt bjuda på vår nyårs meny som vi hade.

Förrätten var croistader fyllda med kantarell och baconröra.

Recept
ca 100-200 g Kantareller
ett paket bacon i bitar
3- 5 dl grädde
(mjöl eller maizena redning)
peppar
Riven ost
en förpackning Croistader 

Stek baconet så det de blir lite knaprigt. Lägg det sedan på papper för att få bort lite fett. Stek kantarellerna i samma stekpanna tillsätt eventuellt lite smör för smaken. Peppra efter smak.
Blanda i baconet och häll på grädden men spara lite till redningen. Lät grädden koka upp och smaka av.
Gör en redning och blanda i tills grädden tar i hop och blir tjockare.
Ställ ut croistaderna på en ugnsäker form och fyll den med röran och toppa med riven ost.
Ställ i ugnen (ca 225 grader)  tills osten smält.

Till varmrätt blev det älgfilé med varma rotfrukter, ädelostsås och en vanlig grönsallad med fetaost.

Receptet för denna måltid är ganska lätt.
Ta en bit filé (älg eller ox)
Salt
peppar
Timjan
olja
smör

Varma rotfrukter:
3 morötter
3 potatisar
2 palsternackor
1 gul lök
rapsolja

Ädelostsås:
1 ädelost bit
ca 200g creme fraiche

Filé:
Rubba in kryddorna i köttet och låt det vila ett tag (1-2h) i kylen.
Starta ugnen på 225 grader. Bryn köttet i en stekpanna med olja och lite smör för att få en fin stekyta.  Linda sedan in biten i aluminiumfolie och placera i ugnen. Låt ligga där med termometer till mitt temperaturen på köttet blir 55 grader.
Varma rotfrukter:
Skär upp rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla lätt lite olja över.  Ställ in rotfrukterna och rör om med jämna mellanrum så det inte fastnar. Låt stå i ugnen i ca 25 min eller till alla rotfrukter blivit mjuka.
Ädelostsås:
Riv ned ädelosten i creme fraichen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

och efterrätten är självklart. Chokladdoppad frukt med vanilj grädde.
Där jag smält mörk choklad och sedan doppat frukterna i och blandat bourbon vanlij (inget socker) i grädden.

Ledsen för de dåliga upplägget till efterrätten men tänkte först inte dokumentera hela middagen.

Detta är första gångnen jag provade attt göra älgfilé själv och hittade recepter på Facebook av en gjort detta förut och kan varmt rekomendera det. Filén blev jätte bra.
Fick två stora tummar upp av min kära sambo också.

Likes

Comments

happy, Mat, på G, Stå på sig

Eller???

Ne inga nya löften. Som jag nämnde tidigare så var fjolåret ett prövoår för mig och det har varit ett riktigt reflekterande år för mig. Vilket gjort att jag bestämt mig för att i år ska jag sluta med undanflykter. Jag ska sluta hitta punkter som bromsar mig och intala mig att livet bara är så.

Nej! Nu är det dags att vända på steken och ta tag i det som kan trigga min ångest och låta den komma tillbaka i mitt liv.

Steg 1
Här är det slut slingrat med min vikt ned gång. Visst jag har stått still på samma vikt sedan jag gick ned första vändan, men nu får jag ge mig. Inga fler mentala undanflykter. Här ska det bara göras.

Steg 2
Nu är det plugg som gäller. Här ska läggas krutet på studierna. Jag har ju bara detta år kvar.

Steg 3
Nu är det slut med att tänka. "kan jag verkligen skriva så?" Hallå det är ju min blogg, mina åsikter. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige. Vilket är en mänsklig rättighet. Samt att jag ska utveckla min blogg åt det håll jag känner jag vill.

Med detta sagt. Så här är dagens middag.

En lågkalorie middag bestående av stekt lax och stekt sparris. Kryddat med citronpepper och salt. En god och kaloriesnål middag för dem som försöker gå ned i vikt.

Likes

Comments

Mat, Mitt hjärta, Mys, Olikheter och styrka, uppmuntran

Ja vad ska man säga. Som jag nämt för några av er och andra vet det för att de känner mig personligen. Så älskar jag matlagning och bakning. Nu är bakningen något som händer sällan men de händer ibland.  Men mat lagar jag så gott som dagligen. Dock inte jämnt när det finns dagar mitt ❤ lagar och idaģ är en sådan dag.

Idag bjöd han på fläskfilé i teriyaki sås och ris. En av de få rätter jag absolut inte lagar när jag tycker han gör rätten rättvisa. Sedan är det ju hans recept han jobbat med från grunden och utvecklat.

För er som vill prova den själv. Så har ni receptet här:
Ca 900 g fläskfilé (funkar med mindre)
5 dl grädde
1/2 flaska teriyaki (eller efter behag)
1-2 gullök(ar)
3 små (1-2 stora) paprikor
Olja att steka i

Skär upp fläskfilén i bitar eller skivor. Stek den lätt (genomstekta).
Bryn löken och blanda sedan i grädde och teriyakisåsen. Koka ihop.
Blanda sedan ihop detta och tillsätt den uppskurna paprikan. Låt koka till paprikan mjuknat lite.
Servera med ris och en god sallad till.

Hoppas ni gillar detta och prova gärna. Riktigt gott. Det kan jag lova. (så länge man gillar ingredigenserna)

Till detta har vi en hemmagjord veckosallad. Vill ni jag postar det receptet så är det bara att säga till.

Ha en toppen kväll alla finisar.

Likes

Comments

Familj, För en god sak, happy, på G, uppmuntran

Tack 2017???? Nje egentligen inte. 2017 har varit ett prövoår för mig. Ett år som provat min mentala styrka. Haft riktigt jobbiga perioder under detta år vilket gjort att jag backat från mycket som jag gjort innan.
Trots detta borde jag väl ändå säga tack 2017. Jag står jag fortfarande här. Jag har inte lämnat jordens yta under året utan jag har tagit mina motgångar och jobbat mig upp från dem. Jag har funnit styrka att arbeta igenom mycket av det som hänt och det känns som jag har ändå kommit tillbaka rätt mycket. Min blick är inte lika negativ som  tidigare under året. Jag är snart tillbaka starkare än någonsin och i den synen så Tack 2017. Du har gjort mig starkare än någonsin. Du har hjälpt mig att växa. Du har fått mig att se framåt med en fastare blick och känna mig starkare i mina beslut.

Jag ser fram emot de hinder som 2018 har att komma med. Samtidigt de ljuspunkter som väntas. Det kom även 2017 med. Jag blev nämligen faster för första gången här innan december och väntar mitt andra brorsbarn till våren. Även andra ljusglimtar har funnits under året. Så allt har inte varit mörkt. Även om det stundtals känts så.

Men nu ska vi se framåt och inte bakåt. Det som hänt har hänt och det formar oss. Det som hänt hjälper oss att växa. De ger oss erfarenhet och styrkan att möta framtiden, och de utmaningar som kommer då.

Nu önskar jag er alla ett gott nytt år och må 2018 ge er utmaningar som får er att växa i er själva och ge er styrka för framtiden.

Likes

Comments

För en god sak, happy, Olikheter och styrka, på G, skrytdag, uppmuntran

Så här i juletider så börjar jag tänka på evengemang. Trots jag varit ledig från jobbet i ett halvår ungefär så vet jag vilken energi de lägger ned på att ge våra äldre en meningsfull tid. Att få dem att känna samhörighet. Få dem att finna en mening i hur de mår i den situation de befinner sig i.
Visa av våra äldre är inte i den sits de vill vara i. De bor på ställen där de inte vill bo på. De förlorar minnet på grund av sjukdom som en del är medveten om till en början. De klara inte av de saker de gjort tidigare i livet och saknar det. De ginner mindre och mindre mening i livet. De blir mer isolerade när umgängeskretsen deras krymper.

Det är där personalen kliver in. Alla underbara människor som jobbar inom vård och omsorg. Om det är på sjukhus, inom hemtjänsten eller personalen på särskilt boende. Nog för att vi finns där för att påminnan dem att ta medicin, sköta kroppshygien ellet hjälpa dem att sköta den. Vi finns för att sköta det medicintekniska arbetet lika väl som omvårdnaden.
Vi finns för dem för dem. Vi finns som sällskap om de skulle behöva prata, som stöd när de får ett dåligt besked. Vi hjälper dem med att förgylla deras närvaro. I den mån vi kan av tid och personal.

Jag trivs otroligt mycket att jobba inom äldreomsorgen och de värmer mitt hjärta av att se allt engagemang som mina arbetskamrater inom samma yrke gör. Att se den drivkraft som finns för att förgylla närvaron för dem som var med och byggde grunden till vår framtid. De som genomgått dessa tidsåldrar vi bara läst om. Att kunna ge dem värdighet i den del av livet de befinner det sig i just nu. Att lysa upp deras tillvaro är något som ligger mig varmt om hjärtar.

Jag valde detta yrke för att ge tillbaka. Att kunna ge tillbaka för allt som de givit oss.
Visst är inte yrket enbart en dans på rosor det ska jag belysa. Kort om personal, stressiga, oförutsägbara moment och aggressivitet som ofta är en uttryck bland dementa när de inte förstår eller hinner med på vad aom ska göras.
Genom åren (12 år) har jag fått mina smällar, sparka, rivmärken och bitmärken. Trots detta så älskar jag mitt jobb. Att se hur man kan förgylla någons dag är underbart. Att se denna aggressiva person skratta och ge en en kram för att de är så glad över att man gjort något så litet som att komma in med en kaffekopp efter maten. Det överträffar allt.

Jag vill bara avsluta detta inlägg med tacka alla eldsjälar på min arbetsplats. Ni gör ett fantastiskt jobb. Sluta aldrig upp med det.

Likes

Comments

nervös, skola, trött

IT'S OVER!!!!!
Nu är det över. Omtentorna skrivna och nu är det bara att vänta den ca 25 dagarna innan jag får veta hur det gått.  Jag hoppas det gått bra och att allt är som det ska, men man kan inte vara för säker. Får bara hoppas på det bästa.
I alla fall är de ur systemet nu och jag har aldrig varit så nervös för en tenta någon gång som denna. Först skriva den på ett nytt ställe och försöka hitta dit. Sedan när man är framm bygger de om så de är nästan omöjligt att hitta en parkering och sedan sätta sig ned och göra tentorna så man äntligen får bort dem. Det känns bara så... skönt och orosväckande. Har ingen aning alls om hur det gått och om jag tar mig upp över godkänt. Det är som ingen stor marginal när det gäller godkänt... men mrn bara att hoppas.... nu ska fixa födelsedags presenten där som jag glömde när jag var på affärn... hah... jaja...
Nu känner jag mig lite mer på topp.

Likes

Comments

nervös, på G, skola, vänner

Sitter med kaffekoppen och tenta plugg innan jag sks leta åt var jag ska.
Är absolut sista rycket och förhoppningsvis så klara jag detta nu så jag får bort det hela. Jag är nog stressad över allt som varit annars. Nehöver inte mer hängande över mig. Nu får det vara nog. Bort med omtentor! Detta ska gå.

Efter denna tenta blir det affären och handla in det sista till middagen, samt köpa in en tårta och kanske någon lite present till min lägenhets kamrat som fyller år i morgon så tar vi firandet idag när hon är på praktik i morgonkväll. Lite mys måste vi väl vi få ha.
Två tjejer flera mil från våra ❤ och lill ❤.

Ne nu blir det sista rycket sedan blir det att kolla igenom för denna rapport i detta ämne så jag får en början på det hela.

Hoppas ni har en bra dag där ute. Jag ska kämpa på.

Likes

Comments

dans, happy, Minnen, Musik, på G

Fredagen började med en resa hem från Piteå och det var jobbigt att kliva upp ur sängen på morgon när vi äntligen fått värme i lägenheten. Var rätt skönt att ligga och dra sig.
I alla fall fick jag ta det lugnt när det drevat så på torsdag kväll att man inte såg vad som stod på hastighetsskyltarna.

Landar hemma lagom till lunch och det blev svärmoras köttsoppa. Efter det lite mys i soffan innan jag hoppade in i bilen för att köra vidare.

Ceckar in på hotell Lappland för en kväll med goda arbetskamrater på julbord och sedan blev det livekonsert med Takida. Så otroligt härligt att stå där och bara finnas. Trots det var så varmt så det kändes som om man skulle smälta bort.

Efter detta en sväng ned på klubben för att dansa. Vilket vi gjorde! Vi dansade resten av kvällen med några få avbrott för att fylla på med vatten. Var rätt trött när vi väl tog oss isäng.

Så kom lördagen och de blev en härligt morgon med hotellfrukost och lite surr innan ❤ kom och vi for och gjorde stan innan vi for ut och hälsade på min älskade brorson på 2 veckor.

Så efter några mys timmar så tog vi en sen lunch tidig middag innan vi körde hem var sin bil för bara mys i soffan och lite ananas som lördagsgodis.


Och hela helgen slutade med ett underbart samtal med min underbara vän @blondina och sedan ett långt samtal med min klasskamrat som jag delar lägenhet med just nu.


Hur var er helg?

Likes

Comments