Header

Många har nog hör om den nya dokumentären WHAT THE HEALTH. Skaparna av cowspiracy. Så bra dokumentärer och båda finns på Netflix. Båda dokumentärerna handlar om hur djuren som vi använder oss av dagligen tex till mat, kläder och annat, skadar miljön och vår hälsa.
Cowspiracy såg jag för första gången för ca 1,5 år sedan och kände mig så medveten om miljö problemen som finns och fick mer kunskap på vägen. Slutade då äta kött pga av hur kött skadar miljön. Har sedan dess velat bli mer miljömedveten och försöker mig så gott jag kan till att vara så miljövänlig även om det inte går så bra alltid, tex inte alltid handlar ekologiskt då det kan vara för dyrt för en studerande osv.
Efter att jag såg cowspiracy började min nya livstil efter att även sett några andra dokumentärer efteråt. Cowspiracy riktar in sig mer på att upplysa om hur boskapsdjur som sedan blir mat, skadar miljön och hur en växtbaserad kost inte påverkar miljön lika mycket. Rekommenderar verkligen att se dokumentären cowspiracy för att bli mer medveten om hur vår matvanor skadar miljön. Ger en starka argument.
Såg idag dokumentären What the health som är gjord av samma personer som gjorde cowspiracy.
Bästa dokumentären som gjorts tycker jag. De förklarar verkligen ingående hur vissa livsmedel skadar vår hälsa tex som kött, kyckling, ägg, mjölk, ost och mer. Dokumentären svarade verkligen på alla mina frågor om en vegansk kost och motiverade mig till att fortsätta leva en vegansk livsstil då det är det bästa beslut jag tagit. Det förklarades även hur vissa allergier och sjukdomar kan uppstå med att äta animaliska livsmedel som tex laktosintolerant, hjärt och kärls sjukdomar, cancer, diabetes och fler.
Att se dokumentären kan göra en mycket medveten om vår hälsa och vad människor kan göra för pengar.
Skulle kunna berätta så mycket mer om den här dokumentären men vill hellre att ni tittar på den, så värt att se och även viktig kunskap, sedan kan ni bestämma vilken riktigt ni vill gå.

//R 💕

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Mat/Hälsa

Den här vakra tårtan har jag länge tänkt att lägga upp på bloggen och nu äntligen tar jag mig tid till att skriva klart hela receptet och instruktionerna.


Botten:

Färska dadlar ca 15

4 dl Chasew nötter

2 dl Mandlar

1 tesked Vaniljpulver

Om botten är för klibbig av alla dadlar föreslår jag att tillsätta lite fler nötter. Om degen inte blir till en ihopsatt klump när den mixas tillsätt fler 2-3 extra dadlar

Övrelagret:

Två mogna avocados

1 burk Kokos mjölk, låt burken stå i kylen över natten

5-6 st lime, juice & skalet rivet


Swirl

2,5 dl Björnbär

Ca 1 dl kokosvatten

Jag använde mig av en rund form med 25 cm i diametern

Mixa chasewnltterna och mandlarna med vaniljpulvret tills nötterna har blivit till mindre bitar (ca 1 min). Mixa sedan nötterna med dadlarna tills det har blivit en klibbig massa som kan tryckas ut i formen. Lägg in botten i frysen medans övrelagret förbereds.

Mixa de två avocadosarna med kokosmjölken. Jag hade ställt kokosmjölken i kylen över natten för att kokosen och och kokosvattnet skulle separera. Jag använde bara kokosen och ställde undan kokosvattnet som jag sedan använde till swirlen som dekoration. Mixa avocado och kokosmjölken med lime juicen och det rivna lime skalet. Se till så att övrelagret inte blir för flytande eller rinnande utan i en lagom tjock konsistens. Smeta ut överstalagret över botten. Ta sedan björnbär och och kokosvattnet och mixa dem till en jämn smet och sedan klicka ut smeten på den övre tårt lagret. Ta sedan tex en skeds ände och dra igenom smeten så att björnbärssmeten och lime smeten blandas och bildar ett vakert mönster. Ställ in tårtan i frysen i minst 4-5 timmar. Innan servering låt tårtan stå i kylen i minst två timmar eller låt den stå ute i rumstemperatur i minst en timme inanna servering eller längre, tills den inte är för frusen och är redo att njutas av.

Tänk på att måttet kan behöva omskjusteras beroende på formens storlek eller hur tjock du vill att lagrens ska vara.

Njut// R 💕


Likes

Comments

Inlägg

Hej det var länge sedan jag publicerade ett inlägg på bloggen och är osäker hur jag ska starta inlägget . Har under de senaste två eller tre månader funderat och försökt skriva ett inlägg som jag vill publicera men det har inte blivit av. Beror nog på att mitt självförtroende är så lågt för tillfället och gör inte mina inlägg så positiva eller intressanta, enligt mig. Men har nu kommit ifrån en längre negativ period som höll i sig sedan augusti förra året (skola, deadlines, nationella prov och även ren ångest om småsaker).
Men den senaste månaden då det varit lite plugg och nu inget alls har jag märkt att små saker kan stressa en och kan förvärra stressen och ångesten på andra saker. Som sagt så påverkas jag JÄTTE lätt av stress, som jag tror även många andra kan känna igen sig.
Jag inser nu att när jag börjar skriva ett inlägg som jag inte bestämt ett ämne på så blir det alltid lite för många ämnen och väldigt rörigt, inser att även att jag kanske inte heller avslutar ett ämne när jag väl börjat skriva eller skriver bara en litet bit av ett stort ämne😂👏🏼. Får ta tag i att skriva ordentliga inlägg med inriktningar på ett stort ämne som jag kan skriva mycket om.
Sitter nu på planet hem till Sverige från UK✌🏼🇬🇧❤️ upplevt så mycket den senaste veckan och oj vad London levererar som storstad med mycket att se och göra men även mycket vegan mat alternativ och restauranger. Hann dock inte besöka så många veganska restauranger då resten av min familj inte följer en vegansk livsstil. Vi bodde nära Marble arch men ännu närmre Paddington. 5 min gång från hotellet till fantastiska mysiga Hyde park. Mycket mysigt att köpa sig lite vegansk plockmat och sedan sätta sig ner mitt i Hyde park.
Märkte verkligen att England har påverkats av de senaste terror attackerna som inträffat i London, säkerhet överallt, nästan inga papperskorgar syntes till då de är rädda för att det ska finnas en bomb gömd, fick jag höra. Jag kände mig även trygg med all säkerhet eftersom jag tycker att det har hänt alldeles för många terror attentat i London de senaste månaderna😢
Men en liten sammanfattning på det vi gjorde i London som jag rekommenderar kommer nu: tower bridge, st dunhill/insta garden, st Pauls church/chatedral, millennium bridge, Notting hill, portobello road/market (Notting hill gate). Vi gjorde så mycket varje dag så att jag knappt kommer ihåg vad vi gjort eller vad vi gjorde under en viss dag. Vi gjorde betydligt mycket mer än det jag rekommenderade ovan men det tar jag kanske i ett annat inlägg. Inser nu att jag skrivit en hel del fast jag kan få grov ångest om vad jag ska skriva om och hur jag ska formulera. När jag läser andra bloggares inlägg så känns det så naturligt och lätt och man vill själv testa på att ha en blogg och skriva en massa inlägg som kan instressa andra😉 känner att även om jag inte tycker att det här inlägget är bra skrivet eller har någon röd tråd så vill jag ändå publicera detta inlägg så att jag kan komma en bit på vägen till att bli mer självsäkrare till att skriva fler inlägg och känna mig mer självsäker till att skriva texter rent allmänt.

// R 💕


Likes

Comments

Inlägg, Mat/Hälsa

Hej bloggen!💕

Sitter hör i sängen med En hel del vengansk choklad efter en lång dag, eller snarare en lång vecka med snökaos. Hur kunde vädret vända så fort, från att löven föll till kaos i trafiken på grund av snöstorm. Haha veckan har varit helt kaos.
Iallafall så var jag idag på foto och mat mässan och gillade verkligen utbudet av vegansk inspiration. Fanns såå många böcker och tidningar med veganska recept. Och efter en lång väntan och en massa letande hittade jag äntligen en vegansk choklad med högkvalite. Lovingearth min nya favorit som finns i massa olika smaker och är helt raw. Smakade först idag men är helt förälskad i chokladen. Köpte smakerna mylk choklad med hallon, karamel och mörk choklad. Det jag verkligen gillade var att chokladen hade mycket få ingredienser (se bild nedan) och inga E-ämnen som jag kan tycka är helt onödigt i livsmedel (min egna åsikt). Okej ska inte fortsätta att skriva om chokladen så att det inte blir en hel uppsats. Ville bara tipsa om en bra vegansk choklad med kvalite.
Men jag blir så glad och exalterad när jag hittar veganska produkter och livsmedel som kan vara svåra att hitta och ersätta tex sötsaker och godis.
Ska nu titta på serie och äta mylkchokladen.

Puss R

Likes

Comments

Recept

Hej bloggen!

Sitter nu på bussen på väg hem från en tre dagars kamera kurs. Eftersom jag bara för några veckor sedan köpte en sprillans ny kamera. Som jag har tyck ha varit väldigt svår att hantera då jag är van vid en äldre model. Såå snart kommer det upp bilder till inläggen (yeeey).
Idag kom snön hit till Sverige, trodde inte det var möjligt att det kunde snöa nu i november. Antar att det beror på den globala uppvärmningen.

Tänkte senare skriva en längre inlägg om vad/vem som inspirerade mig till att bli vegan. Som sagt är det svårt att vara 100% vegan för vissa. För mig är det svårt med kläder (tex. ull i kappor). Men det är ett brett område och tänkte skriva om det mer i ett annat inlägg.

Något som jag verkligen har lagat mycket av senaste tiden är oil-free veggies. Som potatis, morötter och palsternacka, de rotfrukter som jag provat. Fick denna idé från att ha sett ett recept av bakad sötpotatis, super god oxå.

Ingredienser:
Potatis
Palsternacka
Morötter
Salt
Vitlökspulver

Jag tvättar potatisen eller skalar den beroende på vilken typ av potatis. Skala palsternacka och morötter. Sätt ungen på 225C och lägg potatis, palsternacka och morot på en plåt. Tips skär morötterna i mindre bitar så går det fortare i ugnen. Det tar ungefär 10 minuter för grönsakerna att bli klara beroende på hur stora de är. Super enkelt😊

Jag själv tycker att det är så mycket godare utan olja och min åsikt är att det blir likadant.

Puss R

Likes

Comments

Träning/hälsa

Hej bloggen😘

Har haft en super jobbig vecka med redovisningar och prov. Men snart är veckan över, super skönt. Har under den senaste veckan tänkt mycket på vad jag ska skriva i det här inlägget.

För 1,5 år sedan började jag springa, inga långa rundor vill jag nämna. Kunde inte ens springa en hel km vilket jag inte känner är ovanligt i den ålder. Hade aldrig sprungit tidigare som träning. Tillslut efter ca 3 månader kunde jag springa ca 3 km utan att stanna. Men tillslut slutade jag att springa eftersom jag tappade motivationen. Nu i somras började jag springa mer och nu springer jag regelbundet 2-3 gånger i veckan. Men nu när jag har sprungit samma runda några gånger och klara att springa längre än vad jag kunde i början.
Tips: något som är självklart för vissa är intervaller. Intervaller förbättrar konditionen snabbare och kan ge dig resultatet man strävar efter fortare, intervaller hjälper helt enkelt konditionen.
Ett annat tips handlar om mat. Att äta innan en runda kan öka risken till att få håll. Även så brukar det kännas enklare för vissa att springa på en tommare mage.
Efter att ha sprungit är det högt rekommenderat att stretcha. Jag brukar kombinera stretching och yoga, eftersom jag tycker att yoga är mycket mer avslappnande och roligare än stretching. Men stretching töjer ut dina muskler, minskar risken att bli stel och behåller rörlighet. Viktigt när du springer är att stretcha när man är varm och stretcha benen då det ökar rörligheten och motverkar skador och träningsvärk.
Ett tips om motivation, spring olika rundor istället för en enda och variera korta och långa.

Hoppas att tipsen hjälpte
Puss R💕

Likes

Comments

Hej!

Första inlägget, spännande. Jag har aldrig haft en blogg eller skrivit ett blogginlägg tidigare. Ni som läser det här inlägget kanske undrar varför det vore intressant att komma tillbaka och läsa fler inlägg på den här bloggen. Så jag tänkte berätta lite om vad jag ska skriva om här på bloggen.

Som det står i biskrivningen är jag mycket intresserad av mat, yoga och träning. Just nu är jag väldigt inne på löpning som jag tycker är mycket roligt. Yoga är något som jag har hållt på med sendan jag var 13 år och jag älskar det. Yoga är inte bara en träningsform för mig det är en del av min vardag och något jag älskar att utföra. Mat är något som jag är mycket intresserad av och kommer att skriva många inlägg med recept som kommer vara 100% vegansk. Jag har varit vegan i nästan ett halv år (4-5 månader) och jag är mycket nöjd och lycklig med hur min livsstil och hälsa förändrats på ett positivt sätt.

Finns det något speciellt inlägg som ni skulle vara intresserade av att läsa, kommentera😊

Puss R

Likes

Comments

Instagram@_rrebeccaaaa_