​Väcktes av buller och bång strax innan klockan skulle väcka mig. Det var kommunens gubbar med lastbilar och maskiner som ska rensa nivåsystemets rör så inte city svämmas över när vattennivån i Helige å ändras. Tänkas att stora delar av byn är byggd under åns nivå. 

Efter frukost blev det att sätta igång motorvärmaren för att slippa skrapa rutor och frysa aslet av sig i bilen på väg till sjukgymnasten. Den ena backspegeln gick inte ut så det blev att ställa in vinter-mod på bilen.

Efter en stunds övningar, akupunktur och el-akupunktur hos sjukgymnasten fick jag ett bra snack om en kär anhörigs knäskada. Så nu blir det en annan anfallsvinkel med målet att hon ska kunna köra lite slalom i vår, äntligen.

Givetvis hade jag en inköpslista med mig, men innan dess fortsatt jakt på en bra röjyxa. Tro mig eller inte men till slut hittade jag en av fabrikat Fiskars som inte stämde till 100% med mina önskemål. Den liknar en machetes men verkar ha tyngd och egg som kan passa mina behov. Äntligen!

Sen shoppinglistan och medans jag handlade mötte jag en gammal kollega och vi fick en kort och trevlig pratstund.

Får se om denna dag har mer värt att nämna!

Jodå, även eftermiddagen blev härlig. Barnbarnen behövde skjuts och bjöd sedan på gofika. Som vanligt härliga snack. Unge herrn drog en radda aktuella vitsar från en 12-årings perspektiv så vi höll på att kikna av skratt, vad får dom allt från. Sen blev det lite Franska övningar. Unga fröken underhöll med härliga framtidstankar, studiediskussioner och glatt humör. Vilka härliga barnbarn vi förärats med och vilken energi de kan sprida om de så är 2 eller 15 år.

På vägen passade jag på att fixa ett par spottar för belysning av vår fina hängbjörk. Så äntligen kan jag hävda mig lite i kvarterets belysningskamp.

Totalt en kanondag som det inte går att sura över!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ja det måste vara Indiansommar nu. En rödlysande sol mitt på dagen och sommarvärme, nja i alla fall 19 grader i dag.

Det konstiga solljuset har sin förklaring i resterna av orkanen Ophelia som just slog emot Irland efter en tur i vår del av Atlanten. Med sig hade den partiklar från de omfattande skogsbränderna i Spanien och Portugal, men inte nog med det även sand från Sahara så där det regnade skapades s k blodregn!

Annars var det en rörig dag där jag fick testa mina färdigheter i tillagning av husmanskost. Denna dag kålpudding som fick ett bra betyg. Även en dag för Transporter hit och dit

Det har även varigt en bra dag för samtal med barn och barnbarn. Mogna trevliga och fina samtal med mina söner, vilken tur jag har som fått så kloka och öppna avkommor som har tid med mig.

Har också haft ett fint och inspirerande samtal med mitt äldsta barnbarn. Samtalen med henne värmer alltid mitt hjärta lite extra. Inte bara för att hon är mitt första barnbarn utan framförallt för att hon är så smart, vältalig, trevlig och omtänksam. Jag är väldigt stolt över henne och alla mina barnbarn och den goda dialog jag får ha med dem. De kan på några minuter ge mer klokhet än flera år i arbetslivet.

Ja det har hänt mycket i dag. Min köra fru fick en port inopererad inför nästa veckade start på ännu en ny omgång behandlingar. Tänk vad hon går igenom och vilken livsvilja det finns i min livskamrat.

Likes

Comments

Detta är ett tag sedan men fortfarande njuter jag av denna skräck- och adrenalinfyllda upplevelse.

Jag hade min härliga löprunda från bostaden ut i naturen med blandat underlag och härlig upp- och nedlöp. Gången innan detta tillfälle reagerade jag över att mycket mossa var uppriven och tänkte naivt att någon plockat kantareller så nästa gång tar jag med en påse att plocka i!
Så kom då nästa gång, rustad med en ihopvikt påse gav jag mig iväg. Framme där mossan varit uppriven såg jag direkt att det var meningslöst att göra paus för svampplockning, så jag fortsatte. Passerade stora vägen och kom in på det vi kallar Öpestorpsvägen. Efter en knapp kilometer fick jag till min förvåning se en stor skock av de skygga vildsvinen på vägen, ett par hundra meter framför mig. Saktade ner och njöt av stunden medans jag nalkades dem. Efter ett tag var det dags att ge mig till känna så jag ropade och viftade med armarna. Djuren försvann blixtsnabbt från vägen, puuuh!
Dock, några sekunder senare kom du upp på vägen igen, först de stora sen de mellanstora och sist de små och alla började lunka emot mig!
Vad gör man nu?
Street-smart som jag tycker mig vara gjorde jag en snabb riskbedömning. Jag kan inte springa ifrån dem utan det blir att hoppas de viker undan innan vi möts. Kollade i omgivningen som var ett kalhygge och det fanns något träd att klättra upp i eller en pinne att försvara sig med, men inget.
Jag sänkte löptakten och började räkna svinen. Hade hunnit till 32 st när en bil dök upp bakom dem.
Min räddning! Svinen gick ner på vägkanten bara så mycket att bilen kunde passera. Jag stoppade bilen och förklarade snabbt att jag behövde hjälp, jag kunde springa jämte en öppen bildörr. Detta då jag insåg hur skitig och svett jag var. Vad svarade bilisten tro ni?
Jo, ”jag har inte tid jag är redan sen till tåget i Alvesta!”, sen körde han. Öpestorpsvägen är inte världens mest trafikerade väg, kanske 25 bilar som passerar en vanlig dag, detta var en söndag.
Svinen stod kvar och jag började springa emot dem igen så de började igen lunka mot mig. Avståndet hade nu krympt betänkligt. Till min förvåning såg jag att de åter sänkte takten, för att sekunden senare höra att det kom en bil till, denna bakom mig.
Ånyo stoppade jag en bil, som väl var verkade denne chaufför mer skrämd än jag, ”kasta dig in i bilen” skrek han medans svinen nu var så nära som kanske 30 meter. Jag förklarade att jag inte ville skits ner hans bil men gärna ville spring tätt emot hans bildörr när vi passerar svinen. Han insåg nog att jag var skitig och geggig och så han körde sakta mot skocken med svin.
Svinen gick ner på vägrenen, inte längre. Vi passerade, att jogga så nära och verkligen få se de sylvassa betarna på så nära håll var med blandade känslor av skräck och stolthet. Bilisten följde sen mig tills vi var väl utom synhåll från vildsvinen. Fortfarande tänker jag på dessa två bilister med helt olika bild av situationen.
Efter någon kilometer kom jag fram till första bebodda huset utmed vägen. Han som hjälpte mig hade redan berättat vad som hänt så jag möttes med applåder och fick på stående fot jakträtt på hans tomt. Fortsatte springa hem och i stort sett vid varje hus i Öpestorp stod folk och hejade eller applåderade! Häftigt. Sista kilometern innan jag kom hem kom verkligheten ifatt mig och jag fick en smärre chock över vad som kunde hänt!
En häftig upplevelse jag sent glömmer. Men den joggingrundan har jag inte sprungit sen dess!

Nu ska jag ut och ta en runda med min MTB innan solen går ner💪

Likes

Comments

Efter en turbulent och omskakande förmiddag satt en liten runda på MTB:n perfekt.
Jag har i höst slarvat med cyklingen och efter en skada i höften har trycket på cykling ökat. Så i dag bar det av med full mundering och en massa uppbyggd energi. Att jag så snabbt glömt hur härligt det är och hur nyttigt det är både för knopp och kropp. Det tog inte många meter innan jag kunde njuta av turen. Första gången för denna runda och även om jag kom tillbaka till samma punkt kändes som det var dubbelt så mycket utför än uppför. Härligt krispigt höstväder var det och inte en enda kontakt med älgar eller älgjägare.
Ni som läser detta och inte provat MTB, köp en cykel och ut och utforska alla stigar och skogsvägar i din omgivning.

Likes

Comments

Det haglar av förslag på bra aktieportföljer från alla håll, mest från folk som vill dra nytta av sänkt eller höjd kurs.

Jag har själv kört en taktik som lyckats hyfsat, i alla fall betydligt bättre än bankränta.

1. Skaffa en ISK-depå t ex Avanzas

2. Ha alltid en viss del fria medel för oförutsedda ”tillfällen”, själv ligger jag med mellan 10-30% fria medel och resterande i aktier

3. Köp bara aktier i bolag som du förstår dig på och där du kan följa deras nyhetsflöde

4. Köp på dig en basportfölj med bra och stabila utdelningsaktier

5. Återinvestera utdelning och då helst i bolaget som delade ut

6. Använd en liten del, förslagsvis ca 10%, för köp av s k ”chansaktier” men viktigt, samma regel där, i bolag du förstår och kan följa nyheter från.

7. Bestäm redan när du köper en aktie vilken vinst du ska göra på den och sälj när du når målkursen.

8. Jag har även i några fall bestämt mig för att dessa aktier ska jag behålla ett antal år, typ Investor och AutoLiv. Detta då jag tror på en lång lång tillväxt

9. Gå inte i fällan att behålla förlustaktier och kanske t o m köpa på dig mer när kursen går ner. Var inte rädd att sälja dem.

10. Lär dig hur du jobbar med Stop-Loss

För att då ge en lite inblick i min portfölj, i %

Stabila utdelningsaktier:
20% AutoLiv
20% Telia/SCA/Essity
10% Investor
10% Kinnevik
10% Axfoods och ClaesOlsson
10% Swedish Match

Chansaktier
10% Freni Brembo
10% Nobina/Xtranet/Reedwood Pharma/Starbrez/Micropos Med /ibland lite MedCap

Se portföljen som en modell och jag läser och följer mina bolag noga och möblerar ofta om.
Lycka till!

Likes

Comments

Besök av två barnbarn i dagarna tre.
Alltid lika roligt och vitaliserande.
Att en femåring och en tvååring har så mycket tankar och är så diskussionsvilliga. Vi har haft långa samtal om deras olika kompisar, särskilt har vi försökt förstå varför de gör si och så i olika situationer. Vissa delar av resonemangen gör mig själv påmind om hur jag kan uppfattas av omgivningen och fortsätter utveckla mig. Jag formligen älskar dessa snack med helt oförstörda små människor med helt öppet och oförstört sinna och helt utan fördomar.
Ett nämnvärt uttalande från en fundering är t ex detta: - Farfar, jag tycker det är orättvist att alla med svart hår kan engelska! Jag vill också ha svart hår
Eller: - Farfar jag är så orolig för att pappa ska få grått hår! För varje gång min syster och jag bråkar får han ett grått hårstrå och jag vill inte han ska bli gråhårig.
Jo, tre dagar, där inte ens leksaker och iPads plockades ur resväskan, är varje gång en upplevelse som har stort värde för mig och lägger sig som varm bomull runt hjärtat.
Det är en förmån att få umgås med de yngsta generationerna och jag hoppas ni inte missar möjligheten om ni får förmånen.

Likes

Comments

Fortfarande Brittsommar och nästan lika varmt som i somras.
Den frukt som skulle skördas är skördad, sommarprylarna insatta och allt det andra tråkiga som hör stängningen till är snart fixat. Men lugn, vi kommer tillbaka för att njuta av fler höst och vinterdagar.

I går åt vi förmodligen Aronstorps kroppkakor för sista ingången i år. Som sig bör med grädde, lingonsylt och en klick smör. Till det mjölk!

Kompisen från Förabukten hade besök av en vit häger, först tippade jag på en kohäger, men av storleken att bedöma var det så klart en Ägretthäger. Inte så vanlig, men den förekommer på Öland rätt ofta.

Det är gott att vara här på Öland.

Likes

Comments

Redan i går kändes de uppbyggda förväntningarna av inför årets skördefest. Trafiktätheten ökade hela dagen, det byggdes, fejades, skyltades och dukades i varje möjlig vrå av Öland.
Så i dag drog det igång på allvar. Hela ön är full med, konstutställningar, musik, marknader och folk. Inte minst har ön invaderats av husbilar och husvagnar. Hastigheten på vägarna har sjunkit till en väl behaglig nivå och gränsen för irritationer mellan bilister har också höjts till en nivå där ett leende går före ”fingret”.
I morgon kommer allt toppa och då återstår att se om Öland kan hålla sig flytande.
Ta väl hand om varandra och färdas försiktigt.

Likes

Comments

I dag är jag allt lite irriterad trots allt! Men bara ett uns då Öland med sitt fantastiska väder knockar vem som, även mig.

Men, jag lyssnade i dag återigen på en skolchef som ondgjorde sig över hur svårt det är att hitta lärare. Hen var mäkta irriterad över att lärare bytte jobb för att höja sin lön!
Jag kan tycka att är man skolledare i Sverige måste man förstå att i alla demokratier styr faktiskt de förhatliga ”marknadskrafterna”. Skolan verkar fortfarande lida av att den för inte allt för länge sedan satte lön utifrån lönegrader, eller vad det hette, och inte efter resultat, kompetens och inte minst engagemang. Jag tror detta gnäll kommer fortgå tills skolledarna verkligen vågar sätta individuella löner.
Givetvis innebär detta att en del lärare kommer sluta och till och med byta jobb medans å andra sidan andra kommer söka sig tillbaka till läraryrket.
Så skolledare, sluta blunda, det är er egen feghet som skapat situationen skolan befinner sig i. Inse att ni har både bra och kass lärare.
Läraryrket är ett av samhällets absolut viktigaste yrken.
Leve marknadskrafterna.

Likes

Comments

Härlig dag, men nu är jag lite trött och slö.
Detta är eg inte jag, men idag har jag tillsammans med älsklingen och ett par goda vänner gjort det vi pratat om länge. Vi har varit på IKEA i Älmhult, från frukost via lunch till eftermiddagsfikat. Intressant, lite jobbigt men klart en trevlig upplevelse att inte bara som tidigare rusa runt och leta efter det som ska köpas. Givetvis hamnade värmeljusen i kassen tillsammans med div prylar som vi inte behöver för strax över två tusenlappar.. att man aldrig lär sig.
Sprang också på en gammal kompis som var där för att visa restaurangens kök för en grupp Australiensare!

Likes

Comments

Instagram@redmanse