View tracker

Kyckling, Smidigt, Vardagsmat, Pasta

Ingredienser:

Kycklingfileér
1 pressad vitlöksklyfta
Soltorkade tomater (ha i så mycket du vill)
2,5 dl matlagningsgrädde
Babyspenat
Salt
Peppar
Basilika (färsk eller torkad)
En skvätt kycklingfond

Gör såhär:

Skär kycklingen i bitar, salta och peppra. Stek tills kycklingen är klar. Tillsätt pressad vitlök, soltorkade tomater och matlagningsgrädde. Låt puttra någon minut. Smaka av med salt, peppar, basilika och kycklingfond. Vänd ner spenaten strax innan servering.
Ät med pasta och riv över parmesanost.

/Ella

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Smidigt, Vardagsmat, Pasta

Ingredienser 4 port:

5 dl makaroner
200 gr falukorv.

Äggstanning:
3 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
Vitpeppar

1 1/2 dl riven ost

Gör såhär:

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Skär korven i tärningar och fräs upp. Slå av vattnet från makaronerna och blanda ner korven. Lägg blandningen i ugnssäker smord form. Vispa ihop äggstanningen, slå den över makaroner och strö över osten. Grädda i 200 gr ca 20-30 minuter.
Servera med skirat smör och rivna morötter

/Ella

Likes

Comments

View tracker

Smidigt, Vardagsmat, Fisk, Soppa

Ingredienser:

Kelda skärgårdssoppa

ca 1/2 Purjolök

250g torskfilé

ca 100g frysta räkor

Fiskbuljong

Dill

Gör såhär:

Skär torsken i tärningar och hacka purjolöken i ringar. Häll soppan i en kastrull och ha i fisken, fiskbuljongen och lite dill. Låt koka upp under omrörning. Ha i purjolöken och låt sjuda i ca 4 minuter eller tills dess att fisken är färdigkokt. Ha i de frysta räkorna det sista du gör och låt sjuda ca en minut till.

Servera soppan med bröd!

Klicka på bilden för att se keldas soppa som jag har använt som bas!

/Elin

Likes

Comments

Bakverk

Ingredienser:

4½ dl strösocker
0,75 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl kallt vatten
½ tsk vaniljpulver
1½ msk gelatinpulver
1½ dl kokande vatten

Garnering

3 dl riven kokos
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Blanda strösocker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet i en bunke. Blanda gelatinpulvret och det kokande vattnet så att pulvret löser upp sig. Häll det varma gelatinvattnet i sockerblandningen och vispa på hög hastighet tills det är vitt och fluffigt.
Blanda kokos, kakao och vaniljsocker. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form (jag tog en relativt liten form för att få högre bitar). Häll över skumsmeten och bred ut den jämt. Strö ett lager av kokosblandningen ovanpå (spara en del till kanterna senare). Ställ in formen i kylen minst 3 timmar.
Vält över skumkakan på en skärbräda och skär i mindre rutor. Doppa kanterna i kokosblandningen.

/Ella


Likes

Comments

Smidigt, Vardagsmat, Kött, Pasta

Alla har vi olika varianter av köttfärssåsen, här är min:

Ingredienser:

500 gram köttfärs
1 tsk sambal oelek
1 tsk red currypaste
ca 1 dl tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
Soja (en skvätt bara)
Salt
Peppar
Torkad basilika

Gör såhär:

Fräs köttfärsen till den är brun. Tillsätt sambal, currypaste och tomatpuré - rör om. Pressa ned vitlöken. Salta, peppra och ta en nypa basilika. Tillsätt matlagningsgrädde och soja. Låt puttra 5 minuter. Servera med pasta.

/Ella

Likes

Comments

Vardagsmat, Kött

Ingredienser:

500 gram köttfärs
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
½ dl grädde
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar
25 gram smör
Några droppar kulörsoja

Gräddsås:

35 gram smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 2 dl buljong från köttfärslimporna
1 msk kalvfond
Salt
Vitpeppar
Ev. Kulörsoja

Gör såhär:
Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt salt, kryddpeppar och vitpeppar i en skål. Knäck i ägget. Blanda väl och låt stå och dra några minuter. Skala och riv gullöken och häll den och köttfärsen i skålen, blanda väl. Forma smeten till en "limpa".
Smörj en ugnsform med hälften av smöret och lägg köttfärslimpan i formen. Smält resten av smöret, tillsätt kulörsoja och rör om. Pensla köttfärslimpan med smörblandningen. Ställ in i ugnen ca 40 minuter på 200 grader.
Den buljong som bildas i ugnsformen ska användas till gräddsås. För att få mer buljong så häller jag i ett par dl vatten i formen efter 20 minuter i ugnen.

Gräddsås:
Smält smöret i en kastrull, när det har smält häller du i vetemjölet och vispar så att mjölet inte bildar klumpar. Tillsätt buljongen från köttfärslimpan och rör om hela tiden så att såsen blir jämn. Häll i mjölk, grädde, kalvfond, och kryddor. Tillsätt även lite kulörsoja (detta är endast för färgen och kan uteslutas). Låt såsen koka upp så att den tjocknar lite och smaka av med ev mer salt och peppar.


Servera köttfärslimpan med gräddsås, potatis och lingonsylt.

/Ella


Likes

Comments

Smidigt, Vardagsmat, Pasta

Ingredienser 3-4 portioner:

Pasta, förslagsvis linguine
1 paket bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 msk vispgrädde
Svartpeppar
Parmesanost

Gör såhär:

Koka pastan.
Finhacka gul lök och skär bacon i mindre bitar. Stek tillsammans tills löken har blivit gyllene. Riv ned vitlöksklyftan. Lägg ner pastan i lök- och baconblandningen. Vispa ihop ägg och grädde, häll ned i pastan och rör snabbt om. Riv över rikligt med parmesanost och rör om. Vid servering kryddar du med svartpeppar och river ev. över mer parmesan.

/Ella

Likes

Comments

Kyckling, Smidigt, Vardagsmat

Ingredienser:

Kycklingfileér
½ dl rapsolja
2 dl sweetchili-sås
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk soja
Salt

Potatis
Brysselkål (jag använde fryst)
Rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
Flingsalt

Gör såhär:

Lägg kycklingfileér i en påse tillsammans med olja, sweetchili, vitlök, honung, soja och salt. Ställ in i kylskåp och marinera minst 20 minuter. Stek kycklingen på ca 6 minuter på varje sida.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg på en bakplåtsklädd plåt tillsammans med brysselkålen. Ringla över olja, pressa vitlök och ha på flingsalt och blanda runt. Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

/Ella


Likes

Comments

Nyttigt, Smidigt, Vegetariskt, Tillbehör

Ingredienser:

Färska rödbetor (2/person)
Olivolja
Färsk timjan
Ruccola
Balsamicovinäger
Flingsalt
Svartpeppar
Fetaost

Gör såhär

Lägg rödbetorna i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker. Häll i lite olivolja, salt och timjankvistar. Koka upp och låt koka på medelvärme ca 45 minuter.
Skala rödbetorna när de fortfarande är varma. Skär i bitar. Blanda rödbetor med ruccola, olivolja, vinäger, salt & peppar. Tärna fetaosten och strö över.
Ät som tillbehör, använd i en buffé eller för en enklare lunch/middag!

/Ella


Likes

Comments

Smidigt, Dessert

Ingredienser:

150-200 gram vit choklad (beroende på hur söt du vill ha den)
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl kvarg eller kesella

Gör såhär:

Smält chokladen över ett vattenbad (när det är vit choklad ska vattnet under bara sjuda och inte koka). Vispa grädden hårt, blanda i kvargen/kesellan. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen med hjälp av en slickepott. Vänd rund tills allt är blandat. Lägg över moussen i portionsformar och låt stå i kylen 20 minuter. Garnera med valfri frukt eller bär. Här med hallon och granatäpple.

/Ella

Likes

Comments

Kyckling, Smidigt, Vardagsmat

Ingredienser 2-3 portioner:

3 Kycklingfileér
2 dl ströbröd
1 msk curry
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 ägg
Olivolja

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Vispa ihop äggen lite lätt med en skvätt vatten i en skål. Blanda ströbröd med kryddor i en separat skål. Doppa kycklingbitarna i de uppvispade äggen och rulla sedan i ströbrödsblandningen. Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över lite olja. Sätt in plåten i ugnen i 10 minuter. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek kycklingbitarna ca 2 minuter/sida för fin färg och för att de ska få en krispig utsida.

Servera med valfria tillbehör.

/Ella


Likes

Comments

Kyckling, Vardagsmat, Varmrätt, Pasta

Ingredienser:

ca 400 gram kycklingfilé

Tagliatelle

En schalottenlök

Ett paket babyspenat ca 65 gram

Champinjoner

Ca 2 matskedar philadelphiaost med smak av vitlök och örter

Ca 2-3 dl grädde

kyckling- eller hönsbuljong

En stor vitlök

En skvätt soja

peppar

salt

Gör såhär:

Strimla och stek kycklingen. Lägg över kycklingen på en tallrik. Koka pastan. stek champinjoner, lök och babyspenat i smör, salt och vitlök. Lägg i babyspenaten sist. När det är färdigstekt så häller du i kycklingen och philadelphian och låter detta puttra en stund. Ha i buljongen och grädden, sojan och krydda med salt och peppar efter behov. När det är färdigt så rör du i pastan i såsen och voila! Supergod middag. Servera med riven parmesan!

/Elin

Likes

Comments

Nyttigt, Smidigt, Vardagsmat, Kött

Ingredienser:

ca 400gr köttfärs
Salt och peppar
3 msk tacokrydda.
Riven ost

Gör såhär:

Blanda ihop och gör 4 biffar. Stek ca 4 minuter på varje sida och ha på lite riven ost på slutet, låt osten smälta. Servera med guacamole och sallad (Jag använder, sallad, tomat, rödlök, paprika och majs vilket är samma tillbehör som jag har i "vanlig" tacos)

/Ella


Likes

Comments

Nyttigt, Smidigt, Vardagsmat, Fisk

Ingredienser:

Fryst torskrygg i persiljesmör från ICA

100 gram frysta ärtor

Mos:

ca 8 potatisar

ca 25 gram Smör

ca 2 dl Mjölk

salt

peppar

ca 1 krm muskotnöt

Gör såhär:

Detta är ett snabbt och smidigt recept för dig som inte hinner eller orkar böka med fisken! Det ända som behöver lagas är moset. Fisken tillagas i mikron på högsta effekt i fyra minuter (instruktioner finns på förpackningen). Börja med att skala potatis och skära dem i mindre bitar. Koka upp och låt sedan koka på svag värme till potatisarna är mjuka(ca 15-20min). Mosa sedan potatisen. Jag föredrar lite grövre mos så jag använder en potatisstöt. Vill du ha det slätt, använd istället en mixer! Häll i rumstempererad mjölk samt smör. Krydda med salt, svart-eller vitpeppar efter smak och riv ner så mycket muskotnöt ni vill Mosa/vispa/mixa till det är fluffigt!

Ärtorna kan kokas i kastrull, men jag brukar personligen koka vatten i vattenkokaren och sedan låta ärtorna bada en kort stund i det varma vattnet, bara så att frosten försvinner! 

Tips för moset: byt ut muskotnöt till färsk persilja och vitlökspulver för en härlig fräsch smak!

Klicka på bilden för att se vilken torsk jag har använt! Observera att det inte är i samma smak!

/Elin

Likes

Comments

Vardagsmat, Kött, Varmrätt

Ingredienser:

Lövbiff
1 msk rapsolja
1 msk färsk riven ingefära
2 msk sesamfrö
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk mirin (finns på den asiatiska hyllan i matbutik)
1 msk sesamolja
1,5 dl soja (japansk)
2 dl honung
Purjolök

Gör såhär:

Skär lövbiffen i tunna strimlor. Blanda allt utom purjolöken i en skål och lägg ner lövbiffen, låt stå i kylskåpet minst 20 minuter.
Hetta upp olja i en panna och häll ner biff+marinad. Koka på högvärme i ca 15 minuter, Marinaden ska tjockna.

Servera med ris, skär purjolöken i skivor och lägg över vid servering.

/Ella


Likes

Comments