4 portioner hasselbackspotatis

8 potatisar (välj fast potatis)
Ca 25 g smör
4 msk ströbröd och riven ost
Salt & peppar

Gör såhär
Värm ugnen till 225 grader
Skala potatisarna, skär varje potatis i tunna skivor utan att du skär helt igenom potatisen. För att underlätta  kan du lägga potatisen på en träslev när du skär den. Lägg potatisarna i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Strö på ströbröd och riven ost och klicka slutligen smör över varje potatis. Baka mitt i ugnen ca 10-15 min, öppna upp luckan och pensla potatisarna med smöret som smält i ugnsformen. Sänk värmen till 200° och baka i ytterligare ca 10-15 min.

Hasselbackspotatis passar till det mesta så servera med det du tycker om.










Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det här receptet på crepes kan man variera med det man tycker om. Det går lika bra att göra stuvning med svamp, kyckling eller vegetariskt.

Ingredienser till  8 crepes

4 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk smält smör

Gör såhär

Vispa mjölk med mjöl och salt till en slät klumpfri smet. Vispa ner äggen och det smälta margarinet.
Smält smör i pannan och häll i ca 1 dl smet i pannan.
Grädda på medelhög värme. Vänd pannkakan när smeten stannat på ytan och kanten har lite färg.

Fyllning

250 g strimlad skinka
½ strimlad purjolök
1 pkt philadephiaost
En skvätt grädde
Peppar och salt
Ost till gratineringen antingen riven ost eller ostskivor

Gör såhär

Lägg den strimlade skinkan och purjolöken i en stekpanna med lite margarin i. Stek tills det får färg och mjuknar lite. Häll i philadephiaosten och en skvätt grädde. Är det för tjockt så häll på mer grädde.  Salta och peppra. Fyll sedan crepes med fyllningen, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö eller hyvla på ost på crepsen och grädda i ugnen på ”grill” i ca 225 grader tills osten mjuknat och fått lite färg. 

Ät gärna sallad till 😊

 

Likes

Comments

Plankstek kan man variera med olika upplägg och ingredienser.
Idag gjorde jag en variant med en oxfilébit, potatismos, serranolindad sparris, rödvinssås och bearnaisesås.

Ingredienser till två plankor

6-7 potatisar
25 gram smör
1 äggula
En skvätt mjölk
Salt, peppar

Koka potatisen mjuk och vispa den slät med elvisp. Blanda i mjölk, kryddor, margarin och äggulan.
Låt svalna lite innan den spritsas på plankan.

Koka sparrisen al dente i saltat vatten och linda serranoskinkan runt. Lägg den på plankan.

Stek köttet några minuter så det blir stekyta salta och peppra, lägg sedan köttet på plankan.

Ställ in plankan i ugnen på 250 grader tills moset fått fin färg ca 5-7 minuter.

Servera med rödvinssås, bearnaisesås och salladsblad.



Likes

Comments

Det finns olika sätt att stuva makaroner på. Jag tycker mitt är enkelt och inte så många moment.

Ingredienser till 4 portioner

5 dl makaroner
Ca 5-6 dl mjölk
2 liter vatten
2msk margarin
Salt, peppar och socker
2 msk mjöl

Gör såhär

Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt makaronerna och koka mjuka.
Töm av vattnet från makaronerna, blanda ner 2 msk margarin och häll mjölken i kastrullen tillsammans med makaronerna.
Koka upp mjölken och vispa ned redningen, smaka av med salt, peppar och socker.

Servera med det du tycker passar till 😊

Jag serverade med stekt falukorv som jag kryddat med kött och grillkrydda, hårdbröd, senap och sallad 🍽

Likes

Comments

Idag orkade jag inte laga nåt som tog lång tid så jag trollade lite med enkla ingredienser. Det blev så god smak av nåt så enkelt 😊

Ingredienser

500 gram fläskfilé
2 dl grädde
50-100 gram Philadelphiaost
Salt och vitpeppar
Kött och grillkrydda
0.5-1 msk soya

Gör såhär

Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär i skivor ca 1-2 cm tjocka
Stek fläskfilén och krydda med salt, peppar, kött och grillkryddan efter smak.
Häll på grädden och tillsätt Philadelphiaosten, vispa ihop och häll på soyan.  Smaka av om det ska kryddas mer, låt koka ihop en stund så det blir slätt.

Servera gärna med klyftpotatis eller hasselbackspotatis, sallad och bröd.

Smaklig måltid 😊

Likes

Comments

Receptet räcker till 3-4 portioner

Ingredienser

Ca 500 g kycklingfärs
1 msk olja
Salt och peppar efter smak
Chilikrydda och paprikakrydda efter smak
2-3 vitlöksklyftor
2-3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2-3 tsk citronsaft (om man vill)
1 kruka basilika

Gör såhär

Stek färsen i olja eller margarin, krydda och pressa ner vitlöken. Häll på grädden och mjölken. Klipp ner basilikan och ta i citronsaften låt koka ihop. Smaka av om det behöver kryddas mer eller redas av med lite maizena.

Under tiden såsen kokar ihop så koka pastan så är det klart samtidigt.

Servera gärna med sallad och bröd

Likes

Comments


Eftersom jag inte tål röda tomater men gula så brukar jag passa på att köpa mycket gula tomater när det finns. Det blir inte lika stark tomatsmak på tomatpurén som med röda men det blir ändå bra smak. Det ser lite annorlunda ut med gul tomatsås på pizza men det blir ändå mer pizzasmak än utan tomatsås 😀

Ingredienser

0.5 dl olja
1 vitlöksklyfta
3 kg tomater
1 tsk salt

Gör såhär

Hacka tomaterna i bitar och häll i en skål. Skala och hacka vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en gryta och stek vitlöken mjuk. Tillsätt tomaterna och låt puttra i 30min. Passera tomaterna noga och häll tillbaka purén i grytan och låt koka upp. Låt puttra under omrörning i några timmar tills rätt konsistens uppnåtts. Frys gärna in tomatpurén i iskubslådor. Det blir ca 3 dl när det är klart. 

Vill man kan man koka tomaterna först och ta av skalet innan man skär tomaterna och blandar ner i kastrullen.

Det tar tid men är kul när man kan laga mat som det ska vara tomatpuré i. Naturligtvis passar receptet till röda tomater också 😊

Likes

Comments

Sockerkaka med chokladbitar

3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
ca 150 g mörk eller ljus choklad, grovhackad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet. Rör sist i chokladbitarna.

2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik och pudra över florsocker.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet. Rör sist i chokladbitarna.

2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik och pudra över florsocker.
Smält lite choklad och ringla över sockerkakan när den är sval.

Lycka till!
 

Likes

Comments

Tapasrullar

Oststicks inlindad i Cheddar (het) med tunna skivor Chorizo

Halloumi

Lägg skivad halloumi på Lomo (lufttorkad och kryddad spansk kotlettrad)

Servera gärna oliver, kex och ost till

Likes

Comments

Kycklinggratäng 4 port

3 -4 kycklingfileér
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
250-300 gram broccoli
150 gram ädelost (Jag använde Kvibille gräddädelost)
3 dl grädde
salt, peppar
smör till stekning
15 babytomater, jag hade gula eftersom jag är allergisk mot röda.
ca 100 gram riven stark ost (Jag använde riven Grevé ost)

Gör så här:

Skär kycklingen i små bitar och bryn den i i smöret på medlevärme tills den fått fin färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen i formen tillsvidare. Dela champinjonerna och skär löken, lägg det tillsammans med vitlöken i pannan och fräs några minuter till de mjuknat något.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela broccolin i mindre bitar, skär tomaterna i två delar. Fördela broccolin och tomathalvorna över kycklingen i formen. Smula ädelosten i en kastrull och häll på grädden. Låt koka några minuter och rör om. Tillsätt lite salt om du vill.

Tillsätt den stekta löken och vitlöken över kycklingen, broccolin och tomaterna.
Häll sist på ostblandningen och strö den rivna osten överst.

Gratinera i ugnen ca 200 grader i ca 20-25 minuter. Servera med valfri potatis eller ris till. Jag hade klyftpotatis och sallad till.

Denna rätt passar både till vardag och fest 🍽

Likes

Comments