Idag fick crock poten sköta matlagningen, väldigt smidigt och enkelt när det nästan sköter sig självt.

Det blev köttgryta gjord på högrev med morötter och lök.

Ca 800 gram högrev
2 morötter
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 buljongtärningar
Salt och peppar
worchestersås ca 2 tsk och 0.5 msk soya
2 msk kalvfond
1-2 dl grädde
4 dl vatten
2 lagerblad 

Skär högreven i grytbitar och skär bort senor och hinnor.
Skala och skölj morötterna, dela i slantar
Skär löken i små bitar, skär vitlöken i tunna skivor
Bryn köttet i crock poten om det finns den funktionen annars i stekpanna. Det går att lägga köttet som det är i crock poten också men det är gott med lite yta tycker jag på köttet.
Krydda med salt, peppar, kalvfonden, lagerbladen och smula sönder buljongtärningarna. Häll på vattnet och starta crock poten på 6 timmar låg. När det återstår ca 30 minuter så häll på grädde och redning så det blir efter önskad smak. Smaka gärna av om det behövs mer krydda eller grädde. Jag brukar starta crock poten på hög sista stunden så det kokar ihop riktigt.

Servera gärna med kokt eller pressad potatis. Tillbehör som passar till är svartvinbärsgelé, hårt bröd och nån grönsak 🍽🙂

Det går lika bra att göra rätten i en gryta om man inte har en crock pot.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Sätt ugnen på 175˚C.

Smörj och bröa en bakform gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

200 gram margarin
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0.5 gram
1.5 dl mjölk
2 ägg

Smält matfettet.

Blanda saffranet med 1 msk av sockret. Hat du en mortel kan du stöta saffranet innan du blandar det med sockret. Blanda det med det smälta matfettet.

Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.


Likes

Comments

500 kycklingfilé
250 g färsk broccoli
1 gul lök
4 klyftor vitlök
ca 2 cm färsk ingefära eller i tsk torkad
2-3 limeblad
3 msk röd currypasta
2 msk fisksås
2 msk honung
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl grädde, det är valfritt för det smakar bra utan också.

Skär kycklingen i mindre bitar. Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Hacka lök och vitlök fint. Skala och riv ingefäran. Häll olja i en stekpanna eller crock pot och bryn kycklingen. Den behöver inte få färg. Lägg ned broccoli, lök, vitlök, riven ingefära och låt fräsa med några minuter.

Häll över allt i crock-pot. Tillsätt limeblad, röd currypasta, fisksås, honung och ca 1 dl vatten. Blanda runt. När det är ca 30 minuter kvar så häll i kokosmjöken och grädden. Risken är stor att det skär sig om man blandar i kokosmjölken och grädden för tidigt. Tillaga på låg effekt i 5-6 timmar eller hög effekt på 4-5 timmar. Servera med ris och gärna ett gott bröd till.

Har man inte en crock pot går det lika bra att laga den här rätten i en gryta. Tillagningstiden blir ca 1.5-2 timmar.


Likes

Comments


Sätt ugnen på 225˚C.

Skilj äggvitorna från äggulorna. Spara de hela äggulorna

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Forma moln av äggvitorna på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan.

Sätt in plåten mitt i ugnen ca 3 minuter. Ta ut plåten och lägg på äggulorna, sätt in plåten igen mitt i ugnen ytterligare 3-4 minuter. 

Krydda med salt och peppar.

Förslag på tillbehör 

Stekt bacon

Rostad smörgås

Parmesanost 

Gräslök/persilja

Likes

Comments

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

Smaksätt med 1 tsk vaniljsocker men den är så söt så det behövs inte tycker jag. 

Vispa grädden löst och tillsätt den kondenserad mjölken och vispa slätt. Det ska stå kondenserad mjölk på burken, inte karamelliserad. 

Tips!

Man kan även göra glass av såsen. Häll den i en form och låt den stå i frysen minst 4 timmar. Man kan smaksätta med lite Baileys 🙂


Likes

Comments


Äppelkladdkaka

Stata ugnen på 180 grader

Smörj en form med margarin, gärna med löstagbar kant.

175 gram margarin

2.5 dl socker

2.75 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

Kanel

Florsocker

1-3 äpplen

Smält margarinet i en kastrull, rör ner alla torra ingredienser och äggen. Skala och riv äpplet på ett rivjärn på den grova sidan. Blanda ner det rivna äpplet i smeten och häll smeten i formen. Pudra över lite kanel innan formen ställs in i mitten av ugnen. Sikta gärna lite florsocker över äppelkakan innan servering.

Grädda 22-30 minuter beroende på hur kladdig den ska vara.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Likes

Comments

Sockerstekt potatis

Skala och koka små potatisar i ca 10 minuter och låt svalna.

När potatisen svalnat så rulla potatisen i socker på en plåt som det är matolja och margarin på. Låt potatisen steka färdigt i ugnen tills den är mjuk. Häll på mer matolja om det försvinner under tillagningen. Potatisen ska nästan bli som lite friterad med knaprig sockrig yta.


Likes

Comments

Starta ugnen på 225 grader

Lägg bakplåtspapper på en plåt

1 sötpotatis 

2-3 msk potatismjöl

Olivolja

Flingsalt

Skala eller skölj potatisen noga

Skär potatisen till strips

Lägg potatisen i en skål med kallt vatten ca 15 minuter.

Häll av vattnet och låt potatisen stå en stund så den torkar lite. Blanda runt potatismjölet så all potatis blir täckt. Lägg potatisen en och en på plåten så det blir fina strips och inte en enda röra. Ringla över lite olivolja och ställ plåten i mitten av ugnen. Efter ca 20-30 minuter kan du börja och känna om potatisen är klar. När potatisen är klar så strö över flingsalt.

Likes

Comments

Bland det bästa jag vet är Janssons frestelse, det lagar jag lite då och då under året inte bara till jul 🙂 Ett måste för mig är rödbetssallad och kokt ögg till som tillbehör.


Starta ugnen på 200 grader

Smörj en ugnsfast form med margarin

10 potatisar

1 lök

1 burk ansjovis

5 dl grädde

Ströbröd

Salt och vitpeppar

Skala potatisen och skär den i stavar alternativ använd en hushållsassistent 

Hacka löken smått

Fördela potatisen i botten på formen och strö över löken. Lägg sedan ansjovisen över löken och avsluta med potatis. Salta och peppra efter smak, häll över grädden samt anjovisskyn från burken för extra god smak. Skär några margarinbitar och fördela över frestelsen innan den ställs i ugnen.

Ställ in i ugnen och känn efter ca 40 minuter om det behövs mer tid. När det börjar bli klart strö över lite ströbröd för jämnare färg.

Smaklig måltid

Likes

Comments

Jag är så nöjd med min crock pot, det blev så enkelt att lyckas med stekar och grytor. Den här gången provade jag att köra steken på hög i fyra timmar, annars brukar jag mest använda låg och ca 6-7 timmar innan maten är klar.

Ca 1.2 kilo högrev

1 lök i bitar

3 morötter

2-3 vitlöksklyftor pressade

Skala morötterna och hacka löken, den behöver inte vara finhackad.

Skär morötterna i bitar eller slantar

Lägg morötterna och löken i botten på crock poten och lägg steken ovanpå. Om man vill kan man bryna steken först, jag brukar göra det eftersom min crock pot har en sån funktion.

Krydda steken med salt, vitpeppar, paprikapulver och den pressade vitlöken. Har du färsk oregano kan du lägga det på steken annars går det lika bra med torkad oregano.

Blanda 2-3 dl rött vin med 3 msk kalvfond peppar och 1 msk tomatpuré och häll över steken. Starta crock poten och låt den gå antingen 4 timmar på hög eller 6-7 timmar på låg.

När steken är klar så gör en sås av skyn och servera med valfritt tillbehör. Jag hade potatisgratäng, sallad och stekta champinjoner.

Likes

Comments