Efterrätt, Lättlagat

Här följer ett riktigt basrecept på kokosbollar som alltid är ett säkert kort om man ska få gäster. Spara lite tid för dem att stelna i kylen också innan de serveras, så är de ännu godare :) Receptet är passligt för ca 4st kaffegäster

Ingredienser
  • 100g smör
  • 2,5dl havregryn
  • 1dl socker
  • 1tsk vaniljsocker
  • 3msk kakaopulver
  • 3msk kallt kaffe
Instruktioner
  1. Hyvla ner smöret i en skål. (Om smöret hunnit bli rumsvarmt innan du börjar baka behövs det inte hyvlas.)
  2. Tillsätt alla andra ingredienser och blanda ordentligt med hjälp av en gaffel eller för hand.
  3. Forma till jämna bollar (ca 1msk/boll) och rulla sedan i kokosflingor.
  4. Ställ kokosbollarna ca 30min i kylen innan servering.
Lånad bild.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Dagen innan 50 års festen började vi tänka på välkomstdrinkar och att någon alkoholfri variant säkert skulle vara helt på sin plats. Så på parkeringen till affären googlade vi fram ett recept som hade fått bra feedback. Sen gjorde vi ungefär enligt receptet . Blev jätte gott 😋

Ingredienser 
  • 4l kolsyrat vatten
  • 4l fruktjuice av citrusfrukter (använde Juissis's citron-lime, mandarin-ananas och jordgubb-lime)
  • 2dl limejuice koncentrat
  • 1dl honung (späd ev. med lite hett vatten så honungen blir flytande)
  • Frukt (Grape, lime, citron, etc)
Instruktioner 
  1. Skiva frukterna och frys in dem.
  2. Blanda alla ingredienser i ett ämbar eller i en stor skål.
  3. Tillsätt de frusna fruktena.
  4. Smaka av.

Likes

Comments

Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri

Åter ett recept från tidningen Hembakat. Dessa choklad maränger har blivit lite obligatoriska hos oss på kalasbordet, dels för att de är både gluten- och mjölkfria samt dels för att de är så otroligt fina, goda och lätta att laga.

Ingredienser 
  • 100g mörk choklad (välj mjölkfri om marängerna ska vara utan mjölk)
  • 3st äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
Instruktioner
  1. Smält chokladen över vattenbad och ta sedan bort från kastrullen så att det svalnar.
  2. Sätt ugnen på 125 grader och bakplåtspapper på 2st plåtar.
  3. Vispa äggvitorna med 1/2 dl socker så att det blir till ett vitt, fast skum.
  4. Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare, så att smeten blir fastare och glansigare.
  5. Häll chokladen över marängen, utan att röra om.
  6. Använd två matskedar och ta både maräng och choklad med, klicka ut på plåten och "arbeta" eventuellt vid behov lite med skedarna så att marängen ser melerad ut.
  7. Grädda ca 1 1/2 timme. Marängen är klar då den lossnar lätt från pappret. (De går bra att ha flera plåtar samtidigt i ugnen. Gräddningstiden kan då förlängas något.)
  8. Gör gärna dessa dagen innan bjudningen.

Likes

Comments

Efterrätt, Lättlagat

Den här bullakransen var riktigt lätt att göra och blev rätt stor så att man fick flera bitar från den. Receptet har jag hittat i tidningen Hembakat.

Ingredienser
  • 25g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • ½ krm kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6-7dl vetemjöl
  • 150g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • pärlsocker till garnering
Instruktioner
  1. Ta fram smöret!! Fördela det i mindre bitar så att det snabbare blir rumsvarmt.
  2. Värm mjölken i en stor skål till 37 grader.
  3. Smula ner jästen och rör om till den smält.
  4. Tillsätt socker, kardemumma, salt, hälften av mjölet och 50g smör. Rör om ordentligt och blanda ner resten av mjölet.
  5. Låt jäsa under en handduk i ca 45min.
  6. Blanda fyllningen - farinsocker, 100g smör och vaniljsocker - till en smet.
  7. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x45cm.
  8. Bred ut fyllningen över degen.
  9. Rulla ihop bulladegen från långsidan och ställ den på en plåt med bakplåtspapper. (Så att den blir till en krans)
  10. Klipp med en sax snitt i kransen, ungefär 4cm från varann, ungefär genom halva degen.
  11. Låt kransen jäsa ytterligare 20-30min.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Vispa ägget med en gaffel och pensla på på kransen.
  14. Strö över pärlsocker.
  15. Grädda 30min i 200 grader.

Likes

Comments