Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Bakverk

Det är fredag, skolen skiner och jag sitter inne och gör skolarbeten. Tyckte bestämt att jag kunde med gott samvete unna mig något gott, men inte föör mycket.. 😜Därför testade jag ett nytt recept på "no bake" havrekakor med smak av kakao, jordnötssmör och kokos MEN förminskade rejält på receptet, så detta är ett passligt recept för 1-2 personers myskväll. 💑 Ger dessa helt klart tummen upp 👍👍

Ingredienser
  • 2msk kokosolja (eller smör om man föredrar det)
  • 2msk valfri mjölk (tex sojamjölk för mjölkfri variant)
  • 4msk socker
  • 1½msk kakaopulver
  • 1msk jordnötssmör
  • ½-1tsk vanilj pulver/socker
  • 2-2½dl havre (glutenfri havre för glutenfria kakor)
Instruktioner
  1. Mät upp kokosolja, mjölk, socker och kakaopulver i en kastrull.
  2. Hetta upp och låt sjuda max 1min. Ta sedan bort kastrullen från plattan.
  3. Rör ner jordnötssmör, vanilj och havre.
  4. Klicka ut önskad storleks havrekakor på bakplåtspapper och låt dessa svalna 10-15min.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Vegetariskt, Frukost

Overnight oats, eller rågröt som det också kallas, har fångat mitt intresse helt och hållet och jag skulle bara kunna äta det om jag fick välja. Denna gång gjorde jag en större sats och därför har jag receptet både för en portion och för fyra portioner nedan. Vill man göra glutenfritt ska man kolla att havren man använder är glutenfri. Det går också att byta ut mjölkprodukterna till något annat än sojaprodukter om man vill. Njut 😍😘

Ingredienser

För en portion behövs

  • 1dl havre
  • 1msk chiafrön
  • 0-0,5 tsk salt
  • 0,5-1 tsk kanel
  • 2msk russin
  • 1st finriven morot
  • 0,5dl sojayoghurt
  • 1,5dl sojamjölk

För 4st portioner behövs

  • 4dl havre
  • 0,5 dl chiafrön
  • 1tsk salt
  • 1msk kanel
  • 1dl russin
  • 3-4st finrivna morötter
  • 2dl sojayoghurt
  • 5dl sojamjölk
  • 1,5dl vatten
Instruktioner
  1. Mät upp ingredienserna i en skål och blanda ordentligt.
  2. Förvara i burk(ar) med lock i kylskåp i minst 4h, max en vecka. Instruktionerna är desamma oberoende om man gör en eller fyra portioner (förutom att man måste portionera gröten i receptet för fyra portioner).

Likes

Comments

Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Vegetariskt

Här kommer ett till recept på hemlagad glass. Mitt tidigare recept som finns här är gjort av blåbär och banan, medan jag denna gång använt mig av kakaopulver och banan.

Får nog be om ursäkt för bilden dock, ser inte det minsta aptitligt ut 😝 Men jag kan lova att det är godare än det ser ut 😄 Speciellt då glassen är riktigt kall.

Ingredienser
  • Frusen banan
  • kakaopulver

Brukar använda ungefär en banan och 1-2msk kakaopulver för en portion.

Instruktioner
  1. Tina den frusna bananen något.
  2. Tillsätt kakaopulver och mixa till en jämn smet. Smaka av.

Likes

Comments

Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Vegetariskt, Frukost

Alltså jag är ordlös! Det här var så sjuuukt gott!💗 Det känns lite surt att jag så väldans länge velat prova göra "overnight oats" men inte kommit mig för att göra det förrän nu. Men den som väntar på något gott väntar inte förgäves, hehe..

Overnight oats är rågröt som främst används som frukost eller mellanmål. Det går jätte bra att förbereda burkar för hela veckan men om man använder sig av färsk frukt så ska man äta upp gröten inom några dagar. Låt gröten stå i minst 4h. Det finns massvis med varianter på olika smaksättningar man kan blanda ihop och jag kommer garanterat att prova flera. 🙏😊

Ingredienser
  • 1dl havregryn (glutenfria för glutenfri variant!)
  • 1,5dl mjölk (jag använde sojamjölk)
  • 0,5-1dl yoghurt (jag använde sojayoghurt)
  • 1msk chiafrön
  • 1msk jordnötssmör
  • 1-2msk kakaopulver
  • 1krm salt
  • 0-2 msk honung
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser samman och förvara i en burk med lock i kylskåpet minst 4h och max 7-10 dagar.

Måste ännu skryta lite med hur otroligt gott detta var! Jag verkligen älskar kombinationen av crunchy peanutbutter med kakao 😍 Blir som en efterrätt 🎂 Och vad är nu bättre än att ha färdig frukost direkt då man vaknar, eller mellanmål då man kommer från skola/jobb eller träning 👆😊

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri, Vegetariskt

Hittade detta recept på en matblogg här på Nouw.com, men har glömt vilken 😌Jag var hur som helst väldigt skeptisk, trots att det såg gott ut och bloggaren skröt med receptet så jag tänkte "varför inte" 😄 Blev riktigt gott och precis som med vegetarisk mat överlag så kände man sig mätt och lätt samtidigt 💪 Blev också överraskad över hur snabbt maten var klar från det att jag började tills att jag åt. 🕒

Ingredienser
  • Tofu (ca 250g). I "originalreceptet skulle tofun vara smaksatt med tomat & basilka men jag hittade inte det i våra finska matbutiker så jag köpte natruell, och kryddade med vitlök, tomatpure och basilika).
  • 4dl havregrädde (eller annan variant om så önskas)
  • Ca 1-2msk maizena + vatten (eller annan redning, t.ex. vetemjöl)
  • Kryddor: salt, citronpeppar, dill, vitlökspulver.
  • Tillbehör: Pasta, ris eller potatis + en god sallad 😚
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt förpackningen.
  2. Tärna tofun och fräs i en stekpanna med olja/smör till bitarna är gyllenbruna.
  3. Krydda tofun med basilika och vitlökspulver.
  4. Värm upp grädden i en kastrull.
  5. Vispa ner redningen enligt önskad konsistens. Akta för klimpar i såsen!
  6. Krydda såsen och smaka av. Blanda i tofu-bitarna.

Likes

Comments

Glutenfri, Mat, Mjölkfri, Vegetariskt

Tycker att jag lagat allt för lite vegetarisk mat på senaste tiden men nu nyligen blev jag riktigt ivrig för att göra vegetarisk mat igen, så här kommer ett recept på en otrooligt god svampsås som kan serveras med t.ex. pasta. 💚

Ingredienser
  • Ca 400g champinjoner (eller annan valfri svamp)
  • 1st lök
  • 4msk soja sås
  • Kryddor: svartpeppar och salt
  • 3dl havremjölk (eller annan valfri mjölk)
  • 1st grönsaksbuljong
  • 1,5-2 msk maizena (eller vanligt vetemjöl om så önskas)
Instruktioner
  1. Tvätta, rensa och tärna champinjonerna.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs champinjonerna och löken i smör/olja, i en kastrull. Dra sedan ner på värmen och låt dem småputtra i vätskan från svampen.
  4. Tillsätt sojasås, svartpeppar och salt. Låt småputtra ytterligare några minuter under lock.
  5. Tillsätt mjölken och buljongen. Låt såsen koka upp igen och koka några minuter.
  6. Blanda maizena med en skvätt kallt vatten och häll ner det i såsen samtidigt som du rör om i kastrullen. Låt koka i 2min och sedan är såsen färdig! 🙏

Likes

Comments

Mjölkfri, Lunch, Vegetariskt

Jag har såå länge tänkt att jag ska prova laga egna spenatplättar men dessvärre alltid glömt bort det.. NU har jag äntligen prövat och kan konstatera att plättarna blev jätte goda! 😊👌 Jag började med att steka i en plättpanna, men märkte att det var svårt att få dem genomstekta eftersom de blev rätt så tjocka, så jag böt till en stor stekpanna istället och stekte stora, tunna plättar ✨ Receptet är för ca 3-4 portioner.

Ingredienser
  • 300g djupfryst spenat
  • 5dl havremjölk (eller annan mjölk om så önskas)
  • 2st ägg
  • 1tsk salt
  • 3dl mjöl - jag använde grahamsmjöl men vilket mjöl som helst borde fungera men kan göra att man måste lägga lite mer eller mindre, beroende på hur det fyller upp smeten.
Instruktioner
  1. Tina upp spenaten ordentligt.
  2. Blanda mjölk, ägg och spenat i en bunke.
  3. Rör ner mjöl och salt. Låt sedan svälla minst 15 min.
  4. Stek plättarna tunna i olja/smör, på medelvärme. Kontrollera att de säkert är stekta igenom!

Likes

Comments

Efterrätt, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri

Här kommer ett recept på hemlagad blåbärsglass som endast innehåller 2 ingredienser! Passar perfekt för att dämpa sötsuget 😁👌🏻

Ingredienser
  • Frusen banan
  • Frusna blåbär
Har inga mått på ingredienserna men använde knappt en hel banan + ca halv deciliter blåbär för en portion.
Instruktioner
  1. Ta fram blåbär och banan ur frysen och låt de tina några minuter.
  2. Mixa med stavmixer eller liknande. FÄRDIGT 😍

Likes

Comments

Bakverk, Glutenfri, Mjölkfri, Frukost

Detta recept har jag provat några gånger efter att jag hittade det här, i "Paleoskafferiet". Mat som är gjord enligt Paleo är naturligt både gluten- och mjölkfritt.

Ingredienser
  • 4dl mandelmjöl
  • 0,5dl kokosmjöl (kokosflingor kan mixas till mjöl om man inte har kokosmjöl hemma)
  • 1dl fiberhusk/ psylliumhusk (jag använde hälften fiberhusk och hälften chiafrön! Fungerar på samma sätt men det är viktigt att man mixar dem till ett mjöl i mixer och kommer ihåg att låta degen svälla längre)
  • 1msk bakpulver
  • 1,5tsk havssalt/flingsalt + extra som topping
  • 6st ägg
  • 3dl vatten
  • 0,5dl olivolja + extra för gräddningen.
  • ev. kryddor, t.ex. rosmarin
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. (Mixa eventuellt de ingrediener som behövs mixas till mjöl).
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  4. Vispa ägg, vatten och olja i en skål. Vispa ner de torra ingredienserna.
  5. Låt smeten svälla minst 5-10min (t.o.m. 20min om du använder malda chiafrön)
  6. Ringla olja i en ugnsform, klicka ut degen och ringla olja över.
  7. Strö salt (och eventuellt kryddor) på ytan.
  8. Grädda brödet i ugnen på 200 grader ca 20 min. Känn efter med en tändsticka eller tandpetare att brödet är "torrt", det vill säga färdig gräddat.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Enkelt recept för goda klyftpotatisar, som verkligen fungerar! 👌👌

Ingredienser
  • 0,5-1 kg tvättad potatis
  • 2-3 msk olja
  • kryddor, ex: grillkrydda + rosmarin eller salt + pizzakrydda
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisarna noggrant, t.ex. med en borste.
  3. Skär dem i klyftor och lägg dem i en bunke.
  4. Tillsätt olja och kryddor, blanda väl.
  5. Sätt bakplåtspapper på en plåt och bred ut potatisarna på det. Krydda ytterligare vid behov.
  6. Grädda 45min i 200-225 grader (utan att svänga och vända på dem).

Likes

Comments