Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Det här är en stor favorit som jag lagat rätt ofta den senaste tiden, hehe..🙆 Potatisarna ska vara ganska länge i ugnen men själva baconröran slänger man ihop i ett nafs!🙏 Eftersom det är så få ingredienser så blir det inte heller speciellt dyrt och fastän potatis är huvudingrediens så funkar det jätte bra att bjuda på denna rätt till middagsgästerna 😉👌

Ingredienser
  • ca 2 stoora potatisar per person
  • 1 färskost (ca 300g för 4 pers). Jag brukr använda kaurafraiche eller liknande för mjölkfri variant.
  • 1-2 pkt bacon (ca 170g)
  • 1påse majs
  • 1st rödlök
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Tvätta potatisarna noggrant och stick några hål med en gaffel på sidan som blir uppåt i plåten
  3. Grädda potatisarna åtminstone 1h, lite beroende på storleken på potatisarna.
  4. Skär/klipp bacon i bitar och stek tills det är krispigt.
  5. Sätt hushållspapper i en skål/på en tallrik och häll upp baconet där, så det får rinna av på pappret medan det svalnar.
  6. Stek majsen (eller koka om du föredrar det. Genom att steka blir det mindre disk 😉)
  7. Hacka löken.
  8. Blanda färskost, lök, majs och bacon i en skål.
  9. Serveraa! 😊 Det blir perfekt med en god sallad till.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Det här är en riktigt klassisk soppa hemma hos oss och jag minns att jag fått receptet från dagis, så det har hängt med en tid om vi säger så.. 👶👩 Soppan går snabbt att slänga ihop och smakar gott. Dessutom, har ju maträtten så coolt namn så den måst va bra!😄😜

Ingredienser
  • 1l vatten
  • 2 buljonger (kött eller höna)
  • 2 potatisar
  • 150g vitkål (jag använder alltid mycket mer än så eftersom man aaldrig hittar en så liten bit)
  • 400g maletkött
  • 1 lök
  • tomatpuré
  • kryddor: salt, vit/svartpeppar, basilika
Instruktioner
  1. Stek maletköttet i en stekpanna
  2. Koka upp 1l vatten i en kastrull och smula i buljongen
  3. Tvätta (och skala om du vill) potatisarna och skär dem sedan i små bitar. Sätt ner dem i kastrullen.
  4. Skär vitkål i passliga strimlor/bitar. Sätt ner i kastrullen.
  5. Häll maletköttet ner i kastrullen.
  6. Hacka löken och stek i stekpannan något. Häll sedan även den ned i kastrullen.
  7. Krydda soppan med tomatpuré och basilika. Smaka av, krydda med fler kryddor enligt smak och tycke.
  8. Låt koka 15-20min

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Lunch, Mat

Här kommer väärldens enklaste recept, som dessutom smakar megagott och går snabbt att laga! 👌👌 Första gången jag åt denna variant av köttfärslimpa blev jag bjuden på mat och trots att den är så enkel att göra passade den perfekt för en middagsbjudning.

Ingredienser
  • 400g köttfärs
  • 1st påse löksoppa
  • 2st ägg
    (Om jag inte minns fel var det en burk creme fraiche i köttfärslimpan jag smakade hos kompisen, men själv har jag inte använt det)
Instruktioner
  1. Blanda köttfärs, löksoppa (obs, bara innehållet i påsen, tillsätt inget vatten!) och äggen i en skål
  2. Häll blandningen i en ugnsform
  3. Grädda i ca 225 grader ca 20-30min.

Likes

Comments

Glutenfri, Kyckling, Lättlagat, Mjölkfri

Provade häromdagen på ett nytt recept och det blev super gott! ✨Hade dessutom gäster vid matbordet och alla gav godkänt åt denna lättlagade maträtt. Hade inte ris tilllgängligt så fick bli pasta som tilltugg, men det var inget problem alls😊👍

Ingredienser
  • pasta eller ris för 4st portioner
  • 450g kycklingstrimlor (naturell)¨
  • 0,5st äpple
  • 1st lök
  • 2tsk curry
  • 1 buljong (kött eller höns)
  • 2dl vatten
  • 2dl matlagningsgrädde (jag använde havrebaserad)
Instruktioner
  1. Koka riset/pastan enligt förpackningen.
  2. Hacka löken och äpplet fint.
  3. Stek lök, äpple och curry på medelvärme (ca 5min)
  4. Tillsätt vatten, grädde och buljong. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  5. Smaka av såsen med salt, peppar, kycklingkrydda, sweet-chili sås, etc.. Vad som nu kan behövas! 😉
  6. Stek kycklingstrimlorna i en stekpanna
  7. Häll såsen i stekpannan och låt alltsammans puttra några minuter innan servering.

Likes

Comments

Glutenfri, Lunch, Lättlagat, Mat, Kyckling

Emma tipsade om denna enkla rätt, som gott kan lagas på "rester" av ris eller kyckling, eftersom man äter rätten kall. Jag blandade alla ingredienser i en stor skål och hällde bara i på högt, och kunde efteråt konstatera att jag hade kunnat vara lite försiktigare med peston.. Men smaken är som baken! 😝

Ingredienser
  • 1,5dl fullkornsris
  • ca 300g kyckling
  • ca 200g körsbärstomater
  • soltorkad tomat
  • fetaost
  • ca 3-4tsk grönpesto
Instruktioner
  1. Koka riset.
  2. Tillred kycklingen (stek eller grädda i ugn)
  3. Skär tomaterna och soltorkad tomat i skivor.
  4. Blanda riset (som sköljts under kallt vatten), kyckling (som skurits i bitar), tomat, soltorkad tomat, fetaost och pesto.
  5. Smaka av. Tillsätt mer pesto vid behov.

Tips! För mjölkfri variant: lämna bort fetaosten eller lägg i t.ex. tofu. Kolla att peston du använder är mjölkfri (tror t.ex. urtekram har). Gör vegetariskvariant genom att lämna bort kyckligen, tillsätt tex tofu eller Misu.

Likes

Comments

Lunch, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Här om dagen gjorde jag makaronilåda, främst för att frysa in portioner och kunna ta fram då det behövs. Jag gjorde den helt klassisk makaronilåda, men en mjölkfri variant ändå! 😊

Ingredienser
  • ca 250g maletkött
  • ca 2dl makaroni
  • 2st ägg (kunde kanske testa göra på bara ett nästa gång!)
  • 1burk matlagningsgrädde (Alpro soya för mjölkfri variant)
  • kryddor: salt, vitlökssalt, cayennepeppar, basilika.
Instruktioner
  1. Sött ugnen på 200 grader
  2. Koka makaronerna och häll sedan bort vattnet från kastrullen.
  3. Bryn maletköttet och krydda med kryddor efter smak.
  4. Vispa matlagningsgrädde och ägg lätt och tillsätt lite kryddor ytterligare.
  5. Sätt bakplåtspapper i en ugnsform, häll i maletkött och pasta. Blanda om.
  6. Häll äggstanningen över pasta-kött-blandningen. Det ska komma ungefär till ytan.
  7. Grädda ca 40min. Ytan ska vara gyllenebrun och äggstanningen får inte vara rinnande mera.

Likes

Comments

Glutenfri, Mat, Mjölkfri

Zuccinibåtar lagade jag jätte ofta förra hösten, men sötpotatis (speciellt i form av franskisar) har jag nog inte gjort speciellt mycket (om alls överhuvudtaget?). Därför provar jag denna gång att laga franskisarna i ugnen och någon annan gång att fritera dem. 🍟


Ingredienser

Till batatfranskisarna:

  • 300g batat (minst)
  • 2msk olja
  • salt

Till zucchinibåtarna:

  • 1st stor (ca 600g) zucchini
  • 2st morötter
  • 1st lök
  • 250g maletkött
  • 1st ägg
Instruktioner

Batatfranskisarna:

  1. Värm ugnen till 180grader
  2. Skala och tvätta bataten.
  3. Skär i stavar och blanda sedan i en skål med 2msk olja.
  4. Placera ut stavarna på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda sedan i ugnen till de är gyllene bruna, ca 30min. Man kan röra om e gång under gräddningen.
  5. Krydda med önskade kryddor (jag använde bara salt.)


Till Zucchinibåtarna:

  1. Tvätta zucchinin och skär den i 4 delar (se bild).
  2. Gröp ut 'köttet' från zucchinin och tärna det.
  3. Salta de urgröpta "båtarna" som ligger i en bakplåtspapperklädd ugnsform.
  4. Tärna morötter och lök.
  5. Stek lök, morötter och zucchini till de fått lite färg. Sätt åt sidan i en skål.
  6. Stek maletkött och tillsätt sedan grönsaksblandningen + önskade kryddor (salt, timjan, peppar etc)
  7. Vispa ett ägg med lite vatten (max 0,5dl).
  8. Häll fyllningen över båtarna och sedan "äggstanningen" utanpå.
  9. Vrid upp ugnen till 200grader och grädda i ca 20-15min.

​Franskisarna blev nog ingen höjdare, tyvärr.. Gissar det lönar sig att fritera!

Likes

Comments

Mat, Vegetariskt

Matintresserad som jag är blir de att man googlar efter en hel massa recept. Dock hittar jag väldigt sällan något som jag inte upplever att är "too much" för vardagsmat, och det slutar med att jag gör något heelt vanligt (typ spagetti med köttfärssås.. 😓). Detta "halloumi-svamp pasta"-recept skulle förmodligen också varit ett sådant som jag bara hade scrollat förbi, men eftersom det var min vän Lina som tipsat, visste jag att det skulle vara gott. Men såhär gott hade jag inte förväntat mig! 😌🙏🍲

Ingredienser
  • 200g halloumi ost
  • 2st paprikor
  • 1 ask körsbärstomater
  • 3dl (okokt) gnocci pasta (glutenfri för glutenfri variant)
  • 300-400g svamp (jag använde champinjoner)
  • 1 burk matlagningsgrädde (alpro soya)
  • kryddor: vitlökssalt (2tsk) , svartpeppar, basilika, paprikapulver (blev en salig blandning eftersom jag inte hade någon aning hur jag skulle krydda denna rätt, men blev bra trors allt! Använde främst vitlökssalt och svartpeppar ändå.)
Instruktioner
  1. ​Koka pastan enligt förpackningen och låt sedan rinna av i ett durkslag.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Tvätta paprikor, tomater och svamp och börja sedan skiva paprikorna och svamparna. 
  4. Lägg körsbärstomaterna, de skivade paprikorna samt tärnad halloumi i en ugnsform eller på en plåt. Krydda med vitlökssalt, paprikapulver och basilika. Kör in i ugnen och grädda ca 10min (? kollade inte på klockan men tippar att det var mellan 10-15min). 
  5. Stek de skivade svamparna i lite olja i en stekpanna. Krydda med vitlökssalt och peppar. 
  6. Tillsätt matlagningsgrädden då svamparna börjar vara mjuka och "färdiga". Smaka av och krydda eventuellt mera. Småputtra några minuter till.
  7. Vrid ner ugnen till 200 grader då ost-tomat-paprika blandningen är klar.
  8. Jag valde att flytta över det som varit i ugnen (paprika, tomat och halloumi) ner i samma durkslag som pastan stod i, eftersom det hade samlats en hel del vätska från dessa. Detta steg kan såklart skippas!
  9. ​Blanda alltsammans i stekpannan och häll sedan över i en ugnsform. Grädda ytterligare 10min på 200 grader. 

Likes

Comments

Mat, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri

Denna soppa är verkligen en "allt-i-ett" soppa. Receptet har jag snott från köket.se, men ändrat på en del ingredienser för att få det att passa mina egna smaklökar så bra som möjligt 😜

Ingredienser
  • 1st lök
  • 250-300g köttfärs
  • 1tsk vitlökssalt
  • 2tsk senap
  • 2msk tomatpuré
  • cayennepeppar eller chilipulver efter smak
  • 2st köttbuljonger
  • 8-10l vatten
  • 4-5st potatisar
  • 4-5st morötter
  • persilja
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken.
  2. Bryna löken och köttfärsen i en stekpanna.
  3. Krydda blandningen med vitlökssalt, senap, tomatpuré och cayennepeppar.
  4. Häll alltsammans ned i en gryta/kastrull.
  5. Tillsätt köttbuljoner och vatten och låt småkoka under lock.
  6. Skala potatisen, skär den i bitar och lägg i grytan. Koka i 15-20min.
  7. Skala morötterna och skär dem i skivor. Låt koka med i grytan i ca. 5min.
  8. Blanda ner persilja och smaka av.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Grytor av alla de slag är en stor favorit hos mig och speciellt såhär till hösten då det börjar bli kallare ute är det gott att njuta av liknande rätter. Denna maträtt kunde säkert lika bra kallas "skördegryta", som ni säkerligen förstår orsaken till då ni kollar ingredienslistan.

Ingredienser
  • 1st (ca 400g) Zucchini
  • 400g maletkött
  • 1st lök
  • 2st paprikor
  • 1 köttbuljong (lös upp i lite varmt vatten)
  • 1 burk tomatkross (med vitlök)
  • Salt, svartpeppar, oregano


Servera med potatis för en mera matig rätt.​

Instruktioner
  1. ​Skala och förbered lök, zucchini och paprika.
  2. Skär i ca 2cm stora bitar.
  3. Bryn köttet i stekpannan och lägg sedan i en gryta.
  4. Stek lök, zucchini och paprika snabbt och lägg sedan dessa ner i grytan.
  5. Häll i den upplösta buljongen, tomatkross och kryddor och låt sedan sjuda ca 15-20min.

Likes

Comments