View tracker

Glutenfri, Lunch, Lättlagat, Mat, Kyckling

Emma tipsade om denna enkla rätt, som gott kan lagas på "rester" av ris eller kyckling, eftersom man äter rätten kall. Jag blandade alla ingredienser i en stor skål och hällde bara i på högt, och kunde efteråt konstatera att jag hade kunnat vara lite försiktigare med peston.. Men smaken är som baken! 😝

Ingredienser
  • 1,5dl fullkornsris
  • ca 300g kyckling
  • ca 200g körsbärstomater
  • soltorkad tomat
  • fetaost
  • ca 3-4tsk grönpesto
Instruktioner
  1. Koka riset.
  2. Tillred kycklingen (stek eller grädda i ugn)
  3. Skär tomaterna och soltorkad tomat i skivor.
  4. Blanda riset (som sköljts under kallt vatten), kyckling (som skurits i bitar), tomat, soltorkad tomat, fetaost och pesto.
  5. Smaka av. Tillsätt mer pesto vid behov.

Tips! För mjölkfri variant: lämna bort fetaosten eller lägg i t.ex. tofu. Kolla att peston du använder är mjölkfri (tror t.ex. urtekram har). Gör vegetariskvariant genom att lämna bort kyckligen, tillsätt tex tofu eller Misu.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Lunch, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Här om dagen gjorde jag makaronilåda, främst för att frysa in portioner och kunna ta fram då det behövs. Jag gjorde den helt klassisk makaronilåda, men en mjölkfri variant ändå! 😊

Ingredienser
  • ca 250g maletkött
  • ca 2dl makaroni
  • 2st ägg (kunde kanske testa göra på bara ett nästa gång!)
  • 1burk matlagningsgrädde (Alpro soya för mjölkfri variant)
  • kryddor: salt, vitlökssalt, cayennepeppar, basilika.
Instruktioner
  1. Sött ugnen på 200 grader
  2. Koka makaronerna och häll sedan bort vattnet från kastrullen.
  3. Bryn maletköttet och krydda med kryddor efter smak.
  4. Vispa matlagningsgrädde och ägg lätt och tillsätt lite kryddor ytterligare.
  5. Sätt bakplåtspapper i en ugnsform, häll i maletkött och pasta. Blanda om.
  6. Häll äggstanningen över pasta-kött-blandningen. Det ska komma ungefär till ytan.
  7. Grädda ca 40min. Ytan ska vara gyllenebrun och äggstanningen får inte vara rinnande mera.

Likes

Comments

View tracker

Glutenfri, Mat, Mjölkfri

Zuccinibåtar lagade jag jätte ofta förra hösten, men sötpotatis (speciellt i form av franskisar) har jag nog inte gjort speciellt mycket (om alls överhuvudtaget?). Därför provar jag denna gång att laga franskisarna i ugnen och någon annan gång att fritera dem. 🍟


Ingredienser

Till batatfranskisarna:

  • 300g batat (minst)
  • 2msk olja
  • salt

Till zucchinibåtarna:

  • 1st stor (ca 600g) zucchini
  • 2st morötter
  • 1st lök
  • 250g maletkött
  • 1st ägg
Instruktioner

Batatfranskisarna:

  1. Värm ugnen till 180grader
  2. Skala och tvätta bataten.
  3. Skär i stavar och blanda sedan i en skål med 2msk olja.
  4. Placera ut stavarna på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda sedan i ugnen till de är gyllene bruna, ca 30min. Man kan röra om e gång under gräddningen.
  5. Krydda med önskade kryddor (jag använde bara salt.)


Till Zucchinibåtarna:

  1. Tvätta zucchinin och skär den i 4 delar (se bild).
  2. Gröp ut 'köttet' från zucchinin och tärna det.
  3. Salta de urgröpta "båtarna" som ligger i en bakplåtspapperklädd ugnsform.
  4. Tärna morötter och lök.
  5. Stek lök, morötter och zucchini till de fått lite färg. Sätt åt sidan i en skål.
  6. Stek maletkött och tillsätt sedan grönsaksblandningen + önskade kryddor (salt, timjan, peppar etc)
  7. Vispa ett ägg med lite vatten (max 0,5dl).
  8. Häll fyllningen över båtarna och sedan "äggstanningen" utanpå.
  9. Vrid upp ugnen till 200grader och grädda i ca 20-15min.

​Franskisarna blev nog ingen höjdare, tyvärr.. Gissar det lönar sig att fritera!

Likes

Comments

Mat, Vegetariskt

Matintresserad som jag är blir de att man googlar efter en hel massa recept. Dock hittar jag väldigt sällan något som jag inte upplever att är "too much" för vardagsmat, och det slutar med att jag gör något heelt vanligt (typ spagetti med köttfärssås.. 😓). Detta "halloumi-svamp pasta"-recept skulle förmodligen också varit ett sådant som jag bara hade scrollat förbi, men eftersom det var min vän Lina som tipsat, visste jag att det skulle vara gott. Men såhär gott hade jag inte förväntat mig! 😌🙏🍲

Ingredienser
  • 200g halloumi ost
  • 2st paprikor
  • 1 ask körsbärstomater
  • 3dl (okokt) gnocci pasta (glutenfri för glutenfri variant)
  • 300-400g svamp (jag använde champinjoner)
  • 1 burk matlagningsgrädde (alpro soya)
  • kryddor: vitlökssalt (2tsk) , svartpeppar, basilika, paprikapulver (blev en salig blandning eftersom jag inte hade någon aning hur jag skulle krydda denna rätt, men blev bra trors allt! Använde främst vitlökssalt och svartpeppar ändå.)
Instruktioner
  1. ​Koka pastan enligt förpackningen och låt sedan rinna av i ett durkslag.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Tvätta paprikor, tomater och svamp och börja sedan skiva paprikorna och svamparna. 
  4. Lägg körsbärstomaterna, de skivade paprikorna samt tärnad halloumi i en ugnsform eller på en plåt. Krydda med vitlökssalt, paprikapulver och basilika. Kör in i ugnen och grädda ca 10min (? kollade inte på klockan men tippar att det var mellan 10-15min). 
  5. Stek de skivade svamparna i lite olja i en stekpanna. Krydda med vitlökssalt och peppar. 
  6. Tillsätt matlagningsgrädden då svamparna börjar vara mjuka och "färdiga". Smaka av och krydda eventuellt mera. Småputtra några minuter till.
  7. Vrid ner ugnen till 200 grader då ost-tomat-paprika blandningen är klar.
  8. Jag valde att flytta över det som varit i ugnen (paprika, tomat och halloumi) ner i samma durkslag som pastan stod i, eftersom det hade samlats en hel del vätska från dessa. Detta steg kan såklart skippas!
  9. ​Blanda alltsammans i stekpannan och häll sedan över i en ugnsform. Grädda ytterligare 10min på 200 grader. 

Likes

Comments

Mat, Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri

Denna soppa är verkligen en "allt-i-ett" soppa. Receptet har jag snott från köket.se, men ändrat på en del ingredienser för att få det att passa mina egna smaklökar så bra som möjligt 😜

Ingredienser
  • 1st lök
  • 250-300g köttfärs
  • 1tsk vitlökssalt
  • 2tsk senap
  • 2msk tomatpuré
  • cayennepeppar eller chilipulver efter smak
  • 2st köttbuljonger
  • 8-10l vatten
  • 4-5st potatisar
  • 4-5st morötter
  • persilja
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken.
  2. Bryna löken och köttfärsen i en stekpanna.
  3. Krydda blandningen med vitlökssalt, senap, tomatpuré och cayennepeppar.
  4. Häll alltsammans ned i en gryta/kastrull.
  5. Tillsätt köttbuljoner och vatten och låt småkoka under lock.
  6. Skala potatisen, skär den i bitar och lägg i grytan. Koka i 15-20min.
  7. Skala morötterna och skär dem i skivor. Låt koka med i grytan i ca. 5min.
  8. Blanda ner persilja och smaka av.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Grytor av alla de slag är en stor favorit hos mig och speciellt såhär till hösten då det börjar bli kallare ute är det gott att njuta av liknande rätter. Denna maträtt kunde säkert lika bra kallas "skördegryta", som ni säkerligen förstår orsaken till då ni kollar ingredienslistan.

Ingredienser
  • 1st (ca 400g) Zucchini
  • 400g maletkött
  • 1st lök
  • 2st paprikor
  • 1 köttbuljong (lös upp i lite varmt vatten)
  • 1 burk tomatkross (med vitlök)
  • Salt, svartpeppar, oregano


Servera med potatis för en mera matig rätt.​

Instruktioner
  1. ​Skala och förbered lök, zucchini och paprika.
  2. Skär i ca 2cm stora bitar.
  3. Bryn köttet i stekpannan och lägg sedan i en gryta.
  4. Stek lök, zucchini och paprika snabbt och lägg sedan dessa ner i grytan.
  5. Häll i den upplösta buljongen, tomatkross och kryddor och låt sedan sjuda ca 15-20min.

Likes

Comments

Mjölkfri, Mat, Lunch

Denna mjölkfria lasagne blev en kombination av två olika recept: zucchinilasagne och lasagne med creme fraiche.

​Dessutom, ​gick den helt över mina förväntningar! Supergod, kommer tillredas många gånger i mitt kök😍

Ingredienser
  • 3st morötter
  • 1st lök
  • 250-300g maletkött
  • 1 burk pastasås med basilika
  • 1st liten zucchini
  • 3st lasagneplattor
  • 1 burk havrefraiche
  • Kryddor: salt, köttbuljong, paprika, grillkrydda
Instruktioner
  1. ​Värm ugnen till 225 grader
  2. Skala zucchini och morötter och använd samma "potatisskalare" för att göra tunna skivor av zucchinin. Sätt dom på ett skilt fat.
  3. Hacka lök och morötter till små bitar.
  4. Fräs lök och morötter i lite olja i en kastrull/gryta.
  5. Tillsätt tomatsås och kryddor i kastrullen. Låt sjuda ca 10min.
  6. Bryn köttet i en stekpanna och blanda sedan ner i tomatsåsen. Tillsätt vatten vid behov.
  7. Häll havrefraichen i en liten plastpåste och klipp ett litet hål i ändan (som om du skulle spritsa).
  8. Smörj en ugnsform med matfett och börja sedan med ett tunt lager tomatsås, hälften av zucchini-skivorna, lite havrefraiché, tomatsås, creme fraiche, lasagneplattorna, tomatsås, zucchini och slutligen havrefraiche.
  9. Grädda ca 30min på 225grader. 
  10. Servera med krispsallad! 😄

Likes

Comments

Lunch, Lättlagat, Mat, Mjölkfri, Kyckling, Vegetariskt

Denna pastasallad är otroligt lätt att laga och passar likaväl till vardag som fest. 👒👔👗👠👕 För en mera matig variant passar det bra med kycklingfileér till, men det är inget måste.

Ingredienser
  • 400g Gnocci pasta (gärna fullkorn, men för glutenfri variant glutenfri pasta)
  • 1 ask (70g) ruccola
  • 2 askar fetaost med soltorkad tomat (alternativt både "naturell" fetaost och soltorkadtomat i olja)
  • 2st (ca 200g) paprikor
  • 1 påse (200g) majs
  • 1 ask (200-300g) minitomater


  • 1st havrefraiche (eller vanlig creme fraiche eller gräddfil om man inte behöver göra dressingen mjölkfri)
  • ca ½ dl sweet chilisås
  • ganska mycket salt och peppar


  • Kycklingfileér (om så önskas! 😊)
  • curry + olja som krydda
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Låt sedan rinna av i ett durkslag och låt svalna något.
  2. Koka även majsen om du använder fryst majs.
  3. Skär paprika och tomat i mindre bitar.
  4. Varva pasta, ruccola, majs, paprika och tomat i en stor skål.
  5. Blanda dressingen i en liten skål och lägg ca hälften av dressingen i salladen.
  6. Blanda salladen väl och toppa den med fetaosten.
  7. Servera salladen och ge möjlighet för gästerna att ta mera dressing till av det som blev kvar.
  8. Tips; servera med kycklingfileér kryddade med curry.

​Helt klart en 🌟🌟🌟🌟🌟-rätt 😉

Likes

Comments

Glutenfri, Lunch, Lättlagat, Mat, Mjölkfri, Kyckling

Denna kycklingsås är mycket enkel att laga och passar till olika tillfällen och bjudingar 😊 Speciellt mycket gillar jag den eftersom den är så färggrann och smakrik (även utan destomera kryddor🙏).

Ingredienser
  • Pasta (eller eventuellt ris) för 3personer
  • 250g naturell kyckling (strimlor)
  • 200g (1 påse) djupfryst spenat
  • 1st lök
  • 100g soltorkade tomater
  • 1st (alprosoya) matlagningsgrädde
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Hacka löken och bryn i en panna.
  3. Tillsätt kycklingen och stek tillsammans med löken.
  4. Häll i matlagningsgrädden, spenaten och soltorkade tomater (obs, tomterna kan klippas i mindre bitar!).
  5. Blanda allt till en sås och låt sjuda några minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar, curry och andra kryddor som faller dej i smaken 😄

Likes

Comments

Bakverk, Glutenfri, Mjölkfri

Blev även här fövånad över hur luftigt och högt brödet blev. Supergott var det dessutom, även om jag måste erkänna att jag brukar ha lite svårt att gilla glutenfria bröd. Tyckte däremot att det kunde fått vara mera frön eller nötter i brödet, fast de andra som smakade höll inte med 👫👫

Ingredienser
  • En påse torrjäst (eller 25g färsk)
  • 5dl soyamjölk
  • 3/4 dl sirap
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl sesamfrö
  • 2msk olja
  • 1dl maizena stärkelse
  • 1tsk salt
  • 5dl bovetemjöl (använde bovete flingor och körde i mixern, gick precis lika bra👌)
  • 3/4 dl fiberhusk eller pofiber
Instruktioner
  1. Värm mjölken till ca 42 grader (använder du färskjäst ska vätskan bara vara 37-38 grader)
  2. Blanda ner torrjästen i mjölken och rör tills den lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, linfrö, sesamfrö, olja, maizena, salt och bovetemjöl. Rör ner fiberhusk/pofiber till sist och vispa i 5-7min med elvisp så att degen tjocknar.
  4. Låt degen jäsa under en duk i ca 1h.
  5. Klä en brödform (1,5l) med bakplåtspapper och häll degen i den.
  6. Blöt ytan vid behöv med vatten och strö sedan över linfrö och sesamfrö.
  7. Låt jäsa ytterligare 30min. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda limpan 10min i 200 grader, vrid sedan ner värmen till 175 grader och låt stå ytterligare 40-45min.
  9. Låt svalna ordentligt innan du skär i brödet eller lyfter det från formen.

Likes

Comments