Efterrätt, Lättlagat

Den här bullakransen var riktigt lätt att göra och blev rätt stor så att man fick flera bitar från den. Receptet har jag hittat i tidningen Hembakat.

Ingredienser
  • 25g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • ½ krm kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6-7dl vetemjöl
  • 150g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • pärlsocker till garnering
Instruktioner
  1. Ta fram smöret!! Fördela det i mindre bitar så att det snabbare blir rumsvarmt.
  2. Värm mjölken i en stor skål till 37 grader.
  3. Smula ner jästen och rör om till den smält.
  4. Tillsätt socker, kardemumma, salt, hälften av mjölet och 50g smör. Rör om ordentligt och blanda ner resten av mjölet.
  5. Låt jäsa under en handduk i ca 45min.
  6. Blanda fyllningen - farinsocker, 100g smör och vaniljsocker - till en smet.
  7. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x45cm.
  8. Bred ut fyllningen över degen.
  9. Rulla ihop bulladegen från långsidan och ställ den på en plåt med bakplåtspapper. (Så att den blir till en krans)
  10. Klipp med en sax snitt i kransen, ungefär 4cm från varann, ungefär genom halva degen.
  11. Låt kransen jäsa ytterligare 20-30min.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Vispa ägget med en gaffel och pensla på på kransen.
  14. Strö över pärlsocker.
  15. Grädda 30min i 200 grader.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Efterrätt, Lättlagat, Mjölkfri, Vegetariskt

Midsommaren spenderades för min del i Esse detta år och med mig hade jag denna "knäckiga smulpaj med äppel" från Jennys matblogg. Superduper god(!), lätt(!!) att laga och int alls dyr heller fast man lagar till ett större gäng 😊👍🏻
Döpte om pajen till "lyxig äppelgott", eftersom receptet helt påminner om ett recept på äggelgott jag lärt mig som liten, bara att en lyxigare variant.

Ingredienser
  • 4dl havregryn
  • 3dl vetemjöl
  • 2dl socker
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 150g smör (margarin för mjölkfri variant)
  • 3/4 dl sirap
  • 6-8st äpplen
  • 1-2tsk kanel
Instruktioner
  1. Smält smöret.
  2. Blanda havre, mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål.
  3. Tillsätt det smälta smöret och sirapen. Rör om.
  4. Sätt på ugnen på 180 grader.
  5. Smörj formen. (Använde en form med måtten ungefär från 25x40cm, och de passa super för denna mängd. )
  6. Skala äpplena och skär dem i tunna bitar (ca 2cm stora?) och placera dem i formen.
  7. Strö socker och kanel över äpplena enligt önskemål. Jag satte ganska mycket 😁
  8. Smula och fördela sedan degen jämnt över äppelbitarna.
  9. Grädda mitt i ugnen på 180grader ca 20-30min eller tills pajen fått en fin gyllene brun yta.

Servera med vaniljsås eller glass.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Här följer ett lättlagat recept på goda, gluten- och mjölkfria köttfärsbiffar i sås. Själv är jag så förtjust i soltorkade tomater så jag hade i dubbelt så mycket av dem än det som stod i receptet. Mums 😊

Ingredienser
  • 400g köttfärs
  • 1½msk potatismjöl
  • 1dl mjölk (jag använde havrebaserad. Sojamjölk hade t.ex. också fungerat)
  • Kryddor: 1tsk salt + ½tsk citronpeppar
  • 5st soltorkade tomater i olja
  • 2½dl matgrädde (jag använde havrebaserad. Sojabaserad hade t.ex. också fungerat)
  • Kryddor: salt, peppar.
Instruktioner
  1. Blanda köttfärs, potatismjöl, kryddor och mjölk i en bunke.
  2. Forma jämnstora biffar och stek dem i sstekpanna ca 3min/sida.
  3. Lyft bort biffarna och rengör pannan med ett papper.
  4. Hacka tomaterna.
  5. Häll tomaterna och grädden i stekpannan och hetta upp.
  6. Tillsätt biffarna i såsen och låt puttra ca 2-3min.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med pasta och en god sallad.

Likes

Comments

Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Var så hungrig då jag slängde ihop denna paj så hade inte så höga förväntningar på receptet som jag i princip anpassade i samband med att jag lagade receptet. Blev trots allt riktigt gott, lite "gummi"-aktigt botten kanske men inget som störde eller ssom man tänkte på 🍝

Ingredienser
  • 3dl grovt vetemjöl
  • 50g margarin
  • 0,5-1dl alpro soya's Go On
  • 3msk kallt vatten
  • 400g (nöt) köttfärs
  • 3tsk tacokrydda
  • 1dl vatten
  • 2dl alpros Go On
  • Ca 100g miniplommon tomater
  • Ev riven ost (vegan/mjölkfri)
Instruktioner
  1. Rör margarin och mjöl till en grynig blandning.
  2. Tillsätt kvarg och vatten och rör snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut i en pajform och låt stå ca 30min i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Förgrädda pajskalet 15min.
  6. Bryn köttfärsen i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt sjuda till vattnet försvunnit.
  7. Tillsätt kvargen och låt någon sjuda någon minut till. (Har man de länge kan de börja se lite grynigt ut men de har ingen inverkan på smaken)
  8. Häll ner köttet i pajskalet och plocka på kluvna plommontomater. Häll eventuellt på ost utanpå.
  9. Grädda i ca 20min i 225 grader.
  10. Servera med en god sallad och tacochips.

Likes

Comments