Glutenfri, Mat, Mjölkfri

Ett härligt enkelt och gott recept som känns rätt så "basic" och borde falla de flesta i smaken. 😊👍

Ingredienser
  • 200g rödbeta (jag var jätte osäker på hurdan rödbeta jag skulle välja - inlagd eller inte - men köpte sedan rödbeta ur grönsaks- och rotsaksavdelningen och det var nog rätt val👆)
  • 1msk kapris
  • 400g köttfärs
  • 1msk senap
  • 1st ägg
  • kryddor: salt, svartpeppar
Instruktioner
  1. Skala och grovriv rödbetorna.
  2. Finhacka kaprisen.
  3. Blanda köttfärs, kapris, rödbeta, senap, ägg och kryddor väl i en bunke.
  4. Forma 8st biffar. Stek dem i olja ca 2-3min på vardera sida på hög värme. Sänk sedan värmen och låt dem bli klara i pannan (alternativt sätt dem ca 10min in i ugnen på 200grader efter att du stekt ytan på vardera sidor).
  • Servera med t.ex. klyftpotatis, mos eller pasta samt med havrefraiche och sallad.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Glutenfri, Mat, Mjölkfri, Vegetariskt

Jag har hela veckan varit riktigt snål på sushi och planerade in att gå till Magakoro i Vasa på fredagen med en kompis. Eftersom det var långfredag så var sushistället stängt och vi bestämde oss för att göra egna sushin med samma ingredienser som den vi hade beställt vid Magakoro, det vill säga "Mangobliss". 🍣🍚🍓Receptet nedan är för 2-4 personer.

Ingredienser
  • 250g sushiris (HÄR kan ni läsa hur man gör om man vill använda grötris. Det blir billigare men kräver att man tvättar riset nogrannare)
  • 3msk risvinäger
  • 2msk socker
  • 1tsk salt
  • 3st nori ark
  • ca 2tsk jordnötssmör
  • 1 morot
  • 1 mango
  • 0,5-1 avokado
  • japansk soya till servering (OBS, innehåller gluten! använd vanlig soya för glutenfri)
Instruktioner
  1. Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Det sushiris som blev använt här skulle sköljas 3-4ggr och sedan kokas upp i 330ml vatten. Låt sjuda sakta i 10min och ta sedan bort kastrullen från värmen men låt locket vara på.
  2. Blanda risvinäger, socker och salt och blanda ner det i sushiriset. (obs, riset ska ha hunnit svalna något innan!)

  3. Förbered fyllningen: Skala moroten och skär den i smala stavar.
  4. Skär mangon och avokadon i långa skivor.
  5. När riset är ca 37 grader eller lite kallare börjar man göra sushirullar.
  6. Ta ett noriark och placera det på bambumattan.
  7. Placera ett tunt lager ris över hela arket, men lämna ca 1-2cm tomt på kanten högst upp och lägst ner.
  8. Stryk med fingret ett tunt sträck med jordnötssmör (vågrätt) ungefär på mitten av arket.
  9. Fyll på med morot, avokado och mango.
  10. Fukta de tomma kanterna med vatten.
  11. Rulla sushirullen spänt med hjölp av bambumattan. Låt rullen bli och ligga på "limkanten".
  12. Förvara sushirullen på detta sätt tills det är dags att äta. Skär då upp den i ca 1cm tjocka skivor med en vass kniv.
  13. Ät med japansk soya till.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Tonfisk

Ugnsbakad potatis är så himla lätt att göra och bortsett från att det ska vara drygt en timme i ugnen så går det snabbt att laga. Själv tycker jag att det passar lika bra till vardags som till bjudning. Här har jag ett recept på ugnsbakadpotatis me baconröra, som också är 👌👌✨ Receptet nedan är för 2-3personer.

Ingredienser
  • 1 burk tonfisk
  • 1,5-2dl ärtor
  • 1dl saltgurka
  • 1-2dl havrefraiche (eller vanlig gräddfil)
  • 1msk majonnäs
  • 1msk senap
  • kryddor: salt, peppar och dill
Instruktioner
  1. Gör potatisen enligt receptet från länken högre upp i detta inlägg.
  2. Koka ärtorna om du använder frysta ärter.
  3. Låt tonfisken rinna av.
  4. Hacka saltgurkan.
  5. Mät upp alla ingredienser i en skål och blanda ordentligt. Krydda efter smak.

Likes

Comments

Efterrätt, Lättlagat

Mugcakes som görs snabbt i en mugg i mikron finns i massvis av varianter, både mer och mindre lyckade (enligt mig..). De gånger jag har provat mig på en mugcake har jag varit så sjukt sugen på något sött och velat ha det så snabbt som möjligt. Ofta har jag dock inte haft ingredienserna hemma som man behövt, men för den här goda mugcaken borde nog de flesta ha ingredienserna hemma. Receptet är tänkt för en person men tillochmed jag tyckte det blev för mycket så det passar superbra till 2 personer.

Ingredienser
  • 2msk smör/margarin
  • 2msk socker
  • 2msk äppelmos
  • 6msk mjöl
  • ½ krm bakpulver
  • 1krm vaniljpulver/socker
  • 1krm kanel
  • en nypa salt
Instruktioner
  1. Sätt 1msk smör/margarin i en mugg och värm det ca 5sek i mikron.
  2. Rör ner 1msk socker och blanda väl.
  3. Tillsätt 2msk äppelmos, 1krm vanilj, 4msk mjöl, ½krm bakpulver och en nypa salt. Blanda väl.
  4. Platta till smeten med baksidan av skeden.
  5. Blanda alla ingredienser till toppingen i en annan skål; 2msk mjöl, 1msk socker, 1krm kanel och 1msk smör. Rör om väl och höll över smeten i muggen.
  6. Grädda mugcaken i mikron på full effekt 50-80 sekunder. (Börja på 50sekunder och ta sedan extra 10sekunder åt gången, dock max 80sek sammanlagt.)
  7. Låt svalna någon minut innan du äter mugcaken så är den ännu godare!

Likes

Comments