Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Kyckling

När man hör eller läser ingredienerna till denna maträtt blir man lite förundrad över hur nån ens kommit på detta, men det är faktiskt ett riktigt bra recept och maten blir supergod! Inte nog med det, det går snabbt att laga och doftar ljuvligt också! 😉

Ingredienser
  • Ca 450g Kyckling
  • 1 pkt bacon (ca 140g)
  • 1dl jordnötter
  • 2st bananer
  • 3-4dl grädde (jag använde havregrädde men alprosoya eller vanlig grädde fungerar också)
  • ½ dl chilisås
  • Ris som tillbehör för 4 personer
Instruktioner
  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 225grader
  3. Förstek kycklingen i en stekpanna.
  4. Blanda grädde och chilisås i en ugnsform. + eventuella andra kryddor man vill ha med.
  5. Skala och skiva bananerna
  6. Sätt kycklingen i ugnsformen och placera bananskivorna utanpå. Tryk en aning så att de täcks med grädden.
  7. Grädda i 225grader i 20min
  8. Stek under tiden baconen knapriga och häll sedan över till ugnsformen tillsammans med nötterna då maträtten kommit ur ugnen.

Likes

Comments

Mjölkfri, Bakverk, Efterrätt, Frukost, Vegetariskt

Använde samma våffelrecept som jag tidigare pulicerat här. Hade dock inte alla ingredienser hemma så det blev en liite annorlunda variant än våffelreceptet med laxfyllning. Detta recept gav frasigare våfflor och jag skulle vilja påstå att de passar både med salta och söta tillbehör. 👌

Jag använde vispgrädde i smeten eftersom det A L L T I D blir en hel massa vispgrädde över då man ska ha grädde till våfflor eller plättar.. Så av gogreens havrebaserade vispgrädde använde jag hälften av innehållet till smeten och resten som grädde på våfflorna ✨

Ingredienser
  • 1dl havre vispgrädde
  • 3dl mineralvatten (med blåbärssmak)
  • Ca 0,5-0,75 dl smält margarin
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5dl fullkornsmjöl
  • 1dl rågmjöl (går att utesluta och istället använda bara av fullkornsmjölet 3,5dl)
Instruktioner
  1. Tryck ut ca 1dl av grädden i en skål
  2. Tillsätt mineralvattnet och vispa så det blandar sig.
  3. Vispa ner mjöl och bakpulver och margarin.
  4. Låt stå en stund ch svälla innan du gräddar våfflorna.

Likes

Comments

Glutenfri, Lunch, Lättlagat, Mjölkfri, Vegetariskt

Här kommer ett till recept som jag fått av Lina, denna gång ett recept på en purésoppa. Soppan är smaklig och lätt att laga, men för dem som provar receptet så måste jag nog säga att sätt inte på brödbitarna förrän soppan svalnat så att den går att äta! Annars får ni precis som mig äta soppa blandat med mjukt bröd .. Hehe 😝😁

Ingredienser
  • 400g potatis (nån mjölig variant)
  • 1st purjolök
  • 1 lök (1-2 vitlöksklyftor om man föredrar det)
  • 2 grönsaksbuljonger
  • 8dl vatten
  • 2-3 dl havregrädde (alprosoya för glutenfri, vanlig grädde om det hellre önskas sådan)
  • Kryddor: vitpeppar, vitlökssalt (får kryddas ordentligt)
  • Tillbehör: Fullkorns rostbröd (kan uteslutas för glutenfri variant, eventuellt nötter istället)
Instruktioner
  1. Mät upp vatten i en kastrull
  2. Tillsätt buljongerna och låt koka upp
  3. Skala, tvätta och tärna under tiden potatisen
  4. Tillsätt potatisen i kastrullen
  5. Skiva och skölj purjolöken, tillsätt i kastrullen
  6. Skala och tärna löken, tillsätt i kastrullen
  7. Låt koka ca 20-25min, tillsätt sedan grädden och kryddor och låt koka ytterligare 10min
  8. Skär brödet i bitar och stek det i smör tills det fått en gyllene färg
  9. Mixa soppan med stavmixer då den kokat färdigt.

Likes

Comments

Mjölkfri, Avancerat, Frukost, Vegetariskt

Har väldigt länge velat baka egna karelska piroger, dels för att det är så kul att baka och dels för att det är så svårt att hitta mjölkfria karelska piroger. Måste nog erkänna att jag har en liten förkärlek till karelska piroger så därför bestämde jag mig nu för att baka ihop en sats och frysa in några. Till skillnad från många av de andra recepten här i Receptarkivet så är detta inte ett recept som "går super snabbt att laga och är jätte enkelt", hehe..

Ingredienser

Gröten:

  • 1,5dl grötris
  • 3dl vatten
  • 1tsk salt
  • Olja (en skvätt, ca 1-2msk?)
  • 5dl havremjölk

    OBS!! denna mängd gröt var aaalldeles för lite.. för den som vill testa innan jag uppdaterar så; gör dubbelt denna mängd!

Pirogdegen:

  • 2dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 1-2msk olja
  • 5,5dl fint fullkornsrågmjöl (+ ca 1-2dl vid kavlingen)
Instruktioner

Receptet är från Snellman och de har mycket bra bilder som är lätta att följa! Klicka på -> Snellmans karelska piroger

  1. Börja med gröten:
  2. Sätt grötris, vatten, salt och olja i en kastrull och låt koka upp.
  3. Koka ca 5-10min och rör om så det inte fastnar i botten.
  4. Tillsätt sedan havremjölken, låt värmas till kokpunkten igen och sänk sedan till lägsta värmen. Låt dra under lock 30-40min. (obs, kolla så det inte bränner i botten!)
  5. Gör pirogdegen:
  6. Mät upp 2dl kallt vatten i en dunke och tillsätt salt.
  7. Rör ner 1dl rågmjöl åt gången utan att det blir klimpar. Vid ca 3-4dl kan det löna sig att tillägga oljan, så att degen är lättare att hantera. Knåda in ingredienserna ordentligt.
  8. Knäpp på ugnen på 250grader
  9. Börja sedan kavla degen.
  10. Först gör man en lång "krov" av degen, som man skär i delar så att alla degbitar blir lika stora.
  11. Ta en bit, tryck ut den mellan tummarna till en liten rund plätt och kavla sedan tills den blir tillräckligt tunn. (Använd ordentligt med mjöl)
  12. När alla deg"plättar" är färdiga, är det dags att fylla dem med gröten. Man får sätta ganska mycket och sedan ska man "knipa" ihop skalet så att det blir till en pirog.
  13. Grädda ca 5min i 250grader (de ska vara gyllene bruna)

Likes

Comments

Glutenfri, Lunch, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

En god gryta som borde passa de flesta smaksinnen, såvitt att man gillar bönor. Passar även bra i lunchlådan 😊

Ingredienser
  • Ca 200-250 g gnocchi pasta (glutenfri pasta för glutenfritt alternativ)
  • 400g maletkött
  • 1st lök
  • 2st morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • kryddor: salt, svartpeppar, timjan, chili..
Instruktioner
  1. Hacka lök och skär morötterna i bitar
  2. Fräs löken i en stekpanna
  3. Tillsätt maletkött i stekpannan
  4. Tillsätt morötterna efter några minuter tillsammans med krossade tomater
  5. Smaksätt med kryddor efter smak och tycke och låt små puttra i ca 10 min
  6. Koka pastan
  7. Blanda ner bönorna i köttfärssåsen
  8. Häll vattnet från kastrullen med pasta då pastan kokat klart. Rör ner köttfärssåsen i pastan.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Tonfisk

Ojoj, den här maträtten alltså..! En stooor favorit då jag var yngre. Visserligen stoppade mamma en massa ost på också (och jag var ett riktigt ost-monster), så detta var nog ett säkert kort att spela i matväg. Ett lättlagat och snabblagat alternativ som passar bra att bjuda på med en god sallad till. 😊👌

Ingredienser
  • Gnocci pasta (ca 200g, nästan en halv 500g:s påse) Använd glutenfri pasta för glutenfritt alternativ!
  • 2 burkar tonfisk
  • 1 burk krossad tomat (ca 400g)
  • Dill (jag använder alltid dill-krydda, men påriktigt ska det vara färsk dill)
  • 1 burk hollandiesås (jag brukar köpa färdig sås på burk eftersom den är mjölkfri, men går även lika bra med t.ex. en påse som man vispar ner i mjölk)
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Koka pastan några minuter. Den behöver inte koka hela kokningstiden, ca halva räcker.
  3. Blada avrunnen tonfisk med krossad tomat och (ca 2msk?) dill i en skål.
  4. Häll i ca 2/3 av hollandiesåsen och rör om ordentlgt.
  5. Häll pastan i botten av en ugnsform.
  6. Häll i tonfiskblandningen.
  7. Rör om pasta och tonfisk ordentligt.
  8. Avsluta med det sista av hollandiesåsen utanpå gratängen.
  9. Grädda ca 20min i 200 grader.

Likes

Comments

Glutenfri, Kyckling, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Hittade det här receptet för länge sedan på en såndär "taste" sida på endera Facebook eller Instagram och tyckte det såg så otroligt gott ut att jag var tvungen att testa. Skrev ner ingredienserna, men inte instruktionerna (..!) så därför började jag tveka då jag blandade ihop alla ingredienser och rörde om alltsamman till en "sössö". Smaken var det trots allt inget fel på! 😄🙏 Detta är en passlig maträtt att göra då man vill äta något gott, men inte har tid att stå och laga mat. Denna "gör sig själv" i ugnen 😊👍

Ingredienser
  • Ris för 4 portioner
  • 2-4st kycklingfileér
  • 2 paprikor
  • 1 påse majs
  • 1 rödlök
  • 1 burk tacosås
  • 2msk olja
  • kryddor (t.ex.): vitlökspulver, peppar, salt, tacokrydda..
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 200 grader
  2. Klä en (stor) ugnsform med bakplåtspapper
  3. Skär paprika och lök i bitar, sätt i ugnsformen
  4. Häll majspåsen och tacosåsen i ugnsformen
  5. Krydda enlgt smak och tycke (obs, rödlök och tacosås ger bra smak i sig!)
  6. Sätt kycklingfileérna högst upp + lite olja på dem.
  7. Grädda ca 25-30min i 200grader
  8. Koka riset enligt förpackningen.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Det här är en stor favorit som jag lagat rätt ofta den senaste tiden, hehe..🙆 Potatisarna ska vara ganska länge i ugnen men själva baconröran slänger man ihop i ett nafs!🙏 Eftersom det är så få ingredienser så blir det inte heller speciellt dyrt och fastän potatis är huvudingrediens så funkar det jätte bra att bjuda på denna rätt till middagsgästerna 😉👌

Ingredienser
  • ca 2 stoora potatisar per person
  • 1 färskost (ca 300g för 4 pers). Jag brukr använda kaurafraiche eller liknande för mjölkfri variant.
  • 1-2 pkt bacon (ca 170g)
  • 1påse majs
  • 1st rödlök
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Tvätta potatisarna noggrant och stick några hål med en gaffel på sidan som blir uppåt i plåten
  3. Grädda potatisarna åtminstone 1h, lite beroende på storleken på potatisarna.
  4. Skär/klipp bacon i bitar och stek tills det är krispigt.
  5. Sätt hushållspapper i en skål/på en tallrik och häll upp baconet där, så det får rinna av på pappret medan det svalnar.
  6. Stek majsen (eller koka om du föredrar det. Genom att steka blir det mindre disk 😉)
  7. Hacka löken.
  8. Blanda färskost, lök, majs och bacon i en skål.
  9. Serveraa! 😊 Det blir perfekt med en god sallad till.

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mat, Mjölkfri

Det här är en riktigt klassisk soppa hemma hos oss och jag minns att jag fått receptet från dagis, så det har hängt med en tid om vi säger så.. 👶👩 Soppan går snabbt att slänga ihop och smakar gott. Dessutom, har ju maträtten så coolt namn så den måst va bra!😄😜

Ingredienser
  • 1l vatten
  • 2 buljonger (kött eller höna)
  • 2 potatisar
  • 150g vitkål (jag använder alltid mycket mer än så eftersom man aaldrig hittar en så liten bit)
  • 400g maletkött
  • 1 lök
  • tomatpuré
  • kryddor: salt, vit/svartpeppar, basilika
Instruktioner
  1. Stek maletköttet i en stekpanna
  2. Koka upp 1l vatten i en kastrull och smula i buljongen
  3. Tvätta (och skala om du vill) potatisarna och skär dem sedan i små bitar. Sätt ner dem i kastrullen.
  4. Skär vitkål i passliga strimlor/bitar. Sätt ner i kastrullen.
  5. Häll maletköttet ner i kastrullen.
  6. Hacka löken och stek i stekpannan något. Häll sedan även den ned i kastrullen.
  7. Krydda soppan med tomatpuré och basilika. Smaka av, krydda med fler kryddor enligt smak och tycke.
  8. Låt koka 15-20min

Likes

Comments

Glutenfri, Lättlagat, Mjölkfri, Lunch, Mat

Här kommer väärldens enklaste recept, som dessutom smakar megagott och går snabbt att laga! 👌👌 Första gången jag åt denna variant av köttfärslimpa blev jag bjuden på mat och trots att den är så enkel att göra passade den perfekt för en middagsbjudning.

Ingredienser
  • 400g köttfärs
  • 1st påse löksoppa
  • 2st ägg
    (Om jag inte minns fel var det en burk creme fraiche i köttfärslimpan jag smakade hos kompisen, men själv har jag inte använt det)
Instruktioner
  1. Blanda köttfärs, löksoppa (obs, bara innehållet i påsen, tillsätt inget vatten!) och äggen i en skål
  2. Häll blandningen i en ugnsform
  3. Grädda i ca 225 grader ca 20-30min.

Likes

Comments