Lyckades jag fånga ditt intresse med min story? Good, nu fortsätter vi!

Som jag avslutade i mitt förra blogginlägg så tillbringade jag större delen av min barndom på sjukhus, vilket senare skulle påverka min skolgång på ett väldigt negativt sätt. När jag var 6 år gammal började jag sexårsverksamhet på en skola 4 min ifrån mitt hem, "Raketskolan". Om jag ska vara ärlig med er så har jag inte så många skolminnen från den tiden till när jag gick i 5:e klass, can u guess why? Jo... eftersom istället för att på vardagarna leka med mina klasskamrater på skolgården, låg jag i en sjukhussäng på Gällivare sjukhus.

Gällivare sjukhus, mitt andra hem. Det var där jag låg i en sjukhussäng övervägande av min barndomstid med mina föräldrar i sängen bredvid. Där låg jag, med en droppmaskin pipandes vid min sida dag ut och dag in. En droppmaskin med näring som doserades ut genom en slang till en nål som satt fast i mitt armveck. Jag var så svag, så otroligt svag i min kropp och själ. Jag brukar likna mina "anfall" med att springa ett maraton utan att ätit eller druckit på flera dagar. Kan du tänka dig? Förställ dig det och så lägger du till ett konstant tillstånd av illamående. Det var så jag kunde känna konstant 4 veckor i sträck.

Personalen på "Gällivare sjukhus" blev som min andra familj. Jag skulle nästan påstå att jag kände mig mer hemma där än i mitt riktiga hem på Satellitvägen 13, på grund av de allt för regelbundna vistelserna där. Jag hade mitt egna rum som väntade på mig och mitt nästa besök. Jag hade mina egna sjuksystrar som alltid tog lika väl hand om mig varje gång jag besökte dem. Mina gulliga och godhjärtade sjuksystrar på barnavdelningen, finns inte ord nog att beskriva hur tacksam jag är för att ni tog så väl hand om mig.

Ett sjukhustliv är ett liv som inget barn egentligen borde få uppleva eller växa upp i. Nu hade jag oturen av att bli ett utav dessa barn. Jag ska nu beskriva för er hur en vistelse på Gällivare sjukhus kunde se ut för mig, Rebecka 5 år gammal:

Det började alltid med att jag kom till sjukhuset, vissa gånger med ambulans & andra gånger med sjuktaxi, efter att ha legat hemma i 1-2 veckor och kräkts sönder min magsäck. Ja ni hörde rätt, kräkts sönder magsäcken. Ni kan säkert själva förstå att när en människa inte längre har någon föda eller vätska kvar i magsäcken och kräkningarna fortfarande är i full aktivitet, så skadas magsäcken kraftigt. Detta ledde till att jag övervägande av mina anfall kräktes blod på grund av skadad magsäck. När jag väl kom till sjukhuset stod redan mina sjuksystrar och väntade på mig vid dörröppningen men en rullstol som jag blev placerad i. Jag var så svag tack vare min extrema näringsbrist vilket ledde till att mina ben nästan inte ville bära mig. Väl placerad i min rullstol gick min sjuksyster och min mamma, eller pappa, iväg med mig till mitt rum. Där väntade min vita säng och min droppmaskin med ett bamseklistermärke på. I den sängen låg jag i 3-4 veckor, dag ut och dag in.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det var det året som jag föddes. Den 20 Juli 1996 fick min mamma och pappa sitt första barn och kanske även deras mest problematiska barn, om ni frågar mig. Om jag har glömt att berätta det så är vi tre barn i min familj. Det är jag och mina två yngre systrar, Louise och Jenny. Mina stackars två systrar som ofrivilligt blev tilldelad en storasyster som övervägande delen av barndomsåren inte fanns där för dem. En storasyster som egentligen skulle varit deras stöttepelare och inspirationskälla, men istället blev de ombytta roller. U see what I did there? Lyckades jag fånga din uppmärksamhet? Bra, för längre fram kommer du förstå vad jag pratar om.

Anyways, "Cykliska kräkningar", låter det bekant? Jag kan tänka mig att det inte gör de, eftersom sjukdomen är ganska ovanlig. Men det är den sjukdomen som jag har, eller rättare sagt hade med tanke på att jag i dagsläget inte är lika påverkad av den på samma sätt som jag var förut. Jag blev diagnostiserad med denna sjukdom först några år efter att helvetet brakade lös. Innan diagnosen blev fastställd levde mina föräldrar och syskon i en ovisshet fylld med regelbundna läkarbesök och olika mediciner som testades utan att ge resultat. De visste inte vad det var för fel på mig, Rebecka 3 år gammal. Mina stackars underbara föräldrar, får lika ont i hjärtat varje gång jag tänker tillbaka på vilka fruktansvärda år som jag ofrivilligt utsatte er för. Förlåt...

Tillbaka till sjukdomen "Cykliska kräkningar"​. Sjukdomen som tog över mitt liv och min barndom. För dig som aldrig hört talas om sjukdomen tidigare ska jag nu försöka förklara vad det innebär att vara diagnostiserad med den. Det denna sjukdom innebär kan man ana lite på namnet. Att man kräks i cykler eller rättare sagt i episoder och där kräkningarna är extremt svåra. Forskare vet än idag inte vad som är orsaken till att vissa får denna sjukdom, de enda de vet är att den i tonåren kan avta eller försvinna helt. 

Som tidigare nämnt fick jag sjukdomen redan som 3 år gammal, men det var först några år senare som läkarna kunde fastställa vad det var för fel på mig. När sjukdomen var som mest "aktiv" kunde jag börja spy när som helst. Vissa gånger i samband med extrem huvudvärk, andra gånger helt utan någon speciell orsak. Och när jag väl började spy så tog det aldrig stopp, på sanning! Jag bara spydde och spydde konstant, notera ​KONSTANT​! Dessa anfall (jag brukar kalla kräkningarna för anfall) kunde hålla i sig i 2-5 veckor med ett uppehåll på 2-4 dagar. Sen började jag spy igen. När detta anfall var aktivt kunde jag varken äta eller dricka eftersom jag inte fick behålla något i min kropp. Detta ledde, som ni säkert kan förstå, till extrem näringsbrist och uttorkning vilket i sin tur ledde till att jag blev inlagt på sjukhus för att få i mig näring via dropp. Sjukhuset som senare skulle bli mitt andra hem. 

Likes

Comments

​Det händer... Hör och häpna... Idag, Tisdag den 4e Oktober år 2016 har jag, Rebecka Mäkitalo, äntligen valt att öppna upp mig för mänskligheten och berätta om mitt liv. Can we just have a moment & ta in detta?

Right now, at the moment, känns detta som en befrielse. En befrielse att jag äntligen har tagit det första steget till att, förhoppningsvis, göra min röst hörd och sprida mina erfarenheter kring ett liv fyllt med sjukdomar, krossat självförtroende och min resa mot en ljus framtid.

Okey, u redy?

Nu kör vi!

Likes

Comments