boende & inredning

Hemma i Hanaskog har jag en jättestor ram fylld med foton i, men här får man inte sätta upp något på väggarna så jag improviserade lite. Jag älskar att ha foton och citat framme, och det gör det lite hemtrevligare. Jag köpte klämmor och fiskelina på Clas Ohlson, och framkallade lite foton i en butik idag efter tentan. Efter flera dagars plugg fick jag äntligen pyssla lite, och jag blev helt klart nöjd med resultatet! Det hänger ju inte spikrakt med fiskelina, men det ger det lite liv också. Här är resultatet iallafall!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Universitet

Hej igen! 

Idag hade jag min första tenta, och jag har inte gått upp så tidigt på ungefär en månad. Det var fem grader ute, regn och jag skulle cykla sex kilometer till tentasalarna, Ville bara vända i dörren och gå och lägga mig igen under det varma täcket. Men jag tog mig dit, jag gjorde mitt bästa och nu är det bara att vänta på resultatet!
​När jag kommer ut ur skrivsalen ringer ett okänt nummer, och jag svarar och hoppas att det inte är en telefonförsäljare eller liknande. Istället är det personen som är bostadsansvarig i V-dala nation, och frågar om jag fortfarande är i behov av boende. Jag skickade ett mejl till honom första veckan i skolan, och han hade nu ett rum ledigt om jag var intresserad. Jag har haft i baktanke ett tag hur jag ska fixa boende till nästa termin, men nu löste det ju sig jättesmidigt! Jag får nyckeln på måndag till en lägenhet liknande den jag bor i nu, och kommer dela med två andra personer. Det är inte det optimala, men fortfarande bättre än att dela med nio andra i en korridor. Den ligger dessutom bara 500 meter ifrån engelska parken där jag pluggar, jämfört med de drygt tre kilometerna som jag har nu. Och har man fått in foten i studentbostadsmarknaden har man garanterat boende hela studietiden, och jag kan förhoppningsvis byta upp mig till en egen etta istället inom kort! Dock blir det lite komplicerat nu eftersom jag kommer betala dubbel hyra till december, och vet inte om jag ska börja flytta in redan nu eller försöka byta in den i december på bostadsskrivningen till en etta. Vi får se helt enkelt. men nu är iallafall bostadsproblemet fixat!

Nu ska jag börja göra mig i ordning inför ikväll, Vi ska fira att första tentan är över med en öl och därefter gå på vouge-quiz, en bra tisdag med andra ord!

Likes

Comments

Universitet

​Hej! 

Har varit dålig på att uppdatera på sistone, så tänkte ta en paus i pluggandet och skriva lite istället. Nu har jag bott i Flogsta i tre veckor, och har hunnit bo in mig lite. Jag köpte nya ljuslyktor och en ljusslinga, vilket är perfekt nu när det blir mörkt tidigt. Tanken är att jag ska hänga upp foton också snart, men det får bli efter tentan. Allt cirkulerar just nu kring det här provet vi har på tisdag, det ska bli skönt när det är över och man kan ladda upp inför nästa tenta. 

Förra onsdagen hade vi reccesittning (recce=förstaterminsstudent) och det var hur trevligt som helst. Vi klädde upp oss, fick trerätters och det delades ut priser. Jag fick priset som årets recce i vår klass, tror det mest var på grund av min vinnarskalle. Lite tråkigt att nollningen är över, även om vi fortsätter att umgås ändå. Jag och en i min klass går på quiz på tisdagar, och efter tre veckor har vi en vinst och två andraplatser. Man blir allmänbildad och kan släppa det vanliga plugget en stund, hur skönt som helst!

Jag har också lyckats hitta lite extrajobb, jag har hunnit med ett pass på en av nationsbarerna och det var superkul. Det var inte riktigt samma tempo som i Österrike, även om det var en fredagskväll. Efter tentan kommer jag ta fler jobbpass, fördelen med nationerna är att det bara är studenter som kommer in och det blir lite speciellt. Dessutom cyklar jag två gånger i veckan (även om det blev fyra denna) till en familj och går ut med deras hund Kid vid lunchtid. Pappan i familjen kommer från Knislinge, och de är hur trevliga som helst! Några gånger stannar jag kvar och pluggar efter att vi har varit ute och gått, man får hitta knep som gör att man blir mer motiverad att plugga. 

I lördags var jag och några kompisar på Oktoberfest och jag gick all in. Dock var det inte riktigt en så bra stämning som jag hade hoppats på, men det var ändå trevligt. Det satt ett par tyskar bredvid oss, och jag passade såklart på att snacka lite med dem. 

Nej, nu ska jag återgå till pluggandet, och försöka få alla dessa termer att fastna. På lektionerna tycker jag att det är jätteroligt, men nu när man måste nöta in det och sitta och plugga från morgon till kväll är det lätt att glömma bort att man faktiskt tycker om det egentligen. Grammatik och språkhistoria är ju livet!

Likes

Comments

boende & inredning

Som en del kanske redan vet flyttade jag igår från vandrarhemmet till en lägenhet i Flogsta. Det var en ren tillfällighet att en språkvetare några terminer över skulle utomlands under hösten och behövde hyra ut ett rum i sin trea. Jag bor alltså numera med två andra studenter, vi delar kök och badrum och sedan har vi vars ett sovrum. Mina föräldrar som hjälpte till att flytta och hade med sig en del saker upp åkte hem vid lunch idag, och det var roligt att få visa dem min nya hemstad. Dock var det mycket folk i rörelse i samband med kulturnatten, men det var inget större problem. Vi körde också en runda till IKEA för att köpa lite möbler och saker till mitt rum, och man känner verkligen hur beroende man är av en bil i sådana här situationer. 

Här får jag alltså stanna till december/januari, och därefter får vi se vart det bär av. Samtidigt är det skönt att få komma till ro lite nu, och kunna bo i ett rum med fönster (annat än vandrarhemsrummet). Det ligger lite utanför centrum, men det tar bara drygt tio minuter att cykla till engelska parken där jag pluggar. Under dagen har jag ställt i ordning det mesta i rummet, och nu ikväll har jag mest pluggat. Vår läxa tills imorgon var att skriva en ordlista och analysera ett okänt språk med hjälp av cirka tio exempelmeningar, och jag förstår fortfarande inte hur jag fick ihop det. Det är inte lätt när det är svårt, som man säger. Denna vecka har jag bara 1,5 h föreläsning/dag, det ska bli skönt efter en intensiv helg. Dock lär det väl bli läxor därefter att göra under den resterande tiden...

Likes

Comments

Universitet

​Nu har jag befunnit mig i Uppsala i två veckor, och tiden har verkligen gått så snabbt. Fram till förra söndagen bodde jag hos en kompis som bor utanför Uppsala, och jag spenderade hela dagarna inne i centrum medan han jobbade. Jag hann med att se det mesta av Uppsala, och jag hade verkligen tur med vädret. Förra fredagen var det välkomstdag och på kvällen var jag och såg Silvana Imam på BirgerJarl.
​I måndags började skolan och det har faktiskt gått helt okej. Det mesta behövs bara fräschas upp lite, och jag kan tänka mig att jag har det en aning lättare eftersom jag gick humanistiska och har läst tyska. Det första delmomentet i första kursen är allmän grammatik, (gud vad roligt, tänker ni då) och det är mest ordklasser och satsdelar. Därefter väntar modern språkvetenskap och historisk lingvistik, och sedan blir det tenta! Det känns inte riktigt som om man läser på helfart eftersom man har kanske två timmars lektion/dag. Dock är det ju nu mer individuellt, och den mesta tiden pluggar man ju själv om man inte känner sig ganska säker på det.
Vår nollning har också dragit igång för att vi ska lära känna våra kursare lite mer. Det är någon aktivitet per dag, och än så länge har vi mest umgåtts i parken eller liknande vilket har varit ganska mysigt. 
Boendemässigt går det inte jättebra, var på en bostadsskrivning första veckan men då var vi kanske femton pers som inte fick boende. På blocketannonserna svarar de inte, och ingen kursare har en ledig soffa. I en vecka har jag nu bott på vandrarhem, och jag ska bo kvar även den kommande veckan. Det är ett litet rum utan fönster, så min tidsuppfattning fungerar inte riktigt. Det kryper i hela kroppen av rastlöshet så fort jag kommer tillbaka till rummet, och jag måste hitta på något hela tiden. Igår kväll frågade jag några kursare om de ville följa med ut på en öl, och vi hade det supertrevligt. De börjar också bli mer vana vid min dialekt, och det händer inte längre att någon börjar prata engelska för att de inte förstår skånska (hände två gånger förra veckan). Min första föreläsning för veckan är på onsdag, så jag kommer ha fyra dagars ledighet. Frågan är ju mest hur jag ska få tiden att gå.

Likes

Comments

Resor

Just nu sitter jag på tåget till Uppsala. I lördags jobbade jag min sista dag på absolut, och under helgen har jag umgåtts med släkt och vänner, och packade klart det sista. Väskan packade jag redan förra helgen, jag jobbar till hyfsat sent på kvällen och därefter har jag inte direkt känt för att packa. Det har inte varit helt enkelt, jag vet inte hur mycket jag behöver ha med mig upp nu första rundan. Tanken är att familjen ska komma upp med resterande saker senare, men det vet jag inte hur länge det dröjer. Jag har ännu inte hittat någonstans permanent att bo, utan jag ska sova hos en kompis tillfälligt och det är jag extremt tacksam för. Jag har sorterat ut det vikigaste som jag var tvungen att ha med mig, och det andra har jag packat ner i flyttkartonger. På fredag är det välkomstdag på universitetet och innan dess har jag en del saker att fixa. Imorgon ska jag på lägenhetsvisning, så om jag har tur löser det sig inom kort. Håll tummarna!
Hur jag ska få tiden att gå på tåget har jag ingen aning om, och jag förbereder mig mest för att få ut väskan så småningom. Drar runt på 38 kilos packning, och orkade knappt få upp den på tåget... Dock löser sig sånt alltid, på ett eller annat sätt. Nu har jag ju ändå fått tiden att gå en stund, och vi är nu i Alvesta. På återseende Skåne!

Likes

Comments

Idag fick jag reda på att jag kom in på språkvetarprogrammet i Uppsala, och jag skrek rätt ut när jag såg det. Vågade först inte ens kolla, för var säker på att jag inte skulle komma in. Hade jag sökt förra hösten hade jag kommit in med 0.02 poängs marginal, så var verkligen jättenervös. Dock kom jag nu in med god marginal, och nu väntar tre år på Uppsala universitet! Jag ska först jobba färdigt på Absolut Experience, och veckan efter är det välkomstdag så det kommer gå i ett. Nu ska jag bara hitta boende och förbereda så mycket som möjligt inför starten.. Planering är ju som sagt något jag hemskt gärna gör, så det ser jag fram emot! Är det någon som har några tips om universitetet eller om Uppsala överlag så får ni hemskt gärna dela med er! Tror dock att jag kommer trivas som fisken i vattnet. Linjen är väldigt bred och kan bli till alla möjliga sorters jobb, allt från översättare till radiopratare och tidningsredaktör, vilket jag tycker är ganska skönt. Ville inte välja ett program som ledde till bara ett jobb, utan nu har jag fler möjligheter när jag tar examen. Tror inte det finns någon linje som passar mig bättre egentligen, är såå lättad att jag kom in. Först har jag ju sex veckor kvar i Åhus, en tredjedel av tiden har nu gått så vill ni hälsa på får ni skynda er!

Likes

Comments

Resor

​Det tog drygt tre veckor efter att jag kom hem från Österrike innan resefebern slog till igen. Det var konstigt att komma hem, och det var mycket att vänja sig vid. Dock hade jag planerat in en road trip med mina kompisar ifrån Österrike, och jag var först rädd att det bara var snack (som det oftast är i sådana situationer) och att det inte skulle bli av. Samtidigt var vi alla rastlösa och ville träffas igen, och så blev det också. Slutet av maj tog jag flyget till Belgrad där jag blev upphämtad av en kompis, och därefter blev det en timmes bilresa hem till honom i Novi Sad. Den följande veckan fick jag se staden han bor i, och hur deras kultur fungerar. Hans mamma såg mig som en dotter ungefär, och ville hela tiden se till att jag mådde bra. Direkt när jag kom hem till deras hus kindpussades vi, och min kompis fick agera tolk eftersom vi inte hade något gemensamt språk direkt. Jag ville så gärna berätta för henne hur mycket jag uppskattade det, men det kändes inte likadant när jag inte kunde säga det med egna ord

Jag fick träffa jättemånga av hans kompisar och deras familjer, en kväll hamnade vi hemma hos en av hans kompisar och då satt alla runt köksbordet, ungdomar som vuxna, och snackade och hade det hur trevligt som helst. En del av dem kunde engelska, men även om de snackade på serbiska kände jag mig inte utanför alls. Min kompis översatte efterhand på engelska till mig, men det fanns en del ord som jag snappade upp och hängde med till en viss del ändå. De bjöd också på egengjord snaps och det kunde jag inte tacka nej till av artighetssjäl även om det inte är min favorit. 

Efter drygt en vecka satte vi oss i bilen och begav oss till Bulgarien och Warna. Resan tog drygt elva timmar, men vi hade så himla roligt i bilen under tiden så tiden gick ganska snabbt. Vi lyckades dessutom köra vilse mitt inne i Sofia, och efter det fick jag vara kartläsare (vilket var ganska komplicerat eftersom det stod med kyrilliska bokstäver på skyltarna men med latinska bokstäver på kartan). Det kändes som en begränsning att inte ens kunde se vad det stod på skyltarna, så vi hade en del lektioner i kyrilliska alfabetet under bilfärden. En kompis mötte sedan upp oss i utkanten av Warna, och sedan åkte vi hem till hans lägenhet. Min bulgariska kompis jobbar i en bar vid stranden, och där spenderade vi en del kvällar. Första kvällen jag och min serbiska kompis var ute själva medan Bulgaren var på jobbet gick vi förmodligen in i varenda klubb som låg vid stranden. Dagen efter frågade han var vi varit under kvällen, och vi visade stolt upp alla stämplarna vi hade på hela underarmarna och han bara skrattade åt oss. Turister, tänkte han säkert.
​I de båda länderna höll vi oss till traditionell mat och jag fick äta jättemycket gott, även om alla trodde jag skulle svälta ihjäl på min vegetariska kost. Deras kultur är ganska annorlunda än vår, det syns inte bara i trafiken utan även i andra situationer. De är mer öppna och trevligare, men köra bil kan de inte. Jag lyckades även träffa på en tjej från Helsingborg som var i Warna och jobbade, och det tyckte vi båda var jättecoolt. Det var en vän till en vän till en vän, ungefär. 
Vi lyckades sova bort större delen av dagarna, men två dagar lyckades vi ta oss ner till stranden och bara njuta. Det var väldigt varmt, men vattnet var ungefär lika kallt som här. 

Efter en vecka i Bulgarien begav vi oss sedan tillbaka till Serbien, och fick ta farväl av en fin vän. Jag stannade två dagar till i Serbien innan jag satte mig på flyget till Malmö igen, och det blev återigen dags för ett hejdå. Ibland känns det så orättvist att de bor så långt borta, men det är inte mycket att göra åt det. Självklart har vi ständigt kontakt, men det blir så lång tid mellan gångerna vi kan ses. Dock vet jag att vi kommer träffas igen, om inget annat får de komma och hälsa på mig någon gång. De ska båda tillbaka till Stubai under vintersäsongen och jag vill så gärna hälsa på.

Resan till Serbien och Bulgarien var väldigt händelserik och gav många uttryck, ibland var jag till och med avundsjuk på deras kultur. En del av deras kompisar hade inte mycket, men de hade varandra. Om någon tog med en ny person in i ett sällskap var de alltid väldigt vänliga och öppna, de var inte alls tillbakadragna, och ville veta allt om en. De ställde en massa frågor om Sverige och ibland visste jag inte vad jag skulle säga, jag skämdes nästan över hur bra vi har det här. Det var skam och avundsjuka blandat i ett. Hans pappa hade varit med i Serbiska kriget, och han själv skulle aldrig vilja göra lumpen. De har helt andra problem som man inte ens tänker på i Sverige, och det gör mig så ledsen att man ska behöva oroa sig för vissa saker. Samtidigt är Bulgarien och Serbien inte så dåligt ställda, och jag vill inte ens tänka på att det finns människor som har det ännu sämre. Jag är väldigt glad att jag åkte och hälsade på dem. Jag tror det är nyttigt att åka till länder utan att vara turist, utan att istället vara en del av lokalbefolkningen. Det ger en helt annan bild av verkligheten. 

Likes

Comments

På hemmaplan

Nu har jag varit hemma i drygt två månader och hunnit landa. Tanken var att jag skulle försöka sammanfatta Österrikeresan lite kort, vi får se hur bra det går.

Till att börja med vill jag säga att jag är oerhört stolt över mig själv och glad att jag gav mig iväg på denna resa. Jag har varit med om så mycket, och jag har lärt mig ännu mer. Det har varit jättekonstigt att komma hem igen, för det känns som om det enda som har förändrats är jag själv.
Jag var så oerhört nervös första veckan och oroade mig för allt möjligt, vid ett tillfälle halkade jag i duschen och det första jag tänkte var att städerskan skulle hitta mig där avtuppad på badrumsgolvet. Lite överdrivet låter det kanske, men jag oroade mig verkligen över så mycket. Jag hade nästan gett upp efter tre veckor när jag fortfarande inte hade något jobb, men sedan vände det helt plötsligt. Jag fick svar på två av mina ansökningar, och jag hamnade i Stubaital. Jag träffade fantastiska (och mindre fantastiska) människor och en del av dem har jag fortfarande kontakt med. Mitt lilla hotellrum blev mitt nya hem, och jag och mina vänner blev som en familj. Vi spenderade i princip varenda vaken minut med varandra.
Jag utvecklades också väldigt mycket som person under tiden som jag var iväg. Jag tänkte på mitt eget bästa först, jag blev mer självsäker och jag insåg hur mycket man faktiskt kan klara av. Det jag tänkte på ofta var att om jag klarar detta i ett främmande land, på ett främmande språk, då klarar jag det hemma också. Det finns saker nu som jag klarar av bara på grund av att jag åkte till Österrike, hade det varit innan resan hade jag aldrig vågat. Jag bjuder mycket mer på mig själv nu, och jag är inte så rädd för att göra bort mig.
Att komma hem till den svenska kulturen var också spännande. Nu märker jag mycket tydligare hur tillbakadragna de flesta svenskar är, och hur viktigt ens "personliga utrymme" är. I början tyckte jag att det var en aning skrämmande i Österrike att man pratade med främlingar, att man snackade med bussgrannen eller att man använde mer kroppskontakt. Jag kommer ihåg första gången jag lade märke till det här med kroppskontakt, det var när en kvinnlig arbetskollega höll mig i händerna när hon pratade med mig. Hela min kropp protesterade, och det var en aning obehagligt. Samma sak var när man träffade någon man kände, även om man inte kände personen särskilt väl. Det var alltid tre kindpussar som gällde, och det tog ett tag att vänja sig vid detta. Och när man skålade skulle man ha ögonkontakt med samtliga innan man fick dricka. Nu tycker jag snarare att det är tråkigt att man inte har mer kroppskontakt här hemma.
Österrike är så oerhört vackert, det går inte ens att fånga på bild. Samtidigt ser jag också Sverige annorlunda nu, jag uppskattar det på ett annat sätt än tidigare.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga till alla er som funderar på att åka utomlands, bara gör det. Det är läskigt i början, men du kommer inte att ångra dig. Jag har fått vänner och minnen för livet. Jag kommer hela tiden på nya saker att berätta, och även om jag hade fått göra om det på nytt hade jag inte gjort det annorlunda. "Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen", som Paul säger i Torka aldrig tårar utan handskar.

Likes

Comments

I Österrike

En lista jag skrev medan jag fortfarande jobbade

• Ha två lediga dagar i veckan
• 40 timmarsveckor
• OB tillägg
• Tillgång till kylskåp och mikro
• Kunna laga egen mat
• Billig kollektivtrafik
• Att få bo i ett eget rum
• Kunna äta utöver personalrestaurangens öppettider
• Kunna laga mat som jag själv tycker om
• Inte samma klasskillnad som på vårt femstjärniga hotell
• Att lätt kunna komma i kontakt med familj och vänner, och inte bara över telefon
• Bra ingångslöner

Likes

Comments