När jag gick längs gatan vid Brunnsgatan överhörde jag en tjej som pratade med sin närmsta väninna. Hon skrattade till åt de som gick förbi med blommor. Hon vände sig till väninna och sa: "Det är kränkande att se andra med blommor och veta att någon ska få de". Någon som inte är hon, men det är inte kränkande.

Att vi överhuvudtaget funderar över att alla hjärtans dag borde vara kränkande är nästintill hemskt.. Det är nog mer kränkande för kompisen som går bredvid, eftersom alla hjärtans dag inte bara ska associeras med kärlek till en partner. Alla hjärtans dag handlar om mycket mer än så.

För mig handlar alla hjärtans dag mycket om att påminna varandra om att vi är aldrig ensamma. Runt omkring oss finns människor som bryr sig., som värnar om vår lycka och tillvaro. Även om man inte får en blomma av sin partner på alla hjärtans dag, kanske för att man i många fall inte har en, betyder inte det att man är ensam. Man ska absolut inte känna sig kränkt.

För mig handlar också alla hjärtans dag om att känna kärlek till sig själv, till mitt jag. Tänk på något som gjort dig stolt över den du är, anamma det och njut av känslan. Tänk sedan på andra i din omgivning, dina vänner, din familj, dina släktingar, dina kollegor eller andra som har stöttat dig på vägen. När du har alla dessa tankar i huvudet - var tacksam över att du och dessa människor som du värnar om finns i ditt liv.

Det är vad alla hjärtans dag handlar om - det handlar inte om blommor, choklad, nallebjörnar eller presenter - utan det handlar om att värna om de som du har nära, inklusive dig själv, och visa din uppskattning. Allt för ofta låter vi dagarna svepa förbi utan att lämna utrymme för det. Så fyll utrymmet och känn dig inte kränkt. Njut.

Med det sagt, vill jag tacka alla mina underbara vänner som finns i min närvaro, min familj och släkt, som alltid står vid min sida. Det var ni som stod vid min sida under tuffa och glada perioder, och det är ni som kommer bestå oavsett vilka partners som kommer och går. Det är också ni som alltid lyfter och stärker mig. Tack och all kärlek till er.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Inspiration. Den kan komma på de mest osannolika tiderna - som 01:07 en lördagskväll. Nyss hemkommen från en skidsemester med familjen, då kryper det i skrivfingrarna när jag som minst anar det.


Att vaxa upp. Att våga hitta sig själv. Det är en resa. Om man googlar på ordet så finner man "3 enkla steg för att hitta dig själv", "6 sätt att hitta dig själv", "tolv hemligheter som hjälper dig att hitta lyckan i ditt liv" osv., men är det verkligen så enkelt? För mig är resan att hitta sig själv en livslång resa och det handlar om att skapa utrymme för att våga ta nya risker. Risker som gör att man utvecklas och når nya mål som man har en önskan att nå.

Utrymmet handlar om att också våga utmana dig - det som är du - för att hitta nya perspektiv på ditt jag. Det handlar om att hitta dina steg och din definition av ett lyckligt jag. Jämför inte med andra - utan sätt upp dina mål - vad gör dig lycklig? Vem är du?

Mina stora utmaningar 2017 som antagligen kommer göra att jag kommer ett steg närmare på min resa är:

1. Jag kommer vara körledare för en stor kör, något jag aldrig varit förut, och även om jag är supernervös, är jag också exalterad och litar fullt på min kärlek till musik.

2. Jag ska boka en språkresa till Paris - jag kan inte ett ord franska - men jag har bestämt mig för att jag älskar Paris, det gör mig lycklig och jag vill göra denna resan på egen hand.

3. Läsa en kurs i miljövetenskap - jag vet att miljö intresserar mig och jag vill bli ännu bättre.


Även om dessa mål ibland får mig att känna mig ganska distanserad från många andra i min omgivning pga att man har olika intressen och mål, så är det okej. Det är okej att man har olika intressen. Det borde ju vara ganska spännande eller hur?

Den värsta fällan är att tro att självkänslan är statisk. Det är den inte. Den ständigt utvecklas i den takt du skapar. Så våga vara du och våga bryta mönster och skapa nya. Så tror jag att vi skapar ett levande jag. En levande självkänsla.


Tänk nu på dina egna mål. Vad gör du som utmanar dig? Vad gör dig lycklig? Vem är du? Forma dina mål utefter dessa tankebanor och kom ihåg, jämför dig inte med andra. Var du. Var dig själv. Våga glänsa, våga vara du. .

Likes

Comments

Jag ser på Facebook hur hon reser världen runt, hur han signerat sitt livs anställningsavtal, och känner hur alla är lite mer levande än jag. Känner hur tiden kryper närmre mitt samvete och stressar mig till att sträva efter mer. Mer av äventyr och frihet. Min största fara är att fastna i nuet, där jag är nu.


Kanske känner du igen dig. Kanske inte. För mig är vissa dagar en ständig kamp med mig själv. Att leva omringad av sociala medier triggar en förmåga att jämföra sig med andra. Det försvårar förmågan att överleva kampen om vem man är. Lever man inte uppslukad i den sociala världen, kan det vara svårt att förstå. Allt för ofta mäter man sina framsteg genom att jämföra med andra som man ser upp till, men allt för sällan mäter man framsteg utefter ens egen vilja.

Min fråga är: varför ens jämföra från början? Gläds åt andras framsteg och dina egna. Våga se saker ur olika perspektiv och lyssna till ditt inre. Vad är viktigt för dig? Om det är att få mer frihet och äventyr, säg upp dig och prova dina vingar ute i den fria världen. Men om det inte är vad du vill, utan snarare ett sätt att leva upp till någon annan - att möta andras förväntan - gör det inte.

Det kommer alltid tillbaka till frågan: Vad är viktigt för dig? Det är precis som med träning. Man måste älska det man gör för att hitta sig själv. För att övervinna kampen med sig själv. Det är den enda ingrediensen till självsäkerhet. Jämför inte. Utgå från dig, du och den du är.

Med det sagt, jag vet att det är en kamp. Jag omringas av den. Reklamaffischer på busshållplatsen illustrerar perfekta kvinnokroppar, bloggar med kvinnor i det senaste modet pryder mitt Instagramflöde eller bästavännen som just nu är ute på sitt livs resa i Bali, medans jag lever vardagslivet här hemma. Spännande va? Svaret är ja. För det är där jag vill vara just nu. Jag gläds åt andra, men jag vet att här och nu - det är där jag vill vara.

Imorgon kanske jag gör något annat. Vem vet.

Likes

Comments

Svetten rinner. Pulsen stiger. Mjölksyran flödar. Varenda muskel i mig vill lägga sig ner på golvet och andas in nytt syre. Jag tittar på klockan. Vi är bara halvvägs genom passet. Suck. Hur ska jag orka?

Har ni tränat, känner ni säkerligen igen känslan. Känslan när man inte orkar. Känslan av besvikelse när man inte når sina uppsatta träningsmål, utan hellre går hem och ångrar att man gick dit från första början. På gumpassen och löparspåret är det alltid fullt i början av året. 50 i kö till ett Bodypump pass är inte ovanligt, men framåt mars är det snarare 50 lediga. Hur ska man orka? Jag kommer nu dela med mig av mina egna lärdomar.

1. Det är okej att misslyckas.

Som med allt annat i livet så är det okej att misslyckas. Träning är inte annorlunda. Orkade du bara 10 reps istället för 12? Fick du ta av vikt från stången? Jag säger till dig: det gör inget. Jag har själv tappat räkningen på alla gånger jag behövt ta ner tempot på cykeln när alla andra trampar på, eller ta av vikten när andra lägger på. Skillnaden är att jag ser det inte som ett misslyckande, jag ser det som mänskligt.

2. Jämför dig inte med andra.

Som med allt annat i livet så är det inte okej att jämföra sig med andra. Utgå alltid ifrån dig själv och dina förutsättningar. Det här är nog den största fallgropen och en stor anledning till att många slutar med träning. I dagens samhälle är det dessutom väldigt enkelt att jämföra sig. VI omringas och påminns av muskelösa kvinnor i perfekta kroppar på Instagram och Facebook, för att inte prata om modellerna för det kända märket Stronger med slogan "exklusivt & snyggt för kvinnor". Men istället för att jämföra, utgå ifrån dig själv och besvara vad som är perfekt för dig. Ingen annan.

3. Sätt inte för höga mål.

Som med allt annat i livet sätter vi ofta för höga mål. Istället för mätbara mål så säger vi mer generella mål som "jag ska bli bättre på att springa". Utan att tänka oss för har vi gett oss ut i spåret, börjat springa, men måste efter 3 km stanna för att vi inte orkar en meter till. Vi är inga superhjältar, det måste vi inse. Börja lugnt. Har du aldrig sprungit förut är det viktigt att börja med att gå i rask takt. När det inte längre är utmanande, kan du börja springa. Sätt korta, mätbara mål.

4. Hitta din träningsform.

Som med allt annat i livet finns det miljontals olika vägar att gå. Prova olika former för att hitta din. Om träning handlar för dig om att bara få en snyggare kropp, då har du hamnat fel. För att orka fortsätta med träning måste du älska det du gör. Att få en snyggare kropp är en bonuseffekt av träning. Träning innebära inte stora muskler, snygg rumpa och mage. Nej, träning innebär kärlek. Kärlek till själva utförandet, oavsett om det är ett gympass, dans, löpning, simning eller skidor. Hur kommer det sig att vi har superhjältar inom alla sporter? Jo för att de älskar det de gör.

Det kanske viktigaste av allt: vi är som sagt inga superhjältar. Vi alla är där. Du, jag, han och hon. Där när det känns som mest, när mjölksyran biter tag och man vill lägga sig på golvet och gråta. När det känns som en evighet tills passet är slut och man räknar varenda minut. Men det är den befriande känslan efteråt vi måste leva på. Känslan av total utmattning, men samtidigt total energi. Det är den som får oss att orka ta ett steg till även om det för stunden kändes förjävligt.

Likes

Comments

"Ge mig era trötta, era fattiga, era kuvade massor som längtar efter att andas fritt" - det är texten skriven på frihetsgudinnan i New York, men idag gråter hon.


I en exekutiv presidentorder signerade Donald Trump förbjudet mot invandring från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. 15 september 1935 antogs den anti-judiska lagstiftningen i Nürnberg, som innebar att judar i tyskland förlorade sitt medborgarskap. 25 januari 2017 skriver Trump även under en presidentorder för byggandet av muren mot Mexico, som ska stoppa medborgare från att ta sig in i USA. 1961 påbörjades bygget av Berlinmuren för att separera människor från Västberlin och Östberlin. Vad har dessa händelser gemensamt? Historien upprepar sig.

Av samma anledning - att ta kontroll över flyktingströmmarna - väljer nu USAs nya president att bygga en mur och inskränka vissa människors rätt att fritt röra sig. Precis som vi sett förut får det förödande konsekvenser. Att döma människor utifrån dess ursprung, från dess tillhörighet, och utsäga sig vara bättre än någon annan, var det som i grunden skapade FN:s mänskliga rättigheter efter andra världskriget slut. I FNs allmäna förklaring står det skrivet:

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap" (FN:s allmänna förklaring)

Bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap. Att handla i en anda av gemenskap innebär för mig att visa respekt inför våra olikheter och att på så sätt kunna se världen ur ett annat perspektiv än vårt eget. För vi alla är människor - vår gemensamma nämnare. Vår identitet skiljer oss åt. Att handla i gemenskap handlar om att respektera identiteter, utgå ifrån gemensamma nämnare och våga mötas. Att vi nu ser samma strömningar som då, bevisar att vi ännu inte lyckats uppnå gemenskap.

Rannsaka dig själv. Hur ser du på människor i din omgivning? Vad tänker du? Stäng av din omvärld i en vecka - läs inte nyheter, låt dig inte bli påverkad av sociala medier - och ställ dig frågan: ser jag på världen ur någon annans perspektiv än mitt eget?

När vi lyckas förstå våra gemensamma nämnare, inser vi också att lösningen på ökade flyktingsströmmar är inte att stänga ute och isolera, utan att öppna våra gränser och samarbeta. Det är inte att se det ur sitt eget perspektiv - ett "Make America great again" - utan att se perspektiv utanför gränser och nationer. Det är ett delat ansvar och vi är ännu inte där - idag andas inte Amerika fritt. 

Källor:

http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/fn-s-allmanna-forklaring

http://www.dn.se/nyheter/varlden/new-york-domare-stoppar-trumps-invandringsforbud/

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/judeforfoljelserna-under-1930-talet/nurnberglagarnaLikes

Comments

1 juni 2016. Ett stort kliv ut i verkligheten som nyutexaminerad civilekonom efter fyra års studier. 28 januari 2017 - 7 månader och 28 dagar senare. Vart tog tiden vägen?

Två dagar efter examen påbörjades det första uppdraget som konsult, vilket innebar en flytt till Göteborg från Jönköping och många långa timmar med uppackning av flyttlådor. Våren hade rent ut sagt varit turbulent, timmarna ödslades på filning av CV, uppsatsskrivande eller tankar kring vem man ville bli, men framförallt vem man var. Vad kan jag? En återkommande fråga under vårens sista termin.

Sen stod jag plötsligt där på scenen och tog emot mitt examensbevis. Många gånger under terminen önskade man sig ett slut. Ett slut på frustrationen över att handledaren inte blev nöjd, frustration över timmar av uppsatsskrivande till sent in på kvällstimmarna, och frustration över att Excel-arken inte får plats i Word-dokumentet. När det väl var slut, minns jag fortfarande den första raden på min låttext - "varför springa när man kan gå?"

Samma känsla har jag nu, 7 månader och 28 dagar senare. Vart tog tiden vägen? Idag strävar vi efter nästa dag, nästa mål, nästa känsla, nästa uppståndelse, snarare än att leva här och nu. Sakta ner, börja gå, för nästa dag kan vi inte nå förens vi har upplevt nuet. Master your time, cause your time is now, not tomorrow.


Likes

Comments