View tracker
dagbok, skola, vinter

Om ni har läst min blogg länge så vet ni att vi varje år har en kombinerad självständighetsfest och julmiddag. Det är skolans högtidligaste fest. I år får jag delta i programmet genom att vara med och bära in fanan. Det enda jag behöver oroa mig för är att få en skrattattack vid fel tillfälle. Det händer ibland att jag får det.😂

Jag kommer att ha jättelite tid på mig imorgon,så jag har redan lockat håret och ställt kläderna. Jag ska ha min konfirmationsklänning med en svart bolero över och mina vanliga svarta vinterskor. Jag behöver kanske locka håret lite till imorgon och så ska jag försöka sätta upp det på något fint sätt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
dagbok, Uppdatering, bakning, foton, jul

Idag sjunger vi vårt land, vårt land, hissar den blåvita flaggan och tittar på presidentbalen. det är nämligen Finlands självständighetsdag.

Igår kväll var jag, Joanna och Matilda och skötte,så vi var för trötta för att göra något efteråt. Det ledde till att jag kunde stiga upp tidigt imorse för att städa bönhuset med Alex.

Sen bakade vi pepparkakor. Det är lite som en tradition att göra det på självständighetsdagen. Rita Finlandsflagga på snapchat hann jag också med.

Vädret var såå fint idag så jag tvingade Alex med mig ut och leka fotograf...

...sen gick jag ut i skogen själv för att leka fotograf. Det blev mest snapchatfilmer när jag fick in snö i skorna och låtsades ramla😂😂

När jag fick på mig ordentliga kläder tog jag med mig Lovisa och Tilde till pulkbacken😊

En händelserik dag alltså. Och dagen är ännu inte slut så det blir troligtvis en Esseresa ikväll. Till mormor och morfars denna gång.

Ha en bra självständighetsdag alla finländare.

Likes

Comments

View tracker
jul

Så här med tre veckor fram tills jul är jag ganska nöjd. Jag har sett fram emot jullovet länge och jag tänker se till att det blir lika bra som jag har förväntat mig. julsakerna är framme och när jag kom hem från skolan idag så hade mamma gjort pepparkaksdeg. det här är verkligen den bästa tiden på året. näst efter sommar då.😂

bara därför att får ni somriga bilder som pricken över i:et😂

Likes

Comments

dagbok, resor

Igår (måndag) kom vi hem från en fyra dagar lång resa till Ryssland. Jag hade tänkt blogga däifrån eftersom vi hade Wi-Fi där vi bodde,men jag tog mig aldrig tid till det. Nu tänkte jag att det får bli kort om vad vi gjorde och så får ni istället mycket bilder.

Stället vi åkte till låg nära St. Petersburg och var en liten by. Vi bodde på ett institut (en slags skola) i fyrapersoners rum. Jag delade rum med Anja och hennes två äldre systrar Linnea och Benedikte. Rummen var högt över mina förväntningar eftersom jag bara hade hört om hur dåligt ställt det är i Ryssland. maten vi fick var också helt ätbar. Jag brukar gilla det mesta så jag antar att det beror på det när Anja inte alls tyckte att maten var god.

Vi var in till storstaden Petersburg och den är verkligen så fin. och alla kyrkorna.😍 men längre i utkanten av stan såg jag nog vad folk menar när de säger att Ryssland är ganska fattigt. största delen av husen var skrangliga och sneda med krossade fönster och ruttnande dörrar. Husen var dessutom målade i alla möjliga sorters färger så det syntes om de hade byggt om en del av huset och målat igen med en annan färg.

Som resesällskap hade jag en liten grupp på 18 andra personer från bönhuset. man lärde känna varandra mycket bättre när man var tillsammans hela tiden och roligt var det. en hel del sjungande blev det också. och såklart shoppning.

Vårt rum.

Hela gänget + prästen som hade bjudit dit oss och en tolk. Vi står utanför en av kyrkorna vi besökte.

Kolla utsidan av den här kyrkan...

...och jämför med insidan. Det hade brunnit i kyrkan och om jag förstod det rätt så har de inte råd med att fixa upp den igen.😞

Det mesta var godare än det ser ut.😂

Min kamerarulle är full av olika hus och kyrkor i Petersburg😂

Innuti de olika kyrkorna👆

vi videochattade med kompisarna där hemma😂😍

Mycket bussåkande både till och från Ryssland samt inne i landet när vi åkte omkring

wow vilket köpcenter😍 hur stort och fint som helst.

Förutom det jag redan har nämnt så fick vi tillfälle att prata med en ungdom från Ryssland som kunde Engelska, vi lärde oss mera historia och gick och utforskade byn vi bodde i. det kanske inte var så smart för man har väl staket runt alla gårdar av en anledning? men inget hände oss så jag funderar inte mer över det nu.

Likes

Comments

dagbok, skola, Uppdatering, vardag

Äntligen är denna jobbiga måndag över. Jag har nog sovit lite för lite i helg men det gör väl inte så mycket. Igår var jag ganska stressad eftersom jag var trött och hade mycket läxor tills idag, men nu i efterhand är det skönt att jag tog mig tid och försökte hinna med allt.

Idag när jag kom hem från skolan så gjorde jag läxorna direkt, sen hann jag spela piano, äta mat och läsa innan jag åkte till gymmet med mina kompisar. Det här var tredje gången, men eftersom gymkortet kostade 10€ för en månad så tycker jag att vi borde ha varit fler gånger. Tyvärr har vi så mycket annat också, så man hinner inte. Vi får se när vi förnyar kortet efter att det har gått ut.

Bara tre skoldagar kvar den här veckan. På fredag åker jag till Ryssland på en missionsresa. Jag ska med Anja, så jag tror att det kommer bli kul. Jag ska självklart ta en massa bilder som jag kan lägga upp hit sen.

Här kommer lite bilder från helgen. Jag hade så roligt.

Likes

Comments

dagbok, Kompisar, vinter

Haha igår var det en häftig dag. Vi fick betyg, och dem är jag helt nöjda med trots att jag har fått sänkt i flera ämnen. Sen slutade vi tidigt och vi orkade int stå och vänta på en buss som kör till västerby så vi hoppade på bosundbussen istället. Den kör bara förbi Näs och stannar på några ställen. Vi steg av där västerbyvägen började och därifrån är det 2 km hem. Vi försökte ordna skjuts, men ingen kunde hämta oss,så vi gick. När vi hade gått ungefär en km kom västerbybussen och vi fick stiga på med den. Oj vad vi skrattade😂

På kvällen åkte vi till Elis i snövädret. Mysigt, men halt på vägarna var det. På vägen hem sladdade bilen så mycket att vi seriöst trodde att vi skulle köra i diket. Sen började bilen krångla och fastnade så vi måste först hjälpa till att knuffa loss den och sen gick vi hela västerbyvägen hem.😂 tur att vi ålte från Esse redan vid 11, så det inte blev så sent.

Nu ska jag strax åka på hjälpledarweekend. Ha det bra.

Jo det snöade lite.😂

Likes

Comments

foton, vinter

Nu har det i några dagar varit kallt och kommit snö. Jag älskar det😍 men eftersom det är så halt på vägarna så GÅR det nästan inte att köra mopo. Det är hemskt att köra längs med vägen jag bor på. Fast det är så fint så det jämnar säkert ut sig.😆 fotograf kan man leka när det är fint ute. Det har jag gjort.

Likes

Comments

dagbok, Kompisar, skola, Uppdatering, vardag

Idag var jag, Alicia, Joanna och Matilda och fixade gymkort. Så nu kan vi börja träna i gymmet. Min mopo gick sönder idag så nu blir det inget körande ett tag framåt. Avgasröret är av, så man kan ju köra men det låter hemskt. Hur det går till kan man ju undra,men nu är det så iaf. Som tur är så är det så kallt ute,att det ändå inte är särskillt behagligt att köra.

Oj det blev lite flummigt i början, men nu fick ni lite uppdatering. Imorgon är det redan helg! Tiden går så fort. Speciellt eftersom vi bara tittar på film och har vitsordsdiskussioner. De vitsorden som jag har fått veta hittills är jag helt nöjd med. Ett höjt och ett sänkt, men de är inte dåliga för det. Nästa period är jättebra med sen morgon på måndag och tidigt helg på fredag. Då börjar det dessutom närma sig julen. Jag längtar. Lucia ska vi också ha i år. Jag var lucia i lågstadiet,så jag bryr mig inte om att vara i år, men att vara med och sjunga skulle vara helt roligt.

Oj det här i mitten blev nästan ännu flummigare, men det är såna här inlägg som jag behöver få skriva ibland. Bara skriva och skriva det som kommer upp i huvudet. Jag ska avsluta nu innan det blir för långt. Hur mycket som helst orkar man inte läsa. Och det har jag insett genom egna erfarenheter. Ha det så bra.

Likes

Comments

dagbok, Höst, Kompisar, Uppdatering, vardag

Hej igen. Min kompis Matilda sa till mig idag att det var länge sedan jag bloggade, så nu tänkte jag att jag slänger hit något.Jag har väl inte så mycket att berätta om förutom vad jag har gjort de senaste dagarna, så ni får väl så ut med ännu ett sådant inlägg.

Var ska jag börja? På fredagskvällen var jag till Anjas. Vi hade ganska roligt och det blev mycket skrattande. Vi sjöng också en hel del. Ähhm det lät väl som det lät men jag orkar inte bry mig. Riktigt kallt var det den kvällen också, men inte så man inte kunde köra mopo den lilla biten hem.

På lördag var det allhelgona, så då var jag till bönhuset. På kvällen skulle vi fira att Joanna har fyllt 15, hos henne. det blev mycket prat och sång (igen). Vi somnade nästan på sofforna innan vi kom oss hem. Vi låg utsträckta på alla mjuka möbler i deras vardagsrum.

Sen på söndag var det vanlig sammankonst på dagen och på kvällen blev det ett Essebesök. Jossis denna gång. De hade jättefint där också, men utomhus var det så mörkt och kallt så vi såg inget av gården. De två yngsta pojkarna i familjen var väldigt pratsamma och roliga att träffa. Egentligen blev det lite för sent eftersom vi hade skola dagen efter, men det gjorde inget.

Sen blev det en ny skolvecka igen. Måndagarna är (eller var, för vi byter period till nästa vecka) korta och går snabbt. Tisdagens schema innehöll bland annat ett studiebesök till YA och en mattetävling. YA med musik- eller konstinriktning är nog inget för mig och mattetävlingen gick helt ärligt SKIT. Men den var frivillig och sänker inte vitsordet, utan kan bara höja det. Eller det går ju inte med mitt betyg,men annars så.

Två dagar kvar tills helg. Yey😆

#tb 😍👆

Likes

Comments

dagbok, skola, vardag

Idag började praoveckan vid mäccen. Jag och Elin, en annan från skolan, var där. Jobbet var mycket mera mångsidigt än jag hade tänkt mig och som tur var måste vi inte städa hela tiden. Vi fick t.ex. fritera franska och chicken nuggets, göra frappé, glass och smoothie och fylla på olika saker. Efter den här dagen är jag trött, men glad.😂 det är roligt att få göra sin mat själv och jag tror att jag kommer att äta lite för mycket den här veckan. 😂😂flera uppdateringar kommer om jag tycker att jag vill tillägga något senare i veckan. Den här veckan vet jag redan att kommer bli sjukt bra.

Likes

Comments