Först och främst... förlåt för dåliga bilder! Fotade med telefonen haha 😁

Gjorde kycklingsallad nyligen efter jag gjort lite skolarbete.

Matematiken är ju löjligt enkel 😒 Känns så onödigt att ens göra det..

Jag brukar lägga ut recept i bloggen men eftersom detta är ett familjerecept (hihihihi) så får ni hålla er 😜 Eller så kan ni slänga iväg ett pm på fb så kanske jag är gullig och ger ut det ❤

Vill inte posta receptet här för då kommer det hamna på google och jag vet i skrivande stund att receptet INTE finns därute! 😍

​Den färdiga kycklingsalladen ❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Denna sommaren har faktiskt varit helt okej, förutom det faktum att min kropp bara verkar bli sämre 😁

Har varit ute mycket mer än jag brukar och umgåtts med familj och vänner..

Tyvärr insåg jag en hemsk sak...

Om 2 veckor börjar jag plugga... usch... vill verkligen inte, vill bara jobba och leva ett normalt liv. Inte sitta bakom en tråkig skolbänk dagarna i ända.

Dessutom vet jag inte än om jag kommer få fortsätta plugga nästa termin. Jag fyller 20 och är därför inte automatiskt berättigad att studera eller till csn... Måste ha betyg i ALLA ämnen för att få fortsätta plugga. Och jag känner att idrottsdelen kommer bli komplicerad iom att min läkare fortfarande inte hört av sig om läkarintyget. Har ringt 1000 gånger känns det som.

Sköterskan sa i tisdags att han skulle ring upp mig samma dag, senast onsdag. Och idag är det torsdag! Suck...

Så det blir väl 1 termin och sen sluta...

Här är man positiv! 😝

Varberg

Hallifornia var på plats

Holsjunga camping

Liseberg Mechanica

Likes

Comments

​Ni vet när man har så mycket att göra och massa saker händer så man glömmer helt bort vad man ska göra eller helt enkelt inte har tid?

Det var jag i 6 månader! Haha jag hade glömt att jag har en blogg!

Men nu ska det dra igång IGEN...

Så... med det sagt bjuder jag på en bild jag tog häromkvällen på en promenad ❤

Nattinatti! 

Likes

Comments

​Idag bakade jag och min 11-åriga bror lussebullar och punchrullar!

Punchrullarna blev det tyvärr inga bilder på för de försvann över till resten av syskonen rätt snabbt 😜

Dessa utgick jag från ett glutenfritt recept men använde vetemjöl istället... det blev någon dl mindre vetemjöl men jag tycker resultatet blev bra. De blev saftiga och goda! Ena halvan av degen gjorde jag fyllda lussebullar utav, dessa bredde jag på smör på och strödde över vit choklad innan jag rullade ihop, blev gudomligt!! 😍

Här är receptet!! 😍

Laktosfria lussebullar 30 st

50g jäst

4dl laktosfri mjölk

2dl laktosfri vispgrädde

150g rumstemp. laktosfritt smör

3 kuvert saffran (1,5g)

1,5dl socker

3/4tsk salt

250g laktosfri naturell kesella/kvarg

15 dl vetemjöl + 3tsk bakpulver

Mjölk att pensla med

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och grädde tills det är fingervarmt (37grader) och häll över jästen.

Rör tills jästen är upplöst. Rör ner smör, kvarg, saffran, salt och socker.

Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och låt jäsa i 2 timmar.

Baka ut lussekatter. Låt jäsa på plåt i 60 min.

Pensla med mjölk och grädda i 5-7 min i 220 grader.


Likes

Comments

​Det senaste har jag gjort eget vaniljsocker då det räcker mycket längre, är godare och är billigare!!

Det som behövs är:

3dl strösocker

1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

Blanda lite av sockret med fröna och låt stå i ca 5 min (detta drar ur vaniljsmaken mer).

Lägg i allt i en mixer och kör på högsta effekt i ca 30 sekunder tills det blivit ett fint pulver.

Sila sockret och häll i burkar.

Håller ca 4 månader, om man inte bakar upp allt vill säga 😊

Likes

Comments

​Har varit några stressiga veckor det senaste och jag känner att jag verkligen behöver slappna av ordentligt.

Och det gör ju jag genom att laga mat och baka 😁

Så igår blev det väldigt mycket i köket och även idag, Jesper ville nämligen smaka på egg benedict så fick göra en sådan till honom och han älskade det 😉

Medan han mumsade på detta slängde jag ihop några chokladbollar på den överblivna chokladen.

Recept:

150g smör

2,5 dl strösocker

1dl florsocker

2msk vaniljsocker

3msk kaffe

7dl havregryn

150g choklad

ev lite rapsolja

kokos

strössel

Börja med att mixa havregrynen i en matberedare så det blir ett fint mjöl av det.

Vispa ihop alla ingredienser förutom chokladen.

Smält chokladen i micron, rör ev ner 1tsk olja. Vispa ner i smeten.

Rulla till bollar och täck med kokos eller strössel.

Likes

Comments

Imorgon fyller mamma...ähum.... 25!! HIPP HIPP HURRA!!!! 👏🎁🎉🎈

Självklart bakade jag en tårta till henne! En hederlig prinsesstårta, som är gluten och laktosfri.

Jag och Jesper åkte hem till mamma i söndags, syrran och hennes gubbe kom också. Vi pratade och fikade lite lätt bara, rätt mysigt 😊

.

Botten till denna tårtan var tre lika. Jag baserade receptet efter 6 ägg till en 25cm form och använde ENBART potatismjöl. Jag snodde receptet från denna bloggen, jag tycker hon förklarar det så bra där!

Sedan gjorde jag en hallonkompott... grej... haha jag körde lite på känn!

ca 300g hallon

2msk strösocker

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i 5 min.

Koka upp hallon och strösocker. Ta bort från plattan.

Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner i hallonen.

Låt kallna.

Vaniljkräm gjorde jag efter receptet som jag hittade på Recepten, jag ändrade självklart för att få laktos/glutenfritt.

2 dl laktosfri mjölk

2 msk strösocker

2 msk majsstärkelse

2 äggulor

2tsk vaniljsocker

Mät upp mjölk, strösocker, majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.

Vispa till en jämn smet.

Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.

Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.

Rör i vaniljsocker.

Låt krämen svalna.

Jag lade ihop tårtan som en vanlig prinsesstårta, ett lager hallon, ett lager vaniljkräm.

Vispade 1 liter vispgrädde och spacklade tårtan med.

Använde mig av ICAS marsipan då den inte är utbakad med vetemjöl som många andra marsipaner är.

Jag smälte lite mörk choklad (gluten och laktosfri) och ringlade över, toppade sist med lite florsocker.

Dekor gjorde jag själv, jag färgade lite marsipan till rätt färg och följde denna videon

Idag blev det gottgott för mig 😃

Jag är en människa som verkligen avskyr hollandaisesås men usch vad sugen ja blev på det ikväll!

Tål inte heller någon rå lök (får blåsor och det fräter i munnen) men har insett att fryst gräslök går bra! Inte färsk... den måste vara fryst innan!

Så jag slängde ihop lite Egg Benedict till mig. Mmmmmm... 😊

Rostade två smörgåsar, smörade, på med skinka, pocherade ägg och hollandaise (använde pulversås haha), toppade med lite gräslök, mumma 😍

Inte är det slut där haha! Har haft cravings efter brysselkakor i flera dagar och igår när vi gick in i affären så var dom slut! Så jag bakade egna istället 😝

Brysselkakor

ca 60st

200 gram smör

1 dl strösocker

5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Ca ½ dl strösocker

Några droppar röd hushållsfärg


Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät & hård. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Blanda strösocker och röd hushållsfärg. Gör rullar av degen. Skär ca 1cm tjocka skivor, stansa hål i mitten av kakan och doppa ena sidan i det färgade sockret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 8 – 10min i 175 grader.

Likes

Comments

Förutom att jag gjorde en underbart god kaka idag så gjorde jag även middag (självklart) 😁

Det blev potatis och purjolökssoppa med knaperstekt bacon!

Männen/grabben var lite tveksamma men det måste varit godkänt för tre som inte äter soppa åt upp allt! T.o.m den kinkiga tonåringen!! 😝(det var svårt för honom att erkänna)

Recept 6port:

7 stora potatisar

1 purjolök (ca 15cm)

1,5 liter vatten

1 hönsbuljongtärning

1 msk kycklingfond

2 dl vispgrädde

2 msk hackad persilja

salt, peppar

225 g bacon

Skala potatis och lök. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Slå på vattnet, buljong och fond. Låt koka sönder.

Hacka/skär baconen i mindre bitar och lägg i kall stekpanna. Sätt igång medelvärme och stek tills knaperstekt. Lägg över på hushållspappersklädd tallrik så det får rinna av sig.

Kör med en stavmixer några varv i kastrullen till soppan blir slät. Häll i grädde, och persilja. Låt koka upp och salta och peppra efter smak.

Servera med nybakat bröd.

På tal om nybakat bröd!

Jag gjorde morotslimpor som blev jättegoda!!

Morotslimpor 2 st

50 g jäst

6 dl vatten

3 tsk salt

2 tsk farinsocker eller sirap (strösocker går också bra)

4 msk mjukt margarin

5 morötter

7dl vetemjöl special

7dl havremjöl (mixade havregryn till grovt mjöl)

olja, ströbröd

Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, margarin, tillsätt salt, socker och riven morot. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ordentligt innan degen får jäsa övertäckt med bakduk ca 90 minuter.

Olja två avlånga bakformar, ca 1,5 l, bröa formarna med ströbröd. Häll degen direkt i en avlång teflonform och låt jäsa ytterligare 25 minuter.

Grädda i 200 grader ca 50 - 60 minuter.

Brödet ska lätt släppa från formen om det är färdigt, grädda hellre några minuter för länge än motsatsen. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Likes

Comments

​För några år sedan sålde de från familjen dafgård en kaka som jag blev så kär i. Jag måste gått upp 5kilo ensamt bara för jag åt denna kakan.

Jag försökte länge få tag i ett recept på denna kakan men det gick ju inte så jättebra. Tills lut kunde jag hitta kakan på familjen dafgårds hemsida. 

Jag tog mig i kragen och googlade alla ingredienser... på svenska och engelska.

Jag fick inga träffar på båda språken... MEN jag fick en träff som blivit översatt av google. Den var väl på turkiska eller något.

Ingredienserna stämde överens så jag gjorde kakan.... det blev katastrof haha fyllningen blev tung, rinnig och kladdig, den sjönk till botten..... kokosen ovanpå kakan brändes i ugnen och själva chokladkakan blev besk och äcklig.... och inte nog med det så smulade den så kopiöst!!!! Kakan åkte i soporna!!

Nu blev jag återigen sugen på denna kakan... men jag visste att receptet var fiasko... Så jag ändrade.

Istället för att bara blanda kokosfyllningen så mixade jag den! jag minskade antalet ägg och socker och ökade kokosen. jag körde lite på känn. Sedan ökade jag sockret i själva chokladkakan och minskade kakaon. Jag struntade i smält smör och använde rumpstempererat. Jag ökade även med ett ägg och lade till vaniljsocker (eget mixat självklart). Jag valde även att strö kokosen över sockerlagen EFTER kakan hade gräddats,

Ni MÅSTE testa detta! Jag lovar er att era smaklökar kommer dansa mamba! 😄

Kokos choklad kaka 


Chokladkakan:

2 dl mjöl

3 ägg

1,5 dl socker

3 tsk bakpulver

100 gram mjukt smor

3 msk kakao

1msk vaniljsocker

3 msk olja

6 msk mjölk  

Sila mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en liten bunke.

Vispa äggen och sockret pösigt i en annan bunke med elvisp.

Vispa smöret med oljan tills det blir ordentligt hoprört i en stor bunke, använd elvisp.

Rör (observera att detta är jätteviktigt, vänd med en slickepott) ner hälften av äggen i smöret.

Vänd ner mjölmixen och resten av äggen. Blanda i mjölken.

Rör tills smeten är väl blandad och är len och krämig o konsistensen. 

Häll chokladsmeten i en rund form (ca 24cm).


Kokosfyllning:

3 dl kokos

2 ägg

7 msk socker

Häll i allt i en mixer och mixa tills det är en tjock massa.

Lägg kokosfyllningen i en spritspåse och spritsa i kokosmassan in i chokladsmeten i form av prickar.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 min i 160 grader.


Sockerlag

1 dl socker

Lite vatten

riven kokos

Koka sockret och vattnet tills det börjar tjockna.

Pensla kakan med lagen och strö över kokos.

Likes

Comments

Igår lyckades jag för första gången med kanelbullar!!!!

Det var lycka för t.o.m jag gillar dom haha 😁

Här är receptet för de perfekta bullarna:

Kanelbullar 24 st stora

1 msk mald kardemumma
3 dl mjölk
1 påse röd torrjäst (4tsk)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt margarin
1 stort ägg
10-11 dl vetemjöl special

200 g mjukt margarin
1 dl strösocker
3 msk malen kanel

1 ägg
pärlsocker
stora bullformar

Gör så här:
Blanda kardemumma i mjölken och värm till ca 40-45 grader (lite varmare än fingervarmt).
Blanda mjölken, salt, socker, smör och ägg.
Tillsätt jästen och mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg (degen är rätt lös men det ska den vara).
Låt jäsa på varmt ställe under bakduk i 90 minuter.
Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite.
Kavla sedan ut till en rektangel. Bred smörsmeten över rektangeln.
Vik in långsidan och rulla ihop. Skär i ca. 1-2 cm breda skivor, ännu en gång, smeten KOMMER vara lös så man får jobba snabbt för det inte ska falla ihop.
Lägg varje bit i en bullform eller på klädd plåt och låt jäsa under bakduk i 60 min. 6 st bullar på en plåt räcker annars jäser de ihop.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca. 10-15 min långt ner i ugnen.

​Senare när Jesper kom hem från jobbet så gjorde vi även räkmackor 😍

500g skalade räkor

2st vetekakor

2kokta ägg

lättrökt kaviar

gurka, tomat, sallad

gräddfil

gräslök

citron

smör

Smöra mackan.

Lägg på salladen.

Tryck ut kaviar som en cirkel på salladen (detta håller fast det andra).

Lägg på tre klyftor tomat, 4 skivor gurka, 1 skivat kokt ägg.

Ös på med räkor!! Droppa lite citronsaft över.

Klicka gräddfil på toppen och klippt gräslök på.

Likes

Comments