Joho allihopa!

FÖRSTA PUNKTEN i dagens inlägg handlar om min uppdatering, vilken jag ber om ursäkt för hehe. Nu är det i alla fall bestämt att jag kommer blogga varje söndag, så ingen mer dålig uppdatering (sorry, igen).

Just nu sitter jag och chillar i mitt rum på Hostel (placet där jag och alla unga människor från colleget bor). Det har varit några fantastiska veckor och som vanligt är det omöjligt att få med allt, men men...

Som jag skrev i början av året så blev jag väldigt förvånad att det var så många unga människor som går på Charis. Nu är jag bara så tacksam! Helt otroligt vilka sköna människor alltså. Vi umgås väldigt mycket och hittar på roliga äventyr på eftermiddagarna och helgerna. Det är alltid spännande att umgås med människor som är olik en själv, få en inblick i hur folk tänker och lära sig uppskatta dem fast de är olika (not saying att alla här är olika mig haha, men många har olika kultur och bakgrunder från denna svennen :). Här under ser ni bilder från igår när vi drog några stycken till Barrydale, en liten by i en dal. Så sjukt vackert där! Var lite back in the days-style, coolt ställe liksom.

Som jag skrev förra gången så går vi ju ut och street-evangeliserar med skolan nu en gång i veckan och det är awesome! Ser mycket mirakler, helande och annat coolt. Ju mer man ser, desto enklare är det att bli av med otro. Väldigt nice att få uppleva det själv, hur det faktiskt är att gå runt i kåkstäder, bara ledd av Holy Spirit, och hamna där man hamnar. Fråga folk på gatan om de vill att vi ska be för dom, följa med folk in i deras små hus och berätta om Jesus och att han älskar dom. Har ju alltid hört klyschan i Sverige om att "evangelisera i Afrika", men aldrig riktigt kunnat se det framför mig. Det coolaste av allt är dock när man ser hur mycket hjälp man faktiskt får av Holy Spirit så fort man säger: jag är öppen för vad som helst, vart du än leder mig- dit går jag. Wow vad vi har sett coola grejer när man gör det!

Hoppas ni alla har det asbra där ni är. Jag är så så så pepp på konferensen i Stockholm i slutet av Oktober (Wake up Europe, eller något). Så mycket bra människor som ska dit, Bonki, White och Baker... yey yey yey. Jag kan tyvärr inte gå då vi kommer hem typ en dag efter konferensen, men jag är endå pepp på hur folk kommer påverkas. Go Jesus!
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Godmorgon :)

Hoppas alla har en underbar sommar och är taggade på att snart komma tillbaka till skola/jobb. Tänk vad mycket roliga utmaningar och äventyr vi kommer få vara med om ifall vi delar nästa termin med Jesus.

Här händer det i alla fall mycket. Vi har börjat med outreaches, vilket betyder att vi som gör första året hänger med tvåorna och treorna ut varje torsdag till olika platser där vi evangeliserar, berättar om Jesus och ser coola saker hända. De flesta går till en kåkstad här i närheten, men man kan också gå till fängelset, sjukhuset eller en skola. Så annorlunda mot hur jag levt innan, men så fett nice! Vi övar på att ledas av Holy Spirit och när man gör det då händer det awesome grejer. Nu senast när vi var ute var det folk som tog emot Jesus, folk som blev döpta i Helig Ande, vi såg helanden och annat fantastiskt. Go Jesus!

Jag bor ju i ett Hostel nu med de flesta andra unga vuxna från Charis. Kallas även "busy-Hostel" hehe, bara för att det alltid händer något här. Nu är det prank-tider, och av någon anledning ligger jag i krig med i stort sett hela husets killar. Mitt senaste offer, Hanjo, har fortfarande en härlig doft av konserverad fisk utspridd i rummet och en blött sandig säng... wonderfully terrible :)

Här nedanför är lite bilder från Safarin. Pöss på er. Btw, I´l be back in Sweden i början av November som det ser ut nu. Ska bli nice att träffa alla igen, can´t wait!


Likes

Comments

Denna resan till Cape Town ni ser på bilderna nedanför må ha varit över en månad sedan, men bilder som bilder haha. C.T ligger ungefär fyra timmars bilresa från Heidelberg där vi bor så det blir då och då att man åker dit för att oftast hämta/lämna någon på flygplatsen, men det är alltid roligt att komma dit, är ju en så nice stad. Under just denna helgen ni ser nedanför var det bara familjen Stenerdahl som lekte turister, drog upp på Table Mountain och pappi sprang vad som kallas världens vackraste Marathon "Two Oceans" o.s.v. o.s.v o.s.v.

Annars är allt super duper. Blev färdig med mitt sista plugg i tisdags, så är nu färdig med plugget vilket är väldigt skönt. Blev överraskad med att alla amigos fixat en liten överrasknings-fest med Hanjo och Jano i ledningen i tisdags kväll efter jag var helt klar vilket var så nice. På lördag smäller det dock och vad jag trodde skulle vara en vanlig svensk "student-drop-in" har nu blivit en sydafrikansk FEST, vilket jag tror kommer bli mycket spännande haha. Ska försöka lägga upp bilder efteråt :)

Likes

Comments

Befinner mig för stunden (och med "stunden" menas de kommande 10 timmarna) på Heathrow i England. Men jag är inte den som klagar, har lärt mig att se allt från den ljusa sidan. Och sanningen är att 10 h på en flygplats ju inte är någonting jämfört med 11 underbara timmar på planet mellan England och Johannesburg i Sydafrika haha... yeyyy :( Har i alla fall spenderat en vecka i hemlandet nu men är som sagt på väg tbx till varmare grade igen :) 

Samtidigt som jag varit hemma och träffat halva Göteborg så har det dock hänt mycket coola grejer i Heidelberg, Sydafrika. I kyrkan vi är med i där så hade de i helgen en crusade där de smackade upp ett tält och hade möten varje dag. Har inte fått alla detaljer men jag har fått fantastisk uppdatering om mycket folk som tagit emot Jesus, folk som blivit döpta i helig ande, folk som blivit helade och demoner som blivit utdrivna ur folk. Yipiiii, Gud är så stor och mäktig!

Här nedanför är några bilder från crusaden:

För övrigt lovar jag att försöka uppdatera bloggen bättre, är svårt när man är så busy men jag ska verkligen försöka bättra mig, finns ju så mycket att dela :)

Likes

Comments

Hej alla älskvärda människor :)

Ber om ursäkt för dålig uppdatering, är fortfarande så sjukt busy hela tiden, livet är kul och Gud är god! Här är i alla fall två videos som sammanfattar lite av vad jag gjort de senaste två helgerna. Den första videon är från denna helgen när jag åkte med några från Charis till Janos (en kille på bibelskolan) mormors drömhus precis vid havet där vi sov över och hittade på tusen roliga grejer. Så underbart att hänga med folk som brinner så mycket för gud då det verkligen lyser igenom även när man inte precis talar om Gud. Den andra videon är från förra helgen då Dayne och Naomi hade 21-års party i två delar där en bestod av hike och den andra mer en fest (braai, såklart). Det var även den helgen som jag och Adam drog till våra buddies och bodde på deras farm vilket var en sjukt cool upplevelse. Tyvärr har jag inte en enda bild därifrån, var upptagen 24/7, t.ex. väckte de oss halv sex på lördag morgon för att vi skulle ta deras buckey (som Danie och Justin kör som galningar) för att mjölka korna haha. Måste säga att det såg lättare ut än det var, eller så gillade bara inte kossan mig... frågan återstår.

Ingen dag är lik den andra, mina relationer har växt väldigt mycket med så mycket människor och det är sjukt hur snabbt man känner att detta är ens hem. Det enda som är ständigt dock är den dagliga undervisningen. SÅ SJUKT BRA UNDERVISNING ALLIHOPA! Flera timmar varje dag bara som spenderas framför ordet, för att sedan i stort sett fortsätta varje kväll med hemgrupper/diskussioner m.m. Jag har i alla år haft en relation med Gud, men inte förrän nu börjar jag få den kunskap jag behöver för att förstå ordet och sanningen ordentligt. Bara gått fem veckor, och jag ska få stanna i minst två år till, kan inte vara mer tacksam mot Gud.


(BTW det är Dayne som gjort videosarna)

Likes

Comments

Alltså hur hände detta, från att första veckan gå in med känslan av att ha överflöd av tid... till detta? Bra att jag har helige andes frid inom mig ;) När jag säger busy menar jag dock bara saker som är otroligt kul. I Charis måste alla studenter göra ett visst par timmar av någon slags tjänstgöring i samhället, helt valfritt, så bland andra saker har jag joinat Adam och de äldre tonåringarna i skolan vid Charic på deras idrotts-timmar. Det har varit otroligt kul, vem hade inte velat stå och skrika på sin bror att han fortfarande har armhävningar kvar att göra :) Idrottsläraren, som vi kallar "the rock", är en av världens skönaste människor, men vi kan väl säga att jag inte jätte gärna velat möta honom i en fight. I lördags hängde jag och de la familia i alla fall med skolungdomarna till staden George där de tävlade mot andra skolor i friidrott. Både Adam och Mille kvalificerade och ska om tre veckor åka till Cape Town för att fortsätta tävla.

Jag har även blivit tillfrågad och nu koreograferat en dans till några sköna killar som ska hip hop och break-dance:a på söndag på mötet(jag hade varit med och dansat men är tyvärr inte hemma på söndag). Very nice att man lär känna så mycket folk hela tiden, både staden och människorna här växer verkligen hos en. Jag har även hängt med mina buddies på colleget, haft grym cellgrupp och braiiat...självklart haha. Braii hela tiden. Huset börjar snart bli färdigt och det ser ut som att vi kommer flytta in i slutet av veckan. Ska bli skönt att få eget rum och ett ställe där vi vet att vi ska bo resten av vår tid här.

Det är svårt att sammanfatta undervisningen vi får, sitter flera timmar varje dag och bara rotar oss i ordet och får höra så grymma preachings och teaching. Det är otroligt när man får uppenbarelser av ordet och känner hur man får bättre förståelse och relation av/med Gud. Ett tydligt exempel för mig är holy spirit, som jag alltid vetat finns och so on, men att nu förstå hur fullbordad helig ande är och att han är i oss, det är mäktigt. I helig ande finns ju bl.a "the faith of God", vilket gör att det redan finns i mig. Jag behöver inte be Gud om mer faith, det är redan där inom mig, jag måste bara utnyttja det. Även tungotal har fått en helt ny betydelse för mig. En av predikanterna sa under en klass att "låt oss ställa oss upp och sjunga i tungor", och jag som trodde han skämtade skrattade, tills alla ställde sig och började sjunga i tungor haha. Jag provade, och jag älskar det! Snacka om att prisa the lord, så sjukt nice!

Likes

CommentsHoop jy het n lekker aand!

Yes, that's right! Jag pratar afrikaan nu. Lite av ett proffs faktiskt. Så länge ni inte frågar de afrikaan-talande that is...


Dagarna bara flyger förbi här. Varje dag innebär ett nytt äventyr, man får se olika platser, lära känna folk och läsa ORDET. Känner mig ständigt så sjukt tacksam till Gud för att han fört mig hit och att han är med så tydligt i mitt liv och de runt omkring mig. Gud är en god Gud.

Så... återigen är det svårt att sammanfatta en hel vecka, men bilden här till vänster är ifrån fredags när jag och dessa ladies Naomi och Lerato hade en sleep-over. Super mysigt, vi gjorde french-toast och snacka hela natten.

I lördags drog jag och Adam med några grabbar till en festival-liknande grej där vi fick uppleva Sydafrika-kultur på riktigt. Rätt stor skillnad mot hur svenska ungdomar festar, men jag hade valt det sydafrikanska sättet anyday.


På bilden ser ni Danie som försöker lära Adam hur man kör en traktor(vilket väl gick sådär). Väldigt vanligt tydligen att vara "farmer" här ute, och folk har så sjukt läckra gårdar. Jag och Adam ska hänga med Danie och Justin(brorsan) till deras gård någon dag för att "lära oss farming". Super excited! Råkade dock skryta om mina rid-skills (vilka är lika med noll), tills jag insåg att de har massa hästar på sin gård och rider varje dag. Justin kom t.o.m, not kidding, ridande på sin häst till skolan en dag. Och nu verkar de tycka det är en jätte bra ide att jag ska rida. Jaa... jätte bra ide. Nemen, hur svårt kan det vara? (=mitt motto- som många gånger satt mig i aningen krångliga situationer).

Igår var jag med och spelade/lärde mig touch-rugby med några ungdomar från bibelskolan. Har alltid tyckt rugby verkar kul men måste erkänna att det tyvärr inte är min sport. Finns även ett gym på bibelskolan där vi tränar på eftermiddagarna vilket är awesome. Känns som att man rör sig, sportar och tränar väldigt mycket här vilket är grymt, blir ju skillnad när vädret gör att man vill vara utomhus 24/7.

Päronen verkar komma bra in i gemenskapen och vara väldigt uppskattade vilket är kul. Kyrkan (som är vid Charis) är så nice, bästa familje-känslan, och det är grymt att man ser så mycket frukt (från helig ande). Folk bara kommer fram och ber högt för dig om något verkar fel(typ mina brännskador första dagen), profeterar, ber i tungor och diskuterar Gud m.m. LOVIN' IT!

Likes

Comments

Hejhejhejhej alla!

Hoppas ni har det grymt vart ni än är och vad ni än gör. Jag har det helt fantastiskt. Vi har kommit igång med bibel-skolan nu och allt känns bara så rätt. Det är otroligt att få så bra undervisning, att höra sanningen och lära sig mer om Jesus the Lord. Även så kul att lära känna så mycket nya människor med så mycket olika bakgrunder och intressanta stories. Jag kom precis hem från en Sydafrikansk tjej som heter Naomi och går tredje året på Charis nu. Det är fascinerande när man hör vad folk har varit med om, hur stor del Gud har varit i deras liv och alla coola saker han gjort. Allt man hör från eleverna i andra och tredje året är hur amazing det är att vara här, vad undervisningen från skolan har fått göra med dom och hur svårt det är att lämna skolan/kyrkan och staden som alla älskar när man väl gått ut skolan. Det är även super nice då kyrkan (som är i Charise-byggnaden) satsar väldigt mycket på olika outreaches, att gå ut till folk i staden och andra städer och bara sprida evangeliet. Folk bara gör det, de behöver inga präst-poster eller någon slags uppskattning från andra, de gör de för Gud. Så som det ska vara.

Några av Adams kompisar i High School lärde mig idag hur man spelar cricket, vilket faktiskt var rätt kul när man väl förstod reglerna. Och när man satte bollen. Annars är det rugby som gäller vilket verkar kul... att titta på. Nemen om jag känner mig själv lär jag ha hängt på killarna och provat relativt snart, men chansen är även ytterst stor att jag inte kommer kunna räkna efteråt upp till hur många ben jag brutit. Well, ben läker. Jag åkte ju hit troende att jag skulle vara den enda personen på bibel-skolan under 40, men hade helt fel vilket är super duper nice. Nästan hälften av alla elever är i åldern 20-25, och det har redan blivit en stark sammanhållning.

Myggorna festar på mina ben just nu så måste dra in, STOR KRAM till er alla. 

(Några bilder jag tog vid Charis, kommer mer så småningom).


Likes

Comments

Sup' people.

Har varit en grym dag här i SA. Imorse drog vi ner till stranden i Witsand och badade hela förmiddagen(fett soligt och skönt), för att sedan dra hem och åka till förlovningsfesten vi blev bjudna på. Aldrig varit på en förlovningsfest... där man inte känner de som är förlovade vill säga. Denna resan är full av spännande äventyr. Nej men de är verkligen inspirerande hur öppna och direkta alla är här nere. Att åka från Afrika(när det nu blir) och vara lite mer lik dom skulle vara awesome. Förlovningsfesten bestod till 95% av att braja(braia, braga...braa? oklart med stavning) vilket enligt mig är samma sak som att ha en barbecue, men enligt dom INTE var det. De sa att vi aldrig skulle överleva här om vi inte lärde oss att braja, vilket var uppskattat, jag hade hoppats innan på att få lära mig lite överlevnads-skills här i Afrika. 

Här kommer lite bilder från i måndags(48 grader-måndag) när solen gått i moln sent på kvällen. Vi tog en, av många, kvällspromenader på stranden i Witsand där vi då bodde. Super nice.

Likes

Comments

Hej internet. Hej omvärlden. Hej svenskar. Hej diverse andra nationaliteter. En vecka har nu passerat i detta vackra land, och livet är bra. Mer än bra. Svårt att sammanfatta en vecka i ett inlägg men här kommer lite re-cap:

Vi har sedan måndag gått varje dag till Charis, bibelskolan, på vad de kallar open week och är liknande en konferens där alla som vill kan joina. Måndags var spännande, som jag skrev i söndags har det varit en VARM helg, och i måndags var det tydligen något slags värme-rekord för i år(isn't it always). I Sydafrikanska lagen får man inte ha öppet skolorna om det är över 42 grader(vi snackar i skuggan nu), och yes vi kan väl lämna det vid att både vår och killarnas skola slutade rätt tidigt. Åskvädret på natten som följde var något över det vanliga, trodde jag upplevt åska och blixtrar i Hawaii när det var storm där men hade visst fel). Anyway, det har varit helt grymma "preachings" och lovsång denna veckan, älskar stilen de har här nere. De saknar helt de "svenska normerna" att man ska vara och bete sig på ett speciellt sätt- alla bara kör sin egna grej. Det känns redan som att man är del av en familj, alla är så sköna och det är underbart att se hur de som gått på Charis (finns både de som gått första, andra och alla år) har likt en atmosfär av kärlek runt dom (vet att det låter sketchy, men kan inte beskriva det på annat sätt). Det är fantastiskt att se så många som lever fullt ut för Jesus och verkligen har satt honom som centrum i sitt liv. På måndag börjar själva skolan och tydligen ska alla ettor få vittna och berätta om vad som ledde dom hit. Flera personer har kommit fram och sagt att de är spända på våran haha. Jo, jag också.

Adam & Mille har börjat skolan som ligger i samma byggnad som Charis. Båda har fått massor av vänner och det verkar gå bra trots vissa språk-skillnader(Adam försöker lära dom att säga flintskallig. Han säger att de behöver lite mer träning). Det kan understrykas att det är skillnad på skolan här och svenska skolan. Och med skillnad menar jag SKILLNAD. Lärarna är assköna och kärleksfulla, men kan ni stava D.I.S.C.I.P.L.I.N?(vänta, kan jag stava disciplin haha?) Mamma och Pappa var tvungna att skriva på ett avtal när de skrev in de på skolan där det bl.a. stod att föräldrarna var tvungna att alltid stå bakom det lärarna sa och vilka straff de än gav till barnen, plus att alla killar måste vara kortklippta och liknande grejer. Plus uniformer såklart. Men det är lugnt, vill man inte gå i långbyxor som kille då det är över 40 grader, så får man ju faktiskt ha shorts och knästrumpor (HAHAHAHHA).

Imorgon är vi bjudna på en förlovningsfest då Adams lärare(lärarinna) ska gifta sig med en kille som hänger på Charis (han är en av dom som gått ut alla tre åren men typ åker runt i stan, berättar om Jesus och sånt roligt). Super excited!

AA här kommer ett litet klipp från huset, vi flyttar visserligen till ett nytt idag men tänkte om ni ville få en liten bild av hur det sett ut. Har även filmat Charis idag snabbt, så ska försöka lägga ut den videon snart också. Då vi, som jag nämnde i söndags, fick en rätt rejäl överdos av solen i lördags så flår vi helt enormt mycket allihop och ser lite uppblåsta ut. Bara varning för videorna, inga sjukdomar, bara konsekvenser av dumma beslut. Lovar btw att jag ska vara bättre på att uppdatera nu när vi har wi-fi. Kanske blir en kvälls-tur till stranden(vilket det i stort sett blivit varje dag) så måste sticka.

P.S What's up med att inte ha lås på toaletterna? Jag har upplevt fenomenet förut i ett antal länder, men här är det ju i public? Bibelskolan till exempel, inga lås? Jag TROR att regeln är att det är upptaget när dörren är stängd (vilket inte är en särskilt komplex regel om ni frågar mig) men jag är inte 100%... tooo be continued. D.S

Likes

Comments

Instagram@stenerdahl