Under ytan finns det en själ som strävar efter att bli fri. Det är mannen som alla talade om, en respektfull gestalt till det yttre, en nära fiende på insidan. Karaktären som irländske Bram Stoker födde 1897.

När Jonathan Harker, en ung man med framtidsdrömmar, först besöker greve Dracula är det med professionella avsikter. Att lita på en artig greve i ett annat land som behöver hjälp att komma till London, är inget annat än hövligt av en man i Jonathans ålder med ett sådant yrke. Inom kort ändras dock uppdraget, och det är svårt att se vad som är yrkesrelaterat, och vad som faktiskt är olika strategier i grevens fasansfulla spel.

Hela romanen är uppbyggd på berättelser genom de olika karaktärernas dagböcker, vilket resulterar i att man får se historien från olika delar av världen,och från olika perspektiv. Vissa delar med sig av sin fruktan, andra, exempelvis Jonathans framtida fru, Mina Harker, delar med sig av sitt kvinnliga mod. Den kraft som får de män omkring henne att sansas.

Första karaktärsbeskrivningen av greven var hyfsat förvånande; en skev presentation som kunde få de flesta att misstänka att det var en åldrande betjänt som beskrevs. Hans frigörelse i slutet levde inte upp till det crescendo som verket bygger upp under berättelsen. Det kan ha varit ett viktigt drag som författaren använde sig av, ett drag som faktiskt fick berättelsen att fortfarande närvara i våra bokhyllor.

Karaktärerna i boken är väldigt omgivna av varandra själsmässigt, men samtidigt väldigt distanserade från varandra på det personliga planet. Van Helsing; en man med massor av kunskap och som ibland visar en känsla för humor i de mest speciella ögonblick. Doktor Seward; mannen som brinner för sitt arbete, stark ensam, men ännu starkare i grupp. Quincey Morris; den impulsive som litar på sitt hjärta, ända fram till slutet. Och Arthur; en känslig själ som kämpar vidare för de han älskar, och för det han ser som det rätta.

Samlingen av människor som samarbetar för att förgöra den onda kraften som sprider sig bland gator och torg, jobbar kreativt ända in i det sista. Planeringar kring resor, vapen och skydd är noga studerade innan de träder i kraft. I stundens hetta måste de förlita sig mycket på legender och bortse från det sunda förnuftet, för att komma framåt i arbetet.

Karaktären Lucy, som tidigt får en central roll, och som påskyndar berättelsen, är en skör ung kvinna som står inför många livsavgörande val. Att däremot få ett val som inte går att påverka är å andra sidan ett tillfälle att lära sig att lita på andra, vilket unga Lucy har all kraft till att göra. Berättelsen om Lucy kan verka besynnerlig, och rent ut sagt grotesk i många fall. Men slutet av vissa berättelser, ges ofta nya sidor till fortsättningen.

Romanen är väldigt enkelt skriven, och är nog en riktig bladvändare för de som vill ge den tid. Betyget blir även denna gång 9/10 eftersom den är tillgänglig för de flesta, med eller utan intresse för äldre klassiker. Att vissa delar föll, exempelvis karaktärsbeskrivningar samt slutets intensitet, är fullt förståeligt, och troligtvis helt planerat av författaren. En guldklimp det vill säga, som bör finnas med i din boksamling.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Robert Louis Stevensons kortroman om Dr Jekyll och Mr Hyde föddes under sent 1800-tal och är än idag en klassiker, en bladvändare som aldrig dör ut.

Spänningen drar genast igång när advokaten Utterson, en nyfiken och lugn människa, börjar se någonting annorlunda i en av sina klienters testamente. Det finns ingen gräns mellan det onda och det goda, när en godhjärtad läkare vars namn är Dr Jekyll, visar hur snäv gränsen egentligen kan vara. Mr Hyde är och kommer alltid vara ett mysterium, även fast en stor del redovisas i Stevensons verk.

Funderingarna kring boken har alltid varit väldigt olika. Det skulle kunna spegla på gränsen mellan gott och ont, samtidigt som författaren anspelar på att det inte finns någon gräns. Kan man vara både och ond, och är det så att det alltid är en slump att det onda tar över, eller är vissa födda till att bli onda i slutändan?

Romanen i sig är väldigt enkel skriven och kan läsas av alla som är intresserade av en kortroman som återspeglar människors olika sätt att vara, men samtidigt hur många olika sidor som finns hos bara en människa.

Om ett betyg skulle tvingas att sättas, skulle jag valt 9/10. Dels för att romanen nog passar de flesta på grund av få sidor samt att den är väldigt enkelt skriven för att vara en klassiker. Det som drar ner betyget en aning är att jag saknar en fortsättning av förklaringen i slutet, vilket troligtvis var meningen då verket blir inte minst intressant i slutet.


Likes

Comments