Hej allihopa och hjärtligt välkomna hit, både ni som känner mig och ni som inte gör. Detta är min blogg som kommer att handla om mitt arbete som reseledare eller guide, runt om i världen hos TUI, eller gamla fritidsresor.

Mitt namn är Rebecca Rydberg och jag är 19 år gammal. Jag bor vanligtvis i Norrköping tillsammans med min familj, och tog studenten sommaren 2016. Jag ville (och vill fortfarande, någon gång) plugga juridik och bli advokat, men när jag tagit studenten och arbetat några veckor insåg jag att det inte kändes rätt att börja plugga direkt, trots att jag varit SÅ säker SÅ länge. Dessutom gjorde min livs första (och dåvarande största) kärlek slut med mig, för mig väldigt otippat, under samma period och jag var ganska osäker på hela mitt liv. Vad ska jag göra?

Efter en hel del påtryckningar från främst pappa bokade jag i oktober en reseledarskola vid namn Service & Co. som skulle pågå i 6 veckor på Malta. Jag var livrädd. Vad hade jag gett mig in på? Jag hade ingen aning om vad jag vill göra, och trots att jag både har norska och spanska farföräldrar och släktingar, alltid rest oerhört mycket med familjen och sett mycket utav världen hade jag aldrig funderat på arbetet som reseledare, och nu har var det plötsligt ett faktum.

Nu i efterhand kan jag med handen på hjärtat säga att dessa 6 veckor var de bästa i hela mitt liv. Jag har aldrig varit så lycklig, jag har aldrig haft det så fantastiskt roligt, jag har aldrig fått sådana kunskaper och erfarenheter på kort tid och jag har aldrig någonsin träffat så många fantastiska, likasinnade och underbara människor som jag gjorde där. För att göra denna otroligt långa historia något kortare, slutade dessa veckor med att jag fick en anställningen av TUI som som sagt, kommer att påbörjas i januari.

Med detta inlägg vill jag varmt välkomna er hit till min blogg och hoppas att ni vill fortsätta veta vad jag kommer göra om dagarna. I dagsläget är det ännu oklart NÄR och VAR jag kommer att åka, men besked ska komma inom de närmaste dagarna. Nu har ni alla en liten aning om hur allting började, och varför jag ska arbeta som guide. Jag avslutar detta inlägg med att dela med mig av ett par bilder från guideskolan, och önska er god natt. Ta hand om er.

Denna bild tog jag samma morgon jag skulle åka, precis innan vi åkte till flugplatsen. Här var det många blandande känslor...

På flygplatsen mötte jag de allra 10 första (av de totalt 82) människor jag skulle vara tillsammans med i fem och sex veckor. Faktiskt så klickade vi alla redan där otroligt bra, och många där var faktiskt de jag än idag står närmast från Service & Co. Denna bild är som ni ser, tagen på flygplanet påväg till Malta! Även här var det mycket blandade känslor även om den första nervositeten nu släppt, istället var det mest mycket förväntningar här

Första riktiga "skoldagen"! Vi landade på kvällen den 15:e, den 16:e hade vi första gemensamma lektionen alla, med information och schema. Sedan började lektionerna på riktigt den 17:e. På bilden är Matilda (som också hon fått jobb på TUI!!).

Den första uppgiften vi fick på skolan var att i grupper samla poäng genom att ta olika bilder, och sedan så kreativt som möjligt göra ett collage av det. Hur kul som helst - och här kände vi inte varandra ALLS.

En uppgift var till exempel som här att ta kort på gruppen vid en busshållsplats...

Ta en bild när hela gruppen är i luften...

Ta en bild med en maltes... Och så vidare.

Detta blev sedan resultatet

Här är bild på vårt schema under två olika veckor. Vi hade totalt 2 lediga dagar på 6 veckor. Annars hade vi lektioner/aktivitet mellan 08/09-22.00 varje dag.

Här hade vi under en lektion någonting som kallas DISC-profil. Vi arbetade då med hur olika personligheter är och fungerar, och så fick vi skapa ett eget företag, marknadsföra och presentera det. Vårt var Happy Holiday!

Och JA, det var oerhört slitsamt och oj vad vi pluggade - MEN vi gjorde annat också. Hotellet vi bodde på var belägget ganska öde och det fanns därför ingen möjlighet att åka in till stan och festa på kvällarna... Istället var vi, 80 elever, ungefär varje kväll, i den lilla bar som fanns på hotellet och festade. Jag tror jag sov ungefär 3 timmar varje natt i 6 veckor. Här är jag & Alexander (Som ska jobba för Nazar och Nortlander) en kväll i baren haha.

Och lite mera festande... Detta var innan en pubcrawl som instruktörerna styrde, då vi åkte alla in till St Julians och festade en hel natt. Det var första gången vi på riktigt festande tillsammans alla, och efter det kände alla alla, haha.

Jag & Felicia (också hon ska jobba för TUI!) på pubcrawl.

På första bilden är jag & Dalia. På andra bilden är alla danskar som gick på skolan. Totalt var vi som sagt 80 elever varav ungefär 60% var danskar och 40% svenskar.

En lektion på Service & Co. Här hade vi någonting som hette Kultur, takt och ton vilket handlar om uppförande, normer och värderingar i andra länder och hur viktigt det är att ta hänsyn till sådant både som turist och reseledare. Efter en föreläsning representerade vi olika land och skulle presentera viktiga normer och regler för de landet, givetvis, som alltid på skolan gick man in för de ordentligt.

Här var vi på utflykt till Maltas gamla huvudstad: Mdina.

Först åkte vi buss från hotellet och sedan gick vi en guidad tur runt i staden. Detta både för vi skulle se lite mer än hotellet vi bodde på när vi var på Malta i 5/6 veckar, men framförallt för vi skulle se hur en utflykt faktiskt går till - eftersom det är vad vi bland annat ska arbeta med som reseledare.

Sedan åkte vi vidare till Maltas nuvarande huvudstad - Valetta! Det var lite mer storstad med lite shopping och restauranger så där åt vi lunch och sedan hade vi några timmar på stan på egen hand. Här är Matilda som köper souvenirer haha!

Och så köpte vi glass innan vi åkte hem igen. Fin va? :D

Här var på vår ena, av två, lediga dagar! Nära där vi bodde fanns en liten park som heter Popeye Village. Det var hur häftigt som helst och jätte fint vatten. Denna dag var det rätt varmt och fint väder så vi var några stycken som var där hela förmiddagen och sola, bada och så var det flera som filmade när vi dök och simmade i grottorna med GoPro! Så fort jag hittar något färdig redigerat ska jag länka - Hur häftigt som helst!

Dags för lektion! Yippi Yippi. Jag tror vi bestämt skulle ha genomgång av utflyktsexamen här. Kul va?

Här är en fin turistbild på Felicia<3. Denna tog vi under en siesta när vi skulle gå in till stan och äta lunch. Mysigt va? De var ca 30 grader i solen då, vi hade helsvarta kläder och det var ungefär 30 minuter i uppförsbacke att gå. Vi var helt döda när vi kom fram och hann inte ens äta lunch haha. Nästan dag var upplagd så att vi började 9.00 (ibland 8.00) hade lektion fram tills 13.00, sedan siesta i två timmar, lektion fram tills 19.00 och sedan middag och sista lektionen 20.30. Det passade mig perfekt. Älskar siesta!

Här hade vi VM i försäljning! Vi hade under de första veckorna ungefär 3 dagar med olika, externa instruktörer specialiserade inom olika områden som till exempel service, försäljning, första hjälpen, krishantering, terrorism etc. Här avslutade vi några dagar med en tävling i försäljning och på bilden är vinnarna!

Här hade vi en hel kväll då vi julpyntade salarna där vi hade lektion. Mysigt va? På bilden är Robin och (förlåt) halva Andreas som klär vår julgran vi gjorde. Julstämning på Malta!

Ännu en kväll i hotellets bar. Denna bild är tagen efter vi haft hyggeafton! Detta innebar att vi i rummen vi bodde i, lagade svensk- respektive dansk julmat till varandra och sedan drack man vin och gick till baren. Hur kul som helst.

Här hade vi en lektion som hette "jobbet som reseledare". Här fick vi all riktig info om hur det är att vara reseledare på riktigt. Bland annat fick vi skypa med en tjej som jag tror jobbade för TUI och nu var i Mexico och arbetade. Hur häftigt som helst. Dessutom ser ni på bilden att vi fick prova uniformer, det vill säga de kläder vi kommer arbeta i den kommande tiden!

En bild från en annan lektion… Nämligen första hjälpen! Instruktören vi hade här sminkade detta på en av eleverna, som sedan skulle springa in och ”skrämma” danskarna att hon ramlat. Hehe roligt va. Första hjälpen och krishantering var bland de tuffaste vi hade på hela skolan, såväl psykiskt som fysiskt. Vi fick höra och se mycket och det är mycket man får vara med om som realedare, ändå kan man inte ens föreställa sig. Nu är jag dessutom utbildad i HLR, och det känns alltid säkert!

Några bilder från kvällen då vi firade att vi gjort vår sista examen!

Tänk att vi alla tre blir TUI FAMILY <3

Som ni kanske uppmärksammat i det här inlägget, har jag skrivit att skolan var 5 veckor ibland, 6 veckor ibland och 5/6 ibland. Anledningen till det ska jag nu tala om. Det var nämligen så, att utbildningen till att bli reseledare tillsammans med de 80 andra eleverna var 5 veckor totalt. Efter det fick vi gå på jobbintervjuer hos de olika resebolagen, ta emot våra diplom och ha avslutningsfest. Dagen efter vår avslutningsfest åkte de allra flesta hem, MEN vi var 15 elever kvar tillsammans med en instruktör. Det var så att vi hade ytterligare en veckans utbildning, eftersom vi också skulle utbildas till sport- och aktivitetsguider!

Här är jag & Matilda på avslutningsfesten. Hon var inte kvar sista veckan. Det var HEMSKT att säga hejdå, MEN förhoppningsvis ses vi snart igen någonstans i världen.

Och här är vi alla utbildade sportsguider! Den sista veckan var den, precis som de 5 föregående, helt fantastiskt givande och också krävande och intensiv. Det var däremot mycket mer fysisk aktivitet vilket var oerhört skönt efter fem veckors mycket intensiv utbildning. Dessutom kom vi som var kvar den här veckan varandra väldigt, väldigt nära och stämningen här var väldigt annorlunda i jämförelse med de tidigare veckorna. Från att ha varit 80 stycken till att vara 15, som lär känna varandra på riktigt. Därför var det minst sagt fruktansvärt att lämna dessa när jag åkte till flygplatsen. Förhoppningsvis, träffar jag många av dem här igen.

Jag har så mycket bilder och text och tankar och händelser jag vill dela med mig av, men det får inte plats och jag har inte tid. Det kommer säkert komma upp inlägg och bilder från guideskolan under bloggens gång, och har ni några frågor eller funderingar så tveka inte att fråga. Antingen på mejl eller i kommentarerna här nedanför. 

Nu ska jag fortsätta vänta på mitt mejl från TUI... Ta hand om er <3 

Likes

Comments