Header
Psykisk ohälsa, Depression

 När allt är svart.

När du inte ens lever för din egen skull.
När du känner att dina andetag kväver dig.

Din hy under ögonen har skärs sönder – av dina tårar av smärta.

Du har inte längre kraften att ens – gråta.

Din själ blöder.

Det känns som att du vistas i ett svart rum där du inte hittar ut, där syret sinar.

Inom dig skriker du att någon eller något skall ta dig härifrån och släppa dig fri.


Att vilja ta sitt liv.

För att livet här och nu – är fylld av en sådan smärta – som inte går att vistas i.

Jag vet inte vem du är och vad du varit med om – jag vet heller inte exakt hur du känner.

Men, jag har varit där då livet gör så ont att jag tänkt avsluta mitt liv.

Att jag tänkt att släcka ner mitt liv.

Idag skrämmer det mig –hur nära jag varit – att dö.


När jag ser tillbaka på mina mörkaste stunder, så är det likt ett svart virus som infekterat min själ.

Jag har inte tänkt klart, för egentligen vill jag – leva. Ändå fast livet varit brutalt ibland.

De djupa depressionerna har manipulerat in mig i att tro att den bästa vägen ur det här – är att dö.


Jag blev irriterad under en depression då en sjuksköterska sa:

-                   Jag vet att du vill leva egentligen.

Hur i helvete kan hon säga så? Förstår hon ingenting?! Tänkte jag.

En depression är på riktigt och smärtan är verklig. Men, hon hade rätt. Depressioner får oss inte att tänka klart. Den själsliga smärtan tar över. Det blir övermäktigt -drivkraften att vilja ta sitt liv kan liknas vid att dra av en plastpåse från huvudet för att få luft.


Till dig som mår dåligt.

Våga prata om det.

Sök hjälp.

Du kommer inte alltid känna såhär!

Livet har så mycket vackert.

En dag kommer du vara så förbannat tacksam att du fightade det här!


Känn pulsen på din handled. Du lever. Du har livet och du lever här och nu. Du är inte levande död.

Någonstans djupt inom ditt hjärta pulserar en glöd, den släcks aldrig av sig själv. Den kan vara minimal, men den existerar, alltid. En dag kommer glöden blossa upp till liv.


Håll ut – ta en dag i taget – en stund i taget.

Ett steg i taget – var inte hård mot dig själv nu.


Låt aldrig människor, en situation eller en sjukdom få dig att försvinna ifrån oss.

Jag tror på dig, du klarar det här!

Behöver du prata med någon nu? Minds Hemsida

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

För två år sedan kommer jag till tandläkarakuten för att min tand gjorde så sjukt ont. När jag var där såg jag stjärnor på grund av smärta och de tog in mig direkt. Tanden lagades och allt var okej.

Smärtan började återkomma med veckorna och jag besökte min ordinarie tandläkare, han sa att enligt kamerabilderna hade det skett en felbehandling. Underlagningen var det kvar karies och tanden gick inte att rädda. Den skulle alltså ryckas ut, en tand som hade gått att rädda – måste dras ut. Så sjukt onödigt.

I väntan på tid för att dra ut tanden fick jag morfin. En morgon sitter jag hos en nära vän och äter frukost och jag mådde bra. Från ingenstans blixtrade det framför mig och sedan minns jag inget mer. Nästa minnesbild är i en ambulans och jag har syrgas, nästa är i ett akutrum där jag förlorar kontakten med vårdpersonal. Min vän satt bredvid och jag såg att hon var så orolig.

Jag lades in på neurologen och krampanfallet berodde högst troligtvis på morfinpreparatet jag fått trots att jag följt ordination. Min hjärnskakning som jag fick gjorde att jag knappt mindes mina tre veckor i Umeå.

När jag hade tiden för att dra ut tanden så sitter jag och väntar på att få komma in för narkos. Jag börjar torka tårar för narkos för mig - ger mig minnesbilder av ECT-behandlingen jag fick för många år sedan. En läkare gav mig lugnande och det ”pinsamma” är att jag fick någon jävla snetändning och jag minns att jag absolut skulle rymma. Fyfan att vakna upp från det hahah…

I alla fall igår så var där igen för att sätta in en skruv för min nya tand. Jag får lugnande igen och ligger nu ner på en brits och tänker: jag skall inte snetända nu...

Nästa minnesbild är att jag säger till läkaren att jag inte känner något alls och att jag behöver en till. Jag minns hur han kollar på mig och säger att mina ögonlock faller ner och att jag ser påverkad ut. Då kontrar jag med:

- - - Säg din favoritfilm!! Jag lovar att jag kommeratt minnas exakt allt du säger!

Nu minns jag fragment… under en tid då jag trodde att jag inte var påverkad. Han eller någon annan i personalen – jag minns inte ens om det var en kvinna eller man jag pratade med nu. Men personen säger att Hitta Nemo är en favoritfilm.

Då berättar jag om den rosa feminist Nemo och att det är min idol (öh?! Var fick jag det ifrån). Sedan är det bara svart. Helt svart. FYFAN!

Alla minnen jag har ifrån kraftiga lugnande och på uppvaken på sjukhus, har känts som att vakna upp från den sjukaste fyllan. Men jag tror inte jag är ensam om det direkt. De som jobbar med det här får nog vara med om en hel del.

Peace // Becca

Ja

Likes

Comments

Ni kan lyssna på hela intervjun här - Klicka här! Dela gärna på Facebook & Twitter! :D

Angående bilden "REBECCA ÄR BIPOLÄR" - Ja, jag rättade dem i sändning att jag inte ÄR bipolär. Jag är Becca och HAR bipolär sjukdom. Det är viktigt att påpeka :)

Jag är ofta med i radio - men det här är den roligaste radiointervjun jag varit med i! För under hela timmen så fick lyssnarna skicka in frågor löpande, så kul! Det strömmande in frågor.

En sak som är rätt komisk, jag visste att reportrarna satt i Umeå och jag skulle till Sveriges radio i Stockholm för att bli intervjuad och sitta själv i en studio. I alla live-sändningar jag medverkat i via Sveriges radio under åren, så har det antingen varit via telefon eller att jag varit tillsammans en eller flera reportar i en studio.

När jag kommer till Sveriges radio så möter en vakt mig och skickar in mig i ett liiiiiiiitet rum. När jag såg rummet tänkte jag "oh lord". Han sa att jag bara skall ta på mig hörlurarna och vänta på att programledaren kopplade upp mig. Sedan gick han, kortfattat. Där satt jag själv och jag tänkte - OKEJ OKEJ - nu får vi se om det här fungerar.

Sen dök programledaren Hanna upp med ett "Hallå" i lurarna. Hur som helst det gick bra!

Hahaha... programledaren Hanna och Sebastian på P3 var så jävla sköna! Fan vad vi hade roliga samtal då musiken drog igång mellan varven under intervjun.

Ha en grym helg! KRAM!

Glöm inte att lyssna på intervjun Här!

Likes

Comments

Foto: Pernilla Rönnlid

Go​d morgon! <3

Jag sitter här och dricker mitt morgonkaffe och fryser, elementen har inte dragit igång riktigt. Nu känns det i luften att det börjar bli höst ute. Löven färgas i sprakande färger vilket såklart är vackert, men hösten har inte alltid inneburit en vacker årstid för mig.

Nyss kollade jag igenom bilder och hittade en massa pressbilder ifrån sommaren 2014. Jag minns när de här bilderna togs i år. Det var varmt, solen sken, det blommade och fåglarna kvittrade i parken. Omgivningen var fylld av liv!

Förut var jag livrädd för den här årstiden, alltså hösten. Löven faller ner på den blöta asfalten och vi går mot mörkare tider. Det är som att allt liv i naturen bara dör.

Min första depression som 15 åring var som värst den här årstiden. Jag minns hur jag kunde gå ute i det mörka, regniga och förfallna omgivningen. Det var som att naturen speglade hur jag mådde – jag förföll inombords – liksom löven som inte kunde hålla sig fast vid trädet utan dalar ner i en sörja av regnrusk och död.

I flera år var jag så rädd för den här årstiden. Det hade etsat sig fast inom mig med minnen från min djupa och mest långdragna depression jag genomgått. Då jag för första gången fick uppleva självmordstankar och ett enormt djup av sorg. Livet kändes så pass tungt att döden kändes som en utväg. För jag visste ingen annan utväg… vem kunde rädda mig?

Men jag kom mig ur - det gör man alltid - men det visste inte 15 åriga jag först.

Numera är jag inte rädd för hösten, men jag kan ändå minnas den tiden och förnimma hur ont det gjorde.


- Är ni rädd för höstens mörker och har ni under hösten lättare falla in i depressioner?

- Vad gör ni i sådana fall för att motverka det eller må bättre?

!! Många behöver pepp nu så kom med massor av förslag hur man mår bättre under den här årstiden !!

KÄRLEK <3


Likes

Comments

Hej!

YAY! Vad länge jag tänkt starta en blogg! Nu har jag äntligen gjort det.

Jag skall erkänna att för nästan 10år sedan startade jag en blogg som på 2-3 veckor hamnade på topplistan på bloggportalen.se. Jag var hypomanisk, speedad i min bipolära sjukdom. Jag drev med hela den då rådande bloggkulturen vilket jag tyckte var förbannat kul - andra med!

När jag kom ur min hypomani och rasade ner i en depression, så var det inte så kul längre ;). Ja, den här bloggen är inte startad nu av samma anledning. Ni får se hur det utvecklar sig!

Kärlek / Becca 


Likes

Comments